Nyheter för september månad 2009

Gen som producerar THC upptäckt

Minnesotas universitet har identifierat generna ansvariga för att producera THC (tetrahydrocannabinol) i cannabisplantan.

Växtbiologer noterade att generna var speciellt inblandade i produktion av de kåda-fyllda håren, kallade trikomer, som utvecklas i obefruktade honplantor under blomstadiet.

trikomer

2000 kloner användes för att identifiera över 1000 unika gener. Genom att uppmuntra eller försvaga tillväxten av dessa hår kunde man erhålla exakt kontroll av THC-nivån i skörden.

Upptäckten öppnar upp för en rad möjligheter. Både när det gäller att producera industrihampa med noll THC och framtagandet av bättre medicin mot illamående, smärta och muskelkramper, men med mer exakt dosering.

Forskare hoppas i framtiden kunna producera hårlösa och drogfria cannabisplantor. Något som skulle öppna upp för industrihampans återinförande i USA då den federala regeringen förbjuder hampa, även fast den bara innehåller 0.03% THC.

Det bör noteras att THC inte är den enda unika cannabinoiden i cannabisplantan. Över 60 kemikalier ingår, men THC är den mest psykoaktiva (berusande).

Upptäckten publiceras i Journal of Experimental Botany extern länk (September).

Av: Admin. Källa: EurekAlert!. Publicerad: 2009-09-26  00:07. Uppdaterad: 2009-09-26  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Karta över läkarcannabis nytta

Bra översikt på cannabisplantans aktiva cannabinoider och hur de kan hjälpa människan.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-09-26  00:06. Uppdaterad: 2009-09-26  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Thailand satsar på hampa

Drogrestriktiva Thailand ska bli en hampanation.

thailand

Utskottet National Economic and Social Development har fått i uppdrag att upprätta en kommitté vars syfte är att främja odlingen av hampa i landet. Planen är att kraftigt öka antalet odlingar under en period på fyra år.

En talesman för regeringen sade till tidningen Bangkok Post att hampa däremot kan användas för textilproduktion, livsmedel, möbler, hälsoprodukter och kosmetika.

Thailand är känt för sin brutala kamp mot droger med dödsstraff för t.ex. smuggling. Något man ofta kritiseras för av olika människorättsgrupper.

Eftersom cannabis är narkotikaklassat i landet kommer odlingarna att omges av strikta regler och begränsningar. De thailändska bönderna måste bl.a. vara diskreta och odla hampan i hemlighet.

Hampa odlas redan i Thailand genom olika projekt avsedda att skapa nya jobb och extrainkomster för bönder.

Av: Admin. Källa: Bangkok Post. Publicerad: 2009-09-26  00:05. Uppdaterad: 2009-09-26  00:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Drogportalen nylanserad

Drogportalen.se extern länk har i september nylanserats med ny layout och innehåll.

Sajten uppdateras nuförtiden dagligen med aktuella nyheter och kalendariet samlar aktiviteter över hela Sverige.

Projektet som är ett samarbete mellan en rad olika frivilligorganisationer och myndigheter och är till för folk som söker information, hjälp eller stöd kring alkohol, narkotika, dopning och tobak.

drogportalen

En utökning kan också ses av RSS-tjänsterna där besökare nu själva kan välja vad de vill prenumerera på - arrangemang och händelser från deras hemlän eller nyheter inom avgränsade områden som alkohol, narkotika, doping eller tobak.

- Våra besökares tankar och idéer ska bli en självklar del av Drogportalen, säger Alf Kronvall, webbredaktör.
- Nu kan man dela Drogportalens information till bloggar och andra sociala forum och vi har infört en kommenterfunktion på allt material som läggs upp. Besökare får även möjlighet att framföra sin åsikt genom en åsiktsbarometer som regelbundet uppdateras med nya frågor.

En välkommen nyhet är att man numera får fler annorlunda infallsvinklar kring dagens narkotikapolitik, bl.a. dyker drogliberala Henrik Alexandersson upp bland blogginläggen.

Av: Admin. Källa: CAN. Publicerad: 2009-09-26  00:04. Uppdaterad: 2009-09-26  00:04. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Indonesien kriminaliserar beroendesjuka personer

Efter fyra år av debatt passerade Indonesiens parlament nyligen en ny hårdare narkotikalagstiftning.

Den nya lagen bibehåller dödsstraff för vissa grova narkotikabrott, kriminaliserar drogberoende och gör det till ett brott för föräldrar att inte rapportera deras missbrukande barn till myndigheterna.

Lagändringarna som antogs av repesentanthuset i Aceh överför även ansvar för narkotikabekämpning som smuggling från regeringen till det civila samhället.

Lagen har omedelbart kritiserats av reformgrupper på flera punkter. "Lagen kriminaliserar missbrukare trots att läkare anser beroendet vara en botbar sjukdom. Istället för att straffa narkomaner som brottslingar borde vi bemyndiga dem," säger Indonesian Coalition for Drug Policy Reform (ICDPR) i ett uttalande.

indonesien

Samma grupp varnar även för medborgargarden och våldsamma vigilanter då lagen saknar regler för hur medborgare ska hjälpa till att bekämpa drogsmuggling.

Andra nyheter är att otrohet kan straffas med stening till döds och homosexualitet kan straffas med upp till ett hundra piskrapp. Lagen förbjuder också förtäring av alkohol, spel och dobbel, intima relationer mellan ogifta par, otrohet, "otukt" och homosexualitet.

Amnesty menar lagen måste omedelbart dras tillbaka.
- Lagen strider inte bara mot internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter utan även mot den indonesiska konstitutionen, säger Sam Zarifi, chef för Amnestys Asienavdelning.

Enligt regeringens beräkningar finns det ca 27.000 missbrukare i landet.

Av: Admin. Källa: The Jakarta Post. Publicerad: 2009-09-26  00:03. Uppdaterad: 2009-09-26  00:03. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Minneapolis enda stad i USA utan narkotikarotel

Polisen i Minneapolis (i delstaten Minnesota) har valt att upplösa deras narkotikapolis för att klara av sin budget. Det betyder att staden blir den enda i hela Amerika utan en narkotikarotel.

Förra året undersökte den 14 mannar stora avdelningen nästan 4000 fall vilket resulterade i 519 åtal och två miljoner kronor, 26 fordon och 24 vapen i beslagtagna tillgångar.

Anställda kommer att omplaceras till andra enheter, t.ex. finansbrott eller vanlig patrullering. De har ändå passat på att uttrycka sitt stora missnöje i och med att deras jobb avskaffas.

Polischefen för området menar man har tillräckligt med resurser för att hantera narkotikabrott. Man kommer bl.a. ha kvar grannskapspoliser för att motverka langning och andra arbetsgrupper som ska sköta om större fall. Dessutom kommer man skapa en avdelning speciellt för gängbildning och få assistens från DEA.

usa

Avdelningen måste fortfarande säga upp 50 positioner för att klara av ett underskott på 34 miljoner kronor, men enligt polischefen kommer inte allvarliga brott såsom sexbrott, mord, rån, ungdomsbrott eller våld i nära relationer att påverkas av nedskärningarna.

Ironiskt nog så tvingades staden betala ut ett massivt skadestånd på 3,3 miljoner kronor nyligen då en polis slog till en oskyldig person under en drogräd förra året. Pengar som skulle kunnat ha räddat kvar narkotikaroteln.

Av: Admin. Källa: StarTribune.com. Publicerad: 2009-09-26  00:02. Uppdaterad: 2009-09-26  00:02. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips

Alla länkar öppnas i ett seperat fönster.

George Galloway intervjuar Steve Rolles från Transform Drug Policy Foundation (Presstv.ir)

Medicinsk marijuana visar hur en en legitim cannabisindustri skulle fungera. Är slutet på förbudet nära? (CNN.com)

Magasinet Weekly Standard bevisar narkotikaförbudets olämplighet - utav misstag (WeeklyStandard.com)

Komediklubb tillåter cannabisrökning (CannabisCulture.com)

Cirkus med narkotikapolisen. Bästa illustration av narkotikaförbudets meningslöshet hittills (Reason.com)

Varför det är dags att ge upp narkotikakriget (FT.com)

Sketcher av Droggeneraler (VanityFair.com)

Ett öppet brev till den amerikanska kongressen: Upphör med det sinnessjuka narkotikakriget nu! (OnlineJournal.com)

Rally mot förbud i Nepal (CannabisCulture.com)

Drug War Quiz (MotherJones.com)

Portugals framgångsrika narkotikapolitik med full drogavkriminalisering (Fajaf Blog)

Online-bok: Drug Crazy: How We Got Into this Mess and How We Can Get Out av Mike Gray (Libertary.com)

Skådespelerska får kritik för stöd till marijuana (KoreaTimes.co.kr)

Klassa cannabis som läkemedel (Folkbladet.nu)

Ett förlorat krig (Fokus.se)

Förespråkar hasch framför kött (Politikerbloggen.se)

Beroendespecialist bekräftad som nummer två i vita husets narkotikaorgan (Drug War Chronicle)

Hallucinogena droger mer populära (Kuriren.nu)

Varför legalisering av marijuana låter vettigt (Time.com)

Cannabisförbudet - Vem gynnar det? (Newsmill.se)

Student blossade upp i protest (TheNewsTribune.com)

Förbudsanhängare hatar barn (Suburra.com)

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-09-26  00:01. Uppdaterad: 2009-09-26  00:01. Avdelning: Media, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Jack Herer drabbad av hjärtattack

Jack Herer extern länk, den kända cannabisaktivisten och författaren till kultboken The Emperor Wears No Clothes som återuppväckte Nordamerikas intresse för industrihampans många användningsområden, har drabbats av en hjärtattack.

jack herer

Herer kollapsade kort efter att ha hållit ett tal vid festivalen Portland Hempstalk Event i Portland, Oregon. Han fördes till sjukhus där läkarna bekräftade att han fått en hjärtattack. Senare på dagen genomgick han en angioplastikoperation för att utvidga och rensa blockerade artärer.

Jack drabbades av stroke 2000 sedan som lämnade honom med vissa talproblem och förlamning på höger sida. 2004 hade han dock nästan helt återhämtat sig.

Hans tillstånd bedöms som kritiskt och ligger i medicininducerad koma för tillfället. Hans fru Jeannie och son vakar över honom.

I sina böcker hävdar han att cannabisväxten demoniserats av storföretag inom olja och medicin i USA för att de inte ska förlora sina inkomster om cannabis blir alltför populär.

En dokumentär kallad The Emperor of Hemp från 1999 om hans liv och kamp för att avlägsna plantan ur brottsbalken bygger delvis på hans omtalade bok samt en annan bok han författat, Grass.

Uppdatering: Goda nyheter! Herer har nu flyttats ut från intensivvårdsavdelningen. Han har vaknat upp ur koman och ska nu inleda fysiska terapi så snart som möjligt. Hans familj tackar alla vän och fans för deras böner och stöd.

Uppdatering: Jack Herer avled torsdagen den 15 april, 2010, i Eugene där han vårdats ända sedan hjärtattacken. Han blev 70 år. Trots att han varit aktivist för återinförandet av hampa till USA fick han aldrig se hans favoritgröda legaliseras i någon delstat. Men han kan glädjas åt att rörelsen är mer framgångsrik än någonsin. Hans död sörjs av hans fru Jeannie och aktivister runtom hela världen.

Av: Admin. Källa: Salem-News.com & Cannabis Culture & OregonLive. Publicerad: 2009-09-19  19:08. Uppdaterad: 2010-04-16  21:37. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Amerikaner odlar cannabis i recessionstider

Den ekonomiska krisen i USA har lett till att allt fler människor börjat odla cannabis för att överleva finansiellt.

Polis på USAs västkust och i mellanstater runt bergskedjan Appalacherna rapporterar en ökande trend att odla marijuana för att dryga ut hushållskassan.

appalacherna

En ökning av kultivering har noterats varje år i delstater som Kalifornien, Washington och Oregon men nu har en ny typ av odlare dykt upp under konjunktursvackan på platser som Kentucky, Tennessee och West Virginia.

Individer och amatörer som normalt inte skulle odla cananbis. Pensionärer och barnfamiljer som ofta begränsar deras kultivering till ett fält med ca 80 plantor - ingenting jämfört med de megaodlingar i Kalifornien med tusentals av plantor.

En annan skillnad är att dessa odlare tenderar att placera deras fält så nära sitt hem som möjligt, på gränsen eller i skogspartier i närheten.

Denna del av Amerika är ofta nästan helt beroende av kolindustrin vilket tagit ett fall under recessionen. Polisens nedslag mot smuggling över Mexicos gräns har också lett till nya aktörer på den amerikanska marknaden.

Hittills i år har plantor till ett gatuvärde av 84 miljarder kronor ryckts upp över hela landet. En planta uppskattas kunna producera marijuana värt 14.000 kronor.

Lokal polis medger stora svårigheter med sin narkotikabekämpning trots stora resurser som helikoptrar och statsbidrag.

Av: Admin. Källa: Guardian. Publicerad: 2009-09-19  19:08. Uppdaterad: 2009-09-19  19:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Reklamfilmer för MM nekade i New York

Kampen om medicinsk marijuana i staden som aldrig sover har inletts.

Ett lagförslag ska upp till röstning inom kort och inför detta har en aktivistgrupp lanserat reklamfilmer med patienter som berörs av lagen.

Men vissa tv-bolag har vägrat visa filmerna. Både ABC, FOX, och CBS sa nej till de betalda annonserna.

Du kan se filmerna nedanför.


Av: Admin. Källa: MPP. Publicerad: 2009-09-19  19:07. Uppdaterad: 2009-09-19  19:07. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Räder i San Diego

Trots garantier från Obamas administration har 14 dispensärer och sex andra fastigheter som distriburerar medicinsk marijuana i San Diego utsatts för räder.

Enligt åklagare agerade dispensärerna inte enligt reglerna och för ekonomisk vinning. Men aktivister menar myndigheterna tolkar lagen som reglerar läkarcannabis alltför strikt. Polisen anklagas också för att ha gått för hårt fram med dragna vapen och inslagna dörrar som resultat.

Dispensärer lyder under sin egen lag i Kalifornien som garanterar patienter rätt till drogen genom ett distributionssystem. Detta system kan missbrukas, men oftas beror nedstängning på om butiken ligger i en konservativ stad med en polisledning som är villig att utföra räderna.

31 personer har gripits som åklagare menar är brottslingar som opererar under täckmantel av lagen. Circa 500.000 kronor beslagtogs också tillsammans med sex handvapen.

Under räden spelades denna film in som visar hur polisen kastar en rullstolsbunden person in i en polisbil.

Samma patient, identifierad som Paul Cody, en av ägarna till en drabbad dispensär, har nu bestämt att anmäla polisen för sin behandling. Paul är förlamad från midjan neråt sedan en motorcykelolycka. Han har också dokumenterat flera blåmärken från händelsen.

Totalt finns det ca 60 dispensärer i staden.

Av: Admin. Källa: NBC San Diego. Publicerad: 2009-09-19  19:07. Uppdaterad: 2009-09-19  19:07. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Tal av Raphael Mechoulam

Föreläsning vid Cannabis Therapeutics Conference 2004 av Raphael Mechoulam där han talar om cannabinoiders roll som antiinflammatorisk agent mot ledinflammation, som nervskyddare vid hjärnskada och som möjlig behandling för posttraumatiskt stressyndrom.

Mechoulam är professor i medicinsk kemi och naturliga produkter vid Hebrew University i Jerusalem.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-09-19  19:06. Uppdaterad: 2009-09-19  19:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Axel ur led vreds rätt med hjälp av cannabis

Läkare vid ett universitet i Schweiz rapporterar om en intressant användning av cannabis för att underlätta omvridning av en axel som hoppat ur led hos en bergsklättrare.

Utan cannabis hade den atletiska 22-åriga gamla patienten väldigt hög muskelton och efter 20 minuter hade man fortfarande inte lyckats omlokaliserat den.

En annan närvarande klättrare tog då fram en liten mängd cannabis han tagit med på resan. Patienten gick med på att inhalera röken för att få musklarna att slappna av.

axel

Han tog flera djupa andetag och efter circa fem minuter hade smärtan och muskeltoningen avsevärt sjunkit så mycket att axeln kunde vridas rätt på första försöket.

Läkare vid University of Zurich and the Kantonsspital Zug skriver att "cannabis muskelavslappnande effekt var påfallande" i patientjournalen.

De föreslår även att plantans ingredienser kan vara effektiv under vissa omständigheter som ett akut muskelavslappnande medel.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-09-19  19:05. Uppdaterad: 2009-09-19  19:05. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Ny forskning kring inflammation i tjocktarmen

spanien

Forskning vid universitet i Barcelona har visat att systemet med endocannabinoider i tarmvävnaden förändras hos patienter som drabbas av ulcerös kolit (blödande tjocktarmskatarr).

Enligt de spanska forskarna betyder det att manipulering av systemet med endocannabinoider, via receptor CB2, kan hämma inflammationer i tarmen och att det förslagsvis kan användas som behandlingsmetod mot inflammatory bowel disease (IBD).

Resultaten bygger på intervjuer med patienter jämfört med friska objekt och vävnadsanalyser utförda med hänvisning till diagnos och behandling.

Cannabis har använts för magbesvär sedan tusentals av år tillbaka, men praktiken har fallit i glömska inom den moderna medicinen.

Studien Ulcerative Colitis Induces Changes on the Expression of the Endocannabinoid System in the Human Colonic Tissue publiceras hos PLoS One extern länk.

Av: Admin. Källa: IACM & Cannabis.se. Publicerad: 2009-09-19  19:04. Uppdaterad: 2009-09-19  19:04. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Liten nedgång av cannabisrelaterade anhållningar

Statistik för antal personer som anhölls för innehav av cannabis i USA har publicerats av FBI.

Siffror visar att antal fall minskade något under 2008. 847,864 personer anhölls för cannabisrelaterade brott förra året. 89 procent var enbart för innehav, inte försäljning eller tillverkning. Denna siffra gäller även dem som anhölls för att ha odlat marijuana för medicinska syften.

Det är en amerikan varje 37 sekund. För att sätta dessa siffror i perspektiv är det likvärdigt med att anhålla varje man, kvinna och barn i San Franciso - plus ca 23.000 från närliggande förorter på ett år.

usa

2007 nåddes en toppnotering med 872,721 personer. Årets siffra är därmed en tre-procentig minskning sedan förra året. Flest arresteringar gjordes i Mellanvästern och södra regioner; västkusten hade lägst anhållningar. Tre av fyra gripna var män.

"Brotten" utgjorde hälften (49.8 procent) av alla anhållningar för narkotikabrott i USA. Polismyndigheter gjorde totalt 14.005.615 gripanden under 2008 för alla brott.

Trots rekordsiffror har däremot inte användning gått ner då allt fler amerikaner erkänner att dem prövat marijuana minst en gång under deras liv.

Av: Admin. Källa: MPP. Publicerad: 2009-09-19  19:03. Uppdaterad: 2009-09-19  19:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Narkotikahundar leder till olaga visitering - Fall tas upp i brittiska HD

Brittiska drogreformgruppen Release har stämt landets transportpolis för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Det intressanta fallet rör en av Releases egna medarbetare, Sebastian Saville, en 56-årig f.d. missbrukare, som stoppades och visiterades av BTP (British Transport Police) vid en tunnelbanestation i Camden sommaren 2008.

Polishundar på plats hade markerat närvaro av narkotika men inga illegala substanser hittades på Saville.

Information insamlad av Release visar att narkotikahundar har fel i sin markering i ungefär 75% av fallen. Trots denna häpnadsväckande höga siffra ger en indikering polis eller tull rätten att genomföra en personvisitering.

Stämningen säger att genom att slumpmässigt använda sniffarhundar gör sig BTP skyldig till intrång i laglydiga människors rätt till integritet och utgör olaglig visitering.

polishund

Kort sagt, en urholkning av allas medborgerliga rättigheter samt Sebastians rätt att röra sig fritt.

Brittiska lagar klargör att polisen får inte stoppa och söka igenom en person baserat endast på personliga omständigheter såvida det inte också finns någon slags pålitlig information som stödjer detta.

Release menar att Saville normala agerande utgjorde inte någon misstänksamhet och eftersom hundar inte kan anses vara tillförlitliga indikatorer var genomsökningen olaglig.

Målet förväntas tas upp i högsta domstolen senare i år. Om domstolen dömer till Savilles fördel kommer polisen tvingas sluta använda narkotikahundar under vissa omständigheter.

Uppdatering: Europadomstolen har bestämt att de slumpmässiga kroppsvisiteringar utan rimlig misstanke som polisen fått makt att genomföra genom nya anti-terrorismlagar är diskriminerande och olagliga. Fallet gällde två demonstranter som 2003 stoppades på väg till en protest mot en vapenmässa i London.

Av: Admin. Källa: BBC News & Release & Amnesty. Publicerad: 2009-09-12  00:08. Uppdaterad: 2009-09-12  00:08. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Har Staten någonsin överdrivit cannabis biverkningar?

Lokaltidningen Malmö jämför alkohol och cannabis i en artikel.

Artikeln tar upp att allt fler ungdomar söker behandling för problem med cannabis samt deras ökande positiva attityd till drogen.

Inte mycket till kritiskt tänkande kan hittas i artikeln, men en intressant fråga ställs ändå till narkotikaforskaren Thomas Lundqvist, docent och psykolog vid Lunds universitet.

Tycker du att farorna med cannabis överdrivs i samhällsdebatten?
- Farorna överdrivs åt fel håll. Det fungerar inte att skrämmas. Diskussionen måste utgå från forskning och inte enskilda individers erfarenheter. Cannabis är en förrädisk och farlig drog. Tio procent av dem som prövar cannabis fastnar faktiskt i missbruk.

Det är en av de första gångerna i svensk media som man faktiskt ställt en fråga som jag länge velat fråga: Vet du om något tillfälle där man överdrivit cannabis negativa effekter för att avskräcka att ungdomar testar drogen?

Som på begäran läser jag om hur Dr. Nora Volkow, chef för National Institute on Drug Abuse, i en intervju kommenterade byggandet av ett museum i Mexico som ska varna ungdomar om skador från narkotika.
- Vi har ropat varg för många gånger. Vi behöver inte överdriva; fakta talar för sig själv.

Av: Admin. Källa: Lokaltidningen Malmö & San Diego Union-Tribune. Publicerad: 2009-09-12  00:07. Uppdaterad: 2009-09-12  00:07. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Kalifornien vill påverka hela USA

Kalifornien försöker påverka den federala regeringens inställning till läkarcannabis.

SJR14 är delstatens sätt att försöka ändra USAs regerings position i frågan om medicinsk marijuana och juridiska rättigheter för cannabisapotek eller dispensärer som de också kallas.

Lagförslaget som introducerades i juni av delstatssenatorn Mark Leno (demokrat) röstades nyligen igenom i den övre kammaren, senaten, med rösterna 23 för och 15 emot.

Nu ska SJR14 behandlas i underhuset som kallas State Assembly. Om texten godkänns även där så skickas den till Vita huset och den federala kongressen som en icke-bindande resolution.

Resolutionen behandlar bl.a. federala myndigheters ignorans av delstatslagar och att det måste upphöra. SJR14 ska även se till så att federala åklagare inte kan neka åtalade att hävda medicinska rättigheter eller hänvisa till delstatslagar.

kalifornien

SJR14 tvingar federala myndigheter att upphöra med motståndet mot dessa inrättningar som har stort stöd bland folket. Dessa våldsamma räder mot apotek och patienter vållar ofta starka reaktioner.

Förutom det juridiska så uppmanar även resolutionen till ökade forskningsanslag på området och uppmanar den federala regeringen att skapa en policy som garanterar en säker och laglig tillgång för patienter som kan ha nytta av drogen.

Kalifornien är den delstat som leder kampen för medicinsk marijuana och den delstat som förmodas att först reglera cannabis på samma sätt som alkohol och tobak.

De har under flera år hamnat i konflikt med den federala regeringen som vägrar erkänna de medicinska egenskaper som cannabis i sin naturlig form har.

Av: Admin. Källa: ASA & Cannabis.se. Publicerad: 2009-09-12  00:06. Uppdaterad: 2009-09-12  00:06. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Magnus Linton rapporterar från ett Sydamerika i förändring

P1 sände nyligen programmet OBS och lät Magnus Linton skildra utvecklingen med avkriminalisering av cannabis i Amerika söder om USA.

Från Sveriges Radios sida:

I Latinamerika, senast i Argentina för en vecka sedan, legaliserar land efter land bruk av cannabis. Avkriminaliseringen av drogen har gett upphov till en livlig debatt, där vänstern oftast är för en legalisering och högern mot. De som vill bromsa utvecklingen och inte liberalisera droglagstiftningen har Sverige som förebild. Magnus Linton, journalist verksam i Latinamerika, rapporterar om en laddad debatt om droger.

Lintons reportage åtföljs av texten drogliberala latinamerikaner? extern länk med ungefär samma innehåll.

Lyssna här extern länk (börjar efter 07:20).

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2009-09-12  00:05. Uppdaterad: 2009-09-12  00:05. Avdelning: Media, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: Chrystal

Chrystal är en snabbväxande sort som producerar stora och klibbiga knoppar av hög kvalitet, oavsett om växtmedium är hydro eller jord. En liten grön fabrik.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Mediumstor, men kan lätt nå två meter om du inte trimmar.
Arom/smak:Lukten påminner om fotogen och en nyklippt gräsmatta.
Rus:Ett snabbverkande rus som påverkar både knoppen och kroppen. Social och energisk.
A.k.a.:-
Blommar:56-70 dagar.
Producent:Nirvana Seed Bank extern länk
Sativa/Indica:40% / 60%.
Genetik:♂ White Widow x ♀ Northern Lights.
Utmärkelser:1:a plats Dutch Highlife Cup, 2002.
Medicinska egenskaper:Humör.
Inomhus/utomhus:Ja / Nej.
Styrka:THC: -; CBD: -
Ursprungsland:NL Nederländerna.
Annat:Enkel att manikyrera.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2009-09-12  00:04. Uppdaterad: 2009-09-12  00:04. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: Jack the Ripper

England framstår allt mer som en utmanare till Spanien och när det gäller att utmana Nederländerna på cannabisgenetik. Jack the Ripper har tagits fram av en av de största producenterna i UK, men se upp då allt för tung konsumtion lätt kan leda till paranoja.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:En-meter stora plantor med mörka sågtandade blad. Tätt ihopsatta knoppar med en vit täckmantel av trikomer på en stadig stjälk.
Arom/smak:Intensiv citron/mango tillräckligt stark för att stöta bort skadeinsekter.
Rus:Pratsam, trippig, visuell, hastig, glädjande.
A.k.a.:-
Blommar:90-120 dagar.
Producent:TGA Seeds extern länk
Sativa/Indica:80% / 20%.
Genetik:♂ Jacks Cleaner 1885 SSSC (Nevil's) x ♀ Space Queen.
Utmärkelser:-
Medicinska egenskaper:Kronisk smärta.
Inomhus/utomhus:Ja / Ja (i södra klimat).
Styrka:THC:-; CBD:-
Ursprungsland:UK Storbritannien.
Annat:Lätt att klona och passar därför bra för nybörjare. Ger ca 90-120 gram / planta.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2009-09-12  00:03. Uppdaterad: 2009-09-12  00:03. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑

Delstat godkände inte religiöst bruk

Arizonas högsta domstol har vägrat att ge cannabisanvändare religiöst skydd.

I ett enhälligt beslut sa domstolen att staten har rätt att kränka trosatser som använder cannabis som ett sakrament, men enbart om det finns ett övertygande skäl.

I det aktuella fallet hävdade Danny Ray Hardesty att hans medlemskap i Church of Cognizance sedan 1993 gav honom rätt att inta cannabis överallt.

En lägre domstol hade sedan tidigare dömt honom till böter för innehav 2005. HD upprätthöll därmed domen som även gäller övervakning i 18 månader.

cognizance

Beslutet utesluter dock inte möjligheten att domstolen i framtiden kan komma att skydda annat religiöst bruk av marijuana. En domare påpekade att amerikanska indianer har tidigare getts tillåtelse att använda peyote i ceremonier, trots att växten är narkotikaklassad.

Grundarna av Church of Cognizance, Danuel och Mary Quaintance, greps av polisen 2006 efter att man hittat närmare 85 kilo marijuana i deras bil. Paret dömdes senare till fängelse, Danuel fick fem år och Mary två och ett halvt år.

Av: Admin. Källa: Arizona Daily Star. Publicerad: 2009-09-12  00:02. Uppdaterad: 2009-09-12  00:02. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Droglegalisering i New Scientist

Vetenskapsmagasinet New Scientist har en ny artikelserie Blueprint for a Better World (skiss för en bättre värld) som betänker tio radikala idéer för att förvandla samhället till det bättre.

En av artiklarna extern länk förespråkar droglegalisering.

I texten nämns argument som alla har en sak gemensamt: att kriminalisering inte levt upp till förväntningarna. Sedan 60-talet har t.ex. antalet opiatberoende stigit i hela världen, strikta lagar reducerar inte konsumtion och liberala lagar leder inte till drogturism eller en ökad användning.

Men det största argumentet som presenteras för en reglering är ändå de destruktiva oavsiktliga konsekvenser som skapats genom förbudet: Organiserad brottslighet, skadligare bruk, spridning av sjukdomar, korruption och brottslighet.

New Scientist är en engelskspråkig populärvetenskaplig tidskrift som har givits ut sedan 1956. Tidningen har sitt säte i London, Storbritannien och har en läsarkrets på omkring 680 000 personer.

Bidrag till artikeln har bl.a. gjorts av den brittiska tankesmedjan Transform.

new scientist

Av: Admin. Källa: Transform. Publicerad: 2009-09-12  00:01. Uppdaterad: 2009-09-12  00:01. Avdelning: Media, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Handikappad straffad för läkarcannabis

En kanadensisk paralyserad man bosatt på ett vårdhem har fått sin elektriska rullstol beslagtagen av vårdhemmets föreståndare.

Nyle Nagy, från British Columbia, är förlamad från huvudet neråt, och har numera fått sin rörlighet ännu mer begränsad.

Nagy röker lagligt cannabis mot symptom från sin multipel skleros (MS), bl.a. spasmer och smärta. Något som chefen för Brookhaven opponerade sig emot. Hon bestämde sig därför för att straffa Nagy i sju dagar genom att våldsamt avlägsna hans rullstol som han använder för att kunna förflytta sig.

- Hon skickade över två män som tog min rullstol och sa att jag måste stanna i sängen i sju dar, som bestraffning, berättade Nagy för ett lokalt tv-nyhetsprogram.

Nu riskerar han att få liggsår som resultat. Inte ens argumentet att röken störde andra patienter håller då han brukade konsumera drogen en bit bort från fastigheten.

Nagys fall är inte unikt. Trots att läkarcannabis är lagligt att inneha i Kanada drabbas fortfarande dess användare av olika bestraffningar i form av vräkning från kommunala hem eller avsked från jobb.

Av: Admin. Källa: CHBC. Publicerad: 2009-09-05  00:08. Uppdaterad: 2009-09-05  00:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Majoritet anser alkohol farligare än marijuana

En majoritet, 51 procent, av vuxna amerikaner anser att alkohol är farligare är marijuana.

Enligt en ny telefonopinionsundersökning från Rasmussen Reports anser 53% av kvinnor och 48% av män att alkohol är mer skadligt än cannabis.

rasmussen reports

25% sa att både droger var lika skadliga medan 19% ansåg att marijuana var skadligare. Bara 2% sa att ingendera utgjorde någon fara.

Yngre personer var mer sannolika att se alkohol som farligare av de två än äldre individer. Män var mer benägna än kvinnor att säga att det finns fler risker med cannabiskonsumtion, men kvinnor ansåg oftare att båda var lika farliga.

Intressant nog ansåg fler barnfamiljer än ogifta vuxna personer att alkohol var farligare än cannabis.

47% av Kaliforniabor ansåg även att taxering av cannabis var en bra idé för att få kontroll över budgetproblem. 42% motsatte sig idén. Nationellt ligger ja-sidan på 41% bland troliga väljare medan 49% inte stödjer reglering.

28% tror även att en legalisering av marijuana i USA skulle hjälpa till att reducera drogrelaterat våld i Mexico.

Av: Admin. Källa: Rasmussen Reports. Publicerad: 2009-09-05  00:07. Uppdaterad: 2009-09-05  00:07. Avdelning: Statistik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


CBD motverkar THC när det gäller gemenskap

THC (tetrahydrocannabinol) icke psykoaktiva kusin CBD (cannabidiol) har studerats för möjlig behandling av tillstånd som schizofreni och epilepsi. Nu visar forskning att ämnet kan motverka THCs negativa påverkan på människors sociala interaktion.

När det gäller behandling med cannabisplantan mot t.ex. nervsmärta ingår ofta THC och CBD i en 1:1 ratio, men CBDs påverkan vid andra tillstånd är till stor del outforskad.

I en ny australiensisk djurstudie från Monash University har man lyckats bevisa att råttpar förbehandlade med både THC (1 mg/kg) och CBD (20 mg/kg) i låga doser reducerade förminskning av social växelverkan. Råttor som behandlades med enbart THC var betydligt mer tillbakadragna.

Råttorna observerades efter objektiva beteenden på en öppen plats under tio minuter.

Ensamt hade CBD ingen märkbar effekt däremot hade högre doser av THC och CBD tillsammans en negativ effekt på social gemenskap och rörelseaktivitet.

CBDEn CBD molekyl.

Studien extern länk publiceras i Pharmacological Biochemical Behavior 2009 Augusti.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-09-05  00:06. Uppdaterad: 2009-09-05  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Bakom disken i en coffeeshop

Bob Black, känd profil från anrika cannabismagasinet High Times, har praktiserat en vecka på två olika coffeeshops i Amsterdam, nämligen Amnesia och Barney's.

Här får vi följa arbetet bakom disken och en unik inblick hos dem som levererar cannabis till Amsterdams många coffeeshops. Personer, kallade runners, som tar stora risker för att se till att besökare alltid har god tillgång till världens mest använda illegala drog.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2009-09-05  00:05. Uppdaterad: 2009-09-05  00:05. Avdelning: Kultur, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuana hittades hos Michael Jackson

Marijuana hittades hemma hos Michael Jackson kort efter hans död. Det visar tidigare hemliga dokument som offentliggjorts.

Den 25 juni påträffades Michael Jackson död i sitt hem i Bel Air. Den rättsmedicinska undersökningen visade att en stor mängd av narkosmedlet Propofol låg bakom dödsfallet.

Michael Jacksons hem har tidigare beskrivits som ett litet apotek. Nu kommer nya uppgifter om att två påsar marijuana ska ha funnits vid en husrannsakan fem dagar efter dödsfallet. Totalt ska 26.29 gram påträffats tillsammans med rullpapper.

michael jacksonMichael Jackson.

Jacksons läkare Conrad Murray har erkänt att han gett popstjärnan flera lugnande läkemedel timmarna innan han avled. Flera beroendeframkallande sömnmedel och tomma tablettburkar fördes också bort under razzian av Los Angeles polis.

Huruvida Jackson använde cannabis som medicin eller nöje är svårt att säga, men mycket talar för att han, precis som många andra, upptäckt att cannabis har lindrande egenskaper.

Cannabis hittades däremot inte i popstjärnans system eller orsakade hans död, då det är omöjligt att överdosera på drogen, visar en toxikologisk rapport.

Av: Admin. Källa: Metro & Access Hollywood. Publicerad: 2009-09-05  00:04. Uppdaterad: 2009-09-05  00:04. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rasismvarning i kampen mot illegala odlare

us forest service

USAs federala regering varnade för utländska campare i nationalparker som äter tortillas, dricker mexikansk öl och spelar spansk musik eftersom de kan vara beväpnade marijuanaodlare. Nu har de anklagats för rasprofilering.

Meddelandet utfärdades av USAs myndighet för skogs- och parkvårdare som just nu utreder hur mycket marijuana som illegalt kultiveras i Colorados nationalparker.

Organiserade gäng använder allt oftare illegala immigranter placerade i avlägsna skogsområden för att odla cannabis för den inhemska marknaden. Något som lett till både miljöproblem och ökade risker för skogsbränder.

Men uttalandet möter stark kritik från flera latinamerikanska människorättsgrupper.
- Uttalandet är diskriminerande och försätter alla latinamerikanska campare i fara, säger Polly Baca, medordförande för Colorado Latino Forum, som var chockad över att någon från regeringen uttrycker sig på detta sätt.

Baca säger att det finns inga bevis för att immigranter är de enda som är inblandade i storskaliga drogoperationer.

Textmaterialet ingår i en presentation som sammanställts för narkotikapoliser i Colorado och allmänheten. All misstänkt aktivitet och personer som passar in på beskrivningen uppmanas att rapporteras till polisen.

Marvink Correa, talesperson för Colorado Immigrant Rights Coalition, säger regeringen målar alla mexikaner med samma orättvisa och stereotypiska pensel.
- När jag campar nästa gång ska jag komma ihåg att spela ingenting annat än Bruce Springsteen, meddelar Correa skämtsamt.

Uppdatering: Myndigheterna har nu bett om ursäkt och dragit tillbaka sitt diskriminerande uttalande om amerikanare av latinamerikanskt ursprung eller från spansktalande länder.
- Det är oförlåtligt och vi ångrar djupt att denna okänslighet distraherat från de verkliga problemen med illegal marijuanakultivering på federala marker, sa Hank Kashdan, nästa högsta chef för byrån.

Av: Admin. Källa: AP & The Durango Herald. Publicerad: 2009-09-05  00:03. Uppdaterad: 2009-09-06  20:56. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuanaplantage var testodling

När polis fick ett anonymt tips om en massiv cannabisodling på ett majsfält utanför Lelystad i Nederländerna agerade man direkt och började rycka upp plantorna. Det skulle man inte gjort.

Det visade sig att de 47000 plantorna tillhörde Wageningen University som odlade fältet som en del av ett experiment för att utröna om hampa kan ersätta bomull som textilmaterial.

Efter att universitetets forskningsavdelning visat upp de rätta pappren försvann polisen med svansen mellan benen. De nästan 50.000 plantorna skulle haft ett uppskattat gatuvärde på 45 miljoner kronor, om de inte var av den THC-fattiga industrihampa-sorten d.v.s.

nl

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl & NRC Handelsblad. Publicerad: 2009-09-05  00:02. Uppdaterad: 2009-09-05  00:02. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisämnen fungerar som plåster

Polska forskare vid Wroclaw Medical University, i samarbete med Polens vetenskapliga akademi, har studerat befintlig forskning på cannabinoidreceptorer i huden och kommit fram till att de kan vara en potentiell medicin mot inflammatoriska hudåkommor, klåda och vissa typer av hudsmärta.

Enligt författarna till studien extern länk Kupczyk, Reich och Szepietowski så verkar cannabinoider och dess derivat vara en lovande medicin inom dermatologi men mycket forskning återstår fortfarande.

fot

Forskare tror cannabinoider kan fungera som en viktig förmedlare i huden. I de undre och översta hudlagren finns det mycket CB2-receptorer. CB1-receptorer återfinns på nervfibrer i översta hudlagret och i hårrötterna samt hårsäckar.

Tidigare forskning har visat att THC motverkar nickelallergi hos möss genom att agera inflammationshämmande.

Cannabinoider är en grupp av fler än 60 biologiskt aktiva ämnen som använts inom naturmedicin under flera sekel. THCs berusande egenskaper har begränsat dess användning, men nya avslöjande om kroppens egna cannabinoidsystem och dess receptorer har nyuppväckt intresset i örten.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & The Examiner. Publicerad: 2009-09-05  00:01. Uppdaterad: 2009-09-05  00:01. Avdelning: Kultur, Europa.

Skriv ut

Upp ↑