Fall i Sverige2015

65-årig dömd för självmedicinering. En sjukskriven 65-åring i Finspång har dömts för narkotikabrott och ska betala 11.000 kronor i böter för att självmedicinerat med cannabis.

LÄS MER


Smärtpatient i Gävle straffad för cannabis. Ännu en svensk har straffats för att ha försökt lindra sina sjukdomssymptom med medicinsk marijuana. Den här gången i Gävle.

LÄS MER


Dömd för cannabisodling till dödssjuk mor. En man från Nyköping som odlat cannabis till sin cancersjuka mor har dömts till fängelse i 15 månader.

LÄS MER
2014

Fler fängslade pensionärer. Ännu en pensionär har straffats för sin användning av cannabis för smärtlindring. En 65-årig man som äger en gård i västra Skaraborg har dömts till fängelse i sex månader för narkotikabrott för sin privata cannabisodling.

LÄS MER


Äldre par dömt för medicinsk marijuana. Ett äldre par i Norrtälje har dömts till böter för att ha odlat cannabis för eget medicinskt bruk.

LÄS MER
2013

Pensionär dömd för läkarcannabis. En pensionär har dömts för narkotikabrott i en tingsrätt i Stockholm för användning av drogen cannabis som medicin.

LÄS MER
2011

Man dömd till skyddstillsyn för läkarcannabis. Fallbeskrivning av ännu en person som straffats i Sverige för sin medicinska användning av cannabis.

LÄS MER


Professor lindrade sömnproblem med cannabis - Dömd till samhällstjänst för smuggling. Västerbottens-Kuriren rapporterar att en professor vid Umeå universitet har dömts för smuggling efter att ha fört med sig hasch till Sverige från Köpenhamn. Avsikten var att lindra hans sömnproblem.

LÄS MER
2008

Ännu en svensk patient får fängelse. Ännu ett fall av en svensk patient som dömts till fängelse för att ha använt cannabis som medicin. En 34-årig man som bor utanför Motala dömdes till ett fängelsestraff på sex månader efter att polisen avslöjat hans odling.

LÄS MER
2007

Ännu en svensk patient har fått ett rekordhögt straff för sin odling och användning av cannabis som läkemedel.

Susanne Eriksson, 38, från Märsta som är svårt sjuk i progressiv MS (multipel skleros) har genom en nära vän odlat cannabis för eget behov och dömdes till ett års fängelse för innehav av ca 900 gram i mars 2007.

Michael Fuchs, 31, medåtalad, som vattnade och planterade växterna med hennes vetskap, fick också ett års fängelse. De dömdes båda två för narkotikaframställan för överlåtelsesyfte, vilket de kraftigt bestrider då det enbart handlade om medicinskt bruk. Fuchs använder också cannabis för att stimulera sin aptit, lindra stress och huvudvärk och istället för smärtstillande tabletter.

Hon sökte benådning formellt hos regeringen men fick avslag underskrivet Beatrice Ask utan någon motivering. Detta trots hennes svåra sjukdom eller det faktum att hon odlat för självmedicinering och inte för att tjäna pengar.

Hon försökte även få straffet avtjänat med elektronisk fotboja men nekades eftersom hon inte jobbar. Detta trots att hon är rullstolsbunden och har assistans stor del av tiden.

Svenska regeringenDen svenska regeringen.

Eriksson började använda läkarcannabis eftersom ingen av dem traditionella läkemedlen fungerade för henne utan bara bromsade utvecklingen av ms samt de ofta jobbiga och oönskade biverkningarna.

"För mig fungerar marijuana både som lugnande för stressen, jag slipper 80% av krampanfallen, sover utan störningar, smärtstillande och samtidigt får jag aptit. I stället är jag hänvisad till att som nu ta bromsmedicin som består i sprutor varannan dag som ger enorma smärtor i hela kroppen och blåmärken eller cellgiftsbehandling som ger hemska biverkningar," skriver hon om sin situation på en webbsida.

Hennes tillstånd blev sämre efter häktningen på Kronoberg den 10 februari 2007 och sedan dess har sjukdomen trätt in i slutstadiet. Idag sitter hon i rullstol och har förlorat styrseln i vänster arm. Läkarintyget som domstolen byggde sin slutsats på skrevs före häktningen och var alltså baserad på en äldre tidpunkt då hon fortfarande kunde gå med kryckor.

Eriksson har tillgång till 41 timmars personlig assistans i veckan och har 24 timmar tillsyn då hon inte kan röra sig eller mer eller mindre göra något som kräver lite ansträngning.

Enligt Fuchs klarar hon inte av att duscha eller gå på toaletten själv. Hon saknar balans, har ständiga smärtor och är extremt stresskänslig och infektionskänslig p.g.a. sin sjukdom.

MS är en nervsjukdom som gradvis bryter ner nerverna tills att man blir totalt förlammad och organen sviktar.
2004

Marie Stenhoff blev 2004 Sveriges första medicinska marijuana-patient.

Stenhoff, fembarnsmamma och över 50 år, valde att röka cannabis för dess medicinska kvaliteter och dömdes den 13 oktober 2004 i tingsrätten till sex månaders fängelse för innehav av cannabis.

Hon började använda cannabis ända sedan hon var på besök i England 2003 och provade cannabis mot hennes kroniska sjukdom fibromyalgi, eftersom ingen annan medicin fungerade. Hon tog med sig frön hem och började odla några plantor för eget medicinskt bruk på sin gård.

Stenhoff använder cannabis som hon blandar i choklad, gör smärtstillande salvor av och röker mot sjukdomens symptom som muskelvärk, trötthet och yrsel. Fibromyalgi har hon haft i 25 år och hon har provat mängder av olika behandlingsformer, utan samma respons som cannabis ger.

- Jag tog tre bloss. Efter fem minuter var värken borta i hela kroppen och musklerna helt avslappnade, det var helt underbart. Jag skäms inte ett dugg. Jag har aldrig mått så bra, sa hon i en intervju med Aftonbladet.(6)

Handklovar Fängelse för Marie Stenhoff.

Efter ett anonymt tips rädade polisen hennes hem och beslagtog plantorna och hon dömdes till sex månaders fängelse för kultivering av 12 cannabisplantor trots att hon tidigare är ostraffad. Både Hovrätten och Högsta domstolen medelade sen att de inte ämnade att ändra den hårda domen trots att det finns starka skäl att tro att hennes symptom kan förvärras vid ett frihetsberövande efter vittnesmål från hennes läkare.

Av utredningen beträffande Stenhoffs tillstånd framgår det att hon lider av såväl psykiska som kroppsliga besvär med symptom som ångest, depression, värk och trötthet. Orden "medicinsk marijuana" yttras inte för övrigt i hovrättens papper (7), trots att det är ett känt och väletablerat och rättfärdigat skäl utomlands.

Hon lovordar numera plantan på demonstrationer för lagreform och har därmed blivit den första offentliga medicinska marijuana-användaren i Sverige.