Nyheter för februari månad 2011

THC gav cancerpatienter tillbaka smaksinnet

THC kan hjälpa cancerpatienter att återfå smaksinnet och tappad matlust.

Forskare i Kanada gav 21 patienter, som behandlats med kemoterapi för långt framskriden cancer, antingen orala THC-kapslar eller placebopiller.

Efter 18 dagar fyllde de sedan i ett frågeformulär. 73 procent av THC-gruppen rapporterade en ökad lust för mat och 55 procent sa att drogen fått "maten att smaka bättre."

I placebogruppen var samma siffror endast 30 respektive 10 procent.

tunga

Viktigt att nämna är att båda grupper konsumerade ungefär samma mängd kalorier, men THC-gruppen sa att de åt mer protein än före experimentets start och njöt mer utav väldoftande och välsmakande mat.

THC-gruppen rapporterade också bättre sömnkvalité och avslappning än placebogruppen.

Studien är viktig eftersom aptitförlust hos cancerpatienter kan leda till livsfarlig viktminskning p.g.a. den jobbiga behandlingen.

En annan viktig poäng är att ingen patient klagade på någon som helst biverkning, vilket föreslår att långsiktig terapi också är ett alternativ.

Publicerad i journalen Annals of Oncology.

Av: Admin. Källa: AFP. Publicerad: 2011-02-28  00:04. Uppdaterad: 2011-02-28  00:04. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nordens första hampamässna planeras i sommar

dannabis cup

Danmark är på väg att arrangera Nordens första cannabismässa, men har stött på problem med både politiker, polis och lokal.

DannabisCup extern länk eller WeedExpo 2011 extern länk är tänkt att hållas i Århus mellan den 24-26 juni och visa upp och sälja diverse laglig utrustning för framställning och användning, t.ex. frön, gödningsmedel, hydrokultur, värmelampor och pipor.

Cannabismässor är populära evenemang i hela Europa och lockar tusentals av besökare när de hålls i Tyskland, Spanien och England. Intresset är också stort för den danska mässan. Inom loppet av några veckor har 1200 personer anmält sig på mässans Facebooksida extern länk.

Borgmästaren Nicolai Wammen säger dock att den är uttryck för dåligt omdöme och dålig moral. Han får medhåll av polismästaren som uppmanar alla att bojkotta mässan.

Arrangemanget oroar även svensk polis som menar mässan kommer leda till ökat missbruk och locka svenska turister.

- Det handlar inte om någon "haschmässa", klargör dock arrangören Jens Lykke, angående skriverierna i media. Det är en cannabis- och hampamässa.

Det ursprungliga kongresscentret Scandinavian Congress Center (SCC) har efter påtryckningar och kritik ändrat sig till att upplåta sina lokaler till mässan. Det är nu oklart om eventet kommer att bli av, vilket beror på om man lyckas hitta en ny lokal.

Av: Admin. Källa: Nytt från Östersund & Norrbottens-Kuriren & Nyheter24 & SVT Rapport & Cannabis.se & JV.dk. Publicerad: 2011-02-28  00:03. Uppdaterad: 2011-02-28  00:03. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Grow shops hotade av nytt förslag i Nederländerna

Den högerkonservativa och främlingsfientliga regeringen i Nederländerna gör allt de kan för att få ett slut på den framgångsrika toleranta hållningen till cannabis.

Nu planerar man nya tuffa tag mot cannabishanteringen i landet. Nederländernas justitieminister Ivo Opstelten vill göra det till ett brott att förse odlare med utrustning och tillhörande tjänster.

nl

Lagförslaget handlar inte bara om att angripa grow shops som säljer lampor, fröer, gödningsmedel och andra tillbehör, utan riktar sig också mot transportfirmor, hyresvärdar och elektriker som hjälper till med den illegala produktionen av marijuana.

Trots att försäljningen av cannabis i små mängder tolereras är det fortfarande olagligt. Det är också olagligt att producera cannabis för försäljning i coffeeshops, vilket bjuder in organiserad brottslighet i tillverkningen.

Enligt förslaget kan assistans av ovanstående slag resultera i ett treårigt fängelsestraff.

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl. Publicerad: 2011-02-28  00:02. Uppdaterad: 2011-02-28  00:02. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuana i extrem närbild

indica

En väldigt förstorad närbild på en Cannabis Indica-planta med hjälp av ett elektronmikroskop.

De långa spröten är de tunna håren som fungerar som en dockingsstation för hanens pollenfrön.

Se bildgalleri här extern länk.

Av: Admin. Källa: DoseNation. Publicerad: 2011-02-28  00:01. Uppdaterad: 2011-02-28  00:01. Avdelning: Media, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex beviljad ersättning på spanska apotek

De spanska hälsomyndigheterna har beviljat det internationella läkemedelsföretaget Almirall ersättning för den cannabis-baserade munsprayen Sativex.

Det betyder att Sativex blir det första specifika receptbelagda läkemedlet designad för patienter med multipel skleros-relaterad spastiskhet som inte har svarat väl på annan behandling.

sativex

Beslutet innebär att drogen finns tillgänglig i spanska apotek inom kort. Circa 40.000 människor lider av MS i Spanien och runt 75% drabbas av spastiskhet, smärtsamma och plötsliga muskelkramper.

Godkännandet av GW Pharmaceuticals Sativex i ytterligare medlemsländer inom EU förväntas under 2011. Almirall har marknadsföringsrättigheterna i Europa (förutom Storbritannien).

Sativex fungerar oralt och möjliggör för en flexibel dos, vilket är lämpligt med tanke på den oförutsägbara karaktären av MS. Läkemedlet innehåller lika stora delar THC och CBD, vilket förhindrar berusning.

Av: Admin. Källa: GW Pharmaceuticals. Publicerad: 2011-02-21  00:07. Uppdaterad: 2011-02-21  00:07. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


"Löparrus" kan vara det samma som marijuanarus

Det har länge varit ett mysterium var den höga euforiska ruskänslan som löpare upplever kommer ifrån. Ny internationell forskning visar att fenomenet kan vara biologiskt liknande ruset från marijuana.

Ruset från intensiv kardiovaskulär träning troddes länge vara en produkt av en människas endorfiner, de opiat-liknande hormoner som kroppen tillverkar själv och som lindrar smärta.

maraton

Men dessa molekyler är för stora för att passera barriären till hjärnan. Forskare har därför riktat uppmärksamhet mot kroppens naturliga cannabinoidsystem.

Hela kroppen är full av cannabinoidreceptorer och det är detta system som aktiveras genom att konsumera cannabinoider från cannabisplantan. Det är också detta system som kan var skälet bakom "löparruset" då tung träning producerar extra endocannabioider.

Det kan t.o.m. vara så att cannabinoider är vad som får oss att tolerera eller njuta av träning. Djurförsök med råttor som genetiskt fötts utan sina naturliga cannabinoidsystem motionerade bara hälften så mycket som andra möss.

Av: Admin. Källa: The New York Times. Publicerad: 2011-02-21  00:06. Uppdaterad: 2011-02-21  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Skatteavdrag för dispensär utreds

Den amerikanska skattemyndigheten IRS (Internal Revenue Service) har inlett en utredning av världens största dispensär för medicinsk marijuana.

Harborside Health Center i Oakland, USA, tjänar 70.000 patienter och har en årlig omsättning på 22 miljoner dollar. Centret har en hög ambition med anställda läkare utbildade i naturläkemedel, akupunktörer, kiropraktorer, yogainstruktörer och terapeuter.

harborside

Sedan förra året har IRS granskat företagets federala skattedeklarationer för 2008 och 2009. Enligt federal lag kan man inte göra avdrag för något som är illegalt.

Skattekoden man använder är egentligen avsedd för att neka kokainlangare under Reagan-eran göra skatteavdrag på sin affärer. Något som aktivister menar är bisarrt då läkarcannabis är laglig i delstaten.

Skulle man förlora målet riskerar man att tvingas betala flera miljoner i restskatter, som man nu får avdrag för, t.ex. i löner och andra allmänna utgifter.

Harborside och andra dispensärer i Kalifornien – som f.n. betalar mer än $100 miljoner i delstatsskatter (allmän varuskatt) förutom lokala avgifter – kan vara i fara om skattemyndigheterna skulle tillämpa deras skatteregler mer strikt.

Å andra sidan förlorade IRS ett liknande mål i Kalifornien 2007 så det återstår att se om läkarcannabis kommer att accepteras av skattemyndigheterna som ett legitimt företag eller illegal drogtillverkning. I det fallet misslyckades man med att vinna restskatt på 2.7 miljoner kr från en dispensär i San Francisco.

Av: Admin. Källa: The Fresno Bee. Publicerad: 2011-02-21  00:05. Uppdaterad: 2011-02-21  00:05. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Musiciens Sans Frontiéres - Legalize

Snygg musikvideo med ett bra budskap.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-02-21  00:04. Uppdaterad: 2011-02-21  00:04. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips: Narcoleaks

MedicinskMarijuana.com tipsar om en intressant variant på läcksajter á la WikiLeaks.

Narcoleaks extern länk har som huvudmål att spåra globala drogbeslag. Sitt första år kommer man enbart att fokusera på kokain, just för dess lönsamma status i den illegala ekonomin.

Avsaknad av pålitilig data verkar också utgöra motivation. F.n. mäts trender och officiell data, som ofta motsäger varandra, för drogsmuggling av två institutioner. Den ena är FN:s kontrollorgan UNODC och den andra är USA:s utrikesdepartement.

narcoleaks

Projektet involverar en grupp av italienska journalister och forskare i samarbete med den italienska nyhetsbyrån Redattore Sociale. Kopplingen till Italien kommer ifrån landets kamp mot maffian. Italiensk forskning har visat att officiell beslagsstatistik är ofta bristfällig och underskattad.

Narcoleaks hundratals källor täcker mestadels Syd- och Latinamerika, där de största kokainbeslagen sker.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-02-21  00:03. Uppdaterad: 2011-02-21  00:03. Avdelning: Internet, Italien.

Skriv ut

Upp ↑


Snart full legalisering?

Hur långt kan det vara kvar till full legalisering? Inte långt blir svaret när man ser detta reportage från Los Angeles.

Av: Admin. Källa: LA Weekkly. Publicerad: 2011-02-21  00:02. Uppdaterad: 2011-02-21  00:02. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Vancouver CannaMed Fair

En titt på Kanadas första mässa för läkarcannabis, Vancouver CannaMed Fair.

Festivalen avgick mellan 4-6 februari 2011 och vår värd för dagen är Marc Emerys hustru, Jodie.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-02-21  00:01. Uppdaterad: 2011-02-21  00:01. Avdelning: Media, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


"Vi är alla Khaled Said!"

En egyptier som avled i häkte anhållen för marijuanainnehav var en av de mindre omtalade orsakerna till revolutionen i landet förra månaden.

28-åriga Khaled Saids dödsfall i händerna på polis förra sommaren kan ha varit gnistan som nu lett till massprotester och slutligen president Hosnik Mubaraks avgång. Hade det inte varit för Facebook hade kanske hans öde glömts bort som ännu ett fall av polisbrutalitet.

Istället läckte släktingar bårhusfoton av hans sårade kropp på Internet när myndigheterna försökte dölja vad som hade hänt i kuststaden Alexandria.

Vittnen har berättat att Said anhölls extern länk på ett internetkafé i juni 2010. De slog hans huvud mot ett marmorbord och släpade honom sedan till en närliggande byggnad där de sparkade och slog hans huvud mot en stentrappa.

Nästa dag fick hans mamma veta att att sonen låg på bårhuset. Orsaken till dödsfallet fastställdes som allvarlig kardiovaskulär kvävning orsakad av droger i hans system.

Polisernas försvar var att Said kvävts till döds av en påse marijuana han försökt svälja när han såg poliserna och att skadorna på hans ansikte tillkom under obduktionen.

khaled said

Saids första möte med spanarna, som anklagas för att ha dödat honom, hade kommit en månad tidigare. Då han kom över en video som visade hur de delade upp beslagtagen narkotika och pengar mellan varandra.

Släktingar vägrade lyssna på myndigheterna och mutade några vakter på bårhuset för att ta foton på liket. Fotografierna visade hur hans skalle spräckts öppen och ett vanställt ansikte.

Efter att försökt få åklagare att inleda en utredning ordnade familjen egna presskonferenser och skapade en Facebook-grupp extern länk för att avslöja polisbrutalitet i landet.

Under påtryckningar öppnade åklagare upp fallet vilket ledde till att två poliser anhölls och anklagades för misshandel. Poliserna rymde dock från fängelset i samband med oroligheter i staden.

Tacke vare Internet fick Facebookgruppen snabbt över 100.000 tusen unga medlemmar. Videon och de grafiska bilderna publicerades överallt och blev en symbol och motivation för att krossa en korrupt regering.

Resten är historia....

Av: Admin. Källa: The Washington Post. Publicerad: 2011-02-14  00:09. Uppdaterad: 2011-02-14  00:09. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Amerikan riskerar dödsstraffet i Egypten för hampaolja

En amerikansk medborgare som riskerar dödsstraffet i Egypten på grunder av att han importerat hampaolja frigavs från häktet när demonstranter tog över lokala fängelser under de senaste oroligheterna i Kairo.

62-åriga Mostafa Soliman, som äger ett företag kallat Health Harvest, befinner sig fortfarande i juridisk limbo och har nekats ett nytt pass från USAs ambassad, vilket betyder att han inte kan lämna landet.

Soliman föddes i Egypten och har ett egyptiskt pass, men har bott i USA de senaste 40 åren. Han hade återvänt till Egypten för att överse ankomsten av en försändelse hampaolja.

health harvest

När lasten ankom till landets tull i december 2010 översatte myndigheterna "hampaolja" som "hascholja" eftersom arabiska inte har ett distinkt ord för hampa, allt material oavsett låg eller hög THC översätts till cannabis.

Trots att åklagare var medvetna om språkmissen tvingades de följa procedurer. Hans lager rädades och Soliman anhölls för smuggling.

Flera amerikanska hampaorganisationner har nu startat en kampanj extern länk för att stödja Soliman.

Egypten är ett av 32 länder som fortfarande har dödsstraff för en del grova narkotikabrott.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle . Publicerad: 2011-02-14  00:08. Uppdaterad: 2011-02-14  00:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


CBD mot social fobi

En brasiliansk studie extern länk visar att CBD minskar oro och social fobi.

Det är University of São Paulo som tittat närmare på hur Cannabidiol (CBD), en icke-psykoaktiv ångestdämpande beståndsdel i plantan, kan hjälpa mot social fobi, den allra vanligaste ångestsjukdomen. Och resultaten är lovande.

social fobi

24 personer med social fobi deltog där 12 personer fick 600 mg CBD 1½ timme före ett retoriktest (simulation public speaking test) med 12 fick en placebo.

Efter mätningar av bl.a. deras humör och blodtryck stod det klart att CBD kraftigt reducerade ångest, kognitiv försämring och obehag under deras framförande.

Placebogruppen uppvisade däremot raka motsatsen med höga ångestnivåer, obehag och talstörningar.

Social fobi är en psykisk störning som karakteriseras av rädsla för sociala situationer. Diagnosen kategoriseras som ett ångestsyndrom eller en neuros. En person med social fobi försöker ofta undvika sociala situationer på alla möjliga vis. Man ska inte förväxla social fobi med vanlig blyghet; social fobi är ett verkligt handikapp som förhindrar den drabbade att leva ett normalt liv.

Tidigare har CBD visat sig fungera bra mot ångest i både djur och människor.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-02-14  00:07. Uppdaterad: 2011-02-14  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabinoiders potiential mot dysfunktionella urinblåsor

En ny amerikansk klinisk utvärdering extern länk mener att cannabinoider, de ämnen som återfinns exklusivt i cannabisplantan, kan vara användbara i behandling mot en ofungerande urinblåsa.

Översikten av nuvarande medicinsk litteratur går igenom cannabinoider och deras derivats farmakologi på utsöndringen av urin och rollen dessa cannabinoiderreceptorer spelar i normala och abnormala urinsystem.

urinblåsa

Forskarna menar att det är fastställt att dessa receptorer återfinns i hela urinsystemet såväl som ryggmärgen och tillhörande funktioner.

De är också klara med att systematiska cannabinoider har effekter på utsöndringen som kan vara "kliniskt värdefulla," både för patienter med och utan multipel skleros (MS).

De betonar dock att det behövs en mycket större förståelse i dessa mekansimer.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2011-02-14  00:06. Uppdaterad: 2011-02-14  00:06. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Danmarks cannabiskonsumtion lika hög som för tio år sedan

Danskarna konsumerar lika mycket cannabis som på fristaden Christianias storhetstid visar ny forskning. Det betyder att polisens storsatsning mot drogen sedan 2004 har varit ett totalt misslyckande.

Det mest tydliga resultatet av kampanjen, som även innehöll utvidgade straff för försäljning, blev de våldsamma gängkrigen i Köpenhamn. Något som plågat staden i flera år.

För tio år sedan låg konsumtionsmängden på samma siffra som idag, 20 ton om året. Siffran har tagits fram av Kim Möller vid Center for Rusmiddelforskning vid Århus universitet.

"Många människor tjänar grova pengar på det här," säger Møller, som haft tillgång till polisens hela informationsmaterial och statistik.

danmark

Varje dag handlar 10.000 personer cannabis på Danmarks gator. Med ett produktionspris på 20 kr grammet säljs sedan hasch för 70-80 kr grammet. Det betyder att 1 gram hasch är lika mycket värt som ett gram guld (9 karat).

Omsättningen uppskattas till omkring en miljard kronor om året. Pengar som utan en laglig marknad hamnar i fickan på organiserad brottslighet.

Anledningen till att langaren kan ta ut ett sådant högt pris är att de riskerar sin frihet, att utsättas för våld från rivaler och att efterfrågan är så stor.

Även Sverige har påverkats, vilket är ironiskt, då det var Sverige som tryckte på för att landet skulle "rensa upp i drogträsket" och den öppna försäljningen av drogen. Både konsumtion och myrtrafik över Öresundsbron har istället kraftigt ökat i södra Sverige.

Av: Admin. Källa: Ekstra Bladet & Göteborgs-Posten. Publicerad: 2011-02-14  00:05. Uppdaterad: 2011-02-14  00:05. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Efterlyst och drogkriget

Sista fem minuterna av ett nyligen sänt avsnitt av TV3:s Efterlyst visade ett reportage från Sydafrika med Hasse Aro där han får följa med på en drogräd i ett slumområde.

Aro verkade efteråt inte alltför imponerad av deras arbete och i det efterföljande samtalet verkade ingen övertygad om att nuvarande politik har någon verksam effekt. Eller det meningslösa i att använda polisen för att lösa problem med drogberoende.

Intressant nog sammanföll avsnittets visning med en publicering i Sydafrikas officiella medicinvetenskapliga tidskrift extern länk där man menar att narkotika bör avkriminaliseras.

De argumenterar att psykoaktiva substanser inte bör betraktas som ett brott, utan istället en last eller en sjukdom.

Av: Admin. Källa: iafrica.com & gothbarbie & Mer Cannabis Nyheter. Publicerad: 2011-02-14  00:04. Uppdaterad: 2011-02-14  00:04. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Övervakare vittnar mot prohibition

Matt McCally, en f.d. skyddskonsulent (övervakare) vittnar framför en kommitté i delstaten Washington. McCally var där, tillsammans med andra poliser som också är medlemmar i LEAP (Law Enforcement Against Prohibition), för att tala för ett förslag att reglera marijuana.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-02-14  00:03. Uppdaterad: 2011-02-14  00:03. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Q&A med Steve Silverman

Reason.tv:s Tim Cavanaugh intervjuar Steve Silverman från Flex Your Rights Foundation extern länk. En organisation som ger ut utbildningsvideos som lär ut hur amerikanska medborgare bättre ska kunna hävda sina rättigherter i möten med polis, speciellt i frågor om innehav av narkotika.

Gruppen har gett ut både Busted: The Citizen's Guide to Surviving Police Encounters och nu senaste 10 Rules For Dealing with the Police. Både filmerna har haft miljontals av tittare på YouTube extern länk och visats i klassrum över hela USA.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-02-14  00:02. Uppdaterad: 2011-02-14  00:02. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Ethan Nadelmann debatterar John Walters

Det här är ett avsnitt från CNNs gamla debattprogram Crossfire som sändes i USA den 30 december 1996.

Medverkar gör Ethan Nadelmann, chef för dåvarande Lindesmith Center (idag Drug Policy Alliance) och John Walters, f.d. drogtsar från George Bush d.ä. administration.

Ämnet handlar om Kaliforniens historiska omröstning som legaliserade medicinsk marijuana samma år.

Programledare är John Sununu (höger) och Bill Press (vänster).

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2011-02-14  00:01. Uppdaterad: 2011-02-14  00:01. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabiskemikalie visar goda resultat mot kardiovaskulära sjukdomar

Den mest aktiva kemikalien i marijuana har ett fysiologiskt inflytande på det kardiovaskulära systemet och uppvisar extern länk goda resultat i behandling av vissa hjärt- och kärlsjukdomar.

Det visar forskning från USA och Israel där man tittade närmare på förklinisk forskningsdata med cannabinoider och deras roll i varjehanda kardiovaskulära patologier.

Enligt en vetenskaplig granskning publicerad i journalen Cardiovascular Therapeutics kan THC hjälpa till mot sjukdomar som arytmi (hjärtrytmrubbningar) och ischemi (en vävnad får otillräckligt med blod för att tillgodose dess behov).

kardiovaskulära systemet

"Cannabinoidsystemet är inblandat i att modulera hjärtinflammatoriska processer, upprätthålla hemodynami (blodtrycket och blodcirkulationen) homeostasis (inre stabilitet) och rytmkontroll," skriver de.

Det kardiovaskulära systemet är det organsystem som transporterar ämnen mellan cellerna och som även hjälper till att reglera pH och kroppstemperatur.

Forskarna rekommenderar tester på människor i ett nästa steg.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2011-02-07  00:05. Uppdaterad: 2011-02-07  00:05. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ungdomsarbetare klagar på 'knarkmusik' i Radio Jämtland

sr jämtland

Fältarbetsgruppen på Östersunds kommun har skrivit ett klagobrev till Radio Jämtland att de spelar "knarkmusik."

– Våra ungdomar är väldigt påverkade när det gäller musik, filmer och symboler. Det är ju ingen som börjar ta droger för en enda text. Men det handlar om många bäckar små och vi kände att vi ville reagera mot den här musiken, säger Thomas Spångberg på Fältarbetsgruppen.

En av anledningar är texten i Nickelbacks låt This Afternoon som innehåller referenser till cannabisplantan och populärkultur.
– Det är ju bara att lyssna på låten för att förstå att den är väldigt drogliberal, säger Spångberg till Östersunds-Posten.

Kanalchefen på Radio Jämtland, Camilla Wahlman, säger att programledarna för P4 Morgon tog väldigt illa vid sig och ansåg att det handlade om censur och planerar inte att göra några ändringar i sitt musikutbud eller vilka låtar de spelar.

– Jag har själv lyssnat på den och ur drogperspektiv så finns det inga uppmaningar. Det finns ju en konstnärlig frihet och en yttrandefrihet. Om den här låten skulle plockas bort så är det nog väldigt många som borde plockas bort, säger Wahlman.

Radio Jämtland har fortsatt spela låten.

Av: Admin. Källa: Östersunds-Posten. Publicerad: 2011-02-07  00:04. Uppdaterad: 2011-02-07  00:04. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Tjeckisk polis vill ge beslagtagen marijuana till patienter

Tjeckisk polis föreslår att man ska dela ut beslagtagen marijuana till patienter i behov. Det tjeckiska justitiedepartementet har inga invändningar.

Till en början hade tjeckerna planer på att importera cannabis från Nederländerna, men nu förefaller politikerna vilja sänka sina kostnader genom att istället använda drogen från den svarta marknaden till behandling av behövande patienter som lider t.ex. av Parkinsons eller multipel skleros. Alternativet är att bränna grödan.

- Det är logiskt, säger justitieminister Jiri Pospisil, även om han medger att polisen måste kunna garantera att distribution sker i enlighet med lagen. Den beslagtagna marijuanan uppgår årligen till ungefär 400 kg.

Idén föreslogs först av polis i Kladno som nyligen beslagtog 1790 plantor från ett illegalt plantage organiserat av vietnamesiska immigranter.

Tjeckien har redan avkriminaliserat mindre innehav av droger för eget bruk, men hittills har inte läkarcannabis i sin råa form godkänts som medicin.

Ett problem med förslaget är att plantmaterialet från razzior kan innehålla farliga tungmetaller och mögel. Något som knappast är lämpligt för patienter med olika sjukdomstillstånd.

tjeckien

Av: Admin. Källa: Prague Daily Monitor & Cannabis.se. Publicerad: 2011-02-07  00:03. Uppdaterad: 2011-02-07  00:03. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Frön till pensionärer

För tredje året i rad skickar den tjeckiska aktivistgruppen Legalizace.cz extern länk ut gratis cannabisfrön till pensionärer så de kan kultivera marijuana för självmedicinering.

Kampanjen Seeds to Seniors mål är att förse kultiverbara frön till personer som annars inte skulle ha en chans att bruka plantan. Organisationen hoppas också väcka forskare, läkare och specialisters intresse.

tjeckien

Trots positiv modern medicinsk forskning kring cannabisplantan, t.ex. mot Alzheimers, Crohns sjukdom, MS, AIDS-symptom, och Parkinsons sjukdom, och ett stort intresse från allmänheten så är plantan otillgänglig för många patienter och pensionärer p.g.a. prohibition.

Hantering av frön med en THC-halt högre än 0.3 procent är olaglig, men gruppen är ändå villig att ta risken att åka fast för att få ut information och skapa debatt.

Under tiden har fler och fler politiker börjat uttala stöd för medicinsk marijuana och droglagsreform.

Av: Admin. Källa: ENCOD. Publicerad: 2011-02-07  00:02. Uppdaterad: 2011-02-07  00:02. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Italien: Studie ifrågasätter haschpsykosen

italien

Italienska forskare har tittat närmare på om cannabis kan tänkas leda till psykiska problem.

Av 502 friska studenter uppgav drygt en femtedel att de konsumerat cannabis.

Efter att studenternas levnadshistoria undersökts stod det klart att 114 hade använt cannabis någon under gång under deas liv. 20.5% konsumerade mer än 1 marijuanacigarett/vecka och 71.9% hade använt cannabis under en längre period av ett år.

Med hjälp av den italienska versionen av Frankfurt Complaint Questionnaire (FCQ), som är ett självtest för att upptäcka symptom på schizofreni, så framkom det att den cannabisrökande gruppen inte skilde sig från studenter som ej använde drogen.

Bland cannabisrökare som fick högre poäng i FCQ-testet och därför kan vara i riskgruppen fanns det också psykiska problem i familjen, vilket indikerar en ärftlig sårbarhet.

Av resultaten extern länk drog forskarna därför slutsatsen att höga poäng i FCQ-test ej står i direkt relation till cannabiskonsumtion.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2011-02-07  00:01. Uppdaterad: 2011-02-07  00:01. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑