Nyheter för juni månad 2011

Cannabinoider fördröjer Huntingtons sjukdom

hjärna

Spanska, italienska och brittiska forskare skriver att en kombination av cannabinoiderna THC och CBD skyddar nervceller hos råttor med Huntingtons sjukdom.

"Vår data demonstrerar att en 1:1 kombination av THC och CBD-berikad botaniskt växtextrakt gav ett skydd för nervcell mot toxicitet," skriver man.

I jämförelse erbjöd administration av en individuell syntetisk cannabinoid inte någon fördel. De tror att antioxidanter ansvarar för de gynnsamma effekterna och inte aktiviering av cannabioid-receptorer.

Huntingtons sjukdom är en ärftlig, degenerativ hjärnsjukdom som drabbar den del av hjärnan som kontrollerar och modulerar impulsöverföringen vid rörelse. Symptom utgörs av ofrivilliga, ständigt pågående, hastiga, oregelbundna rörelser och demens. Sjukdomen leder till döden efter cirka 20-25 år.

Det existerar idag inga konventionella lagliga terapier som kan lindra symptom eller fördröja insjuknandet.

Den internationella studien publiceras i The Journal of Neuroscience Research.

Av: Admin. Källa: IACM & NORML. Publicerad: 2011-06-27  00:02. Uppdaterad: 2011-06-27  00:02. Avdelning: Forskning, Internationellt.

Skriv ut

Upp ↑


Lovande studie om grön starr

University of Mississippi i USA har publicerat en intressant studie som borde intressera människor drabbade av grön starr.

Forskarna sammanfattar att "en salva som innehöll bl.a. delta-8-THC visade på en märkbar förbättrad okulär biotillgänglighet" (ett mått på hur mycket av ett oralt intaget ämne som når systemcirkulationen i en organism).

öga

Man tror att cannabisämnet ökade upplösbarhet genom hornhinnan och möjliggjorde för andra verksamma ämnen att tränga in och sänka ögontrycket.

Grön starr är en ögonsjukdom som skadar synnerven i ögat och därmed ger gradvis sämre syn. Tidigare ansågs sjukdomen orsakas av förhöjt ögontryck. Under senare årtionden har man dock konstaterat att glaukom kan förekomma även med normalt tryck i ögat, likaväl som ett förhöjt tryck kan föreligga utan att glaukomsjukdomen utvecklas.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2011-06-27  00:01. Uppdaterad: 2011-06-27  00:01. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Stor cannabinoidkonferens i september

Den 8-10 september kommer det hållas en stor konferens kring forskning om cannabinoider i Tyskland.

Cannabinoid Conference 2011 extern länk är ett samarbete mellan International Association for Cannabinoid Medicines (IACM) och European Workshop on Cannabinoids och kommer innehålla den allra senaste forskningen om cannabis medicinska effekter.

Registreringsavgiften ligger på 2.200 kr (före 31 juli) medan studenter betalar en rabattavgift på 1650 kr. I avgiften ingår lunch för båda dagarna, kaffe i pauserna och en avslutande middag. Det finns även generösa stipendium att ansöka om för unga forskare och studenter.

cannabinoid konferens

Bekräftade talare är bl.a. Daniele Piomelli, Ken Mackie, Beat Lutz, George Kunos, Vincenzo Di Marzo, Sophie Lotersztain, Javier Fernández-Ruiz, Andreas Zimmer, Manuel Guzman, Aaron Lichtman, Philip Robson, Tjalling Erkelens, Itai Bab, Ruth Ross, Roger Pertwee, Raphael Mechoulam och William Notcutt.

Under konferensen kommer även fyra personer att hedras för sina bidrag inom cannabinoidforskning och/eller för återintroduktionen av cannabis inom den moderna medicinen.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-06-20  00:03. Uppdaterad: 2011-06-20  00:03. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Trädgårdsföretag vill slå sig in på lukrativ cannabismarknad

Nu börjar även traditionella amerikanska företag i trädgårdsindustrin att haka på trenden med medicinsk marijuana.

Scotts Miracle-Gro extern länk har länge varit ett bästsäljande ogräsmedel med miljarder av kronor i intäkter, men då företagets produkter endast säljs genom tre stora återförsäljare är man sårbar i en ekonomi där folk inte är så villiga att spendera sina pengar längre.

I ett osannolikt drag meddelar nu företagets vd Jim Hagedorn i WSJ (Wall Street Journal) att man undersöker möjligheten med att utveckla produkter för odlare av medicinsk marijuana.

Sexton delstater har hittills godkänt medicinsk marijuana och fler är på väg i.o.m. att delstater på östkusten blivit allt mer accepterande.

scotts miracle grow

Enligt vissa uppskattningar kommer cannabismarknaden vara värd nästan 11 miljarder kronor det här året. De största marknaderna är Kalifornien och Colorado.

Beräkningen fokuserar på försäljning från odlare och dispensärer men marknaden för företag som säljer utrustning för hydrokultur och andra professionella tjänster blomstrar också.

För att slå sig in på cannabismarknaden kommer företaget troligen att behöva köpa mindre redan nischade företag inom jord och ogräsmedel istället för att skapa sin egen linje av produkter och varumärken.

Hagedorn vill också fokusera på mer miljövänliga produkter, något som går hand i hand med marijuana och industrihampans image.

Polis har vid räder mot illegala plantage upptäckt produkter från företaget, något som Hedgedorn tar som ett gott tecken att odlare är intresserade av deras produkter, även om det kommer att ta tid innan alla odlare omfamnar en produkt från ett stort multinationellt företag.

Av: Admin. Källa: WSJ. Publicerad: 2011-06-20  00:02. Uppdaterad: 2011-06-20  00:02. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Maastricht vill öppna upp fler coffeeshops

Samtidigt som regeringen i Nederländerna signalerar omfattande förändringar för landets uppskattade coffeeshops så signalerar Maastrichts ledare, precis som Amsterdams politiker, att de vill fortsätta erbjuda vuxna invånare laglig cannabis utan krav på att man är holländska medborgare.

21 av staden Maastrichts 39 stadsfullmäktigeledamöter vill fortsätta hålla Maastrichts coffeeshops öppna som vanligt. Och inte nog med det. De vill också öppna fler serveringar i utkanten av staden.

Att sprida ut antal ställen är det mest effektiva sättet att hantera de problem och olägenheter de skapar, säger ledamöterna enligt holländsk media.

nl

Parlamentsledamoten Lea Bouwmeester (Labour) ska nu fråga justitieministern för tillåtelse för Maastricht att utföra sina planer.

Kommunen Venlo, i provinsen Limburg och som har 92000 invånare, flyttade sina coffeeshops från centrum för fem år sedan och det har varit en succé, berättar hon för den nederländska nyhetsbyrån ANP.

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl. Publicerad: 2011-06-20  00:01. Uppdaterad: 2011-06-20  00:01. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Vermont godkände dispensärer

En ny lag i Vermont, USA, öppnar upp för dispensärer där patienter kan köpa medicinsk marijuana i.

Guvenör Peter Shumlin (D) valde att signera förslaget till lag trots varningar i sista minuten från de federala myndigheterna att förslaget strider mot landets narkotikalagar.

Lagen auktoriserar delstatens myndigheter att utfärda fyra licenser till dispensärer att förse medicinsk marijuana till kvalificerade patienter. Varje dispensär har en gräns på 1000 patienter.

Det enda som fattas nu att att ta fram regler och riktlinjer för att guida verksamheten.

Dispensärerna ska, enligt lagen, vara fullt fungerande inom 6-12 månader.

vermontVermonts sigill.

Hittills finns lagar i Colorado, Maine, och New Mexico som tillåter statligt sanktionerat dispensärer. Myndigheter i New Jersey, Arizona och Rhode Island har valt ut sökande att operera liknande inrättningar, men ännu har inga dispensärer öppnat.

Dispensärer i Delaware och Columbiadistriktet (ett federalt distrikt som utgörs av USA:s huvudstad Washington) förväntas få sina licenser inom 6-12 månader.

Politiker i Vermont godkände redan 2004 användning av läkarcannabis med ett godkännande av en läkare, men har hittills misslyckats med att enas om en reglerad tillgång av örten.

Totalt 16 delstater i USA har godkänt användning av medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-06-13  00:02. Uppdaterad: 2011-06-13  00:02. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Connecticut valde att avkriminalisera

Mer positiva nyheter för patienter på USAs östkust. Connecticuts lagstiftare har avkriminaliserat små mängder personligt bruk av marijuana för vuxna.

Lagen reducerar straff för innehav av upp till ca 43 gram marijuana från ett års fängelse och 6000kr i böter till enbart en överträdelse, straffbart endast med böter. Alltså inget fängelsestraff eller brottsregister.

Samma sak gäller för innehav av parafernalia (instrument som pipor eller grinders).

Representanthuset röstade 90-57 för förslaget. Senaten hade tidigare passerat samma förslag. Den nyvalda guvenören Dannel Malloy (D) har tidigare stött förslaget och förväntas att signera den till lag omedelbart.

connecticutConnecticuts sigill.

- Detta förslag accepterar verkligheten som den ser ut. Nämligen att nuvarande lagar gör mer skada än nytta - både på våra invånares liv och bördan som vår polis, åklargare och kriminalvård får bära, sa Malloy i en kommentar.

- Genom att ändra lagstiftningen erkänner vi att handlingen måste vara i proportion till straffet. Jag har inga tvivel om att rättssystemets resurser kan användas mer effektivt, nämligen att anhålla, åtala och fängsla våldsamma brottslingar och farliga lagbrytare.

Lagstiftningen liknar den i Kalifornien, och andra delstater där privat, icke-medicinskt innehav av marijuana behandlas som en överträdelse istället för ett allvarligt brott.

Lagen förväntas börja gälla fr.o.m. 1:a juli 2011.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-06-13  00:01. Uppdaterad: 2011-06-13  00:01. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex godkänd i Tyskland och Danmark

sativex

Cannabisextraktet Sativex har blivit godkänt i två ytterligare länder.

Enligt tillverkaren och distributörer har Sativex beviljats licens av tyska myndigheter i behandling mot MS-relaterad spastiskhet för patienter som inte svarat på annan behandling.

Danmarks hälsominister godkände samtidigt en lagändring som tillåter att specialistläkare inom neurologi får skriva ut munsprayen till MS-patienter. Samma krav ställs på föreskrivning att alla andra läkemedel testats först.

- Jag tänker inte låta stelbent byråkrati lägga hinder i vägen, om det här kan få folk att må bättre, sa Bertel Haarder, ansvarig för inrikes- och hälsofrågor i regeringen.

Sativex innehåller lika stora mängder THC (dronabinol) and CBD (cannabidiol). Blandningen är både syntetisk och extraherad från naturliga cannabisblommor.

Godkännanden följer lansering i flera andra europeiska länder.

Av: Admin. Källa: The Copenhagen Post & GW Pharmceuticals. Publicerad: 2011-06-07  00:04. Uppdaterad: 2011-06-07  00:04. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis som flaskvatten

flaskvatten

Det verkar som att det släpps en ny cannabis-infuserad produkt varje vecka.

Nu meddelar företaget Medical Marijuana Inc att man utvecklat teknik för att extrahera cannabinoider till vatten, något som hittills varit omöjligt då dessa är fettlösliga.

CBD-vatten har alla fördelar med vanligt rent källvatten plus de välgörande effekterna av CBD, skriver man i ett pressmeddelande. Just nu granskar företaget flera bud för distributionsrättigheter i Sydamerika såväl som USA, meddelar man också.

Produkterna innehåller i första hand CBD och erbjuder tre olika varianter.

CBD extraheras från cannabisplantan på samma sätt som THC men innehåller inte de psykoaktiva ingredienserna. Drogen är också av intresse för forskare som testar den på en rad olika symptom och sjukdomar för tillfället.

Försäljning av vatten på flaska är en jätteindustri över hela världen och börja närma sig samma siffror som kolsyrade läskedrycker.

Av: Admin. Källa: The Chronicle. Publicerad: 2011-06-07  00:03. Uppdaterad: 2011-06-07  00:03. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


När poliser inser vad de gjort

Ett ganska rörande videoklipp med f.d. polisen Neil Franklin, Law Enforcement Against Prohibition extern länk, som talar vid en paneldiskussion i New York.

Ämnet är polisens agerande i fattiga områden med en stor afrikan-amerikansk befolkning. Franklin är tydligt upprörd över vilken skada drogkriget har haft i dessa områden och sin egen delaktighet i att förstå denna förstörelse.

Av: Admin. Källa: DrugWar Rant. Publicerad: 2011-06-07  00:02. Uppdaterad: 2011-06-07  00:02. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Staten vs. Patricia Smith

Talley.TV extern länk tar oss tillbaka till den 16:e Augusti 2010 när de bevakade en rättegång i New Hampshire.

Sjuksköterskan Patricia Smith stod åtalad för tillverkning av en förbjuden substans (odlat marijuana på sin egendom). Avsikten var medicinsk.

Smith, som aldrig tidigare har dömts för något brott, fick 2-4 års fängelse eftersom domaren ville sända ett "budskap".

New Hampshie har ingen lag som tillåter medicinsk marijuana.

Både åklagare och domarens oetiska beteende under rättegången dokumenterades och hela världen fick därmed se vad som pågick i en vanlig domstol på USAs östkust.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-06-07  00:01. Uppdaterad: 2011-06-07  00:01. Avdelning: Juridik, USA.

Skriv ut

Upp ↑