Nyheter för augusti månad 2009

Marijuana kan skydda mot alkoholskador

En nypublicerad studie föreslår att marijuana kan skydda hjärnan mot skador från överdriven alkoholkonsumtion.

Forskare i Kalifornien använde en avancerad skanner för att jämföra mikroskopiska förändringar i den vita hjärnmassan.

Deltagare var 42 studenter mellan 16-19 år som delades in i tre grupper: tunga alkoholdrickare (fyra-fem eller fler drinkar vid ett och samma tillfälle); tunga alkoholdrickare som också rökte marijuana och en kontrollgrupp som hade väldigt lite erfarenhet med varken alkolhol eller andra droger.

alkohol

Som väntat noterades hjärnskada hos alkoholkonsumenter inom alla åtta olika hjärnregioner. Vad som var förvånande var gruppen alkohol/cannabis som endast visade skador på tre av åtta regioner.

Denna grupp visade även bättre resultat överlag jämfört med personer som enbart konsumerade stora mängder alkohol.

Forskare ponerar att det är möjligt att marijuana har vissa nervskyddande egenskaper som dämpar alkohol-relaterad stress- och celldöd.

Studien extern länk publiceras i journalen Neurotoxicology and Teratology (gren inom biologi som forskar inom medfödd missbildning).

Av: Admin. Källa: The Atlanta Journal-Constitution & MPP Blog. Publicerad: 2009-08-29  00:08. Uppdaterad: 2009-08-29  00:08. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Kan cannabisrökning gynna lungfunktion?

Ännu en dag och ytterligare bevis för att vad vi lärde oss under 80-talet kanske inte var precis hela sanningen.

lungor

Att inhalera cannabis har totalt motsatt effekt på lungfunktion jämfört med tobak. Detta enligt resultat från en nya zeeländsk studie.

1037 vuxna deltog i undersökningen där forskare fann att cannabisrökning var associerad med en både högre luftvolym och lungkapacitet (mängd luft som kan blåsas ut efter full inandning). Fynden matchade t.o.m. resultat från tobaksfria personer.

"Cannabis verkar ha en annorlunda effekt på lungvolym jämfört med tobak," sammanfattade författarna.

Flera tester utfördes som bl.a. mätte styrkan på utandning, luftmotstånd och överföring. Mätningar gjordes vid åldrar 18, 21, 26 och 32. Resultaten justerades sedan för konsumtion av andra droger.

Negativt var att cannabisbruk associerades med ett ökat motstånd i luftflödet, men det fanns få bevis för obstruktion eller försämring av gasöverföring.

Studien extern länk publiceras i European Respiratory Journal.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-08-29  00:07. Uppdaterad: 2009-08-29  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Droger som ger lagligt hög narkotikaklassas i Storbritannien

Brittiska inrikesministeriet har beslutat att förbjuda flera lagliga droger som syntetisk THC och GBL.

Beslutet kommer efter rekommendationer från landets rådgivande råd att de har en oförutsägbar effekt på hälsan, speciellt när ungdomar mixar dem med alkohol. Hittills har dessa droger, kallade legal highs, sålts öppet i landet och via internet.

Bland ämnen finns det tidigare avmaskningsmedlet BZP (ett alternativ till amfetamin) och industrivätskan GBL (som i kroppen omvandlas till redan klassade GHB) som har konstaterats vara orsaken till flera uppmärksammade dödsfall på senare tid i Storbritannien.

pharma

Samtidigt narkotikaklassas samtliga konstgjorda kemiska cannabinoider, några av dessa används på örtdrogen Spice. De kommer att jämställas med cannabis och listas som en B-drog på farlighetslistan, medan de två först nämnda drogerna placeras i klass C.

Men drogreformaktivister menar kriminalisering är ett väldigt trubbigt instrument.
- Dessa substanser är otvivelaktigt skadliga, men det skulle vara bättre om vi reglerade dem istället, säger Steve Rolles från Tranform.
- Detta är en närsynt, kortsiktig knärycksreaktion.

Även 24 olika anabola steroider ska narkotikaklassas. Förbuden träder i kraft runt nyår.

Av: Admin. Källa: Politics.co.uk & Drugnews. Publicerad: 2009-08-29  00:06. Uppdaterad: 2009-08-29  00:06. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Argentina avkriminaliserade marijuana

Argentinas högsta domstol har beslutat att det strider mot grundlagen att straffa vuxna som använder marijuana för privat bruk så länge det inte skadar någon annan.

Det enhälliga beslutet kom efter att fem unga män gripits med några enstaka marijuanacigaretter i fickorna.

argentina

Domstolen klargjorde att den inte förespråkar en legalisering av drogen, men konstaterade samtidigt att "varje vuxen människa är fri att bestämma över sitt liv utan att staten ingriper."
– Staten kan inte upprätta moral, sa Högsta domstolens ordförande Ricardo Lorenzetti.

Domare Carlos Fayt, som en gång stödde lagar att göra personlig konsumtion av marijuana olagligt, berättade för media att verkligheten fick honom att ändra sig.

Beslutet kommer bara några dagar efter att Mexico avkriminaliserat allt personligt bruk av narkotika. Andra latinamerikanska länder har följt samma väg. Något som analytiker betraktar som ett skift i attityd allt eftersom nuvarande metoder i kampen mot narkotika misslyckats.

Nya studier pekar på att begränsa tillgång och efterfrågan genom kriminalisering har starka begränsningar. Trenden är att röra sig från ett kriminellt synsätt till en folkhälsopolitik med fokus på behandling. Det betyder att man slutar sikta på ett samhälle fritt från narkotika för att istället begränsa dess skadeverkningar.

Uppdatering: Läs denna välskrivna och mer uttömmande artikel direkt från Buenos Aires. Artikel hos Fria Tidningen extern länk.

Av: Admin. Källa: CNN & DN. Publicerad: 2009-08-29  00:05. Uppdaterad: 2009-09-04  21:48. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Flera holländska partier vill legalisera odlingen

groen links

Ett av Nederländernas miljöpartier har lagt fram planer för en mer liberal drogpolitik för de kommande åren.

Inför lokala val nästa år har Groen Links extern länk (Grönvänstern) presenterat en av de mest drogreformvänliga politiska plattformarna någonsin under mottot "Rätt till Berusning."

Man förespråkar bl.a. laglig och reglerad odling av cannabis för leverans till Amsterdams många coffeeshops, detta för att bryta kriminella gäng och annan organiserad brottslighets inblandning i produktkedjan. Kravet är att kultiveringen sker ekologiskt. Förhoppningen är att få ner den höga THC-nivån som holländska odlare är kända för.

GroenLinks är inte ensamma med att föreslå laglig odling, något som är förbjudet idag. PVDA, ett socialdemokratiskt parti, vill se samma sak. De flesta borgmästare säger också ja till detta.

Andra drogrelaterade förslag:

När det gäller miljön vill man se renare luft genom att göra mer plats för cyklister, fotgängare och kollektivtrafik. Förbud för djurcirkusar, fokus på energiproducerande väderkvarnar och lagligt utrymme för graffittiartister är andra förslag.

Av: Admin. Källa: DutchAmsterdam.nl. Publicerad: 2009-08-29  00:04. Uppdaterad: 2009-08-29  00:04. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Ny svensk growshop

Sverige har fått en ny growshop.

Internetbutiken heter E40bulbs extern länk och säljer de vanliga produkterna som näring, växttält, skadedjursbekämpning, medium, lampor, ventilation och olika mätare.

De marknadsför även färdiga paket som innehåller allt du behöver för att snabbt komma igång. Handlar man en tredje gång belönas man med en procentuell rabatt.

Fri frakt gäller om du handlar för över 600 kr och enligt hemsidan skickas beställningar inom 24 timmar. För tillfället erbjuder de en rad öppningserbjudande.

Ägarna har själva erfarenhet av hobbyodling och säljer bara produkter som garanterat fungerar.

Du kan betala antingen via Paypal, postförskott, bankgiro, faktura eller delbetalning.

e40bulbs

Uppdatering: E40Bulbs.se har meddelat att man lanserar en begagnatmarknad på prov. På köp- & säljmarknaden kan man sälja gammal odlingsutrustning och liknande varor. En annons kostar 50 kr.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se 1 & Cannabis.se 2. Publicerad: 2009-08-29  00:03. Uppdaterad: 2009-08-30  01:33. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Aspens första dispensär öppnad

Staden Aspen i Colorado har i veckan öppnat upp sin första dispensär för distribution av läkarcannabis.

Möten i butiken Cooper Street Apothecary sker än så länge enbart efter bokning i förhand för att testa hur andra företag och polisen reagerar. Efter den 1:a september planerar man att öppna upp för allmänheten.

aspen

- Vi vill vara en positiv kraft för Aspen och vara en integrerande del av detta samhälle, säger en av medägarna till media från lokalen som är belägen mitt i centrum.

Polis och lokala politiker har informerats om det gröna apoteket och har hittills reagerat positivt.

Cannabis förmedlas genom butiken till kvalificerade patienter men man kommer även att sälja te, oljor, krämer, vitaminer och andra hälsoprodukter.

Man erbjuder både ätbar och rökbar cannabis tillsammans med vaporisatorutrustning och information om lagen som skyddar patienter från åtal. Andra tjänster man planerar att införa är dietlära, läkarkonsultation, beroenderådgivning, akupunktur, massageterapi och yoga.

Colorado legaliserade medicinsk marijuana 2000.

Uppdatering: En andra dispensär har öppnat upp i Aspen. L.E.A.F. (Locals Emporium of Alternative Farms) är öppet sju dar i veckan mellan 11 och 19 och flyttade in i en lokal som tidigare brukade vara en tandläkaremottagning. Inom kort kommer man kunna sälja olika sorter läkarcannabis odlade i delstaten såväl som matlagningsolja och balsam med cannabinoider.

Av: Admin. Källa: Aspen Daily News & Summit Daily. Publicerad: 2009-08-29  00:02. Uppdaterad: 2009-08-31  21:07. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny studie om sex och cannabis

Marijuanas effekt på sex och fortplantning är fortfarande en omtvistad fråga. Men en ny studie visar att det finns både för- och nackdelar.

sex

Ett universitet i Melbourne genomförde en telefonenkät med 8,656 australiensare mellan 16-64 år. 11.2% av männen och 6.1% av kvinnor svarade att de använt drogen det senaste året.

Resultat visar att dagliga cannabiskonsumenter upplevde fyra gånger högre risk att inte nå klimax än män som inte inhalerar. Rekreationskonsumenter hade motsatt problem och upplevde för tidig utlösning tre gånger oftare än icke-rökare.

Trots detta hade cannabiskonsumenter överlag fler sexuella partners än abstinenta individer. Marijuanarökare var avsevärt mer sannolika att ha haft två eller fler sexpartners under föregående år.

Hos kvinnor var mönstret ännu tydligare. De var sju gånger mer troliga att drabbas av en sexuellt överförbar sjukdom än rökfria kvinnor. Däremot upplevde inte kvinnorna några problem i sovrummet.

Studien extern länk, som justerats för andra faktorer som alkohol, ålder, tobak och yrke, publiceras i Journal of Sexual Medicine.

En ökad sexuell aktivitet kan vara både positivt och negativt, beroende på vem man är. Men cannabis effekt bör tas med i beräkning när du bestämmer dig för att ha sex eller inte.

Av: Admin. Källa: New Scientist. Publicerad: 2009-08-29  00:01. Uppdaterad: 2009-08-29  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Syntetiska cannabinoider bekämpar prostatacancer

Spanska forskare har i experiment med mänskliga cellprov av prostatacancer visat att syntetiska cannabinoider hämmar extern länk tumörers tillväxt genom att motverka cancercellernas förmåga att dela sig.

De cannabinoider som användes var Methanandamide (MET) och JWH-015. Ämnen framkallade även celldöd i sjukdomens tumörceller hos möss, säger studien publicerad i British Journal of Cancer.

bjc

Intressant att notera i sammanhanget är att Sveriges regering, tillsammans med andra europeiska länder, narkotikaklassade nyligen de till namnet snarlika ämnena JWH-018 och JWH-073.

I försöken vid Alcala universitetet i Madrid så kom forskarna fram till att den anticancerogena påverkan som cannabinoider har aktiveras via kroppens CB2-receptorer. Den receptor som inte påverkar hjärnan eller orsakar berusning.

Störst effekt noterades på den mest aggressiva varianten av prostatacancer som inte svarar på traditionell behandling.

Cannabinoider är unika kemikalier som finns hos cannabisplantan. Receptorer i kroppen svarar på dessa ämnen, som även produceras naturligt i människokroppen.

Cannabis unika kemikalier har visat sig döda cancerceller för leukemi, lung- och tarmcancer, m.fl. Varje år genomförs tusentals av studier kring cannabinoider och dess kemi.

Enbart i USA drabbas varje år 192,000 män av prostatacancer.

Av: Admin. Källa: New Scientist & Cannabis.se. Publicerad: 2009-08-22  00:08. Uppdaterad: 2009-08-22  00:08. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis riskerar att förvärra kortvarig smärta

Forskning visar att cannabis kan förlänga smärtan, men bara om den används för fel sorts smärta, nämligen den kortvariga och akuta.

Ett team av internationella forskare skriver i vetenskapsmagasinet Science att man fann en signalmekanism som kan transformera normal smärta till ihållande kronisk smärta.

Ryggraden har ett balanssystem som kontrollerar vilken information som ska sändas vidare till hjärnan. Där finns både stimulerande system som fungerar som en bils gaspedal och hämmande funktioner som agerar som bromsar.

Endocannabinoider är kroppens egna cannabis-liknande kemikalier som bl.a. reglerar smärta, aptit och sömn.

Genom både människo- och djurförsök, bl.a. genom genetiskt manipulerade möss med och utan receptorer för dessa endocannabinoider, ignorerades "bromsarna" och smärtan intensifierades och förstärktes.

hjärna

Läkaretablissemanget anser svårbehandlad kronisk smärta vara den allra värsta sorten och mängder med resurser spenderas varje år för att producera nya läkemedel.

Cannabis används idag för svårbehandlad kronisk led-, nerv- och muskelsmärta. Denna studie visar att växten inte bör användas för den tillfälliga och intensiva smärtan som inträffar när du t.ex. slår hammaren på ett finger eller tandvärk.

Signalsystemet riskerar då bli överstimulerat, fler endocannabinoider frigörs och släpper då igenom akuta smärtsignaler lättare.

Forskarna hoppas också kunna använda resultaten för att utveckla ny smärtmedicin som fungerar inom ryggradens signalsystem.

Av: Admin. Källa: Medical News Today. Publicerad: 2009-08-22  00:07. Uppdaterad: 2009-08-22  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rökning kan påskynda MS

Att konsumera rökt tobak och/eller cannabis om du har MS har sina risker.

En amerikansk studie visar nämligen att tobaksrökning påskyndar sjukdomsförloppet vid MS och kan göra sjukdomen värre.

Forskarna noterade att rökande MS-patienter hade skador på nervvävnaden i hjärnan som var långt mer omfattande än hos MS-sjuka som inte rökte.

Rökarna presterade sämre på testerna och deras hjärnvolym var mindre. Det fanns också tecken på att den inflammatoriska processen var mer intensiv hos rökarna.

I studien ingick 368 patienter med MS. Av dem var 128 stycken rökare eller f.d. rökare. Alla patienter genomgick tester för att se hur handikappade de var och deras hjärnor undersöktes med hjälp av en MR-kamera.

cigaretter

Studier har tidigare också visat att tobaksrökning kraftigt ökar risken att drabbas av MS.

Rekommendation från läkare är i så stor utsträckning som möjligt konsumera cannabis via mat (milk shakes, bakverk och annan mat) eller via förångning.

Av: Admin. Källa: Aftonbladet. Publicerad: 2009-08-22  00:06. Uppdaterad: 2009-08-22  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Langare spetsar marijuana med heroin

Langare i Storbritannien har börjat spetsa cannabis med heroin för att folk ska fastna på drogen.

affisch alkoholförbudetAffisch som uppmanar människor att stödja alkoholförbudet.

Hemliga diskussioner mellan polis och försäljare i London avslöjar hur oskyldiga rekreationsanvändare luras att bli beroende av heroin ofrivilligt, rapporterar tidningen The Argus.

Polisen befarar att praktiken kan leda till en våg av nya tunga missbrukare i Brighton & Hove vilket redan är känt som ett område med ett stort antal överdoser och drogrelaterade dödsfall.

Rapporter finns även om att cannabis i området mixas med diverse kemikalier, inklusive lugnande medel och t.o.m. urin.

Myndigheter varnar nu för att blandmissbruk blir allt populärare, speciellt kombinationen heroin/kokain injicerat direkt i blodet.

Avslöjandet kom under en utredning i 34-åriga elektrikern Lee Donlan som avled från en överdos heroin tillsammns med kokain och alkohol.

Av: Admin. Källa: The Argus. Publicerad: 2009-08-22  00:05. Uppdaterad: 2009-08-22  00:05. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Politiker vill prygla konsumenter

En lagstiftare i USA har hamnat i blåsväder efter att han kallat på spöstraff för cannabisanvändare och dödsstraff för langare.

Tommy Benton är en lokal högerkonservativ politiker i Georgia som i e-post med en väljare beskrev hur han skulle vilja införa prygling för vuxna som anhålls för mindre mängder marijuana samt avrätta säljare. Benton hänvisar till Singapore som han beskriver som "ett land utan drogproblem."

prygling

Prygling är ett kroppsstraff som består av 24 våldsamma piskrapp med en lång rotting eller käpp som blötts i vatten. Proceduren vållar intensiv smärta och djupa, blodiga skärsår som kan ta flera månader att läka.

Bentons uttalande har vållat visst mediaintresse i USA och kritik från drogreformgrupper.

- Det är chockande att en ämbetsman stödjer tortyr av miljontals av amerikaner som använder cannabis på ett ansvarsfullt sätt, men det är ännu mer förkastlig att en demokratiskt vald politiker hotar använda sin politiska makt för att skrämma de som inte samtycker, säger Allen St. Pierre, ordförande för NORML.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-08-22  00:04. Uppdaterad: 2009-08-22  00:04. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Forskare vid Temple University i Philadelphia har i experiment med nervceller demonstrerat att aktivering av CB1 receptorn reducerar koncentration av pro-inflammatoriska substansen TNF-alpha.

Tumor Necrosis Factors huvudsakliga funktion är att aktivera inflammation i kroppen genom olika mekanismer samt aktivera och samla ihop kroppens immunförsvar för att bekämpa inkräktaren.

inflammation

Studiens författare säger att genom att stimulera CB1 skyddas nervceller från inflammation efter t.ex. en huvudskada eller under nervdegenererande sjukdomar.

Aktivering av CB1-receptorn sker bl.a. genom att konsumera cannabis eller syntetiskt liknande kemikalier.

Studien publiceras i journalen Neuropharmacology.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-08-22  00:03. Uppdaterad: 2009-08-22  00:03. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Amerikanska forskare har visat att cannabis effekt till stora delar beror på användarens förväntan. Något som studerats för både alkohol och tobak, men mindre sällan cannabis.

För studien extern länk lät man 20 unga användare röka antingen en marijuanacigarett med 2.8 procent THC eller en placebocigarett utan THC. Genomsnittsåldern var 20 år och 25% var kvinnor.

Alla deltagare som på förhand fick veta att de skulle motta THC men istället fick den falska varianten rapporterade att de trodde de konsumerade verklig cannabis, både känslomässigt och fysiologiskt.

De fick sedan bedöma potens, styrka, smak, lukt och tillfredsställelse. Forskare noterade att "både förväntan och farmakologiskt inflytande av drogen kan modifiera beteende vid rökning."

stetoskop

Studien publiceras i journalen Experimental and Clinical Psychopharmacology.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-08-22  00:02. Uppdaterad: 2009-08-22  00:02. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


skelett

Cannabis kan hjälpa till att förebygga benskörhet hos äldre enligt ny forskning. Forskare vid universitetet i Edinburgh i Skottland beskriver upptäckten som spännande.

Märkbart är att den positiva effekten bara gäller för äldres skelett. Cannabis kan istället försvaga ben hos yngre personer.

Möss exponerades för samma substanser som återfinns i cannabisörten. Möss som inte mottog något cannabis-relaterat ämne utvecklade snabbare nedbrytning av benmassa och utvecklade svårare fall av benskörhet eller urkalkning än andra möss.

Men den skyddande effekten syntes bara i äldre försöksdjur. Forskare tror CB1-receptorer, de celler som har till funktion att fånga upp och vidarebefordra signaler som svarar på cannabinoider, påverkas.

Resultaten kan leda till att nya behandlingsmetoder kan utvecklas för behandling av ett förlamande tillstånd och förebygga åldersrelaterad benskörhet.

Tre miljoner människor lider av benskörhet enbart i Storbritannien.

Tidigare studier har funnit liknande positiva resultat.

Av: Admin. Källa: The Times. Publicerad: 2009-08-22  00:01. Uppdaterad: 2009-08-22  00:01. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


bantning

Stress och bantning kan leda till ett positivt drogtest för cannabis länge efter att du använt drogen.

Alla vet att den huvudsakliga psykoaktiva substansen i cannabis lagras i fettvävnader. Under de kommande dagarna frigörs ämnet sakta tillbaks till blodet. Frågan är om långvarigt lagrad THC kan frigöras när kroppens fett snabbt bryts ner.

Forskare vid University of Sydney i Australien beslöt att undersöka berättelser om att THC kan frigöras p.g.a. stress och bantning månader efter senaste intag.

Jonathon Arnold och kollegor exponerade THC-fyllda fettceller från råttor för stresshormonen ACTH och fann att hormonen ökade frigörandet av THC från cellerna.

Liknande försök gjordes med levande råttor som injicerades med syntetisk THC motsvarande en person som röker 5-10 cigaretter/dag. Blodprov visade att försöksdjur som svälts hade en dubbelt så hög mängd THC-metabolit i deras system.

Det betyder att återintoxikation kan vara en verklighet, men endast för storkonsumenter, säger studien som publiceras i British Journal of Pharmacology.

Data ifrågasätter också sanningshalten i de avstängningsdomar mot idrottare som testat positivt för cannabis, men som hävdar att de inte konsumerat drogen på flera månader.

Av: Admin. Källa: New Scientist. Publicerad: 2009-08-15  00:09. Uppdaterad: 2009-08-15  00:09. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Medlemmar i forumet Swecan extern länk varnar för specialbevakning från narkotikapolisens sida av en odlingsbutik i stockholmsförorten Märsta.

Enligt trådstartaren så grep polisen en kund som kommit ut ifrån butiken. Det kan även ha varit så att civila spanare var inne i butiken samtidigt som den gripne personen handlade. Andra forummedlemmar verkar bekräfta polisens arbetsmetoder.

Butiken som polisens eventuellt spanar emot är Nordic Grow extern länk som säljer bl.a. odlingstält, hydrosystem, lampor, medium, näring och ventilation.

nordic grow

Mestadels rör det sig om personer som passar in på någon stereotyp eller som redan är kända för polisen, men även helt ostraffade personer verkar ha punktmarkerats. Efter misstankar om en hobyodling är det en lätt sak för polisen att skaffa en husrannsakningsorder.

Om detta stämmer gör man klokast i att handla kontant och diskret i olika omgångar. Eller att handla utomlands via postorder.

Det är t.ex. onödigt att fem personer med rastaflätor och rastafarimössor gör ett besök till butiken samtidigt.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2009-08-15  00:08. Uppdaterad: 2009-08-15  00:08. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


patrick swayze

Enligt media har den cancer-drabbade skådespelaren Patrick Swayze, 56, börjat använda rökt marijuana för att lindra symptomen från sin behandling.

I januari 2008 diagnoserades Swayze med Stadium IV (cancer som har metastaserat och spritt sig till andra organ i hela kroppen) pankreascancer och har sedan dess genomgått cellgiftsbehandling.

Vänner övertalade honom att prova cannabis, vilket ska ha lindrat hans illamående, sömnlöshet och ångest. Han ska även ha gått upp i vikt sedan han började använda drogen som är laglig i Kalifornien.

- Han känner sig mer normal än på länge, säger en insiderkälla.

Patrick och hans bror Donnie ska enligt ha rapporter träffats varje dag för att röka en marijuanacigarett på taket av sjukhuset Cedars-Sinai Medical Center.

Nya foton visar en betydligt friskare och hälsosammare Swayze och marijuana verkar ha stoppat den snabba viktminskningen associerad med sjukdomen.

Swayze är känd från filmer som Ghost, Dirty Dancing, Point Break, Road House och miniserien Nord och Syd.

Andra kända personlighter vars cannabis hjälpt lindra deras sjukdomar är bl.a. Melissa Etheridge (bröstcancer) och talkshowledaren Montel Williaims (MS).

Uppdatering: Patrick Swayze avled måndagen 14 september 57 år gammal i sitt hem.

Uppdatering: Expressen extern länk bekräftar att Swayze använde läkarcannabis för att lindra sina smärtsamma symptom.

Av: Admin. Källa: The Celebrity Cafe & TransWorldNews & CNN. Publicerad: 2009-08-15  00:07. Uppdaterad: 2009-09-17  19:56. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Tyska Volcano Vaporizer extern länk är en av de mest använda vaporisatorer på marknaden idag.

Denna tabell visar vilken nivå och temperatur i relation till cannabinoiders tillgänglighet som blir slutresultatet vid förångningen.

°C	Nivå	Beståndsdel	Egenskaper
------------------------------------------
157	3.5	THC		e s aif ao ae
160-180	4-5	CBD		å s ap aif ao sp
185	5.5	CBN		ao l ab 
220	8.5	CBC		sv aif ab
-	-	CBG		sv aif ab 
>220	9	THCV		e s
e	= eufori
s	= smärtstillande
aif	= antiinflammatorisk
ao	= antioxidant
ae	= antiemetisk
å	= ångestnedsättande
ap	= antipsykotisk
sp	= spasmolytisk
l	= lugnande
ab	= antibiotisk 
sv	= motverkar svampinfektion

Av: Admin. Källa: Soft Secrets. Publicerad: 2009-08-15  00:06. Uppdaterad: 2009-08-15  00:06. Avdelning: Info, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Cancerforskare i Storbritannien varnar för en epidemi av mun,- läpp- och tungcancer hos personer som överkonsumerar alkohol.

Diagnos av oral cancer har stigit med 28% bland män i 40-årsåldern och 24% bland kvinnor i samma ålder sedan mitten på 90-talet, enligt Cancer Research UK, en information- och forskningsgrupp i Storbritannien.

Gruppen vill nu se samma hälsovarningstexter på flaskor och burkar som finns på cigarettpaket och som förklarar risken med att dricka för mycket i hopp om att vända på trenden.

För människor under 40 verkar tobak vara den största bidragande orsaken till muncancer medan alkohol spelar en större roll senare i livet.

alkohol

Alkoholkonsumtion har fördubblats sedan 50-talet och antas vara den bakomliggande orsaken till cancerökningen sedan tobakskador tar upp till 30 år att synas.

Totalt svarar alkohol och tobak för tre fjärdedelar av alla cancerfall inom detta område. Varje år behandlas ca 5000 britter för oralcancer och ca 1800 avlider från sjukdomen.

Leversjukdomar är fortfarande nummer ett bland alkoholrelaterade sjukdomar, men experter varnar att oralcancer i framtiden kan komma att överta t.ex. skrumplever.

41% av fallen med oralcancer skulle kunna förhindras i landet om ingen drack, har World Cancer Research Fund uppskattat.

Av: Admin. Källa: Guardian. Publicerad: 2009-08-15  00:05. Uppdaterad: 2009-08-15  00:01. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Två forskare vid universitetet i Tilburg har författat en rapport om cannabis och psykologiska hälsoproblem.

Rapporten extern länk Cannabis Use and Mental Health Problems tar upp frågan om huruvida användning av cannabis förvärrar den psykiska hälsan. Van Ours och Williams konstaterar i rapporten att kronisk användning av cannabis minimalt ökar sannolikheten för förekomst av psykiska problem.

Urvalet man tittat närmare på består av 4771 män och 6719 kvinnor i åldrarna 26-50 år. Faktorer rörande mängden cannabis (konsumtionsmönster) och psykisk ohälsa observerades.

2.4% av männen som använde cannabis varje vecka eller oftare upplevde svårare psykologiska problem. Detta kan jämföras med 1.5% risk hos samma könsgrupp som använde örten en gång i månaden.

Män som använt drogen tidigare hade en 1.4% risk medan siffran för dem som aldrig använt cannabis var 0.9%. Rapporten visar också att dosen spelar roll i användares negativa upplevelser.

Nämnvärt är att enbart en liten andel av personer med ofta förekommande konsumtion, en bråkdel av alla användare, upplevde någon form av mental sjukdom.

schizofreni

Samma risk att drabbas av psykisk ohälsa beroende på frekvens av bruk är intet nytt. Det gäller för alla (o)lagliga droger.

För jämförelse skull kan nämnas att enligt en forskningsgenomgång som Statens folkhälsoinstitut extern länk gjort så löper ungdomar som dricker mycket alkohol upp till femdubblad ökad risk att må psykiskt dåligt.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-08-15  00:04. Uppdaterad: 2009-08-15  00:04. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Scott Turner, en patient från New Hampshire som använde medicinsk marijuana, avled den 4:e augusti.

Turner skapade uppståndelse när han under primärvalen fick dåvarande senator Barack Obama att lova att upphöra med de federala myndigheternas räder mot dispensärer i delstater som har legaliserat läkarcannabis.

Rullstolsbunden kämpade Scott med en livslång kamp mot en smärtsam degenererande led- och disksjukdom. Han var en outtrötlig aktivist för patienters rätt att använda cannabis utan att behöva oroa sig för polisen.

Obamas administration utfärdade tidigare i år en ny policy som stoppar DEA-räder mot dispensärer som följer lagen i sina distrikt.

Av: Admin. Källa: MPP Blog. Publicerad: 2009-08-15  00:03. Uppdaterad: 2009-08-15  00:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Newsweek videoprofilerar Ethan Nadelmann, grundare för Drug Policy Alliance, och som blivit en av drogreformens mest välkända ansikte utåt.

Av: Admin. Källa: Newsweek. Publicerad: 2009-08-15  00:02. Uppdaterad: 2009-08-15  00:02. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


salvia

Den narkotikaklassade örten Salvia kan vara verksam mot olika mag- och tarmsymptom.

Det finns rapporter om att det aktiva ämnet salvinorin A har använts för att behandla problem i mag- och tarmkanalen som är en del av matsmältningssystemet.

Få studier har dock hittills gjorts som dokumenterar dess verkan men en ny rapport extern länk vill ändra på det. Man har bl.a. undersökt salvias funktion på möss tarmars rörlighet och utsöndring (in vitro och in vivo).

Kanadensiska forskare skriver att Salvinorin hejdade sammandragning av möss grov- och tunntarm samt mage. Även förlängd framdrivning i tarmar noterades. Ingen effekt märktes på magsäckstömning.

Växten har även observerats ha en rad andra och olika teraupeutiska användningsområden, bl.a. mot kokainberoende.

Tack vare dess specifika lokala verkan kan kemikalien och dess derivat vara användbara mot diarré och andra lägre tarm- och magproblem (gastrointestinal).

FAKTARUTASalvia dininorium är en planta med en lång historia bland ursprungsbefolkningen i Mexico där den har använts som en enteogen (grupp droger som anses framkalla spirualitet).

Salvinorin A är en starkt psykoaktiv substans som utvinns ur växten salvia divinorum, men till skillnad från de flesta andra psykoaktiva ämnen verkar ämnet på kappa-opioidreceptorer istället för serotonin- och dopaminreceptorer som övriga psykedeliska droger ofta binder till.

Detta ämne är bland de mest potenta naturligt förekommande hallucinogener som hittills upptäckts och aktiv redan vid 250 mikrogram (rökt).

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-08-15  00:01. Uppdaterad: 2009-08-15  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Forskare vid Karolinska Institutet i Huddinge, utanför Stockholm, har demonstrerat cannabinoiders förmåga att förstöra cancerceller.

cancercell

Celler från en sällsynt form av Non-Hodgkins lymfom behandlades med den syntetiska cannabinoiden metanandamid. Något som ökade ceramid-nivån.

Ceramid bildas då fettsyra fästs på sfingolipider, som finns både i cellmembran och runt neuroner (nervtrådarna), och har isoleringsfunktioner. Ämnet är inte bara en byggsten i celler. Den är även en signalsubstans som reglerar cellers livsprocess.

De noterade att om ämnesomsättningen av ceramider påverkades, förbättrades cannabinoidens cancercellsförstörande egenskaper. Resultaten, som är den första av sitt slag, bekräftades även med den syntetiska THC-molekylen Win-55,212-2.

Cannabinoider är en grupp kemikalier som aktiverar kroppens unika cannabinoidreceptorer. Man brukar dela in cannabinoider i tre huvudgrupper: örtcannabinoider vilka man enbart finner i plantan; endogena cannabinoider vilka produceras naturligt i människokroppen och i andra däggdjur; och syntetiska cannabinoider vilka produceras i laboratorium.

Finansiering kommer bl.a. ifrån Cancerfonden, Vetenskapsrådet, Cancerföreningen i Stockholm, Svenska Läkaresällskapet och Stockholms läns landsting.

Studien extern länk publiceras i Molecular Cancer Research.

Tidigare svensk forskning har visat på liknande resultat.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-08-08  00:10. Uppdaterad: 2009-08-08  00:10. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Enligt en statistisk studie extern länk i USA så skyddar cannabisbruk mot cancer i hals och huvudet.

Forskare från ett flertal universitet jämförde 434 personer mellan december 1999 and december 2003 som rökte eller på något annat sätt konsumerade cannabis med 547 personer i en kontrollgrupp. Cannabisbruk innebar en signifikant minskning (48%) av risken för cancer.

Bland de 434 cannabisanvändarna från delstaten Massachusetts var konsumtionsmönster och antal år det pågått väldigt individuellt. För dem som brukat i 10 till 20 år så minskade risken med 30% jämfört med kontrollgruppen. Korrigeringar för alkohol- och tobakskonsumtion vidtogs.

- Vår studie föreslår att moderat marijuanakonsumtion är associerat med en reducuerad risk för huvud- och hals carcinom, är forskarnas slutsats i studiens abstrakt.

Det största skyddet syntes i personer som började med cannabis vid en äldre ålder, även om de var storkonsumenter, enligt studien som publiceras i Cancer Prevention Research.

cpr

Cannabinoider i cannabisrök har länge misstänkts ha egenskaper som motverkar bildandet och spridning av cancertumörer men studier kring relationen mellan marijuana och hals- och huvudcancer har ofta varit motstridiga och inkonsekventa.

Nu verkar en av de största studierna inom detta område peka på en skyddande effekt.

Av: Admin. Källa: Cancer Prevention Research & Cannabis.se. Publicerad: 2009-08-08  00:09. Uppdaterad: 2009-08-08  00:09. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rikspolisstyrelsen har tvingats betala ut 300 kronor som kompensation efter att polis förstörde en pipa under ett misslyckat ingripande.

polisen

Justitiekanslern beordrade RPS att ersätta 50-åriga Ulf Olsson rökpipa efter att han friats från alla misstankar i Sundsvalls tingsrätt.

Polis i Västernorrland stoppade ett fordon som Olsson färdades i januari 2008. Under en genomsöknng hittades en pipa med spår av cannabis. Det var iallafall vad polisen trodde.

De anhöll Olsson och i och med konfiskering av pipan råkade de även förstöra objektet.
- De krossade pipan utan att ens kolla om den verkligen innehöll narkotika, berättar Olsson, som säger han använde pipan för att röka vanlig tobak med.

Olsson släpades sedan till sjukhuset för en drogtest, som visade sig vara negativ.

Under rättegången påstod polisen att man handlade rätt då man misstänkte att pipan användes för narkotika. Men detta argument gick upp i rök när drogtestet inte visade några spår av droger.

Åklagare misslyckades även bevisa att pipan var formad på ett sätt som gjorde den olämplig för tobak.

Av: Admin. Källa: The Local. Publicerad: 2009-08-08  00:08. Uppdaterad: 2009-08-08  00:08. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


En ny bok säger restriktiva och konservativa lagar mot cannabis styr människor att använda en farligare sinnesförändrande substans, alkohol.

Marijuana is Safer, So Why are We Driving People to Drink? (Amazon extern länk) författad gemensamt av Paul Armentano, Steve Fox och Mason Tvert jämför och mäter skador från två av de mest populära rekreationella substanser i världen idag.

safer bok

Deras objektiva slutsats är att samhället missgynnas genom att man styr vuxna mot alkohol och bort ifrån marijuana genom social och juridisk praktik och det får oavsiktliga konsekvenser för miljontals av amerikaner, som våld och för tidig död.

Boken extern länk ställer en fråga man sällan hör: Varför straffar vi vuxna människor som gör ett mer rationellt och säkrare val att använda cannabis istället för alkohol?

För personer obekanta med drogen har man en introduktion till plantan och dess effekter på användaren samtidigt som man blottlägger några av den amerikanska regeringens mest ihärdiga myter.

För mer erfarna aktivister finns argumenteringstips att använda på vänner, familj, medarbetare eller politiker.

Läs ett gratiskapitel extern länk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-08-08  00:07. Uppdaterad: 2009-08-08  00:07. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Data över vilka bilister som stoppas i Chicago-polisens jakt på narkotika visar att etniska minoriteter är överrepresenterade. Trots att vita är mer sannolika att ha narkotika på sig.

Polisen i USA får inte söka igenom en persons tillhörigheter utan misstanke, men ofta kringgås detta om personen ger sitt medgivande.

En studie för år 2008 visar att frivilliga polisgenomsökningar hittade droger vid 24.7% av tillfällen med vita förare. Samma siffra för en minoritet var 15.4%.

polisbil

I hela delstaten hade icke-vita förare 13 gånger större risk att stoppas. Samma grupp hade dubbelt så stor risk än vita att få en förfrågan att söka igenom deras fordon.

Resultatet kommer inte som någon överraskning för medborgarrättsgrupper som motsätter sig dessa sökningar.
- Med tanke på dessa siffror behövs ett moratorium på praktiken, säger Ed Yohnka, talesperson för ACLU i Illinois.

ACLU är en amerikansk organisation för medborgerliga friheter och stödjer ett förbud på dessa genomsökningar. Andra politiker menar att sökningarna behövs för att polisen ska kunna göra sitt jobb.

Statistiken har gjorts möjlig tack vare bl.a. president Barack Obama som stödde en lag som senator i Illinois för att granska rasprofilering.

Av: Admin. Källa: Chicago Tribune . Publicerad: 2009-08-08  00:06. Uppdaterad: 2009-08-08  00:06. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


USA:s f.d. chef för hela den amerikanska sjukvården (8 september 1993 – 31 december 1994), läkaren Jocelyn Elders, har länge stött medicinsk marijuana. I en nyligen genomförd tidningsintervju extern länk förklarar hon lite närmare varför.

Du är också en förespråkare av medicinsk marijuana. Varför?

Jag har uttalat mitt stöd för detta under en lång tid. Jag är styrelsemedlem för en rådgivningsgrupp hos en aktivistorganisation. För mig är cannabis inte i närheten av alkohol eller tobak när det gäller giftighet för våra kroppar. Den bör legaliseras. Så vitt jag vet orsakar den inte lungcancer, den orsakar inte att människor begår rattfylla eller andra brott. Om den hjälper mot illamående och uppkastning och reducerar benkramp, får patienter att må bättre, vad är så fel med det? Vi bör göra den [cannabis] tillgänglig för personer som behöver detta. Om vuxna vill använda marijuana skulle de kunna skaffa ett recept. Då kan vi taxera den [cannabis] och vi vet vilka som använder den. Jag anser inte att den [cannabis] är en drog som gör skada på detta land. Genom att anhålla folk, slänga dem i fängelse för marijuanarelaterade brott, slösar vi bort miljoner på polisingripanden, något som skapar mer problem. Ungdomar betraktas som brottslingar, de stängs av från studiebidrag, vi har över två miljoner fångar idag och många är relaterade till drogbruk, det är en ond cirkel och en vi själva skapade.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-08-08  00:05. Uppdaterad: 2009-08-08  00:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


polis

När civil polis i North Carolina gillrade en fälla för att fånga langare blev fångsten istället en annan narkotikapolis.

Både länspolis och stadspolis hade arrangerat drogoperationer i staden Statesville. På en parkeringsplats skedde köpet av en liten mängd marijuana som följdes av den vanliga arresten.

Men något stämde inte och kort därefter anslöt annan polis som informerade om det klantiga tillslaget och den genererade polisen släpptes genast.

Ansvariga skyller misstaget på kommunikationsproblem som är ganska vanliga när flera myndigheter arbetar på samma utredning, uppger mediakällor.

Problemet för polisen är att drogaffärer är samtyckande och ingen av parterna är troliga att rapportera saken till polisen. Myndigheter måste därför vara kreativa för att få reda på transaktioner.

Polischef Tom Anderson hoppas använda incidenten för att förbättra kommunikation mellan sheriffen och andra polisavdelningar och är glad att ingen skadades.

Av: Admin. Källa: Statesville.com. Publicerad: 2009-08-08  00:04. Uppdaterad: 2009-08-08  00:04. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Konsumtion av cannabis, även kroniskt bruk, har endast en minimal påverkan på hjärnans funktioner. Det är resultatet extern länk av en systematisk litteraturöversikt publicerad i journalen Psychological Medicine.

Ett internationellt team av forskare från Storbritannien, Spanien, Brasilien, Australien och Schweiz granskade effekten av cannabis på hjärnstruktur och funktion.

Forskarna granskade studier publicerade upp till januari 2009 där man använt neuroradiologi på långvariga eller rekreationella cannabisanvändare.

hjärna

66 papper identifierades, utav vilket 41 mötte kriterium för inkludering. 33 bedömde deltagares hjärnfunktioner medan åtta fokuserade på struktur. Endast i tre studier hittades skillnader mellan användare och kontrollobjekt.

Cannabiskonsumenter och jämförelsepatienter presterade även likadant på kognitiva tester. "Mycket få bevis på stora effekter på hjärnstruktur från cannabisanvändning har rapporterats," skriver man.

Andra studier har bekräftat minimala skillnader mellan kroniska användare efter abstinens från marijuana i en vecka och kontrollobjekt.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-08-08  00:03. Uppdaterad: 2009-08-08  00:03. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


En ny organisation har bildats för att stödja dispensärsystemet för cannabis i Amerika.

Den nya mediaorganisationen Dispensary Defense Group extern länk har anställt den rutinerade aktivisten Richard Cowan som dess ordförande.

Cowan har ett förflutet som medlem i NORML och har sedan 1997 publicerat nyheter på den ursprungliga marijuanabloggen MarijuanaNews.com extern länk.

ddg

- Dispensärsystemet är det bästa sättet för att få sjuka och döende bort från slagfältet av vårt katastrofala knarkkrig.
- Patienters medicinska behov måste komma före förbudsanhängares ideologiska intressen, säger Cowan i ett pressmeddelande.

Godkända dispensärer i delstater där praktiken legaliserats har attackerats från och till eftersom läkarcannabis är emot federal lagstiftning.

Mottot för DDG är "Förbud Dödar. Medicinsk Marijuana Befriar."

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-08-08  00:02. Uppdaterad: 2009-08-08  00:02. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Forskare har upptäckt hur cannabis påverkar minnet. Förhoppningen är att utveckla nya cannabis-baserade läkemedel för att motverka glömskhet.

Rafael Maldonado och Andres Ozaita vid Pompeu Fabra University i Barcelona använde möss för att studera cannabis påverkan på minnesförlust.

Man skapade två grupper av genetiskt modifierade möss där ena gruppen var designade att sakna CB1-receptorn i hippocampus, det limbiska systemet som ansvarar för bildandet av nya minnen.

Cannabiskonsumtion påverkar hippocampus men det råder olika meningar om detta är beständigt eller endast sker under berusning.

Man injicerade THC i försöksdjuren och noterade att en grupp reagerade på dosen med typisk distraktion vid minnstester. Den andra gruppen, som saknade CB1, visade inga tecken på någon kognitiv försämring, en samlingsterm för olika tankeprocesser.

hjärna

Inte bara uppförandemässiga effekter försvann, men även den biokemiska responsen som direkt ansvarar för amnesia-liknande beteenden saknades.

Forskare hoppas kunna utveckla en molekyl som producerar cannabis positiva effekter utan att påverka minnet eller uppfattning.

Bevis presenterades också som indikerar en eventuellt långvarig nedsatt minnesförmåga, men Maldonado lugnade personer som använder drogen medicinskt.
- Förändringarna är inte permanenta, även om de kan vara långvariga. Personer som använder cannabis teraupeutiskt behöver inte oroa sig, sa han.

Av: Admin. Källa: redOrbit. Publicerad: 2009-08-08  00:01. Uppdaterad: 2009-08-08  00:01. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Det finns många invändningar mot medias bevakning av cannabisfrågor, förutom att man hellre rapporterar negativa än positiva nyheter.

Media extern länk rapporterade nyligen att "hasch är farligt för alla" därför att forskare i England injicerat 22 unga män med THC och sedan observerat deras reaktioner. Tillfälliga psykotiska symptom bland testpersonerna var paranoia och nedsatt minne.

Det största problemet med studien från Institute of Psychiatry i London är att man injicerade stora doser rent syntetiskt THC, som är den vanligast förekommande cannabinoiden, hos unga annars friska men oerfarna män i sena 20-års-åldern.

Vad som är viktigt att veta här är att det finns en kusin kallad CBD (cannabidiol) som enligt forskning verkar antipsykotiskt och balanserar THC negativa effekter.

thc

I England har skunk (väldigt THC-rik cannabis) fått stort genomslag hos både politiker och media som en helt ny och farligare drog. Detta är konstigt då Nederländerna betraktar inte cannabis som lämplig för medicinsk använding om THC-nivån inte är mellan 13-18%.

Läkemedlet Marinol innehåller hela 100% THC och gillas därför inte av de flesta patienter då den har en alltför negativ verkan på medvetandet.

Inte heller huvudforskaren Paul Morrisons kommentarer finns med i den svenska rapporteringen. Han säger t.ex. i The Telegraph att ytterligare forskning behövs och vägrar bekräfta någon direkt länk mellan psykos och THC.
- Ännu mer forskning behövs för att reda ut CBD:s välgörande effekt i att balansera THCs skadliga resultat.

Vissa sorter cannabis producerar mer THC och andra mer CBD. Men tack vare dess illegala status kan man aldrig vara säker på halterna och därför inträffar ibland negativa reaktioner. Tänk dig om all alkohol som såldes i Sverige inte hade någon etikett eller reglerades efter styrka.

Hade samma forskning gjorts med enbart CBD eller lika mängder THC/CBD hade resultaten blivit helt annorlunda.

Av: Admin. Källa: The Telegraphcom & Cannabis.se. Publicerad: 2009-08-01  00:08. Uppdaterad: 2009-08-01  00:08. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Enligt Joakim Hedström, som jag skrev om förra veckan, finns det idag nästan 40 svenska patienter som använder cannabis som läkemedel.

Hedström har tagit del av nya listor från Läkemedelsverket som visar att utbredningen av medicinsk marijuana är större än vad många tidigare trott.

marinol

Det finns 28 läkare som förskrivit någon form av cannabis som läkemedel i formerna Sativex och Marinol. Det är betydligt fler än den förra siffran på endast sju läkare.

Det finns 39 patienter i Sverige som har fått ett cannabisläkemedel utskrivet till sig. Många verkar ha fått det för olika typer av smärtor eftersom de flesta av läkarna återfinns på neurologmottagningar och smärtkliniker.

Ingen svensk patient har någonsin fått läkemedlen Bedrocan, Bedrobinol eller Bediol (som innehåller ren naturlig örtcannabis).

Dessa siffror är ändå låga. Patientgrupper som skulle kunna ha nytta av naturlig cannabis, d.v.s. migrän, MS, Aids/HIV, adhd, depression, fibromyalgi, kronisk smärta, nervsmärta och reumatism hålls ofta okunniga av samma grupper om deras egna hälsa i rädsla för att förlora bidrag och anseende.

Enbart i Sverige finns det omkring 13.000 svenskar med MS och varje år får cirka 600 nya personer diagnosen.

Uppdatering: En PDF-fil med läkare som skrivit ut cannabisbaserade läkemedel i Sverige finns tillgänglig här. Listan innehåller namn på läkare, arbetsplats och tillhörande adresser.

Uppdatering: Ett halvår efter den första sammanställningen visar en ny rundringning att 10 nya cannabispatienter tillkommit. Då fanns det 39 cannabislicenser från 28 läkare. Nu är siffran 49 patienter och 32 läkare.

Uppdatering: Lista på svenska läkare som föreskrivit cannabis-baserade läkemedel upp till 2010-07-20.

Av: Admin. Källa: Kol14.com 1 & Kol14.com 2. Publicerad: 2009-08-01  00:07. Uppdaterad: 2010-08-01  02:11. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


arom

Ett doftämne som finns naturligt i bl.a. lavendel och mynta kan minska stress.

När stressade råttor andades in ämnet linalool, som finns i t.ex. apelsin, lavendel, basilika och mynta, så minskade mängden stressrelaterade ämnen i blodet till nästan normallåga nivåer, har japanska forskare bevisat.

När dessa råttor jämfördes med försöksdjur som inte andats in några doftämnen märktes även en reducering i aktivitet hos nästan 100 olika gener som verkar i stressfulla situationer.

Studien publiceras i tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Tidigare studier har hittar liknande fynd. Farmakologer från Israel fann t.ex. i slutet på 2008 att rökelse med örten frankincense kunde påverka det centrala nervsystemet och reducera oro och tillfällig depression.

Även cannabis söta arom har visats positiv i att lindra kronisk stress och ångest. Flera studier extern länk pekar på att det kroppsegna cannabinoidsystemet kan spela en nyckelroll i viktiga signalsystem som kontrollerar humör och beteende.

Inhalering av vissa växter, frukter och kryddors arom har använts sedan tusentals års tilbaka i tiden, bl.a. mot depression, sömnproblem och inflammation.

Av: Admin. Källa: Vetenskapsradion & MedicineNet.com. Publicerad: 2009-08-01  00:06. Uppdaterad: 2009-08-01  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Två svenskar har dömts till fängelse i Indonesien för privat konsumtion av marijuana på sitt hotellrum.

Svenskarna som är runt 25-årsåldern och kommer från Falköping och Göteborg greps på Bali i Indonesien den 24 april när narkotikapolisen stormade Hard Rock Hotel i Kuta, en liten fiskstad i södra Bali. I svenskarnas packning hittades 16 marijuanacigaretter.

Männen har suttit fängslade sedan i april sedan de dömts till fyra månaders fängelse. Som mest riskerade männen tio års fängelse och böter på motsvarande flera hundra tusen kronor för narkotikabrott.

De uppger själva att de köpte 20 cigaretter från en främling på stranden för ca 270 kr. Utrikesdepartementet har haft löpande kontakt med männen under fängelsetiden och uppger att de mår efter omständigheterna bra, skriver SvD.

indonesien

Indonesien har en av världens mest drakoniska narkotikalagar med dödsstraff för smugglare och ett maximum på 15 år för användning. Avrättningar används sällan mot egna medborgare, men oftare mot utlänningar och turister.

2004 dömdes den australiensiska medborgaren Schappelle Corby extern länk till 20 års fängelse för smuggling av 4.4 kilo cannabis. Efter uppmärksamhet från media ändrades straffet från döden till fängelse.

Av: Admin. Källa: SvD & The Jakarta Post. Publicerad: 2009-08-01  00:05. Uppdaterad: 2009-08-01  00:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


En ny iPhone applikation extern länk (demovideoextern länk låter dig hitta lagliga medicinska dispensärer i USA.

iphone

För endast 23 kronor erbjuder Apple sina kunder en kontroversiell tjänst som tillåter patienter att söka efter och hitta lokala leverantörer och jämföra priser.

Gatulangare är bannlysta, uppger företaget, som säger man inte uppmuntrar till användning av illegala droger.

Tjänsten är skapad av mobilinnehållsföretaget Ajnag extern länk och vägleder användare till kollektiv, läkare, kliniker, dispensärer och organisationer från flera olika källor och placerar dem på en Google Map.

Vid aktivering lokaliseras närmaste försäljare av laglig medicinsk marijuana i de områden som har godkänt läkarcannabis. Du behöver även en rekommendation från din läkare för att få inhandla örten.

Men även för rekreationskonsumenter erbjuder applikationen något, nämligen adresser till politiskt aktiva drogreformorganisationer. Internationella användare hänvisas till tolererade coffee shops.

Cannabis har godkänts av Apple-korporationen, en omdebatterad åtgärd då man ofta förbjuder andra applikationer med vågat och känsligt material.

Av: Admin. Källa: PC World & Guardian. Publicerad: 2009-08-01  00:04. Uppdaterad: 2009-08-01  00:04. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Allt fler platser runtom i hela världen hakar på trenden att taxera och reglera försäljning av cannabis.

Förra veckan röstade den amerikanska staden Oakland för att höja skatten på deras dispensärsystem.

Det holländska socialliberala partiet D66 extern länk föreslår nu införandet av en extra skatt på cannabis för att åstadkomma större skatteintäkter.

d66

Parlamentarikern Boris van der Ham har bett finansminister Wouter Bos att göra ett uttalande på frågan, skriver tidningen Telegraaf.

I maj förra året berättade det holländska tv-programmet Reporter att Nederländerna tjänar 400 miljoner euro årligen från skatteintäkter från coffee shops och att den totala omsättningen av cannabisprodukter uppgår till två miljarder euro årligen.

I tv-programmet hävdades att landets cirka 700 coffee shops sålde cirka 265.000 kilo mjuka droger, mestadels inhemskt odlad marijuana, per år.

Näst efter gurka och tomater är cannabissektorn landets tredje största exportprodukt och anställer tusentals av personer som alla betalar inkomstskatt.

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl. Publicerad: 2009-08-01  00:03. Uppdaterad: 2009-08-01  00:03. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Folkhälsoinstitutet har som bekant lämnat in ett förslag till Socialdepartementet att narkotikaklassa Spice-blandningar, men ett alternativ har redan lanserats.

Drogen, som av vissa kallas Spice arvtagare, heter Tribal Warrior Ultimate och säljes redan i Sverige. Det skriver nätsajten Flashback.se.

tribal warrior

I flera europeiska länder är Spice redan förbjuden. Men webbshoppen som tog Spice till Sverige - Spice Nordic extern länk - har redan nu lanserat en ny drog som enligt webbshoppen är minst lika bra.

Tribal Warrior Ultimate är precis som Spice en rökmix med lagliga örter och växtextrakt men innehåller inte några av de sju syntetiska cannabinoider som är på väg att narkotikaklassas.

Blandningen beskrivs som en extremt potent blandning som efterliknar naturlig cannabis.

En förpackning innehåller 3 gram och kostar 359 kronor. Rekommenderad dos är 0,3-0,5 gram.

Av: Admin. Källa: Flashback.se. Publicerad: 2009-08-01  00:02. Uppdaterad: 2009-08-01  00:02. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Den konservativa högerprofilen Bill O'Reilly gillar verkligen att försöka svartmåla staden Amsterdam, vilket denna video är ett tydligt bevis för.

Ideologiska inslag på Fox News har den senaste tiden medvetet porträtterat Amsterdam som en stad full med droger, brottslighet, sex och anarki.

En person boende i staden svarade på smutskastningen med din egen videorespons.

Uppdatering: Reseguiden DutchAmsterdam.nl extern länk skriver också om detta.

Uppdatering: Samma personer som gjorde den första filmen har producerat en andra video extern länk. Det är ett svar på Bill O'Reillys senaste rant. De har även satt upp en hemsida extern länk som försvarar deras stad mot stereotyper.

Av: Admin. Källa: YouTube.com. Publicerad: 2009-08-01  00:01. Uppdaterad: 2009-09-04  21:38. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑