Nyheter för mars månad 2010

Positiva resultat för Sativex mot cancersmärta

GW Pharmaceuticals har meddelat sina preliminära result av en ny studie som utvärderade effektivitet och säkerhet med Sativex i behandling av smärta hos cancerpatienter som upplever otillräcklig analgesi under opiatterapi.

Studien öppnar upp för mer ingående försök mot cancersmärta, som är vad Sativex kommer att marknadsföras emot, via Otsuka Pharmaceutical, i USA.

gwp

360 patienter i 14 länder utvärderade tre olika doser Sativex. En låg dos (1-4 spray/dag), mellan dos (6-10 spray per/dag) och en hög dos (11-16 spray per/dag) över en fem veckors-period.

Man fann bl.a. att Sativex påvisade märkbara skillnader gentemot placebo och att datan mötte de objektiv som stödjer en Fas 3-studie. Sativex uppvisade säkerhet och verkan och bra doskontroll. Två av tre analyser visade på att Sativex var statistiskt bättre på smärtlindring och sömn än placebo.

Nästa steg är att genomföra en kontrollerad större studie de kommande månaderna för att förhoppningsvis erhålla en licens från FDA (Food and Drug Administration), USAs motsvarighet till Läkemedelsverket.

Förra veckan bekräftade läkemedelsbolaget att Sativex är på god väg att godkännas i Spanien och Storbritannien för MS-relaterad spastiskhet.

Av: Admin. Källa: GW Pharmaceuticals. Publicerad: 2010-03-27  00:09. Uppdaterad: 2010-03-27  00:09. Avdelning: Forskning, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Överfyllda fängelser hotar rättssäkerheten

Enligt Kriminalvårdens prognoser kommer det att saknas 1100 platser i häkten och på anstalter 2013. Det riskerar att bli konsekvensen av en akut platsbrist på häkten och anstalter, varnar man.

Många häkten och anstalter har redan i dagsläget överbelagt, samtidigt som nya intagna står för dörren och väntar på ledig plats. Det betyder att dömda kan få stå i kö under lång tid för att få avtjäna sina fängelsestraff i Sverige.

– Platssituationen är mycket ansträngd just nu och vi ser dessvärre ingen ljusning den närmsta tiden, säger Martin Gillå, chef för Kriminalvårdens placeringsenhet i Stockholm.

I dagsläget finns endast enstaka ströplatser på normalavdelningar medan cirka 280 intagna i häkte väntar på en anstaltsplacering. Platssituationen gör att dömda blir kvar i häkte längre tider innan en ledig plats kan anvisas i anstalt.

fängelse

Något som riskerar att leda till ökat våld mellan interner, självmord, trakasserier, misshandel, överdoser, ohygien, rymningar, trängsel och konflikter. Vissa dömda kan komma få vänta uppemot ett helt år innan en plats blir ledig.

Sämst är läget på slutna anstalter i säkerhetsklasserna D och C samt till särskilda avdelningar som exempelvis sexualbrottsavdelningar. Ett exempel på platsbristen är häktessituationen i Norrland, där häktena just nu är överbelagda.

Platsbristen försvåras av att flera äldre häkten och fängelser läggs ner. Samtidigt väntas antalet fängelsedömda öka som en effekt av polisens satsning mot organiserad brottslighet och att straffen för våldsbrott skärps från den 1 juli i år.

I februari i år satt 4624 fångar i fängelse i Sverige, en beläggning på hela 94 procent.

Uppdatering: Regeringen föreslår nu längre häktningstider för att domstolarna ska ges chansen att förbereda sig bättre. Tiden mellan åtal och huvudförhandling föreslås utökas med en vecka fr.o.m. 1 juli 2010. Förslaget läggs fram trots att Sverige kritiserats av Europarådet för att misstänkta brottslingar frihetsberövas alltför länge i väntan på rättegång, skriver Nyheter24.

Av: Admin. Källa: SvD & Kriminalvården & Nyheter24. Publicerad: 2010-03-27  00:08. Uppdaterad: 2010-04-03  21:47. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Ökat stöd för reglering i Kanada

kanada

Stödet för reglering av marijuana fortsätter att öka i Kanada.

En ny opinionsundersökning visar att 50 procent stödjer avkriminalisering av drogen för vuxna medborgare, en ökning med fem procent sedan 2000.

Nej-sidan har gått ner under samma period från 37 procent till 30. De som är osäkra eller inte håller med något av alternativen har ökat från 16 procent till 20.

Demografin visar att majoriteten som stödjer legalisering är män (54%) under 25 år (58%). Det politiska stödet kommer mestadels ifrån stödjare av NDP (63%), Green Party (59%) och Bloc Québécois (58%).

Totalt 2,302 vuxna deltog i undersökningen som pågick mellan den 10-16 Mars. Felmarginalen ligger på (+/-)2.04.

Av: Admin. Källa: CBC. Publicerad: 2010-03-27  00:07. Uppdaterad: 2010-03-27  00:07. Avdelning: Nyheter, Kanada.

Skriv ut

Upp ↑


Studie återuppväcker intresse för dokumentär

waiting to inhale

De positiva resultaten av inhalerad cannabis i den stora studien i Kalifornien har gett nytt liv - och relevans - till en stark dokumentärfilm om praktiken i delstaten.

Jed Riffes prisvinnande film från 2006, Waiting to Inhale (trailer extern länk), innehåller material från de första kliniska studierna sedan 1970-talet av patienter som använder örten.

Medvekar gör bl.a. Dr. Donald Abrams, onkologichef vid ett av de större sjukhusen i San Francisco och professor i medicin vid University of California, San Francisco. Abrams genomförde en del av den forskning som nu visar att marijuana är välgörande för patienter med HIV och nervsmärta.

Även fast dokumentären producerades före explosionen av dispensärer utgör filmen en oumbärlig nybörjarguide till att förstå de sociala, politiska, juridiska och medicinska krafterna bakom debatten.

Waiting to Inhale har redan visats på otaliga filmfestivaler och kommer snart att visas på kabel-tv ännu en gång i USA.

Studien som kostade flera miljoner dollar bekräftade att drogen är effektiv i att reducera bl.a. MS-associerade muskelspasmer och kronisk smärta.

Av: Admin. Källa: The Sacramento Bee. Publicerad: 2010-03-27  00:06. Uppdaterad: 2010-03-27  00:06. Avdelning: Kultur, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Noam Chomsky om marijuana

För alla människor med vänstersympatier som fortfarande tror förbudet mot cannabis är baserat på vetenskap hänvisar jag till Noam Chomsky.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-03-27  00:05. Uppdaterad: 2010-03-27  00:05. Avdelning: Politik, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Intervju med Chris Davies (MEP)

Intervju med Chris Davies (Liberal Democrats och MEP) om bl.a. droglagsreform.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-03-27  00:04. Uppdaterad: 2010-03-27  00:04. Avdelning: Personligt, Intervju.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisdokumentär på SVT

Alltid kul när cannabis omnämns på svensk statstelevision. Detta inträffade senast när SVT2 i måndags sände den brittiska dokumentären Cannabis: The Evil Weed?

svt

Dokumentären döptes om på svenska till Sanningen om cannabis extern länk (Vetenskapens Värld) och gav nog den svenska befolkningen ett och annat att tänka på extern länk. Saker som förhoppningsvis får dem att ifrågasätta förbudet.

Som vissa mediastrateger säger: All publicitet är bra publicitet.

Se programmet hos SVT Play här extern länk.

Av: Admin. Källa: SVT. Publicerad: 2010-03-27  00:03. Uppdaterad: 2010-03-27  00:03. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Global konsumtionstabell

En snygg grafisk tabell över hur stor andel av en nations befolkning som använder cannabis.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Av: Admin. Källa: Dope Smoker. Publicerad: 2010-03-27  00:02. Uppdaterad: 2010-03-27  00:02. Avdelning: Statistik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabiskultur på TV [video]

Debatt mellan Allen St. Pierre (NORML) och Melissa Henson (Parents Television Council) om cannabiskultur på tv.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-03-27  00:01. Uppdaterad: 2010-03-27  00:01. Avdelning: Kultur, USA.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex snart godkänd som medicin i EU

Det brittiska läkemedelsbolaget GW Pharmaceutical, tillverkaren av det cannabisbaserade preparat Sativex, meddelar att man förväntar sig att medlet kommer att godkännas i Storbritannien och Spanien någon gång under andra kvartalet i år (april-juni).

Företaget säger i ett pressmeddelande att myndigheter i England och Spanien inte har haft några anmärkningar på kvalitet, säkerhet eller effektivitet i processen att godkänna medicinen inom EU.

Sativex, som sprayas under tungan, kommer efter godkännande att marknadsföras av Bayer i Storbritannien och i övriga Europa av Almirall.

sativex

Det innebär att processen snart går in i sista fasen och det rör saker som informationen till patienter och instruktioner för medicinen (bipacksedel). Detta dokument ska granskas av regulatorer under de kommande veckorna.

Följande den sista fasen av godkännandeprocessen för Storbritannien och Spanien kommer ansökan lämnas in för resten av de europeiska länderna under 2010.

Sativex kommer att i första hand skrivas ut mot spastiskhet (ofrivilliga sammandragningar i muskler) hos patienter med multipel skleros (MS).

Läkemedlet godkändes i Kanada redan 2005 och har funnits tillgängligt i Sverige på licens i ett fåtal fall.

Av: Admin. Källa: GWPharma. Publicerad: 2010-03-20  00:07. Uppdaterad: 2010-03-20  00:07. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Medborgarrättsgrupp stödjer reglering

naacp

NAACP extern länk i Kalifornien - en av USA:s äldsta och mest inflytelserika medborgarrättsrörelser - meddelar att styrelsen beslutat att stödja ett röstarinitiativ som ämnar att reglera och taxera cannabis i delstaten Kalifornien.

Bland de kommande lagförslagen för 2010 som gruppen antingen stödjer, tar ingen position i eller motsätter sig återfinns idén att legalisera drogen för vuxna att använda under ansvar och med respekt.

Alice A. Huffman är president av National Association for the Advancement of Colored Peoples filial i delstaten och många aktivister har personligen tackat henne för det modiga beslutet. Nu hoppas man att även den nationella styrelsen ska följa efter.

Brottsstatistik visar att upprätthållandet av narkotikalagar alltid drabbar etniska minoriteter hårdast.

Uppdatering: En av de större fackföreningarna I USA har kommit ut till stöd för förslaget, som fått namnet Proposition 19. United Food and Commercial Workers (UFCW) på västkusten representerar 200,00 medlemmar, inklusive 26,000 i Kalifornien.

Uppdatering: Det demokratiska partiet har beslutat att förhålla sig neutral till Prop 19, vilket gör att man lämnar över beslutet till lokala förgreningar att engagera sig för eller emot. Däremot väljer Unga Demokrater att stödja förslaget. Enligt en utvärdering extern länk från opartiska The California Legislative Analyst’s Office (LAO) kommer Prop 19 lösgöra enorma polisresurser att fokusera på allvarligare brott. Dessutom kommer hundratals av miljoner dollar att genereras för att finansiera viktiga samhällstjänster och skydda barn. Förslaget undergräver inte heller arbetsplatssäkerhet eller trafiksäkerhet.

Uppdatering: En intressant analys av de många opinionsundersökningarna med fokus på etniska minoriteter och varför de officiellt inte verkar vilja stödla Prop 19 finns att läsa här extern länk. Och varför de säger en annan sak i automatiska undersökningar. Det hela har att göra med rasism.

Uppdatering: National Black Police Association extern länk (NBPA), föreningen för poliser med afrikanskt ursprung har meddelat att de stödjer förslaget. De nämner medborgerliga rättigheter och allmän säkerhet som orsaker till sitt beslut.

Uppdatering: Facebook har vägrat köra några annonser för kampanjen Just Say Now p.g.a. det gröna marijuanalövet. Istället har Google hoppat in och lovar att köra dem i sitt annonsnätverk. Se annonserna här extern länk. Samtidigt har Latino Voters League (LVL), som är en opartisk organisation som arbetar med att mobilisera amerikanska väljare av latinamerikanskt ursprung eller från spansktalande länder runt progressiva frågor, officiellt extern länk kommit ut till stöd för initiativet.

Uppdatering: En av delstatens mest inflytelserika fackföreningar med över 700.000 medlemmar har valt att stödja förslaget. Service Employees International Union of California ger kampanjen legitimitet och chans till ekonomisk förstärkning.

Av: Admin. Källa: NORML & SF Weekly 1 & SF Weekly 2 & LEAP & New York Times. Publicerad: 2010-03-20  00:06. Uppdaterad: 2010-09-19  18:19. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Prisutveckling för narkotika 1998-2007

En enkel fråga. Om svensk narkotikapolitik fungerar så bra, hur kommer det sig att priserna kraftigt extern länk har sjunkit extern länk de senaste tio åren?

Här är narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2007 för de vanligast förekommande drogerna.

Amfetamin från 680 kr per gram till 234 kr
Kokain från 1 350 kr till 811 kr
Brunt heroin från 2 782 kr till 1 097 kr
Vitt heroin från 2 464 kr till 1 400 kr (1993-2007)
Hasch från 150 kr till 81 kr
Marijuana från 156 kr till 84 kr
Ecstasy från 177 kr till 106 kr (2000-2007)
Kat från 300 kr till 164 kr (2000-2007)

Av: Admin. Källa: CAN. Publicerad: 2010-03-20  00:05. Uppdaterad: 2010-03-20  00:05. Avdelning: Statistik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Willie Nelson besöker Sverige

Den 76-årige countrystjärnan Willie Nelson extern länk kommer till Sverige.

13 april släpps Willie Nelsons nya album Country Music, hans första Bluegrass-album. Som en del av releasen gör han en Europaturné och måndagen den 14 juni spelar han på Cirkus scen i Stockholm.

willie nelsonWillie Nelson.

Karriären är lång. Han har hittills hunnit med 81 studioalbum plus flera live- och samlingsalbum, författat ett flertal böcker, medverkat i ett 30-tal filmer, välgörenhetskonserter, och hunnit med att ingå i gruppen The Highwaymen.

Vid sidan av musiken har han också engagerat sig politiskt i bland annat freds- och miljöfrågor och för en legalisering av vuxen konsumtion av marijuana.

Nelson sitter t.ex. i den rådgivande styrelsen av NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) som han arbetat med i flera år. Bl.a. medverkar han i reklamfilmer på tv och radio där budskapet är att legalisera växten.

Av: Admin. Källa: Fria Tidningen. Publicerad: 2010-03-20  00:04. Uppdaterad: 2010-03-20  00:04. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Läkarcannabis påverkade inte drogrehabilitering

En pilotstudie extern länk med medicinsk marijuana visar att bruket av cannabis komprometterade inte behandling av patienter på rehabkliniker eller beroendecentrum.

Forskare från Kalifornien undersökte patientresultat i ett öppet substansmissbruksprogram där 13 godkända användare av läkarcannabis ingick såväl som 146 icke-användare.

Varenda en av de 13 patienterna hade skickats till behandling av en domstol och hade ansökt och beviljats användning av drogen under behandlingstiden.

Forskare noterade att trots det begränsade antalet av testobjekt på ena sidan och att resultaten därför är preliminära gick det att utvärdera datan.

Bruket av cannabis påverkade inte behandlingen bland de tretton patienterna. De verkade istället göra lika bra eller bättre ifrån sig än icke-användare i flera viktiga kategorier som behandlingskomplettering och återfall.

hrj

Studien publiceras i Harm Reduction Journal.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-03-20  00:03. Uppdaterad: 2010-03-20  00:03. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Reform av Kaliforniens parafernalialagar på gång

Politikern Tom Ammiano (D-San Francisco) som blev en rikskändis när han la fram ett förslag att taxera och reglera cannabis för vuxna medborgare i Kalifornien vill nu även förändra de lagar som förbjuder innehav och försäljning av de instrument som ibland används för att konsumera viss narkotika.

AB1811, om den blir lag, skulle ändra delstatens definition av 'drug paraphernalia' för att utesluta användbara objekt associerade, designade och som marknadsförs för konsumtion av medicinsk marijuana.

kalifornien

Bland föremål som skulle undantas från den nuvarande lagen är testutrustning för droganalys, inhaleringsföremål som elektriska vaporisatorer och vattenpipor, kultiveringsutrustning, och förpackningsapparatur som vågar och behållare, speciellt de objekt som används i tillverkning och förberedning av ätbara produkter och extrakt.

De flesta av dessa produkter säljs f.n. under falska pretentioner att de ska användas för tobak eller används för odling av tomater. Under AB1811 skulle försäljare vara fria att informera kunder om deras riktiga användning, såväl som att förse relevant konsumentinformation och hälsolitteratur.

Motionen ligger f.n. i utskottet för allmän säkerhet som är planerad att genomföra höranden om förslaget tisdagen 23 mars.

Uppdatering: Förslaget röstades ner med siffrorna 33-36. 12 medlemmar röstade ej.

Av: Admin. Källa: California NORML. Publicerad: 2010-03-20  00:02. Uppdaterad: 2010-06-20  23:16. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Viktig föreläsning

Föreläsning av den pensionerade poliskaptenen Peter J. Christ, som hölls på Columbia-Greene Community College, Hudson, New York, den 3 december 2009.

Christ är medgrundare av LEAP (Law Enforcement Against Prohibition), en grupp f.d. poliser som anser förbudet mot narkotika är mer skadligt för samhället än att reglera och kontrollera substanserna.

Ett viktigt föredrag som alla borde se.

Av: Admin. Källa: LEAP. Publicerad: 2010-03-20  00:01. Uppdaterad: 2010-03-20  00:01. Avdelning: Debatt, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ledare: Varför äta fiskolja när det finns hampafröolja?

Uppdrag Granskning extern länk hade ett intressant program i veckan när man tog upp hur svenska fiskare stjäl fångsten från fattiga och svältande människor utanför Afrikas kust för att tillverka nordisk hälsokost.

fiskolja

Färsk fisk från ockuperade Västsahara mals ner och säljs som Omega-3-kapslar på hälsokostbutiker i Sverige. Samtidigt skickar SIDA burkar med makrill från Thailand som bistånd till den fördrivna lokalbefolkningen som saknar mat för dagen, skriver SVT om svsnittet.

Tänk om alla dessa människor som köper fiskolja för miljontals kronor varje år använde den nyttiga hampafröljan istället. Samma nyttiga omega 3-fettsyror som finns i fiskolja finns i en perfekt kombination i hampafröoljan. Vilket lidande skulle vi som ett samhälle inte kunna stoppa?

Varför inte uppmuntra svenska bönder, eventuellt med jordbruksbidrag, att odla hampa i massor för att sedan låta svenska företag pressa och sälja oljan. Hur många jobb skulle inte en sådan industri skapa?

Admin
info@medicinskmarijuana.com

Se länksidan för sajter som säljer hampafröolja i Sverige.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-03-13  00:06. Uppdaterad: 2010-03-13  00:06. Avdelning: Debatt, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Nya studier

Skydd mot MDMA. Enligt forskning extern länk vid Barcelonas Universitet så motverkar THC nervskador som orsakas av Ecstasy. Studien utfördes på möss. Mekanismen verkar bero på att cannabinoider sänker kroppstemperaturen genom aktivering av receptorn CB1 och kanske även skyddar mot nervinflammation, men då genom receptorn CB2.

Smärta från bencancer. Enligt djurförsök extern länk vid amerikanska University of Arizona reducerade en agonist för CB2-receptorn bencancer-inducerad smärta och benskörhet. Möss injicerades med cancerceller i benen och behandlades med AM1241. Mätningar med röntgen gjordes sedan efter 7, 14 och 21 dagar. Både benskörhet, risken för benbrott och smärta försvagades. Opiatbehandling mot bencancersmärta har visat sig problematiskt då det kan resultera i en ökad benskörhet.

Ryggmärgsskada. Forskare extern länk i Spanien har visat att den kroppsegna cannabinoiden 2-AG hjälper till i läkningsprocessen av nervskador från ryggmärgsskador. I studien, som baserades på en djurmodell av ryggmärgsskada, så räckte det med en enda behandling av endocannabinoiden för att uppnå den skadelindrande effekten i 28 dagar efteråt. En anmärkningsvärd effekt från administrationen var att en utbredning av skadan syntes minska.

Samverkan med Aspirin. Italiensiska forskare från University of Modena and Reggio Emilia har publicerat en studie extern länk som stödjer forskning att acetylsalicylsyra (Aspirin) och cannabinoider tillsammans fungerar för att lindra smärta. Forskarna skriver att den syntetiska cannabinoiden HU210 i låga doser tillsammans med Aspirin visade på goda terapeutiska resultat.

Sömn. En studie extern länk från Mexico visar att den kroppsegna cannabinoiden anandamid förlänger den viktiga REM-sömnen (rapid-eye-movement). Anandamid injicerades i hjärnan på försöksdjur i olika doser. Dataresultat visar på en direkt koppling mellan endocannabinoider (de cannabisliknande ämnen som finns natuligt i kroppen) och aktivitet i hippocampus, d.v.s. en ökad sömnmekanism.

Crohns sjukdom. Det endocannabinoida systemet visar på en möjlig terapeutisk effekt i behandling av den kroniska inflammatoriska magsjukdomen Crohns sjukdom extern länk. 166 patienter med ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation), 216 patienter med CD och 197 friska kontrollpersoner undersöktes för förekomst av en speciell receptorgen (CNR1) som är mottaglig för cannabisliknande ämnen och som oftare dyker upp hos patienter med dessa problem.

Karies. Data extern länk från Schweiz visar att cannabisrökning inte är associerad med någon ökning av karies. Istället verkar livsstil kombinerat med kortvarig muntorrhet efter THC-konsumtion vara anledning till sämre tandhygien bland schweiziska unga vuxna. Studien innefattade 43 regelbundna konsumenter och 42 tobaksrökare som en negativ kontrollgrupp, alla mellan 18-25 år. Cannabisgruppen rapporterade en sämre tandborstanvändning och tandläkarbesök, men även en högre konsumtion av sötsaker.

Schizofreni. Nya rön föreslår att antagonister för cannabinoidreceptorn CB1 har en farmakologisk profil liknande antipsykotiska droger. Forskare från Italien undersökte extern länk antagonisten AM251 effekt på försöksdjur. Sedan tidigare vet man om att det endocannabinoida systemet är till viss del inblandat med schizofreni och liknande störningar. Försök med AM251 visar att antagonisten motverkade de kognitiva problem möss som utsatta för fencyklidin/PCP (ibland kallat ängladamm) upplevde och återställde det endocannabinoida systemet till det normala.

Epilepsi. Forskare extern länk i Storbritannien har undersökt den antiepileptiska effekten av Delta(9)-tetrahydrocannabivarins effekt på hjärnmateria efter epilepsi-aktivitet in vitro (i en testtub). Ämnet testades även på en epilepsimodell hos vuxna råttor. En tydlig reducering av anfall kunde noteras i båda tester. Forskarna skriver att datan demonstrerar att Delta(9)-THCV utövar antiepileptiska egenskaper och motverkar den elektriska aktivitet som orsakar kramperna.

Biverkningar. Forskare extern länk på Nya Zeeland undersökte biverkningar med cannabis-baserade medicinska extrakt mot MS-relaterad spastiskhet. De fann att ogynnsamma effekter var generellt milda som torr mun, yrsel, sömnighet, illamående och berusning. De varnar dock för att känsliga personer bör inte använda cannabinoider terapeutiskt, t.ex. ungdomar, gravida och personer med anlag för psykos. Uppdatering.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-03-13  00:05. Uppdaterad: 2010-03-18  21:50. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Politiker attackerar tuff kriminalpolitik

F.d. narkotikasamordnaren Björn Fries och Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, skrev nyligen i Svenska Dagbladet extern länk att hårdare tag ger inte färre brott.

Forskning visar att bestraffning inte är en effektiv metod mot brott bland unga. Ändå bygger regeringspartierna sin kriminalpolitik på hårdare tag. Det är dags att kriminalpolitiken kunskapsbaseras, lyder textens första paragraf.

Läs gärna!

Läs även artikeln Politiken kring kriminalvård går emot all forskning extern länk.

Korspostad hos Overgrepp.com extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-03-13  00:04. Uppdaterad: 2010-03-13  00:04. Avdelning: Debatt, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Jättebeslag av odlad cannabis i södra Stockholm

Söderortspolisen har avslöjat ett stort cannabisnätverk i en razzia i södra Stockholm.

På sju adresser hittades totalt 15 odlingstält. En omfattande odling var gömd i ett lönnrum bakom en ljudisolerad musikstudio. Omkring tio kilo cannabis beslagtogs, till ett värde av ca en miljon kronor på gatan, och det hela räknas som ett av de största beslagen av svensktillverkad cannabis.

Polisen har hittills gripit sex personer mellan 30 och 35 år där tre utpekas som huvudmännen. En av dem äger ett skivbolag som har gett ut en känd svensk artist, som dock inte är misstänkt för något brott. En person är dessutom anhållen i sin frånvaro och ett tiotal personer har förhörts.

growtent

Försvarsadvokaten till en av de häktade säger att hans klient medger narkotikabrott av normalgraden, men att han haft cannabisplantor hemma för eget bruk.

Polisen beräknar att landet idag är självförsörjande på cannabis efter att ha upptäckt flera storskaliga och professionella odlingar i södra Sverige 2008.

Söder om Stockholm verkar vara ett populärt område för kultivering, vilket en tidigare artikel vittnar om.

Gränsen för grovt narkotikabrott går vid 2,5 kilo för torkad cannabis.

Av: Admin. Källa: SvD. Publicerad: 2010-03-13  00:03. Uppdaterad: 2010-03-13  00:03. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Jämförelse mellan rasism och cannabishat

Detta är en tabell som visar på hur cannabis ofta målas upp som ett stort samhällshot på samma sätt som rasister argumenterar för en mer restriktiv invandring.

Jag är medveten om att etnisk tillhörighet är något man inte kan ändra på medan man frivilligt väljer att konsumera cannabis. Poängen kvarstår däremot. Samma taktik/kritik används mot båda, vilket jag finner oerhört intressant.

CannabisInvandrare
De(n) för med sig värderingar som är främmande för SverigeDe(n) för med sig värderingar som är främmande för Sverige
En handling från en person ur gruppen påklistras alla ur samma gruppEn handling från en person ur gruppen påklistras alla ur samma grupp
SamhällskostnaderSamhällskostnader
Risker överdrivs och positiva fördelar förminskasRisker överdrivs och positiva fördelar förminskas
Drogliberaler är farligaFri invandring är farligt
Vi måste skydda ungdomar från missbrukVi måste skydda våra unga flickor från invandrarpojkar

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-03-13  00:02. Uppdaterad: 2010-03-13  00:02. Avdelning: Samhälle, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Förbudsanhängare byter sida

En av f.d. president Bush anställda, en tidigare stark förbudsanhängare, har ändrat åsikt och stödjer nu droglagreform.

I vårnumret av Democracy Journal extern länk understryker John J. DiIulio Jr. behovet av att "legalisera marijuana för medicinska ändamål" som en del av hans sex steg för att reducera den stora fängelsebefolkningen på nationell nivå.

DiIulio, som arbetar som professor i statskunskap vid University of Pennsylvania, författade så sent som 1996 en bok med de f.d. drogtsarerna William Bennett och John Walters och skrev artiklar med rubriken "Låt Dem Ruttna". 2001 blev DiIulio ansvarig för ett departement som söker att utöka religiösa organisationers medverkan i samhället under Bush.

Det kommer inte som någon stor överraskning för aktivister att DiIulio nu officilt vänder ryggen på masskriminalisering och repression. Både magasinen Time och Rolling Stone publicerade på 2000-talet artiklar som noterade DiIulios avsky mot drakonisk narkotikalagstiftning.

Här är hela hans citat om marijuana.

Sixth, legalize marijuana for medically prescribed uses, and seriously consider decriminalizing it altogether. Last year there were more than 800,000 marijuana-related arrests. The impact of these arrests on crime rates was likely close to zero. There is almost no scientific evidence showing that pot is more harmful to its users’ health, more of a "gateway drug," or more crime-causing in its effects than alcohol or other legal narcotic or mind-altering substances. Our post-2000 legal drug culture has untold millions of Americans, from the very young to the very old, consuming drugs in unprecedented and untested combinations and quantities. Prime-time commercial television is now a virtual medicine cabinet ("just ask your doctor if this drug is right for you"). Big pharmaceutical companies function as all-purpose drug pushers. And yet we expend scarce federal, state, and local law enforcement resources waging "war" against pot users. That is insane.

Av: Admin. Källa: Chronicle Blog & ASA. Publicerad: 2010-03-13  00:01. Uppdaterad: 2010-03-13  00:01. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Unik debattartikel från en svensk politiker

Riksdagskandidaten för Centerpartiet Johan Hedin uttalande att han stödjer en debatt om cannabis slog ned som ett bombnedslag i Sverige idag.

Cannabis kan bli nästa stora svenska exportsuccé skriver han på Politikerbloggen extern länk. Hedins önskan är att cannabis vara eller inte vara ska debatteras på samma sätt som alla andra ämnen. Lugnt, sansat och med fakta.

Det är första gången i svensk politisk historia som en politiker och riksdagskandidat för ett etablerat parti väcker frågan inför ett kommande val.

johan hedinJohan Hedin.

Centerpartister räds inte att diskutera stora och svåra frågor och det finns säkerligen en rad relevanta argument både för och emot det svenska cannabisförbudet, men är det någonstans en öppen och intellektuellt hederlig debatt kan föras om förbudets för- och nackdelar, är det nog i Centerpartiet. Ämnet är naturligtvis oerhört komplext och vi bör påbörja ett arbete kring denna fråga nu, för att kunna fatta ett gemensamt beslut om en hållning på stämman i Åre nästa år. För frågan om att tillåta cannabis har alla förutsättningar att bli en klassisk centerfråga, skriver han bl.a.

Han tar även upp frågor kring personlig frihet, ekonomisk tillväxt och statliga övergrepp som följer i fotspåren av en masskriminalisering av drogens användare.

På hans blogg extern länk ställer han också frågan med anledning av att Kalifornien såväl som övriga Europa rör sig mot en reglering av mjuka droger istället för fortsatt kriminalisering.

Motreaktioner på uttalandet kommer mestadels från politiska motståndare som avfärdar innehållet med att han talar till drogliberaler, rädsla för ett ökat missbruk och en alltmer desperat sittande regering.

This article is also available in english (PDF).

Uppdatering: Den europeiska reformgruppen ENCOD har uppmärksammat min artikel. Läs mer här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-03-10  21:42. Uppdaterad: 2010-03-16  21:53. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Ronald Reagans sonson efterlyst för marijuana

En domare har utfärdat en arrestorder för den f.d. amerikanska presidenten Ronald Reagans sonson för marijuanainnehav.

Cameron Reagan är den konservativa tv-personligheten Michael Reagans son. 31-åringen stoppades för fortkörning i Malibu, Kalifornien i November 2009. Drogen hittades vid en genomsökning av fordonet.

Den 8 januari skulle han ha dykt upp i domstol åtalad för innehav, men var frånvarande, utan någon förklaring.

ronald reaganRonald Reagan.

Cameron var även inblandad i en seperat incident vid sina föräldrars hem där han berusad ska ha agerat aggressivt mot de poliser som svarat på ett inbrottsalarm. Åtalet där gäller våld mot tjänsteman.

Michael Reagan adopterades av Ronald Reagan och hans första fru Jane Wyman.

Både Ronald och Nancy Reagan var kända för sina starkt konservativa åsikter, speciellt kring narkotika och deras användning.

Av: Admin. Källa: WENN. Publicerad: 2010-03-07  00:07. Uppdaterad: 2010-03-07  00:07. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny tidning om läkarcannabis

Cannabismagasinet High Times har expanderat sin utgivning till ett magasin enbart om läkarcannabis.

High Times Medical Marijuana News & Reviews extern länk heter tidningen som innehåller guider och adresslistor till dispensärer, kultiveringstips, recept och artiklar om den nya industrin.

Med 14 amerikanska delstater som accepterat medicinsk marijuana verkar tiden vara rätt för en sådan tidning. Premiärnumret släpptes 2:a februari.

Utgivningstakten är satt till fyra gånger om året.

mmnar

Av: Admin. Källa: High Times. Publicerad: 2010-03-07  00:06. Uppdaterad: 2010-03-07  00:06. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


En DEA-agent som bytt sida

En f.d. narkotikapolis för DEA (Drug Enforcement Agency) talar ut emot narkotikaförbudet.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-03-07  00:05. Uppdaterad: 2010-03-07  00:05. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Italien: MS-patient vann rätten att importera cannabismedicin

En italiensk domstol i staden Avezzano har dömt att en multipel skleros-patient bör ha fri tillgång till behandling med cannabis-baserade läkemedel som existerar utanför landet.

Domare Elisabetta Pierazzi förkunnade att traditionella läkemedel hade inte varit effektiva och att cannabis var den enda medicinen som reducerar patientens symptom och stoppade en försämring av hans hälsa.

Domen baseras på landets författning, paragraf 32, som försäkrar alla medborgares rätt till sin egen hälsa. Detta är den första domen av sitt slag i Italien, enligt media.

italien

Den inte namngivna manliga patienten, i regionen Abruzzo som ligger i provinsen av L'Aquila, kommer nu att få tillgång till den importerade medicinen. Vilken sort framgår inte av rapporterna.

- Detta är en seger för alla sjuka människor som tvingas ta avstånd från det enda botemedel som kan lindra deras lidande p.g.a. ett orimligt förbud som går emot fundamentala mänskliga och medborgerliga rättigheter, citerades han säga.

Av: Admin. Källa: Il Centro & IACM. Publicerad: 2010-03-07  00:04. Uppdaterad: 2010-03-07  00:04. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


UNODC censurerar sig själva

Vågar inte FNs drogkontor skriva om den växande legaliseringsdebatten om cannabis? Frågan är berättigad sedan man raderat en sektion som pratar om just detta från sin sajt.

Det var den brittiska reformgruppen Transform extern länk som först uppmärksammade att UNODC (UN Office on Drugs and Crime) ungdomsektion hade ett ovanligt balanserat och pragmatiskt inlägg, men det dröjde inte länge förrän man skrivit om detta förrän sektionen försvann.

Raderingen förbryllar många eftersom materialet, som talar om nackdelarna med cannabisförbudet, såsom brottsregister, felprioriteringar och ineffektivitet, legat orört sedan september 2006.

Om du vill jämföra de båda sidorna kan du göra detta nedanför.

FÖRE extern länk

EFTER extern länk

Uppdatering: Nu har cannabis-delen återinsatts men med drastiska ändringar. All diskussion om fördelarna med avkriminalisering har försvunnit. Det samma gäller sektionen om proportionalitet och alternativ till arrest. Istället hittar vi ett obekvämt placerat stycke om de 'många hälsoriskerna' med marijuana-bruk.

Av: Admin. Källa: Transform. Publicerad: 2010-03-07  00:03. Uppdaterad: 2010-05-03  01:55. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


En brittisk patient [video]

Sarah Martin är en brittisk medborgare och multipel skleros-patient som medvetet bryter mot sitt lands narkotikalagar för att lindra symptomen från sin sjukdom.

I detta progam från BBC Inside Out följer vi henne i sin kampanj för att göra drogen i dess råa form tillgänglig i sitt eget hemland.

Du kan se fler videos från Martin på hennes YouTube-sida extern länk.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-03-07  00:02. Uppdaterad: 2010-03-07  00:02. Avdelning: Kultur, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Storbritannien kan få tillbaka drogtsar

Mellan 1998 och 2002 hade Storbritannien sin egen brittiska drogtstar. Nu kan landet få tillbaka den kritiserade rollen.

The Home Affairs Committee skriver i sin sjunde rapport (februari 2010) att de rekommenderar en oberoende drogsamordnare eller rådgivare på samma sätt som man hade tidigare.

Rapporten anser bl.a. att de olika utspridda avdelningar och sektioner gjort landets narkotikastrategi i stort behov av någon slags koordinerare.

Polisen Keith Hellawell, som hade jobbet innan han avgick i protest 2002 då den dåvarande regeringens beslöt att nedklassifiera cannabis, fick betalt 1,1 miljoner i årslön.

Keith HellawellKeith Hellawell.

Hans stöd för dödsstraffet för vissa brott som terrorism och konservativa syn på narkotika gjorde honom impopulär och konstant i bråk med Labour-regeringen.

Av: Admin. Källa: Parliament.co.uk. Publicerad: 2010-03-07  00:01. Uppdaterad: 2010-03-07  00:01. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑