Nyheter för december månad 2011

Första cannabisläkemedlet godkänt i Sverige på över 50 år

Svenska myndigheter har för första gången sedan 1950-talet godkänt ett cannabis-baserat läkemedel.

Läkemedelsverket godkännande av GW Pharmaceuticals munspray Sativex i Sverige betyder att MS-patienter får tillgång till en ny medicin mot svår spastiskhet.

Flera studier har bevisat dess effektivitet mot Multipel Skleros genom att lindra smärta och sömnbesvär såväl som störningar med urinblåsan. Sativex undergår även för tillfället studier i dess förmåga att reducera smärta hos cancerpatienter.

Eftersom vi i Sverige har vad som kallas fri förskrivningsrätt kan dock läkemedlet i praktiken förskrivas även vid andra symptom och svårigheter.

sativex

Sativex passar dock inte alla och fler cannabis-baserade varianter kommer säkerligen att lanseras i framtiden. Dessutom använder många svenskar naturlig cannabis illegalt. T.ex. HIV-patienter som förlorat aptiten och har sömnsvårigheter.

– Vi anser att missbrukspotentialen är låg. Jämfört med morfinvarianter är beroenderisken mycket liten med Sativex. Men vi ska ändå mycket noga följa hur medicinen används, säger Hans Sjögren från Läkemedelsverket.

Sprayen förväntas bli tillgänglig från GWs partner Almirall S.A. under första halvan av 2012 efter att priser och ersättningsnivåer fastställts.

Cannabisextrakt har tidigare i Sverige använts i mediciner såsom Cannabitropin mot kikhosta och Cannabisol vid depression, men avregistrerades på 1950-talet.

Sativex som innehåller lika mycket delar THC och CBD finns redan i flera EU-länder och förväntas godkännas i hela Europa under 2012.

Tidigare artiklar om Sativex.

Av: Admin. Källa: Drugnews & GW Pharma. Publicerad: 2011-12-26  00:03. Uppdaterad: 2011-12-26  00:03. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Sverige: Tre månaders fängelse för att lindra sin sjukdom

En äldre man från Skellefteå har dömts till fängelse i tre månader för sin medicniska användning av cannabisväxten.

Enligt Skellefteå tingsrätt har mannen odlat cannabis i en gammal hästfinka som stod på gården utanför Skellefteå.

skellefteå

Avsikten var att lindra en sjukdom han lider av. På internet har han hittat information om växtens medicinsak egenskaper och att det var vanligt utanför Sverige att det ordinerades cannabis för att lindra mannens symptom.

Sammanlagt döms mannen till tre månaders fängelse efter att polisen beslagtagit 650 gram cannabis från hans bostad.

Av: Admin. Källa: Norran. Publicerad: 2011-12-26  00:02. Uppdaterad: 2011-12-26  00:02. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Interpellation om cannabis

William Petzäll

William Petzäll extern länk, Riksdagens uppmärksammade politiska vilde och avhoppare från Sverigedemokraterna, har lämnat in en interpellation angående reglering av cannabis i rekreationellt och medicinskt syfte.

Interpellation är en fråga i Riksdagen från en enskild ledamot till ett statsråd och kräver ett utförligt svar. Till skillnad från vanlig fråga får andra ledamöter delta i debatten.

Frågan är riktad till statsrådet Maria Larsson (KD) och ska besvaras under Riksdagens frågestund senast fyra veckor efter inlämnandet.

Mänskligheten har sedan flera tusen år tillbaka använt cannabis och det är något vi oavsett om vi vill eller inte måste förhålla oss till. Vi måste acceptera detta faktum och anpassa lagarna och vårt samhälle utefter hur verkligheten ser ut. Lagarna måste anpassas så att den sammanlagda skadeverkningen av lagarna och cannabisen blir så liten som möjligt, både för individen och för samhället i stort.

Läs hela interpellation här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-12-26  00:01. Uppdaterad: 2011-12-26  00:01. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Inhalerad cannabis påverkar aptithormoner hos HIV-patienter

Inhalering av cannabis in i lungorna kopplas i en ny studie ihop med en ökning av aptithormoner hos vuxna människor som lever med HIV.

Amerikanska forskare skriver i den kliniska studien A pilot study of the effects of cannabis on appetite hormones in HIV-infected adult men (journalen Brain Research) att aptit ökar med hjälp av cannabis.

hiv


För studien bedömde man effekten av inhalerad cannabis på aptithormonerna ghrelin, leptin och peptid, såväl som insulin, i blodet på patientgruppen. Man vet sedan tidigare att dessa hormoner påverkar matintag och energinivå.

"Jämfört med placebo påverkade cannabis två av tre hormoner medan insulin inte påverkades alls. Förändringarna är att likställa med vad som observerats med matintag över en dag hos friska deltagare, vilket föreslår ett psykologiskt samband," skriver man bl.a.

Man sammanfattar att "fynden i vår studie indikerar att endocannabinoidsystemet kan vara en lämplig kandidat för att manipulera ätstörningar."

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-12-12  18:07. Uppdaterad: 2011-12-18  18:07. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Juridiska uppdateringar från Europa

Tjeckien. Ändringar i landets droglagar betyder att odlare av svampar och kaktus som innehåller narkotikaklassade ämnen kommer inte längre riskera åtal. Ändringarna godkändes 28 November av Regeringen och betyder att även större mängder av dessa växter kommer att tillåtas. Reformer från 2009 avkriminaliserade innehav och kultivering av små mängder marijuana.

Polen. "Behandling istället för straff!" Det är Polens nya slogan när det gäller narkotikapolitik. Efter att ett tillägg lagts till när det gäller innehav av narkotika kommer åklagare att kunna förbipassa domstolar till förmån för sjukvården. De måste istället göra en utredning om hur stora drogproblem personen har. Det nya systemet förväntas leda till betydligt färrre åtal och samtidigt spara pengar.

Spanien. Baskernas socialistiska regering har bestämt att introducera konceptet med cannabisklubbar in i lagstiftningen. Fr.o.m. 2012 blir det därför möjligt för cannabiskonsumenter att bli medlemmar i en klubb där det som konsumeras under kontrollerade former också ska produceras och distribueras av medlemmarna själva. Regeringen i den nordligt belägna regionen Baskien anser att det är betydligt bättre att reglera än förbjuda och pekar på alla negativa konsekvenser av förbud, t.ex. ökad brottslighet och en blomstrande svart marknad.

Schweiz. Cannabiskonsumenter i vissa delar av Schweiz kan snart lagligt hemmaodla upp till fyra plantor var, under förutsättning att alla i hushållet sköter sina plantor själva. Tanken med lagreformen är att få folk att sluta handla på den illegala cannabismarknaden. De fyra närliggande schweiziska kantonerna Neuchâtel, Genève, Vaud och Fribourg har alla kommit överrens om det nya förslaget för att förhindra drogturism mellan de olika regionerna. Lagen börjar gälla fr.o.m. 1 januari 2012.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-12-18  18:06. Uppdaterad: 2011-12-18  18:06. Avdelning: Juridik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


ECS viktig vid tung träning

Enligt forskning extern länk utförd på tyska Münchens universitet aktiveras människokroppens endocannabinoida system vid ansträngande träning.

Studien avslöjar att det endocannabinoida systemet (ECS), som redan visat styra och påverka viktiga kroppsfunktioner som smärta, inflammation och aptit, är mer omfattande än man tidigare trott.

Efter att blodprover togs på tolv friska vältränade personer efter ett hårt vandringspass så kunde man se att blodkoncentrationer av anandamid (den kroppsegna och naturliga substans som dockar i hjärnans cannabinoidreceptorer) var dubbelt så hög vid jämförelse med testobjekt.

anandamidMolekylen för Anandamid.


Tre olika tester genomfördes på olika höjdnivåer, från 2,100 till 3,196 meter. Effekten ökade ännu mer vid höga höjdnivåer då syrekoncentrationer reducerades.

Sammanfattningsvis kan man se att ECS aktiveras vid tung träning och spelar en viktig roll för att anpassa kroppens mekanismer. ECS förhöjs även vid syrebrist.

Av: Admin. Källa: IACM-Bulletin 4 December 2011. Publicerad: 2011-12-12  00:02. Uppdaterad: 2011-12-12  00:02. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Man dömd till skyddstillsyn för läkarcannabis

Fallbeskrivning av ännu en person som straffats i Sverige för sin medicinska användning av cannabis.

En 44-åring man boende i skånska Anderslöv har dömts till skyddstillsyn för att ha medicinerat med cannabis mot sin långvariga värk.

Ystads tingsrätt valde dock att inte utdöma något fängelsestraff med tanke på mannens hälsa och övriga omständigheter.

Mannen har haft problem med värk ända sedan han var ung. Smärtan förvärrades efter en mc-olycka och för att lindra sina smärtor började han använda sig av cannabis. Hans dos låg på omkring 0,5 gram per dag för att kunna sova på nätterna, skriver Skånskan.

skåne

Anledningen till att han började odla själv var att han inte ville gynna organiserad brottslighet eller bli inblandad i kriminalitet, har han berättat för både polisen och tingsrätten.

Domen innebär skyddstillsyn och deltagande i ett frivårdsprogram. Mannen ska även genomgå den behandling som läkare tycker behövs för att han ska bli "drogfri".

Se sektionen Fall i Sverige för fler liknande fall.

Av: Admin. Källa: Skånskan. Publicerad: 2011-12-12  00:01. Uppdaterad: 2011-12-12  00:01. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Occupy-rörelsen har fått sin egen cannabissort

Occupy Wall Street-rörelsen har fått sin egen cannabissort, Occupy OG.

Det är dispensären Thirty Health Center i San Diego som namngett en ny hybrid-variant (Sativa/Indica) till Occupy OG för att hedra den nya folkrörelsen.

occupy og

Occupy OG säljer för ca 100 kronor grammet. Om du vill ha större volymer är priset 330 kronor för 3,5 gram; 700kr för sju gram; 1200kr för 14 gram och 2,200 kr för 28 gram (ett uns).

Cannabissamhället har en särskild koppling till Occupy-rörelsen och i San Diego har t.ex. Americans for Safe Access (ASA), en organisation för patienträttigheter, satt upp ett tält med växande cannabisplantor avsett för medicinskt bruk.

ows

Polisen i San Diego har slagit ner hårt mot ockupationer runt hela USA medan OWS-aktivister gått till domstol för att förhindra nya evakueringar.

OG-varianter är populära i USA vilket resulterat i sorter som Mars OG, Moon OG, Jupiter OG, Skywalker OG, och t.o.m. Obama OG. OGs (Original Gangsta) ursprung kan spåras tillbaka den berömda OG Kush som utvecklades i Los Angeles.

Av: Admin. Källa: San Diego City Beat. Publicerad: 2011-12-04  17:15. Uppdaterad: 2011-12-04  17:15. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Sex julklappstips

julklapp

Sajten LegaliseraCannabis.se extern länk har satt ihop en lista på julklappar som kan passa den cannabiskonsumerande personen under julhelgen.

Läs mer om varje presentförslag på deras hemsidan, såväl som länkar var du kan köpa grejorna och priser.

  1. Den ultimata vaporizern – Volcano Vaporizer
  2. En bukket bong
  3. Prenumeration på High Times
  4. Reefer Madness DVD
  5. En låda långa OCB Premium Slim
  6. The Cannabis Cookbook

Av: Admin. Källa: LegaliseraCannabis.se. Publicerad: 2011-12-04  17:02. Uppdaterad: 2011-12-04  17:02. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Majoritet av anställda inom palliativ vård stödjer läkarcannabis

En majoritet av anställda inom palliativ vård i USA stödjer idén med att tillåta döende patienter att använda laglig cannabis.

Opinionsundersökningen extern länk som genomfördes av University of Pennsylvania publiceras i Journal of Palliative Medicine och innehöll 16 frågor om kunskap, erfarenhet och åsikter bland dem som jobbar med döende.

röda kors

"Studiens resultat visar att, likt allmänheten, stödjer hospits-anställda generellt reglering av marijuana, och om växten legaliseras, skulle stödja dess användning inom symptomhantering för deras terminala patienter," skriver forskarna bakom studien.

Flera olika organisationer och fackföreningar inom den amerikanska sjukvården har tidigare uttalat stöd för medicinsk marijuana, inklusive sjuksköterskor och representanter för folkhälsa.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-12-03  23:33. Uppdaterad: 2011-12-03  23:33. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis hjälpfull mot IBD

Inhalerad cannabis kan vara hjälpfull för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom visar en ny studie.

Enligt en israelisk studie extern länk publicerad i vetenskapstidskriften Digestion hjälper cannabis till att lindra symptom och öka kroppsvikt och livskvalitet hos personer drabbade av IBD (inflammatory bowel disease).

Efter tre månaders behandling rapporterade patienter med långvarig IBD, som t.ex. Crohns sjukdom, en uppfattad förbättring i humör, social funktion, arbetsförmåga, smärta och mindre depression. Dessutom syntes en märkbar viktökning, mätt enligt BMI (Body Mass Index) eller kroppsmasseindex på svenska.

tarmar

Forskare i Israel utvärderar f.n. säkerhet och effektivitet av inhalerad cannabis för patienter med Crohns sjukdom och ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation).

6000 israeler använder laglig cannabis som odlas lokalt för terapeutiska ändamål som del av ett begränsat regeringsprogram.

Cannabisplantan har länge misstänkts kunna hjälpa mot olika magbesvär och använts som folkmedicin. Nu visar flera moderna studier extern länk att det inte bara rör sig om anekdoter.

IBD är en grupp inflammatoriska tillstånd i tjocktarmen och i vissa fall tunntarmen utan påvisbar infektion. Den ska inte blandas ihop med IBS (irritable bowel syndrome), som är mindre allvarlig.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-12-03  23:24. Uppdaterad: 2011-12-03  23:24. Avdelning: Forskning, Israel.

Skriv ut

Upp ↑