Nyheter för juli månad 2010

Cannabiskonferens i Lund

Sverige stod nyligen som värd för en internationell konferens om forskning kring cannabisplantan.

Paraplyorganisationen International Cannabinoid Research Society årliga konferens extern länk hade valt ut Lund och hotellet Scandic Star som mötesplats.

Drygt 200 världsledande forskare, kemister, biologer, statistiker och psykologer samlades mellan 24-27 juli för att ta del av de senaste rönen kring cannabinoider.

Medverkade gjorde bl.a. Raphael Mechoulam, upptäckaren av THC. Cannabis används som läkemedel på flera platser i världen idag och forskningen och kunskapen ökar för varje dag som går.

Medverkade gjorde också flera nordiska forskare. Sverige representerades utav Thomas Lundqvist, Universitetsjukhuset i Lund, som presenterade fakta om CB1-receptorer i hjärnan tillsammans med reglering av enzymer och proteiner.

icrs


Av: Admin. Källa: Sydsvenskan & Cannabis.se. Publicerad: 2010-07-31  00:12. Uppdaterad: 2010-07-31  00:12. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Vanligt fältdrogtest ansvarig för tusentals av falska svar

Mer än 800,000 personer anhålls varje år i USA för innehav av marijuana. Nu har det visat sig att det mest vanligt förekommande drogtestet har en hög felfrekvens.

Kanske har du sett poliser på verklighetssåpor ibland utföra ett drogfälttest. De placerar en misstänkt substans i en liten påse som sedan omskakas och reagerar med färger om det är positivt.

Litteratur visar dock att testet kan resultera i ett falskt positivt svar. Dessa tester kan också vara svåra att läsa med skiftande färger av otränade poliser.

Duquenois-Levine, eller D-L-testet extern länk utvecklades vid slutet på 1930-talet av den franska apotekaren Pierre Duquénois medan han arbetade vid FNs narkotikabyrå. Sedan dess har testet adopterats av brottslabb och poliser att testa för mestadels marijuana över hela världen.

Massvis med studier visar på att testet inte har någon hög precision. Positiva svar har getts för ett varierande antal vegetariska extrakt. Den senaste studien gjordes 2008.

drogtest


Ändå har åklagare sedan 90-talet kringgått labbanalyser och åtalat personer enbart på grund av dessa fälttester. Detta eftersom det är både billigare och mer tidsparande för poliser att själva utföra testerna.

Eftersom marijuana är så populär och antal anhållningar närmare en miljon blir det dyrt för Staten att skicka alla dessa tester till ett labb. Därmed riskerar rättssäkerheten att urholkas när poliser förvandlas till rättsexperter över natt.

Uppdatering: Vanliga receptutskrivna läkemedel kan utlösa falska positiva svar för narkotika på drogtester som använder urin. Det visar en ny granskning. 25 (21.5 procent) av 116 läkemedel utlöste ett falskt svar. Medicin med recept var mest sannolika att feltolkas som amfetamin eller metamfetamin. När det gäller cannabis noterades flesta felsvar med ibuprofen.

Av: Admin. Källa: AlterNet & NORML. Publicerad: 2010-07-31  00:11. Uppdaterad: 2010-08-28  23:49. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Aktivists hungerstrejk ledde till mildrad dom

Bernard Rappaz, en schweizare som avtjänade ett 5½ års fängelsestraff för odling av 51 ton hampa i den södra kantonen Valais, har släppts fri efter att ha hungerstrejkat i över 100 dagar.

Fallet har orsakat debatt där kritiker anklagar Rappaz för skådespeleri och justitieminister Esther Waeber-Kalbermatten för att hennes beslut, att ersätta fängelsestraffet med husarrest, riskerar att urholka landets institutioner.

bernard rappaz


Rappaz hade anklagat läkare som tvångsmatat honom för att kränka hans mänskliga rättigheter. Läkare hade vägrat att fortsätta tvångsmatningen när beslutet kom. I intervjuer har Rappaz tidigare uttryckt en vilja att dö istället för att leva under orättvisa lagar.

Han hade överklagat domen, men inte fått något gehör för benådning p.g.a. hälsoskäl. Husarresten kommer nu att vara giltig tills politiker tagit ställning till att bevilja en ny benådning.

Rappaz, som flyttats till sjukhuset i Bern, har lovat att fortsätta kampen för att legalisera plantan.

Uppdatering: Rappaz har inlett en ny hungerstrejk efter att han förts tillbaka till fängelset. Han togs tillbaka efter att en överklagan avslogs. Man hade bett om en upphävning av domen tills en benådan kunde betänkas. Rappaz har också åtalats för andra brott som ska ha tagit plats mellan 2002 och 2006. De inkluderar dokukmentförfalskning, narkotikabrott och bedrägeri.

Det finns även en Facebook-grupp extern länk och webbsida extern länk som ger sitt stöd till Rappaz.

Uppdatering: Rappaz har åter igen tagits till sjukhus efter att hungerstrejkat på nytt. Denna gång i 51 dagar. Enligt vänner har han gått ner nio kilo och lider av låg blodsockerhalt.

Uppdatering: Hela Schweiz talar om fallet extern länk.

Uppdatering: Parlamentet i kantonen Valais har röstat ned, med röstetalen 113 emot och 14 för, hans nådeansökan, vilket innebär att den ursprungliga domen står fast.

Av: Admin. Källa: WRS & swissinfo.ch 1 & swissinfo.ch 2 & swissinfo.ch 3. Publicerad: 2010-07-31  00:10. Uppdaterad: 2010-11-19  21:38. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabinoider stoppar aggressiv bröstcancerform

En extremt aggressiv form av bröstcancer motverkas av cannabinoider.

ErbB2-positiv bröstcancer betecknas av att den svarar dåligt på konventionell terapi, så att hitta läkemedel är av yttersta vikt. Även om specifik behandling existerar så svarar endast en liten procent av patienter på behandling och de flesta får till slut ett återfall.

cancercell


För att testa cannabis unika kemikalier kunde utgöra ett nytt terapeutiskt verktyg i verktygslådan analyserades deras effekt på ErbB2-driven metastatisk bröstcancer i en genetisk djurmodell (möss). Man prövade även cannabinoider på 87 mänskliga bröstcancerrumörer.

Resultaten visar att både THC och JWH-133 reducerade tumörväxt, anatlet tumörer, och mängd/hårdhet av lungmetaster i mössen.

En histologisk analys (kroppens biologiska vävnader) av tumörerna avslöjade också att cannabiskemikalierna hämmade förökning av cancerceller, orsakade cancercelldöd och stoppade nybildning av blodkärl till tumörerna.

Sammanfattningsvis extern länk fann forskarna starka bevis för användning av dessa ämnen i framtagandet av nya läkemedel mot denna avskyvärda form av bröstcancer.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-07-31  00:09. Uppdaterad: 2010-07-31  00:09. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Federala myndigheter närmar sig cannabisindustrin

Den första amerikanska federala myndigheten har accepterat medicinsk marijuana.

Fram tills nu har amerikanska soldatveteraner inte fått använda sig av medicinsk marijuana, det har t.o.m. hänt att krigsveteraner fått sin smärtmedicin tillbakadragen om de upptäcks använda illegala droger, men äntligen är detta på väg att förändras.

En läkare vid Department of Veterans Affairs extern länk har i ett brev till aktivistgruppen Veterans for Medical Cannabis Access extern länk sagt att veteraner som bor i någon av de 14 delstater där det är tillåtet inte längre behöver vara rädda för repressalier.

Tidigare har veteraner som trotsat myndighetens strikta policy gällande cannabismedicin fått räkna med restriktioner och komplikationer i deras skattebetalda vård. Det här är större än vad man kanske kan tänka sig då det ändå handlar om ett erkännande från en federal myndighet som verkar över hela USA, skriver cannabis.se.

Symptom som f.d. soldater ofta lider av, t.ex. PTSD, ångest, och depression, kan lindras med läkarcannabis.

va


De nya riktlinjerna auktoriserar inte veteranläkare att börja ordinera cannabis, vilket fortfarande ses som en illegal drog under federal lagstiftning.

Nyligen lade USA:s motsvarighet till patent- och registreringsverket upp en speciell kategorie man skapat för patentansökningar rörande medicinsk marijuana. Men någon vecka efter kategorien dök upp på dess webbsida drogs den tillbaka. Då hade redan hundratals av ansökningar kommit in för varumärken kopplade till cannabisindustrin.

Uppdatering: TSA (Transportation Security Administration) bekräftar att medicinsk marijuana fr.o.m. nu är tillåten att tas med på flyg i USA. Det är också fullt möjligt för patienten att byta plan i delstater där innehav inte är tillåtet. Den slutgiltiga destinationen måste också tillåta medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: ASA & WSJ & Cannabis.se & AP. Publicerad: 2010-07-31  00:08. Uppdaterad: 2010-08-08  00:34. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Animation förklarar valet i November

Hur skulle en laglig cannabisekonomi se ut?

Fantastisk animation om omröstningen extern länk i November då Kalifornien har en chans att bli historisk.

Av: Admin. Källa: AlterNet. Publicerad: 2010-07-31  00:07. Uppdaterad: 2010-07-31  00:07. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex godkänd i Spanien

sativex


Hälsomyndigheter i Spanien har godkänt Sativex som en medicin för behandling av MS-symptom.

Det slutgiltiga godkännandet från Spaniens hälsodepartement förväntas att slutföras under det fjärde kvartalet 2010.

Den brittiska tillverkaren GW Pharmaceuticals har också lämnat in en ansökan om att få deras cannabismedicin godkänd (European Mutual Recognition Procedure) i flera större europeiska länder.

Vilka länder det gäller är än så länge okänt men att Sverige finns med på listan är föga troligt, skriver bloggen cannabis.se. Den kompletta listan på länder publiceras senare i år.

Är du intresserad av att få med Sverige på listan över länder där munsprayen Sativex blir en standardmedicin så kan du gå med i föreningen MedCan extern länk.

Tidigare i år godkändes Sativex för användning i Storbritannien. Läkemedlet är redan godkänt i Kanada.

Sativex är en slemhinnespray för det endocannabinoida systemet i behandling av moderat till svår spastiskhet p.g.a. multipel skleros (MS) i patienter som inte svarat på annan medicin.

Av: Admin. Källa: GW Pharmaceuticals & Cannabis.se. Publicerad: 2010-07-31  00:06. Uppdaterad: 2010-07-31  00:06. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


The Beatles vädjan för reform

En helsideannons extern länk i The Times, signerade av 64 framstående brittiska medborgare som alla kallade på cannabislegalisering, publicerades för 43 år sedan.

Det var den 24 juli 1967 som annonsen dök upp som ett svar på att John Hopkins, grundare av International Times, UFO Club och 24 Hour Technicolour Dream, fängslades i nio månader för innehav.

beatles


Underskrifterna läser som ett vem som är vem i England vid tiden, t.ex. The Beatles, Brian Epstein, David Hockney, Jonathan Miller, Graham Greene, David Dimbleby, och Francis Crick.

En vecka efter publicering ledde annonsen till att viktiga frågor ställdes i Storbritanniens underhus och inledde därmed en offentlig debatt om liberalisering.

Vem betalade för annonsen? Paul McCartney.

Av: Admin. Källa: The Beatles Bible. Publicerad: 2010-07-31  00:05. Uppdaterad: 2010-07-31  00:05. Avdelning: Historia, England.

Skriv ut

Upp ↑


Ny syntetisk cannabis mot nervsmärta

Forskare vid University of Texas M. D. Anderson Cancer Center tror sig ha funnit en intressant möjlighet att effektivt bota neuropatiska smärttillstånd med hjälp av cannabis.

Det nya cannabisbaserade syntetiska preparatet MDA19 har potential för att minska svårbehandlad smärta utan påverkan på det centrala nervsystemet. Det verkar genom att endast inrikta sig mot en specifik receptor.

cannabinoid


Det finns två olika typer av kemiska receptorer för cannabinoider, som återfinns naturligt i både kroppen och kan tillföras externt genom t.ex. cannabisväxten. CB1 finns främst i hjärnan och CB2 som existerar i bl.a. det perifera immunsystemet.

Forskarna genomförde en serie experiment för att se om det går att rikta in den medicinska behandlingen enbart mot CB2. Människor som fick MD19 noterade en fyra gånger kraftigare effekt på CB2 jämfört med CB1.

På försök med råttor var effekten ännu kraftigare. Högre doser visade här på bättre smärtlindring. Experiment visade att MDA19 också kunde antingen blockera eller aktivera de olika receptorerna.

I Sverige lider cirka en procent av befolkningen av neuropatisk smärta, men dagens mediciner ger en mängd oönskade och besvärliga biverkningar. En av anledningarna MS-patienter självmedicinerar med naturlig cannabis.

Det finns idag syntetiska cannabinoider på läkemedelsmarknaden, men dessa innehåller endast 100 procent THC.

Studien extern länk publiceras i månadens nummer av den medicinska tidskriften Anesthesia & Analgesia.

Av: Admin. Källa: Science Daily & Drugnews. Publicerad: 2010-07-31  00:04. Uppdaterad: 2010-07-31  00:04. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabinoider bra smärtlindring mot sicklecellanemi

Forskare vid University of Minnesota Medical School har med hjälp av en djurmodell upptäckt att cannabinoider lindrar kronisk och akut smärta från sicklecellanemi.

Den genetiska sjukdomen gör så att röda blodkroppar blir deformerade (ser ut som skäror (eng. sickle) istället för att ha normal rund form) vilket bl.a. leder till svår livslång smärta för patienten och överkänslighet för höga och låga temperaturer.

Idag är den enda lindring för dessa patienter opiater men bieffekterna kan spä på problemen som sjukdomen orsakar i blodet och organ. Dessutom kom forskarna fram till att det behövs mycket mindre doser av cannabinoider för att uppnå samma smärtstillande effekt.

Forskare jämförde vanlig opiat-behandling med den nya syntetiska cannabinoid-behandlingen. Möss nervbanor undersöktes genom skanning och man fann att djuren upplevde mindre smärta med hjälp av cannabinoider.

Smärtan som sjukdomen sickle cell disease (SCD) orsakar har beskrivits som värre än förlossningssmärta. Det finns idag inget botemedel.

scd


Av: Admin. Källa: Science Daily & Cannabis.se. Publicerad: 2010-07-31  00:03. Uppdaterad: 2010-07-31  00:03. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Intervju med gammal stoner

Lyssna extern länk på detta ganska hyggliga radioreportage från Sveriges Radio P4-programmet Eter.

Beskrivning:

Lars har rökt cannabis sen 1967 men idag har han varit ren från narkotika i 21 veckor. Han är en av de åtalade och dömda i den största narkotikarättegången någonsin på Gotland.

Lars ifrågasätter narkotikapolitiken och menar att han inte gjort någon illa då han suttit på en stubbe i skogen och rökt. Enligt honom är polisutredningen och rättegångsprocessen ett slöseri med statliga medel som borde satsas på tungare brott. -På Gotland är folk uppväxta med hampa och det finns fler komisgäng än vi, säger han och refererar till ''Klubb 40'' som de inblandade i narkotikaärendet kallats.

Trots att Lars rökt i 43 år menar han att det inte på något sätt påverkat honom negativt. Samtidigt säger han att han inte är någon förespråkare för hasch och att hans barn inte röker, då de är smartare än så.

Av: Admin. Källa: SR. Publicerad: 2010-07-31  00:02. Uppdaterad: 2010-07-31  00:02. Avdelning: Personligt, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Hårdare straff för ätbar cannabis

USAs politiker vill fördubbla straffen för ätbara cannabisproduykter.

'Edibles' är en stor industri i USA och används ofta av patienter som inte kan eller gillar ånga eller rök. Nu debatteras ett förslag att skärpa lagen för att förhindra att barn och ungdomar ska lockas av de färggranna paketen.

Den drakonsika lagen Saving Kids from Dangerous Drugs Act kan komma att drabba dispensärer, speciellt i Kalifornien där cannabis-spetsade bakverk eller pastiller säljs bredvid rå cannabis, extra hårt.

Lagen skrevs och sponsras av Dianne Feinstein, en demokratisk senator från Kalifornien, och gör ingen åtskillnad mellan en student som bakar cannabismuffins till sin cancersjuka mor eller en langare. Även om en läkare rekommenderat modern cannabis skulle sonen riskera flera års fängelse.

Lagen kommer efter flera hypade mediarapporter om faran med godis-smaksatt cannabis "marknadsförd" till barn.

muffins


Av: Admin. Källa: SSDP. Publicerad: 2010-07-31  00:01. Uppdaterad: 2010-07-31  00:01. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Oakland först i landet med att godkänna storskalig odling

Staden Oakland i Kalifornien har röstat för att legalisera och taxera storskalig kultivering av medicinsk marijuana.

Det tog tre timmars debatt med 125 olika personer i stadens fullmäktige innan beslutet (5 mot 2) fattades. Främst stod debatten mellan de som ville att marijuanan ska odlas småskaligt i trädgårdar och förespråkare av industriell odling.

– Det här kommer att bli en industri. Och någon ska bli en högteknologisk producent, sade ledamoten Jean Quan och hoppas förvandla Oakland till ett Silicon Valley av marijuana.

Målet är att undvika att kriminella blandar sig in i framställningen av drogen genom odling i stora växthuskomplex och i naturskyddade områden med kringliggande brottslighet som följd.

oakland


Fyra stora plantage kommer att licensieras som kan odla hur mycket cannabis de vill. Paketering och distribution kommer att ske från samma lokaler, enligt förslaget. I höst kommer staden motta ansökningar för marijuanaproduktion för att sedan börja utfärda tillstånd i januari 2011.

Staden står att tjäna på den reglerade cannabisindustrin. Oaklands fyra tillåtna dispensärer genererade t.ex. $28 miljoner i vinst 2009 och betalar redan skatt. De fyra kultiveringscentrum kommer att generera mycket mer pengar i form av skatter.

Lagen gör Oakland den första staden i landet att godkänna odling på grossistnivå. Samma förslag debatteras dock i flera andra städer i delstaten.

Hela Kalifornien röstar i November om man ska legalisera cannabis för vuxna helt och hållet.

Uppdatering: De federala myndigheterna har hotat Oaklands ansvariga med sanktioner om de tillåter masskultivering.

Uppdatering: Efter hot från federala myndigheterna har kommunen lagt planerna på en medicinsk megagrow på is tills vidare. Efter möte med åklagare där de upplystes att kommunråd själva kunde anhållas om de godkände planerna röstade de 7-1 att stoppa ansökningar.

Av: Admin. Källa: Oakland North & Guardian & DN & NORML & The New York Times. Publicerad: 2010-07-24  00:06. Uppdaterad: 2010-12-24  20:21. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Detta är faktum om marijuana

Reklamfilm för Tax Cannabis Act 2010 extern länk, propositionen som skulle legalisera all cannabis för vuxna i Kalifornien.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-07-24  00:05. Uppdaterad: 2010-07-24  00:05. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Vattenpipor stoppas på Gazaremsan

Hamas, den palestinska sunni-islamistiska paramilitära organisationen och politiskt parti, har förbjudit offentligt bruk av vattenpipor i Gaza-remsan.

Att sitta på ett lokalt uteställe och röka vattenpipa med smaksatt tobak, spela kort och dricka kaffe och te, är ett populärt nöje för områdets medborgare.

vattenpipa


Men enligt Hamas är ett förbud i enlighet med det palestinska folkets traditioner, speciellt för kvinnor. Många kaféägare berättade dock att de beordrats att stoppa vattenpiprökning för både män och kvinnor.

Kritiker, bl.a. flera människorättsgruppor, menar att kampanjen endast är till för att främja Hamas agenda. En agenda som innebär en konservativ islamisk livsstil.

Även om vattenpipor stoppas är fortfarande cigaretter tillåtna.

Av: Admin. Källa: Ekot. Publicerad: 2010-07-24  00:04. Uppdaterad: 2010-07-24  00:04. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Fler skadeståndskrav efter allt långsammare domstolar

Enligt en granskning av domstolarna, som organisationen Centrum för rättvisa extern länk gjort, kommer antal skadestånd som Staten måste betala ut för långsam handläggning i svenska domstolar att öka lavinartat under 2010.

Under 2009 avgjordes 18 sådana ärenden av justitiekanslern. Nio av dem avslogs, fem avskrevs och fyra fick skadestånd.

rättvisa


Sedan dess har antalet ärenden ökat kraftigt. I år har t.ex. JK fått in mer än 500 krav. Justitiekansler Anna Skarhed tror att många kommer att leda till en utbetalning.

Europakonventionen för mänskliga rättigheter ger rätt till skadestånd om en rättegång inte genomförs inom rimlig tid. Konventionen blev en del av svensk lag vid EU-inträdet och Europadomstolens tumregel är att det inte får ta mer än ett år per instans. Något många inte känner till.

Läs även Långa köer hos tingsrätterna.

Av: Admin. Källa: Nyhetskanalen.se. Publicerad: 2010-07-24  00:03. Uppdaterad: 2010-07-24  00:03. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Projekt Opinion

Upptäckte ett kul litet projekt på Hampinfo.se.

Projekt Opinion extern länk är skapat för att enkelt se över vilka åsikter som finns för och emot cannabisförbudet. Sidan listar argument efter populäritet och du kan även bidra nya argument för och emot förbudet.

Ta en titt för att se vilka åsikter som fungerar bäst för dig. En bra debattkälla är det iallafall.

hampinfo


Av: Admin. Källa: Flashback Forum. Publicerad: 2010-07-24  00:02. Uppdaterad: 2010-07-24  00:02. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Respekterad jurist skapar debatt

Den ansedde brittiska juristen Nicholas Green har orsakat en het debatt om narkotikaliberalisering.

Green är ordförande för det brittiska Advokatsamfundet, som innefattar de flesta advokater och domare, och i organisationens magasin skriver han extern länk att all narkotika för personligt bruk bör avkriminaliseras.

Detta skulle lösa många problem som plågar det brittiska rättssystemet, enligt Green. Enorma polisiära resurser skulle frigöras, brottsligheten reduceras och återfallsrisken minskas. Även det allmänna hälsotillståndet i nationen skulle förbättras.

Ett annat argument är att avkriminalisering inte leder till ökad användning. Bevis för att en avkriminalisering skulle få positiva konsekvenser, tillkommer kontinuerligt, hävdar Green.

bar council


Han slutar inte där och anklagar också massmedia för att anta en moralisk ton när det gäller illegala droger och att piska upp ena moralpaniken efter den andra.

Drogrelaterad brottslighet kostar cirka 13 miljarder pund om året, vilket motsvarar ungefär 105 000 000 000 kr.

Tidigare i veckan kom redaktören för British Medical Journal (BMJ), Fiona Godlee, en av landets mest respekterade läkarpublikationer, ut offentligt i stöd för droglagsreform.

Av: Admin. Källa: Politics.co.uk & Cannabis.se & Release. Publicerad: 2010-07-24  00:01. Uppdaterad: 2010-07-24  00:01. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


70 procent stödjer reglering i Storbritannien

uk


En ny brittisk opinionsundersökning visar att 70 procent stödjer laglig reglering av cannabis.

Istället för att fråga vilken drog som borde "legaliseras" så valde man denna gång att ge en kort beskrivning extern länk av tre alternativ för reglering och bad sedan allmänheten att välja vad de ansåg den mest lämpliga för varje drog.

Alternativen var:

  1. Lätt reglering (drogen säljs på samma sätt som alkohol och tobak)
  2. Strikt reglering (ett exempel på hur Staten kan kontrollera en legal marknad för att reducera skada)
  3. Prohibition (nuvarande status för illegala droger)

Procent som stödde de två första alternativen var 70% för cannabis. Det är en av tre av alla svarande.

Tre andra droger fick också stöd när det gäller reglering över förbud. Dessa var svampar (52% mot 34%), amfetamineer (49% mot 40%), och den nyligen narkotikaklassade Mefedron (41% mot 39%).

39% stödde laglig försäljningsreglering av ecstasy, 36% stödde reglering av kokain medan 30% (3 av tio personer) av svarande valde laglig reglering av heroin.

För alkohol och tobak svarade 1 av 4 att de stödde strikt regleringskontroll och 8% uttryckte stöd för att helt förbjuda tobak.

Resultaten demonstrerar att allmänheten är redo för en öppen diskussion kring alternativa närmande av drogpolitik och att det inte finns någon motreaktion mot politiker om de uttrycker tvivel för den nuvarande politiken, enligt Liberal Democrats for Drug Policy Reform som beställde studien.

Av: Admin. Källa: LDDPR. Publicerad: 2010-07-17  00:04. Uppdaterad: 2010-07-17  00:04. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Ingen försämring av kognitiv funktion hos erfarna konsumenter

Erfarna cannabiskonsumenter uppvisar obetydliga förändringar i kognitiv prestation efter inhalering av cannabis. Allt enligt ny klinisk forskning.

Forskare i New York och San Francisco uppskattade akuta marijuana-relaterade effekter på arbetsminne och inlärning hos 24 frivilligt anmälda personer som konsumerat drogen minst 24 gånger/vecka.

hjärna


Man sammanfattade att deltagares sammanlagda prestationer inom kognition, en samlingsterm för våra olika tankeprocesser, genom ett antal minnestester inte uppvisade någon större förändring.

"Rönen visar att marijuanarök producerade minimala effekter på minnet på nästan dagliga rökare," skriver man. Resultaten påverkades inte av cannabis, även om det tog längre tid för deltagare att slutföra uppgifterna.

Studien publiceras i journalen Pharmacology, Biochemistry, and Behavior.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2010-07-17  00:03. Uppdaterad: 2010-07-17  00:03. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Läkare på Nya Zealand rekommenderar läkarcannabis

Hälsoexperter på Nya Zealand vill se cannabis avkriminaliserad eller göras tillgänglig för medicinskt bruk.

Det är landets läkarorganisation som i ett papper stödjer idén att tillåta cannabis-baserade läkemedel för sjuka människor.

Däremot vill man inte se patienter röker plantan. Framförallt skulle receptutskrivning kunna ske när andra behandlingsalternativ visat sig ineffektiva.

nya zealand


När det gäller att tillförskaffa drogen föreslår man flera olika möjliga alternativ. Ett är att tillåta licensierade personer att odla små mängder eller låta godkända odlare framställa drogen.

För rekreationskonsumenter rekommenderar man avkriminalisering och viss laglig reglering för försäljningen för att ge större fokus åt hälsoproblem associerat med konsumtion.

Även en omklassifiering vore lämplig där cannabis och BZP skulle placeras i en grupp med droger som har en låg risk. Andra grupper skulle vara mellan och hög risk för skada.

Av: Admin. Källa: Stuff. Publicerad: 2010-07-17  00:02. Uppdaterad: 2010-07-17  00:02. Avdelning: Medicin, Nya Zealand.

Skriv ut

Upp ↑


Hampafrön kan ersätta jordnötter på flygplan

Flygpassagerare i USA kan snart komma att knapra på cannabisfrön istället för jordnötter.

Iallafall om Richard Davis får som han vill. Davis, som driver det hampa-baserade snackföretaget Blue Sun Corporation, har skapat honungsrostade hampanötter. Små paket med hampafrön som smakar som kryddade ölnötter.

hampafrö


Med tanke på att flera flygbolag diskuterat att stoppa jordnötter p.g.a. allergier så är det kanske inte så långsökt ändå.

Fröna, som inte innehåller några aktiva ämnen, verkar lugna ner konsumenter. Något som är viktigt när passagerare ska försöka sova ombord på ett flygplan.

Davis samtalar f.n. med Southwest och Alaska Airlines.

Av: Admin. Källa: Wireless Flash News. Publicerad: 2010-07-17  00:01. Uppdaterad: 2010-07-17  00:01. Avdelning: Mat, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk intresseförening för läkarcannabis

Sverige har fått sin första intresseförening för medicinsk marijuana.

Den ideella föreningen MedCan extern länk består av en styrelse som är passionerade i frågan att alla patienter har rätt att må bra och deras rätt att använda medicin som fungerar för dem.

medcan


I stadgarna står det bl.a. föreningen ska verka för att vetenskap ska styra medicinering med cannabismediciner, främjandet av säkra kosumtionsalternativ, värna om patienträttigheter och sprida kunskap om cannabinoiders medicinska egenskaper.

Det finns två medlemskap. Ett gratis stödmedlemskap och ett för 100 kr (årsavgift) som ger personen rösträtt i föreningen.

Premiär sker i samband med Stockholm Smokefest 2010 extern länk där grundarna finns på plats med medlemsformulär för intresserade.

Webbsidan lanseras under lördagen.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-07-10  00:05. Uppdaterad: 2010-07-10  00:05. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


SvensktMonster.com synliggör Sveriges sjuka narkotikapolitik

Vi tipsar om en ny sajt/blogg på the Internets.

SvensktMonster.com extern länk handlar om hur en vanlig svensk fått sitt konstruktiva, framgångsrika liv helt förstört av Sveriges människofientliga narkotikapolitik.

Sajten ger en helt unik vinkel och ett personligt perspektiv på hur det här landet förstör människors liv med dagens narkotikapolitik.

sverige


Den har nämligen en direkt personlig anknytning på ett emotionellt och nära plan som aldrig tidigare presenterats. Här får man följa människan själv som åkt dit under hela processen, som är inne i en överklagandefas.

Förhoppningen är att ge fallet lite medial uppmärksamhet och få människor att tänka till ett varv extra om denna svåra fråga. Kanske kan då huvudpersonens helvete få en konstruktiv betydelse i slutändan, skriver man på bloggen.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-07-10  00:04. Uppdaterad: 2010-07-10  00:04. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Nya studier i kortformat

Fler intressanta studier att rapportera om.

Titel: Cannabinoid receptor 2 positiva effekt på leverskador och regeneration
Slutsats: Resultat pekar på att CB2 agonister uppvisar starka leverskyddande egenskaper. De receptorer som cannabisörten stimulerar uppvisar även tecken på att kunna reducera akuta skador på levern samt främja förmågan att återskap levervävnad.
Länk: 1 extern länk

Titel: Effekt av THC och CBD tjocktarmsinflammation i råttor
Slutsats: Enligt forskare vid University of Hertfordshire i Storbritannien hade både THC och CBD (själva och tillsammans) i en doserad råttmodell gynnsamma effkter på tjocktarmsinflammation. THC/CBD lindrade inte bara symptom utan reducerade även inflammation. Studien gjordes med anledning av att många patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar självmedicinerar med cannabis.
Länk: 1 extern länk

Titel: Cannabinoid Delta(9)-tetrahydrocannabivarin visar tecken på att reducera inflammation och inflammatorisk smärta i möss
Slutsats: THCV agerade genom att stimulera receptorer CB1 och CB2 och sänkte då smärtsignaler kopplade till inflammation och inflammatorisk smärta. Allt engligt brittiska forskare vid University of Aberdeen.
Länk: 1 extern länk

Titel: Cannabinoid receptor CB1 ökar överlevnad av nya nervceller i vuxen hippocampus nervvävnadsproduktion
Slutsats: Icke-psykoaktiv CBD som administrerats till försöksdjur agerade skyddande i bildandet av nya nervceller. CBD hade heller ingen negativ effekt på minne eller inlärning.
Länk: 1 extern länk

Titel: Cannabinoider dödade mänskliga muncancerceller.
Slutsats: Amerikanska forskare rapporterar att cannabinoider är en "potent hämmare" av mänskliga cancerceller av varianten Tu183, en ökänd svårbehandlad form av muncancer. Både Delta(9)-tetrahydrocannabinol (Delta(9)-THC) och Delta(8)-tetrahydrocannabinol (Delta(8)-THC) bokstavligen ströp ihjäl cancercellerna.
Länk: 1 extern länk

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-07-10  00:03. Uppdaterad: 2010-07-10  00:03. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Vi firar tre år på nätet

logo


Denna webbsajt firar den 22:a juli 2010 tre år på nätet.

Den 22:a juli 2007 publicerade jag första artikeln och sedan har jag hållt takten med ungefär en text/dag i tre år. Inte dåligt om jag får säga det själv.

Antal artiklar ligger på över 1000 och trafiken stadigt på runt 85-100 unika besökare per dag.

Jag håller nu på att uppdatera sajten till att göra den mer dynamisk och nmindre statisk. Det betyder möjlighet att kommentera alla artiklar och sökbara taggar.

Framtiden ser ljus ut.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-07-10  00:02. Uppdaterad: 2010-07-10  00:02. Avdelning: Sajtnytt, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Serietidning med grön superhjälte

Världen har fått en ny superhjälte!

Marijuanaman extern länk är skapad av reggaestjärnan Ziggy Marley, Bob Marleys son, i kollobaration med Joe Casey och serieartisten Jim Mahfood.

Marijuanaman kommer från en planet i desperat behov av THC. Han beger sig då till Jorden för att rädda odlingar från att förstöras av det ondskefulla läkemedelsföretaget PharmeXon, i hopp om att rädda hans hemplanet från förintelse.

marijuanaman


Planerat premiärdatum för Marijuanaman är på cannabis högtidsdag den 20 april 2011.

Marley har haft sina största framgångar tillsammans med sin bror Stephen Marley och systrar Cedella och Sharon i bandet Ziggy Marley & the Melody Makers. Under 2000-talet har Ziggy lanserat en solokarriär och släppt två album.

Av: Admin. Källa: ComicsAlliance. Publicerad: 2010-07-10  00:01. Uppdaterad: 2010-07-10  00:01. Avdelning: Kultur, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Slitzartikel om cannabis

slitz


Nu börjar tryckt media uppmärksamma Joakim Hedströms resa till Europa och hans införsel av läkarcannabis.

Slitz extern länk var på plats för att dokumentera ankomsten till Arlanda och i deras senaste nummer (juli 2010) finns en artikel över ett par sidor om hans situation, om cannabisläget i Seattle och allmän information om cannabis.

I stora drag är Hedström nöjd med reportaget, även om vissa formuleringar och rubriken kanske inte är så korrekta.

Ett utdrag.

Hur kom det sig att du började använda cannabis av dessa skäl?
- Det var mer eller mindre en slump. I början av 00-talet var jag hemma hos några vänner och åt mat. Det rullades en joint och alla rökte. Det var ett tillfälle som förändrade mitt liv. Jag ska poängtera att jag inte är någon förespråkare för cannabis och definitivt inte för andra droger, men för mig har det hjälpt en hel del.

Mina vänner visade direkt upp de klassiska effekterna av att röka cannabis. Du vet, det lite slöa, avslappnade och hängiga sättet som så oftast uppstår när en vanlig person röker på. Jag själv däremot blev den människa jag alltid önskat att jag var. Helt plötsligt satt jag där i soffan bredvid mina vänner som sackade ned djupare och djupare och kände mig alldeles normal. Jag kunde koncentrera mig på ett bättre sätt, slappna av och tänka på ett klarare vis. Det var liksom inte ruset eller känslan av att bli hög utan av att bli normal och slippa smärtan som gjorde mig så fascinerad. En lycklig slump som ställde om mina förutsättningar att leva ett normalt liv.

Slitz finns att köpa i välsorterade tidningsbutiker och kostar 59 kr.

Av: Admin. Källa: Kol14.com. Publicerad: 2010-07-04  00:05. Uppdaterad: 2010-07-04  00:05. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Långa köer hos tingsrätterna

Köerna ökar i våra domstolar.

Landets tingsrätter har långa köer vilket betyder att brottsoffer, vittnen och misstänkta får vänta allt längre på rättegång. Inte ens hälften av domstolarna uppfyller regeringens mål.

Under de första sex månaderna 2009 låg 30 033 ärenden på kö. Under första halvåret 2010 har högen växt med ytterligare 3 000 ärenden. Antalet brottmål har ökat med 20 procent och tvistemålen med 13 procent.

En förklaring är polis och åklagare blivit effektivare i sitt arbete sedan de fick mer resurser. En annan förklaring är andelen narkotikabrott alltid tagit upp stora resurser i Sveriges rättssalar.

justice


I mål där inga sitter häktade är det vanligt att misstänkta inte får några besked i flera månader. Bara 23 av landets 48 domstolar upnår regeringens mål att ett brottmål inte bör ta mer än fem månader att avgöra.

Polis och åklagare arbetar efter kvoter men när fallen når domstolarna håller de inte alltid för åtal. Det som ser ut som ett bra resultat hos polisen behöver inte betyda någonting.

2009 avgjordes bara hälften av alla ärenden som ankom till tingsrätterna.

Av: Admin. Källa: DN Publicerad: 2010-07-04  00:04. Uppdaterad: 2010-07-04  00:04. Avdelning: Juridik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Zürich planerar pilotprojekt för laglig cannabis

Zürichs stadsfullmäktige har röstat igenom ett förslag från miljöpartiet att i ett pilotprojekt sälja cannabis till vuxna under kontrollerade och reglerade former.

schweiz


Nu ska de regionala beslutsfattarna i Schweiz största stad avgöra om experimentet blir av eller ej.

Enligt en av initiativtagarna, Matthias Probst från De Gröna, har Zürich tidigare röstat för en legalisering. Målet är nu att utröna vilken effekt en legalisering skulle ha på landet i övrigt.

Tidigare i år har bägge husen i det nationella parlamentet röstat för att behålla den gällande lagstiftningen som förbjuder vuxen cannabiskonsumtion.

Av: Admin. Källa: World Radio Switzerland & Cannabis.se. Publicerad: 2010-07-04  00:03. Uppdaterad: 2010-07-04  00:03. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips

Alla länkar öppnas i ett seperat fönster/tabb.

Cannabis bör legaliseras - Förändrad syn skulle underlätta drogbekämpningen (Na.se)

Många missförstånd bland cannabisdebattörer (Newsmill.se)

Början på slutet av cannabisförbudet (Change.org)

Drogtsaren bör avskedas! (WashingtonTimes.com)

Är marijuana medicin? (Wsj.com)

SAFER lanserar bojkott av Starbucks för sponsoring av anti-marijuana lobby (Norml.org)

Obekväma svar när droger jämförs med varandra (Boston.com)

President Obama borde frige forskarna kring läkarcannabis (HuffingtonPost.com)

Familjeföretaget med medicinsk marijuana som affärside (Cannabis.se)

Apartheidpolitik lever vidare med cannabisförbudet (Alternet.org)

Hemligheten bakom laglig marijuana heter kvinnor (Alternet.org)

Fånge odlade cannabis i cellen (Cannabis.se)

Kan avkriminalisering vara lösningen? (Spiegel.de)

Kanadapolis beordrad att inte diskutera drugpolicy och harm reduction (CopsSayLegalize.blogspot.com)

Industrihampan har framtiden för sig (Hallandsposten.se)

USA närmare legalisering (SvD.se)

Medicinska marijuana kan kosta föräldrar vårdrätten (SeattlePI.com)

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-07-04  00:02. Uppdaterad: 2010-07-04  00:02. Avdelning: Media, Internet.

Skriv ut

Upp ↑


Strainprofil: Passion Queen

En hybrid känd för sin stora kådproduktion och kraftiga växt.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Smala ljusgröna blad i julgransform, 1-2 meter som mest. Blå-lila blad vid blommning.
Arom/smak:Sur citrus, örtig.
Rus:Tankeväckande, högtflygande snabbt rus som planar ut under 3-4 timmar med trevliga tankar.
A.k.a.:-
Blommar:70 dagar.
Producent:Seedbank.com extern länk
Sativa/Indica:40 / 60
Genetik:♂ BC Grapefruit x ♀ Northern Lights.
Utmärkelser:-
Medicinska egenskaper:Astma om du använder en vaporisator.
Inomhus/utomhus:Ja / Ja.
Styrka:THC: -; CBD: -
Ursprungsland:CA Kanada.
Annat:Förhöjer sex.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2010-07-04  00:01. Uppdaterad: 2010-07-04  00:01. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑