Nyheter för juni månad 2010

Midsommardroger

Det är midsommar och alkoholen flödar.

Följande citat har jag plockat från bloggen Nemo extern länk, som handlar om alkoholberoende till viss del.

När jag kommer med vissa jämförelser häpnar folk, säger hon. Man vill kanske inte acceptera hur det förhåller sig. Att nyttja alkohol innebär exempelvis en 14 gånger så stor risk för att utföra ett brott, än om samma person nyttjade cannabis. I jämförelse med amfetamin är nyttjandet av alkohol sju gånger så farligt vid våldsbrott. Detta innebär ju självklart inget försvar i resonemanget för vare sig cannabis eller amfetamin, men visar snarare alkoholens farlighet.

En ny blogg som tar en annan utgångspunkt är Verklighetsförmedlingen extern länk där Patrik Karsberg skriver om narkotikafrågor.

I ett inlägg extern länk om alkohol, cannabis och dans runt midsommarstången noterar Karsberg följande.

Närmare 500 fall av misshandel kommer att polisanmälas, en stor siffra tack vare alkohol. Men inte en kotte kommer att röka ihjäl sig. Inte nu. Och inte under resten av sommaren heller.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com Publicerad: 2010-06-26  00:08. Uppdaterad: 2010-06-26  00:08. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Oregon nedgraderade cannabis

Delstaten Oregon extern länk har nedklassifierat marijuana från sin gamla status som en farlig drog med ingen medicinsk användning.

Läkemedelsstyrelsen röstade 4-1 att flytta örten från Klass I till Klass II. Beslutet kommer efter flera månaders överläggning och vittnesmål från medborgare och experter.

Oregons legislatur passerade SB 728 i Augusti 2009. Lagen dirigerar nämnden att omklassifiera marijuana till antingen Klass II, III, IV eller V, vilket man nu gjort.

"Denna åtgärd är konsekvent med Oregons syn att marijuana har en acceptabel medicinsk användning," skriver nämnden i ett pressmeddelande.

oregon


Trots att Oregon och 13 andra delstater adopterat lagar som godkänner läkarcannabis har växten i många fall officiellt blivit kvar i Klass I enligt federal lag.

Under federal lagstiftning från 1970 klassifieras cannabis som en Klass I-drog. Flera försök har gjorts sedan dess att nedgradera drogen.

Förutom Oregon har Alaska, Iowa, Montana, Tennessee och District of Columbia klassifierat cannabis som en terapeutisk substans. Detta är dock mer symboliskt än praktiskt. Iowas apoteksnämnd rekommenderade i februari att dess legislatur också nedgraderar marijuana.

Av: Admin. Källa: IACM & ASA. Publicerad: 2010-06-26  00:07. Uppdaterad: 2010-06-26  00:07. Avdelning: Juridik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


High Times Medical Cannabis Cup

cup


USA har fått sin egen cannabiscup i.o.m. att den första årliga High Times Medical Cannabis Cup extern länk avgick i San Francisco mellan den 19-20 juni.

Tidskriften High Times är skaparna bakom den första tävlingen om den bästa läkarcannabisen. De tävlande är de apotek/dispensärer/kooperativ i USA som har tillstånd att odla och distribuera drogen till patienter.

Vinnarna, korades i fyra kategorier: bästa indica, sativa, koncentrat och ätbara produkter, och presenteras på bloggen Cansvea extern länk.

Video från prisutdelningen kan ses nedanför.

Av: Admin. Källa: High Times Publicerad: 2010-06-26  00:06. Uppdaterad: 2010-06-26  00:06. Avdelning: Medicin, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Internet en viktig faktor inför folkomröstningen i Kalifornien

Anhängare av November-folkomröstningen extern länk i Kalifornien, om att legalisera marijuana för vuxna människor, leder stort när det gäller att använda internet i sitt kampanjarbete.

Tax Cannabis in 2010 Facebook-sida extern länk har 101,386 fans medan motståndarsidan extern länk med sin Public Safety First - Against the Legalization of Marijuana in CA endast har sex personer som gillar dem.

De flesta stödjare till lagreform hittas ju förstås bland demografin 18-34-åringar, vilket också är den grupp som vistas på nätet i allra högst utsträckning.

facebook


Just internet är en viktig resurs för ja-sidan, som är på väg att nå sitt mål att samla in $50,000 på internet före den 30:a juni. I onsdags hade man samlat in $12,346.

Dan Newman, talesperson för Tax Cannabis-kampanjen, säger man hoppas att internetfans ska göra för frågan vad online-trupper gjorde för Barack Obamas framgångsrika väg till presidentskapet.

- Att ha så många fans kommer att ge oss mer motiverade voluntärer, bidragsgivare och 100,000 väljare som sprider ordet, säger Newman.

Av: Admin. Källa: SF Gate Publicerad: 2010-06-26  00:05. Uppdaterad: 2010-06-26  00:05. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisdryck upprör drogmotståndare

Ålandstidning har uppmärksammat att flera olika cannabis-smaksatta energidrycker säljs på nätet till invånare på den självstyrande ögruppen.

Dryckerna, som tillverkas av ett österrikiskt företag, har namn som Chillo Energy drink och C-Ice, en iste med smak av hampa, och ingår i webbshoppen webshop.ax extern länk utbud av livsmedel.

Den drogfria drycken upprör drogmotståndaren Cita Nylund som menar att den bidrar till en ökad acceptans av cannabis.
- Namnet spelar direkt på drogen, annars skulle man väl säga tydligt att det var fråga om hampa. Jag tror att de som köper den här produkten antingen är folk som har använt hasch eller marijuana eller är ungdomar som är nyfikna på att pröva.

cice


Distributören Karl Fagerström menar att det fråga om en hälsodryck.
- Det är ett godkänt iste med smak av hampa som säljs på flera håll i Europa. I Sverige har den sålts i flera år och nu ska vi lansera den på Åland och i Finland, förklarar han.
- Jag tycker att det är en produkt med egen karaktär som jag tror kan bli populär.

Av: Admin. Källa: Ålandstidning Publicerad: 2010-06-26  00:04. Uppdaterad: 2010-06-26  00:04. Avdelning: Mat, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Aktivister vill stoppa polisens förstöring av beslag

Polis i en förort till Chicago gjorde nyligen ett av de största beslagen av marijuana i dess historia.

Partiet värd 20 miljoner dollar på gatan och vägde hela 2,5 ton planeras nu att förstöras. Detta fick några förespråkare av medicinsk marijuana att protestera.

Medan ett förslag i delstaten Illinois generalförsamling, som skulle legalisera läkarcannabis, fördröjs har aktivister tagit tillfälle i akt för att lyfta fram frågan.

parti


- Beroende på renhet representerar den beslagtagna drogen mycket medicin som skulle kunna hjälpa massvis med invånare i Illinois, säger Julie Falco, en kvinna som använder marijuana för att lindra symptom från sin multipel skleros.

Lisa Lange, en annan kvinna som använder drogen för medicinska ändamål, håller med Falco och skulle hellre vilja se att polisen använde beslaget till annat.

- Avfallsförbränning är ett slöseri. varför inte testa partiet och sedan, om säker, distribuera den till cannabisklubbar för patienter, säger Lange till tidningen Chicago Sun-Times.

Av: Admin. Källa: Chicago Sun-Times Publicerad: 2010-06-26  00:03. Uppdaterad: 2010-06-26  00:03. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Hemleveranstjänster ökar kraftigt i Kalifornien

Efter att Los Angeles kommun drastiskt reducerat antal dispensärer med nya restriktioner har en ny sorts handel exploderat - hemleverans.

De nya bestämmelserna innebär att det inte får finnas fler än 137 butiker i området. Som mest fanns det mellan 600-700 dispensärer som sålde cannabis till registrerade patienter. Andra städer har infört liknande restriktioner för att försöka hejda handeln.

Men ny statistik visar att de nya budtjänsterna har ersatt skyltfönsterbutikerna och kringgår därmed de nya restriktionerna när de leverar marijuana direkt till patienters hem eller kontor.

De mobila dispensärer har ett lika stort utbud av cannabisprodukter som butikerna. Det finns t.o.m. bud som specialiserar sig på att leverera t.ex. organiska grönsaker tillsammans med cannabisprodukter.

budfirma


Dessa nya kurirer utgörs av odlare, entreprenörer och f.d. langare som metodiskt byter sina illegala kunder till lagliga klienter. Lagligheten är dock omdiskuterad eftersom budfirmorna kringgår lokala bestämmelser som tydligt förbjuder dispensärer i ett visst område.

De hundratals nya företagen demonstrerar hur snabbt Kaliforniens kända marijuanaindustri anpassar sig och rör sig från gatan och in i okända nya lagliga territorium.

Butiker har erbjudit budtjänster sedan tidigare men aktivister menar att den nya explosiva utvecklingen kan vara avgörande i delstatens kamp om marijuana där polis och granngrupper kolliderar med dispensärägare och patienter.

Av: Admin. Källa: San Mateo County Times & Alternet. Publicerad: 2010-06-26  00:02. Uppdaterad: 2010-06-26  00:02. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Amsterdam provar två typer av coffeeshops

Staden Amsterdam vill prova nya sätt att reglera den tolererade försäljningen av cannabis till vuxna.

I ett nytt förslag vill man prova att låta olika typer av barer att sälja drogen för att reducera problem i handeln med mjuka droger.

Försöken, som planeras att inledas nästa år som tidigast, involverar två olika system. Det ena kräver att drogen konsumeras på plats medan genom det andra kan drogen bara köpas och tas med för konsumtion i efterhand.

coffeeshop


Under de nuvarande reglerna kan cannabis enbart köpas i coffeeshops. Kritiker menar kombinationen orsakar problem då konsumenter tenderar att hänga kvar i etablissemangen och det gör handeln svårare att kontrollera.

Amsterdam vill egentligen reglera den blomstrande produktionen av cannabis, som ofta styrs av organiserad brotslighet. Regeringen däremot, känslig för internationella påtryckningar, motsätter sig lagliga plantage.

Den storskaliga kultiveringen, som fortfarande är olaglig, utgör idag en guldkälla i Nederländerna. En del av grödan går direkt till coffeeshopsystemet men mycket exporteras också till andra länder.

Av: Admin. Källa: RNW Publicerad: 2010-06-26  00:01. Uppdaterad: 2010-06-26  00:01. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex godkänd i England

På fredagen meddelade den engelska motsvarigheten till Läkemedelsverket att den cannabis-baserade munsprayen Sativex har godkänts på recept i landet.

Även i Spanien väntas den naturliga cannabismedicinen snart bli godkänd. Eftersom England och Spanien är med i EU så räcker det för att läkemedlet får skrivas ut och säljas på apotek i alla andra EU-länder.

Ekonomiskt så betyder det här mycket för den engelska tillverkaren GW Pharmaceuticals som lagt ner miljontals av kronor på utveckling.

Enligt kontrakt med medicinjätten Bayer får de en betalning för säljrättigheter i England på 10 miljoner pund. Spanska Almirall som avtalat om rättigheterna för hela EU förutom England ska betala 2,5 miljoner pund när godkännande kommer från spanska myndigheter inom kort.

sativex


En presskonferens med Bayer och GW Pharmaceuticals är schemalagd till den 21 juni.

Sativex resulterar inte i någon berusning för patienter. Detta för att den innehåller lika stora mängder CBD och THC (1:1). Cannabidiol samverkar med THC och motarbetar den berusning THC medför.

Behandlingsområden gäller i första hand MS-patienters spasticitet och som har misslyckats med alla andra behandlingar. Marknadsexperter säger att en andrahands-användning mot cancersmärta kan bli aktuell, men inte före 2013.

Av: Admin. Källa: Reuters Publicerad: 2010-06-20  00:06. Uppdaterad: 2010-06-20  00:06. Avdelning: Medicin, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Dispensärer i Kanada utsatta för polisräder

Kanada har sett ett antal räder mot dispensärer den senaste månaden. Nu sprids oron över en nationell kampanj mot de inofficiella distributionsplatserna.

Polis anhöll 35 personer i räder på fyra marijuanaklubbar i Quebec nyligen. Flera personer klagade på polisens hårdhänthet och flera patienter som har svårt att gå tvingades av polisen ner på marken.

Enligt polis i Montreal innehöll klubbarna många personer som inte var registrerade med Health Canada som patienter och därför gjorde sig ägarna skyldiga till langning av en illegal substans. Man beslagtog 59 kilo cannabis och circa 75.000 kr.

kanada


Drabbade patienter hänvisas nu till gatan eller att gå med i klubbar i andra städer som har ett postorderprogram eftersom öppen försäljning av cannabis är fortfarande emot lagen.

Halvlagliga klubbar för kvalificerade patienter finns över hela Kanada. Fyra dispensärer, där patienter kan välja från en meny med olika sorter mot olika tillstånd, håller t.ex. öppet i Vancouver.

De riskerar däremot att utsättas för razzior sedan den konservativa regeringen är mindre tolerant än Labour.

Av: Admin. Källa: Vancouver Sun Publicerad: 2010-06-20  00:05. Uppdaterad: 2010-06-20  00:05. Avdelning: Nyheter, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


Drogliberalen Sarah Palin?

Den socialt konservativa f.d. presidentkandidaten Sarah Palin är kanske inte känd som någon stor stödjare av cannabis, men nu verkar hon stödja cannabisliberalisering.

Det var under ett framträdande på Andrew Napolitanos tv-show med kollegan Ron Paul (libertarian) som Palin höll med om att polisen bör inte slösa bort sin dyrbara tid på att jaga marijuanakonsumenter i sina egna hem.

Även Expressens Opinionsblogg uppmärksammade Palins uttalande på sin hemsida extern länk.

Av: Admin. Källa: YouTube Publicerad: 2010-06-20  00:04. Uppdaterad: 2010-06-20  00:04. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Afrika: Rwanda rör sig mot laglig läkarcannabis

Rwandas hälsodepartement har skickat ett lagförslag till parlamenet som skulle legalisera marijuanabruk för medicinska ändamål.

Enligt hälsominister Dr. Richard Sezibera, som presenterade motionen som också reglerar andra droger och psykotropiska substanser, skyddar den nya lagen befolkningen från rekreationsbruk samtidigt som den godkänner smärtlindring.

rwanda


Förslaget lyder FNs narkotikakonventioner och har för avsikt att se till att narkotikaklassade läkemedel finns exklusivt tillgängliga för vetenskapliga och medicinska syften.

Parlamentet medlemmar skrev på lagförslaget utan opposition.

Av: Admin. Källa: The New Times Publicerad: 2010-06-20  00:03. Uppdaterad: 2010-06-20  00:03. Avdelning: Politik, Afrika.

Skriv ut

Upp ↑


John Stossel och katastrofen vi kallar bekämpning av narkotika

Libertarianen John Stossel extern länk, som har ett eget program på Fox Business Channel, hade nyligen kampen mot droger som tema för ett längre avsnitt.

Kallat Drug War Disaster gästar flera kända debattörer, bl.a. Sean Hannity (konservativ programledare), Jeffrey Miron (ekonom vid Harvard), Mary Anastasia O’Grady (Wall Street Journal), Cheye Calvo (borgmästare) och Radley Balko (Reason).

Alternativt kan du se det 45 minuter långa programmet här extern länk.

Av: Admin. Källa: Drug WarRant Publicerad: 2010-06-20  00:02. Uppdaterad: 2010-06-20  00:02. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Nya studier

Lite nya studier och dess sammanfattning listas nedanför.

Titel: Att utnyttja det endocannabinoida systemet i behandling av depression och ångest
Slutsats: Försök på djur föreslår att läkemedel som stimulerar det endocannabinoida systemet (ECS) kan representera en ny strategi i behandling av depression och ångest.
Länk: 1 extern länk

Titel: Terapeutisk användning av cannabinoider inom psykiatrin
Slutsats: Cannabinoider kan visa sig vara av stort intresse för psykiatripatienter i deras terapi, men vidare forskning krävs för att säkerställa säkerheten för sådana ämnen.
Länk: 1 extern länk

Titel: Cannabinoider förebygger spridning av muncancerceller
Slutsats: Cannabinoider är en potent hämmare av vissa cancerceller och fungerar som gift för denna mycket elakartade tumör.
Länk: 1 extern länk

Titel: Kroppsegen cannabinoid inducerar celldöd i koloncancerceller
Slutsats: Endocannabinoiden anandamid visade sig framkalla celldöd hos cancerceller i ändtarmen, som tidigare varit resistenta för apoptos (programmerad celldöd).
Länk: 1 extern länk

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com Publicerad: 2010-06-20  00:01. Uppdaterad: 2010-06-20  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Dansk polis vägrar anhålla personer för narkotikabrott

29-åriga Köpenhamnspolisen Lars Kragh Andersen vägrar att anhålla vuxna medborgare för ringa narkotikabrott. Nu har hans uttalande orsakat kritik i grannlandet.

På en bloggsida skrev Andersen att det strider mot hans samvete att anhålla folk som har t.ex. cannabis på sig.

"Kan man tvinga sina värderingar på andra människor? Kan man med gott samvete visitera och straffa medborgare som är i besittning av torkade blad eller andra plantprodukter? Nej, menar jag," skrev han i sin kolumn i den borgerliga nättidningen 180 grader.

danmark


Andersen, som menar att landets narkotikalagstiftning bör debatteras istället för att upprätthållas, erkänner att han är rätt ensam i sin kontroverisella synpunkt bland kollegor.

Danmarks polisförbund tar skarpt avstånd från hans uttalande och säger att han kan förlora sitt jobb p.g.a. hans hållning. Just nu genomförs en intern utredning om saken.

Av: Admin. Källa: TV2 Nyhederne Publicerad: 2010-06-13  00:07. Uppdaterad: 2010-06-13  00:07. Avdelning: Nyhet, Danmark.

Skriv ut

Upp ↑


Arj Barker besöker Sverige

Komikern Arj Barker extern länk, som är en av författarna till The Marijuana-Logues, besöker Sverige i höst.

Det är Göteborgs Symfoniker som står som värd lördagen den 2:a oktober 19:30 i Stenhammarsalen. Andra svenska datum/städer är 27 september/Stockholm (Södra teatern) och 29 september/Malmö (Babel).

För den svenska publiken är ståuppkomikern extern länk mest känd för rollen som Dave i tv-serien Flight of the conchords.

arj barker


Off-Broadwayshowen The Marijuana-Logues blev en stor succé i USA när den gick upp i New York. Pjäsen skrevs ihop med Doug Benson och Tony Camin och är en tydlig parodi på The Vagina Monologues. Den stora skillnaden är att ämnet är cannabiskultur istället för det kvinnliga könsorganet.

Andra verk som Barker är upphovsman till är den prisbelönta animerade webbserien Arj and Poopy.

Barker har tidigare gjort några Sverige-framträdanden i Stockholm på komediklubben Raw.

Av: Admin. Källa: GSO.se Publicerad: 2010-06-13  00:06. Uppdaterad: 2010-06-13  00:06. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Förtjänster från cannabisodling investerades i pensionssparande

Ett äldre par i Skåne har åtalats för olovlig kraftavledning och grovt narkotikabrott efter att polisen upptäckt en större odlingsoperation på deras gård.

growop


Den 61-årige mannen och hans 55-åriga hustru erkänner i förhör att de i flera år ägnat sig åt sin spännande gröna hobby.

Pengarna användes för att dryga ut hushållets ekonomi och resor. Resten investerades i pensionssparande.

Enligt stämninsansökan i Lunds tingsrätt har paret tjänat flera hundratusen kronor från försäljningen.

Paret misstänks även ha stulit ström till odlingen till ett värde av drygt 100.000 kronor.

Av: Admin. Källa: Sydsvenskan Publicerad: 2010-06-13  00:05. Uppdaterad: 2010-06-13  00:05. Avdelning: Nyhet, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Pensionärer som stödjer läkarcannabis

Pensionärer i USA använder marijuana för att leva ett mer aktivt och livsdugligt liv.

Av: Admin. Källa: YouTube Publicerad: 2010-06-13  00:04. Uppdaterad: 2010-06-13  00:04. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Världens första godkända inhalator för läkarcannabis

Det tyska företaget Vapormed extern länk har släppt världens första officiellt godkända inhalator för medicinsk marijuana.

Volcano Medic Vaporizer är speciellt framtagen för att underlätta inhalering av vaporiserad THC (ånga) upplöst i alkohol eller växtmaterial i form av knoppar och blommor.

Vaporisation är en terapiintagsmetod där växtmaterial förångas istället för att förbrännas vilket producerar en dimma och är mer effektiv, säkrare, och mindre skadlig för lungorna.

volcano medic


Företaget bakom Vapormed är Storz & Bickel, som är en certifierad tillverkare av medicinsk utrustning. De tillverkar bl.a. den välkända Volcano Vaporizer, en av världens mest använda vaporisatorer.

Sedan 1998 har man patent på den välkända trattmodellen som innefattar upphettning av örten och en stor plastpåse som samlar upp ångan.

Volcano Medic kommer i första hand att göras tillgänglig i Nederländerna och Tyskland och kostar ca 5700 kr. Då ingår flera tillbehör. Maskinen tillverkas i Tyskland.

Av: Admin. Källa: Storz & Bickel Publicerad: 2010-06-13  00:03. Uppdaterad: 2010-06-13  00:03. Avdelning: Medicin, Tyskland.

Skriv ut

Upp ↑


Montel Williams medicinerar på scen

Talkshowledaren Montel Williams lider av MS och är en av drogens största medicinska förespråkare i USA.

Här framträder han på en konferens 2006 i Maine om örtens medicinska användning och berättar om sin egen användning.

Mitt under talet får han känningar av sjukdomen och måste inta örten. Rösten som hörs från publiken, och som kommer med förslaget, är en närvarande polis...

Av: Admin. Källa: CannabisCulture.com Publicerad: 2010-06-13  00:02. Uppdaterad: 2010-06-13  00:02. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Medical Marijuana News & Reviews #2

medmj2


Nummer två av High Times Medical Marijuana News & Reviews extern länk finns nu i butikerna.

Lite ur innehållet.

Utgåva nummer två går att beställa här extern länk.

Info om #1 finns här.

Av: Admin. Källa: High Times Publicerad: 2010-06-13  00:01. Uppdaterad: 2010-06-13  00:01. Avdelning: Media, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk patient deklarerade naturlig cannabis vid Arlanda

Joakim Hedström extern länk genomförde idag sin resa från Nederländerna till Sverige med Dronabinol läkarcannabis i sin naturliga form i bagaget.

Hedström har under en lång tid försökt få cannabisbaserad medicin utskriven av svenska läkare för sin migrän och ADHD. Nu har han tagit saken i egna händerna och sökt hjälp utomlands.

Cannabis-baserade läkemedel skrivs inte ut för ADHD i Sverige, trots att många i Europa har positiva erfarenheter. Flera EU-länder tillåter däremot förskrivning av cannabisbaserade läkemedel.

För några dagar sedan flög han till en tysk mottagning och träffade en läkare för att diskutera om han kunde bli hjälpt av cannabis. Detta efter att ha tagit reda på fakta om växten och dess medicinska egenskaper.

Efter att ha fått ett recept utskrivet på en Bedrocan-produkt (naturlig cannabis odlad under kontroll av nederländska myndigheter, enligt FN-konventionen om narkotika från 1961) åkte han vidare till Nederländerna och hämtade ut läkemedlet.

Hoppet extern länk var att få ren cannabis utskriven, men han fick istället ett recept på Dronabinol i första hand.

eu


Vid ankomst idag på Arlanda deklarerade han sedan sin medicin för tullens tjänstemän och anhölls för narkotikabrott. Hedström frigavs extern länk efter förhör och är nu hemma igen. En journalist och fotograf från Slitz var på plats för att dokumentera ankomsten.

Bakgrunden till hans agerande är att få det utrett av en svensk domstol vad som gäller i en knepig situation. Schengen-avtalet säger nämligen att en EU-medborgare ska kunna resa från ett EU-land till ett annat och ta med sin medicin utan problem. Läkemedelsverket säger att praktiken är laglig medan tullen säger nej. Socialutskottet har sagt kanske och EU verkar säga möjligtvis.

Fallet lär troligen hamna i Europadomstolen då det finns flera svenska EG-rättsjurister som sagt sig villiga att representera Joakim vid en eventuell rättegång.

Uppdatering: Läs om extern länk Joakims problem med att hitta en lämplig advokat.

Av: Admin. Källa: Fokus Publicerad: 2010-06-04  21:45. Uppdaterad: 2010-06-20  23:00. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis fortsätter öka i populäritet

Priset på marijuana/hasch fortsätter att sjunka för svenska konsumenter.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har jämfört prisutvecklingen med beslagsstatistiken och rapporterar i en ny rapport extern länk att tillgången har ökat plus att priserna drastiskt sjunkit de senaste 20 åren.

Ulf Guttormsson, forskningssekreterare på CAN, säger att räknar man in inflationen så har priset på marijuana/hasch halverats sedan 1988. Anledningarna som man tror påverkar är att produktionen blivit effektivare, att transportvägarna blivit bättre eller att det blivit billigare att tvätta pengar.

can


När det gäller populäriteten mellan hasch/marijuana så har tillgången på marijuana kraftigt ökat vilket säkerligen kan tillskrivas en ökad inhemsk odling. Antalet konsumenter av hasch är i dagsläget också betydligt större än tidigare.

För hasch bedöms tillgängligheten successivt ha ökat under de gångna tjugo åren. Även om marijuana blivit relativt sett vanligare är dock hasch fortfarande den dominerande cannabisformen i Sverige.

Trots utbudsökningen har inte marijuanapriser sjunkit nämnvärt i ett tjugoårsperspektiv, och jämför man år 2000 med 2009 ligger dagens priser t.o.m. 20 procent högre. Detta tyder på att priserna hålls uppe av efterfrågan, såvida inte även kvalitetshöjningar möjligen kan ha bidragit.

Det genomsnittliga priset på marijuana ligger idag på 100 kr/gram. Priset för hasch ligger på 82 kr/gram.

Av: Admin. Källa: SVT Rapport Publicerad: 2010-06-06  00:01. Uppdaterad: 2010-06-06  00:01. Avdelning: Ekonomi, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Ungdomsfylla mer skadlig än tidigare trott

Ungdomar som dricker sig kraftigt berusade riskerar permanent hjärnskada.

Amerikanska forskare har visat att konsumtion av stora mängder alkohol på kort tid kan orsaka oåterkallelig skada. På lång sikt riskerar ungdomar bli frånvarande och glömska.

Tidigare forskning har funnit att stora mängder alkohol fungerar som ett gift och förhindrar att hjärnan arbetar normalt.

alkohol


De nya rönen föreslår att alkohol i överflöd kan förstöra grå hjärnmassa kallad hippocampus ansvarig för bl.a. att lagra minnen.

Unga makaker (släkte av primater som tillhör familjen markattartade apor) gavs alkohol under en timme varje dag som de drack tills de blev berusade.

Deras hjärnor producerade färre hjärnceller och drabbades av mer nervdegenerering än en kontrollgrupp.

Uppdatering: Läkare i Liverpool varnar nu för en kommande kris med alkohol-relaterade skador bland stadens ungdomar. Staden har näst högst alkohol-relaterade sjukhusbesök i England. Unga personer i 20-årsåldern avlider allt oftare. Samtidigt ses en ökning i sjukdomar som skrumplever och demens.

Av: Admin. Källa: The Daily Express & BBC News. Publicerad: 2010-06-06  00:02. Uppdaterad: 2010-06-20  22:56. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Åksjuka kopplat till ECS

Rörelsesjuka, såsom åksjuka och sjösjuka, kan vara associerad med ett underskott i det endocannabinoida systemet (ECS).

Forskare extern länk i Tyskland mätte endocannabinoider i blodet hos frivilliga personer som utsättes för tyngdlöshet. Blodprover togs både före, under och efteråt flygsimuleringsövningarna.

Personer som upplevde akut rörelsesjuka (illamående och uppkastning) hade betydligt högre stresspoäng men lägre nivåer av endocannabinoider. Efter ett tag hade nivåerna sjunkit men visade en uppgång igen hos personer som inte upplevde något obehag.

åksjuka


De nervbiologiska mekanismerna bakom rörelsesjuka har hittills varit oklara, men ECS har visat sig vara en viktig modulator av stress och illamående genom dess hämmande effekt. Detta sker genom att aktivera speciella receptorer i hjärnan.

Forskare sammanfattar att åksjuka hos människor beror på en försvagad eller försämrad aktivitet i ECS. Att stimulera detta unika system kan alltså representera en alternativ terapeutisk strategi för behandling av åksjuka hos individer som inte svarat på konventionell behandling.

Av: Admin. Källa: Department of Anesthesiology, Ludwig-Maximilians-University Publicerad: 2010-06-06  00:03. Uppdaterad: 2010-06-06  00:03. Avdelning: Forskning, Tyskland.

Skriv ut

Upp ↑


CBD mot panikattacker

Enligt djurstudier på råttor i Brasilien visar CBD på bra resultat i behandling av panikattacker.

University of Rio Grande do Norte injicerade cannabidiol (CBD) i vissa delar av hjärnregionen (dorsal periaqueductal gray) vilket orsakade en ångestnedsättande effekt.

I studien som publiceras i Behavioral Brain Research noterade man även att drogen förhindrade en flykt-respons.

panikångest


Panikångest eller panikattack är en känsla av svår ångest, panik och rädsla för sitt liv som uppkommer hastigt och utan någon synbar yttre anledning. De uppstår ofta i pressade situationer men kan för vissa komma till synes oväntat.

Vanliga symptom är hjärtklappning, yrsel, ansträngd andhämtning, bröstsmärtor och kvävningskänslor. Något som kan leda till social fobi, cellskräck eller torgskräck.

Av: Admin. Källa: IACM Publicerad: 2010-06-06  00:04. Uppdaterad: 2010-06-06  00:04. Avdelning: Forskning, Brasilien.

Skriv ut

Upp ↑


Positiva resultat för ALS

En vetenskaplig rapport extern länk publicerad i American Journal of Hospice & Palliative Medicine föreslår att cannabisterapi skulle kunna reducera symptom samt förlänga livet på patienter med ALS.

Muskler hos patienter med amyotrofisk lateralskleros förtvinar i snabb takt vilket gör att livslängden för patienter sträcker sig till mellan tre till fem år efter insjuknandet.

På universitet i de amerikanska delstaterna Washington och Pennsylvania kan man konstatera att kemikalierna i cannabisörten verkar kunna dämpa symptom och även öka livskvalitet och livslängd på de drabbade.

hjärna


Forskarna skriver att bortsett från de kraftigt antioxierande och antiinflammatoriska effekterna så fungerar växten även smärtstillande och muskelavslappnande. Dessutom vidgar den luftrören i bronckerna, reducerar saliv och befrämjar aptit och sömn.

Mest intressant är de nervskyddande egenskaperna för att stoppa upp sjukdomens fortgång. Baserat på tillgänglig vetenskaplig data är nästa logiska steg att genomföra kliniska studier med cannabis, menar de.

Från ett farmakologiskt perspektiv är cannabis en anmärkningsvärt säker medicin, som inte kan överdoseras eller ge upphov till fysiskt beroende. Därför vore det logiskt och rationellt vetenskapligt att stödja användandet av cannabis i samband med ALS-behandling, anser forskarna.

Flera djurstudier (2006, 2007) stödjer tesen att syntetiska cannabinoider kan ha en positiv effekt och ökad livslängd för ALS-patienter.

Av: Admin. Källa: IACM & Cannabis.se. Publicerad: 2010-06-06  00:05. Uppdaterad: 2010-06-06  00:05. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑