Nyheter för augusti månad 2011

Cannabis genetiska kod publicerad online

Medicinal Genomics extern länk, ett nystartat bioteknologiskt företag i USA har för första gången någonsin knäckt cannabis genetiska kod och gjort den tillgänglig på Internet.

Företagets grundare Kevin McKernan berättar att den potentiellt enorma industri som medicinska örter utgör kommer att kunna använda dessa nyupptäckta data till att i slutänden bringa lättnad och lindring till många patienter, t ex personer drabbade av cancer och kronisk smärta.

Vissa av de insikter som den här upptäckten kan komma att leda till kan vara att framställa t ex cannabidiol, som visat sig lovande när det gäller att behandla cancer på tidigt stadium. Dessutom finns det skäl att tro att man försöker reducera plantans rusgivande THC-halt.

dna

Upptäckten lär ytterligare spä på den trend med medicinsk cannabis som sker över hela världen. Genom den här upptäckten ökar också chanserna att bättre förstå och förbättra cannabisens medicinska möjligheter och användningsområden.

Målet är att förhoppningsvis kunna standardisera plantans aktiva beståndsdelar, något som hittills stått i vägen för dess tillväxt och användningsområden.

Den nya information gör att det nu finns otroliga 131 miljarder cannabissekvenser i de genetiska databaserna. Hela den genetiska sekvensen till Cannabis Sativa L. finns att ladda ner här extern länk.

Hittills har 16 amerikanska delstater godkänt medicinsk cannabis i en form eller annan, såväl som flera andra länder.

Medicinal Genomics, som samarbetar med läkemedelsjätten Roche i det här projektet, har också en forskaravdelning i Nederländerna.

Av: Admin. Källa: Boston Herald. Publicerad: 2011-08-18  23:35. Uppdaterad: 2011-08-21  23:35. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex uppmärksammas i Sverige - Godkänns inom kort av Läkemedelsverket

Som vi berättat om förut så kommer snart Sativex finnas tillgängligt genom allmän föreskrivning istället för på speciallicens i Sverige.

SR Ekot extern länk publicerade idag en artikel som bekräftar detta.

I första hand kommer Sativex att användas för lindring av spastikhet och stelhet vid multipel skleros, men detta är bara början. Sativex har studerats för att användas mot bl.a. aptitlöshet och smärta.

De huvudsakliga komponenterna i Sativex är THC och CBD, som är en icke-psykoaktiv komponent och som motverkar ruset från THC. Förhållandet mellan THC och CBD är 2,7 mg - 2,5 mg per spray.

sativex

– För att bli hög på cannabis så behöver man relativt höga koncentrationer, och det får man när man röker preparatet och tar det i högre doser. Det här är relativt låga koncentrationer, som man får i blodet när man tar det här preparatet. Någon kick får man inte, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Sanningen är att naturlig örtcannabis, som säljs i Nederländerna, kan också användas på samma sätt. I låga doser, t ex i bakverk eller inhalering, sker ingen berusning.

Det är den första cannabis-baserade medicinen som godkänns i Sverige. Möjligheten för svenska politiker att gå in och stoppa lanseringen genom att upphäva Läkemedelsverkets beslut är inte möjlig då ministerstyre är förbjudet.

Tillverkaren GW Pharmaceuticals vill börja sälja medicinen i Sverige redan i år, men förmodligen dröjer det till nästa år innan den kommer ut på marknaden.

Lyssna på P1 Morgon extern länk som intervjuat Jan Hillert, läkare och Lasse Winborg, MS-patient.

Fler artiklar om Sativex.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-08-18  22:08. Uppdaterad: 2011-08-18  22:08. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


IBD-patienter använder cannabis i stor utsträckning

Bruk av naturlig cannabis är vanligt bland personer med IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) visar en studie extern länk i Kanada på 300 patienter.

Forskare bad 100 patienter med blödande tjocktarmsinflammation och 191 patienter med crohns sjukdom på en polikklinik att fylla i ett frågeformulär avseende nuvarande och tidigare bruk, socioekonomiska faktorer, sjukdomshistoria och deras användning av läkemedel.

tarmar

51 procent av patienter med blödande tjocktarmsinflammation och 48 procent med crohns sjukdom rapporterade att ha använt cannabis för att lindra sin sjukdomssymptom någon gång under deras liv. Av dessa var det respektive 12 och 16 procent som använde örten f.n.

Dessutom var patienter som genomgått magkirurgi och hade haft ett kroniskt bruk av smärtstillande läkemedel mer sannolika att ha använt cannabis för symptomlindring.

De symptom som cannabis mest användes emot var magont, diarré och aptitförlust.

Studien kommer att publiceras i European Journal of Gastroenterology and Hepatology.

IBD eller inflammatory bowel disease är en grupp inflammatoriska tillstånd i tjocktarmen och i vissa fall tunntarmen utan påvisbar infektion. Den ska inte blandas ihop med IBS (irritable bowel syndrome), som är mindre allvarlig.

Av: Admin. Källa: NORML & IACM. Publicerad: 2011-08-07  00:05. Uppdaterad: 2011-08-07  00:05. Avdelning: Forskning, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


Barn från hem där föräldrar odlar cannabis är friska och drogfria

Barn i hem där cannabis odlades är lika friska och hälsosamma som alla andra barn, visar en ny kanadensisk studie.

Efter att larm rests i Kanada om att barn far illa i hem där föräldrarna t.ex. odlar cannabis undersökte Motherisk-programmet från ett sjukhus i Toronto saken närmare.

Forskningen var ett önskemål från polis i regionen och barnomsorgsmyndigheter efter att man upptäckt flera barn i hem där droger producerades.

Man studerade 75 barn i York, söder om Ontario, mellan 2006 och 2010 och fann överraskande inga medicinska problem.

Studien ursäktar inte produktion av olagliga droger men ifrågasätter ändå de frekventa omhändertaganden av barn från dessa hem då de var friska och uppvisade inga symptom att ha utsatts för droger.

barn

Läkaren Gideon Koren berättade för kanadensisk media att all tillverkning av droger i hemmet inte kan likställas utan varje fall måste bedömas seperat.
- Detta reser frågan om det verkligen är hälsosamt att seperera barnen från deras föräldrar.

32 procent av barnen testade positivt för droger, men dessa hårtester betyder inte att de utsatts för fara då testerna kan visa på narkotika i deras närvaron utan att de skadats från dem. Majoriteten av ungdomar uppvisade inga kliniska symptom relaterade till narkotika. Dessutom hade barnen färre hälsoproblem än barn undersökta från den allmänna kanadensiska befolkningen.

Barnen som deltog i studien utryckte också sorg över att ha blivit separerade från deras föräldar, något som visade sig drabba deras skolgång negativt.

Den enda negativa skillnanden i hälsa kunde spåras till barn i hem där föräldrarna producerade metamfetamin.

Polisen säger att ibland måste man ta hand om barn då föräldrarna anhålls, men säger att de återlämnas oftast inom ett par dagar till månader.

Studien publiceras i Journal of Pediatrics.

Av: Admin. Källa: CTV. Publicerad: 2011-08-07  00:04. Uppdaterad: 2011-08-07  00:04. Avdelning: Forskning, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


NORML TV: Vet du var din polis är?

NORML TV extern länk presenterar denna lilla film som ställer frågan om det är bättre om polisen ägnar sig åt att jaga inbrottstjuvar eller marijuanarökare?

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-08-07  00:03. Uppdaterad: 2011-08-07  00:03. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Statistik avslöjar fakta om Kaliforniens patienter

En ny studie om vilka och varför Kalifornienbor använder medicinsk marijuana i delstaten visar att den genomsnlittliga personen är vit, välutbildad och att drogen används mest för smärta och muskelspasmer.

Studien är gjord utav sociologiprofessor Craig Reinarman vid University of California at Santa Cruz som analyserade 1,746 personer som sökte en läkares rekommendation för drogen mellan juli och september 2006.

Vad han fann var att 75 procent var män; över hälften var vita och mer sannolika att ha ett jobb än genomsnittsinvånaren i delstaten och de använder drogen som ett substitut för traditionella läkemedel.

De vanligaste sjukdomarna/symptomen var smärta, sömnlöshet, spasmer, huvudvärk, och ångest. Ofta behandlades fler än ett symptom samtidigt. 79.3 procent svarade att de först prövat andra läkemedel föreskrivna av deras läkare.

opinion

Enligt studiens författare har användning av läkarcannabis idag en mycket bredare användning än i början när de två huvudgrupperna var HIV/AIDS och cancerpatienter.

Tobaksanvändning var vanligare än alkoholanvändning i jämförelse med resten av befolkningen. Patienters användning av droger som kokain, metamfetamnin och heroin var också lägre. 40 procent hade aldrig använt marijuana före de blev en patient.

Över 80 procent av patienterna konsumerade cannabis via inhalation (86.1 procent). 25 procent intog drogen oralt medan 21 procent använde en vaporisator. Tre procent använde hudsalvor.

De flesta patienterna (40.1 procent) rapporterade att man använde upp till tre gram cannabis per vecka. 36 procent använde 4-7 gram och 23.3 procent sa de använde mer än sju gram marijuana per vecka.

Av: Admin. Källa: SF Weekly & NORML. Publicerad: 2011-08-07  00:02. Uppdaterad: 2011-08-07  00:03. Avdelning: Statistik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Chicago överväger böter istället för anhållning

Efter att delstaten Illinois budget behöver stramas åt och fängelserna är överfulla extern länk kan snart staden Chicagos poliser nöja sig med att dela ut böter till dem som grips med mindre mängder cannabis på sig istället för att arrestera dem.

Toni Preckwinkle, en inflytelserik lokal politiker, konstaterade förra veckan att de som arresteras med marijuana på sig utgör en onödig propp i rättsmaskineriet. Dessa får nämligen i regel sina fall avskrivna av en domare längre fram i rättsprocessen.

Preckwinkle sade i sitt tal att 70 procent av de intagna i countyts fängelse avtjänar straff för icke vålds-relaterade brott och att det är hög tid att börja betrakta droger som en hälsofråga istället för en kriminell angelägenhet.

Hon föreslår istället att man kanaliserar pengar till utbildning och drogrehabilitering istället för att som idag tvingas betala den överflödiga kostnaden ca 900 kr per dygn och intagen.

chicago

Nyligen höll en högt uppsatt polis i samma stad - Garry McCarthy - med efter samtal med Preckwinkle. Och det finns många bra skäl att liberalisera lagarna.

Förra året anhöll polisen fler än 23.000 medborgare enbart för personligt innehav. En analys visade att 78 procent var svarta, 17% av latinsk härkomst och endast 5% vita. Detta trots att cannabisanvändarna återfinns spridda över alla etniska grupper i Chicago.

Chicagos underskott ligger idag på ca 2 miljarder kronor (2000 miljoner kr) och redan 2004 stödde dåvarande borgmästare Richard Daley idén att byta arrest mot böter men planen verkställdes aldrig.

Inget beslut har än tagits av polismyndigheten, men en talesperson för polisen i Chicago erkänner att man överväger saken nogrannt.

Av: Admin. Källa: Chicago Sun-Times & Cannabis.se. Publicerad: 2011-08-07  00:01. Uppdaterad: 2011-08-07  00:01. Avdelning: Nyheter, Politik.

Skriv ut

Upp ↑