Nyheter för juni månad 2012

Kongressledamot ställde vågade frågor till DEA-chef

Ett historiskt ögonblick skedde nyligen när chefen för USA federala narkotikapolis blev utfrgåad av USAs kongress om sin myndighets uppdrag och arbete.

Kongressledamoten Jared Polis, en politiker som aktivt försöker reformera landets narkotikalagar, passade då på att fråga ut toppen för DEA (Drug Enforcement Administration) Michele Leonhart om bl.a. cannabis farlighet och myndighetens prioriteringar.

Klippet på nästan fem minuter blev en tittarhit med över 300.000 besök på bara en vecka. Det har sedan länkats från och talats om på allt från politiksajter extern länk till aktivistforum.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2012-06-26  21:09. Uppdaterad: 2012-06-26  21:09 Nyckelord: dea, kongress, frågor, utskott, video.

Skriv ut

Upp ↑


David Nutt: - Alkoholkonsumtion skulle falla med 25% om cannabiskaféer tilläts

Professor David Nutt, fd rådgivare åt den brittiska regeringen i narkotikafrågor, säger att om Storbritannien skulle införa Hollands coffee shop-modell skulle alkohol konsumtionen kunna reduceras med 25 procent.

Brittiska underhuset håller f.n. utskottsförhör där massvis med forskare och personligheter vittnar om hur en framtida narkotikaplitik ska se ut.

Nutt vittnade att kostnaden för att upprätthålla cannabisförbudet ligger på £500 miljoner varje år, mestadels för att utfärda varningar och böter, jämfört med £6 miljarder för alkohol i form av att ta hand om berusade personer.

"En reglerad cannabismarknad skulle vara det bästa sättet att reducera mängden alkohol som konsumeras med upp till 25%, sa han bl.a. under utfrågningen. Något som genast kritiserades av föreningar som stödjer drogprohibition.

david nuttDavid Nutt

Nutt har tidigare hävdat att avlägsna kriminella sanktioner mot cannabisanvändare skulle resultera i relativt blygsamma negativa konsekvenser för samhället, såvida den inte marknadförs på samma sätt som alkohol. Anledningen är att så många redan använder drogen i Storbritannien. Alkohol ligger däremot bakom de flesta fall av våld i nära relationer, övergrepp på barn och trafikolyckor.

Han passade också på att yrka på avkriminalisering för all narkotika och andra alternativ till att använda rättssystemet, vilket stöttades av professor Lesley King. King sparkades också av regeringen för sina frispråkiga uttalande om landets narkotikapolitik.

Nutt sparkades under uppmärksammade former för två år sedan när han i en studie föreslog att hästridning var mer farligt än att ta ecstasy. Vid årets förhör upprepade han jämförelsen och presenterade bevis för de höga sjukvårdskostnader människor som ramlar av sina hästar och de trafikolyckor de orsakar. Ecstasy å andra sidan orsakade få dödsfall eller större skada för samhället.

Nutt använde exemplet för att illustrera att klassifiering vad som betecknas som narkotika är ofta helt baserat på politik och moralism istället för vetenskap och potientiell skada.

- Beslutet att klassifiera svampar som en Klass A-drog bredvid heroin och crack var den sista spiken i kistan för rationalitet inom Englands narkotikalagstiftning från 1971, sa han innan dagen var slut.

Av: Admin. Källa: The Guardian & BBC. Publicerad: 2012-06-25  20:54. Uppdaterad: 2012-06-25  20:54 Nyckelord: coffeeshop, rådgivare, avkriminalisering, storbritannien, david nutt.

Skriv ut

Upp ↑


Uruguay vill sälja cannabis i statliga butiker

uruguayUruguays regering meddelade i veckan att man kommer inom kort att lämna in ett förslag att reglera drogen cannabis genom statliga butiker.

Skulle de genomföra sina planer blir de första landet i världen att lagligt sälja marijuana direkt till sina medborgare.

Enligt lokal media kommer butiker kunna sälja kvalitetskontrollerad cannabis om köparen är över 18 år, förutsatt att de registrerat sig i förväg. En maxgräns för hur mycket varje person får köpa varje månad kommer att gälla samtidigt som regeringen sätter priset.

I första hand riktar sig förslaget in på att bekämpa det ökande gängvåldet genom att ta bort deras vinster. I andra hand vill man separera cannabismarknaden från resten av den svarta marknaden för t.ex. kokain.

Landet har drabbats av ökad användning av kokapasta p.g.a. smugglare som ofta använder Uruguay som ett transitland för narkotika på väg till Europa via Västafrika.

Vinster från försäljningen ska öronmärkas till behandling och rehabilitering.

I en intervju för en månad sedan när president José Mujica frågades om reglering av marijuana sa han bl.a.:
- Jag har inte den moraliska auktoriteten att stoppa ungdomar från att kultivera marijuana om jag själv har rökt tobak hela mitt liv.

Förslaget är skrivet av självaste Mujica och hans administration och kräver ett godkännande i landets riksdag innan det kan antas. Innehav och konsumtion av marijuana har aldrig varit förbjudet i Uruguay.

Det senaste årtioendet har flera sydamerikanska länder hakat på trenden att reformera sina narkotikalagar, mycket till förtret för USA som hotar alla länder som bryter mot FNs narkotikakonventioner med handelsbojketter och andra tunga ekonomiska sanktioner.

Av: Admin. Källa: AP & BBC. Publicerad: 2012-06-24  23:32. Uppdaterad: 2012-06-24  23:32 Nyckelord: uruguay, reglering, legalisering, sydamerika, butik.

Skriv ut

Upp ↑


Kritiserad rapport länkar cannabis till lungcancer

Enligt en ny rapport från den brittiska lungföreningen utgör cannabisrökning en 20 gånger större cancerrisk än tobaksrökning.

nySamtidigt påvisar man att trots de påstådda hälsoriskerna så anser 88% av den brittiska befolkningen att cannabisrökning är mindre farligt än tobak. Detta trots larmrapporter om drogens möjliga kopplingar till psykiatriska problem, speciellt bland unga människor.

British Lung Foundation, som beställde opinionsundersökningen, vill nu ha en informationskampanj för "att avfärda myten att cannabis är en säker fritidshobby."

Cannabis påstådda farlighet kommer ifrån, enligt rapporten, att röken hålls kvar i lungorna längre och djupare än vid tobakstökning. Som ett resultat inhalerar man fyra gånger mer tjära och fem gånger mer koloxid.

Utblandning med tobak, avsaknad av filter och andra harm reduction åtgärder påverkar också skadligheten. Däremot finns det idag säkrare sätt att använda drogen på, t.ex vaporisation. Något som man valt att inte nämna.

Drogens kriminalisering har också påverkat dess skadlighet, bl.a. genom att öka dess potens och kultivera bort ämnen som motverkar THC:ets berusande egenskaper.

Trots cancerrisken sågs ingen ökad dödlighet när man jämförde 80 peer-granskade studier och över 100.000 personer i Sverige och USA. Kanske mycket beroende på att de flersta som börjar använda drogen slutar av sig själva runt 30-års åldern.

Professor David Nutt extern länk menar att studien från 2008 som kom fram till att en cannabiscigarett var 20 gånger farligare än en tobakscigarett är ogrundad, använde fel metodik och är missledande. Han säger också att den brittiska lungfonden inte behöver vara oroliga över folks kunskapsnivå eftersom de faktiskt kan ha rätt när det gäller cancerrisken.

Andra kritiker menar rapporten är ideologiskt baserad och att man handplockat vissa studier för att nå fram till en förutbestämd slutsats.

Samtidigt bör man också vara medveten om att andra studier inte funnit någon länk mellan cancerrisk och cannabis. Trots att drogen konsumerats i stora mängder ända sedan 1960-talet.

Slutsatsen blir som många gånger tidigare att bilden är komplex, och att det inte går att peka ut cannabis som ensam orsak till alla dessa skadeverkningar.

Av: Admin. Källa: DN & The Independent. Publicerad: 2012-06-17  17:45. Uppdaterad: 2012-06-17  17:45 Nyckelord: tobak, lungcancer, cigarett, risk, rapport, england.

Skriv ut

Upp ↑


Het debatt i Frankrike

En politisk debatt om cannabis legalitet har blåst upp i Frankrike.

Frågan kom upp när den nya bostadsministern och partiledare för De grönas, Cécile Duflot, gjorde klart sitt partis ståndpunkt i frågan. Reglering istället för förbud.

Det fick nyvalda socialistiska presidenten François Hollande att åter bekräfta sin regerings position.
- Det är uteslutet att det råder någon annan linje än den som jag har presenterat för fransmännen under presidentkampanjen, sade han.

frankrike

– Vi kan inte undvika debatten om hur vi ska kämpa mot cannabishandeln, kontrade den förre inrikesministern, Daniel Vaillant (s).

Trots en hård linje mot försäljning och konsumtion under flera årtioenden ligger landet i Europa-toppen och var fjärde ung medborgare röker cannabis minst en gång varje månad.

Konflikten lär dock inte leda till något avbrutet samarbete mellan de två partierna.

Av: Admin. Källa: DN. Publicerad: 2012-06-17  17:46. Uppdaterad: 2012-06-17  17:46 Nyckelord: frankrike, reglering, legalisering, de gröna, politik.

Skriv ut

Upp ↑


Ny patientförening i Norge

nfcm

I grannlandet Norge grundades nyligen en intresseförening för människor intresserade i att använda cannabis som medicin.

Organisationen, som går under namnet Norsk Förening för Cannabinoidmedicin, grundades för tre månader sedan som en reaktion på myndigheternas behandling av patienter som vill använda eller redan använder läkarcannabis.

Arbetet kommer att bestå utav att tillvarata denna patientgrupps rättigheter och säkerhet. En grupp som växer allt mer sedan intresset ökat för alternativa läkemedel.

I Sverige finns Medcan extern länk som fungerar ungefär likadant som sin norska motsvarighet.

Medlemsavgiften ligger på 200 NKR/år och NFCM:s hemsida hittas här extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM-Bulletin of 03 June 2012. Publicerad: 2012-06-10  23:01. Uppdaterad: 2012-06-10  23:01 Nyckelord: norge, patientförening, norden, medicin, intresseförening.

Skriv ut

Upp ↑


Rasism orsakar nedkriminalisering i New York

Narkotikalagstiftningen i metropolen New York är på god väg att ändras. Anledningen är rasism.

Det handlar om polisen som gjort till praktik att anhålla och bokföra personer som öppet visar upp vad de har i sina fickor. New York avkriminaliserade redan 1977 personligt inehav av små mängder cannabis. Däremot ses offentligt bruk som ett allvarligare brott, vilket de blir när polisen lurar invånare att tömma sina fickor.

nyNew Yorks guvernör Andrew Cuomo och polischefen Ray Kelly meddelade sitt stöd för en reform av lagen på en presskonferens och sedan dess har nyheten flitigt diskuterats på USAs tv-kanaler. Nu har även stadens borgmästaren Michael Bloomberg anslutit sig till reform-sidan. Motståndarsidan består mestadels av konservativa Republikaner, som traditionellt varit emot alla former av reform och "drogliberalisering."

Brottsbekämpningen, som är en del av stadens arbete mot illegala vapen och nolltolerans mot småbrott, har på ett groteskt vis drabbat minoriteter under en lång tid.

Medborgarrättsgrupper menar dessa kroppsvisiteringar är olagliga och att människor skräms till att ta fram drogen om de inte vill hamna i fängelse. Något som ofta drabbar unga människor som får ett brottsregister och de sociala problem som följer med på köpet.

Över 50,000 människor anhölls för innehav 2011. Nästan 85% var antingen amerikanare av latinamerikanskt ursprung eller annan hudfärg än vit. Detta trots att vita använder marijuana i större utsträckning än etniska minoriteter.

En koalition av grupper som stödjer reformen har gett ut flera videofilmer extern länk med personliga vittnesmål hur den nuvarande lagen påverkat dem negativt.

Av: Admin. Källa: DPA & NY Times. Publicerad: 2012-06-10  23:02. Uppdaterad: 2012-06-10  23:02 Nyckelord: new york, rasism, arrest, reform, politik.

Skriv ut

Upp ↑


Toscana först i landet med ny lag

ToscanaToscana, i mellersta Italien, har blivit först i landet med en lag som gör det lättare för patienter att få tag på cannabis.

Lagen, godkänd av regionrådet, las fram av en vän till Alessia Ballini. När hon drabbades av en allvarlig form av cancer fann hon att cannabis var mest effektiv för hennes smärta och illamående.

Hennes svårigheter att få tag på drogen ledde till hennes kamp för andra patienter. Efter Ballinis död fortsatte kollegor och vänner kampen i hennes namn.

Cannabis-baserade läkemedelsprodukter, som engelska munsprayen Sativex och holländska Bedrocan (naturlig cannabis), finns idag inte tillgängliga på apotek eftersom de inte produceras i Italien eller importeras. Trots att patienten har ett giltigt recept står många byråkratiska regler i vägen.

Lagen är menad att påskynda processen för husläkare och patienter. Hittils har nyheten rönt stor uppmärksamhet och lett till en förnyad nationell debatt om cannabis roll som medicin.

Ett hundratal patienter får idag cannabis importerad från utlandet genom det allämnna sjukvårdsystemet medan det uppskattas att tusentals patienter köper drogen på den svarta marknaden för självmedicinering.

Ett nationellt lagförslag håller nu på att tas fram av ett antal ideella organisationer som skulle ta med cannabis på listan över droger som får importeras.

Av: Admin. Källa: IDPC. Publicerad: 2012-06-03  17:40. Uppdaterad: 2012-06-03  17:40 Nyckelord: italien, juridik, cancer, toscana, import.

Skriv ut

Upp ↑


Norska tullen lämnar tillbaka cannabis

Vi har tidigare skrivit om norska Svein Berg som regelbundet åker till Nederländerna för att få naturlig cannabis utskriven mot sin ADHD.

Nu har han varit med i norska medier igen. Dagbladet.no och webb-tv kanalen KillerbunnyTV.com var med när han hämtade ut sin medicin på flygplatsen som tullen beslagtagit några månader tidigare.

Schengen-avtalet som gjorde införseln laglig har även uppmärksammats i Sverige med fallet Joakim Hedström.

Av: Admin. Källa: Dagbladet. Publicerad: 2012-06-03  17:41. Uppdaterad: 2012-06-03  17:41 Nyckelord: norge, schengen, bedrocan, adhd, import.

Skriv ut

Upp ↑


Ny cannabissort utan berusning

Tikun Olam, en av Israels största lagliga producenter av cannabis för medicinskt syfte, har tagit fram en ny variant som inte orsakar någon berusning.

Plantan har förädlats genom att sänka mängden Tetrahydrocannabinol (THC) och öka Cannabidiol. CBD har en lugnande effekt och förekom före prohibition av drogen i mycket större utsträckning än dagens cannabis. Varianten togs fram för patienter som röker drogen för medicinskt syfte.

tikun olam

Enligt patienter som prövat ser den ut, luktar och smakar likadant som andra sorter. Men eftersom den nästan helt saknar THC uteblir någon påverkan och mathunger, enligt Tzahi Klein, utvecklingsansvarig vid Tikkun Olam extern länk.

Tiotusentals israeliska patienter är idag godkända att lagligt använda cannabis för en rad olika symptom och sjukdomar.

Av: Admin. Källa: AFP. Publicerad: 2012-06-03  17:42. Uppdaterad: 2012-06-03  17:42 Nyckelord: israel, cbd, thc, patienter, berusning.

Skriv ut

Upp ↑