Nyheter för april månad 2010

Willie Nelson hos Larry King

Countrylegenden Willie Nelson blir intervjuad av Larry King.

I detta klipp talar han om sin relation till marijuana.

Av: Admin. Källa: CNN. Publicerad: 2010-04-25  00:05. Uppdaterad: 2010-04-25  00:05. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Paving the Way

HCLUs senaste film handlar om hur cannabisdispensärer i Kalifornien leder vägen för resten av USA. Man besöker bl.a. Harborside Medical Marijuana Health Center i Oakland.

Av: Admin. Källa: Drugreporter. Publicerad: 2010-04-25  00:04. Uppdaterad: 2010-04-25  00:04. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Medicinsk marijuana på väg till Arizona

Ett röstinitiativ extern länk som skulle legalisera medicinsk marijuana i den amerikanska delstaten Arizona är på väg att godkännas för November-valen efter att aktivister lämnat in över 250.000 signaturer.

Initiativet, som går under namnet Arizona Medical Marijuana Act, skulle tillåta döende och allvarligt sjuka patienter (t.ex. ms, cancer och AIDS) att använda marijuana med ett godkännande från deras läkare.

arizona

Patienter kommer då att kunna inhandla drogen antingen via reglerade kliniker eller odla själva, men bara om avståndet mellan deras hem och en klinik är mer än 40km.

Om initiativet godkänns, man behöver 153,365 giltiga underskrifter för att kvalificera sig för valsedeln, kommer två delstater att rösta om läkarcannabis i år. Ett initiativ i South Dakota har redan godkänts.

Stödet för medicinsk marijuana i Arizona ligger på 65 procent.

Uppdatering: Valförrättare bekräftar att man har godkänt röstinitiativet för valet i November.

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle & NORML. Publicerad: 2010-04-25  00:03. Uppdaterad: 2010-06-20  23:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Studie säger marijuana inte är en inkörsport

En nyligen avslutad 12-årig amerikansk studie visar att marijuana inte är en inkörsport eller indikator för framtida missbruk.

Studiens resultat ifrågasätter den långt hållna tron som skapat många regeringars politik och inspirerat mycket av det drogförebyggande arbete de senaste 60 åren.

Forskare från University of Pittsburgh följde 214 pojkar 10-12 år t.o.m. när de fyllde 22 år. De hade då alla använt antingen lagliga eller olagliga droger.

trappa

Vid uppföljning kategoriserades de i tre grupper: de som enbart använt alkohol eller tobak, de som började med alkohol och tobak och senare använde cannabis (gateway) och dem som använde marijuana före bruk av alkohol eller tobak (omvänd sekvens).

En fjärdedel som använt både lagliga och illegala droger någon gång hade använt marijuana före alkohol/tobak, men dessa 28 personer var inte mer sannolika än att utveckla ett substansberoende än personer som använt drogerna i den mer traditionella ordningen med alkohol->tobak->marijuana.

Istället var det miljömässiga faktorer som spelade roll om någon utvecklade ett problem-relaterat bruk av en drog. T.ex. hemmamiljö, fattigdom och uppfostran.

Studien publiceras i denna månads utgåva av American Journal of Psychiatry.

Av: Admin. Källa: ScienceBlog. Publicerad: 2010-04-25  00:02. Uppdaterad: 2010-04-25  00:02. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Uppdatering av Drug War Facts

dwf

Faktasajten Drug War Facts extern länk har fått en rejäl uppfräschning.

Alla som är intresserade av drogpolicyreform har någon gång besökt den konstant uppdaterade och utökade sajten som varit en ovärderlig statistikresurs under de senaste tio åren.

Projektet startat av Common Sense for Drug Policy har nyligen förnyats med bättre källhänvisning och organisering såväl som layout och ett nytt Content Management System.

Över 1200 faktadelar och 45 kapitel, citat, regeringsrapporter, policy, tabeller, och studier om allt från marijuana till metadon ingår på sajten som täcker både USA och resten av världen.

Om du inte har gjort det, bokmärk sajten med en gång.

Av: Admin. Källa: DrugSense FutureMAP Blog. Publicerad: 2010-04-25  00:01. Uppdaterad: 2010-04-25  00:01. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


E-studie om illamående

opinion

Forskare vid University of Calgary i Kanada genomför just nu en studie om de välgörande effekterna av cannabis i behandling mot illamående och biverkningar med uppkastning hos olika användare.

Undersökningen är internetbaserad och patienter som vill medverka anonymt kan styra sin webbläsare till denna plats extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-04-17  00:07. Uppdaterad: 2010-04-17  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Odlingssbutiker uppmärksammas av SR

Den svenska cannabisboomen uppmärksammas av Sveriges Radio i en ny artikel.

I takt med att det blir vanligare att svenskar odlar cannabis och andra droger hemma, växer marknaden för de produkter som personer behöver för att odla. Men verksamheten är näst intill omöjlig att lagföra enligt polisen, inleds artikeln med.

Och det stämmer till 100% som flera av artiklarna på MedicinskMarijuana.com visar. Kundkretsen består av allt från ungdomar till äldre herrar och damer.

gödningsmedel

Man rapporterar bl.a. om en kille i Västerås som säljer trädgårdstillbehör online. Sedan starten i augusti förra året har intresset stadigt ökat för hans produkter. Nyss utökade han sitt företag med ytterligare en butik i Göteborg och planerar flera på andra håll.

Polisen bekräftar att en tredubbling av antal tillslag mot odlare skett de senaste tio åren och att man står maktlös mot försäljningen av tillbehör.

Sedan Sverige gick med i EU och internettillgången blev universiell är det lättare än någonsin att beställa både frö och gödningsmedel, värmelampor, reflektorer och bevattningssystem online.

Av: Admin. Källa: SR Ekot. Publicerad: 2010-04-17  00:06. Uppdaterad: 2010-04-17  00:06. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Maine öpnar upp åtta dispensärer

Den amerikanska delstaten Maine har med stor majoritet beslutat extern länk att inrätta åtta dispensärer för distribution av medicinsk marijuana.

Varje dispensär samt ägare kommer att licensieras av delstatens hälsovårdsdepartement. Licensen kommer att kosta strax över 100.000 kronor per år. Samma departement kommer också att ansvara för ett register och utfärdande av ID-kort. Förutbestämda avgifter för patienter, vårdgivare och dispensärer ska se till att priserna hålls nere.

Maine godkände användningen av medicinsk marijuana redan för mer än ett decennium sedan, men hittills har patienter tvingats odla växten själva.

maine

14 delstater har på ett eller annat sätt godkänt användning av läkarcannabis. Fem delstater, inklusive Maine, har nu ett etablerat dispensärsystem igång.

Väljare i Maine godkände förra November ett referendum som instrukterade legislaturen att sätta upp ett dispensärsystem, något de nu också gjort. För att lagen ska bli verklighet fattas bara en underskrift från guvernör John Baldacci.

Av: Admin. Källa: Boston Herald. Publicerad: 2010-04-17  00:05. Uppdaterad: 2010-04-17  00:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Forskare lyckades göra THC mer vattenlösligt

Forskare extern länk vid University of Mississippi har studerat hur cannabinoiden THC kan göras mer vattenlöslig.

Upptäckten visar hur en komplex kemisk process förbättrar THC:s upplösbarhet i vatten. THC är annars känd för att vara fettlöslig och går därför att utvinna genom t.ex. matlagning.

thc

Enligt forskarna så planerar man nu att utveckla en oral medicin baserad på cannabinoider med förbättrad biotillgänglighet (mått på hur mycket av ett oralt intaget ämne som når systemcirkulationen).

Det här är en viktig upptäckt som kan möjliggöra nya tekniker för medicinering med cannabisämnen så att patienter inte ska behöva röka plantan för att uppnå de positiva effekterna.

Cannabis bortförklaras ibland med argumentet att det är en naturmedicin med inexakta doser och att rök är skadligt för lungorna.

Av: Admin. Källa: IACM & Cannabis.se. Publicerad: 2010-04-17  00:04. Uppdaterad: 2010-04-17  00:04. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Studentgrupp utbildar andra ungdomar

Unga kanadensare har startat sin egen informationssajt om narkotika.

Det var efter att regeringen lanserat sin ungdomssajt kallad Not4Me extern länk som studenter och medlemmar i Canadian Students for a Sensible Drug Policy extern länk (CSSDP) satte upp sin egen sajt Not4Me? extern länk (notera frågetecknet).

not4me

Den alternativa sajten använder sig inte av någon abstinens-baserad, eller ineffektiv som de kallar den, information. Istället fokuserar man på så vetenskapligt korrekt upplysning som möjligt blandat med information om hur du reducerar risken vid användning, skadereduktion extern länk.

Båda sajterna tar allvarligt på risken med att utveckla ett beroende, men den stora skillnaden är att den student-skapade sajten inte utelämnar legala droger som alkohol, läkemedel och tobak.

En upplysningssajt av och för ungdomar.

Av: Admin. Källa: The Province. Publicerad: 2010-04-17  00:03. Uppdaterad: 2010-04-17  00:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nederländerna skulle tjäna fyra miljarder kronor vid reglerad odling

En ny rapport visar att reglera den s.k. bakdörren för holländska coffeeshops skulle kunna generera 4,1 miljarder kronor i besparingar och nya skatteinkomster.

I September 2009 tillsatte regeringen flera arbetsgrupper för att undersöka nya sätt att hålla nationens budget i koll.

En av frågorna de undersökte var att legalisera den illegala kultiveringen och grossisthanteringen av cannabis som levereras till landets coffeeshops.

holland

Nu har rapporten extern länk släppts och avslöjar att besparingar för utgifter inom polis och rättssystemet på 1,6 miljarder kr skulle kunna göras. Dessutom skulle insamlandet av extra skatter i form av punktskatter och moms inbringa 2,5 miljarder kr.

Men ett sådant förslag är kontroversiellt eftersom det bryter mot internationella FN-restriktioner och Schengensamarbetet, varnar rapportens författare.

Den holländska regeringen tjänar redan 3,9 miljarder kronor årligen i företagsskatter på försäljningen i landets ca 700 coffeeshops.

Av: Admin. Källa: TNI. Publicerad: 2010-04-17  00:02. Uppdaterad: 2010-04-17  00:02. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


MarijuanaDoctors.com lanserad

Den första söksajten och bokningsplattformen för medicinsk marijuana i USA har lanserats online.

MarijuanaDoctors.com extern länk för samman patienter med ett nätverk av erfarna läkare som har kunskap att rekommendera läkarcannabis. Sajten hoppas legitimera hela processen som behövs för att erhålla ett dispensintyg, då många läkare fortfarande är okunniga om örtens positiva effekt.

marijuanadoctors.com

Varje läkare som medverkar på sajten har sin egen detaljerad profil som besökare kan bläddra igenom, betygsätta och kommentera. Sajten innehåller även nyheter, juridiska råd och annan information.

Dessutom godkänns och verifieras varje läkare och klinik på sajten individuellt för att garantera säkerhet och kvalitet för patienter och närstående.

14 amerikanska delstater har hittills godkänt användning av medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: PRWeb. Publicerad: 2010-04-17  00:01. Uppdaterad: 2010-04-17  00:01. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Våga ifrågasätta dagens narkotikapolitik

Heroin.no extern länk är ett politiskt projekt som vill förändra den allmänna synen på dagens narkotikapolitik, skriver nyhetssajten Cannabis.se.

Bl.a. har de producerat flera satiriska filmer som ska få oss tänka och ifrågasätta om dagens narkotikapolitk fungerar.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2010-04-10  00:09. Uppdaterad: 2010-04-10  00:09. Avdelning: Media, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


En drogtsar blir skolad av lyssnare

USAs drogtsar Gil Kerlikowske medverkar på kanalen C-SPAN där folk kan ringa in och ställa frågor. Något jag tror Kerlikowske idag ångrar.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-04-10  00:08. Uppdaterad: 2010-04-10  00:08. Avdelning: Personligt, Intervju.

Skriv ut

Upp ↑


KD-politiker förklarar krig mot cannabishandeln

Kristdemokraten och Nederländernas justitieminister Ernst Hirsch Ballin extern länk hatar verkligen marijuana och gör allt han kan för ändra riktning på landets framgångsrika toleranta narkotikapolitik.

Nyligen publicerade Ballin ett utkast till ny lagstiftning som skulle förbjuda alla aspekter av hanteringen med mjuka droger.

Förslaget skulle förbjuda t.ex. growshops och kriminalisera dess ägare samt elektriker som hjälper till att bygga illegala plantationer.

Med andra ord skulle all hantering rörande framställning av cannabis kriminaliseras med straff upp till tre år i fängelse.

Idag tillåts odling av max fem plantor men aktiviteten är egentligen kriminaliserad. Innehav av upp till fem gram ignoreras på samma sätt.

ernst hirsch ballinErnst Hirsch Ballin.

På senare år har åklagare börjat bekämpa den illegala odlingen allt mer medan andra politiker vill se att kultiveringen legaliseras istället. Detta för att förhindra inblandning av organiserad brottslighet.

Det uppskattas att den holländska cannabisindustrin är värd mellan 24 och 48 miljarder svenska kronor varje år. Bara tomater och gurkor drar in mer pengar.

Nu finns det inte någon större chans att Ballin ska få sin vilja igenom p.g.a. det politiska läget i landet, men det är klart att Ballins förslag bygger mer på hans religiösa värderingar än vetenskap, statistik och sunt förnuft.

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl. Publicerad: 2010-04-10  00:07. Uppdaterad: 2010-04-10  00:07. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Razzia mot kanadensisk cannabisklubb reser frågor

calm

Polis i Toronto använde grovt våld när de rädade en kanadensisk dispensär i veckan. En händelse som förvånar aktivister.

Flera patienter kastades till marken och en person drabbades av hjärnskakning, en pisksnärtskada och skärsår i ansiktet när polis utan varning stormade Cannabis As Living Medicine (C.A.L.M.), som tjänar kvalificerade medlemmar och patienter med cannabis.

Vågar, cannabis, påsar, och annan utrustning beslagtogs. Personal anhölls och åtalades för langning medan flera rullstolsbundna patienter fick vänta utanför lokalen medan räden pågick. Alla åtalades släpptes senare på dagen.

Ännu vet ingen vad som orsakade räden. Staden har inte sett något liknande på över tio år och provinsens domstolar har alla godkänt cannabishanteringen. Vissa spekulerar att det kan röra sig om klagomål från boende i området eller ett politiskt initiativ.

C.A.L.M. är en av de äldsta cannabisklubbarna i Kanada och etablerades redan 1996. De förser ungefär 2000 medlemmar som lever med kroniska sjukdomar eller andra allvarliga åkommor med medicink marijuana genom ett nätverk/kooperativ.

En video från händelsen har läckt ut på YouTube och klubbens advokat planerar rättsliga åtgärder mot polisen och/eller staden.

Av: Admin. Källa: Cannabis Culture. Publicerad: 2010-04-10  00:06. Uppdaterad: 2010-04-10  00:06. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


DEA Official Announces Successful Drug Bust On Son's Room

Parodi...

Av: Admin. Källa: The Onion. Publicerad: 2010-04-10  00:05. Uppdaterad: 2010-04-10  00:05. Avdelning: Kultur, Humor.

Skriv ut

Upp ↑


Lyckad legalisering

Det Folkpartistiska nätverket Liberati får tummen upp av MedicinskMarijuana.com. Speciellt sedan de publicerat denna framtidsvision av ett Sverige 2019 där narkotika avkriminaliserats och en utvärdering pågår...

Läs artikeln här extern länk.

liberati

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-04-10  00:04. Uppdaterad: 2010-04-10  00:04. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Lagreform i USA [karta]

En uttömmande uppdatering av statuskartan rörande medicinsk marijuana i USA.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Av: Admin. Källa: NORML Stash. Publicerad: 2010-04-10  00:03. Uppdaterad: 2010-04-10  00:03. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ö-nationen Guam testar vattnet

Den lilla ön Guam i västra Stilla havet kan komma legalisera cannabis.

Senator Rory Respicio, en demokrat, har uttalat stöd för idén med att legalisera marijuana för vuxna på ön, som är ett amerikanskt autonomt territorium.

Än har inget formellt förslag presenterats men uttalandet ses som ett sätt att testa vettnet och allmänhetens tycke. Enligt källor håller Respicio på att skriva en motion som bygger på Kaliforniens proposition att reglera örten på samma sätt som alkohol och tobak.

Respicio, som hela sitt liv stött medicinsk marijuana, ska nu prata med läkare och polis för att säkerställa att förslaget passar samhällets olika intressen.

Guams statssköld.

Frågan kan komma att avgöras av öns invånare antingen genom en folkomröstning eller ett direkt verkställande. Marijuana, även medicinsk användning, är olagligt. Beroende på mängden kan användare dömas till böter eller fängelse.

Guam var förresten en av de första amerikanska jurisdiktioner att avkriminalisera en mindre mängd marijuana för personligt bruk.

På Saipan, en liknande ö-nation i Nordmarianerna i västra Stilla havet, har en politiker vid namn Stanley T. Torres introducerat ett liknande förslag.

Uppdatering: Medlemmar från Bermudas styrande parti Progressive Labor Party (PLP) vill ha en debatt extern länk kring avkriminalisering av marijuana.

Av: Admin. Källa: Marianas Variety. Publicerad: 2010-04-10  00:02. Uppdaterad: 2010-04-18  00:07. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Intervju med Douglas Hiatt

Intervju med Douglas Hiatt, mannen bakom ett initiativ att legalisera marijuana i delstaten Washington.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-04-10  00:01. Uppdaterad: 2010-04-10  00:01. Avdelning: Personligt, Intervju.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabinoider motverkar depression

I djurförsök har forskare vid University of Mississippi visat att cannabinoider som THC, CBD och cannabichromene (CBC) har antidepressiva effekter.

Effekten uppnåddes med mindre doser och beror på att phytocannabinoider (från växter) interagerar med det endocannabinoida systemet i våra kroppar.

"Dessa cannabinoider bidrar till hela den humör-upplyftande upplevelsen i plantan," skriver författarna.

depression

Cannabinoider i olika doser testades på möss i en rad stresstester. Bäst visade sig THC och CBD vara. Dessa kemikalier reducerade depression redan i mycket små doser. Cannabichromene (CBC) och cannabidiol (CBD) visade också positiva resultat med vid lite högre doser.

Cannabigerol (CBG) och cannabinol (CBN) visade inte några antidepressiva effekter förrän vid doser på 80mg/kg.

Studien extern länk publiceras i Pharmacological Biochemical Behaviour.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-04-03  00:07. Uppdaterad: 2010-04-03  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Intressant motion på Piratpartiets kongress

Den 12 april håller Piratpartiet extern länk kongress inför det kommande riksdagsvalet. Flera intressanta motioner ska behandlas. Minst en handlar om att avskaffa konsumtionsförbudet av narkotika.

Motion B35 om ställningstagande för att avkriminalisera bruk/konsumtion av narkotika läser:

piratpartiet

1988 kriminaliserade Sveriges riksdag bruk/konsumtion av narkotika, något som därefter ger böter för den som ertappades med narkotikaklassade substanser i kroppen.

I Sverige krävs det dock att man är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse för att polisen ska ha rätt att kroppsvisitera, ta urin- och blodprov på den misstänkte etc, vilket gjorde att den nya narkotikalagstiftningen inte bet som man hoppats, då "brottet" i sig är av den art att det kräver ingående intrång i människors privatliv för att kunna beivras på ett effektivt sätt.

Detta regleras av Rättegångsbalken 28 Kap. Om husrannsakan samt kroppsvisitation och kroppsbesiktning:

12 § Den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, får kroppsbesiktigas för ändamål som anges i 11 § eller enligt bestämmelserna i 12 a §. I den omfattning och för det ändamål som anges i 12 b § får också en annan person kroppsbesiktigas. Med kroppsbesiktning avses undersökning av människokroppens yttre och inre samt tagande av prov från människokroppen och undersökning av sådana prov. En kroppsbesiktning får inte utföras så att den undersökte riskerar framtida ohälsa eller skada. Den som skall kroppsbesiktigas får hållas kvar för ändamålet upp till sex timmar eller, om det finns synnerliga skäl, ytterligare sex timmar. Lag (2005:878)

Notera att detta är ett undantag från den grundlagsskyddade rättigheten att just slippa dessa ingrepp: Regeringsformen 2 kap Grundläggande fri- och rättigheter:

6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871).

Detta gjorde att man 1993 valde att gå ett steg längre och införde fängelsestraff i straffskalan för bruk av narkotika, även fast man i praktiken fortfarande alltså inte delar ut fängelsestraff för narkotikakonsumtion. Detta innebär att polisen nu kan kringgå grundlagsskyddade medborgerliga rättigheter som ska skydda oss från påtvingade kroppsliga ingrepp - såsom yttre- och inre kroppsvisitation, blod- och urinprov, husrannsakan mm. - utan egentlig grund annan än att de anser en person vara "misstänkt påverkad".

Den nuvarande narkotikalagstiftningen är ett uppenbart hot mot rättssäkerheten samt en kränkning av den personliga integriteten. För att råda bot på detta bör man, på ett fundamentalt plan, inte kunna bestraffas på grund av vilka ämnen man har i sin kropp. Och på ett mer praktiskt plan så bör man ta bort Polisens medel och befogenheter i att beivra narkotikabruk som kommer av 1993 års lagändring då man införde fängelsestraff i straffskalan för detta.

Motionen yrkar därmed att Piratpartiet:

- tar ställning för att avkriminalisera bruk/konsumtion av narkotika.
- tar ställning för att avlägsna fängelsestraff ur straffskalan för bruk/konsumtion av narkotika.

Uppdatering: Motionen extern länk avslogs med rösterna 188 mot och 83 för. 14 avstod.

Av: Admin. Källa: Piratpartiet Forum. Publicerad: 2010-04-03  00:06. Uppdaterad: 2010-05-03  02:00. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Sting vill se drogreform

sting

I en av de mest välskrivna krönikor extern länk för drogreform har ingen mindre än artisten Sting valt sida.

I en debattartikel på den amerikanska nättidningen Huffington Post skriver Grammyvinnaren att efter att ha läst en ledare i Wall Street Journal extern länk blev han övertygad att det måste finnas ett bättre sätt att hantera narkotikafrågan än genom enbart förbud.

Ett citat.

It featured an op-ed that dared to say in print -- in a thoughtful, meticulous argument -- what everyone who has seriously looked at the issue has known for years: the War on Drugs is an absolute failure whose cost to society is increasingly unbearable and absolutely unjustifiable.

För att få till en förändring uppmanar Sting läsare att gå med i Drug Policy Alliance extern länk som han menar gör ett fantastiskt arbete för att åstadkomma reform.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-04-03  00:05. Uppdaterad: 2010-04-03  00:05. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Utökad kamp mot narkotikamarknaden leder till mer våld

En provokativ ny rapport extern länk föreslår att desto mer polisresurser som satsas på att motverka droghandeln, desto mer ökar gängvåldet i den undre världen.

I kanadensiska städer som Montreal, Toronto och Vancouver har polisen satsat miljontals av kronor de senaste åren för att få stopp på den illegala narotikahandeln och det våld som rivaliserande gäng engagerar sig i.

HIV-forskningsgruppen B.C. Centre for Excellence in HIV/AIDS har motsatt åsikt. De menar, efter att ha gått igenom 15 engelskspråkiga studier på ämnet de senaste 20 åren, att blodgjutelsen bara förvärras när polisen försöker stoppa droghandeln.

87 procent av studierna observerade att narkotikapolisens arbete var associerat med en ökning av våld och vapen-relaterad brottslighet på narkotikamarknaden.

cfe

En studie från Florida 2001 fann t.ex. att en ökning i antal anhållningar för droger var länkat till en dubblering i risk för våld och inbrott.

Rapporten är angelägen med tanke på att den konservativa regeringen vill skicka fler drogbrottslingar till fängelse för att konfrontera drogberoende.

Men rapporten föreslår att mer repression är förutbestämt att misslyckas. Arrester och långa fängelsestraff leder bara till att utöka stommen för fejder mellan rivaliserande gäng. När marknaden blir instabil efter att nyckelspelare plockats bort, följer våld med stor säkerhet.

Istället föreslår man alternativ till förbud som legalisering av narkotika via kontrollerade marknader för vuxna för att minimera deras användning. På så sätt förvsinner motivationen för kriminella gäng att ge sig in i handeln.

Uppdatering: Nu har den systemiska granskningen fått uppmärksamhet i stormedia.

Av: Admin. Källa: The National Post & AP. Publicerad: 2010-04-03  00:04. Uppdaterad: 2010-05-03  01:27. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Strejk på valdagen i holländska coffee shops

Holländska coffee shops kommer att strejka under det kommande valet för att uppmuntra cannabiskonsumenter att gå och rösta på marijuanvänliga partier och kandidater.

Den 9 juni är det parlamentariska val i Nederländerna och inför detta har flera coffee shops gått samman i ett gemensamt budskap: Vi håller stängt för dagen så kunder kan gå och rösta på partier som inte vill stänga ner coffee shop-systemet.

Nol van Schaik extern länk, som äger en coffee shop i Haarlem, lanserade kampanjen då han anser att den nuvarande konservativa koalitionsregeringen är partisk mot cannabisetablissemangen. Kampanjen består bl.a. av en hemsida extern länk och upptryckta affischer.

coffeeshop strike

De senaste åren har man infört hårdare regler på den tolererade försäljningen, t.ex. att de måste hålla ett visst avstånd från skolor och kyrkor och förslag på att begränsa försäljning till holländska medborgare.

En del cannabiskonsumenter är svårflörtade när det gäller att delta i den demokratiska processen, då de hellre håller sig utanför systemet, men Nol van Schaik säger att miljontals av röstberättigade konsumenter kan göra en stor skillnad på valdagen.

En ljuspunkt är att Amsterdams borgmästare Job Cohen kan komma att ta över ledarskapet i Labour efter den avgående Wouter Bos. Cohen ses som mycket cannabisvänlig och har kallat på en reglerad produktion av drogen på samma sätt som försäljningen.

Av: Admin. Källa: Radio Netherlands Worldwide. Publicerad: 2010-04-03  00:03. Uppdaterad: 2010-04-03  00:03. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisanimation

Bra och välgjord videoanimation om cannabis.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2010-04-03  00:02. Uppdaterad: 2010-04-03  00:02. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Syntetisk cannabinoid motverkar magcancer

Koreanska forskare har visat att den syntetiska cannabinoiden WIN 55,212-2 hämmar celldelning och triggar programmerad celldöd i cancerceller som bildar svulster i magen.

Cannabinoider har bekräftats kunna döda flera olika typer av cancerceller men hittills har inte dess effekt på magcancer klarlagts.

cancer

Denna studie visar att så är fallet. CB1-receptorn aktiverades delvis under de dosberoende testerna och cellökning och invasion förhindrades på flera olika plan.

Resultaten öppnar upp för möjligheten att använda cannabinoider som en helt ny terapi mot magcancer, skriver man i studiens abstrakt.

Studien extern länk publiceras i Journal of Cellular Biochemistry.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2010-04-03  00:01. Uppdaterad: 2010-04-03  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑