Nyheter för april månad 2014

Reportage i P1

Sveriges Radios P1-program, Studio Ett, gjorde i veckan ett större reportage om medicinsk marijuana.

Reportaget utgår ifrån de många föräldrar med svårt sjuka barn med epilepsi som flyttat till Colorado för att kunna använda CBD-olja.

p1 studio ettEfteråt samtalade extern länk redaktionen med professor i neurologi vid Karolinska institutet, Jan Hillert, som själv har förskrivit cannabis-baserade läkemedel till svenskar, mestadels för symptom från multipel skleros.

Du kan lyssna på programmet här extern länk.

Av: Admin. Källa: SR P1 Studio Ett. Publicerad: 2014-04-27  22:00. Uppdaterad: 2014-04-27  22:00 Nyckelord: sr, studio ett, media, jan hillert, radio, reportage

Skriv ut

Upp ↑


Unikt tillbakakallande

För första gången har en sort av medicinsk marijuana återkallats från marknaden.

Det handlar om producenten Greenleaf Medicinals från British Columbia som återkallat ett parti av Purple Kush p.g.a. problem med företagets produktionsmiljö som upptäcktes vid en inspektion som hälsomyndigheterna utfört.

Greenleaf Medicinals har gått ut med en uppmaning till patienter att kasta det berörda partiet. Man meddelar även att man arbetar med andra licensierade leverantörer för att hitta produkter som kan ersätta partiet.

health canada

Det finns ännu ingen information om vad som låg bakom tillbakakallandet. Health Canada skriver att de övervakar för tillfället företagets hantering av ärendet.

Producenter av medicinsk marijuana i Kanada kontrolleras på samma sätt som andra producenter av narkotiska läkemedel. Det betyder höga krav på säkerhet och kontroll samt regelbundna inspektioner.

Av: Admin. Källa: Health Canada. Publicerad: 2014-04-27  22:02. Uppdaterad: 2014-04-27  22:02 Nyckelord: health canada, återkalla, licens, Greenleaf Medicinals, kanada, säkerhet

Skriv ut

Upp ↑


Svensk studie visar cannabis fungerar som substitut för alkohol

rekreation

Personer som regelbundet konsumerar cannabis löper mindre risk att utveckla ett riskbeteende när det gäller alkohol. Det visar en ny svensk studie från Lund.

Svenska forskare från Lunds universitet analyserade data från en nationell enkätundersökning kring alkohol och drogbruk utförd av Folkhälsoinstitutet.

Över 22,000 deltagare mellan 15 och 64 år deltog i undersökningen som visar att konsumenter som använt drogen flera gånger (2-3 gånger/vecka) löpte mindre risk att använda alkohol på ett riskabelt sätt jämfört med användare som använde cannabis mer sällan (< än 4 gånger/månad).

"Det negativa förhållandet mellan frekvensen av cannabisbruk och en lägre förekomst av alkoholriskbruk har aldrig tidigare rapporterats och kan indikera att brukare av cannabis och alkohol är olika grupper, men att de ändå kan överlappa varandra," skriver man i studien.

En studie från februari visade att cannabiskonsumenter troligen använder drogen som ett substitut för alkohol.

Studien extern länk publiceras i journalen The American Journal of Addictions.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2014-04-20  23:00. Uppdaterad: 2014-04-20  23:00 Nyckelord: lund universitet, riskbruk, alkohol, studie, frekvens, substitut

Skriv ut

Upp ↑


Studie varnar för förändringar i hjärnan hos unga konsumenter

En ny studie varnar för att även lite experimentering med cannabis kan förändra hjärnans struktur permanent.

NIDA

De 20 unga vuxna studenter, mellan 18 – 25 år, som deltog i den amerikanska studien hade rökt marijuana ungefär 1-2 gånger i veckan i några månader. Innan de magnetröntgades hade en psykiater bekräftat att ingen av dem var kliniskt beroende.

Deras röntgenbilder jämfördes sedan med 20 andra i samma ålder, men som aldrig eller väldigt sällan rökte marijuana. Förändringar hittades i de delar av hjärnan som styr känslor, motivation och beroende.

Experter varnar nu för att ingen under 30 år bör använda drogen.

Studien extern länk har starkt kritiserats för att vara för liten, undermålig och ett beställningsjobb från NIDA (National Institute on Drug Abuse) eftersom den så starkt fokuserar på ungdomars rekreationsbruk av drogen. NIDA är starkt kritiska till reglering av cannabis för vuxna i Colorado och Washington.

Det finns också en vetenskaplig fras som kan vara på sin plats att nämna här. Samband är inte lika med orsak, vilket betyder att ett samband mellan två variabler inte nödvändigtvis antyder att dessa är orsakade av varandra.

Det kan vara så enkelt att det finns en abnormalitet i vissa hjärnor som gör att de är mer sannolika att använda drogen. Dessutom mättes aldrig deltagarnas kognition och minnesförmåga så ingen vet om förändringarna har någon negativ påverkan.

Det är idag välkänt att massvis med olika faktorer ändrar hjärnan under hela livet, bl.a. nya erfarenheter, ålder och inlärning.

Av: Admin. Källa: SVT Nyheter & The Telegraph. Publicerad: 2014-04-20  23:01. Uppdaterad: 2014-04-20  23:01 Nyckelord: nida, studie, deformation, magnetröntgen, samband, hjärnan

Skriv ut

Upp ↑


Uruguay öppnade sitt första cannabisbibliotek

Uruguay öppnade sitt första cannabisbibliotek i lördags i huvudstaden Montevideo.

cannabisbibliotekTill biblioteket kan folk komma för att läsa böcker och annan litteratur som handlar om cannabis, men även delta i klasser där man lär sig att odla drogen och t.o.m. hur man kan laga mat med plantan.

Uruguays Association of Cannabis Studies (AECU extern länk) (Uruguays förening för cannabisstudier) som ligger bakom biblioteket fick de flesta böckerna på spanska till skänks eftersom de är svåra att få tag på i landet, berättar dess president Laura Blanco.

Förhoppningen är att få igång diskussioner i lokalens läsrum som ska leda till flera andra aktiviteter.

Uruguay är det första landet i världen att reglera produktion, försäljning och konsumering av cannabis för vuxna.

Av: Admin. Källa: Yahoo! News Singapore. Publicerad: 2014-04-14  23:02. Uppdaterad: 2014-04-14  23:02 Nyckelord: uruguay, bibliotek, spanska, kultur, odla, diskussion

Skriv ut

Upp ↑


Motioner som bara legaliserar CBD delar aktivister

cbd

En ny tydlig politisk trend märks nu i flera amerikanska delstater. Det handlar om lagförslag som bara tillåter cannabissorter med högt CBD-innehåll och nästan ingen THC alls.

Delstater som Kentucky och South Carolina är de senaste att ansluta sig till Alabama, Georgia, Florida, Wisconsin, Minnesota och Utah i att introducera motioner som bara legaliserar plantor med en hög nivå av cannabidiol (CBD) och låga nivåer av tetrahydrocannabinol (THC).

Politiker resonerar att även en strikt skriven motion för läkarcannabis inte har en chans att höras i lokala kongresser, men att legalisera ett läkemedel som inte gör folk höga faktiskt har en riktig chans att passera.

Trenden som syns tydligaste i mer konservativa delstater, som är mer försiktiga att godkänna medicinsk marijuana, delar aktivister i två läger. Vissa tycker det är bra medan andra är kritiska.

Man oroas bl.a. över att man riskerar att THC lämnas utanför framtida forskning, trots att den bevisats ha medicinska egenskaper, men väljs bort p.g.a. att den så starkt förknippas med berusning.

Dessutom oroas de över patienter som behöver THC, men som då blir utlämnade igen till den svarta marknaden.

Andra menar att det är en smart politisk strategi där man tar små steg framåt medan organisationer som arbetar mot barnepilepsi är positiva och motsätter sig all form av legalisering av medicinsk marijuana, och är helt nöjda med att bara förespråka CBD-rik olja.

Det återstår att se om hela cannabisrörelsen kan enas om en väg framåt eller om splittringen kommer att fortsätta.

Av: Admin. Källa: Drug Policy Alliance & The Denver Post & High Times. Publicerad: 2014-04-13  19:14. Uppdaterad: 2014-04-13  19:14 Nyckelord: cbd, politik, aktivister, splittring, trend, motion

Skriv ut

Upp ↑


Läkare mycket positiva

Enligt en opinionsundersökning erkänner nästan 70 procent av amerikanska läkare att cannabis har medicinska egenskaper och över hälften anser plantan bör också vara laglig för icke-medicinskt bruk.

webmdUndersökningen genomfördes av WebMD/Medscape och tittar man på de exakta siffrorna så är en stor majoritet av läkare övervägande positiva.

69% ansåg att plantan kan hjälpa i behandling av vissa specifika sjukdomar och 67% svarade att drogen bör vara tillgänglig som ett godkänt terapeutiskt alternativ för patienter.

Onkologer och hematologister var de som var mest positiva med 82%. Reumatologer var minst positiva där bara 54% stödde idén. Neurologer rapporterade högst antal patienter (70%) som frågat om medicinsk marijuana kan hjälpa dem.

När det gäller icke-medicinskt bruk av cannabis stödde 56 procent av läkarna att göra cannabis lagligt för vuxna över hela landet.

Liknande siffror kan ses hos allmänheten när det gäller rekreationskonsumtion.

Över 1,500 läkare som representerade fler än tolv olika specialiteter deltog i undersökningen som hade en felmarginal på +/- 2.5 procent.

WebMD är en av nätets största webbsajter för hälsoinformation. Företaget hjar 1400 anställda och ett genomsnitt på 156 miljoner unika besökare per månad.

Av: Admin. Källa: WebMD. Publicerad: 2014-04-13  19:17. Uppdaterad: 2014-04-13  19:17 Nyckelord: läkare, opinionsundersökning, webmd, felmarginal, positiva, siffror

Skriv ut

Upp ↑


Studie: Ingen ökning av våldsbrott

plos one

Medicinsk marijuana leder inte till en ökning av brott, istället kan drogen minska vissa våldsamma brott, som mord. Det visar en ny studie.

Studien extern länk, som publiceras i journalen Plos One av forskare vid University of Texas at Dallas, är anmärkningsvärd och lär citeras ofta framöver av förespråkare för medicinsk marijuana.

- Vi anser legalisering av medicinsk marijuana inte leder till en ökning av våldsbrott, säger Robert Morris, docent i kriminologi.
- Vissa brottstyper, som mord och misshandel, minskade t.o.m. efter dessa nya lagar blivit en realitet.

Morris och hans kollegor granskade brottsstatistik för alla 50 delstater mellan 1990 och 2006. Under denna period legaliserade 11 delstater cannabis för medicinskt bruk.

Man undersökte därefter denna juridiska reform på de brott som FBI betraktar som allvarliga, d.v.s. mord, våldtäkt, rån, misshandel, inbrott, och bilstöld.

Efter att ha kontrollerat statistik för faktorer som kan påverka resultatet, bl.a. fattigdom, sysselsättning, och utbildning, fann man inga bevis för att dessa brott ökat i delstater som godkänt drogens användning av patienter.

- Eftersom det finns en stark kopling mellan alkohol och våld kan det vara så att om marijuana ersätter alkohol leder det till en reducering av våldsamma brott, spekulerar Morris.

Av: Admin. Källa: The Huffington Post. Publicerad: 2014-04-13  19:20. Uppdaterad: 2014-04-13  19:20 Nyckelord: brott, statistik, studie, fbi, våldsbrott, våldtäkt

Skriv ut

Upp ↑