Nyheter för oktober månad 2013

Anonyma kannabinoider bekämpar cancerceller lika bra som THC

Forskning om de sällan talade om kannabinoiderna i cannabisplantan visar att de dödar cancerceller lika bra som THC.

st_georges_university_of_londonEtt team vid det kanadensiska universitetet St George's University of London testade sex olika kannabinoider ensamma och i symbios med varandra i relation till leukemi (blodcancer).

De kannabinoider som testades var två former av Cannabidiol (CBD), två former av Cannabigerol (CBG) och två former av Cannabigevarin (CBGV). Dessa representerar de vanligaste kannabinoider som hittas i cannabisplantan efter THC.

Alla sex studerade kannabinoider visade upp lika effektiva cancerbekämpande egenskaper som THC och mer betydelsefullt är att de hade en ökad effektivitet när de kombinerades med varandra.

Kannabinoiderna stör utveckling av nya cancerceller och stoppar dem från att växa. I vissa fall och doser kan de även döda cancerceller.

Dessa anonyma kannabinoider hade också, till skillnad från THC, ingen berusande effekt på människokroppen.

De cancerbekämpande egenskaperna hos Tetrahydrocannabinol (THC) har studerats i flera år, men forskning om liknande substanser har varit begränsat.

Nästa steg för forskarteamet blir att testa hur kannabinoider fungerar tillsammans med nuvarande läkemedel och behandingar mot cancer.

Studien extern länk publiceras i journalen Anticancer Research.

Av: Admin. Källa: Medical Express. Publicerad: 2013-10-27  17:49. Uppdaterad: 2013-10-27  17:49 Nyckelord: cancerceller, cancer, kannabinoider, forskning, thc, kanada

Skriv ut

Upp ↑


Dalai Lama stödjer medicinsk marijuana

Dalai Lama har gett sitt stöd till medicinsk marijuana.

Uttalandet kom under en narkotikapolitisk debatt i den mexikanska delstaten Guanajuato modererad av den f.d. presidenten Vincente Fox.

dalai lamaDalai Lama förklarade sitt helhjärtade stöd till legalisering av medicinsk marijuana om den visat sig ha ett medicinskt värde. Han svarade på en publikfråga vad han ansåg om drogens juridiska status.

När det gäller rekreationell konsumtion var han inte lika entusiastisk och sa att det bör man låta bli.

Dalai lama är den högste religiöse ledaren inom tibetanska buddhismen och tilldelades Nobels fredspris 1989.

Mexico debatterar f.n. om man ska legalisera drogen. Vicente Fox menar att en laglig tillgång för vuxna skulle reducera de mäktiga narkotikakartellernas inflytande.

Av: Admin. Källa: The Independent. Publicerad: 2013-10-27  17:50. Uppdaterad: 2013-10-27  17:50 Nyckelord: dalai lama, mexico, stöd, uttalande, buddism, debatt

Skriv ut

Upp ↑


Nässpray - Nytt sätt att använda cannabis

Ett bioteknikföretag i USA har tagit fram en nässpray med cannabis för patienter.

nässpray

Allt eftersom cannabis populäritet ökat har fler och fler intagsmetoder utvecklats och bort från ren inhalering av röken. I dag är vaporisation en av de mest populära leveransmetoder bland patienter och även rekreationskonsumenter.

Så det kommer inte som någon överraskning för MedicinskMarijuana.com att ännu en intagsmetod tagits fram.

Cannabis Biotech extern länk säger att användning av näsans slemhinnor har flera fördelar mot rökning. Den är både snabbverkande, tillåter dosering, mindre stigmatiserande, pålitlig och användarvänlig. Metoden används idag för behandling av t.ex. hösnuva och allergier.

Leveransmetoden, att leverera kannabinoider via näsans slemhinnor, liknar Sativex som är en under-tungan spray, och som är godkänd i flera länder, inklusive Sverige.

Med rekordstöd extern länk för reglering av drogen för vuxna i USA och ungefär 25 miljoner amerikaner kvalificerade för medicinsk marijuana ser framtiden ljus ut för företaget.

Av: Admin. Källa: High Times. Publicerad: 2013-10-27  17:51. Uppdaterad: 2013-10-27  17:51 Nyckelord: bioteknik, nässpray, leveransmetod, slemhinnor, produkt

Skriv ut

Upp ↑


Rumänien legaliserade medicinsk cannabis

Rumänien har passat på att legalisera cannabis som medicin.

Tidigare har cannabis varit förbjuden både för rekreationellt och medicinskt bruk, men under nya villkor i landets två narkotikalagar kommer patienter kunna använda drogen vid behov, enligt lokala rapporter.

Rumäniens ändring i lagen betyder att man blev det 10:e landet i Europa att godkänna drogen för symptom som smärta, epilepsi, multipel skleros (MS) och biverkningar från cancerbehandling.

rumänienIdag är innehav av cannabis förbjudet i hela landet och rekreationellt bruk kommer fortfarande att vara olagligt, utan ändringarna gäller i första hand derivat och syntetiska produkter.

Tillverkare kan också ansöka till landets läkemedelsverk för licens att få marknadsföra läkemedel som innehåller biprodukter från cannabis som kåda och plantmaterial.

Tjeckien, Frankrike och Nederländerna har redan (åter)legaliserat cannabisprodukter för medicinska ändamål.

Av: Admin. Källa: Romania-Insider.com. Publicerad: 2013-10-06  16:09. Uppdaterad: 2013-10-06  16:09 Nyckelord: eu, rumänien, medicin, läkemedel, smärta, legalisering

Skriv ut

Upp ↑


Läkarcannabis kommersialiseras i Kanada

Kanada har meddelat att man ska kommersialisera sin marknad för medicinsk marijuana.

Health Canada (Kanadas motsvarighet till Socialdepartementet; reds anm.) har tidigare meddelat att de planerar att göra stora förändringar för hur kvalificerade patienter får tillgång till drogen. Nu har de publicerat sina planer.

Det gamla systemet med hemmaodling, av antingen patienter själva eller av en närstående, kommer gradvis avvecklas och ersättas med den fria marknaden. Kommersiella odlare kommer tillåtas att odla, packa och distribuera en mängd olika kvalitetskontrollerade sorter.

kanadaUngefär 37,400 patienter använder drogen medicinskt och den siffran förväntas stiga till så mycket som 450,000 och omsätta över åtta miljarder kronor år 2024.

Kraven på godkända och registrerade odlarföretag kommer att vara hård. De kan bl.a. bara ha inomhusodlingar och måste använda kassaskåp för att förvara sina produkter i. Även läkare får ökat ansvar att bedöma vilka personer som kan ha medicinsk nytta av drogen, istället för som idag Health Canada.

Det gamla systemet där 4,200 personer hade tillstånd att odla cannabis på deras egendom för högst två patienter åt gången har anklagats av polisen för att vara en front för illegal framställning. Man hade även problem med bränder och osäkra elledningar.

Hittills har 156 företag ansökt om en odlarlicens och de första två licenserna delades nyligen ut. Regeringen kommer inte heller lägga sig i antalet företag på marknaden, så länge de följer de uppsatta reglerna.

Nytt är också att priserna kommer att utsättas för konkurrens för att matcha den svarta marknaden. Health Canada förutspår att de nya fabriksodlade produkterna kommer säljas för ca 50kr/gram nästa år. Vinster inom industrin projekteras runt 8.4 miljarder kronor per år om tio år.

Försäljningen förväntas starta upp inom de kommande veckorna och kommer levereras direkt till patienter via bud.

Kanada var ett av de första länderna i världen att efter ett domstolsbeslut 2001 tillåta användning av drogen som medicin.

Regeringen har fortfarande inga planer på att reglera marknaden för rekreationell cannabis.

Av: Admin. Källa: UPI.com. Publicerad: 2013-10-06  16:11. Uppdaterad: 2013-10-06  16:11 Nyckelord: kanada, kommersialisering, health canada, medicin, patient, reglering

Skriv ut

Upp ↑


Avkriminalisering i Schweiz

Schweiz avkriminaliserade i veckan innehav av cannabis för eget bruk.

schweizAvkriminaliseringen innebär att vuxna som ertappas med upp till 10 gram cannabis döms till ca 700 kronor i böter, utan ytterligare påföljder. Man hamnar inte längre i belastningsregistret (prick i registret, reds anm.) och brottet hanteras numera på samma sätt som mindre trafikförseelser.

Förändring i lagen kommer efter en långvarig process med debatt och oenighet i det schweiziska parlamentet, vilket till slut godkände förslaget förra året.

Lagändringen förväntas också spara pengar, när 30.000 fall inte längre kommer behöva belasta rättsystemet varje år. Resurser som stödjare av ändringen nu hoppas ska satsas på att stoppa langare och smugglare.

Man vill även bättre kunna förhindra att ungdomar prövar drogen genom att införa hårdare straff för langare som säljer till minderåriga och göra det lättare för ungdomar att söka hjälp.

Det kommer fortfarande vara förbjudet att odla och sälja cannabis i landet.

Den nya lagen börjar gälla fr.o.m. den här månaden.

Av: Admin. Källa: The Independet. Publicerad: 2013-10-06  16:14. Uppdaterad: 2013-10-06  16:14 Nyckelord: schweiz, avkriminalisering, lagändring, ungdomar, böter, straff, juridik

Skriv ut

Upp ↑