Nyheter för september månad 2011

Farlig växtnäring stoppad

I takt med ökad kommersialisering av cannabisodling i USA har det dykt upp vissa hälsoproblem kring försäljning av vissa farliga växtnäringslösningar.

Nyligen avlägsnade Kalifornien och Oregon flera populära blommningstillsatser för hydrokultur från hyllorna i odlingsbutiker. Detta efter att tillsynsmyndigheter hittat farliga nivåer av det förbjudna cancerframkallande ämnet Daminozide (Alar).

Bland de produkter som stoppades för att de innehöll Daminozide var Flower Dragon, Phosphoload, och Top Load. Två andra produkter som sattes i karantän av CDFA (California Department of Food and Agriculture) var Emerald Triangle Bushmaster och Gravity, men då för att de innehöll Paclobutrazol. Ett ämne som listas av Världshälsoorganisationen som måttligt riskabel och förbjuden i många EU-länder.

cdfaCalifornia Department of Food and Agriculture (CDFA)


Både Paclobutrazol och Daminozide hamnar i slutprodukten. Det finns också bevis för att giftiga ångor frigörs vid förbränning, även om det inte ännu finns några rapporter om lungskador.

Anledningen odlare använder dessa medel är att bl.a. stoppa mögelsvamp, få större skördar och förbättra färgen. Tillverkare har marknadsfört den nu stoppade växtnäringen som organisk genom att ljuga på innehållsförteckningen.

Det är speciellt allvarligt för patienter som använder cannabis att utsättas för dessa gifter. Patientorganisationer kräver nu att odlingsindustrin regleras och säkerheten höjs.

Av: Admin. Källa: Americans for Safe Access. Publicerad: 2011-09-25  20:28. Uppdaterad: 2011-09-25  20:28. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Professor lindrade sömnproblem med cannabis - Dömd till samhällstjänst för smuggling

Västerbottens-Kuriren rapporterar att en professor vid Umeå universitet har dömts för smuggling efter att ha fört med sig hasch till Sverige från Köpenhamn. Avsikten var att lindra hans sömnproblem.

umeå

Mannen upptäckte örtens medicinska egenskaper vid ett besök i Amsterdam. Därför köpte han med sig circa 100 gram cannabisharts då han besökte Köpenhamn. Han stoppades i Helsingborgs tull i slutet av december 2010.

Professorn har berättat att han tänkt använda örten under det närmaste året. "Jag tänkte att ingen lider skada av att jag köper en bit och tar med mig hem," berättade han för VK.

Normalt skulle han ha fått två månaders fängelse men omständigheterna gör att han slipper fängelse. Bl.a. för att han lever ett ordnat liv och inte bedöms vara inne i ett pågående narkotikamissbruk.

Han döms istället av tingsrätten till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar.

Av: Admin. Källa: Västerbottens-Kuriren. Publicerad: 2011-09-25  20:27. Uppdaterad: 2011-09-25  20:27. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


New York ändrar polispolicy

Raymond W. Kelly, högsta chef för New Yorks poliskår, har utfärdat ett memorandum att polisen ska sluta anhålla medborgare med små mängder marijuana såvida de inte visar upp drogen offentligt.

Den senaste tiden har staden fått kritik för att varje år anhålla uppemot 50.000 personer för drogen på detta sätt. De flesta är etniska minoriteter och flera medborgarrättsgrupper är upprörda.

new york

Experter har kommenterat memot som en större policyändring som gör att tusentals av unga människor, framförallt afrikan-amerikaner, kommer slippa få ett brottsregister och endast motta böter.

Memot understryker speciellt tydligt att personer som erkänner innehav inte längre kan anhållas om de inte frivilligt visar upp drogen. Utav de 50.000 årliga anhållningar uppkommer nästan tre fjärdedelar på en polis begäran.

Av: Admin. Källa: NY Times & DPA. Publicerad: 2011-09-25  20:26. Uppdaterad: 2011-09-26  20:26. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Den globala tankesmedjan RAND Corporation har släppt en studie extern länk som konstaterar att brottslighet ökar när medicinska dispensärer stängs ner.

För 15 månader sedan tvingades cirka 70 procent av de då 700 verksamma men olicensierade dispensärerna i Los Angeles-området stänga ned. En av anledningarna var en påstådd koppling till brottslighet.

Mireille Jacobson, ekonomiveteran på RAND och ansvarig för undersökningen, har nu jämfört områden med nedlagda dispensärer med områden där de tilläts vara öppna.

Brottslighet, som t.ex. inbrott, kunde inom ett avgränsat område på tre kvarter intill en nedstängd dispensär vara upp till hela 60 procent högre än platser med öppna butiker. Inom sex kvarters avstånd sjönk den negativa effekten till 25 procent.

- Om dispensärer verkligen skulle orsaka brottslighet så borde man ju kunna förvänta sig en nedgång av brott när de stänger, säger Mireille Jacobson.

rand

- Individuella dispensärer kan attrahera brott eller irritation, men vi hittade inga bevis för att dispensärer generellt orsakar brottslighet, säger hon.

Dispensärsystemet i Kalifornien och Colorado har skapat debatt om de skapar brott eller inte, men det här är första gången som frågan studerats närmare.

Rapporten blev omedlebart kritiserad av polisorganisationer som länge försökt koppla samman butikerna med brott i sin iver att stänga ner dem.

16 delstater och Columbiadistriktet, ett federalt distrikt som utgörs av USA:s huvudstad Washington, har idag lagar som godkänner läkarcannabis i en form eller annan.

Rand Corporation härstammar från flygplanstillverkaren Douglas i USA. Organisationen startade officiellt 1946 och har som uppgift att verka för vetenskap, utbildning och välgörenhet i det allmännas intresse. Målet är att öka välfärd och säkerhet i USA. Verksamheten finansieras genom bidrag från företag, stiftelser, delstater och suveräna stater världen runt.

Av: Admin. Källa: Rand Corporation & Cannabis.se & seattle pi. Publicerad: 2011-09-25  20:25. Uppdaterad: 2011-09-25  20:25. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Debatt mellan Ethan Nadelmann (Drug Policy Alliance) och Asa Hutchinson (f.d. chef för DEA).

Debatten var sponsrad av Students for Sensible Drug Policy (SSDP) filial vid Kansas Universitet.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-09-25  20:24. Uppdaterad: 2011-09-25  20:24. Avdelning: Debatt, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Enligt forskning vid Umeå Universitet är antalet CB1-receptorer relaterat till sjukdomsallvarlighet och överlevnad hos tarmcancerpatienter.

Dessa receptorer återfinns i människokroppen och svarar på människans egna cannabinoider såväl som de cannabinoider som kan tillföras externt genom att röka cannabisplantan.

cancer

De speciella receptorerna återfinns i hela kroppen men främst i vissa delar av hjärnan, tarmar, fortplantningssystemet och immunförsvaret. Ett rubbat cannabinoidsystemet är alltså associerat med bl.a. koloncancer.

Om cancercellerna hade en hög täthet av CB1 receptorer syntes en klart försämrad prognos hos vissa typer av tarmcancer, enligt forskarna Sofia B. Gustafsson, Richard Palmqvist, Maria L. Henriksson, Anna M. Dahlin, Sofia Edin, Stig O. P. Jacobsson, Åke Öberg, och Christopher J. Fowler.

Studien extern länk indikerar att individer som har många cannabinoidreceptorer och som inte får dem stimulerade ökar risken att drabbas av tarmcancer.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2011-09-18  21:36. Uppdaterad: 2011-09-18  21:36. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Överdriven förekomst av flera kroppsegna cannabinoider är associerat med prostatacancer.

Spanska forskare skriver extern länk att när det endocannabinoida systemets homeostasis (tendens att behålla inre stabilitet) förstörs ökar risken att drabbas av den fruktade cancerformen.

cancer

Normal prostatavävnad innehåller flera komponenter av det endocannabinoida systemet, inklusive cannabinoider, deras receptorer (CB1) och enzymer inblandade i ämnesomsättningen. Men när systemet är feljusterat ökar risken för prostatacancer.

Enligt forskarna representerar det endocannabinoida systemet ett möjligt nytt sätt för terapeutisk behandling, alternativt botemedel eftersom det är inblandat i flera fysiologiskt viktiga funktioner.

Dessutom innehåller flera cannabinoider intressant nog tumörkrympande egenskaper som speciellt reducerar prostatacancercellers tillväxt, förökning och migration.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-09-18  21:35. Uppdaterad: 2011-09-18  21:35. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Ett intressant debattinlägg om hur samhället ska bemöta droger har just släppts av sociologiprofessor Ted Goldberg.

På en presskonferens i ABF-huset i Stockholm presenterade Goldberg sin nya narkotikapolitiska bok Legalisera narkotika? - Ett diskussionsunderlag.

Förhoppningen är att den kontroversiella boken kommer att bidra till en förnyad och saklig diskussion av den svenska framtida narkotikapolitiken.

ted goldberg

Bokens olika kapitel tar upp många ämnen, inklusive biokemisk teori och andra beroendebegrepp, prohibition vs avkriminalisering vs reglering, legaliseringsdebatten utomlands, behovet av vetenskaplig utvärdering, FNs roll och det eventuella framtida skapandet av nya regler för droger som hittills varit illegala.

Goldberg är dock noga med att påpeka att han inte sitter på alla lösningar, inte heller lyfts reglering av idag förbjudna preparat fram som någon universallösning.

Slutsatsen blir ändå att vi behöver sluta fred med narkotikan och lära oss leva med den. För den kommer inte att försvinna.

För video från presskonferensen klicka dig vidare till Svenska Brukarföreningens hemsida extern länk.

Legalisera narkotika? - Ett diskussionsunderlag finns att beställa från Svenska Brukarföreningen, Books on Demand extern länk, Adlibris extern länk, Bokia extern länk och Bokus extern länk, m.fl.

Av: Admin. Källa: Svenska Brukarföreningen. Publicerad: 2011-09-18  21:34. Uppdaterad: 2011-09-18  21:34. Avdelning: Nyheter, Kultur.

Skriv ut

Upp ↑


MedicinskMarijuana.com söker nu skribenter som vill skriva nyheter för oss.

Personer ska ha bra kunskap i engelska och svenska samt vara relativt insatt i frågan. Det ingår även en del egen research i arbetet, så en bra internetkännedom är också viktigt.

Tyvärr kan jag inte erbjuda någon betalning, annat än erfarenhet och stolthet att få sina texter publicerade.

Skicka er intresseanmälan till info@medicinskmarijuana.com

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-09-11  21:43. Uppdaterad: 2011-09-11  21:43. Avdelning: Nyheter, Sajtnytt.

Skriv ut

Upp ↑


Enligt en ny unik studie är cannabiskonsumtion associerat med lägre prevalens av fetma hos allmänbefolkningen.

Forskare vid ett sjukhus i Frankrike analyserade data från två epidemiologiska studier av vuxna amerikaner 18 år eller äldre. Sammanlagt över 50,000 personer.

Man sammanfattar att fetma var betydligt lägre hos cannabisanvändare än icke-användare, 16.1 procent jämfört med 22 procent i ena studien och 17.2 procent kontra 25.3 procent i den andra.

fetma

Trots att cannabis generellt ökar aptiten sågs en klar skillnad, även efter att svarandes karaktärsdrag som ålder, etnicitet, utbildningsnivå, civilstånd och tobaksbruk hade tagits med i beräkningen.

Nivån av fetma sjönk också desto oftare man använde drogen.

Analysen publiceras online i American Journal of Epidemiology.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-09-11  21:42. Uppdaterad: 2011-09-11  21:41. Avdelning: Forskning, Frankrike.

Skriv ut

Upp ↑


Stor debatt om reglering av cannabis i USA med bl.a. Ethan Nadelmann från Drug Policy Alliance.

Inspelat i Vail, Colorado.

Av: Admin. Källa: C-Span. Publicerad: 2011-09-11  21:41. Uppdaterad: 2011-09-11  21:41. Avdelning: Debatt, USA.

Skriv ut

Upp ↑


En man i 75-årsåldern som odlat marijuana i Torsås kommun för privat bruk och i humanitärt syfte har dömts till ett års fängelse.

Fallet påminner mycket starkt om tidigare rättegångar mot Susanne Eriksson (2007) och Marie Stenhoff (2004).

sverige

Mannen dömdes av tingsrätten för innehav av ett kilo marijuana, men fick ett betydligt lindrare straff än många andra som dömts för samma brott. Anledningen är mannens höga ålder och dåliga hälsa.

Det är oklart vilka symptom mannen använde drogen till att lindra.

Av: Admin. Källa: Nyheter P4 Kalmar. Publicerad: 2011-09-04  22:41. Uppdaterad: 2011-09-04  22:41. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑