Nyheter för april månad 2011

Cannabinoider uppvisar anti-tumör effekt på levercancerceller

cancer

Levercancer är den tredje största orsaken till cancer-relaterad död över hela världen.

När dessa tumörer är i ett avancerat stadium finns få terapeutiska alternativ, därav söker modern sjukvård konstant efter nya behandlingsmöjligheter för att bekämpa sjukdomen.

Forskare från Spanien har utrett cannabinoiders effekt på dessa cancercellers tillväxt.

Man fann att THC och den syntetiska cannabinoidreceptor-selektiva agonisten JWH-015 reducerade livsduglighet hos mänskliga levercancerceller. En effekt orsakad genom stimulering av CB2-receptorn.

Tidigare studier med djurförsök har också visat att cannabinoider hämmar tillväxten av levercancerceller vid xenotransplantation (transplantation av celler, vävnader eller organ över artgränser), skriver man.

Rönen kan komma att bidra till utveckling av nya terapeutiska strategier för hantering av levercancer.

Av: Admin. Källa: Nature. Publicerad: 2011-04-25  00:04. Uppdaterad: 2011-04-25  00:04. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex beviljat patent i USA

sativex

Det brittiska läkemedelsföretaget GW Pharmaceuticals har beviljats patent på Sativex vid behandling av cancer i Amerika.

Patentet, som sträcker sig fram till April 2025, gäller specifikt för behandling av smärttillstånd hos cancerpatienter och omfattar de två huvudsakliga cannabinoiderna CBD (Cannabidiol) och THC (Tetrahydrocannabinol).

Förutom THC/CBD-kombinationen täcker patentet ett antal andra användningsområden. T.ex. att man kombinerar Sativex med befintlig opiatmedicinering för att förhindra förstoppning eller andra biverkningar.

Opiater/opioder har efter omfattande studier befunnits vara otillräckliga för att på ett tillfredsställande sätt ge cancerpatienter tillräcklig smärtlindring.

GW äger nu över 35 patentfamiljer såväl som andra former av proprietära läkemedel som rör plantmediciner.

Sativex är f.n. godkänt i ett antal länder mot spastiskhet hos MS-patienter.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2011-04-25  00:03. Uppdaterad: 2011-04-25  00:03. Avdelning: Nyhet, USA.

Skriv ut

Upp ↑


MM på SR

Sveriges Radio blir bättre och bättre på att skildra och rapportera om läkarcannabis.

Senast var det programmet Verkligheten i P3 som hade ett reportage om den 20 April, som i USA firas med att röka marijuana, både privat och offentligt.

Utdrag ur programmets beskrivning:

På ett givet klockslag imorgon kväll hoppas han att tusentals svenskar och andra stoners runt om i Europa ska skicka upp kinesiska lyktor i skyn. En tyst symbolhandling. Men symbol för vad? För Mattias är ingen flummare, han vill inte använda cannabis för att få ligga barfota hemma i soffan med neddragna gardiner och zappa på tv:n. Mattias vill ha gräs – för att han är sjuk. Han lider av psoriasis, han har benskörhet och problem med lederna och dålig blodcirkulation ochh dessutom sömnsvårigheter och adhd. Han har testat alla mediciner läkarna skrivit ut till honom. Men det enda Mattias tycker hjälper är cannabis.

Lyssna här extern länk.

Killen som medverkar i programmet bloggar här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-25  00:02. Uppdaterad: 2011-04-25  00:02. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Wendy Chapkis talar om döende patienter som röker för att må bättre

Wendy Chapkis, medförfattare av Dying to Get High, sociologiprofessor och chef för kvinnostudier vid University of Southern Maine talar om hennes upplevelser med patienter som använt medicinsk marijuana för att uppnå en bättre livskvalité.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-25  00:01. Uppdaterad: 2011-04-25  00:01. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis reducerar smärta i randomiserade studier

Cannabisinhalering uppvisade starka smärtstillande effekter hos patienter med kronisk smärta.

Forskare vid ett barnsjukhus i Toronto gick igenom den medicinska litteraturen för att granska cannabinoiders effektivitet mot kronisk smärta. Denna svårbehandlad smärta inkluderar nervsmärta, fibromyalgi och ledgångsreumatism.

18 randomiserade kliniska studier publicerade mellan 2003 och 2010 och sammanlagt 766 patienter mötte kriterium. Fyra rörde inhalering medan resten antingen studerade den smärtstillande effekten av plant-baserade eller syntetiska cannabinoider.

smärta

"15 av studierna demonstrerade en märkbar smärtstillande verkan jämfört med placebo. Flera studier uppvisade också en förbättring av sömn. Inga allvarliga negativa biverkningar rapporterades," skriver de.

Noterbart, skriver man, är att två av de fyra studierna med inhalerad cannabis uppvisade en stark smärtstillande effekt på HIV-patienter med neuropati. En smärttyp som är ökänt resistent på vanlig behandling.

De plant-baserade ämnen var även bra på att reducera problem med ledgångsreumatism. Något som är konsekvent med andra studier som visat att cannabinoider är antiinflammatoriska.

Med tanke på hur svårbehandlad nervsmärta är idag så rekommenderas fortsatt forskning med just cannabis.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-04-18  00:06. Uppdaterad: 2011-04-18  00:06. Avdelning: Forskning, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


Olaglig inomhusodling inte miljövänlig

Inomhus marijuanaodling i USA är inte lika miljövänlig som sin kusin industrihampa.

En ny studie extern länk visar att odlingen använder en procent av USA:s elektricitet och orsakar utsläpp av 17 miljoner ton koldioxid årligen

Rapporten från Evan Mills, energianalytiker vid Lawrence Berkeley National Laboratory, uppskattar vidare att det krävs energi till ett värde av 5 miljarder dollar för att producera 17 000 ton marijuana, vilket motsvarar den elektriska produktionen vid sju stora elkraftverk eller två miljoner amerikanska hushåll.

growop

I rapporten har Mills inte heller räknat med den energi som används för att producera gödningsmedel, vatten, utrustning och byggnadsmaterial som används i inomhusodlingarna.

Mills skriver också att rapporten inte ska ses som stöd för någon speciell politik. Den visar endast att kriminalisering har gjort odlingsprocessen oerhört ineffektiv.

Av: Admin. Källa: NPR. Publicerad: 2011-04-18  00:05. Uppdaterad: 2011-04-18  00:05. Avdelning: Nyhet, Miljö.

Skriv ut

Upp ↑


Hampaolja mot diabetes

Jack Herer, den gamla hampaktivisten som avled vid den här tiden förra året, får massage med hampaolja mot sina diabetessymptom.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-18  00:04. Uppdaterad: 2011-04-18  00:04. Avdelning: Media, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Volcano-tillverkare öppnar kontor i USA

volcano

Storz & Bickel extern länk, den tyska tillverkaren av Volcano Vaporizer, har öppnat upp ett nytt kontor i USA.

Tack vare en stadig tillväxt och ökad efterfrågan för deras produkter kan företaget expandera och öppna kontor i Oakland.

Volcano Vaporizer är en världens mest köpta vaporisatorer och används av framförallt patienter som vill förånga örten istället för att bränna den.

Förångning eller vaporisation innebär att plantmaterialet hettas upp med glas eller metall. Gasen fångas oftast in i en behållare och andas in. En konsumtionsmetod som bevisats vara mindre skadlig än förbränning.

Volcano-maskiner anses vara av hög kvalitet med en reglerbar temperatur och display som visar uppnått värde. Priserna ligger på mellan 3000-5000 kr.

Det nya kontoret är både mer rymligt och erbjuder bättre kundtjänst och serviceverkstad. Företaget skeppar sina produkter gratis över hela världen.

Deras nya adress är:

Storz Bickel America Inc
1078 60th St. Suite A
Oakland
CA 94608

För en närmare titt på deras nya hemort kolla in Google Maps extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-18  00:03. Uppdaterad: 2011-04-18  00:03. Avdelning: Nyhet, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Kanadas cannabisförbud bryter mot författningen

En domstol i Ontario, Kanada har dömt ut landets program för medicinsk marijuana.

Domstolen gav regeringen tre månader på att fixa programmet som man anser bryter mot konstitutionen. Om inget händer kommer marijuana de facto legaliseras.

Domare Donald Taliano fann att läkare över hela landet utfört en "omfattande bojkott" mot programmet och i stort sett vägrat signera de formulär som ger patienter tillgång till deras nödvändiga medicin.

Som ett resultat kan inte sjuka personer skaffa drogen genom lämpliga medel och tvingas tillgripa illegala åtgärder. Taliano förklarade därför programmet ogiltigt, såväl som de lagar som förbjuder innehav och produktion av cannabis.

kanada

21 patienter vittnade om samma besvär med att hitta en läkare såväl som långa förseningar från myndigheternas sida.

Beslutet kom i ett mål där Matthew Mernagh, 37, odlade sin egen medicin för att behandla fibromyalgi, ryggradskrökning, epileptiska attacker och depression.

Trots att ha försökt i flera år att hitta en läkare villig att stödja hans ansökan för en licens att använda medicinsk marijuana så lyckades han inte. Han åtalades senare för tillverkning av en illegal drog.

Regeringen har tre månader på sig att lösa problemen eller överklaga. Beslutet är bindande över hela Kanada.

Kanada legaliserade medicinsk marijuana i Augusti 2001.

Av: Admin. Källa: The Star. Publicerad: 2011-04-18  00:02. Uppdaterad: 2011-04-18  00:02. Avdelning: Nyhet, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


Tullverket granskar personer som åker till Amsterdam

tullverket

Svenska patienter som flyger till Amsterdam för att medicinera kan komma hamna i juridisk knipa. Detta sedan tullen börjat specialgranska medborgare som flyger till staden.

Tullverket i Sverige har nämligen börjat kartlägga unga personer som reser till Amsterdam. Speciellt om man gör korta resor och betalar med kort.

Skälet är att man vill komma åt den småskaliga smugglingen av lätta droger för personligt bruk. Den s.k. myrtrafiken.

Nyheten har kritiserats av flera bloggare som menar att det är absurbt att jaga efter några gram marijuana istället för att spana på och att kontrollera hantering av diverse tyngre droger.

Metoden verkar lättare att utföra än att ta itu med komplicerade organiserad brottslighet. Statistiken ser också bättre ut för polis och tull med många beslag.

Detta lär inte komma som någon överraskning för resenärer som redan vet hur jobbig och obehaglig den svenska tullen kan vara.

Små cannabisbeslag ökade under 2010 och lär fortsätta öka under 2011.

Av: Admin. Källa: Sveriges Radio. Publicerad: 2011-04-18  00:01. Uppdaterad: 2011-04-18  00:01. Avdelning: Nyhet, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Delawares senat godkände MM

Delawares senat röstade på tisdagen i förra veckan överväldigande att legalisera medicinsk marijuana.

delaware

Trots reservationer från en del anhängare som menar lagstiftningen innehåller felaktigheter röstade politikerna med siffrorna 18-3 för att skicka lagen till Representanthuset.

Lagen gör det möjligt för vuxna medborgare med hemska sjukdomar som HIV eller cancer att kunna använda örten efter samråd med sin läkare från någon av de statligt kontrollerade dispensärerna.

Anhängare av lagen tror att det finns tillräckligt med stöd i Huset för att kunna skicka den till guvenör Jack Markell (D) för en godkännande signatur. Skulle detta ske blir Delaware den 16:e delstaten i USA att godkänna praktiken.

Kvalificerande sjukdomar inkluderar cancer, multipel skleros (MS), HIV/AIDS, hepatit C, PTSD, grön starr, Crohns sjukdom, Lou Gehrig's disease och andra kroniska sjukdomar där patienten riskerar att dö från undernäring.

Användare med ett ID-kort kan då lagligt inneha 170 gram marijuana under en och samma månad. Cannabis kan endast köpas från en dispensär och får inte odlas privat.

Lagstiftare i grannstater som Pennsylvania och Maryland har liknande lagförslag på gång.

Delaware ligger på USAs östkust och har en befolkning på 900.000.

Av: Admin. Källa: delaware online. Publicerad: 2011-04-11  00:03. Uppdaterad: 2011-04-11  00:03. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Östkustens första dispensär

Delstaten Maine har fått USAs första dispensär på östkusten.

safer alternatives

Dispensären Safe Alternatives öppnade upp i staden Frenchville, nära gränsen till Kanada i slutet av Mars.

Anledningen detta är en stor sak för patienter och aktivister är att man har länge försökt bryta igenom Amerikas stora mellanvästerliga delstater. Något man nu lyckats med.

Lite senare förväntas ytterligare två dispensärer öppna upp. En i Biddeford och en i Ellsworth i slutet av April. Ett fjärde ställe, lokaliserad i en shoppinggalleria i Auburn, öppnar i maj.

Ansvaret för att butikerna sköts på rätt sätt ligger hos de lokala hälsomyndigheterna och kommer att göra läkarcannabis mer tillgängligt för kvalificerade patienter. För tillfället måste patienter odla sina egna växter.

Maine legaliserade läkarcannabis redan 1999.

Av: Admin. Källa: The Providence Journal & WLBZ 2 News. Publicerad: 2011-04-11  00:02. Uppdaterad: 2011-04-11  00:02. Avdelning: Nyhet, USA.

Skriv ut

Upp ↑


MS-patienter gästar Dr. Oz

29:e mars besökte personligheten Montel Williams, själv diagnoserade med MS, tv-läkaren Mehmet Oz extern länk. Med sig hade han en ms-patient extern länk och debatten handlade om medicinsk marijuana i New Jersey.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-11  00:01. Uppdaterad: 2011-04-11  00:01. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis inom palliativ medicin

Kan cannabis komma att användas inom palliativ medicin? En amerikansk studie extern länk rekommenderar dess omklassifiering för att möjliggöra just detta.

I studien, som bygger på en översikt och jämförelse mellan cannabis och opiater/opioder, förundras man över de federala myndigheternas envishet att behålla naturlig cannabis i dess mest farliga kategori, tillsammans med heroin.

Speciellt sedan Dronabinol som innehåller 100% THC, den mest psykoaktiva substansen, klassas som tre gånger mindre farligt.

sjukhussäng

Rå cannabis innehåller ca 20% THC plus andra cannabinoider som samverkar med THC för att producera en terapeutisk effekt.

Slutligen rekommenderar man även att en omklassifiering skulle kunna reducera morbiditet vid användning av opioder/opiater. Det har bevisats att cannabis-användande patienter inte behöver använda lika mycket opiater/opioder som patienter som inte använder cannabis.

Cannabis framtid som alternativ medicin inom palliativ vård och hospits ser ljus ut, speciellt sedan denna vårdsektor antas öka kraftigt de kommande åren.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-04  00:04. Uppdaterad: 2011-04-04  00:04. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis kan försämra kognitiva funktioner hos ms-patienter

rullstol

Cannabisanvändning av multipel skleros-patienter kan vara associerat med försämrad kognition.

Forskare tog två grupper med 25 ms-patienter i varje, varav den ena gruppen använde inhalerad och/eller intagen gatucannabis. De fick sedan genomgå olika tester för mäta minesförmåga och tankeprocesser. Faktorer som ålder, kön, utbildning, och handikapp sorterades bort.

Resultaten extern länk visar att ms-patienter som använder cannabis var sämre och slöare på att minnas, informationsbearbetning och exekutiva funktioner (kontrollerar och reglerar lägre kognitiva processer).

När det gäller depression och ångest hittades ingen skillnad mellan de två grupperna.

Studien sammanfattar att subjektiva positiva upplevelser från cannabis, som lindring från smärta och spastiskhet, bör vägas mot associerade kognitiva biverkningar.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-04-04  00:03. Uppdaterad: 2011-04-04  00:03. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cancerinstitut får kritik för kommentar om cannabis

nci

Det amerikanska cancerinstitutet har hamnat i en skandal p.g.a. av de skrivit, och raderat, på sin sajt.

Det var i veckan som National Cancer Institute extern länk, som är en del av den landets sjukvårdssystem, för första gången la ut information om cannabis och cannabinoider i sin sektion om alternativ- och komplementärmedicin.

"Cannabis medicinska fördelar för människor som lever med canncer inkluderar att förhindra illamående och kräkning, aptitstimulering, smärtlindring, och förbättrad sömn. Inom onkologin kan sjukvården rekommendera cannabis inte enbart för symptomlindring utan också för dess möjliga direkta tumörhämmande egenskaper."

Denna sektion ändrades senare, troligen efter påtryckningar, till att utelämna meningen om tumörhämmande effekter.

Det var detta som fick forskare och aktivister att kritisera myndigheten för censur.

Du kan se en skärmdump från sajten före och efter ändringen här extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM & NORML. Publicerad: 2011-04-04  00:02. Uppdaterad: 2011-04-04  00:02. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


"Billigare och lättare att få tag på cannabis än alkohol"

Det är lättare för ungdomar att få tag på cannabis än alkohol och cigaretter. Det skriver Hassela Helpline i ett pressmeddelande.

Hassela Helpline är en mångspråkig jourrådgivning dit oroliga föräldrar eller anhöriga kan ringa om de misstänker att någon i deras omgivning använder narkotika.

"Narkotikamissbruket har förvärrats under senare år visar rapporter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Antalet personer misstänkta för narkotikabrott, antalet som har sjukhusvårdats för narkotikarelaterade diagnoser eller avlidit av narkotikarelaterade orsaker har ökat. Även tullens rapporter bekräftar en markant ökning av småbeslag framförallt i Skåne och tonåringar berättar att det är billigare och lättare att få tag i knark än i alkohol," skriver de bl.a.

hassela

- Drogmissbruk och kriminalitet är vanligt förekommande i hela samhället och tyvärr bland många väldigt unga. Vi tar just nu emot nya volontärer för utbildning för att kunna möta de ökade behovet, säger Jenny Anderberg, verksamhetsansvarig Hassela Helpline.

Anderberg berättar om hur upprivna tonårsföräldrar allt oftare hittare cannabis i sina barns rum. Ofta är folk rädda att ringa till socialtjänsten och andra samhällsinstanser.

Av: Admin. Källa: Hassela Helpline. Publicerad: 2011-04-04  00:01. Uppdaterad: 2011-04-04  00:01. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑