Nyheter för januari månad 2010

Sanningen om läkarcannabis och amerikansk forskning

Den amerikanska regeringens hinder för att studera marijuanas medicinska effekter blir allt mer synlig. Detta trots Obamas administration mer liberala ställning kring delstatslagar som godkänner medicinsk användning. En artikel från NY Times avslöjar spelet bakom scen.

Cannabis läge som medicin i USA har effektivt hindrats i deccenium genom en byråkratisk labyrint som består utav National Institute on Drug Abuse (NIDA), Drug Enforcement Administration (DEA) och Food and Drug Administration (FDA).

Utöver detta har en byråkratisk kamp pågått i över 20 år mellan DEA och FDA över tillgången på narkotikaklassade och beroendeframkallande - men extremt effektiva - receptbelagda läkemedel.

Marijuana är idag den enda drog som kontrolleras av den federala regeringen och som kräver en speciell vetenskaplig granskning för att godkänna laglig forskning.

Ett exempel. För att få fram marijuana att studera måste en forskare få tillstånd från NIDA som aldrig någonsin finansierat en studie om växtens positiva effekter. När forskare sedan ber DEA, som ofta medvetet fördröjer en ansökan, att få odla sin egen tillgång blir svaret att de bara följer NIDAs exempel.

Resultatet. Lyle E. Craker, en botanikprofessor vid University of Massachusetts, har under nio hela år försökt få tillstånd att odla några plantor för studier.

Det finns alltså en logisk anledning till att det finns så få studier i USA om plantans positiva egenskaper. Därför kan också antidrog-grupper fortsätta hävda att det saknas forskning på området.

usa

Framgången för medicinsk marijuana i USA (nu laglig i 14 delstater) kan spåras tillbaka till landets stora intresse för alternativ medicin, och kanske är det där vi kommer hitta läkarcannabis i framtiden. Som ett naturläkemedel.

Andra hoppas på att när allmänheten vaknar upp och upptäcker hur regeringen blockerat forskning under alla dessa år så kommer de ännu mer stödja de politiska initiativ på delstatsnivå som redan varit så framgångsrika i att legalisera drogen.

Alltsammans är trots allt en påminnelse om att medicin länge drivits av mer än vetenskap.

Av: Admin. Källa: NY Times. Publicerad: 2010-01-30  00:07. Uppdaterad: 2010-01-30  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Lagar ineffektiva i att stoppa användning

Lagar som förbjuder vuxna från att använda cannabis har misslyckats över hela världen. Det säger en internationell grupp av drogpolicyexperter i en ny bok.

- Det är dags för världens regeringar att återadressera cannabispolitiken, säger Peter Reuter, professor vid University of Maryland och en av fem medförfattare till boken Cannabis Policy: Moving Beyond Stalemate.

bok

Reuter tillsammans med Robin Room, Benedikt Fischer, Wayne Hall och Simon Lenton säger att förbudet lett till påträngande, kostsamma och socialt skadliga lagar. De medger att drogen skadar vissa användare men att cannabis endast har en blygsam effekt på samhället medan alkohol och kokain är potientiellt betydligt farligare.

- Stater bör erkänna växande bevis att kriminalisering inte fungerar avskräckande och erkänna vikten av att tillåta ansvarsfulla metoder för att ta hand om efterfrågan istället för att skapa stora illegala marknader, säger Reuter.

Fyra möjliga scenarios beskrivs i boken, som bygger på en rapport och konferens som jag skrev om i oktober 2008, från avkriminalisering och liberalisering till delvis legalisering och full reglering.

Författarna menar att ett stort antal anhållningar i länder som Storbritannien, Schweiz och USA har inte reducerat drogens populäritet utan istället lett till meningslösa utgifter och ett ökat klassamhälle.

Trots lagar mot dess bruk har uppskattningsvis 190 miljoner människor använt cannabis sedan FNs narkotikakonventioner 1961. Det är ca fyra procent av den globala vuxenbefolkningen.

Ett av argumenten mot reglering, den ökande potensen på gatudrogen i väst, är faktiskt en av dess största skäl för en reglerad cannabismarknad, säger Reuter.
- Vad vi behöver är ett säkrare sätt för människor att köpa drogen, istället för att lämna det till en illegal marknad som producerar en drog som är starkare och starkare.

Av: Admin. Källa: Reuters. Publicerad: 2010-01-30  00:06. Uppdaterad: 2010-01-30  00:06. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Topp 10 Sorter 2009

Magasinet High Times har publicerat deras årliga lista på de sorter marijuana de gillade bäst förra året.

För en mer utförlig beskrivning och länkar till fröproducenternas (parantes) hemsidor, kolla in denna länk extern länk.

  1. C-99 (Dr. Greenthumb)
  2. Romulan x Hash Plant (Next Generation Seed Company)
  3. BC Mango (BC Bud Depot)
  4. Diesel Ryder Feminized (The Joint Doctor)
  5. Lemon Skunk (DNA Genetics)
  6. The Church (Green House Seeds)
  7. A-Train (TH Seeds)
  8. Space Bomb (Subcool Seeds and TGA)
  9. GSPOT (Vancouver Island Seed Company (VISC))
  10. Canna Sutra (Delta-9 Labs)

Av: Admin. Källa: High Times. Publicerad: 2010-01-30  00:05. Uppdaterad: 2010-01-30  00:05. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Dennis Hopper shoppar läkarcannabis

Skådespelarlegenden Dennis Hopper som är drabbad av prostatacancer sågs nyligen besöka en cannabisdispensär i västra Los Angeles.

Enligt RadarOnline.com besökte han The Farmacy extern länk 21 januari där han fotograferades. Han genomgår just nu en plågsam behandling med kemoterapi.

Hopper, 73, är känd för sina många minnesvärda filmroller som Easy Rider (1969), Blue Velvet (1986) och Speed (1994).

dennis hopper

Uppdatering. Dennis Hopper avled i sitt hem i Kalifornien på lördagen.

Av: Admin. Källa: RadarOnline.com & DN. Publicerad: 2010-01-30  00:04. Uppdaterad: 2010-06-06  00:01. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabiskollektiv sluter fred med Staten

Sju år efter att amerikanska DEA-agenter beväpnade med automatvapen verkställde en razzia mot ett patientkollektiv har parterna enats i en överrenskommelse.

Kampen mellan WAMM och DEA sågs som en av de tuffaste striderna i regeringens kamp mot medicinsk marijuana. WAMM stöddes av hemstaden Santa Cruz fullt ut och har många stödjare för deras envisa kamp för patienters hälsa och självbestämmanderätt.

Valerie och Mike Corral som grundade WAMM extern länk (Wo/Men's Alliance for Medical Marijuana) i början på 90-talet var nöjda efter uppgörelsen med Justitiedepartementet som de sedemera stämde.

Avtalet betyder att de kan fortsätta hjälpa patienter i nöd utan att behöva oroa sig för polisen. Om DEA skulle få för sig att utsätta gården för ännu en räd kan rättsprocessen återupptas.

Paret hävdade att Bush-administrationen ägnat sig åt att selektivt upprätthålla narkotikalagar för att lägga sig i Kaliforniens rätt att stifta egna lagar.

Kollektiviet förser medicinsk marijuana gratis till mer 150 patienter som lider från svåra sjukdomar som cancer, epilepsi och kroniska åkommor.

wamm

Många av de patienter som befann sig på gården under räden hotades med vapen och släpades ut ur sina sängar. En del av dessa var så traumatiserade av händelsen att de inte vågade använda drogen mer, något som ökade deras lidande på slutet. För andra påskyndade räden döden då de lämnade kollektivet.

En förhoppning från paret Corral är att uppgörelsen ska ge andra patienter och kollektiv i USA mod och juridiska argument i kampen mot de federala myndigheterna.

Enligt paret Corrals advokater är avtalet ännu ett bevis på att den federala regeringen håller på att byta inställning och inte längre lägga sig i delstater som godkänner läkarcannabis.

Av: Admin. Källa: MercuryNews.com. Publicerad: 2010-01-30  00:03. Uppdaterad: 2010-01-30  00:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Scientologerna stoppade artikel om behandlingshem

Scientologernas drogrehabiliteringsrörelse Narconon utövade påtryckningar på tidningen Aluma att inte publicera en artikel om dem.

Enligt SR P1s program Medierna extern länk skulle frilansjournalisten Mikael Funcke skriva om ett av deras behandlingshem i Eslöv i tidningen för hemlösa i Malmö.

Men när scientologrörelsen fick höra om detta kontaktades chefredaktören Jenny Järvås vänner och bekanta. Hon fick även brev från föreståndaren som ville att dem skulle ta bort och ändra saker i artikeln.

Uppdrag Granskning gjorde i oktober 2008 ett reportage om Narconon och scientologernas övriga frontorganisationer där det bl.a. avslöjades hur organisationen får stora bidrag i form av skattepengar. En del av dessa pengar tycks ha slussats direkt vidare till scientologernas huvudkvarter i USA.

Järvå valde att inte publicera artikeln då redaktionen var rädd att det skulle skada relationerna inom tidningens organisation och till tidningsförsäljarna.

Tidigare artiklar om Scientologikyrkan.

Uppdatering: Expressen har publicerat den stoppade artikeln här extern länk.

Av: Admin. Källa: Journalisten. Publicerad: 2010-01-30  00:02. Uppdaterad: 2010-02-07  00:05. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Kanadensisk polis fortsätter tolerant policy under OS

Polis i Kanada kommer inte att ha någon speciellt restriktiv inställning till landets favoritgröda under kommande vinter-OS.

Trots att marijuana är kriminaliserat, med undantag för patienter med speciella tillstånd, är Vancouver känd för sin laissez faire (låt gå) attityd mot den berömda örten.

Att döma från polisens uttalande kring förberedelserna till den stora sportfesten lär detta fortsätta.
- Våra poliser visar en enastående taktkänsla mot personer som röker marijuana och detta kommer fortsätta, säger Lindsey Houghton, talesperson för Vancouver polisen.

os

Det betyder inte att polisen kommer att blunda för alla narkotikabrott. Turister som öppet konsumerar droger kommer att få en tillsägelse eller två, varnar man.

Flera events planeras under OS som kombinerar cannabis med olympiaden som förväntas locka mängder av turister. Vissa planerar att framställa en speciell variant medan andra oroas över att lågpriscannabis kommer invadera staden för att tillfredställa den ökande efterfrågan.

Idag är det nästan vanligare att känna lukten av cannabis än tobak på gatorna som innehåller flera butiker som riktar sig till konsumenter. Det finns t.o.m. kaféer som tillåter folk att röka medhavd drog på plats.

Kanadas odlare exporterar även en lönsam och stor mängd B.C. Bud - en sort med hög potens som kultiveras i provinsen - till USA och resten av världen.

Av: Admin. Källa: Metro. Publicerad: 2010-01-30  00:01. Uppdaterad: 2010-01-30  00:01. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Holländare EU-anmälde svensk tull och polis för diskriminering

En holländsk medborgare har lämnat in ett officiellt klagomål till EU-kommissionen med hänvisning till att han diskrimineras av den svenska tullen.

Personen menar att de svenska myndigheterna hindrar ett smidigt trafikflöde av personer och varor vid Öresundsbron genom sin ständiga närvaro vid Lernacken. Något som skulle bryta mot EU-regler, skriver SR Malmö.

Anmälaren anser också att den svenska polisen och tullens bemötande och profilering är olaglig. Polisen motiverade bl.a. en kontroll med att säga att alla nederländska medborgare använder narkotika.

eu

Tullverket och polisen har svarat att de inte anser sig göra fel eller att man är alltför nitisk i jakten på narkotikabeslag, utan bara genomför kontroller där de har misstankar om att lagbrott begås.

Den europeiska kommissionen är en av EU:s institutioner och den verkställande makten. Det är den institution som har till uppgift att tillvarata unionens gemensamma intressen.

Av: Admin. Källa: SR Malmö. Publicerad: 2010-01-23  00:10. Uppdaterad: 2010-01-23  00:10. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis leder inte till självmord

Konsumtion av cannabis leder inte till en förhöjd risk för självmord senare i livet.

En analys utförd på ett universitet i Cardiff av dödsattester på fler än 50,000 svenska värnpliktiga under tre decennium uteslutar cannabis som någon större riskfaktor i självmord.

600 självmord identifierades över 33 år. Vid inskrivning uppgav en av tio att de använt cannabis och dessa män var 62 procent mer sannolika att ta livet av sig under uppföljningsperioden än män som aldrig använt drogen.

suicid

Men när forskare justerade deras resultat för faktorer som kan påverka både användning och självmordsrisk, som beteendeproblem under uppväxt, psykologisk anpassning, psykiatriska diagnoser, alkohol, tobak och föräldrars drogbruk, försvann kopplingen.

Inget samband kunde heller hittas mellan cannabis och självmordsförsök, depression eller ångest.

Studien publiceras i The British Journal of Psychiatry, December 2009.

Av: Admin. Källa: Reuters. Publicerad: 2010-01-23  00:09. Uppdaterad: 2010-01-23  00:09. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Inkörsporten stängd

Forskare i Australien har studerat insamlad data om mental hälsa från Världshälsoorganisationen. Slutsatsen är inkörsportsteorin inte håller för vetenskaplig granskning.

I den australiensiska studien (Drug & Alcohol Dependence, 2010 Jan. 7) som baseras på data från sjutton länder i olika kontinenter jämfördes cannabis med alkohol och tobak. Forskarna kunde inte se någon klart samband som att en drog leder till andra droger.

Det statistiska sambandet finns ändå där men det kan förklaras med sociala och kulturella mekanismer och andra gemensamma saker. Det viktiga är istället att avgöra om en specifik drog triggar mekanismer i våra kroppar som får oss att vilja använda andra droger.

Forskarna antyder även att försök med att bekämpa viss narkotika inte leder till en minskad användning eller efterföljande bruk av andra och tyngre droger.

trappa

Teorin går ut på att förklara hur tunga missbrukare började med lättare droger. Den ökade toleransen gör sedan att de söker sig efter mer beroendeframkallande droger och starkare doser. Detta har övertolkas av politiker som att cannabis därför leder till kriminalitet.

Många anser att det är just kriminaliseringen som gör cannabis farligt i.o.m. att langare som vill maximera sin inkomst erbjuder sina kunder tyngre och tyngre droger.

Inkörsportsteorin ser alltså ut att skrivas in i historieböckerna som just en teori.

Av: Admin. Källa: PubMed. Publicerad: 2010-01-23  00:08. Uppdaterad: 2010-01-23  00:08. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Läkare i Australien vill skriva ut Sativex

Läkare i södra Australien vill kunna skriva ut cannabis-baserade läkemedel för att behandla patienter med multipel skleros (MS).

Om begäran godkänns i delstaten Victoria blir det första gången tillstånd delats ut för drogens lagliga bruk i landet. Man har även sökt rådgivning från Victorias hälsodepartement för hur man ska gå tillväga.

Det är experter inom neurologi som inom kort förväntas lämna in en formell och detaljerad ansökan till sjukhusets etikkommitté i hopp om att få skriva ut munsprayen Sativex.

Sativex är ännu inte godkänd i Australien och för att en ansökan ska beviljas krävs en hel del byråkrati och röd tejp, men möjlighet finns för myndigheter att göra unika undantag.

australien

Sativex är redan godkänt för användning i Storbritannien, Kanada och Spanien. Studier pågår i Europa och USA för en lansering inom hela EU under 2010.

Det är inte ovanligt för en läkare att söka licens för ett läkemedel under begränsade omständigheter som visat sig framgångsrik i andra länder. En annan läkare har också ansökt om licens för läkemedlet att användas för att behandla en sällsynt neurologisk sjukdom.

Sprayen har visat sig effektiv i att behandla MS-symptom som smärtlindring, skakningar, förlorad rörelsekontroll och inkontinens.

Av: Admin. Källa: Herald Sun. Publicerad: 2010-01-23  00:07. Uppdaterad: 2010-01-23  00:07. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Finsk trädgårdsaffär misstänks för främjande av narkotikabrott

Finländsk polis har anhållit flera personer som sköter ett trädgårdsföretag med butiker i flera städer. Anklagelsen är grovt främjande av narkotikabrott.

Viherpeukku extern länk specialiserar sig på hydrokultur (odlande av växter i vatten och sand istället för jord) och har affärer i Helsingfors, Tammerfors och Åbo, samt en nätbutik.

shop

I affärerna har det sålts vanlig trädgårdsutrustning, växtsystem, timers, ventilationsutrustning, lampor och näringsämnen som används för hobbyodling av växter, blommor och grönsaker. Polis hävdar att utrustningen används för att odla cannabis.

Polisen grep i december ett tjugotal personer med anledning av utredningen. Enligt beslut av Birkalands tingsrätt har sex av de gripna varit häktade sedan dess. Två personer sitter fortfarande i häkte. Även kunders bostäder har genomsökts där man hittat en varierande mängd marijuana.

Det finns inga prejudikat i finsk rätthistoria när det gäller om försäljning av trädgårdsutrustning kan betraktas som främjande av narkotikabrott. Polis vill inte heller svara på frågan varför denna butik valdes ut när det finns flera liknande butiker i Finland.

Lagexperter ifrågasätter polisens agerande. Det hela verkar hänga på om varorna var avsedda för användning för olagliga ändamål eller om de också kan användas för att odla lagliga växter. Även försäljarens vetskap vad utrustningen skulle användas till kommer att spela en roll.

Polisundersökningen blir klar under våren.

Uppdatering: 20 personer har nu åtalas i fallet. Fyra ägare misstänks vara huvudgärdningsmän och åtalas för grovt främjande av narkotikabrott. 16 andra personer åtalas för lindrigare främjande av narkotikabrott. De är försäljare och lagerarbetare på företaget. De åtalade nekar till brott. De uppger att det varit omöjligt att veta vad kunderna skulle använda trädgårdsredskapen till.

Uppdatering: De åtalade som alla var anställda vid butiken Viherpeukku har blivit friade vid tingsrätten i Birkaland. I tingsrätten fann man inga bevis för att utrustningen används för att odla cannabis.

Av: Admin. Källa: FNB & Helsinki Sanomat & Österbottens Tidning & HBL. Publicerad: 2010-01-23  00:06. Uppdaterad: 2010-12-24  20:43. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisklubbar intar Nya Zeeland

Cannabisklubbar – där användare träffas, röker och köper drogen – kan snart bli bli en vanlig syn på Nya Zeeland.

nya zeeland

Det är landets första connoisseur-förening, The Daktory extern länk, som planerar att hjälpa till med att sätta upp mötesplatser över hela landet.

Kommande månad ska medlemmar träffa personer som uttryckt intresse att driva en klubb och att döma av antal förfrågningar från varje stad i landet finns många tillgängliga kandidater.

- Jag hoppas att minst en cannabisklubb finns i varje stad inom de 12 nästa månaderna. 2010 är året då människor inom vår kultur kräver en förändring, säger grundaren Dakta Green.

När The Daktory startade sin verksamhet i Auckland i slutet på november 2008 blev man på bara några månader så populära att man tillfälligt tvingades stänga ner. Inte av polisen utan p.g.a den stora efterfrågan.

Trots att polisen ofta brukar inta en tolerant inställning blev klubben, efter mediauppmärksamhet, till slut utsatt för en polisräd och en man anhållen för kultivering. The Daktory håller fortfarande öppet och idag har man ca 2000 medlemmar som erbjuds bl.a. fika, musik och odlingskurser.

Under dagens lag kan innehav ge upp till tre månaders fängelse och/eller böter. Straffvärdet för försäljning och kultivering är upp till sju år i fängelse.

Cannabisklubbar är ett relativt nytt fenomen. Idén går ut på att en grupp vuxna konsumenter går samman för att garantera en säker tillgång till drogen utan inblandning från kriminalitet. Medlemmar betalar en avgift och de odlar sedan bara så mycket som täcker deras behov. Flera europeiska länder har så smått börjat tolerera praktiken.

Av: Admin. Källa: Stuff.co.nz. Publicerad: 2010-01-23  00:05. Uppdaterad: 2010-01-23  00:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Legislativ resumé för 2010

Drogreform tar ingen paus utan verkar fortsätta i samma snabba takt som under 2009.

Här är en lista på några av de politiska och juridiska utvecklingarna.

Virginia. Politiker i Virginia har lämnat in en preliminär motion till Huset. Lagstiftningen avser att dramatiskt reducera delstatens kriminella straff för mindre innehav och kultivering. 1134 förvandlar de nuvarande straffen till enbart böter. Idag kan odling av så lite som en planta ge mellan fem och 30 års fängelse. Även straffen för langning reduceras under det nya förslaget.

Missouri. HB 1670 har introducerats i Missouris representanthus. Motionen söker att undanta kvalificerade patienter från anhållning och åtal. Ingår i dess text finns provisioner för nedklassifiering och ger patienter samma rättigheter som personer med ett vanligt recept.

Tennessee. Två motioner har introducerats i Tennessee, i östra USA. Förslagen skulle etablera ett produktion- och distributionsprogram inom länet för kvalificerade patienter som använder läkarcannabis samt skydda läkare från åtal.

Alabama. En färsk motion extern länk för att tillåta medicinsk marijuana i Alabama kommer att introduceras i mitten på februari. Det meddelar Loretta Nall extern länk, aktivist i delstaten. HB207 gör skillnad mellan medicinsk och icke-medicinsk användning av marijuana och detaljerar en rad sjukdomar och tillstånd för vilket drogen kommer att bli laglig att användas mot, om en läkare rekommenderar det.

Oregon. I Oregon har aktivister lämnat extern länk in en petition med 61.000 underskrifter för att frågan ska kunna hamna på röstsedeln i november 2010. Om väljare godkänner förslaget kommer delstaten att införa ett system med licensierade odlare för att distribuera drogen till dispensärer där kvalificerade patienter kan köpa den. F.n. måste patienter förlita sig på en godkänd vårdgivare att kultivera växten eller göra det själv. Totalt 82,769 giltiga signaturer behövs och stödjare har t.o.m. juli för att samla in resten. 1998 legaliserades drogen för medicinska ändamål. Delstaten har över 26.000 registrerade patienter i programmet.

New York. Metropolen New York kan bli nästa delstat att legalisera medicinsk marijuana. En hälsokommitté i det lägre huset har godkänt en motion extern länk som banar väg för en omröstning i legislaturen. Richard Gottfried från Manhattan har sponsrat en liknande motion de 12 senaste åren, men i år är han mer optimistisk än tidigare. Detta med tanke på grannstaten New Jersey nyligen godkände MM. Uppdatering. Senaten har godkänt förslaget samtidigt som en ny opinsionsundersökning visar att 50% av väljare i staden stödjer legalisering av drogen för medicinska ändamål.

Nevada. Organisatörer i Nevada har lämnat in ett initiativ att taxera och reglera cannabis för vuxna. Om väljare säger ja kommer staten att samla in en försäljningskatt, grossistskatt samt odlingsskatt. Privat kultivering blir inte tillåten. Åldersgränsen sätts till 21 år och gränsen för innehav 28 gram. 97,002 signaturer behövs för att legislaturen ska få en chans att rösta på förslaget 2011. Om politiker inte kommer överrens kommer frågan att placeras på valsedeln 2012. Se denna video extern länk (del 1 av 4) om just detta förslag.

Kalifornien. Los Angeles kommun har mellan 6-700 dispensärer och nu försöker man reglera dessa och har därför röstat igenom en rad restriktioner extern länk. De nya bestämmelserna, som förväntas bli godkända nästa vecka, innebär att det inte får finnas fler än 70 butiker med undantag för de inrättningar som är korrekt registrerade och f.n. aktiva, som är 137 till antalet. De nya bestämmelserna innebär också att en dispensär måste ligga 150-300 meter från skolor, parker, bibliotek och lika långt från andra dispensärer.

Schweiz. En kommission extern länk i det övre parlamenthuset röstade 19 januari med siffrorna 8-0 för att införa böter för alla som ertappas med att röka cannabis. Det lägre parlamenthuset har redan rört sig i samma riktning. Ett ad hoc-utskott (utskott som tar hand om vissa uppdrag) kommer nu att skriva in förändringen i lagtexten, vilket också ska fastställa bötessumman. Aktionen kommer efter att landet i november 2008 sa nej till fullständig avkriminalisering som kallade på statlig kontroll av kultivering och försäljning.

Hawaii. Två förslag extern länk som rör cannabis har lämnats in av senator J. Kalani English. Det ena legaliserar dispensärer och den andra avkriminaliserar innehav (upp till 28 gram) av små mängder marijuana. Förslagen bygger på andra delstaters modeller och skulle frigöra polisresurser som då kan fokuseras på hårda droger och reducera statsbudgeten. Hawaiis nuvarande lag har inga regler som garanterar en säker tillgång för patienter.

Washington. En kommitté för allmän säkerhet röstade ner extern länk två förslag inlämnade i västkustdelstatens representanthus. 1177 sökte att omklassifiera innehav av upp till 40 gram marijuana från en mindre kriminell förseelse till ett simpelt regelbrott med böter på 700 kr. 2401 skulle ha avlägsnat alla civila och kriminella straff för personer över 21 år. Detta var första gången som lagstiftare någonsin rösatde om att reglera produktion, distribution och bruk av cannabis av vuxna. Omröstningen föregick av historiska vittnesmål som fick stor uppmärksamhet i media.

En relaterad nyhet extern länk är att Seattle, delstatens största stad, nya åklagare har meddelat att man kommer att avfärda alla väntande fall som rör innehav av marijuana. - Vi kommer inte längre åtala för innehav, såvida det inte handlar om omständigheter utöver det vanliga, säger Pete Holmes. Seattles väljare röstade 2003 att göra marijuana polisens lägsta prioritet, men den f.d. åklagaren valde ändå att åtala många fall.

New Hampshire. En koalition av politiker från båda partier har lämnat in en motion som söker att reglera köp och användning av marijuana för personer över 21 år. En skatt på grossisthanteringen och detaljhandeln skulle också införas. Personligt innehav av upp till 28 gram och/eller icke-kommersiell kultivering av upp till tre plantor ska anses vara skattefritt. Detta är den första motionen i delstaten som söker att reglera vuxen konsumtion av cannabis. Straffen för innehav skulle också reduceras till böter. Uppdatering. Senaten i delstaten har röstat ner förslaget.

South Dakota. Aktivister planerar extern länk att lämna in en petition med signaturer för att tillåta drogen att användas lagligt av patienter. Förhoppningen är att få till en allmän omröstning kring frågan. 30,000 signaturer har hittills samlats in. Det är betydligt fler än de 16,776 som behövs för att frågan ska komma med på valsedeln i november. Ett liknande förslag misslyckades knappt 2006 när man fick 48 procent av rösterna.

Av: Admin. Källa: NORML & NBC New York & WCAX.com. Publicerad: 2010-01-23  00:04. Uppdaterad: 2010-04-22  22:16. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Dispensär börjar med organisk förpackning

En dispensär i norra Kalifornien har lanserat en ny sorts komposterbar och biologiskt nedbrytbar förpackning för deras produkter.

OrganiCann extern länk är ett organiskt kollektiv som förser, odlar och utbyter cannabis, koncentrat och ätbara produkter till kvalificerande patienter.

Den nya förpackningen tillverkas från miljövänlig film från hållbar skog och är tryckt med vattenbaserad bläck. Materialet bryts säkert ner av sig själv i en kompost eller soptipp inom bara ett par veckor.

Upp till nu hade cannabisprodukterna paketerats i plast som kräver hög värme och tryck för att brytas ner. De nya förpackningarna gör detta automatiskt. De håller även produkterna färska och säkra.

organicann

Av: Admin. Källa: PR Newswire. Publicerad: 2010-01-23  00:03. Uppdaterad: 2010-01-23  00:03. Avdelning: Miljö, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


En f.d. drogkrigare ber om ursäkt

Eric Sterling, en f.d. drogkrigare ber här om ursäkt för de negativa effekter på familj och samhälle som resulterat från de lagar som han hjälpte till att stifta.

Av: Admin. Källa: YouTube. Publicerad: 2010-01-23  00:02. Uppdaterad: 2010-01-23  00:02. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


81% av amerikaner stödjer läkarcannabis

Stödet för medicinisk marijuana fortsätter att växa i USA.

ABC News och Washington Post Poll har via telefonintervjuer utförda 12-15 januari med 1083 vuxna funnit att det finns stort stöd för växtens medicinska användning.

Enligt redovisningen ställde sig 69 procent av de tillfrågade positiva till en legalisering av läkarcannabis 1997 medan 27 procent sa nej. Idag är motsvarande procentsatser 81 procent för och 18 procent emot. Åtta av tio personer stödjer alltså reglering.

Liberaler på vänsterkanten är traditionellt mer positiva till läkarcannabis men konservativa och Republikaner stödjer ändå idén med respektive 68% och 72%.

procent

Stödet för en avkriminalisering av drogen är också betydligt högre än för ett decennium sedan. Opinionsundersökningen fann att 46% stödjer inga straff för små mängder marijuana för personligt bruk. 2002 låg stödet på 39% medan 22% sa ja 1997.

En ny brittisk undersökning visar däremot att stödet för legalisering i rekreationssyfte är något mindre då det ligger på 35 procent. 58 procent håller sig negativa medan 7 procent är osäkra.

14 amerikanska delstater har legaliserat medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: ABC News. Publicerad: 2010-01-23  00:01. Uppdaterad: 2010-01-23  00:01. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


New Jersey blir #14

New Jersey kommer att reglera medicinsk marijuana. Det står klart sedan både Senaten och Huset i delstaten godkänt ett förslag som den avgående guvenören har meddelat att han kommer signera.

Lagen är den mest restriktiva i USA och tillåter t.ex. inte odling av patienterna själva eller offentlig konsumtion. Endast en rad kroniska tillstånd tillåts, dessa är bl.a. nervsmärta, epileptiska attacker, cancer, inflammatoriska tarmsjukdomar (inkl. crohns sjukdom), MS, dystrofi och Hiv/Aids. Det betyder att drogen kommer regleras lika hårt som tunga läkemedel som Oxycontin och morfin.

Röstsiffrorna för The New Jersey Compassionate Use Medical Marijuana Act visar på ett brett stöd bland politikerna. I Senaten var siffrorna 25 för och 13 emot. I det lägre huset var marginalen ännu större, 48-14.

Den nya guvenören, Christopher J. Christie, har också uttalat stöd för lagen så länge som den innehåller vissa säkerhetsåtgärder och inte uppmuntrar rekreationsrökning.

Detta ökar antaler delstater som godkänt medicinsk marijuana i USA till 14. Lagen börjar gälla sex månader efter guvernörens signatur.

new jerseyMichael Oliveri, en patient drabbad av muskeldystrofi, med sin mor, Christiane, vänster, och Diane Rivera-Riportella, som har Lou Gehrig's disease, efter motionen passerat det lägre huset.

Uppdatering: Guvenör Corzine har nu signerat lagen vilket gör denna nyhet officiell.

Av: Admin. Källa: NY Times & NJ.com. Publicerad: 2010-01-16  00:06. Uppdaterad: 2010-01-22  07:47. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


CBD/THC mer effektivt än THC mot hjärntumörer

I en studie utförd vid California Pacific Medical Center har forskare visat att cannabidiol (CBD) förbättrar tetrahyrdocannabinol (THC) cancerkrympande egenskaper.

Mixen av cannabinoider hindrar dels tillväxten av hjärntumörer samt snabbar upp celldöd i cancercellerna. Försök visar att blandningen kan bota gliobastama som är den vanligaste formen av cancertumör i hjärnan. Det är samma sjukdom som drabbade senator Ted Kennedy.

I jämförelse med enbart THC eller CBD var THC/CBD betydligt mer effektiv i att hämma cancercellers spridning och tillväxt. Ämnen agerade i samverkan för att stoppa spridning.

glioma

Det pågår f.n. behandling av återkommande gliomacancer, som drabbar det centrala nervsystemet, med THC. Tidigare kliniska studier har visat att THC var effektiv mot aggressiv bröstcancer. Enligt de Kaliforniska forskarna är mixen ännu mer effektiv.

Forskarna påpekar också att specifika cannabinoid-baserade föreningar i behandling mot glioma och andra cancerformer kan vara överlägsen individuell läkemedelsbehandling.

De spekulerar även att andra beståndsdelar i cannabisplantan kan fungera bättre i kombinerad synergi än var för sig i att motverka och krympa tumörer.

Studien extern länk publiceras i journalen Molecular Cancer Therapeutics extern länk.

Av: Admin. Källa: Examniner.com. Publicerad: 2010-01-16  00:05. Uppdaterad: 2010-01-16  00:05. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Kvinnoallians bildad

En av USAs största och äldsta förespråkare för avskaffandet av lagar mot vuxen cannabisanvändning har annonserat lansering av en kvinnogrupp.

NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) Women's Alliance extern länk är en politiskt obunden koalition av framstående, utbildade, framgångsrika och geografiskt mångfaldiga professionella kvinnor.

norml women

De delar åsikten att prohibition är självdestruktivt och en hycklande policy som undergräver den amerikanska familjen, sänder ett mixat och falskt budskap till ungdomar samt urholkar viktiga principer som personlig frihet och lokalt självstyre.

Bland medlemmar finns advokater, författare, professorer, ordförande, läkare, forskare, affärskvinnor, förläggare, mödrar, mormödrar och politiker.

Ett lista på fem ståndpunkter har också tagits fram av gruppen. Den innehåller bl.a. kritik mot slöseriet av pengar som associeras med förbudet, främjandet av en öppen konversation utan propaganda med ungdomar och att man motsätter sig sexuell exploatering och objektifiering av kvinnor inom cannabiskulturen och marknadsföring.

- Kvinnogruppen kommer att bringa ett modernt synsätt till policydebatten och kommer stolt representera moderna kvinnor som anser de negativa konsekvenserna av förbudet tydligt uppväger alla biverkningar som konsumtion medför, säger NORMLs ordförande Allen St. Pierre.

Den största ökningen i den amerikanska allmänhetens stöd för drogens legalisering de senaste åren står kvinnor för.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2010-01-16  00:04. Uppdaterad: 2010-01-16  00:04. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Förorenad marijuana fastnar i magnet [video]

Denna video visar vad som händer när man låter korruperade brottslingar sköta produktion och försäljning av cannabis.

Fenomenbet kallas gritweed och är gräs besprutat med tungmineraler eller glaspulver för att öka tyngden på produkten och sedemera priset.

Videon visar besprutat gräs i Storbritannien men enligt uppgifter har nedsmutsad marijuana även sålts i Sverige.

Hur kan man kolla gräset efter föroreningar? Innan ni köper något så tugga på det. Vanligt gräs knastrar inte mellan tänderna.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2010-01-16  00:03. Uppdaterad: 2010-01-16  00:03. Avdelning: Hälsa, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Sydsvenskan skriver om läkarcannabis

sydsvenskan

Sydsvenskan publicerade två högintressanta artiklar om medicinsk marijuana söndagen 10 januari.

Den ena artikeln, Öppet i marijuanabutiken extern länk, handlar om den kraftigt expanderade cannabisindustrin i Kalifornien.

Artikel nummer två, Fåtal i Sverige får cannabismedicin extern länk, tar upp användningen av medicinsk marijuana i Sverige.

All god publicitet är god publicitet som det brukar heta.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2010-01-16  00:02. Uppdaterad: 2010-01-16  00:02. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Intervju med Keith Stroup

Advokaten Keith Stroup är grundare av National Organization for the Reform of Marijuana Laws. Här sitter han ner med magasinet Reason för att prata om politik och kampen mot narkotika, speciellt marijuana.

Senare samma dag deltog han i en paneldebatt i ämnet som du kan se på www.reason.tv extern länk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2010-01-16  00:01. Uppdaterad: 2010-01-16  00:01. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Historisk votering i Kalifornien

usa

För första gången i amerikansk historia har ett förslag att taxera och reglera marijuana passerat en legislativ kommitté i en delstats lagstiftande församling.

Efter att ha hört från en mängd olika förespråkare och motståndare röstade utskottet för allmän säkerhet med siffrorna 4-3 ja till A.B. 390, ett förslag som avlägsnar kriminella straff för vuxna över 21 år.

Tom Ammiano, demokrat från San Francisco, introducerade förslaget i februari förra året. Användning av cannabis för medicinska ändamål är redan lagligt.

För första gången tvingades lagstiftare att på allvar överväga att ersätta cannabisförbudet med reglering - och de sa ja. Kalifornien är känt för progressiva lagar som resten av landet sedan följer efter.

Tidsgränsen inom den politiska processen gör att förslaget inte kommer att flyttas vidare till hälsokommittén förrän senare i år. Trots denna framgång är det relativt liten chans att just detta stycke lagstiftning blir lag.

Invånare kommer däremot att få chansen att rösta för reglering istället för kriminalisering i november då ett röstinitiativ har kvalificerat sig. Stödet för cannabistaxering har stort stöd i delstaten.

En milstolpe inom cannabisreformrörelsen.

Uppdatering: Tom Ammiano har åter igen introducerat det förslag som söker att legalisera produktion, distribution, och personligt bruk av marijuana för vuxna över 21 år. Innehållet i AB 2254 är nästan exaxt samma som AB 390.

Av: Admin. Källa: LA Times & CS Monitior. Publicerad: 2010-01-14  00:38. Uppdaterad: 2010-02-22  02:11. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


THC-piller förbättrade sömn hos fibromyalgipatienter

En smärtklinik i Kanada har genom tester visat att THC förbättrade extern länk fibromyalgi-patienters sömn.

Kliniken vid McGill University i Montreal använde THC-derivatet Nabilone i små doser. Drogen administrerades före läggdags (0.5-1.0 mg). Som kontrollobjekt administrerades det antidepressiva läkemedlet Amitriptyline (10-20 mg) före sängdags.

31 patienter med fibromyalgi och kronisk smärta och sömnlöshet fick varje drog under två veckor med en två-veckorsperiod utan läkemedel mellan de två behandlingsfaserna.

fibromyalgi

29 patienter slutförde studien och efteråt kunde man visa att sömn förbättrades av både Amitriptyline och Nabilone, men att den senare var överlägsen den första.

Inga biverkningar som smärta, humör eller sämre livskvalitet observerades. Negativa händelser (yrsel, illamående och torr mun) var mestadels milda till moderata och mer frekeventa med Nabilone.

Forskare sammanfattade att "nabilone är effektiv i att förbättra sömn i patienter med fibromyalgi och väl tolererad. Låga doser Nabilone före sömn en gång om dagen är att betrakta som ett alternativ till Amitriptyline."

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2010-01-09  00:08. Uppdaterad: 2010-01-09  00:08. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Indraget körkort för politisk aktion

Vice partiledaren för Det norske Cannabisparti extern länk, Sigbjørn Eskeland, riskerar att förlora sitt körkort för en protestaktion.

Det var den 31 oktober förra året som Eskeland promenerade in på en polisstation i Stavanger med en cannabisplanta som han överräckte till en polis. Han bad också om en förklaring varför plantan var förbjuden.

För aktionen fick han ett bötesförläggande på 6,200 svenska kronor. Något som han vägrat acceptera. Därmed ska fallet upp i tingsrätten den 2:a februari i år.

norske cannabisparti

Nu har han fått veta att polisen vill ta ifrån honom hans körkort. Som förklaring uppger man brist på nykterhet relaterat till "missbruk."

Eskeland erkänner att han konsumerar en moderat mängd cannabis varje dag.
- Jag använder ett halvt gram varje dag på kvällen och har mina skäl till det, säger han.

Partiledaren Even Ganja Helland stödjer Eskeland och betecknar polisens agerande som maktmissbruk.
- Anledningen till att vi gjorde detta var att polisen tidigare under hösten genomfört en aktion. Således valde vi att genomföra en aktion mot polisen för att få lite uppmärksamhet, säger Helland.

Av: Admin. Källa: Nettavisen. Publicerad: 2010-01-09  00:07. Uppdaterad: 2010-01-09  00:07. Avdelning: Juridik, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: First Lady

Denna variant ger dess användare en förhöjd upplevelse, oavsett om vi talar om musik, mat, vänner eller sex. Dess direkta förfäder har sitt ursprung i de höga höjderna av Afghanistan och Pakistan.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Tjocka robusta stammar och breda löv suger åt sig ljus. Utseendet är mer gran än barr.
Arom/smak:Kryddig, jordig, honung och bitter.
Rus:Behagligt berusande och avslappnande.
A.k.a.:-
Blommar:45-50 dagar.
Producent:Sensi Seeds extern länk
Sativa/Indica:0 / 100
Genetik:♂ Afghani T x ♀ Ortega.
Utmärkelser:-
Medicinska egenskaper:Aptit och muskelavslappnande.
Inomhus/utomhus:Ja / Nej.
Styrka:THC: -; CBD: -
Ursprungsland:CA Nederländerna.
Annat:Tålig mot både värme, stress och temperatur. En bra kandidat för kloning. Ger ca 100 gram / planta.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2010-01-09  00:06. Uppdaterad: 2010-01-09  00:06. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Vad händer efter legalisering?

Hungarian Civil Liberties Union extern länk producerade denna dokumentär om organisationen Transforms senaste publikation After the War on Drugs: Blueprint for Regulation extern länk.

Inspelning skedde November 2009 vid International Drug Policy Reform Conference extern länk i Albuquerque, New Mexico.

Av: Admin. Källa: IHRA. Publicerad: 2010-01-09  00:05. Uppdaterad: 2010-01-09  00:05. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


High Times förbjuden på Nya Zeeland

Censurmyndigheter på Nya Zeeland har bestämt att vissa nummer av det amerikanska cannabismagasinet High Times extern länk inte får säljas i landet.

Myndigheten som vanligtvis arbetar mot barnporr och extremt våld beslutade att stoppa flera nummer av tidningen under 2009. Fler än 350 bilder, filmer och böcker förbjöds också efter att ha bedömts utgöra "anstöt för allmänheten."

Den största delen av materialet, som kom från tull, polis och domstolar, innehöll sexuell exploatering av barn och andra sällsynta sexuella aktiviteter.

Andra verk som stoppades var ett avsnitt av videoserien Bumfights, där hemlösa betalas för att slåss med varandra och den japanska skräckfilmen Imprint, som innehåller en grafiskt sexuell tortyrscen.

High Times

OFLC (Office of Film and Literature Classification) är en av de äldsta fortfarande aktiva censurmyndigheter i världen för böcker, film och video och har existerat sedan 1916.

New York-baserade High Times förespråkar politisk legalisering av cannabis och grundades redan 1974.

Uppdatering: Myndigheterna har misslyckats med att förbjuda ett annat cannabismagasin. Både polis och åklagare har tvingats ge upp sedan Norml News extern länk komit ut med sitt vinter/vår nummer 2010. Myndigheterna ville att censurbyrån skulle totalförbjuda magasinet, men fick nej.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & Stuff.co.nz & Scoop News. Publicerad: 2010-01-09  00:04. Uppdaterad: 2010-08-15  02:49. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Törst för Kavadryck växer som gräs

En ny sorts läskedryck med sövande egenskaper och ett cannabis-klingande namn har blivit en stor succé i södra Kalifornien.

Matt Moody, en kosttillskottstillverkare från Denver, skapade drycken Mary Jane’s Relaxing Soda extern länk spetsad med roten Kava (Piper methysticum) som enbart växer på öarna i västra Stilla Havet.

mary janes relaxing soda

Roten används som ett populärt narkotikum, inom lokal folkmedicin och under Ava-ceremonier, en traditionell kulturell ritual som utövas i stora delar av Polynesien.

Drycken sägs slappna av kroppen utan att störa den mentala processen och är mild euforisk. Dess aktiva ingredienser kallas kavalactones och marknadsförs som en örtmedicin mot stress, ångest, sömnlöshet och social fobi.

Trots namnets oblyga referens till marijuana är de avslappnande ämnen i Kava kemiskt obesläktade med substanserna i cannabis. Dess hemska smak har döljts av socker.

Tillsammans med drycker som Slow Cow och Ex Chill utgör de en ny grupp av anti-energidrycker som förväntas bli en av de stora mattrenderna under 2010.

Populär med bloggare som kallar drycken för marijuana i en flaska säljs den i närbutiker som 7-Eleven och försäljningen pekar rakt uppåt.

Andra folkmediciner som används i dessa drycker är kamomill och Valeriana som fungerar som ett alternativ till koffein-spetsade och nervös-framkallande energidrycker som Red Bull.

Folk med leverproblem bör dock inte konsumera kava, men än så länge finns inga förbud mot drogen i USA.

Av: Admin. Källa: CantonRep.com. Publicerad: 2010-01-09  00:03. Uppdaterad: 2010-01-09  00:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hur funkar endocannabinoider?

Video från Endocannabinoid System Network (ECSN) extern länk, en förening som fungerar som en utbildningskälla för forskare och läkare om cannabinoider.

Videon visar i detalj hur kroppens egna cannabissystem fungerar.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2010-01-09  00:02. Uppdaterad: 2010-01-09  00:02. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Dispensärer har konstitutionella rättigheter

Patienter i Colorado som har rätten att använda cannabis för medicinska ändamål har också rätten att köpa drogen.

Enligt ett beslut den 30 december i en av delstatens domstolar är försäljningen skyddad av konstitutionen.

Domare Christopher Cross valde att stödja dispensären CannaMart som hade stämt staden efter att man stängts ner i oktober. Man hade då circa 600 patienter.

Cross beviljade en begäran för ett domstolsföreläggande som förhindrar en nedstängning medan man överklagar en policy som säger att butiken får inte hålla öppet då den bryter mot federal lagstiftning.

colorado

Han sa i sitt beslut att staden hade kränkt tre patienters rättigheter som hade anslutit sig till rättsprocessen. En av dessa patienter menade att CannaMarts stängning gjorde det svårare för honom att skaffa medicinsk marijuana rekommenderad mot en svår nervsjukdom.

Cross varnade också andra städer som vill stoppa dispensärer att de riskerar då att kränka grundlagen.

2000 godkände Colorado en konstitutionell ändring som tillåter läkarannabis. Nya utvecklingar från stadens hälsomyndigheter och landets justitieminister har lett till en explosion av kommersiella dispensärer i delstaten.

F.n. existerar ett moratorium för nya dispensärer.

Av: Admin. Källa: Associated Press & IACM & LA Times. Publicerad: 2010-01-09  00:01. Uppdaterad: 2010-01-09  00:01. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑