Nyheter för maj månad 2010

Mängdbrott kan leda till avkriminalisering?

Efter att Riksrevisionen riktat kritik mot polisens hantering av mängdbrott (t.ex. ringa narkotikabrott, stöld, skadegörelse och trafikbrott) föreslår flera tunga rättsinstanser att låta polisen i större utsträckning utfärda böter på plats.

Det är Rikspolisstyrelsen extern länk, Domstolsverket och Åklagarmyndigheten som uppmanar regeringen att polisen bör lagföra fler brott omedelbart på plats, t.ex. genom att utfärda en ordningsbot. Åklagare ska också försöka att oftare utfärda s.k. strafföreläggande.

Förhoppningen är att effektivisera arbetet med dessa brott genom bättre samverkan mellan olika myndigheter och i slutändan lätta trycket på domstolar.

riksrevisionen

Justitieminister Beastrice Ask är i princip positiv till förslagen, men säger att det krävs nya utredningar innan man kan införa ordningsbot för den här typen av brott.

Riksrevisionen extern länk skrev i en nyutkommen rapport att polis och åklagare måste bli snabbare på att hantera mängbrottbrotten. En miljon brott som anmäls till polisen varje år av typen mängdbrott tar för lång tid att utreda, eller klaras inte upp alls.

Betyder det att Sverige kan komma få tester med avkriminalisering av en mindre mängd cannabis på samma sätt som skedde i Lambeth, Storbritannien? Där slutade polisen anhålla vuxna och gav dem istället enbart en varning eller böter på plats om de påträffades med drogen.

Tiotusentals fall av ringa narkotikabrott upptäcks och lagförs varje år i Sverige.

Av: Admin. Källa: TT & Ekot. Publicerad: 2010-05-29  00:07. Uppdaterad: 2010-05-29  00:07. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Handikappad slapp fängelsestraff

En handikappad f.d. trummare i ett rockband lyckades undkomma fängelse efter att ha dömts för framställning av cannabis som han använde för att behandla sin plågsamma sjukdom.

Edwin Stratton, 44, från östra London, odlade plantorna för att lindra symptom från sin svåra glutenintolerans. Sjukdomen fick Stratton att överge sin musikkarriär med rockbandet One Minute Silence och han tvingas nu gå med en käpp och är i konstant smärta.

Polis upptäckte plantorna i hans hem i februari 2008. Fallet uppmärksammades efter att Stratton lanserat en juridisk utmaning och hävdade att landets narkotikastrafflag var diskriminerande eftersom andra droger som alkohol och tobak är lagliga. Hans ansökan för en rättslig prövning avvisades.

tarmar

Domstolen hörde hur hans läkare hade ordinerat cannabis-baserad medicin, men att sjukvården vägrade betala för behandlingen. Under rättegången förklarade hans försvarsadvokat att hans klients tillstånd tvingade honom att inta runt 50 piller per dag, inklusive starka smärtläkemedel och antidepressiva läkemedel, vilket för med sig ett stort antal negativa biverkningar."Cannabis är kapabel att ersätta allihopa," förklarade James Hines.

Domen blev istället tre månaders villkorligt och 5000 kr i böter efter att domare Tudor Owen försäkrat sig om att Stratton inte hade för avsikt att sälja drogen vidare.

Glutenintolerans eller celiaki är en autoimmun sjukdom där det finns antikroppar mot ett i gluten förekommande glykoprotein. Symptom inkluderar viktminskning, diarré, trötthet/svaghet, infertilitet, illamående, skakningar, förstoppning och vitamin-, mineral- eller blodbrist.

Stratton hade vägrat ett erbjudet bötesstraff utav principella skäl och kommer nu att överklaga den fällande domen.

Av: Admin. Källa: The Independent. Publicerad: 2010-05-29  00:06. Uppdaterad: 2010-05-29  00:06. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


NRK censurerade artikel om att cannabis är säkrare än alkohol

Här är en artikel om censur som jag hittade på Wikileaks.

Enligt läckan på visselblåsarsajten verkar det som att den norska dagstidningen NRK bad en drogexpert svara på frågor från sina läsare. En fråga handlade om vilken drog som var farligast, alkohol eller cannabis?

I den första versionen (13 April, 2007) av artikeln svarar läkaren Jørgen Skavlan med att säga att cannabis är, med vissa reservationer, mindre farligt än den flytande drogen.

nrk

Ett år senare, 27 Mars, 2008, var artikeln ändrad. Utan förklaring citerades nu en helt annan läkare säga den exakta motsatsen. Läkaren i den modifierade versionen är anställd av den norska regeringen som dess främsta narkotikaexpert och genom detta, dess officiella talesperson på drogfrågor.

Sedan dess verkar det som att NRK ännu en gång ändrat i artikeln och återinsatt Skavlans svar, men med vissa ändringar. Den ändrade/nya versionen finns på denna plats extern länk.

Du kan hitta originalartikeln genom The Wayback Machine extern länk.

Av: Admin. Källa: Wikileaks. Publicerad: 2010-05-29  00:05. Uppdaterad: 2010-05-29  00:05. Avdelning: Media, Norge.

Skriv ut

Upp ↑


Dispensärer i Boulder måste vara gröna

Nya regler i staden Boulder, i norra Colorado, kräver att odlare kompenserar 100 procent av deras elektricitetbruk med vind- eller solkraft.

Den vänsterliberala universitetsstaden med 92.700 invånare (2004) passerade de nya regler enhälligt och det passar bra in på stadens miljömedvetna budskap.

vindkraft

Andra nya regler för den relativt nya läkarcannabisindustrin är att dispensärer får inte ha en större planyta än 278 m2. De får inte heller befinna sig närmare än 150 meter från en skola eller daghem.

Antalet dispensärer i Boulder uppskattas till circa 100 stycken.

Delstaten legaliserade läkarcannabis 2000.

Av: Admin. Källa: AP. Publicerad: 2010-05-29  00:04. Uppdaterad: 2010-05-29  00:04. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Boktips: My Medicine

MedicinskMarijuana.com tipsar om en kommande bok av en mycket intressant individ.

Irv Rosenfeld har sedan 1982 mottagit hundratusentals marijuanacigaretter från den amerikanska staten. Hur det kan komma sig när Regeringen anser att läkarcannabis inte existerar är ett mysterium.

Sanningen är att 13 patienter, med bl.a. grön starr och multipel skleros, stämde den federala regeringen med argumentet att de hade en medicinsk nödvändighet att använda den totalförbjudna plantan.

Nu har Rosenfeld kommit ut med en bok om hans och dessa personers livskamp. My Medicine: How I Convinced the US Government to Provide My Marijuana and Helped Launch a National Movement beskriver hur det gick till när patienter tog Staten till domstol över marijuana och vann.

my medicine

Idag är Rosenfeld och tre andra fortfarande vid liv och de enda kvarlevande patienterna från programmet extern länk sedan det stängdes ner på 90-talet. Under åren har patienterna mottagit miljontals av marijuancigaretter från ett odlingscenter i Mississippi.

Rosenfeld, som har en sällsynt bencancer, har varit den mest offentliga av alla dessa historiska personer. Tack vare marijuanan har han kunnat levt ett normalt liv och bor och arbetar som framgånsrik börsmäklare i södra Florida.

Många HIV/Aids-patienter har idag dessa unika personer att tacka för att de kan nyttja läkarcannabis i USA utan risk för åtal.

Du kan förhandsbeställa boken på dess webbsida extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-29  00:03. Uppdaterad: 2010-05-29  00:03. Avdelning: Kultur, Böcker.

Skriv ut

Upp ↑


Debatt på ABC

Debatt på ABC mellan Allen St-Pierre (NORML) och Brian Darling (Heritage).

Ämnet gäller höstens spännande omröstning i Kalifornien där väljare ska ta ställning till att legalisera cannabis för vuxna.

De senaste två opinionsundersökningarna visar att ja-sidan har en knapp ledning. 51 och 52 procent respektive.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-29  00:02. Uppdaterad: 2010-05-29  00:02. Avdelning: Media, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Nyöppnat lågprisapotek i Holland

Det finns nu ett andra apotek i Nederländerna som säljer kvalitetskontrollerad billig läkarcannabis.

Tidigare existerade Hanzeplein extern länk i Groningen som exklusivt tjänade cannabispatienter, utöver vanliga apotek som också lagrar naturlig cannabis från företaget Bedrocan.

Nu har Apotheek Maasbracht extern länk i Maasbracht (nära Maastricht) öppnat upp sina dörrar.

apotheek maasbracht

Dessa två apotek kan erbjuda patienter med recept ett billigare pris än vanliga apotek i Nederländerna eftersom de köper in större mängder av drogen och ompaketerar den till mindre förpackningar själva.

Läs mer om Bedrocan och deras utbud här.

Nederländerna legaliserade läkarcannabis 2003.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-05-29  00:01. Uppdaterad: 2010-05-29  00:01. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Stockholm Smokefest 2010

Lördagen den 10:e juli avgår Stockholm Smokefest för andra året i rad.

Förra årets fest blev en liten, men uppmärksammad, sammankomst i Rålambshovsparken. Denna gången satsar organisatörerna på ett mycket större musikutbud samt flera kända talare på samma plats.

Bokade artister för festen, som börjar 16:20 mitt i en av huvudstadens vackraste parker, är Dan I Locks, Red Light, Marke, Organismen, Elina, Robin Hood, Stefan Oudalov, T-1 och Skaverage People.

smokefest

Man kommer även ha talare i år. Inbokade är bl.a. Joakim Hedström (privatperson som kämpar för att få naturlig cannabis utskriven för sin ADHD/migrän), Alexander Bard (Liberati), Ted Goldberg (professor i Sociologi) och den liberala författarinnan Louise Persson.

Stockholm Smokefest ser därmed ut att ta över från GMM-marschen som avgått i Stockholm de senaste åren, men som tills vidare upphört. Man meddelar även att alla nödvändiga polistillstånd har beviljats.

Du kan ta en titt på den nya hemsidan, www.smokefest.se extern länk, där du kan läsa mer om eventet och dess bakomliggande filosofi.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-23  00:07. Uppdaterad: 2010-05-23  15:53. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Berlin slappnar av sina cannabislagar ännu mer

Berlin kan komma att bli Europas mest liberala stad när det gäller tolererat cannabisinnehav.

Stadens hälsochef berättar för tidningen Der Spiegel att hon planerar att höja mängden cannabis man kan bära med sig utan att riskera åtal.

De gamla reglerna som tillåter 10 gram i huvudstaden är på väg att upphöra och därför kommer Katrin Lompscher snart att signera nya regler. Enligt Lompscher har 10-gram gänsen varit en succé och kräver därför en höjning.

tyskland

Tysk lag förbjuder annars innehav utöver "en liten mängd", men lämnar annars delstater att bestämma mängden. De flesta stater väljer att använda sex gram som maxvikt.

Den nya gränsen i Berlin hamnar på 15 gram, vilket är betydligt mer än t.ex. Nederländerna (5 gram) och Belgien (3 gram). Tjeckien har en gräns på 20 marijuanacigaretter.

Av: Admin. Källa: Spiegel Online. Publicerad: 2010-05-23  00:06. Uppdaterad: 2010-05-23  00:06. Avdelning: Juridik, Tyskland.

Skriv ut

Upp ↑


Sadomoralisten Mark Souder avgår

Varför är det alltid sadomoralisterna som är de största freaksen?

Högerpolitikern Mark Souder, 59, har avgått från USA:s representanthus efter att det avslöjats att han haft en sexaffär med en 45-årig kvinnlig assistent.

Souder som representerade Indiana är en av de största motståndarna av drogreform och har bl.a. skrivit en lag som förbjuder ungdomar som blivit fällda för narkotikabrott från att motta studiestöd. En lag som hittills undanhållit studiestöd för över 200,000 studenter.

- Jag har syndat mot Gud, min fru och min familj genom att ha en sexuell relation med en medlem av mitt kontor, sa han i ett uttalande till media.

mark souderMark Souder.

Souder var också medlem i det underutskott som översåg Vita husets drogkontor och från denna predikstolen uttalade han sig ofta mot praktiska och rimliga förslag rörande narkotika.

1994 valdes han som Republikan på en grund av familjevärderingar. Han stödjer också besprutning av narkotikaklassade växter utomlands och generellt kriget mot droger.

Denna hatfyllda rabiata man har under ett årtioende haft ett finger med i formandet av USA:s narkotikapolitik. Men inte längre.

Uppdatering: Se gärna detta videoklipp extern länk med Souder och hans älskarinna när de pratar om abstinens från sex.

Av: Admin. Källa: Foxnews. Publicerad: 2010-05-23  00:05. Uppdaterad: 2010-05-29  23:48. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Kan cannabinoider dämpa alkoholism?

Nya rön antyder att cannabinoider kanske kan komma att användas i syfte att behandla alkoholism.

Forskning extern länk vid Scripps Research Institute i Kalifornien har nyligen visat att kroppens endocannabinoider i allra högsta grad förekommer i de vitala delar av hjärnan som utgör amygdala.

Det är i denna del av hjärnan vi processar minnen och där grundläggande instinktiva funktioner som t.ex. rädsla, hunger samt lust kontrolleras. Även neuropsykiatriska funktionshinder som Asperger och ADHD kan delvis bero på speciella förhållanden i denna del av hjärnan.

Det är också i de amygdala områdena beroendebeteenden delvis formas och därför intresserade sig forskarna även för hur endocannabinoider är inblandade i alkoholism.

vinglas

Detta ledde till en banbrytande upptäckt som kanske kan leda till att alkoholism i framtiden kan behandlas genom modulering av kroppens system med endogena cannabinoider. Med detta menas att antagonister utvunna ur cannabis eller syntetiserade cannabinoider alltså aktiverar våra CB-receptorer.

Laboratorietester med råtthjärna visade att endocannabinoider har en hämmande effekt på alkoholpåverkade celler i amygdala. Vad som sker är att alkohol ökar halterna av den hämmande signalsubstansen GABA, vilket minskar överföringen av impulser mellan nervceller. Endocannabinoider däremot, har motsatt effekt vilket leder till att halten GABA i denna del av hjärnan minskar.

Sammanfattningsvis verkar det enligt forskarna som att kroppsegna cannabinoider har en dämpande effekt på alkoholpåverkan.

Frågan är kontroversiell extern länk och anledningen varför många forskare alltid utfärdar varningar i samband med likadana studier, t.ex. att cannabis inte bör ersätta alkohol när det gäller substansmissbruk. Men sanningen är att många f.d. alkoholister idag använder marijuana istället för alkohol.

Och deras bruk av cannabis stöds nu av forskning.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2010-05-23  00:04. Uppdaterad: 2010-05-23  00:04. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Alkohol på krogen leder till våld

Är krogar säkra? Inte om man får tro en ny opininosundersökning av 1000 svenskar.

En enkät av Novus Opinion som gjorts på uppdrag av IOGT-NTO visar att nästan varannan svensk (46 procent) har sett eller själva utsatts för våld när det varit på krogen, restauranger och nöjesställen.

alkohol

Sju av tio har känt obehag på grund av fulla människor vid besök på uteställen, en ökning från en liknande enkät ifjol då 40 procent uppgav att de upplevt obehag.

Antalet anmälda misshandelsfall har också kraftigt ökat med 42 procent mellan åren 1998-2008. När det gäller yngre människor under 60 år är våldet ännu mer närvarande.

Att alkohol och våld hänger ihop visar flera studier, i 70-80 procent av misshandelsfallen på krogen är offret, förövaren eller båda alkoholpåverkade.

Av: Admin. Källa: Drugnews. Publicerad: 2010-05-23  00:03. Uppdaterad: 2010-05-23  00:03. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Vi är Drug Policy Alliance!

DPA introducerar en ny video med bl.a. Sting, George Soros och Montel Williams. Alla anser att en narkotikapolitik måste vara grundad på vetenskap, medkänsla, hälsa och mänskliga rättigheter.

Man har också uppdaterat sin hemsida extern länk med ett helt nytt utseeende.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-05-23  00:02. Uppdaterad: 2010-05-23  00:02. Avdelning: Video, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Hemp History Week

Mellan den 17-23 maj firades den första årliga Hemp History Week extern länk i USA.

Voluntärer har bl.a. forskat om hampaodling och tillverkning av fibern, innan grödan förbjöds genom felklassifikation, i olika delar av landet för att sedan informera allmänheten.

Det är första gången som gräsrotskampanjen uppmärksammas och man hade förberett 185 events i 32 delstater för att belysa och stödja hampaodling. Provtester med skönhetsprodukter baserade på hampaolja och provsmakning av mat gjord med hampafröolja fanns också med bland aktiviteterna.

hhw

Man samlade även in underskrifter som ska överlämnas till President Barack Obama och justitieminister Eric Holder i hopp om att övertala dem att tillåta bönder att åter igen odla den mångsidiga och vinstgivande grödan.

USA tillåter idag ingen hampaodling då man anser att grödan är samma sak som marijuana. Man får istället importera råvaran från Kina och Kanada och går miste om tusentals av jobbtillfällen.

En intressant upptäckt extern länk som kommit fram är att botanisten Lyster Dewey från det amerikanska jordbruksministeriet odlade hampa i stora mängder i självaste huvudstaden i början på 1900-talet. På samma plats där militärbyggnaden Pentagon står idag.

Av: Admin. Källa: HHW. Publicerad: 2010-05-23  00:01. Uppdaterad: 2010-05-23  00:01. Avdelning: Nyheter, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Cancersmärta och cannabinoider

Cancersmärta. Vad säger forskningen om denna svårbehandlade form av smärtlindring när det gäller cannabis egentligen?

I mars förra året kom en engelsk genomgång extern länk fram till slutsatsen att cannabinoider "kan utgöra ett användbart tillägg till nuvarande analgetikum (smärtstillande medel), speciellt inom området svårbehandlad cancersmärta.

I en annan studie extern länk från ett år tidigare nådde kanadensiska forskare slutsatsen att cancerpatienter som fått syntetisk THC upplevde mindre illamående, bättre aptit och behövde färre antidepressiv, antiepileptik, och antiemetisk medicin.

smärta

Vi förflyttar oss till november 2009 och en annan brittisk studie extern länk. Här testade man THC:CBD extrakt och hur de tillsammans i olika doser lindrade smärta mot långt framskriden cancersmärta.

THC:CBD visade sig var effektiv mot oregerlig smärta som inte framgångsrikt lindrats med starka opiater.

Frågan verkar alltså besvaras på detta sätt: Cannabinoider kan vara effektiva för viss cancersmärta på egen hand eller i samverkan med andra läkemedel, men att ny medicin måste tas fram för att motverka jobbiga biverningar för att fler ska vilja använda den.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-16  00:06. Uppdaterad: 2010-05-16  00:06. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Inklistrad: Barnmisshandel

Inklistrad från Overgrepp.com extern länk.

Titta på denna video från en drogräd extern länk mot en barnfamilj extern länk och undra vem det är som egentligen utsätter det 7-åriga barnet för fara. Ylandet du hör kommer från hunden polisen skjuter ihjäl.

Polis hittade en liten mängd marijuana, pipa, och en grinder. Paret åtalades efteråt för barnmisshandel eller rättare sagt för att ha utsatt ett barn för fara...

Efter att videon publicerats på YouTube har den setts mer än 500,000 gånger. Kritiken mot polisen växer också, desto fler media som rapporterar om händelsen.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-16  00:05. Uppdaterad: 2010-05-16  00:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Medicinsk marijuana nedklassas i Tyskland

I Tyskland har en expertkommitté i narkotikafrågor rekommenderat omklassificering av cannabis för medicinska ändamål i den federala narkotikalagstiftningen.

Vid sitt möte den 3 maj rekommenderade en tysk expertgrupp regeringen att byta klassificering på cannabis från Annex I till Annex II i narkotikalagen så länge det handlar om medicinsk användning.

Annex I i den tyska narkotikalagen inkluderar substanser som inte kan förskrivas eller bli marknadsvaror, som t.ex. heroin, kokain, LSD och cannabis.

Omklassificering av cannabis till Annex II medför att substansen blir möjlig att sälja på den öppna apoteksmarknaden. Det innebär att apoteken kan handla med dem utan att behöva specialtillstånd.

tyskland

I dagsläget krävs det ett speciellt tillstånd för apotek som vill leverera importerad läkarcannabis från Nederländerna till sina kunder. Något som ca 40 personer har ett speciellt tillstånd för.

Hela den här skrivningen förefaller ha tillkommit för att underlätta handhavandet av det kommande engelska cannabis-baserade läkemedlet Sativex, som väntas bli en godkänd medicin inom kort.

Oftast följer regeringen dessa experters rekommendationer.

Uppdatering. En nedklassifiering är nu ännu närmare då center-höger koalitionen är beredd att göra banbrytande ändringar i narkotikalagstiftningen. Allt enligt en talesperson från landets hälsodepartement.

Uppdatering. Enligt nya uppgifter gäller nedklassifieringen inte rå cannabis, utan cannabisbaserade preparat, t.ex. Sativex.

Av: Admin. Källa: IACM & Cannabis.se & The Local & Drug War Chronicle.. Publicerad: 2010-05-16  00:04. Uppdaterad: 2010-09-04  20:53. Avdelning: Juridik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Återställaren kan vara beroendeframkallande

Den traditionella återställaren kan visa sig vara beroendeframkallande.

Det är omtvistat om återställaren, en alkoholhaltig drink som man dricker för att lindra baksmälla, har verklig medicinsk effekt, eller om den mest är ett tecken på alkoholism.

Hjärnforskare vid University of Southampton fann att dricka alkohol under en baksmälla kunde hjälpa mot besvären, men också att den kan leda drickare mot alkoholism.

alkohol

Återställaren visade sig ha flera negativa allvarliga effekter på hjärnan. Bl.a. anpassade sig hjärnan till berusningsmedlet, vilket ledde till abstinenssymptom när konsumtion upphörde.

Tester utfördes på maskar och visades att de delar av hjärnan som de delar med människan påverkades när de gavs alkohol. När de gavs mer alkohol en kort tid efteråt, lindrades deras symptom, men detta ökade samtidigt risken för beroende.

Av: Admin. Källa: The Express. Publicerad: 2010-05-16  00:03. Uppdaterad: 2010-05-16  00:03. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Gary Johnson gästar The Colbert Report

Gary Johnson, f.d. guvenör för New Mexico, pratar om hans stöd för lagreform av landets cannabislagar med Stephen Colbert.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-16  00:02. Uppdaterad: 2010-05-16  00:02. Avdelning: Kultur, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Anandamid mot sömnapné

En studie från tyska University of Leipzig säger att cannabis kan vara hjälpsamt mot sömnapné.

Tjugo patienter som alla lider av sömnapné och 57 friska kontrollobjekt deltog och mottog olika koncentrationer av (AEA), 2-arachidonyl-glycerol och oleoylethanolamide.

2-AG och OEA är två anandamider extern länk som har att göra med det endocannabinoida systemet extern länk. Dessa kroppsegna signalsubstanser i hjärnan dockar i kroppens cannabinoidreceptorer och reglerar bl.a. aptit och välmående.

Resultat visar att höga doser av OEA gav en nervskyddande mekanism mot kroniska stressfaktorer och ökade vakenhet i personer med nattlig sömnförlust och daglig hypersomni.

sömn

Sömnapné är andningsuppehåll som drabbar ca tio procent av alla som snarkar. För att det skall betraktas som apné måste uppehållet vara längre än tio sekunder. Man har funnit ett samband mellan ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och sömnapné.

Studien publiceras i Experimental Clinical Endocrinological Diabetes.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-05-16  00:01. Uppdaterad: 2010-05-16  00:01. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Svenskt initiativ till cannabis genbank

All Our Seeds extern länk är en Stockholmsbaserad organisation som har satt igång ett projekt som går ut på att bevara gener från Cannabis Sativa och dess underkategorier.

Efter att sajten varit i betaläge under en lång tid har man nu öppnat upp för allmänheten. Bakom finns ett antal passionerande anonyma individer, enligt dess hemsida.

Det hela går ut på att sprida frön gratis och att katalogisera dess gener. Målet är säkerställa en bra, mångfaldig och stark genetisk fröbank genom att folk byter frön med varandra eller donerar gratis överblivna frön från egna odlingar.

seeds

Till skillnad mot Svalbard International Seed Vault extern länk som spar alla frön på en enda plats kommer man istället förvara frön på flera platser genom att samla in och återutdela frön bland medlemmar.

Projektet liknar FSRE (Free Spore Ring Earth extern länk), men med skillnaden att där distribuerar man psykedeliska svampsporer med stor framgång över hela Europa.

Man kan bara bli medlem genom att erbjudas en invite från någon som redan är medlem.

Av: Admin. Källa: Cansvea. Publicerad: 2010-05-08  00:05. Uppdaterad: 2010-05-08  00:05. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Myten om cannabiskonsumenter förändras

Intressant artikel extern länk från helagotland.se om den pågående rättegången mot 41 gotlänningar som sålt och köpt cannabis.

Kvinnan som intervjuas av tidningen är en av de åtalade, men skiljer sig rejält från stereotypen av en cannabiskonsument. Hon är en väletablerad kvinna i medelåldern och arbetar som revisor.

gotland

- Jag tål inte sprit. Dricker jag whisky ligger jag med migrän i tre dagar. Då röker jag hellre. Jag försöker inte på något sätt glorifiera det här med att röka hasch. Men jag anser inte att det är farligt. Det står jag för, berättar hon.

Kvinnan berättar att hon behandlades som en farlig förbrytare av polisen under husrannsakan som påträffade några gram av drogen i hennes bostad. Hon har redan erkänt och kommer endast att få böter.

Uppdatering: Domar har fallit i det uppmärksammade målet på Gotland. De två huvudmännen döms till 36 respektive 18 månader. 33 av männens kunder döms till dagsböter på några tusen kronor var. Du kan läsa kvinnans reaktion på domen i denna artikel extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & Hela Gotland. Publicerad: 2010-05-08  00:04. Uppdaterad: 2010-06-20  22:52. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Run Ricky Run

Trailer för dokumentären Run Ricky Run om fotbollsspelaren Ricky Williams liv och karriär.

För dem som inte känner till Williams bakgrund så använde han cannabis mot sin ångest och sociala fobi. Något som ledde till en konflikt med NFL och hans lag Miami Dolphins.

Efter trailern kan du se hela filmen på samma YouTube här extern länk.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-05-08  00:03. Uppdaterad: 2010-05-08  00:03. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Polen vill avkriminalisera personligt innehav

Kommer Polen inom kort liberalisera sina droglagar?

Justitiedepartementet i Polen har förberett en skiss till ett tillägg i landets droglagstiftning. Förslaget utmynnar i att åklagare kan lägga ned åtal mot personer som ertappats med mindre mängder för eget bruk.

Enligt dagstidningen Rzeczpospolita, som påstår sig ha sett förslaget, kommer åklagarna att kunna nedlägga åtal mot personer som anklagas för den svenska motsvarigheten till ringa narkotikabrott, d.v.s. de som endast påträffas med illegala substanser för eget bruk.

polen

Emellertid finns vissa villkor för att dessa åtal läggs ner. Bl.a. beror det på om pengar varit inblandade i sammanhanget. Åtalseftergift sker inte heller om gripandet skett t.ex. i närheten av en skola eller andra platser som frekventeras av ungdomar.

Justitieminister Polens Krzysztof Kwiatkowski anser att straffa personer för innehav av enda marijuanacigarett är absurt.

Idag har Polen, liksom Sverige, en väldigt restriktiv narkotikapolitik.

Uppdatering: Polens ministerråd tar nu ytterligare ett steg i processen och framlägger ett förslag till parlamentet för att avkriminalisera innnehav av rekreationsdroger för eget bruk.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & thenews.pl & Cannabis.se. Publicerad: 2010-05-08  00:02. Uppdaterad: 2010-09-04  20:46. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Florida mer restriktivt för pipor

Delstaten Florida i USA kommer med all säkerhet att allvarligt begränsa försäljning av röktillbehör efter att båda Senaten och Representanthuset enhälligt passerat en ny mer restriktiv lagstiftning.

Den nya lagen, som först måste skrivas under av guvenör Charlie Crist, förbjuder försäljning av droginstrument som används för rökning av marijuana - inklusive vattenpipor, chillums, bongs, eller rökpipor gjorda av glas eller keramik - i affärer där mindre än 75 procent av deras årliga inkomst utgörs av tobaksprodukter.

florida

Måltavlan är "pipindustrin" som en av lagförslagets stödjare menar är en "del av droghandeln och organiserad brottslighet som förstör boendeomåden, familjer och ordningen i våra samhällen."

Konservativa Florida går därmed rakt emot restan av landet som i allt större utstäckning avkriminaliserar innehav av drogen eller tillåter medicinsk marijuana i olika former.

Efter en eventuell underskrift börjar lagen att gälla 1:a juli. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Av: Admin. Källa: NBC Miami. Publicerad: 2010-05-08  00:01. Uppdaterad: 2010-05-08  00:01. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Alkohol ska serveras på anti-drogmässa

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är upprörd över att alkohol kommer att serveras i antidrogmässan Drogfokus bar.

– Det vore absurt om en konferens om alkoholens skadeverkningar inte kunde hållas i alkoholfri miljö, säger ordförande Anna Carlstedt.

Carlstedt anser konferensen bör vara alkoholfri då vissa deltagare har beroendeproblem. Till konferensen väntas uppåt 900 deltagare från bland annat myndigheter, frivilligrörelser, kommuner och expertorganisationer.

alkohol

Drogfokus 2010 extern länk hålls i Örebro mellan 27-28 oktober och är den första nationella konferensen om ANTD-frågor (Alkohol, Narkotika, Tobak, Doping).

En utvärdering ska göras efter mässan för att besluta om nästa mässa i Norrköping ska vara alkoholfri eller inte, skriver Drugnews.

Av: Admin. Källa: Drugnews. Publicerad: 2010-05-02  00:07. Uppdaterad: 2010-05-02  00:07. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk opinion för/emot cannabislegalisering

En stor studie extern länk om svenska attityder visar att 81 procent säger nej till legalisering av cannabis.

Studien är gjord inom ramen för SOM-institutet, Samhälle-Opinion-Medier, i Göteborg och undersöker allt från monarkin och dödshjälp till religionskunskap i skolan och homosexuella äktenskap.

opinion

När det gäller att legalisera bruket av cannabis, som frågan löd, var 81% negativa till idén (alla åldergrupper). Uppdelat efter åldersgrupp sa 56% nej medan hela 44 procent av personer i åldern 15-29 sa ja.

Denna generationsförändring uppvägdes av äldre personer (65-85 år) där 87% inte gillade detta.

Yngre var också mer positiva till aktiv dödshjälp och fri fildelning.

Av: Admin. Källa: Dagen. Publicerad: 2010-05-02  00:06. Uppdaterad: 2010-05-02  00:06. Avdelning: Statistik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Ingen missbruksrisk med syntetisk THC

Forskare vid ett universitet i Kanada har funnit att missbrukspotientialen hos syntetisk THC är troligen väldigt låg.

McGill University i Montreal undersökte hur vanligt det är med rapporter om missbruk av det receptbelagda läkemedlet Nabilone som innehåller 100 procent syntetisk THC. De hittade nästan inga fall där läkemedlet användes på ett felaktigt sätt.

marinol

Nabilone är tillgänglig på recept i Kanada och andra länder för patienter som inte svarat på annan behandling för t.ex. multipel skleros och fibromyalgia.

Studien publiceras i magasinet Addiction.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-05-02  00:05. Uppdaterad: 2010-05-02  00:05. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny sajt: GetMarijuana.se

getmary.se

Jag har knåpat ihop ett litet sidoprojekt utöver MedicinskMarijuana.com.

Sajten heter GetMarijuana.se extern länk och är en liten kul och piffig sida.

Materialet består utav endast sex punkter kring hur du som svensk medborgare kan gå tillväga för att skaffa cannabis.

Lämna gärna kommentarer i gästboken på förslag och/eller kritik.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-05-02  00:04. Uppdaterad: 2010-05-02  00:04. Avdelning: Sajtnytt, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Amsterdam får vänster-dominerat styre

Huvudstaden Amsterdam ser ut att bli styrd av en vänster-koalition de kommande fyra åren.

Stadens kommunfullmäktige har utsett en ny regering efter de lokala valen i Mars. Den unika koalitionen består av Labour, konservativa VVD och det gröna vänsterpartiet.

amsterdam

Lokala koalitioner ses ofta som en indikator till möjliga kombinationer på riksnivå. Politiker avvaktar nu hur samarbetet kommer att fortlöpa.

Vänsterpartier, Labour och de gröna har ofta en positiv attityd till cannabis och det väl fungerande coffeeshop-systemet, till motsats till konservativa och kristdemokrater, som ofta använder moraliska argument mot den toleranta attityden.

Allmänna val hålls den 9:e juni i Nederländerna.

Av: Admin. Källa: RNW.NL. Publicerad: 2010-05-02  00:03. Uppdaterad: 2010-05-02  00:03. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Stor razzia mot trädgårdsbutiker

På Nya Zeeland har polisen genomfört en razzia på 35 företag inblandade i försäljningen av odlingsutrustning.

Razzian är resultat av en två år lång utredning där civilklädda poliser köpt utrustning och även fått tips och råd om cannabisodling av butikens anställda. Polisen kunde även köpa kloner och andra droger över disken från de anhållna.

250 personer i åldrarna 20 till 60 år greps över hela landet. Främsta mål var butikskedjan Switched on Gardener extern länk, med specialitet på vatten- eller hydrokultur, som fick 16 butiker av sina affärer nedstängda. Över 100 kommersiella cannabisodlingar togs också i beslag.

nya zeeland

Åklagare har garanterat att lagliga trädgårdsentusiaster och försäljare inte kommer att få sina dörrar inslagna.

TradeMe, Nya Zeelands Blocket, har även stoppar all handel med utrustning som kan användas för odling av cannabis.

Av: Admin. Källa: NZ Herald News. Publicerad: 2010-05-02  00:02. Uppdaterad: 2010-05-02  00:02. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuanvänligt hotell öppnat

Nyligen var det öppningsdags för världens första cannabis-vänliga hotell extern länk.

Idén utvecklades av fastighetsutvecklaren John Evangelista som köpte det historiska 90 år gamla hotellet Normandie i Los Angeles.

hotell

Han frågade sedan aktivisterna Dennis Peron och Richard Eastman att sköta hotellet, den första var en av initiativtagarna bakom legalisering av medicinsk marijuana i delstaten.

Efter återöppnandet kommer man att erbjuda speciella erbjudande och paket riktade till cannabiskonsumenter. I lobbyn finns även flera godisautomater fyllda med snacks om hungern dyker upp mitt i natten.

Hotellet har 106 rum, en restaurang och nattklubbb och kommer att renoveras helt och hållet inom kort.

Uppdatering. Dagens Nyheter extern länk.

Av: Admin. Källa: Los Angeles Times & AFP. Publicerad: 2010-05-02  00:01. Uppdaterad: 2010-08-22  03:28. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑