Nyheter för september månad 2014

Enkät visar kvinnor föredrar cannabis för smärta

npr_2014_EFFECTIVENESS-ALTERNATIVE-TREATMENTS

Läkarcannabis rankas som mest effektiv när det kommer till alternativ smärtlindring för kvinnor. Allt enligt en ny opinionsundersökning.

Internetenkäten extern länk som fylldes i av 2400 kvinnor med kronisk smärta genomfördes av två organisationer som arbetar med smärta och kvinnofrågor.

De fick välja mellan elva olika alternativa terapier och trots att cannabis var den minst använda terapin hamnade den överst med en siffra på 80% när det gällde vad som fungerade bäst. På andra och tredje plats kom massage (53%) och kiropraktik (46%).

Över 70% använde vitaminer, följt av träning (66%), massage (49%), bön (49%) och sjukgymnastik (45%). De flesta var effektiva enbart en tredjedel av tiden.

Den mest använda läkemedelsfria behandlingen - vitaminer och andra mineraltillskott - rankades som minst effektiv av smärtpatienter.

Många kvinnor nämnde att de var nyfikna på att använda medicinsk marijuana, men var arädda för att prova eftersom den är förbjuden i de delstater/länder där de bor.

Av: Admin. Källa: National Pain Report. Publicerad: 2014-09-28  21:10. Uppdaterad: 2014-09-28  21:10 Nyckelord: smärtlindring, enkät, kronisk smärta, alternativ behandling, vitaminer, kvinnor

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisbruk ett sätt att hantera social fobi

ångest

En ny amerikansk studie med 123 nuvarande cannabisanvändare avslöjar att den största anledningen till att använda drogen var att hantera olika former av social ångest eller fobi.

För att mäta graden av ångest användes skalan Marijuana to Cope with Social Anxiety Scale (MCSAS).

Efter kontroll för ålder, debutålder, kön, droganvändning och andra motiv och förväntningar kunde man se en stor andel konsumenter använde drogen för att klara av jobbiga sociala situationer.

Det betyder att socal oro kan vara en riskfaktor för cannabis-relaterade problem. Å andra sidan hävdar andra forskare att utan cannabis skulle dessa människor riskera isolering, depression och ensamhet.

Studien extern länk kan läsas på länken.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2014-09-28  21:12. Uppdaterad: 2014-09-28  21:12 Nyckelord: social fobi, ångest, studie, usa, riskfaktor, statistik

Skriv ut

Upp ↑


Premiär för cannabisplåstren

Marys Medicinals

Nu finns ett nytt sätt att använda medicinsk marijuana.

Plåster som utsöndrar de aktiva ingredienser långsamt under dagen genom huden (>12 timmar) är en helt ny leveransmetod. Det fungerar på samma sätt som nikotinplåster och hormonplåster för kvinnor som inte vill bli gravida.

Mary’s Medicinals extern länk heter företaget bakom plåstren som presenterades tidigare den här månaden på en konferens i Colorado.

Det har länge funnits stor uppfinningsrikedom hos användare, bl.a. vaporisatorer och sprejer, och plåstren är bara den senaste "uppfinningen".

Varje plåster har en dos på 10-20 mg cannabis och är helt ekologiska. De finns i olika cannabinoidprofiler, CBD, CBN, THCa och THC, varav den sista är den enda som är psykoaktiv.

Plåstren ger användare en helt ny möjlighet att medicinera med drogen och föredras av många läkare som är tveksamma till att inandas röken från marijuanacigaretter.

Hittills finns plåstren bara tillgängliga i delstaterna Colorado och Washington.

Uppdatering: Företaget Zynerba Pharmaceuticals satsar nu stort på plåster. I ett pressmeddelande skriver man att man satsar nästan 100 miljoner kronor på att utveckla denna nya leveransmetod av cannabinoider genom huden.

Av: Admin. Källa: Alternet & Zynerba Pharmaceuticals. Publicerad: 2014-09-28  21:14. Uppdaterad: 2014-10-26  23:17 Nyckelord: marys medicinals, usa, plåster, ekologiska, doser, cbn

Skriv ut

Upp ↑


Infografik med världens alla cannabislagar

Snygg infografik över cannabis lagliga status i världen.

Grafiken är på spanska, men ändå lätt att förstå.

cannabislagarKlicka på bilden för större upplösning.

Av: Admin. Källa: Talking Drugs. Publicerad: 2014-09-21  17:05. Uppdaterad: 2014-09-21  17:34 Nyckelord: juridik, spanska, världen, lagar, infografik, grafik

Skriv ut

Upp ↑


Informationskampanj lanserad i Colorado

consume responsibly

En aktivistorganisation i USA har lanserat en medvetandekampanj som ska hjälpa människor att använda cannabis mer ansvarsfullt.

Marijuana Policy Project (MPP), som hjälpte till att legalisera drogen i delstaten Colorado, lanserade nyligen en utbildningskampanj med slogan Consume Responsibly (konsumera ansvarsfullt) i samma delstat.

Kampanjen beskrivs av kommunikationschefen Mason Tvert från MPP som ett försök att "korrigera årtioenden av överdrifter, skräckpropaganda och arrogans."

Ätbara produkter har visat sig svårast att informera kunder om eftersom kunskapen är mindre än rökning. Dessutom tillåter inte många hotell rökning och konsumtion utomhus är förbjuden. Det har gjort att många turister föredrar s.k. 'edibles', som oftast är svårare att justera dosen med.

Kampanjen innehåller tryckannonser, internetannonser och litteratur som ska distribueras på försäljningsställen. Materialet hänvisar folk till sajten ConsumeResponsibly.org extern länk där man kan få veta mer om produkter, lagar och drogens effekter.

Samma modell har tidigare använts av alkoholindustrin i många år under namnet "Drink Responsibly".

Av: Admin. Källa: The Washington Post. Publicerad: 2014-09-21  17:08. Uppdaterad: 2014-09-21  17:08 Nyckelord: colorado, utbildningskampanj, usa, edibles, mpp, utbidning

Skriv ut

Upp ↑


Studie: Cannabinoider förebygger PTSD

ptsd

Det har tidigare varit känt att cannabis kan hjälpa människor med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Nu kan det snart finnas bevis för att drogen även kan förebygga sjukdomen.

I studien testade psykologiforskare vid det israeliska universitetet i Haifa effekterna på cannabinoiddoser på råttor som sedan direkt efteråt utsattes för vissa stressfulla situationer.

De behandlade råttorna var mindre sannolika att utlösa tillstånd som kan leda till denna svåra ångestsjukdom.
- Med andra ord gjorde cannabis att effekten av traumaminnet försvann, förklarar forskaren och läkaren Irit Akirav som ledde studien.

De behandlade råttorna fortsatte leva sina liv fria från PTSD-symptom medan de obehandlade djuren uppvisade flera tecken som avslöjade att de led av obehag och stress.

Akirav tror att cannabinoiderna har en förmåga att omleda hjärnans signaler omedelbart efter en traumatisk händelse och på så sätt förhindra att en person drabbas av dessa känslomässiga konflikter.

Forskare vill nu genomföra fler experiment för att se hur dessa resultet skulle kunna replikeras på människor och potentiellt användas förebyggande mot PTSD och ångestsjukdomar utlösa av traumatiska händelser.

Av: Admin. Källa: University of Haifa. Publicerad: 2014-09-14  22:01. Uppdaterad: 2014-09-14  22:01 Nyckelord: ptsd, cannabinoider, israel, studie, stress, forskning

Skriv ut

Upp ↑


Videointervju med Angelo Graziano

Nu finns en videointervju med Angelo Graziano från Skåne, som vi skrev om i våras efter han gripits av tullen på väg över Öresundsbron med en halv liter CBD-olja.

Filmen är gjord av nätverket Canal 2nd Opinion extern länk (Kanal ett andra utlåtande).

Av: Admin. Källa: Canal 2nd Opinion. Publicerad: 2014-09-14  22:07. Uppdaterad: 2014-09-14  22:07 Nyckelord: angelo graziano, skåne, juridik, youtube, cbd, video

Skriv ut

Upp ↑


På jakt efter läkemedel som påverkar kroppens cannabis

umeå universitet

Nya substanser som hämmar nedbrytningen av kroppens eget cannabis kan ligga till grund för framtidens smärtläkemedel. Det förutspår Emmelie Björklund i en ny avhandling från Umeå universitet.

– Det återstår mycket forskning innan ett färdigt läkemedel finns på marknaden, men faktum är att vi redan nu kan lyfta fram tre substanser, som har potential att i framtiden fungera som smärtstillande läkemedel, säger Emmelie Björklund, som är doktorand vid institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap, enheten för farmakologi.

Trots att kroppens egna cannabisliknande substanser, endocannabinoider, har visat sig ha positiv effekt vid smärta och inflammation i djurmodeller är deras betydelse vid smärttillstånd hos människan relativt okänd

Endocannabinoider, bildas vid olika sjukdomstillstånd, till exempel vid smärta och inflammation. Eftersom kroppens celler snabbt tar upp och bryter endocannabinoiderna, är deras effekt kortvarig. Det är idag oklart hur endocannabinoiderna tas upp av cellerna, däremot är det känt att nedbrytningen inne i cellen sker med hjälp av enzymerna fettsyraamidhydrolas (FAAH) och monoacylglycerollipas (MGL). Därför har dessa enzymer varit i fokus för Emmelie Björklunds forskning.

– Syftet med mina studier har varit att hitta nya substanser som kan ge en smärtlindrande effekt genom att stoppa nedbrytningen via FAAH och MGL. Den stora utmaningen är att identifiera nya kemiska substanser, som kan tjänstgöra som startmolekyler för läkemedelsutveckling, säger Emmelie Björklund.

Resultaten extern länk i Emmelie Björklunds avhandling visar bland annat att tre substanser, Flu-AM1 (besläktad med värktabletten flurbiprofen), ketokonazol, samt troglitazon kan hämma FAAH eller MGL, och därmed blockera nedbrytningen av endocannabinoider.

Av: Admin. Källa: Umeå universitet. Publicerad: 2014-09-07  22:05. Uppdaterad: 2014-09-07  22:05 Nyckelord: enzymer, Emmelie Björklund, avhandling, endocannabinoider, umeå universitet, forskning

Skriv ut

Upp ↑


Ny sajt om CBD-olja

CBD-olja

En ny sajt som vill informera om de medicinska fördelarna med CBD-olja har startat upp.

CBDolja.com extern länk "vill ge dig aktuell och intressant information om CBD olja och andra hampa produkter," skriver man på sajten.

Man efterlyser dessutom människor som vill vara med och testa CBD-olja i samarbete med ett svenskt hälsoföretag, vilket är intressant med tanke på vilket stort intresse som finns för CBD-olja idag.

På sajten kommer man också presentera nyheter, videoklipp och ny forskning, såväl som en webbshop.

Uppdatering: Sajten har i några dagar varit otillgänglig efter att ha blivit nedstängd av sitt webbhotell. Vad nedstängningen berodde på är oklart. Sajten är nu tillgfänglig igen.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2014-09-07  22:01. Uppdaterad: 2014-09-14  23:02 Nyckelord: jönköping, rättegång, sverige, aktivism, p4, dom

Skriv ut

Upp ↑