Nyheter för maj månad 2009

Magsinet FOKUS om cannabis i Sverige

fokus

Det svenska samhällsmagasinet Fokus hade en större artikelserie om cannabis i nummer 21-2009 extern länk.

De tre artiklarna handlade om hur en stor odlingsvåg extern länk sköljer över landet, trots vår restriktiva narkotikapolitik.

De två andra artiklarna tog upp nedläggningen extern länk av Skånepolisens cannabisprojektet och att allt fler länder väljer att avkriminalisera extern länk bruket av cannabis.

Omslaget förtjänar ett speciellt omnämnande. En väldigt snygg bild på ett gult cannabislöv med blå bakgrund och texten: "Ett förlorat krig - Sverige har blivit storproducent av marijuana."

Fokus är Sveriges enda renodlade nyhetsmagasin som sammanfattar och fördjupar nyhetsflödet om politik, ekonomi, vetenskap, kultur och livsstil.

När t.o.m. svensk media börjar ifrågasätta den restriktiva narkotikapolitiken förstår man att något håller på att hända.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2009-05-30  00:07. Uppdaterad: 2009-05-30  00:07. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Drog- och sexskandal på Hassela Gotland

Hasselakollektivet på Gotland skakas av en sex- och drogskandal.

Grova anklagelser från en tidigare elev, med stöd från sina föräldrar, avslöjar ett antal missförhållanden på behandlingshemmet, däribland mobbning, slagsmål, felaktig behandling av intagen med autism extern länk, samlag mellan personal och elever, stölder och haschrökning.

Enligt anmälaren ska också elever som tidigare inte har missbrukat droger utvecklat ett missbruk under vistelsen vid hemmet.

hassela gotland

Personen från en kommun på fastlandet vars hemstad betalade för behandlingen påstår också att man blandar olika åldrar, från 13 till 25 år, på hemmet.

Länsstyrelsen har beslutat att undersöka anmälan och begärt ett möte med företrädare för Hassela.
- Vi prioriterar det här ärendet eftersom det är allvarliga anklagelser och vi vill undersöka saken noggrant, säger Ulf Linnerhed, socialkonsulent på länsstyrelsen.

Flera andra föräldrar har efter avslöjandet också kommit fram med liknande historier extern länk om missförhållanden på Hassela Gotland.

Samtidigt tillbakavisar extern länk Mats Barre, vice vd för Hassela Gotland, den kritik som riktas mot verksamheten.

Uppdatering: Anklagelserna riktade mot Hassela tillbakavisas nu i en rapport från länsstyrelsen. Man skriver att Hasselas verksamhet i stort fungerar väl och något öppet missbruk tycks inte ha förekommit. Länsstyrelsen har inte heller kunnat hitta belägg för anklagelsen om att sexuella relationer förekommit mellan elever och personal.

Uppdatering: Hassela Gotland AB och flera av deras behandlingshem har kritiserats för inkompetens och bristande kvalitet. Slarv med dokumentation, mobbning, missnöje hos patienter och ungdomar som utvecklar drogmissbruk när de vistas på deras behandlingshem rapporteras bl.a. från länsstyrelsen i en ny rapport.

Av: Admin. Källa: Hela Gotland 1 & SR & Hela Gotland 2 & Hela Gotland 3. Publicerad: 2009-05-30  00:06. Uppdaterad: 2009-09-28  01:12. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Måttligt cannabisbruk hjälper opiatberoende

Tunga missbrukare som använder cannabis emellanåt har större chans att slutföra behandling för opiatbeorende än icke-användare.

Forskare vid New York State Psychiatric Institute undersökte en tidigare observerad association mellan moderat cannabisbruk och kvarhållning hos inlagda patienter som medverkade i avgiftning med Naltrexon.

Naltrexon är en opiatreceptorantagonist som är vanlig vid behandling av patienter med alkohol- och heroinmissbruk.

naltrexon

Jämfört med abstinens eller kronisk användning var patienter som använde cannabis inkonsekvent mer troliga att fullfölja behandling med Naltrexon efter utskrivning.

- Istället för att vara en inkörsport till tyngre droger visar denna studie att cannabis kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa missbrukare överkomma deras beroende till heroin, morfin och andra opiater, säger Paul Armentano från cannabisreformgruppen NORML.

Studien (Intermittent marijuana use is associated with improved retention in naltrexone treatment for opiate-dependence) publiceras i American Journal on Addictions (Juli/Augusti).

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-05-30  00:05. Uppdaterad: 2009-05-30  00:05. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Oslo aviserar hårdare tag mot cannabis

Polis i Norges huvudstad har kungjort hårdare tag mot den öppna droghandeln.

Oslos cannabisscen ser speciellt ut att klämmas åt i polisens nya planer mot gatudroger och deras användning.

Områden som Grønland och Grünerløkka ska få extra fokus med insatser och stränga åtgärder med mobila polisstationer och mer övervakning. Oslo har fem öppna drogscener som alla ska vara stängda senaste 2010.

Folk som köper cannabis för deras egna bruk riskerar anhållning, indraget körkort, tunga böter och t.o.m. att eventuellt förlora vårdnad av sina barn.

En del lagbrytare som åkt fast för små mängder cannabis har redan bötfällts med över 10.000 kronor.

Stationschefen Kåre Stølen vid Grønlands polisstation vill se ett krig mot langare som han anser stödjer organiserad brottslighet och köpare som riskerar att börja med tyngre droger.

norge

Av: Admin. Källa: Aftenposten & The Norway Post. Publicerad: 2009-05-30  00:04. Uppdaterad: 2009-05-30  00:04. Avdelning: Politik, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Demokrater utomlands röstade igenom liberal resolution

Det amerikanska demokratiska partiets utlandskommitté har passerat en resolution som rekommenderar legalisering av cannabis i alla 50 delstater.

Motionen skriven 25 april verkar gått rakt under radarn på politisk media i USA.

democrats abroad

Democrats Abroad extern länk anses av Democratic National Committee som en delstat med eget mandat och har åtta utav totalt 200 röstande medlemmar. Deras uppgift är främst att hjälpa amerikanska medborgare utomlands att rösta i nationella val.

Resolutionen fördes först fram av den japanska filialen med lite debatt. Den flyttade vidare till huvudutskottet där den stötte på mer motstånd.

Flera argumenterade att detta inte var en fråga för organisationen som istället riskerar skada president Barack Obama, som tidigare sagt att han för tillfället inte stödjer idén.

Efter två omröstningar passerades förslaget ändå.

I texten anger man flera skäl som grund för beslutet.

Man skriver: "Kriminalisering av icke-medicinskt bruk av marijuana fortsätter att onödigt medverka till organiserad brottslighet, inrikes såväl som utrikes, illegal droghandel, överbelasta rättssystemet och avleda värdefulla polisresurser bort från mer allvarligare brott."

Av: Admin. Källa: Raw Story. Publicerad: 2009-05-30  00:03. Uppdaterad: 2009-05-30  00:03. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuanaambulans

NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) i Houston deltog nyligen i en lokal bilkonstparad med detta vackra fordon.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Tiotusentals av åskådare såg bilen som döptes till Emergency Medical Marijuana Ambulance eller Utryckningsfordon för Medicinsk Marijuana.

Se fler bilder här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-30  00:02. Uppdaterad: 2009-05-30  00:02. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisentreprenör på Drakens Näste

dragons den

En man i Kanada har gått på den kanadensiska versionen av Drakens Näste med ett affärsförslag att distribuera medicinsk marijuana via postorder.

Ian Layfield, en entreprenör från Victoria, medverkar i ett kommande avsnitt av hitserien Dragon's Den för kanalen CBC.

I varje avsnitt presenterar entreprenörer, affärsmän och uppfinnare sina idéer till fem framgånsrika affärsmän- och kvinnor i hopp om att övertyga dem att investera.

Layfield använder själv lokalt odlad marijuana dagligen mot sin ledinflammation.
- Jag anser att vi har ett väldigt livskraftigt företag och skulle ha nytta av minst en av drakarnas panelmedlemmar som partners för att se till att företaget förblir framgångsrikt, säger han.

Layfield lanserade sitt företag, Canada's Medicinal Marihuana Store extern länk, i November 2008 och distribuerar lagliga cannabis-baserade produkter till patienter registrerade med Health Canada.

Av: Admin. Källa: The Vancouver Sun. Publicerad: 2009-05-30  00:01. Uppdaterad: 2009-05-30  00:01. Avdelning: Kultur, TV.

Skriv ut

Upp ↑


Sativex äntligen på väg till Europa

GW Pharmaceuticals extern länk, biomedicinföretaget i Storbritannien som tillverkar cannabismedicinen Sativex, har ansökt om att få sälja medicinen i England och Spanien.

Om Sativex, som redan är tillåten i Kanada, godkänns i ett EU-land så kan det mycket enkelt godkännas i andra länder inom unionen.

sativex

Sativex exporteras för tillfället till 21 länder, varav ett är Sverige, vilket är möjligt då många nationella regelverk för mediciner tillåter undantag för illegala substanser om det finns medicinska användningsområden. Användningen sker dock bara efter specialremisser.

Sativex har genomgått en lång testperiod för att kunna godkännas som medicin i Europa. Flera stora patientstudier har visat preparatets effektivitet mot t.ex. spasticitet i samband med multipel skleros.

Besked väntas i slutet på 2009 eller i början på 2010. Sativex-sprayen, som extraheras från cannabisplantan och innehåller både THC och CBD, kan alltså komma finnas tillgänglig för svenska medborgare inom kort.

I ett pressmeddelande redovisar GW även stora vinster. Under perioden oktober 08 – mars 09 gick man med fyra miljoner pund i vinst. Resultatet för samma period året innan var 4.2 miljoner i förlust. GW:s aktie fick också en rejäl skjuts uppåt och steg med hela 9%.

2005 blev Sativex det första cannabis-baserade läkemedlet i världen att godkännas av ett regelverk när drogen accepterades av Kanadas läkemedelsverk.

Av: Admin. Källa: Reuters & Cannabis.se. Publicerad: 2009-05-23  00:12. Uppdaterad: 2009-05-23  00:12. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


EU-valskandidater i Finland positiva till legalisering av cannabis

26 av de finska 241 EU-valkandidaterna ställer sig positiva till en legalisering av cannabis inom EU.

164 av de 241 finländska EU-valskandidaterna deltog i ett valtest där man ställde frågan om lagstiftningen kring berusningsmedel var gemensam inom EU, borde cannabis legaliseras och kontrolleras på samma sätt som alkohol?

eu

De tillgängliga svarsalternativen var a) av samma åsikt b) av annan åsikt och c) spelar ingen roll för mig. 26 kandidater, en sjättedel, svarade på frågeformuläret att de är av samma åsikt.

- Jag tycker det är viktigt att få ut budskapet att det existerar en stor skillnad mellan mjuka och hårda droger och detta skulle kunna vara ett sätt, sa Jukka Relander (miljöpartiet), som vill se cannabis, tobak och alkohol i samma kategorie.

Atik Ismail från Vänsterpartiet var intresserad i den medicinska användningen av plantan medan resten inte angav några skäl.

Av: Admin. Källa: Helsingin Sanomat. Publicerad: 2009-05-23  00:11. Uppdaterad: 2009-05-23  00:11. Avdelning: Politik, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Antal coffeeshops i Nederländerna: 702

Holländska justitieministeriet har offentliggjort uppgifter om antalet coffeeshops i Holland.

Vid slutet av 2007 fanns det 702 coffeeshops i landet, vilket är en minskning med 3,7% jämfört med 2005. Circa en av fyra kommuner har en eller flera etablissemang. 2007 fanns det coffeeshops i 106 av de 443 kommunerna.

Hårdare regler rörande alkohol har lett till att det idag inte finns något försäljningsställe som säljer både cannabis och alkohol. 2005 existerade 47 sådana kaféer.

coffeeshop

Informationen visar också att coffeeshops i de flesta kommuner inte får finnas närmare än 250 meter från en skola men att 61 butiker bröt mot det nya förbudet 2007.

88 regelbrott noterades under 2007, 19 fler än vad som registrerades i den tidigare studien från 2005. Endast tre coffeeshops stängdes ner permanent följande överträdelser. 21 drabbades av tillfälliga stängningar och en formell varning utfärdades 63 gånger.

Det är oklart om antalet regelbrott verkligen ökade eller om höjningen berodde på en mer intensiv tillämpning av kommunerna.

Coffeeshops lyder under de s.k. AHOJ-G reglerna. Det betyder bl.a. reklamförbud, strikt 18-års gräns, högst 500 gram cannabis i lager, inga hårda droger, inte störa ordningen och max fem gram/kund.

Resultat av undersökningen, baserade på enkäter genomförda av beroendecentrumet Centrum Verslavings Onderzoek i Utrecht och Bureau Intraval i Groningen, har nu skickats till parlamentets andra kammare.

Av: Admin. Källa: NIS News & ActNow. Publicerad: 2009-05-23  00:10. Uppdaterad: 2009-05-23  00:10. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk dokumentär om cannabis

En svensk dokumentärfilm om cannabis planeras.

Det är Triadfilm extern länk i Göteborg som planerar att producera en objektiv dokumentärfilm om cannabis.

Syftet med filmen är att sätta igång en välbehövlig seriös diskussion kring Sveriges narkotikapolitik, speciellt då drogfrågan åter igen blivit högaktuell i USA efter flera uttalande och förslag om reglering istället för kriminalisering. Cannabis ökande popularitet i Sverige påverkar också.

De har precis satt i gång förproduktion och söker för tillfället intervjuobjekt inför inspelning i höst. Bl.a. har jag och Joakim Hedström, som skriver på sajten kol14.com extern länk där han dokumenterar sin kamp med myndigheterna för att få cannabis utskriven för sina koncentrationsproblem och huvudvärk, tillfrågats.

film

Till dokumentären söker de engagerade personer från både för och emot sidan men även experter som kan se objektivt kring det hela och presentera ren fakta.

De har fram tills nu främst sysslat med reklamfilmer och informationsfilmer men har även gjort stora klippprojekt åt företag som Dansens Hus i Stockholm. Andra de jobbat med är exempelvis Svensk fastighetsförmedling, Amnesty, högskolor och kommuner.

Uppdatering: Inspelning startar vecka 27 under Almedalsveckan på Visby (28 juni – 4 juli) med intervjuer med Annika Beijbom och Alexander Bard – båda medlemmar i Folkpartiet.

Andra som kommer medverka är förutom jag själv, Louise Persson (beteendevetare och författare) och representanter från RNS.

Till klungan av tillfrågade personer hamnar folkhälsominister Maria Larsson (kd), Sofia Modigh (kd), Henrik Tham (professor i kriminologi), Ted Goldberg (sociolog och docent, Socialhögskolan) och Henrik Alexandersson (skribent på Årets politiska blogg, 2008).

Klipp från dokumentären kommer att postas på Triadfilms hemsida extern länk.

Uppdatering: Ett smakprov ur produktionen finns nu att titta på i deras projektblogg extern länk.

Uppdatering: Ett andra smakprov ligger nu uppe: Vad är farorna med Cannabis? extern länk.

Uppdatering: Ett tredje smakprov: Leder Cannabis till tyngre droger? extern länk.

Uppdatering: Fjärde klippet extern länk är hämtat från Stockholm Smokefest 2009.

Uppdatering: Några fler uppdateringar. Filmen har fått arbetsnamnet Jazztobak eller Dödsknark?. Triadfilm bjuder in folk att designa filmaffischen extern länk. En ny teaserfilm,  extern länkVarför är Cannabis olagligt?, kan ses här.

Uppdatering: En rolig påhittad reklamfilm mot cannabis. Länk extern länk.

Uppdatering: De fem bästa posterbidragen kan nu ses via denna länk. Vinnaren hittar ni här extern länk.

Uppdatering: Ny film extern länk. Lars Siggelin (Hassela): Leder cannabis till tyngre droger?

Uppdatering: Alexander Bard säger några sanningens ord i ett nytt klipp extern länk.

Uppdatering: Annika Beijbom extern länk svarar på frågan om avkriminalisering sänder fel budskap till samhället?

Uppdatering: Lite om cannabis med Waldemar Ingdahl extern länk.

Uppdatering: Pelle Olsson, författare och narkotikaföreläsare, uttalar sig om medicinsk marijuana extern länk.

Uppdatering: Ett litet smakprov extern länk från intervjun om schizofreni och statistik med Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

Uppdatering: En sista teaser från 2009. Björn Fries berättar extern länk lite om innebörden av begreppet ett narkotikafritt samhälle.

Uppdatering: I väntan på officiell trailer kommer här en snutt från början av dokumentären extern länk.

Uppdatering: Lyssna på en intervju extern länk med personerna bakom Triadfilm i Eter (P4 Gotland).

Uppdatering: Triad Film har nu färdigställt extern länk en grovklippning efter flera omklippningar. Filmen kommer bli kortare än beräknat för även de mindre insatta ska kunna orka med att se den. Nu väntar de bara på lite bättre väder så de kan bege sig ut och filma lite inklippsbilder. De hoppas kunna vara helt klara till juni.

Uppdatering: Efter mycket om och men blir det ännu en hel omklippning av filmen, vilket betyder att delen om cannabis som medicin stryks. Man har också filmat nytt material med klipp som ska vara mellan intervjuerna.

Uppdatering: Efter flera omklippningar börjar de nu närma sig en slutkopia. Det som återstår är lite finjusteringar och att ta några fler inklippsbilder. Man beräknar att filmen kommer ligga klar i juni. Sen återstår att försöka få den såld till tv.

Uppdatering: Under den nästkommande veckan väntas filmen bli klar. Efter det kommer filmteamet klippa ihop en officiell trailer för projektet.

Uppdatering: Triad har fått nej från SVT. Förhoppningen nu är att lägga ut filmen på The Pirate Bay och låta folk frivilligt donera pengar till projektet.

Uppdatering: Se hela dokumentären här.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & kol14. Publicerad: 2009-05-23  00:09. Uppdaterad: 2011-01-02  23:20. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


DEA-agent åtalad för grov mened

En federal drogagent vid DEA (Drug Enforcement Administration) har åtalats i USA för 18 fall av mened, lämnat falska uppgifter och kränkt tre personers medborgerliga rättigheter.

Lee Lucas, 41, från Cleveland, en veteran med 19 års erfarenhet, stod på den andra sidan i domstolssalen när han fick reda på åtalsjuryns dom. Han förklarade sig oskyldig till anklagelserna.

Åtalet härrör från en misslyckad drogräd 2005 som ledde till att 26 personer anhölls. Lucas ledde en arbetsgrupp som använde en opålitlig informatör vid namn Jerrell Bray för att göra falska narkotikainköp.

Senare avslöjades det att Bray ljugit under hela operationen och Lucas anklagades för att ha förfalskat sina rapporter. Tretton av de femton drogköpen Bray gjorde var falska, säger åklagare.

Ett av offren till Lucas lögner var Geneva France, mamma till tre små barn, som fälldes för langning och spenderade 16 månader i fängelse. När hon släpptes kände hennes barn inte igen henne längre.

Nu väntar en federal rättegång den 6:e januari för den vanhedrade narkotikapolisen som har släppts på fri fot tills vidare.

Informatören Bray erkände sig skyldig redan 2007 på liknande anklagelser och dömdes till 15 års fängelse.

lee lucasLee Lucas (t.h.) anländer till domstolen.

Av: Admin. Källa: The Cleveland Plain Dealer & AP. Publicerad: 2009-05-23  00:08. Uppdaterad: 2009-05-23  00:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Långa straff för drogkurirer ej avskräckande

Långa fängelsestraff för narkotikabrott är ineffektiva som avskräckningsmedel.

Enligt rekommendationer från regeringens egna studiegrupp föreslår man att fängelsestraffen för smugglare bör sänkas med två år medan straffen för drogkurier, naiva, fattiga och sårbara människor från utvecklingsländer, bör kraftigt reduceras.

uk

Däremot rekommenderar panelen, som drar upp riktlinjer för brottspåföljder i Storbritannien, höjda straff för langare utanför mentalsjukhus, rehabhem och gästhem eller som föärsöker smuggla in narkotika i fängelser.

Drogmulor importerar ofta små mängder heroin eller kokain i magsäcken, men deras straff är inte i proportion med deras ställning i kriminella organisationer, som är obetydliga, enligt gruppen.

Grova drogsmugglare kan idag dömas till max 16 år. Det nya förslaget skulle sänka detta till 10-14 år. Istället rekommenderas en utökning av beslagtagning av dömda personers tillgångar och egendom.

Panelen förlitade sig bl.a. på en ny studie som intervjuat 222 dömda grova narkotikabrottslingar med slutsatsen att långa fängelsestraff inte hade någon avskräckande effekt. De betraktade istället fängelse som en "arbetsrisk." Ingenting mer.

Narkotikabrott straffas på ungefär samma sätt i Storbritannien som i Sverige. Det genomsnittliga straffet var 84 månader, jämfört med 79.7 månader för våldtäkt och 50 månader för att köra ihjäl någon berusad.

Förslagen kommer nu att hanteras av tillhörande råd.

Av: Admin. Källa: The Guardian. Publicerad: 2009-05-23  00:07. Uppdaterad: 2009-05-23  00:07. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Evo Morales tuggar kokablad vid FNs sammanträde mot narkotika [video]

Jag skrev i mitten av mars om hur Bolivias president tuggade kokablad under sitt passionerade försvarstal framför chockade delegater vid FNs stora narkotikamöte.

Nu finns video (med engelsk text) från den omtalade händelsen publicerat på YouTube.


Av: Admin. Källa: UNGASS 10 Year Review. Publicerad: 2009-05-23  00:06. Uppdaterad: 2009-05-23  00:06. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Medicinsk marijuanas ställning i Kalifornien stärks

USAs högsta domstol har nekat att ta upp en överklagan från kommuner i Kalifornien som motsatte sig delstatens lag som legaliserade medicinsk marijuana.

ussc

I mer än tre år har San Diego, tillsammans med San Bernardino och Merced, försökt utmanan lagen som de menar trumferas av det federala förbudet. Man har t.ex. vägrat utfärda id-kort till patienter i behov.

Man har tidigare förlorat i både delstatliga såväl som appellationsdomstolar. Även Kaliforniens högsta domstol vägrade ta upp fallet. Deras sista hopp stod till HD, men som nu vägrar omprövning.

Kommunerna har erkänt slaget förlorat och meddelar att man kommer att börja utfärda licenser till kvalificerade patienter så de inte behöver oroa sig för anhållning. Lagen från 1996 kräver att kommuner utfärdar licenser till patienter vars läkare godkänt bruket.

Läkarcannabis lagliga position stärks därmed av domstolen samtidigt som delstaters rätigheter att stifta egna lagar upprätthålls, speciellt i frågan om cannabis.

13 delstater har på olika vis hittills legaliserat medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: SignsonSanDiego.com. Publicerad: 2009-05-23  00:05. Uppdaterad: 2009-05-23  00:05. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Korrespondenterna med fokus på europeisk narkotikapolitik

korrespondenterna

Det senaste avsnittet av SVTs Korrespondenterna extern länk tog upp narkotika och Europas olika sätt att hantera detta.

Medverkade gjorde den brittiske EU-parlamentarikern Chris Davies och den svenska EU-kandidaten Sofia Modigh (KD).

Bl.a. undersökte man holländarnas liberala politik som trots allt har lägre missbruk och färre döda i överdoser än sina grannländer.

Även reportage från Västafrika, som är inkörsporten till Europa för latinamerikansk narkotika, visades.

Du kan se hela programmet i SVT Play extern länk t.o.m. lördag 11 juli.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-23  00:04. Uppdaterad: 2009-05-23  00:04. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Fängelser stängs ner p.g.a. minskad brottslighet i Nederländerna

Nederländernas justitiedepartementet har meddelat att man stänger ner åtta fånganstalter.

Nedskärningarna minskar personalen med totalt 1200 personer. Enligt justitieministeriet är åtgärderna nödvändiga med anledning av minskad brottslighet.

Tre anstalter stänger redan i år och resten under 2012 efter nästa val.

fängelse

Den aviserade stängningen innebär att antalet platser minskas från nuvarande 14.000 till, på sikt, behov av 12.000 och ger en besparing på 164 miljoner euro. Man kommer inte heller att bygga några nya fängelser.

Planerna har stött på motstånd från högerpolitiker, bl.a. anti-immigrationspartiet PVV, som menar åklagare är alltför villiga att använda samhällstjänst istället för frihetsberövning. Andra menar att terroristhotet kräver ett bibehållet antal platser.

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl. Publicerad: 2009-05-23  00:03. Uppdaterad: 2009-05-23  00:03. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


FBI-chef blir skolad om marijuanapolitik

Steve Cohen, medlem av den amerikanska kongressens representanthus från Tennessee, förklarar myten om "inkörsportsteorin" och marijuanalegalisering för FBIs direktör Robert Mueller.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-23  00:02. Uppdaterad: 2009-05-23  00:02. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


TV-reportage om familjs kamp i Arizona

En familj från Arizona förklarar varför de vill se deras delstat få en lag som tillåter läkarcannabis.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-23  00:01. Uppdaterad: 2009-05-23  00:01. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Växtrikets flavonoider påverkar kroppens eget cannabis

Forskning vid Umeå universitet visar att flera olika ämnen i ämnesgruppen flavonoider, som hittas i bl.a. cannabis, kan leda till utveckling av nya smärtstillande läkemedel.

Kroppsegna cannabisliknande substanser (endocannabinoider) bildas och frisätts av celler vid olika sjukdomstillstånd och har visats vara både inflammationshämmande och smärtlindrande.

De positiva effekterna är dock kortvariga eftersom kroppens celler snabbt tar upp och bryter ner endocannabinoiderna men farmakologen Lina Thors visar i en avhandling att dessa flavonoider hämmar nedbrytningen av kroppens eget cannabis.

Hon upptäckte att genistein, tillhörande gruppen flavonoider, är en hämmare av enzymet FAAH vilket betyder att nedbrytningen av dessa välgörande ämnen saktas ner.

umu

Även om FAAH-hämmare för närvarande är under tidig klinisk prövning mot smärta så är utfallet av dessa studier osäkra. Därför finns det ett behov av fler nya substanser som kan hämma FAAH.

Ett 30-tal olika flavonoiders förmåga att hämma FAAH har därför också undersökts med lovande resultat för sex av dem.

Flavonoider är sekundära metaboliter hos växter och fungerar som antioxidanter i kroppen. En kost rik på flavonoider, t.ex. frukt, grönsaker, te och choklad, har visats bland annat vara bra för hjärtats hälsa samt verka antiinflammatoriskt.

Av: Admin. Källa: Umeå universitet. Publicerad: 2009-05-16  00:10. Uppdaterad: 2009-05-16  00:10. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Drogtsaren vill sluta kriga mot sina egna invånare

Nu är det slut på termen kriget mot droger.

I sitt första officiella utalande som landets drogtsar sa Gil Kerlikowske att han vill skrota det krigiska uttrycket "war on drugs" eftersom det är ett hinder i hanteringen av landets drogproblem.

"Oavsett om du försöker förklara för människor att det är ett krig mot narkotika eller krig mot en produkt uppfattar folk det som ett krig mot dem. Men vi är inte i strid med invånarna i detta land," säger Kerlikowske till Wall street Journal extern länk.

Gil KerlikowskeGil Kerlikowske.

Drogtsaren i USA är ansvarig för myndigheten Office of National Drug Control Policy (ONDCP) som fördelar resurser och bestämmer strategier när det gäller samhällets hantering av illegala droger och missbruk.

- Det är passande att jag, som stod framför helikoptern för President Nixon som populariserade termen, är tillbaka på samma plats för att sätta stopp för krigsanalogin, sa han bl.a.

Skiftet mot en mer moderat narkotikapolitik som favoriserar rehabilitering över fängelse blir därmed ännu tydligare.

Flera åtgärder är redan på gång. Bl.a. att lyfta förbudet mot federal finansiering av sprututbyten, ett stopp för räder mot semilagliga dispensärer för medicinsk marijuana i Kalifornien och en utjämning av straffen rörande crack och kokain.

I intervjun identifierade han missbruk med smärtläkemedel som Oxycotin som landets största problem just nu samt upprepade sitt stöd för sprututbytesprogram.

Kerlikowske var tidigare polischef i Seattle i nordvästra USA och verkar ha lärt sig betydelsen av att se på narkotika som ett hälsoproblem istället för något som är kriminellt. Delstaten har redan accepterat harm reduction och låg polisprioritet för marijuanaanvändning.

Han erkänner också att polisens resurser inte är obefintliga vilket antyder att marijuana inte kommer att vara någon prioriterad fråga för USAs nya drogtsar.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & Wall Street Journal. Publicerad: 2009-05-16  00:09. Uppdaterad: 2009-05-23  20:30. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Odla laglig cannabis i Sverige

Nu kan du odla cannabis lagligt!

För att öka medvetenhet kring cannabisplantan i sommar erbjuder Sensei Seeds extern länk och HempFlax extern länk 5000 såbara hampafrön tillsammans med en licens som ger dig rätten att odla hampa inom EU.

Det miljömedvetna erbjudandet från två av Nederländernas största företag inom cannabisindustrin ger dig 100 gram av frön av sorten Uso-31 som du kan plantera i trädgården och på så sätt hjälpa till att reducera dina koldioxid-fotavtryck och motverka global uppvärmning. Samtidigt som du förbereder vägen för en hållbar och hälsosam framtid.

Köpare som inte har möjlighet att kultivera alla frön hjälper ändå miljön då varje officiellt EU-intyg sponsrar produktion av ett område (100m2) industrihampa av holländska bönder.

Cannabis absorberar ca 2.5 ggr mer Co2 varje år än planterad ung regnskog. Varje åker av hampa suger alltså upp mer Co2 än träd samtidigt som fibern har många positiva användningsområden inom textil, bränsle, nmedicin och mat.

HempFlax försäkrar att polisen inte kan missta dessa plantor med den illegala varianten, så man behöver inte oroa sig för detta.

media

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-16  00:08. Uppdaterad: 2009-05-16  00:08. Avdelning: Aktivism, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisanvändare anmäler Misstänkt

Arga cannabisanvändare har reagerat genom flera anmälningar till Granskningsnämnden efter ett avsnitt av TV4-serien Misstänkt extern länk hanterat den ökade inhemska kultiveringen av cannabis i Sverige.

media

Kritiken riktas främst mot Martin Grann, professor och utvecklingschef på kriminalvården. I programmet uppger han att det finns studier som visar att cannabisbruk kan leda till haschpsykoser, som i sin tur ger symptom som liknar schizofreni.

– Runt 10 procent av de som har schizofreni har utvecklat sjukdomen på grund av cannabismissbruk, säger Grann enligt Resumé. Ett kontroversiellt uttalande som orsakade en mindre svensk tittarstorm då frågan är långt ifrån klar och väldigt omdebatterad.

Nio anmälningar har hittills gjorts mot programmet. De flesta är upprörda över att experternas uttalanden var vinklade och liknade skräckpropaganda.

Grann ifrågasatte ändå den restriktiva narkotikapolitiken med att kommentera att en restriktiv narkotikapolitik inte är bevisat bättre än mer liberala metoder.

Grann kommenterar också frågan på en blogg extern länk hos kriminalkanalen.se. "Helt klart är att bara en mycket liten del av alla som tar cannabis utvecklar en psykos, och, omvänt, bara en liten del av dem som drabbas av psykos har tagit cannabis," skriver han bl.a.

Programmet bekräftade också att Sverige nu är självförsörjande på cannabis och att konsumtionen ökar i alla samhällsklasser.

Du kan se avsnittet i fråga här extern länk.

Av: Admin. Källa: Resumé. Publicerad: 2009-05-16  00:07. Uppdaterad: 2009-05-16  00:07. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Producent i Nederländerna vill äntra den kanadensiska marknaden

Ett holländskt företag som producerar cannabis i dess naturliga form till patienter vill slå sig in på den kanadensiska marknaden.

Bedrocan B.V. extern länk producerar sedan sex år tillbaka tre olika typer av cannabis för läkarmarknaden i Nederländerna. Nu vill man försöka expandera till Kanada genom att ansöka om tillstånd att förse patienter i Nordamerika med den luktstarka örten.

bedrocan

För tillfället odlar ett kanadensiskt företag marijuana av en enda sort åt den federala staten i en underjordisk gruva, men ett beslut i landets högsta domstol har nyligen öppnat upp för möjligheten för företag och privatpersoner att odla för mer än en patient åt gången.

Kvalitet på den statligt producerade marijuana har kritiserats av patienter som låg, svag och ensidig och endast runt 20% av patienter använder den. Andra odlar själva med licens eller använder den svarta marknaden.

- Jag anser att det är väldigt viktigt för vårdtagare att de har möjlighet att välja olika sorter, säger Bedrocans chef Tjalling Erkelens från Holland. Han uppger också att man ännu inte tagit något officiellt beslut att lämna in någon ansökan.

Bedrocan B.V.s varianter är fria från mögel och tungmetaller och organiskt odlade. De produceras även i olika styrkor och innehåll av THC och CBD. Variabler som producerar allt från ett avslappnande sömnmedel till en energisk kick.

Av företagets tre varianter, Bedrocan, Bedrobinol och Bediol, innehåller den första 18% THC medan den andra 11%. Bediol verkar istället rogivande och innehåller bara 5% THC men hela 6% CBD.

Precis som flera olika varianter av samma läkemedel finns tillgängligt på apoteket kräver nu patienter att fler sorters cannabis produceras åt dem. Patientorganisationer menar variation behövs, anpassat efter symptom.

Andra odlare, som Vancouver Island Compassion Society, har redan ansökt om licens att odla större mängder cannabis i Kanada. Bedrocan B.V. kan komma bli en av deras konkurrenter i framtiden.

Av: Admin. Källa: Canadian Press. Publicerad: 2009-05-16  00:06. Uppdaterad: 2009-05-16  00:06. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny akademisk resurs för forskning kring hallucinogener som medicin

Ett nytt verktyg för forskare intresserade i psykedeliska studier, d.v.s. medicinsk forskning med sinnesvidgande och själsöppnande substanser, finns nu tillgänglig på WWW.

PsyComp Academic extern länk hoppas kunna agera som en gratis utbildningsresurs som guidar forskare rätt inom detta spännande ämne.

De ska bl.a. hjälpa till med att notifiera om anställningar och forskningsbidrag på olika nivåer, t.ex. före och efter filosofie kandidatexamen.

Exempel på dessa typer av forskning innefattar möjligheter inom farmakologi, neurovetenskap, kognitionsvetenskap, antropologi, kemi och botanik.

media

Man hoppas även kunna bygga en framtida databas med studentkurser listade efter varje substans, t.ex. ibogaine, meskalin, ecstasy, lsd, och psilocybin.

En sektion för självlärda entusiaster planeras också som kommer innehålla kursmaterial, e-böcker och presentationer donerade av utbildare och forskare. Även utveckling av en YouTube-kanal med seminarer och föreläsningar planeras.

Den psykedeliska forskningen har gått framåt de senaste åren och numera pågår flera stora studier om ecstasy och psilocybin för att hjälpa människor med dödsångest, känsloproblem, stress och allvarliga psykologiska störningar.

Av: Admin. Källa: MAPS. Publicerad: 2009-05-16  00:05. Uppdaterad: 2009-05-16  00:05. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Stämningsfull video för reform

Vindarna vänder...

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2009-05-16  00:04. Uppdaterad: 2009-05-16  00:04. Avdelning: Kultur, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Kanadas regering betalar för medicinsk marijuana åt krigsveteraner

Myndigheterna i Kanada har beslutat att betala för vissa krigsveteraners medicinska konsumtion av cannabis.

Veteranbyrån har ändrat ett tidigare förbud efter ökade kostnader för patienter. Men beslutet gynnar enbart f.d. soldater som har en licens att inneha drogen.

Anledningen är att veteranerna hittills varit tvungen att skaka fram motsvarande 3300 kronor per månad för att kunna ha råd med några gram marijuana om dagen, vilket är svårt med endast sjukbidrag som inkomst.

I dagsläget får åtta veteraner sin marijuana betalad genom den allmänna sjukvården trots att det är militärens policy att förbjuda sina soldater att använda drogen.

kanada

Policyändringen skedde redan i oktober förra året, men har först nu blivit känd för veteraner som använder örten för smärtlindring, ångest och stimulering av aptit.

Beslutet hyllas av veteranerna själva som förväntar sig att det är en självklarhet att regeringen tar hand om sina egna efter trogen tjänstgöring.

Veterans Affairs har tidigare betalt kostnader för den syntetiska formen av THC som är receptbelagd i Kanada.

Av: Admin. Källa: CTV. Publicerad: 2009-05-16  00:03. Uppdaterad: 2009-05-16  00:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny kampanj mot våldsamma insatsstyrkor

Trycket på att stoppa eller reglera speciella insatsstyrkor i polisrazzior där narkotika är inblandat ökar. Nu har en ny kampanj lanserats mot praktiken.

Efter flera misslyckade och dödliga drogräder med tungt beväpnade polis som uppmärksammats i media tycks tiden var mogen för att försöka vända på trenden med polisstyrkors militarisering.

Petitioner för olika amerikanska stater, en webbsida extern länk och video (nedanför) finns nu att aktivera sig med hos SwatReform.org. Påskrifterna komer sedan att skickas till politiker.

Målet är få till en översyn och göra poliskårer mer ansvariga för händelser när något går snett. Folk vittnar om ihjälskjutna hundar, fel hemadresser, tjänstefel och vapenolyckor.

Flera delstater har också lyssnat och stiftat nya lagar och regler kring denna kontroversiella form av hårdhänt polisarbete på gränsen till övervåld.

Av: Admin. Källa: DRCNet. Publicerad: 2009-05-16  00:02. Uppdaterad: 2009-05-16  00:02. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rekordstöd för reglering i USA

En färsk opinionsundersökning utförd av företaget Zogby visar för första gången att en majoritet (52%) av amerikanerna nu är för en legalisering (beskattning och reglering) av cannabis.

3,937 väljare valdes ut för att matcha resultatet av presidentvalet 2008. Det betydde 54 procent Obama-anhängare och 46 procent som röstade på John McCain. 37% var motståndare medan osäkra hamnade på 11%.

En undersökning utförd i april beställd av tv-kanalen ABC och tidningen Washington Post visade att 46% stöder en legalisering. Nu verkar stödet ha ökat.

vote

Debatten om örtens vara eller inte vara har också gått hög i amerikanska medier den senaste tiden vilket kan ha påverkat resultatet positivt. Ett stöd på 52 procent är det högsta som någonsin uppmätts och en fördubbling på bara 12 år.

Nya opinionsundersökningar för andra platser i Nordamerika visar att 56 procent av tillgängliga väljare i Kalifornien stödjer samma idé medan hela 65% stödjer detta i den kanadensiska provinsen British Columbia.

Av: Admin. Källa: ABC News & Salem-News.com & Cannabis.se. Publicerad: 2009-05-16  00:01. Uppdaterad: 2009-05-16  00:01. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Media vågar sällan ifrågasätta polisen

En ny bok visar att media ytterst sällan ifrågasätter polisens uppgifter.

Hjältar, blåljus och säkerhet – konstruktionen av polisen i nyhetsmedierna kom ut för ca ett år sedan men har nyligen uppmärksammats igen. Den bygger på en analys av 400 nyhetsartiklar där polisens verksamhet figurerar i media.

En av bokens allvarligaste kritik gäller att polisen och deras experter som nyhetskälla sällan granskas självständigt utan accepteras blint. Myndigheten kan därmed sätta mediernas dagordning.

media

I sju av tio nyhetstexter man undersökte finns en aktiv representant med från polisen. De fick även stort utrymme att tolka problem som uppstått, ge verklighetsbeskrivningar och ge exempel på lösningar, metoder och åtgärder. Ofta oemotsagda.

Endast fem procent av artiklarna kunde klassificeras som kritisk granskning. När polisen kritiseras gällde det oftast en enskild polisman som begått brott, otillräckliga resurser eller en dåligt fungerande organisation.

Den granskade mediabilden, skrivna av anställda inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Växjö universitet, var faktiskt mer positiv än vad allmänhetens uppfattning är.

Forskning visar också att polisen satsar mer resurser på att presentera verksamheten på ett tilltalande sätt och att man försöker skapa en legitimitet för det man gör.

Av: Admin. Källa: Second Opinion. Publicerad: 2009-05-09  00:07. Uppdaterad: 2009-05-09  00:07. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


HIV/AIDS-patienter rapporterar större lindring från cannabis än lagliga läkemedel

Patienter som lever med HIV/AIDS rapporterar att medicinsk cannabis är mer effektiv för att hantera sina symptom än både receptbelagda och receptfria läkemedel.

Ett internationellt team av forskare undersökte bruket av cannabis som en strategi för självmedicinering hos personer som lever med HIV/AIDS.

Sex vanliga symptom granskades: ångest, depression, trötthet, diarré, illamående och nervsmärta. Utav de 775 personer som intervjuades över en två-årsperiod sa 27 procent att de använde marijuana terapeutiskt.

rullstol

"Marijuana rapporterades något mer effektiv än antidepressiva medel för ångest och depression, imodium (Loperamid) för diarré, receptfria läkemedel mot trötthet och medicin mot nervsmärta och epilepsi" skriver man.

Patienter svarade att cannabis var "obetydligt mindre effektivt för illamående än både receptbelagda och receptfria läkemedel." Totalt sett upplevde HIV/AIDS-patienter att marijuana var något bättre eller minst lika verksam som lagliga alternativ.

Kliniska studier så sent som 2007 har bevisat inhalerad cannabis effektivitet mot illamående och aptitförlust hos HIV/AIDS-patienter, jämförbar med eller överträffad av oral syntetisk THC (Marinol).

Studien extern länk publiceras i journalen Clinical Nursing Research.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-05-09  00:06. Uppdaterad: 2009-05-09  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Michael Douglas ifrågasätter cannabisförbudet

Skådespelaren Michael Douglas yrkar USAs regering att betänka legalisering av marijuana.

64-åringen insisterar att Amerikas korrupta historia är förutbestämd att upprepa sig själv med tanke på alkoholförbudets våldsamma gängkrig. För att motverka detta krävs reform av landets narkotikalagar, enligt Douglas.

Douglas, som medverkade i Traffic extern länk där han spelade landets drogtsar, är säker på att lagligt reglerad cannabis skulle också kunna hjälpa den sjunkande ekonomin och göra världen mer fridfull.

- Jag ifrågasätter dagens politik. Vi försöker få ihop pengar till sjukvård och utbildning och vi ser alla dessa knarkgäng på samma sätt som vi hade en massa våldsamma gäng under förbudet mot alkohol, säger Hollywoodstjärnan.

- Detta är en fråga som behöver diskuteras mera. Det handlar om pengar och våld.

michael douglasMichael Douglas och Matthew McConaughey.

Douglas är bioaktuell med den romatiska komedin The Ghosts of Girlfriends Past, där han spelar mot Matthew McConaughey och Jennifer Garner.

Bara dagar efteråt meddelade Arnold Schwarzenegger, guvenör i Kalifornien, att det är dags för en debatt om lagligt reglerad cannabis. Han vill bl.a. att man ska studera andra sätt att kontrollera cannabis på än kriminalisering.

Av: Admin. Källa: Starpulse & Sacramento Bee. Publicerad: 2009-05-09  00:05. Uppdaterad: 2009-05-09  00:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Dansk polis: Nedslaget av Christiania bortkastade pengar

Chefer inom det danska polisväsendet avslöjar nu att effekten av nedslaget mot Christianias öppna haschmarknad har uteblivit.

Både danska poliser och deras chefer menar att allting bara har varit ett enda stort slöseri med pengar och resurser.

Det är fem år sedan Pusherstreet blev rädat och nedstängt av polis. Men den öppna försäljningen av cannabis har egentligen bara flyttat till andra mer undangömda platser i fristaden och i övriga Köpenhamn. Och i dess fotspår har beväpnade gäng med våldsamma uppgörelser följt.

- Det är svårt att se nyttan som kommit från alla dessa resurser och ansträngningar, säger Politiforbundets chef, Peter Ibsen.
- Haschhandeln fortgår i samma utsträckning och när man tittar på de senaste fem åren som en helhet har insatserna inte varit värt någonting.

- Politikerna måste nu besluta vad de nu vill göra, säger Ibsen.

danmark

Ordförande för Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt, håller med om de negativa effekterna av insatsen som vid tiden hyllades av svensk polis.
- Resultaten av insatsen står helt klart inte i proportion med de resusrer och mänskliga omkostnader som slösats bort på det här.

Av: Admin. Källa: 180Grader.dk. Publicerad: 2009-05-09  00:04. Uppdaterad: 2009-05-09  00:04. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Tv-serie inspirerade till odling

weeds

Polis i Finland säger att en tonårsmamma fick sin inspiration att börja odla cannabis i hemmet för att dryga ut hushållskassan från tv-serien Weeds.

Affären uppdagades när polisen konfiskerade fem gram marijuana av en 15-årig pojke i Esbo under valborg. Vid en husrannsakan hittades mer cannabis och rökinstrument.

Vid samma tillfälle i västra Nyland fångade polisen den ena tonårssonen som tillsammans med en kompis bar på värmelampor som används vid kultivering.

I förundersökningen har det kommit fram att bröderna tillsammans med sin mor har odlat cannabis i sin lägenhet och sålt det vidare p.g.a. ekonomiska problem. Hon hade räknat med att tjäna 200 euro i månaden genom försäljningen.

Idén hade de fått från den kända serien Weeds, som handlar om en amerikansk ensamstående tonårsmamma som börjar sälja marijuana till vuxna i sin vänskapskrets för att överleva.

Modern har framställt cannabis sedan början på 2009 och familjens bostad var modifierad för odlingen.

Av: Admin. Källa: HBL. Publicerad: 2009-05-09  00:03. Uppdaterad: 2009-05-09  00:03. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Humor: FBI och brasved

Stor cannabishumor.

- Hej, är detta FBI?

- Ja. 

- Jag ringer för att rapportera min granne
Billy Bob Smith som gömmer marijuana inuti
hans brasved.

Efter att ha skrivit ner informationen säger
rösten: "Tack för ditt telefonsamtal."

Nästa dag anländer massvis med FBI-agenter
vid Billy Bobs hus. De letar upp hans
vedförråd och klyver upp varje bit av trä
med yxor. Utan att hitta någon marijuana.
Frusterade svär de åt Billy Bob och lämnar
platsen.

Kort efter att FBI-agenterna lämnat scenen,
ringer Billy Bobs telefon och han svarar.

- Hallå.

- Hej, Billy Bob, fick du besök av FBI?

- Javisst, svarade Billy Bob.

- Högg de itu din brasved?

- Jajamensan.

- Grattis på födelsedagen!

Av: Admin. Källa: NORML Audio Stash. Publicerad: 2009-05-09  00:02. Uppdaterad: 2009-05-09  00:02. Avdelning: Kultur, Humor.

Skriv ut

Upp ↑


Pensionärer kräver marijuana

Pensionärer i Orange County, Kalifornien, kräver tillgång till medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-09  00:01. Uppdaterad: 2009-05-09  00:01. Avdelning: Kultur, Video.

Skriv ut

Upp ↑


En tredjedel av tonåringar använder cannabis som läkemedel istället för nöje

En del ungdomar använder cannabis som medicin när lagliga behandlingsmetoder inte fungerar. Det visar ny forskning från Kanada.

Studien extern länk publicerad i Substance Abuse, Treatment, Prevention and Policy visar att ungefär en tredjedel av de tonåringar som konsumerar cannabis regelbundet använder drogen som medicin istället för berusningsmedel.

missbruk

63 cannabis-användande unga människor intervjuades ingående av forskare vid University of British Columbia. Utav dessa hävdade 20 att de använde cannabis för att lindra eller hantera hälsoproblem.

- Marijuana uppfattas av tonåringar som det enda tillgängliga alternativet för personer som upplever svåra hälsoproblem när legitim läkarbehandling misslyckas eller när de saknar tillgång till lämplig sjukvård, säger ledforskaren Joan Bottorff.

Det mest vanliga klagomålet var känslomässiga problem (depression, ångest och stress), sömnsvårigheter, koncentrationsproblem eller fysisk smärta.

Samtidigt var ungdomars erfarenhet av sjukvården enhetligt negativ. Unga människor som fått läkemedel som Ritalin, Prozac eller sömnpiller på recept rapporterar att de slutade använda dem då de ansågs ineffektiva eller gillade inte hur de fick dem att må (biverkningar).

För dessa ungdomar var ändamålet inte specifikt att bli hög eller berusad från cannabis, utan snabb lindring från redan existerande symptom.

Av: Admin. Källa: PhysOrg.com. Publicerad: 2009-05-02  00:08. Uppdaterad: 2009-05-02  00:08. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nej till kameraövervakning på Sergels Torg

Länsrätten har avslagit Stockholms Lokaltrafiks ansökan om att få sätta upp kameror vid Sergels Torg.

Enligt domstolen innebär det en kränkning av den enskildes integritet som inte övervägs av övervakningsintresset av den aktuella platsen.

Domstolen delar SL:s uppfattning att det finns ett visst behov av övervakningskameror, bl.a. för att minska antalet brott som begås på platsen, men att integritetsskyddet att kunna röra sig fritt i denna centrala del av stan är viktigare.

Man påpekar att det inte enbart är SL:s resenärer som ska kunna röra sig inom det övervakade området utan att platsen också besöks för exempelvis restaurang- och affärsbesök.

Sergels Torg är känt som en stor marknadsplats för narkotika.

sergels torg

Av: Admin. Källa: SR & Dagens Juridik. Publicerad: 2009-05-02  00:07. Uppdaterad: 2009-05-02  00:07. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Marc Emerys medarbetare erkände sig skyldiga

Två av den kanadensiska trio som kallas BC3 har överraskande erkänt sig skyldiga i en amerikansk domstol för att sålt cannabisfrön till kunder i USA.

Michelle Rainey, 38, och Gregory Keith Williams, 54, båda från Vancouver, B.C., framträdde frivilligt i en federal domstol i Seattle för att försöka reda ut anklagelser riktade mot dem.

Ett åtal som härstammar från mellan 1998 och 2005 då de var anställda hos Marc Emerys frödistributionsföretag. De sålde då cannabisfrön via postorder till kunder i USA, inklusive en amerikansk agent från narkotikapolisen i deras butik i Kanada.

Villkoren i överenskommelsen med den federala åklagaren innehåller en rekommenderad dom på två års skyddstillsyn. Förkunnandet av straffet är planerat till den 17 juli.

Emery är fortfarande kvar i Kanada där han slåss mot utlämning till USA på liknande anklagelser. Nästa hörande i frågan sker 1 juni.

Emery uttryckte lättnad, enligt sin fru Jodie Emery, över utvecklingen och är glad att Rainey och Williams nu inte riskerar något fängelsestraff överhuvudtaget.

En överrenskommelse mellan myndigheter i Kanada och USA i början på 2008, som skulle ha gett Emery fem års fängelse på en kanadensisk anstalt, föll igenom när myndigheterna backade ur.

bc3

Av: Admin. Källa: Seattle Times & Globe & Mail. Publicerad: 2009-05-02  00:06. Uppdaterad: 2009-05-02  00:06. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Holländska barn mår bäst i hela Europa

Holländska barns välbefinnande är bäst i Europa. Det visar en granskning av 29 länder från en brittisk välgörenhetorganisation mot barnfattigdom.

Undersökningen från Child Poverty Action Group baseras på 43 faktorer, allt från vänskap till bostad och spädbarnsdödlighet.

nl

Barn i Nederländernas välfärd toppade tabellen när det gällde hur lyckliga de känner sig och hur lätt de kunde tala med vänner och familj. De rankades även som frisk tvåa efter Sverige i utbildning och fyra när det gäller beteende och uppförande.

Sverige kom på andra plats totalt sett medan Norge hamnade på tredje plats.

Undersökningar från Världshälsoorganisationen och UNICEF (Förenta Nationernas barnfond) fann liknande resultat.

Av: Admin. Källa: DutchNews.nl. Publicerad: 2009-05-02  00:05. Uppdaterad: 2009-05-02  00:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Läkarförbund för cannabis grundat i USA

stetoskop

En ny organisation har bildats i USA för att upplysa läkare om cannabis medicinska potential.

American Academy of Cannabinoid Medicine extern länk bildades nyligen formellt för att skänka ännu ett lager av legitimitet till den nationellt växande rörelsen för medicinsk marijuana.

Ansvarig är läkare David Bearman, baserad i Goleta, Kalifornien, och målet är bl.a. att informera den yrkesmässiga läkargemenskapen om den kliniska nyttan med cannabis-baserad medicin.

Ett av AACM:s andra mål är att arbeta för att rensa ut oetiska läkare utan de rätta kvalifikationerna som rekommenderar cannabis för allt och till alla. För att åstadkomma detta kommer man att börja utfärda ett intyg till läkare som uppfyller vissa etiska krav.

- Vi vill försöka garantera enbart den högsta medicinska kvaliteten från läkare, förklarar Bearman.

AACM är först i USA med att försöka införa en standard för praktiserande läkare och utskriften av cannabis. De första intygen kommer att börja utfärdas i sommar.

Av: Admin. Källa: Santa Barbara Independent. Publicerad: 2009-05-02  00:04. Uppdaterad: 2009-06-03  21:18. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


James Randi om cannabis som läkemedel

James Randi (den världsberömda skeptikern) pratar om medicinsk marijuana i sin senaste video på YouTube.

Mer speciellt fallet med Charles Lynch, som innan han anhölls skötte om en laglig cannabisdispensär i Los Angeles. Nu riskerar han ett mångårigt fängelsestraff. Du kan läsa mer om fallet här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-05-02  00:03. Uppdaterad: 2009-05-02  00:03. Avdelning: Kultur, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Borgmästare tillägnade vecka till cannabis som läkemedel

Borgmästare utlyste medvetenhetsvecka för medicinsk marijuana.

Kitty Piercy, borgmästaren för Eugene, Oregon, har officiellt utnämnt veckan mellan den 30 april-6 maj till en period av ökad uppmärksamhet och medvetenhet inför cannabis som läkemedel.

Medical Marijuana Awareness Week uppmanar invånare att uppmärksamma cannabis traditionella bruk mot ms, cancer, hiv/aids, ledinflammation, sömnlöshet, aptit och kronisk smärta.

Medicinsk marijuana är laglig i delstaten Oregon och det officiella programmet har fler än 22,000 patienter registerade.

Läs den annorlunda proklamationen nedanför.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Uppdatering: Portland, Oregons största stad, ville inte vara sämre och har även dem utlyst en vecka dedikerad till växtens medicinska verkan. Borgmästare Sam Adams beslöt nyligen att utnämna hela maj till Medical Marijuana Awareness Month.

Av: Admin. Källa: Salem-News.com & The Register-Guard. Publicerad: 2009-05-02  00:02. Uppdaterad: 2009-05-23  19:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ansträngningsutlöst astma lindras med hampafröolja

Träningsutlöst astma kan lindras med cannabisfröolja.

Webbtidningen Nyfiken Vital uppmärksammar forskning publicerad för tre år sedan som visade att kosttillskott med fisk- eller hampaolja innebar färre astmaanfall, mindre besvärliga symptom och användning av mindre astmamedicin.

Studien utförd vid Indiana University, USA, involverade 16 personer med mild astma. Innan patienterna behandlades med fiskolja behövde de astmamedicin dagligen för att kontrollera symptomen.

hampafröolja

Mellan 80-90% av personer som lider av astma drabbas av anfall utlösta av träning. Denna typ kallas för ansträngningsutlösta astmabesvär.

Dessa astmaanfall visade sig bli färre och mindre när patienterna behandlades med fiskolja som alternativ terapi. Mindre astmamedicin krävdes och färre biverkningar från läkemedlen noterades.

Hampafrö- eller fiskolja innehåller nyttiga fleromättade fettsyror som Omega 3, Omega 6 och Omega 9. Även linfrö-, raps-, valnöt-, och solrosolja samt gröna bladväxter innehåller dessa ämnen.

Dessa oljor har visat sig vara inflammationshämmande och skydda mot bl.a. blodproppar, ögonsjukdomar och senil demens. De kan även minska symptom som stelhet och smärta hos personer med reumatisk artrit och förebygga nedstämdhet, depression och humörsvängningar.

Av: Admin. Källa: Nyfiken Vital. Publicerad: 2009-05-02  00:01. Uppdaterad: 2009-05-02  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑