Nyheter för oktober månad 2010

Senaste nytt om valet i Kalifornien 2

Senaste nytt inför tisdagens historiska folkomröstning i Kalifornien.

* TV-reklam extern länk för Ja-sidan från f.d. polischefen Joesph McNamara.

* Intressant artikel i Sydsvenskan extern länk från Magnus Jiborn. "Det är dags att våga ställa frågan, här som i Kalifornien."

* Artikel i Aftonbladet extern länk om hur marijuanamarknaden är på väg att blomstra.

* Bra video extern länk från två herrar som varit med ett tag i kampen mot cannabisprohibition.

* Debatt i Gomorron Sverige extern länk mellan Maria Larsson (kd) och Camilla Lindberg (fp).

* Mer stöd för Ja-sidan: Polisförening för amerikanare av latinamerikanskt ursprung stödjer förslaget p.g.a. rasismen extern länk i upprätthållandet av cannabisprohibition.

* Johan Norberg i Metro extern länk: Nästan bara förlorare i kriget om knarket.

* Magnus Linton pratar om den större globala legaliseringsvågen som sker, dock inte i Sverige. Helsingborgs Dagblad extern länk.

* Bambuser-debatt extern länk mellan Richard Lee (mannen bakom Prop 19) och representanter för Nej-sidan.

* Komikern Zach Galifianakis röker marijuana live hos Bill Maher extern länk. Avsnittet sändes i USA på fredagen. YouTube 1 extern länk YouTube 2 extern länk.

* Därför bör Apoteket och Systembolaget sälja hasch extern länk. Debattartikel av författaren Birgitta Stenberg på SVT Debatt.

* En sista reklamkampanj extern länk från Ja-sidan pekar på att om bara tillräckligt många röstar på tisdag kommer man att vinna.

* "Amerikas kamp mot narkotika är landets största misstag sedan slaveriet." Detta säger den f.d. domaren James Gray. Se videon hos The Telegraph extern länk.

* På Söndagen tar Agenda extern länk i SVT2 upp cannabis och valet i Kalifornien. Sändningstid: kl.21.15. Gäst är Magnus Linton.

* Latinamerika följer val om legalisering extern länk (DN.se).

* "Skräcken för drogliberalism förlamar politiken" av Carl Johan Rehbinder (Newsmill extern länk).

* Artikel i AlterNet extern länk: Cannabisprohibition är hörnstenen i en polisstat.

* Omröstning om cannabis i mellanårsvalen i USA tas upp i Studio Ett extern länk. Gäster är folkhälsominister Maria Larsson och författaren Magnus Linton.

* Etniska minoriteter löper sex gånger större risk att anhållas för narkotikabrott extern länk.

* Oavsett om Prop 19 passerar eller inte så har folkomröstningen ändrat debattklimatet för alltid extern länk.

* Journalisten Magnus Linton snackar om folkomröstningen i Kalifornien. Gräschock i mailboxen! extern länk (SR Metropol).

* 2:a november: Se Magnus Linton och Maria Larsson debattera frågan hos SVT Aktuellt extern länk.

* Ska cannabis släppas fritt? Metro extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuan.com. Publicerad: 2010-10-31  20:27. Uppdaterad: 2010-11-03  00:01. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis breder ut sig i Sverige visar statistik

Ny svensk statistik visar att cannabisanvändningen breder ut sig över hela landet.

I Narkotikastatistiken 2009 som Brottsförebyggande rådet publicerat för första gången sedan 2006 står det klart att antal lagföringsbeslut för narkotikabrott har mer än fördubblats under 2000-talet.

Under 2009 fattades drygt 28 200 lagföringsbeslut avseende narkotikabrott. År 2000 var antalet 13 200, vilket betyder att lagföringsbesluten ökat med 110 procent under de senaste tio åren. Ringa narkotikabrott är den vanligaste brottskategorin. De utgjorde drygt 75 procent av narkotikalagföringarna 2009, jämfört med 82 procent år 2000.

Lagföringsbeslut innebär fällande dom i tingsrätt, alternativt strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse.

De vanligast förekommande preparaten i statistiken är fortfarande cannabis vilka utgjorde 41 procent av samtliga preparat som förekom i narkotikalagföringarna 2009.

procent

Samtidigt visar statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) att cannabis blir allt vanligare i landets 15 största kommuner.

Tendenserna gäller för det första halvåret 2010 och visar att cannabis toppar listan över de droger som ökat mest i de utvalda kommunerna.

I enlighet med tidigare rapporter är också cannabis den illegala drogen som är vanligast att man har provat någon gång.

CANs mål med rapporterna är att upptäcka nya preparat och förändringar i de som redan används, samt var i landet och i vilka grupper som förändringarna sker.

En tredje rapport, denna gången från Statens folkhälsoinstitut (FHI), avslöjar att var tionde man och var tjugonde kvinna i åldersgruppen 16-29 år har använt cannabis det senaste året.

Datan kommer från den Nationella folkhälsoenkäten 2010 och säger att användningen är betydligt högre bland män än kvinnor men också vanligare bland socioekonomiskt utsatta grupper, med låg inkomst och små ekonomiska marginaler.

12 procent av svenskarna mellan 16 och 64 år uppger 2010 att de har använt cannabis någon gång i livet.

En lokal undersökning bland gymnasieelever i Skåne visar att var femte gymnasieelev i Skåne har testat hasch eller marijuana någon gång, och att var tjugonde elev använder cannabis ibland eller regelbundet.

Av: Admin. Källa: BRÅ & SvD & FHI. Publicerad: 2010-10-31  20:26. Uppdaterad: 2010-10-31  20:26. Avdelning: Sverige, Statistik.

Skriv ut

Upp ↑


Storbritannien gav inkorrekt vägledning om import av läkarcannabis

Inrikesdepartementet i England gav felaktiga råd rörande lagligheten kring införsel av medicinsk marijuana.

Det var efter ett e-post från myndigheten dök upp på flera cannabisvänliga brittiska sajter extern länk som ryktet spred sig att regeringen i smyg godkänt att brittiska medborgare med recept får föra in naturlig cannabis från utlandet.

Rådet man gav, som tillskrivits inkorrekt information från en feltolkning av Schengensamarbetet, sa att EU-lag tillåter kroniska patienter att importera en personlig mängd cannabis från länder som Belgien och Nederländerna med giltig dokumentation från en läkare i ett EU-land.

uk

Rådet verkade motsäga brittiska droglagar som förbjuder innehav under alla förhållanden. Enligt organisationen Release gick antal förfrågningar om import av drogen för medicinskt ändamål upp efter online diskussionerna extern länk tog fart.

En talesperson från Inrikesdepartementet förnekade till en början e-post meddelanden, men utfärdade senare en korrigering som sa att "cannabis är farligt och har inga medicinska effekter i dess naturliga örtform."

Händelsen speglar det svenska fallet med Joakim Hedström, som nu är misstänkt för innehav för att ha försökt importerat läkarcannabis från EU under en resa.

Den inkorrekta informationen kunde ha lett till att medborgare riskerade anhållning eller åtal. Regeringen har nu bett om ursäkt för missförståndet.

Av: Admin. Källa: The Guardian. Publicerad: 2010-10-31  20:25. Uppdaterad: 2010-11-01  20:20. Avdelning: Nyheter, Storbritannien.

Skriv ut

Upp ↑


USA: South Dakota kan bli nummer 15

2006 blev South Dakota första delstat i USA då ett röstinitiativ att legalisera medicinskt bruk av cannabis inte gick igenom (48-52%).

I de kommande mittermsvalen den 2:a november får man en ny chans att bli nummer 15.

Denna gång har man även en mycket bättre chans att segra då förslaget har en rad säkerhetsföreskrifter inbyggda för att lugna tveksamma väljare.

south dakota

Om referendumet vinner blir South Dakota en av de delstater med de mest restriktiva lagarna kring bruket av cannabis för medicinskt ändamål.

Bl.a. begränsar man tillgång för patienter med specifika sjukdomar och symptom. T.ex. cancer, grön starr, HIV/AIDS, ALS och Alzheimers, och symptom som kronisk smärta, illamående, muskelspasmer eller epileptiska attacker.

Lagen kräver också att patienter har en långvarig relation till sin läkare och installerar ett register och id-kortsystem. Patienter får inte heller inneha mer än 28 gram och sex plantor, som ska förvaras i ett säkert utrymme.

En utnämnd vårdgivare får inte odla åt mer än fem patienter åt gången, i fall de inte kan kultivera på egen hand. Inga dispensärer tillåts heller.

Opinionsmätningar visar på att allt fler läkargrupper stödjer patienters rätt att få tillgång till drogen.

Läs mer på Ja-sidans kampanjsajt: Sdcompassion.org extern länk.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle & AP. Publicerad: 2010-10-31  20:24. Uppdaterad: 2010-10-31  20:24. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Michelle Rainey 1971 - 2010

Michelle RaineyMichelle Rainey.

Cannabisvärlden sörjer. Kanada har förlorat en av sina bästa kvinnliga aktivister.

Michelle Rainey extern länk, 39 år, avled den 20 oktober från lymfom och hudcancer med sin make och mor bredvid sig.

Rainey upptäckte att cannabis fungerade mot crohns sjukdom, som drabbat henne ända sedan tonåren. Hon slutade sitt arbete på en bank och blev partner med Marc Emery i hans fröföretag. Tillsammans med Greg Williams dömdes hon nyligen till villkorligt för sin medverkan i det uppmärksammade fallet.

Hon blev också snabbt populär på YouTube extern länk med sin egen show. Tillsammans med magasinet Treating Yourself extern länk forsatte hon sprida information om den planta som hjälpt henne så mycket. Hon hjälpte också andra patienter att ansöka om en licens.

Hon var respekterad för sin inspiration, mod, hopp, och kärlek. "Michelle bör erkännas som en av de största aktivister den här rörelsen någonsin haft," skrev Emery via ett e-post från fängelse.
- Michelle kan bokstavligt talat ha gett sitt liv för rörelsen, och när personer pratar om vad de kan göra för frihet under deras livstid, är Michelles liv ett skinande exempel på hur mycket man kan åstadkomma, även under stor stress.

Tyvärr fick hon inte uppleva den historiska folkomröstningen om cannabisreglering i Kalifornien den 2:a November, men dagarna före sin död förutspådde hon "att förändring är på väg..."

Rainey sörjs av cannabisaktivister över hela världen och av sin make Jeff Tek. En minnesfond planeras att sättas upp för att finansiera forskning kring crohns sjukdom, cancer och cannabis.

Hon älskade U2, så denna sång är tillägnad hennes minne...

Av: Admin. Källa: The Vancouver Sun. Publicerad: 2010-10-23  20:30. Uppdaterad: 2010-10-23  20:30. Avdelning: Nyheter, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


"Narkotika är mer allvarligt än mord"

Enligt en granskning från Riksdag & Departement straffas narkotikasmugglare hårdare än den som dödar en människa.

Under 2009 var det genomsnittliga straffet för grov narkotikasmuggling fängelse i 78 månader. Motsvarande straff för dråp var 58 månader och grov misshandel 17 månader. Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet och gäller tingsrättsdomar.

För grova narkotikabrott, till exempel försäljning av stora mängder droger, var det genomsnittliga straffet 57 månader i fängelse. Jämför detta med genomsnittstiden för grov våldtäkt som var fängelse i 61 månader.

Maxstraffet för grovt narkotikabrott/narkotikasmuggling är idag 10 års fängelse. Maxstraffet för t.ex. grov rattfylla är två års fängelse, men enligt Brå var den genomsnittliga strafftiden under 2009 för någon som kör bil berusad enbart två månaders fängelse.

rättvisa

Ett av problemen som identifierats är att narkotikabrott döms efter tabeller som talar om hur långt straffet blir beroende på vilken sorts narkotika och mängd det handlar om.

Den skrämmande statistiken var en av anledningarn till att Riksdagen i våras röstade igenom lagändringar som ska leda till att domstolarna dömer ut högre straff vid våldsbrott. De nya reglerna trädde i kraft den 1 juli i år och därför är det för tidigt att ännu säga om det har haft någon effekt.

Ursäkten till de långa straffen är ofta att narkotika innebär en stor risk för andra människor och att narkotika även indirekt leder till annan brottslighet. Detta trots att narkotika är en inaktiv substans som kräver en frivillig handling för att hamna inuti människokroppen.

Av: Admin. Källa: Riksdag & Departement. Publicerad: 2010-10-23  20:29. Uppdaterad: 2010-10-23  20:29. Avdelning: Juridik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Explosion av småbeslag över Öresundsbron

Den svenska tullen varnar Socialdepartementet om en massiv ökning av mindre cannabis beslag över Öresundsbron.

Jämfört med 2005 (280 beslag) så kommer antal småskaliga beslag av cannabis att fyrdubblas i år. I år räknar tullen med att göra ca 1000 beslag, trots att man inte har hela sammanställningen för 2010 klar än.

öresundsbron

En stor del av ökningen i år beror just på de mindre beslagen. Småbeslag hos resenärer defineras som mellan tre och fem gram cannabis för personligt bruk.

Tullverket kan inte själva förklara ökningen i den s.k. myrtrafiken, men kanske kan den kopplas ihop med nedstängningen av den kontrollerade cannabisförsäljningen i fristaden Christiania. Efter polisens nedslag har handeln flyttat ut och är nu spridd på många ställen i Köpenhamn.

Ny statistik från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, visar också att de droganalyser som har gjorts på polisbeslag i Sverige har ökat kraftigt och hittills i år handlar det om 6000 beslag, enbart av cannabis.

Av: Admin. Källa: SR Ekot. Publicerad: 2010-10-23  20:28. Uppdaterad: 2010-10-23  20:28. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Nu kommer BBB4

bbb4

Nu kommer den fjärde boken med de många knopparna. The Big Book of Buds 4 är här.

Ed Rosenthal extern länk är författaren, aktivisten och odlingsspecialisten som ligger bakom bokserien som utges av Rosenthals egna förlag Quick Trading.

Vad som gör bokserien så populär är de snabba referensikonerna som ger en omedelbar visuell jämförelse för läsaren. T.ex. är varianten Sativa- eller Indica-dominant och hur långt tills plantan blommar?

Fyran innehåller detaljerad information om 86 nya strains, fotade i full färg, från världens bästa fröföretag.

Tillsammans med en uppdaterad resursguide till alla fröproducenter och artiklar om de allra senaste trenderna i kultivering får du en bra överblick om var cannabisindustrin utav idag är på väg.

Boken släpps 15 november, men redan nu kan man (förhands)beställa hos www.quicktrading.com extern länk själva eller t.ex. The Book Depository extern länk.

Se ett fotoalbum från den nya boken på den officiella Facebook-sidan extern länk.

PS! Böckerna var en stor succé vid årets Smokefest extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-10-23  20:27. Uppdaterad: 2010-10-23  20:27. Avdelning: Kultur, USA.

Skriv ut

Upp ↑


David Nutt börjar blogga

David Nutt extern länk, den engelska professorn som fick sparken som Regeringens drogrådgivare för att ha varit för frispråkig, har öppnat upp sin egen blogg.

Bloggen extern länk, som går under namnet bevis, inte överdrift, är tänkt att representera Nutts personliga och ocensurerade åsikter i aktuella drogfrågor.

Nutt, som är specialist på drogers påverkan på hjärnan, skriver t.ex. i sitt allra första inlägg om en resa till Nya Zeeland och deras drogpolicy kring cannabis.

David NuttDavid Nutt.

2009 sparkades Nutt av inrikesminister Alan Johnson efter att han gjort flera uttalande som ifrågasatte klassifikation av droger som ecstasy och cannabis och kritiserade den dåvarande regeringens narkotikapolitik.

Tidigare artiklar om David Nutt.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-10-23  20:26. Uppdaterad: 2010-10-23  20:26. Avdelning: Forskning, England.

Skriv ut

Upp ↑


Senaste nytt om valet i Kalifornien

Nyhetsrapporteringen om den historiska folkomröstningen om cannabis juridiska status i USAs största delstat ökar ju närmare vi kommer den 2:a november. Här ett sammandrag av notiser.

* Om du vill läsa hela det omtalade lagförslaget Prop 19 för dig själv kan du göra det här extern länk.

* Radioreportage i P1-morgon extern länk från Robin Olin.

* TV-tips. Tisdag den 26 oktober kl. 21:30 tar Kobra på SVT upp Kaliforniens omröstning om legalisering av marijuana. Även i SVT2 27/10, SVT1 27/10, SVT2 29/10 och SVT2 31/10. Se programmet på nätet här extern länk.

* Ja-sidan har fått lite kändisglitter extern länk i.o.m. att skådespelaren Danny Glover och musikern Melissa Etheridge offentligt uttalat sitt stöd för Prop 19.

* 67 amerikanska lagprofessorer skriver i en debattartikel extern länk varför Kalifornien bör rösta ja till Prop 19.

* USAs äldsta politiska intresseorganisation för amerikanare av latinamerikanskt ursprung eller från spansktalande länder har bekräftat sitt stöd för Prop 19. LULAC (League of United Latin American Citizens) grundades redan 1929 och har ca 115,000 medlemmar.

* En ny Rand-studie säger att Prop 19 inte alls kulle ge så stora intäkter till Staten som förespråkarna påstår. Påstående om att 60% av kartellernas intäkter skulle påverkas är felaktig, menar man, eftersom den stora delen av cannabis som konsumeras i delstaten är odlad på plats. En reglerad marknad skulle bara leda till ett par procents minskade intäkter. Enda scenariot där en legalisering väsentligt skulle minska kartellernas inflytande är om högpotent Kalifornien-producerad marijuana skulle smugglas och säljas till dumpat pris i övriga delstater, skriver Rand.

* Att behandla marijuana som en lagligt reglerad handelsvara skulle inbringa 116 miljarder kronor årligen i besparingar och nya skatteintäkter. Allt enligt en ekonomisk rapport publicerad av tankesmedjan CATO Institute.

* Bra ledare extern länk i Vestmanlands Läns Tidning, som förhoppningsvis läses av många Västeråsbor, handlar om folkomröstningen.
Men den ovissa utgången ger ändå en fingervisning om att den restriktiva svenska narkotikapolitiken ser ut att förlora stöd internationellt. USA och Sverige har arbetat tillsammans för att hindra avkriminaliseringar i andra länder. Det visar också att det är svårt att få stöd för ett förbud många överträder. Därför tror jag att det viktigaste orsaken till att vi har en rimligt väl fungerande restriktiv narkotikapolitik inte är förbudet i sig utan att de flesta säger nej till narkotika oavsett vad lagen säger. Förbuds- och signallagar fungerar därför paradoxalt nog bäst där de behövs minst.

* "En reglerad cannabismarknad kommer att öka säkerheten fö alla Kalifornienbor." Intervju på CNN med holländaren Hans van Duijn (LEAP) om Kaliforniens förslag att reglera handeln med cannabis. Se video hos YouTube extern länk.

* Den f.d. amerikanska generalläkaren Joycelyn Elders stödjer förslaget att reglera den kommersiella cannabishandeln i Kalifornien. Se videon (intervju på CNN extern länk) hos YouTube extern länk.

* Om Kalifornien skulle rösta Ja till förslaget kommer med all säkerhet en konflikt att uppstå med den federala regeringen. Med anledning av detta har Obamas administration lagt sig i den heta debatten. Justitieminister Eric Holder varnade nyligen för att de federala myndigheternas insatser mot narkotika kommer att försvåras om förslaget går igenom. Han sa också att även om delstaten legaliserar marijuana så kommer den federala polisen fortsätta att upprätthålla de federala narkotikalagarna i delstaten.

* Skön videoparodi på Eminems Love the Way You Lie med Rihanna. Should Be Legalized är skriven och framförd av den Miami-baserade komikern Steve Berke, dubbad den här generationens Weird Al Yankovic. Handlingen är utbytt från en alkohol-skadad relation till ett glatt par som röker marijuana. Se på YouTube extern länk.

* Snygg reklamfilm för Prop 19 från en privatperson i USA. Se filmen på Vimeo extern länk.

* Ja-sidans kampanjsajt Yes on 19 har en ny webbfilm om varför invånare ska rösta ja den 2:a november. Temat i filmen är att cannabislangare kollar inte åldern (ID-kortet) på den som köper från dem. Se filmen hos YouTube extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-10-23  20:25. Uppdaterad: 2010-10-30  21:16. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips: Leafly.com

Leafly.com extern länk är en sajt som erbjuder användare att upptäcka de bästa varianter av medicinsk marijuana.

Med så många olika sorter på marknaden kan det vara svårt som patient att välja. Men den nya sajten ger vägledning då registrerade användare kan betygsätta positiva effekter och kommentera nya sorter.

Man kan även söka efter typ, allmän information, effekt, rekommenderad aktivitet, betyg, genus, spåra favoriter och mer därtill. Helt anonymt och diskret.

leafly


Communityt är skapat för att passa både den genomsnittliga användaren och den sofistikerade kännaren, enligt information från sajten.

En alternativ internetadress till sajten är www.leaf.ly extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-10-17  00:05. Uppdaterad: 2010-10-17  00:05. Avdelning: Internet, Länktips.

Skriv ut

Upp ↑


Luxemburg: Läkare åtalad för liberal förskrivning av cannabis

Efter ett tv-framträdanden har en läkare som skrivit ut cannabis till patienter åtalats för narkotikabrott i Luxemburg.

Läkaren Jean Colombera är medlem i landets parlament och ordförande för UFCM extern länk (Union Francophone pour les Cannabinoïdes en Médecine), en förening för fransktalande medborgare som vill se att cannabis används oftare som medicin.

läkare


Colombera anklagas för att ha skrivit ut naturlig cannabis till patienter sedan 18 månader tillbaka. De får sin drog (Bedrocan, Bediol) genom Nederländernas apoteksystem.

Anledningen till att han talade öppet om förskrivningen i media var att han ville belysa den aktuella situationen.

Men receptutskrivningen gillas inte av Luxemburgs hälsominister som stödjer anklagelserna som nu riktats mot Colombera. Åtalet gäller alltför liberal förskrivning och import av illegala substanser.

Colombera har nu stoppats från att skriva ut någon mer medicin och hans patienter lämnats att klara sig på egen hand.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-10-17  00:04. Uppdaterad: 2010-10-17  00:04. Avdelning: Juridik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Syntetiska cannabinoider klassade som narkotika

15 olika former av syntetiska cannabinoider har nu klassificerats som antingen hälsofarlig vara eller narkotika.

Efter två beslut av regeringen, på förslag från Statens folkhälsoinstitut, är vi nu uppe i totalt 15 olika former av syntetiska cannabinoider som förbjudits.

Listan nedanför visar på syntetiska cannabinoider som nu är olagliga att inneha.

Av: Admin. Källa: FHI. Publicerad: 2010-10-17  00:03. Uppdaterad: 2010-10-17  00:03. Avdelning: Juridik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Allen St. Pierre vs. Asa Hutchinson

Allen St. Pierre (NORML) och f.d. DEA-chefen Asa Hutchinson diskuterar Kaliforniens kommande proposition att reglera handeln med cannabis för vuxna.

Sändes på C-SPAN's Washington Journal extern länk 9 oktober 2010.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-10-17  00:02. Uppdaterad: 2010-10-17  00:02. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Desertörer från kampen mot narkotika

Allt fler f.d. poliser och domare överger nu prohibition till förmån för reform.

Reportage av Casey Wian.

Av: Admin. Källa: CNN. Publicerad: 2010-10-17  00:01. Uppdaterad: 2010-10-17  00:01. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Läkarcannabisindustrin framtvingar nya cannabissorter

Delstater som har godkänt medicinsk marijuana driver på utvecklingen att ta fram medicinskt intressanta och CBD-rika varianter.

Mahmoud Elsohly och hans team vid University of Mississippi ansvarar i USA för att utvärdera drogens potens utifrån de beslag som polisen gör varje år.

En artikel i Forensic Sciences bekräftar att det psykoaktiva ämnet THC har ökat mellan 1993-2008, speciellt när det gäller sinsemilla (enbart honplantornas kådarika knoppar) medan nivåer av den icke-psykoaktiva ingrediensen CBD (Cannabidiol) har kraftigt förminskats.

Men samma artikel visar också på att trenden börjar gå i motsatt riktning i de delstater som legaliserat läkarcannabis eftersom läkare och patienter har börjat kräva mer CBD, som är känd för sina anti-inflammatoriska egenskaper, i de sorter de säljer/brukar.

cbdCBD-molekyl.


En del av plantorna konfiskerade eller förstörda av polis under räder i norra Kalifornien hittade CBD-rika sorter med namn som "Stinky Purple" och "Cotton Candy/Diesel." Labbanalyser visade att CBD-nivåer toppade på runt 9 och 6.5 procent respektive.

Utav de tio CBD-rika strains man identifierade uppvisade vissa sorter en CBD-till-THC ratio av hela 8-till-1.

CBD är inte bara intressant när det gäller att lindra inflammationer, även svårbehandlade symptom/sjukdomar som ledinflammation, diabetes, illamående och IBS (Irritable Bowel Syndrome) kan kemikalien vara användbar emot. CBD har också uppvisat nervskyddande och tumörkrympande egenskaper.

Nya studier är på väg som undersöker CBD och dess välgörande effekter.

Av: Admin. Källa: CounterPunch. Publicerad: 2010-10-10  19:07. Uppdaterad: 2010-10-10  19:07. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Nederländerna rör sig mot höger

En oroande nyhet från Nederländerna är att den nya främlingsfientliga kristna högerkoalitionen som nu godkänts vill införa förbud mot alla utom holländare att handla på sina coffeeshops.

Bland åtgärder för att göra landet lite ofriare så vill den nya regeringen förbjuda att kvinnor bär burka offentligt, men även andra förslag är på väg.

nl


Dagens Nyheter extern länk skrev den 30 september så här om den nya koalitionens politik.

Poliskåren utökas med 3.000 poliser, maxhastigheten på vägarna ökas till 130 kilometer i timmen och Nederländernas ökända ”coffee-shops” förvandlas till stängda klubbar där medlemskort krävs för att kunna köpa och konsumera hasch och marijuana.

Det återstår att se om det holländska folket kommer att gå med på detta och vad värre är, vilka konsekvenser det får.

Vi kommer alla ihåg vad som hände när den danska regeringen stängde ner den kontrollerade cannabisförsäljningen på Christiania. Än idag plågas Köpenhamn av gängstrider från rivaler som vill ta över handeln.

Uppdatering: Den holländska regeringen har meddelat att de fortfarande planerar att införa ett förbud för turister att köpa cannabis i landets coffeeshops där konsumtion sker öppet. Hur det blir med butiker som inte tillåter detta är oklart. Även hur ett sådant förbud skulle kunna genomföras och en tidsplan saknas.

Staden Amsterdam, där turism är en stor inkomstkälla tack vare de flera hundra coffeeshopsen, planerar redan nu ett formellt svar som motsäger sig idén. Talespersoner menar handeln riskerar att flytta ut till gatorna och skapa oreda.

Kaféägare skrattar åt idén som de beskriver som "politisk posering." Michael Veling, talesperson för en intresseförening som representerar kaféerna, menar att regeringen aldrig kommer att kunna reglera etablissemangen förrän de legaliserar hela produktionskedjan.

Uppdaterad: Forskaren Nicole Maalsté, från Tilburg university, säger att pass-systemet kommer att få motsatt effekt. Alltså mer gatulangning då holländare som vill besöka shopparna vill förbli anonyma.

Uppdatering: EU-domstolen har dömt att regler som förbjuder icke-holländare att besöka coffeeshops inte bryter mot några diskrimineringslagar då cannabis är en olaglig produkt och syftet är att stoppa "drogturism."

Ägaren av kaféet Easy Going hade stämt fullmäktige i Maastricht. Beslutet banar nu vägen för ett nationellt införande av 'wietpas' eller marijuanapasset.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & Washington Post & Trouw & DutchNews. Publicerad: 2010-10-10  19:06. Uppdaterad: 2010-12-24  22:06. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Nyckeln till cannabis påverkan på minnet upphittat

En del cannabisvarianter kan innehålla en ingrediens som försvagar drogens negativa effekter på minnet.

En ny studie föreslår att CBD (Cannabidiol), som återfinns i vissa sorter medan den avsaknas helt i andra (t.ex. skunk), kan motverka minnesförlust som en del användare upplever.

I tester på korttidsminnet uppvisade endast konsumenter av THC-rika sorter försämrat minne under berusning, medan personer som rökte CBD-rik örtcannabis presterade lika bra berusad som nykter.

Skillnaden mellan de två typerna var andel proportion av THC/CBD i produkten.

Valerie Curran från University College London säger vana användare, om de ska röka, bör uppmuntras att använda sorter med höga nivåer av CBD, i motsats till varianter som domineras av THC (Tetrahydrocannabinol).

cbd


Forskare misstänker att drogens effekt på mental hälsa kan vara ett resultat av en ökad THC-ratio i jämförelse med CBD som noterats de senaste åren i England på den svarta marknaden.

För att testa sin hypotes gjorde teamet hembesök hos 134 frivilliga deltagare som konsumerade drogen före en rad psykologiska tester som mätte ångest, minne och talförhet.

De tog också med sig ett prov av deras förråd för att mäta innehållet i ett laboratorium. De delades sedan in i två grupper efter mängden CBD/THC som påträffades.

Analys visade att deltagare som använde cannabis med en låg CBD-nivå var sämre på minnestester när de var berusade. De som använde cannabissorter dominerade av CBD visade ingen sådan försämring.

Av: Admin. Källa: BioScholar. Publicerad: 2010-10-10  19:05. Uppdaterad: 2010-10-10  19:05. Avdelning: Forskning, Storbritannien.

Skriv ut

Upp ↑


Colorado vill spåra inköp

Delstaten Colorado vill bli USAs första myndighet att spåra deras läkarcannabis.

Enligt mediarapporter skulle systemet kunna följa försäljning av cannabis till patienter för att avskräcka bedrägeri i branschen, som att produkten når den svarta marknaden t.ex.

Patienter och aktivister är oroliga och menar att systemet öppnar upp för trakasserier och överdriven övervakning. Andra idéer som betänks är biometri för att spåra patienter och RFID (Radio Frequency IDentification) för att identifiera vem som köper vad.

radio


Spårningen, från frö till kund, skulle ske genom videokameror, fingeravtryck, centrala databaser och andra register som reser en varningsflagga om samma person gör flera inköp under en kort tid.

Myndigheterna vill även tvinga patienter att vänta 35 dagar mellan en läkares rekommendation och när en dispensär får sälja drogen till den behövande.

Medicinsk marijuana har varlit lagligt i Colorado sedan 2000, men den senaste boomen av nya dispensärer har fått lagstiftare att skärpa reglerna kring försäljning.

Även andra delstater funderar på att införa liknande kontrollmodeller av den nya branschen.

Av: Admin. Källa: AP. Publicerad: 2010-10-10  19:04. Uppdaterad: 2010-10-10  19:04. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Aktivist rökte cannabis i Kanadas parlament

Underhuset I Kanada luktade annorlunda häromdagen när en aktivist tände upp en marijuancigarett i stöd för hans cancersjuka fru.

Samuel Mellace tog 7-8 drag på åhörarläktaren medan parlamentariker debatterade innan en säkerhetsvakt bad honom att släcka fimpen. Mellace lämnade på egen hand då byggnaden.

Aktionen kom som en följd av de regler som styr laglig läkarcannabis. Mellace gillar inte att lagen inte gör undantag för rökfria alternativ, som krämer och matprodukter som smör.

Mellace är en av 5,000 kanadensare som har licens att använda drogen. I hans fall röker han drogen för att lindra symptom från tidigare behandling av leukemi och kronisk smärta från en bilolycka.

samuel mellaceSamuel Mellace.


Mellaces fru lider däremot av lungcancer och kan inte röka utan får lindring genom marijuana i andra former. Något som under nuvarande restriktioner anses vara ett brott.

Mellace berättade efteråt för media att han även försökte dra uppmärksamhet till de förseningar i ansökning för en licens. Hans fru fick t.ex. vänta i tio månader för en förnyelse av sin licens.

Ingen från regeringen har ännu kommenterat händelsen.

Uppdatering: För en intervju med Mellace se video nedanför.

Av: Admin. Källa: CTV Toronto. Publicerad: 2010-10-10  19:03. Uppdaterad: 2011-01-09  21:30. Avdelning: Aktivism, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


Läkarcannabisindustrin räddar tidningsindustrin

Debatten om hur en kontrollerad och laglig cannabismarknad skulle ge Staten stora inkomster pågår för fullt i USA, men en industri som definitivt fått ett ekonomiskt uppsving från medicinsk marijuana är veckovisa tidningar.

Lokala tidningar som har minskat i populäritet de senaste åren letar desperat efter nya intäkter efter att radannonser flyttat online till bl.a. Craigslist.

media


I delstater som Colorado, Kalifornien och Montana har tryckmedia därför omfamnat den nya cannabisindustrin och börjat ta in annonser för dispensärer, läkarmottagningar, kooperativ, growshops, advokater, ekonomiska rådgivare, säkerhetsspecialister, och cannabisprodukter.

Magasin innehåller oftare artiklar som lockar konsumenter, t.ex. produktrecensioner för röktillbehör, nya studier och helsidor med reklam för den nya cannabisindustrin. Ibland har man också stora glansiga bilagor fulla med annonser för medicinsk marijuana.

Tidningar har därför börjat anställa personal, som skriver om genren, istället för att sparka dem.

Trenden inleddes försiktigt i alternativa magasin som är vana att erkänna den lite mer kontroversiella annonsdollarn, men har nu spridits till större tidningar som Denver Post.

Till stor del har cannabisannonser ersatt fastighetsannonser, en marknad som sjunkit i värde. Idag förlitar sig vissa tidningar på 10-40 procent av annonsintäkter från cannabisindustrin.

Boomen startade efter Obamas administration annonserade förra året att man inte längre kommer att gå efter användare och leverantörer av marijuana i medicinskt syfte, så länge de rättar sig efter delstatens lagar.

Av: Admin. Källa: New York Times. Publicerad: 2010-10-10  19:02. Uppdaterad: 2010-10-10  19:02. Avdelning: Ekonomi, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Ullenhag rökte marijuana

Sveriges nya integrationsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Erik Ullenhag extern länk (fp) erkänner extern länk att han rökte marijuana vid en yngre ålder. Det verkar inte ha skadat honom alltför mycket.

Av: Admin. Källa: Aftonbladet. Publicerad: 2010-10-10  19:01. Uppdaterad: 2010-10-10  19:01. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Samband mellan pappor i fängelse och ungdomars drogbruk

fängelse


I en ny studie extern länk i journalen Addiction har forskare funnit bevis för ett samband mellan biologiska pappors inspärrning i fängelse och förhöjda risker med marijuanabruk och andra illegala droger hos ungdomar.

Antalet interner i USA har drastiskt ökat de senaste 40 åren, från 250.000 1975 till 2.250.000 år 2006. Samma ökning noteras för antal barn med en förälder bakom galler.

Konsekvensen av, speciellt fädrar, i fängelse för unga vuxna, familjer, hela samhällen har orsakat stor oro bland forskare och politiker.

Den amerikanska studien använde representativ data av skolungdomar från 1995. De följdes sedan periodvis tills de var i 25-årsåldern.

Över 51% av unga män och nästan 40% av unga kvinnor som hade en far med ett brottsförflutet rapporterade marijuanabruk, jämfört med 38% och 28%, respektive, av ungdomar med en pappa som aldrig suttit inne.

Ungdomar med en fängslad pappa visade också på förhöjt marijuanabruk som förlängdes till 25-års åldern, jämfört med ungdomar vars pappor inte haft någon kontakt med rättssystemet. Deras marijuanabruk toppade runt 20-års åldern.

Samma association kunde också ses med andra illegala droger, som kokain, heroin och metamfetmin.

2006 fanns nästan 7.5 miljoner barn i USA med minst en förälder f.n. i fängelse eller villkorligt frigiven. 13% av unga vuxna har rapporterat att deras far spenderat tid i fängelse under deras uppväxt.

Att avkriminalisera personligt innehav och konsumtion av narkotika kan alltså hindra ungdomar från att testa droger...

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-10-03  19:10. Uppdaterad: 2010-10-03  19:10. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Schwarzenegger avkriminaliserade marijuana

kalifornien


I torsdags undertecknade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger ett lagförslag (SB1449) som innebär avkriminalisering av innehav av upp en 28 gram marijuana.

I amerikanska termer innebär det att "brottet" fr.om. 1 januari 2011 räknas som en överträdelse (på samma nivå som en parkeringsbot) istället för en förseelse. Personer som ertappas med marijuana får fortfarande böta max ca 700 kr.

Den nya lagstiftningen är ett resultat av besparingar som delstaten måste göra, då en förseelse kräver rättegångskostnader medan en överträdelse innebär inget brottsregister eller ytterligare kostnader.

Omröstningen om reglering av cannabis hela produktionskedja i Kalifornien äger rum 2:a november i år. Schwarzenegger är motståndare till legalisering och hoppas att avkriminalisering ska få väljare att rösta ned förslaget.

Försäljning och odling är fortfrande mot lagen, något som Prop 19 skulle ändra på.

Av: Admin. Källa: Examiner.com. Publicerad: 2010-10-03  19:09. Uppdaterad: 2010-10-03  19:09. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Konferens i Österrike

Mellan den 29 och 31 oktober 2010 kommer den första österrikiska konferensen om cannabis som medicin att hållas.

Mötet sker under hampamässan Cultiva som i år hålls på Eventhotel Pyramide i Vösendorf.

cultiva


Cultiva är den största plattformen i det tyskspråkiga området av Österrike som kopplar samman hampa, forskning, lagstiftning, ekonomi och handel.

Bokade talare är bl.a. Kurt Blaas, Sinisa Katanic, Marco van de Velde, Alfred Springer, Kathrin Höner Snoeken, Lutz Musner, Birgit Kraft, Lorenzo Nissen, Alexandra Dolezalova, Bernd Fiebich, Gabriela Hammel, René Kurz, Jörg Fachner, Rudolf Brenneisen, Christian Rätsch, Peter Rausch och William Courtney.

Status för läkarcannabis Österike är att cannabis-relaterade brott straffas med upp till sex månaders fängelse. När det gäller mindre kvantiteter (definerat som max 20 gram) så brukar åtalet läggas ned.

Mer information finns tillgänglig på www.cultiva.at extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-10-03  19:08. Uppdaterad: 2010-10-03  19:08. Avdelning: Möte, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Anonyma Alkoholisters religiositet ifrågasätts

Inom kort släpps orginalversionen av Anonyma Alkoholisters grundtext Stora Boken. Men nu har en oenighet avslöjats om dess religiösa innehåll.

Stora Bokens orginalmanus har hållits hemligt i nästan 70 år, men när boken skulle redigeras orsakade det en stor debatt inom AA om hur religiös boken skulle tillåtas vara.

aa


Till slut genomgick orginalmanuset stora ändringar för att slipa ner den kristna tonen. Exempelvis byttes ”Gud” och ”Jesus Kristus” ut mot ”högre makt” och ”Gud, så som du själv uppfattar honom”.

Enligt AA-historiker och behandlingsexperter var den mer inkluderande tonen viktig för att göra den djupt spirituella texten tillgänglig även för icke-religiösa och icke-kristna.

AA:s tolvstegsprogram har ofta anklagats för att ha en religiös agenda extern länk som inte passar de personer med olika typer av missbruk/beroende som inte vill underkasta sig någon "högre makt."

Anonyma Alkoholister kom till Sverige 1956 med grupper i Stockholm och Göteborg. År 2009 finns omkring 425 grupper i Sverige med omkring 10 000 medlemmar.

Av: Admin. Källa: Accent. Publicerad: 2010-10-03  19:07. Uppdaterad: 2010-10-03  19:07. Avdelning: Behandling, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hårdare lagar inte troligt reducera användning

västra australien


Western Australia förbjuder all odling av cannabis. I torsdags förra veckan beslutade parlamentet i Västaustralien att sluta tillåta odling av max två cannabisplantor.

Man kommer vidare att sänka gränsen för innehav av cannabis för personligt bruk från 30 gram till 10 gram. Lagen förbjuder också försäljning av röktillbehör.

Den som första gången påträffas med mindre än 10 gram måste genomgå en utbildning om droger och riskerar åtal om det sker fler gånger.

Därmed är det bara South Australia som tillåter innehav av cannabisplantor (1) utan risk för åtal.

Men ett forskningsinstitutet håller inte med om att de nya reglerna kommer att reducera drogens användning i någon större utsträckning.

NDARIs (National Drug and Alcohol Research Institute) chef Steve Allsop menar istället att behandling och utbildning skulle vara mer effektiv.
- Att enbart förlita sig på restriktiva lagar är osannolikt att ha någon inverkan eftersom majoriteten av personer som använder cannabis aldrig kommer att åka fast.

Av: Admin. Källa: ABC News. Publicerad: 2010-10-03  19:06. Uppdaterad: 2010-10-03  19:06. Avdelning: Politik, Australien.

Skriv ut

Upp ↑


WOD är ett skämt!

En samling videoklipp om läkemedel, marijuana, och hyckleriet med kampen mot vissa droger, men inte andra.

Innehåller scener från bl.a. Chris Rock, Ed Helms, Bill Maher, Dave Reinitz, Marko Elgart, George Carlin, Doug Stanhope, Katt Williams, och Jon Stewart.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-10-03  19:05. Uppdaterad: 2010-10-03  19:05. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Stor ekonomisk vinning för samhället vid legalisering

Droglegalisering i USA skulle spara hundratals miljarder svenska kronor årligen. Allt engligt en ny rapport från en tankesmedja.

Den nya rapporten från Harvardekonomen Jeffrey Miron och medförfattare Katherine Waldock släpptes från den libertarianska Cato Institute förra veckan.

Uppdelat i siffror skulle full legalisering av all narkotika spara 277 miljarder på uprätthållandet av narkotikalagar, ca 105 miljarder kronor i besparingar skulle befalla den federala regeringen medan delstater skulle tjäna 172 miljoner kronor.

Enbart marijuana skulle spara tiotals av miljarder kronor varje år i reducerade poliskostnader. Att legalisera de andra narkotikaklassade drogerna skulle inbringa 218 miljarder kronor.

Miron och Waldock uppskattar att ifall narkotika taxerades på samma nivå som lagliga droger idag skulle det generera pengar till Staten på 313 miljarder kronor årligen. Marijuana skulle på egen hand generera 58 miljarder kronor i inkomstskatter.

Rapporten extern länk (PDF) innehåller data för alla 50 delstater, såväl som på federal nivå.

cato


Av: Admin. Källa: CATO. Publicerad: 2010-10-03  19:04. Uppdaterad: 2010-10-03  19:04. Avdelning: Ekonomi, USA.

Skriv ut

Upp ↑


MPPs nya reklamfilm

Det borde inte vara ett brott!

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-10-03  19:03. Uppdaterad: 2010-10-03  19:03. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuanaläsk utgör ett rökfritt alternativ

läsk


En ny rad läskprodukter är numera tillgängliga för patienter i USA.

Dixie Elixirs extern länk är cannabis-spetsade smaksatta organiska läskedrycker producerade i Colorado. De kommer i åtta smaker, bl.a. sarsaparill, jordgubbe, te, apelsin, lemonad och vindruva.

De kolsyrade dryckerna marknadsförs till patienter som önskar att undvika den stigmatisering som ibland cannabiskonsumenter utsätts för samt de som vill undvika den skadliga röken.

I receptet ingår en nogrannt utvald blandning av de finaste Sativa-dominerade knopparna. Det finns också två extra-starka smaker, vattenmelon och spearmint.

Av: Admin. Källa: Time. Publicerad: 2010-10-03  19:02. Uppdaterad: 2010-10-03  19:02. Avdelning: Mat, USA.

Skriv ut

Upp ↑


GW ska studera metaboliska syndrom

gw


GW Pharmaceuticals har meddelat att man har påbörjat den första kliniska studien för att utforska cannabinoiders potential som behandling mot typ 2 diabetes och metaboliska (ämnesomsättning) syndrom.

Studien följer lovande förkliniska forskningsresultat och omfattar minst tre mindre kliniska studier som ska utvärdera olika metaboliska parametrar.

Den första studien ska undersöka dyslipidemi (fettrubbning) hos typ 2 diabetes-patienter, d.v.s. förekomsten av förhöjda eller onormala nivåer av lipider och/eller lipoproteiner i blodet.

Totalt 50 patienter kommer att delas in i fem behandlingsgrupper för att testa fyra olika cannabinoidformuleringar och en placebo. Benhandlingen kommer att pågå under 13 veckor.

Andra studier kommer att forska om kolesterol, glukoskontroll och insulinkänslighet.

GW Pharmaceuticals är tillverkare av Sativex som är det första läkemedlet i världen med cannabisextrakt.

Av: Admin. Källa: GW Pharm. Publicerad: 2010-10-03  19:01. Uppdaterad: 2010-10-03  19:01. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑