Nyheter för februari månad 2015

Rapport från GW:s kvartalsrapport

I samband med att GW Pharmaceuticals tillgodokände sin första kvartalsrapport för 2015 så passade man också på att meddela sina senaste forskningsresultat.

Här kommer en liten rapport:

GW Pharmaceuticals är ett brittiskt bioläkemedelsföretag specialiserad på att upptäcka, utveckla och kommersialisera nya behandlingar från dess patenterade cannabinoida produktplattform.

Av: Admin. Källa: GW Pharm. Publicerad: 2015-02-23  23:59. Uppdaterad: 2015-02-23  23:59 Nyckelord: gw pharma, studier, forskning, barnepilepsi, kvartalsrapport, bioläkemedelsföretag

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisliknande ämnen möjlig framtida behandling mot prostatacancer

Programmerad celldöd är vad många cancerforskare studerar just nu. Ett av de ämnen som orsakar celldöd är snarlika cannabisliknande ämnen.

prostataForskare i Chile har just avslutat en studie med kemikalier som stimulerar det endocannabinoida systemet i vår kropp. Samma system som reagerar när du inhalerar cannabisrök.

Cancerceller från prostatan behandlades med syntetiska analoga anandamider, kroppsegna ämnen som naturligt fäster mot speciella receptorer.

Behandlingen resulterade i en ökning av antal döda cancerceller.

Baserat på dessa resultat rekommenderar forskarna att endocannabinoider kan vara ett alternativ för behandling av prostatacancer som inte svarar på konventionell behandling, skriver de.

Prostatacancer är en svårbehandlad sjukdom som innebär att cancer utvecklas den körtel som ingår i de manliga könsorganen.

Studien extern länk publiceras i journalen Oncology Reports.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2015-02-18  23:59. Uppdaterad: 2015-02-18  23:59 Nyckelord: chile, studier, forskning, prostatacancer, endocannabinoida systemet, anandamid

Skriv ut

Upp ↑


Kan cannabis lindra depression?

Ny forskning visar att cannabis kan vara en möjlig metod i behandling av depression.

depressionNeuroforskare i USA fann att endocannabinoider, de kemiska ämnen i hjärnan som aktiverar samma receptorer som cannabis, kan vara till en hjälp mot depression som orsakas av kronisk stress.

I råttstudier extern länk fann man att kronisk stress reducerade produktion av endocannabinoider, vilket negativt påverkar vår uppfattningsförmåga, känsloliv och beteende.

Kroppen producerar naturligt dessa ämnen och forskare tror att en minskning av endocannabinoider kan vara ett skäl att kronisk stress är en sån stor riskfaktor i utveckling av depression.

När man tillförde råttor extra cannabinoider såg man hur endocannabinoidnivåer återställdes i deras hjärnor och reducerade möjligtvis även vissa depressionsymptom, gissar man.

Det endocannabinoida systemet tros även reglera smärtupplevelse och ångest, aptit och vårt välbefinnande.

Relationen mellan cannabis och depression är dock komplex, varnar forskarna. Annan forskning visar på att regelbunden rökning kan istället leda till depression.

Av: Admin. Källa: The Huffington Post. Publicerad: 2015-02-17  23:07. Uppdaterad: 2015-02-17  23:07 Nyckelord: usa, studier, forskning, depression, endocannabinoida systemet, stress

Skriv ut

Upp ↑


Syntetisk THC reducerade mardrömmar

Nabilone (syntetisk THC) har visat sig kunna reducera mardrömmar i militärpersonal med posttraumatiskt stressyndrom.

nabiloneForskare i Kanada gav tio manliga patienter med PTSD, som vanlig behandling inte fungerat för, 0.5 mg Nabilone. Dosen anpassades sen upp till 3.0 mg beroende på individen.

Uppföljning skedde efter 14 veckor och man fann då en märkbar genomsnittlig reducering av mardrömmar samt ett bättre välbefinnande i den grupp som fick Nabilone, jämfört med dem som fick en placebo.

Forskare skriver att den placebokontrollerad studien extern länk indikerar att Nabilone skulle kunnas användas som en klinisk effektiv behandling mot behandlingsresistena patienter som lider av PTSD, och möjligen även mot andra symptom som sömnlöshet, återupplevelser och hypervaksamhet.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2015-02-17  23:15. Uppdaterad: 2015-02-17  23:15 Nyckelord: nabilone, studier, forskning, ptsd, mardrömmar, kanada

Skriv ut

Upp ↑


Ökat tryck på Sverige att legalisera medicinsk marijuana

Svenska Dagbladet publicerade i slutet av januari en artikel om trycket att införa rå medicinsk marijuana ökar i Sverige.

För första gången har en svensk läkare ansökt om tillstånd för obearbetad marijuana som läkemedel. En ny ”grön våg” i grannländerna sätter press på Sverige att öppna gränserna för medicinsk användning.

I artikeln nämns bl.a. holländska tillverkaren Bedrocan som redan exporterar deras kvalitetssäkrade produkter till flera europeiska länder, inklusive våra grannländer.

En svensk läkare har nu ansökt extern länk om en speciallicens för att få skriva ut rå cannabis till en patient som lider av mycket svåra smärtor och har tidigare prövat cannabis och haft nytta av det.

Den läkare fick nej av Läkemedelsverket med förklaringen att Bedrocan saknar bra dokumentation över att produkten tillverkats med godtagbar kvalitet. Men trycket på rå cannabis lär inte avta för det och fler ansökningar är att vänta.

Läs hela artikeln här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2015-02-15  22:38. Uppdaterad: 2015-02-15  22:38 Nyckelord: sverige, media, svd, läkare, tryck, läkemedelsverket

Skriv ut

Upp ↑