Nyheter för mars månad 2015

Petition för att legalisera cannabis för medicinskt bruk

change.org

En privatperson från Facebookgruppen AKC har dragit igång en namninsamling för att legalisera cannabis för medicinskt bruk.

För närvarande har namninsamlingen, som uppmanar Sveriges regering att göra medicinsk cannabis lagligt för de som behöver det, över 900 underskrifter.

Du hittar den här extern länk.

Av: Admin. Källa: Medicinskmarijuana.com. Publicerad: 2015-03-29  21:28. Uppdaterad: 2015-03-29  21:28 Nyckelord: change, namninsamling, petition, lagstiftning, sverige, underskrifter, riksdagen

Skriv ut

Upp ↑


HIV/HCV-patienter som använder cannabis hade mindre diabetes

diabetes

Diabetes är vanligt förekommande hos patienter med både HIV och hepatit C. Nu visar det sig att sjukdomen är mindre förekommande hos patienter som använder cannabis.

Forskare från flera franska institut fann att bland 703 patienter infekterade med båda virusen och som använt drogen inom de sex senaste månaderna (n=319 eller 45%) var mindre benägna att ha insulinresistens (IR).

Författarna konstaterar att cannabis är associerat en lägre förekomst av IR och skriver att "fördelarna med cannabis-baserade farmakoterapi för patienter med denna riskfaktor bör fortsätta studeras och utvärderas."

Studien publiceras i journalen Clinical Infectious Diseases extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2015-03-29  21:30. Uppdaterad: 2015-03-29  21:30 Nyckelord: diabetes, hiv, hepatit c, forskning, studie, frankrike, insulin

Skriv ut

Upp ↑


Lurendrejeri med CBD-olja

fda

När medicinsk marijuana blir allt mer vanligt, blir det också tyvärr allt vanligare med lurendrejeri och bluffprodukter.

Det amerikanska läkemedelsverket har därför gjort en analys av flera populära CBD-oljor på marknaden och resultaten är nedslående.

Många innehöll väldigt lite CBD eller inget alls utan istället andra cannabinoider.

Myndigheten har nu skickat ut varningsbrev till de berörda företagen att upphöra med försäljningen. Man varnar även för att göra reklam för ej godkända substanser för behandling av vissa sjukdomar.

Lista på vilka företag och produkter som inte höll måttet återfinns på FDA:s (Food and Drug Administration) webbplats extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2015-03-29  21:32. Uppdaterad: 2015-03-29  21:32 Nyckelord: fda, cbdolja, analys, bluff, bedrägeri, usa, lista

Skriv ut

Upp ↑


BBC-reportage om cannabisolja

Ansedda BBC sände nyligen ett repportage om cannabis cancer-dödande egenskaper.

Cannabis smärtlindrande och muskelavslappnande egenskaper är väl erkända, men kan växten bota livshotande sjukdomar som cancer?

Forskningen är ännu i sin lindo, men de studier som hittills har genomförts är mycket lovande.

Klicka på bilden nedanför för att se videon.

bbc

Av: Admin. Källa: Medicinskmarijuana.com. Publicerad: 2015-03-29  21:34. Uppdaterad: 2015-03-29  21:34 Nyckelord: bbc, reportage, cancer, forskning, studier, kalifornien

Skriv ut

Upp ↑


Mindre kriminalitet med laglig marijuana

forskning.no

När ett land legaliserar cannabis för vuxna, blir smugglarna utkonkurrerade och mycket av kriminaliteten försvinner. Det framkommer i en ny studie om legalisering av medicinsk marijuana i USA.

I USA har 23 delstater legaliserat medicinsk marijuana och forskare bakom studien undersökte 18 av dessa stater genom att gå igenom brottstatistik från FBI.

Vad man fann var en klar nedgång i stölder och våldsam kriminalitet.

En intressant fördel som tas upp är reducerade gängstrider, något som är väldigt aktuellt med tanke på gängkrigen i Göteborg och den senaste dödsskjutningen i staden.

När marijuana legaliserades kunde alla som vuxna som ville får tag på drogen göra det genom lagliga butiker. Det betydde att fenomen som att langare och gäng som öppet slogs om gatuhörn drastiskt minskade samtidigt som drive-by skjutningar uphörde.

En annan noterad bieffekt av en reglerad marknad är att den organiserade brottsligheten påverkas. Man kunde bl.a. se att mexikanska smugglare gick miste om en viktig inkomstkälla som följd av mindre smuggling av drogen. En annan överraskande effekt var att mängden kokain och heroin som fraktades in i landet minskade.

Priserna är lite högre än på gatan, men i butikerna är variation och kvalitet bättre.
- Det gör den lagliga marijuanan mer tilltalande, säger Floris Zoutman vid Norges Handelshögskola.

Forskarna sammanfattar att deras resultat kan överföras till andra länder då smuggling och narkotikaförsäljning för med sig mycket annan kriminalitet och att det är samma bakomliggande grundprinciper överallt.

Av: Admin. Källa: Forskning.no. Publicerad: 2015-03-19  22:51. Uppdaterad: 2015-03-19  22:51 Nyckelord: norge, handelshögskola, kriminalitet, statistik, studie, usa, reglering

Skriv ut

Upp ↑


Smärtpatient i Gävle straffad för cannabis

gävle

Ännu en svensk har straffats för att ha försökt lindra sina sjukdomssymptom med medicinsk marijuana. Den här gången i Gävle.

Gävlebon, som är i 60-årsåldern, dömdes nyligen till villkorligt för narkotikabrott. Hans brott var att odla sin egen marijuana i badrummet.

Det hela uppdagades när Gävlebon blev så pass sjuk att ambulans tillkallades. Totalt hade mannen framställt 142 gram cannabis för att mildra sin fysisk och psykisk ohälsa.

I förhör har han berättat hur han har fått smärtlindrande medicin genom vården men att ingenting har hjälpt mot den svåra smärtan. Från ett tv-program om medicinsk marijuana fick han då idén att börja odla plantan.

En lättnad för mannen är att Tingsrätten visade hänsyn till hans speciella omständigheter och han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter på 4 500 kronor. Straffvärdet för brotten var egentligen en månads fängelse.

Av: Admin. Källa: Gefle Dagblad. Publicerad: 2015-03-17  23:59. Uppdaterad: 2015-03-17  23:59 Nyckelord: gävle, smärta, patient, narkotikabrott, dom

Skriv ut

Upp ↑


Sjukhus i Polen börjar använda medicinsk marijuana på epileptiska barn

polen

Ett barnsjukhus i Polen har börjat använda medicinsk marijuana för att behandla nio barn med svår form av epilepsi. Med lovande resultat.

En läkare vid Children’s Memorial Health Institute i Warszawa berättar att många föräldrar väljer denna terapiform.

Hittills är resultatet riktigt lovande. Den första patienten, en fem-årig pojke, brukade ha 300 anfall per dag. Den siffran har nu fallit med så mycket som 90 procent. Andra patienter visar också på lika lovande resultat i fallande antal epileptiska anfall. Biverkningarna beskrivs som minimala.

I Polen måste läkare som vill använda cannabis ansöka om tillåtelse till hälsodepartementet för varje individuellt fall, och i fall med barn måste även en ansökan godkännas av en konsult inom pediatrik.

Läkare Marek Bachanski vid hälsodepartementet menar dock att byråkratin för att kunna få importera marijuanan måste bli enklare.
- Medicinsk marijuana bör vara tillgänglig till alla patienter som behöver den.

Sedan 2011 kan myndigheter välja att inte åtala i vissa mål där personlig användning bevisats.

Av: Admin. Källa: Radio Poland. Publicerad: 2015-03-15  23:58. Uppdaterad: 2015-03-15  23:58 Nyckelord: polen, epilepsi, sjukhus, tillstånd, anfall

Skriv ut

Upp ↑


Preskriptionstid vid narkotikabrott

Juridiksajten Lawline.se svarade nyligen på en fråga om preskriptionstid vid narkotikabrott.

Svaret var så intressant att vi återpublicerar delar av det här.

För att läsa hela frågan och svaret gå till Lawline.se extern länk.

Vet om dina rättigheter!

Hur lång preskriptionstiden kommer att vara beror på om brottet klassas som ringa narkotikabrott, narkotikabrott, eller grovt narkotikabrott eftersom straffskalorna mellan dessa olika brott varierar, och då det är svårt för mig att avgöra vad det rör sig om i just detta fall så ger jag ett generellt svar för de olika graderna av narkotikabrott.

Om man inte erhållit del av åtal eller häktats inom dessa olika tider beroende på vilket brott det rör sig om, så är brottet preskriberat vilket innebär att påföljd för brottet inte får utdömas.

De preskriptionstider som anges ska räknas från den dag då brottet begicks.

Av: Admin. Källa: Svenska Brukarföreningen. Publicerad: 2015-03-14  23:58. Uppdaterad: 2015-03-14  23:58 Nyckelord: preskriptionstid, narkotikabrott, sverige, brott, juridik

Skriv ut

Upp ↑


Lästips: Endocannabinoidsystemet.se

endocannabinoidsystemet.se

Nu finns en ny svenska hemsida om det endocannabinoida systemet.

Endocannabinoidsystemet.se extern länk är från ett svenskt hälsoföretag i Falköping och uppger att de "vill sprida information om det endocannabinoida systemet i hälsosyfte."

De skriver vidare att de har många års erfarenhet av att jobba med hälsa.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2015-03-14  23:59. Uppdaterad: 2015-03-14  23:59 Nyckelord: länktips, falköping, hemsida, endocannabinoida systemet, lästips

Skriv ut

Upp ↑


Dömd för cannabisodling till dödssjuk mor

svea hovrätt

En man från Nyköping som odlat cannabis till sin cancersjuka mor har dömts till fängelse i 15 månader.

Mannens mamma fick i februari 2013 diagnosen aggressiv hudcancer och i desperation börjande mannen odla cannabis efter att ha läst på Internet om dess smärtstillande och cancerbekämpande egenskaper.

Mannen har uppgett till polisen att detta ska ha dämpat smärtan hos mamman, som fick tillbaka lite färg och fick lättare att äta, skriver Södermanlands Nyheter på nätet.

Växten maldes ner i chokladkakor med kakmix som han gav till sin mor en 15-20 gånger, men i augusti 2013 greps mannen av polis med 5,5 kilo cannabis i sitt hem.
– Han vill bota och lindra smärtan, säger hans försvarsadvokat Staffan Fjellström som påpekar att mannen inte själv rört narkotikan eller haft någon egen ekonomisk vinning.

I domen från Nyköpings tingsrätt har man gjort bedömningen att mannen gjort sig skyldig till brottet "på grund av stark mänsklig medkänsla till sin cancersjuka mor".

Mannen överklagade domen till hovrätten som nu fastställt straffet på ett år och tre månader, men det var en oenig hovrätt. Två nämndemän tyckte att han istället borde ha fått en villkorlig dom med 240 timmar samhällstjänst.

Fjellström meddelar dock att de kommer överklaga till högsta domstolen och begära prövningstillstånd.

Mannens mor avled i november 2013.

Av: Admin. Källa: Aftonbladet & Södermanlands Nyheter. Publicerad: 2015-03-08  23:48. Uppdaterad: 2015-03-08  23:48 Nyckelord: hovrätt, medkänsla, sverige, samhällstjänst, hudcancer, narkotikabrott, nyköping

Skriv ut

Upp ↑


Svensk polis får kritik för anhållning av cancerpatient

Intensiv video från en cannabisaktivist.

Här är ett videoklipp med den danska cannabisaktivisten Kristian Mærsk som ringer upp svensk polis efter att de anhållit en svensk cancerpatient som använt CBD-olja från Mærsk.

Av: Admin. Källa: Facebook. Publicerad: 2015-03-08  23:49. Uppdaterad: 2015-03-08  23:49 Nyckelord: danmark, sverige, facebook, aktivism, polisen, cbdolja, video

Skriv ut

Upp ↑


Video om historien med Charlottes Web

Video från TEDxBoulder med Josh Stanley från Colorado.

För dem som inte känner till historien avlade Stanley och hans bröder fram en CBD-rik cannabisvariant som de döpte till Charotte's Web efter lilla Charlotte som behövde CBD för att lindra sin svåra epilepsi.

I video berättar han historien om Charlotte och flera andra barn som blivit hjälpta av Charlottes Web.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2015-03-08  23:50. Uppdaterad: 2015-03-08  23:50 Nyckelord: barn, tedx, föreläsning, cbd, epilepsi, colorado, video.

Skriv ut

Upp ↑


Hjärtskärande video

TEDx

Ett av de mest hjärtskärande ögonblicken kom på ett nyligen TED-event i Nevada när en entreprenör berättade om sina två döttrar och hur de använder cannabis för att lindra sina symptom.

Hugh Hempel är en amerikansk techveteran och aktiv inom bl.a. sjukvården. När hans båda 11-åriga döttrar drabbades av en sällsynt genetisk neurodegenerativ sjukdom beslöt han sig för att utforska varje möjlighet att lindra deras plågor.

På det oberoende organiserade forumet TEDx University of Nevada berättar han om hur Cannabidiol (CBD) hjälpt hans döttrar med bl.a. smärta och det är svårt att inte bli rörd av hans berättelse.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2015-03-02  23:48. Uppdaterad: 2015-03-02  23:48 Nyckelord: barn, tedx, föreläsning, cbd, neurodegenerativ sjukdom, hjärtskärande, video

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis 114 gånger säkrare än alkohol

scientific reports

Jämfört med andra rekreationella droger - inklusive alkohol - kan cannabis vara ännu säkrare än man tidigare trott.

Den senaste forskningen, publicerad i journalen Scientific Reports, visar också att forskningen systematiskt allvarligt underskattar riskerna med alkohol.

För denna studie kvantifierade forskare risken associerad med användning av en mängd olika substanser och fann att alkohol vad den klart dödligaste drogen, följd av heroin och kokain.

I botten på listan hittar vi cannabis som rankades ungefär 114 gånger mindre dödligt än alkohol.

Studien bygger på kalkylering av olika drogers dödliga doser i samband med hur mycket en typisk person använder.

Man skriver att ofta får alkohol och tobak en pass, både från lagstiftning och forskare, när man studerar drogers påverkan på samhället.

Till sist rekommenderar man att marijuana, med sin låg riskprofil, bör regleras istället för att förbjudas.

Rönen bekräftar fynden i en uppmärksammad liknande studie som gjordes för tio år sedan med en liten annorlunda metodik.

Studien kommer lägligt med tanke på debatten om cannabis laglighet pågår i många länder.

Av: Admin. Källa: The Washington Post. Publicerad: 2015-03-01  21:44. Uppdaterad: 2015-03-01  21:44 Nyckelord: risk, studier, forskning, jämförelse, kvantifiering, doser, dödlighet

Skriv ut

Upp ↑