Nyheter för november månad 2014

Ny studie om svenskars attityder till legalisering av cannabis

stockholms universitet

En ny undersökning gjord vid Stockholms universitet om svenskars attityder till legalisering av cannabis visar att argument för en ny cannabispolicy kommer från olika ideologiska ståndpunkter.

Internationellt finns ett växande intresse för cannabislegalisering. Under de senaste åren har till exempel flera delstater i USA röstat igenom en legalisering av cannabis. Josefin Månsson som är doktorand vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning (SoRAD) vid Stockholms universitet har studerat svenskars attityder till legalisering av cannabis.

- Jag har följt internetdiskussioner om legalisering av cannabis i Sverige. En intressant aspekt är att de som är emot den nuvarande narkotikapolitiken har väldigt olika utgångspunkter ideologiskt sett men de landar i samma slutsats att legalisering eller avkriminalisering är eftersträvansvärt. Argumenten knyter an till breda politiska frågor såsom social rättvisa, individens frihet och ökad välfärd, säger Josefin Månsson.

- De diskussioner om legalisering och avkriminalisering av cannabis som förs i Sverige tycks vara inspirerade av liberala argument som knyter an till individens frihet, men de är även tydligt förankrade i ett mer välfärdsinriktat tänkande med förslag på statlig inblandning via institutioner som till exempel Systembolaget, säger Josefin Månsson.

Av: Admin. Källa: Stockholms universitet. Publicerad: 2014-11-23  18:55. Uppdaterad: 2014-11-23  18:55 Nyckelord: åsikter, flashback, diskussion, argument, stockholms universitet, sorad

Skriv ut

Upp ↑


Lägre virusmängd hos hiv-positiva cannabisrökare

HIV Red Ribbon

Att många hiv-patienter använder cannabis för att lindra biverkningar av sina hiv-läkemedel är idag välkänt, men nu har forskare hittat hur drogen också direkt kan hjälpa att motarbeta sjukdomen genom att sänka virusmängden.

Forskare i Kanada ville testa tidigare lovande resultat på djur och i laboratorium så de tittade på virusmängden i plasmaprover på 88 nydiagnoserade hiv-positiva patienter som var dagliga rökare mellan 1996-2012.

Vad de fann extern länk bar att dessa patienter hade betydligt lägre virusmängd än de som inte rökte, vilket är konsekvent med bl.a. studier på apor.

De skriver också att man hoppas ytterligare forskning ska göras om cannabis antivirala effekter bland personer som lever med hiv/aids.

Mer forskning behövs dock innan man kan dra några riktiga slutsatser.

Studien publiceras i Australasian Professional Society on Alcohol and other Drugs.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2014-11-23  18:57. Uppdaterad: 2014-11-23  18:57 Nyckelord: forskning, hiv/aids, antiviral, plasma, virusmängd, studie

Skriv ut

Upp ↑


Teaser till dokumentär om cannabis i Sverige

Trailer till ny lovande svensk dokumentär om cannabispolitiken i Sverige.

Medverkar i Mary & I gör den amerikanska komikern Wally Johnson extern länk som numera är bosatt i Sverige.

Premiärdatum är ännu inte fastställt.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2014-11-23  18:59. Uppdaterad: 2014-11-23  18:59 Nyckelord: wally johnson, dokumentär, trailer, film, sverige, politik

Skriv ut

Upp ↑


Tre pensionärer röker marijuana för första gången blev viral hit

Video med tre amerikanska pensionärer som prövar cannabis för första gången har blivit en stor internetsuccé extern länk.

Videon har setts över 15 miljoner människor och visar hur mormödrarna skrattar och röker drogen ur både vattenpipor och en vaporisator.

Filmad i delstaten Washington där drogen numera är laglig för vuxna att konsumera.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2014-11-23  19:01. Uppdaterad: 2014-11-23  19:01 Nyckelord: pensionär, viral, washington, mormödrar, youtube, första gången

Skriv ut

Upp ↑


Weed The People

Programledaren Ricki Lake är känd för att engagera sig i sociala frågor. Nu har han producerat en dokumentärfilm om cannabis, cancer och barn.

Weed The People extern länk heter filmen och har delvis finansierat med crowd-funding extern länk.

Trailern kan du se nedanför. Ännu finns ingen information om när den finns tillgänglig att köpa eller att se online.

Av: Admin. Källa: MSN. Publicerad: 2014-11-18  23:40. Uppdaterad: 2014-11-18  23:40 Nyckelord: ricki lake, dokumentär, trailer, film, cancer, barn

Skriv ut

Upp ↑


"Bör lätta droger legaliseras? – tänk efter innan ni svarar!"

västerbotten-kuriren

En av de bästa debattartiklarna skrivna om narkotikapolitik kommer ifrån en som är motståndare till att reglera all sorts narkotika.

Ola Nordebos krönika på Västerbottens-Kuriren är sällsynt, men förhoppningsvis inte unik, eftersom den vågar diskutera denna fråga på ett moget och vuxet sätt.

Bör lättare droger, exempelvis marijuana, legaliseras? Det är en fråga som kommer att debatteras i Sverige de närmaste decennierna, med långt större kraft och med långt färre tabun än vi anar, och kanske önskar, i dag.

Läs hela artikeln här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2014-11-18  23:44. Uppdaterad: 2014-11-18  23:44 Nyckelord: västerbottens-kuriren, krönika, ola nordebo, debatt, tabu

Skriv ut

Upp ↑


Strålning tillsammans med cannabinoider krympte drastiskt hjärntumörer

Fakta kring cannabis cancerbekämpande egenskaper tätnar, allt eftersom mer forskning publiceras.

cancerbehandlingI den senaste studien testades två aktiva kemikalier från cannabisplantan, tetrahydrocannabinol (THC) and cannabidiol (CBD), på svårbehandlade hjärntumörer av ett forskarteam i England med mycket positiva resultat.

En rad olika kombinationer testades. Möss fick antingen ingen eller endast cannabinoider, endast stålning eller båda två samtidigt.

Växande tumörer hos försöksdjuren saktades drastiskt ner när CBD och THC kombinerades med stålning. I vissa fall försvann tumörerna helt och hållet, skriver forskarna.

Forskare skulle nu vilja göra samma studier på människor och se om de går att replikera.

Chansen att överleva en hjärntumör efter fem år är bara tio procent.

Av: Admin. Källa: The Independent. Publicerad: 2014-11-16  17:20. Uppdaterad: 2014-11-16  17:20 Nyckelord: hjärntumör, cannabinoider, forskning, england, studie, thc, cbd, cancer

Skriv ut

Upp ↑


Montreals första cannabisklinik

Den första cannabiskliniken i Quebec har öppnat upp sina dörrar i Montreal.

Santé Cannabis heter kliniken som kommer fungera som en första utvärderingspunkt för att bedöma om patienter skulle kunna ha nytta av drogens effekter.

Verksamhetschefen Adam Greenblatt berättar att det finns ca en miljon patienter över hela provinsen som använder cannabis på ett eller annat sätt.
- Men den stora majoriteten av dem får sin cannabis från illegala oreglerade källor. Vårt mål är att hjälpa till att förenkla deras tillgång till lagliga källor.

sante cannabisKliniken, vars namn är en ordlek på den franska termen för Santé Canada (Health Canada), landets sjukvårdsmyndighet, har anlitat två läkare kända från den palliativa vården, som kommer fungera som överläkare och vice verksamhetschef.

Efter att en patient remitterats av sin familjeläkare eller husläkare bistår man med en rad tjänster, inklusive att välja en licensierad producent, lämplig sort och administrativ hjälp.

Utvärderingen av en läkare täcks av landets sjukförsäkringsystem. Utöver det betalar patienter en årsavgift på ca 1600 kr.

Av: Admin. Källa: CBC. Publicerad: 2014-11-16  17:22. Uppdaterad: 2014-11-16  17:22 Nyckelord: kanada, sante cannabis, klinik, utvärdering, remiss, sjukvårdsystem, quebec

Skriv ut

Upp ↑


Två nya delstater röstade ja till reglering

ballot 2014

Nu har fyra delstater beslutat att reglera cannabis för vuxna (över 21 år).

Efter onsdagens mellanårsval i USA står det klart att Alaska och Oregon också kommer att hänga på Washington och Colorado med att helt reglera drogen, från produktion till försäljning.

I Oregon godkändes 'Measure 91' med 54.8% av rösterna och i Alaska fick ja-sidan 52%.

I intervjuer efteråt kommenterade Oregons ja-kampanj att segrarna var att jämföra med den våg av domstolssegrar för samkönade äktenskap som just nu sveper över USA. Dessa båda frågor har mycket gemensamt, speciellt frihet och jämlikhet och ett nederlag för diskriminering.

Dessutom röstade huvudstaden Washington D.C., som inte är en delstat utan ett speciellt federalt distrikt, för att ta bort alla kriminella sanktioner för innehav av cannabis.

Samtidigt avkriminaliserades alla droger i delstaten Kalifornien efter att ett lokalt röstinitiativ passerade.

Medicinsk marijuana nådde inte ända fram i Florida, trots att 57% röstade för förslaget. Det behövdes dock 60% för att godkännas. Det var ändå en väldigt stark siffra för att vara en delstat i Södern som bådar väldigt gott inför framtiden.

Inte att förglömma är att den lilla Stilla havs-ön Guam blev det första amerikanska territorium att legalisera medicinsk marijuana.

Sammanfattningsvis var det en väldigt stark dag för reform. Detta trots att mellanårsvalen ofta inte brukar locka många unga vuxna som är den starkaste röstgruppen i denna fråga.

Av: Admin. Källa: The Guardian. Publicerad: 2014-11-09  19:46. Uppdaterad: 2014-11-09  19:46 Nyckelord: usa, politik, oregon, alaska, reglering, val2014, folkomröstning

Skriv ut

Upp ↑


Känd programledare besökte cannabisbutik i Colorado

Rachel Maddow är en av USAs mest progressiva programledare med sin egen show på kanalen MSNBC. Nyligen besökte hon en cannabisbutik i Colorado och fick en privat rundvisning av ägaren Jamie Perino.

Väldigt intressant att se hur det går till i den nya framväxande cannabisindustrin.

Av: Admin. Källa: MSNBC. Publicerad: 2014-11-09  19:47. Uppdaterad: 2014-11-09  19:47 Nyckelord: rachel maddow, colorado, usa, butik, försäljning, programledare, tv

Skriv ut

Upp ↑


"Cannabis kan stoppa Spice!"

spice diamond

Tidningen Metro publicerade en intressant artikel i veckan som säkert lyfte på ett och annat ögonbryn.

Rubriken var Expert: Legalisering av cannabis kan få färre att ta spice där man intervjuat Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

Tham menar vi nu måste våga titta fördomsfritt på drogproblemet när det gäller Spice och vad andra länder gör. T.ex. att reglering av naturlig cannabis kan vara ett sätt att få färre att ta Spice och andra lagliga – men potentiellt livsfarliga – droger.

– Om man ger balanserad information om skadeverkningarna och har försäljning via Systembolaget av exempelvis en dagsdos cannabis, då kanske man håller sig till medel som är mindre farliga än de som man kan gå ut och köpa på nätet och som man inte har någon aning om vad de innehåller, säger Tham till Metro extern länk, som även skulle kunna tänka sig inhemsk kultivering av drogen.

Senaste veckan har flera ungdomar anlänt till akuten i olika delar av landet med förgiftning sedan de konsumerat spice och andra syntetiska cannabinoider. Ett misstänkt dödsfall har också rapporterats.

Samma tes framförs av Christian Engström, Piratpartist och f.d. EU-parlamentariker, på sin blogg extern länk. Han skriver: "Att spice överhuvudtaget finns beror bara på ett enda skäl: att marijuana är förbjudet."

Nästa vecka är det val i USA och då kan ytterligare två delstater komma att legalisera drogen för vuxna över 21 år.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2014-11-02  19:40. Uppdaterad: 2014-11-02  19:40 Nyckelord: usa, politik, henrik tham, metro, spice, förgiftning, harm reduction

Skriv ut

Upp ↑


Pengar till dansk cannabisforskning

danmark

Grannlandet Danmark satsar stort på forskning om medicinsk cannabis.

I torsdags godkändes ett förslag som bestämmer hur distribution av forskningsresurser ska se ut. 857 miljoner danska kroner (1 miljard svenska kronor) delades ut till flera olika projekt, däribland medicinsk marijuana.

Minst 35 miljoner kroner (44 miljoner svenska kronor) öronmärks i budgeten till klinisk forskning om smärtlindring, inklusive en bättre förståelse hur cannabis kan hjälpa patienter.

Förslaget hyllades snabbt av bl.a. Liberal Alliance (LA) och Enhedslisten på sociala medier.

Flera danska politiska partier vill se över landets narkotikapolitik och längst har man gått i Köpenhamn där man i flera år försökt få till laglig försäljning av drogen.

Den officiella positionen har däremnot inte förändrats nämnvärt trots påtryckningar.

Av: Admin. Källa: The Local. Publicerad: 2014-11-02  19:42. Uppdaterad: 2014-11-02  19:42 Nyckelord: danmark, budget, forskning, ekonomi, patienter, politik

Skriv ut

Upp ↑