Nyheter för april månad 2009

Starkt samband mellan alkohol och våldsbrott

alkohol

Det starka sambandet mellan alkohol och våldsbrott gäller inte bara krogbråk och misshandel. En ny analys visar att mer än hälften av de livstidsdömda fångarna är beroende av alkohol.

Ny statistik framtagen av forskare hos Kriminalvården i samband med ett radioprogram för Sveriges Radio visar att utav de livstidsdömda fångarna var 52 procent alkoholister och 43 procent hade ett aktivt missbruk vid tidpunkten för brottet.

Studien är gjord av Ulrika Grann som har gått igenom samtliga livstidsdömda fångar 1965-2007 - 244 män och fem kvinnor. De flesta dömda för mord.

Omkring 60 procent av dem som idag döms till fängelse har alkohol- och/eller narkotikaproblem.

Andra problem som psykisk ohälsa och narkotikamissbruk förekommer också, men är ovanligare. Endast sju procent av de livstidsdömda har någon gång i livet haft en diagnos som psykiska sjuk medan andelen narkomaner är 33 procent.

Äldre Brå-studier visar att tre av fyra som misshandlar är berusade och att vartannat offret också har alkohol i kroppen. På 1960-talet var det nästan bara kroniska alkoholister som dömdes till livstids fängelse.

Radioprogrammet Kaliber extern länk i P1 granskar på söndag alkoholens roll vid våldsbrott. Programmet sänds kl. 13.00.

Av: Admin. Källa: Accent & Drugnews. Publicerad: 2009-04-25  00:08. Uppdaterad: 2009-04-25  00:08. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis på annonstavlor i Malmö

Denna roliga annonstavla om cannabis förmodade nackdelar kan numera beskådas i Skåne.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Annonsen är en del av Malmö stads nya reklamkampanj extern länk för att upplysa ungdomar om cannabis nackdelar och felaktig användning av samma ört.

Maria Malmö, en öppen mottagning för unga med missbruksproblem, har sett en ökning med 32 procent under 2008. En majoritet av de hjälpsökande var där för deras bruk av cannabis.

På Maria Malmö hade 6 av 10 av de 325 unga som sökte hjälp för första gången under 2008 cannabis som huvuddrog. Snittåldern är runt 17 år och 70 procent är killar. Tillgången på cannabis i Malmö antas vara stor med låga priser vilket bidragit till problemen.

Bilden från Maria Malmö bekräftas på flera håll, bland annat från Uppsökande teamet, Malmö stad, vars drogkartläggningar av stadsdelarna också pekar på att cannabisbruket är utbrett.

Av: Admin. Källa: Malmö stad. Publicerad: 2009-04-25  00:07. Uppdaterad: 2009-04-25  00:07. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Snus som skadereduktion

Snus marknadsförs under det svenska förhatliga ordet "skadereduktion" i Kanada.

Imperial Tobacco Canada extern länk har börjat sälja snus och hävdar att användningen är ett bra harm reduction-alternativ till rökbar tobak.

I ett uttalande säger John Clayton, vicepresident hos Imperial Tobacco Canada, att den ökade användningen av snus har haft en nyttoeffekt på tobaksrelaterade och nikotinberoende sjukdomar i Sverige.

Man konstaterar att snus är vanligt i Skandinavien, där metoden att placera en liten snuspåse under överläppen som absorberar nikotinet är överlägset populärare än cigaretter.

Man hänvisar till en rapport från EU-kommissionen som meddelar att en typisk snusanvändare har snuspåsen i munnen omkring en halvtimme och att man vanligen använder snuspåsar under 11-14 timmar per dag.

Representanter från Physicians for Smoke-Free Canada kritiserar tobaksbolaget och menar att de bara är intresserade av att tjäna pengar och avfärdar hälsofördelar med snus jämfört med tobak.

Harm reduction beskrivs av företaget som "en väletablerad filosofi för folkhälsa som fokuserar på att söka praktiska, realistiska lösningar till aktiviteter eller beteenden som utsätter människor för risker."

Inom tobakskonsumering betyder det bl.a. att reducera antal gifter i deras produkter som består av märket du Maurier, Matinée och Peter Jackson.

snus

Av: Admin. Källa: ReageraMera. Publicerad: 2009-04-25  00:06. Uppdaterad: 2009-04-25  00:06. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


FNs toppchef för bekämpning av HIV/AIDS kallar på avkriminalisering

En av världens ledande FN-auktoriteter på HIV/AIDS anser att all narkotika måste avkriminaliseras för att stoppa spridningen av sjukdomen.

Michele Kazatchkine, chef för den inflytelserika Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria, attackerar i tidningen The Observer på ett aldrig förut skådat sätt den globala narkotikapolitiken.

Utan en radikal översyn av de narkotikalagar som leder till att hundratusentals av droganvändare fängslas och förnekas tillgång till säker behandling så kommer miljoner av brittiska pund spenderat på HIV- och AIDS-bekämpning vara bortkastade, menar han.

Kazatchkine är trött på synsättet som behandlar beroendet som ett brott och planerar att beröra samma fråga i sitt inledningstal vid den 20:e konferensen för International Harm Reduction Association i Thailand.

IHRA

- Alla länder borde anpassa sig till skadereducering (harm reduction) strategin fullt ut (sprututbyten, ersättningsläkemedel och sprutrum) för tunga sprutnarkomaner, säger han, och anklagar regeringar för repressiva åtgärder som förnekar missbrukare deras mänskliga rättigheter och riskerar allmänhetens hälsa.

- En repressiv narkotikapolitik underlättar för spridning av HIV/AIDS epidemin. Om du vet att du riskerar anhållning kommer du inte söka vård. Jag menar drogkonsumtion kan inte kriminaliseras. Smuggling bör självklart vara straffbart, men inte användning.

fängelse

Som chef för Global Fund de senaste två åren har Kazatchkine översett ett skifte i AIDS-frågan när det gäller dramatiska förbättringar i behandling och att förhindra nya HIV-infektioner globalt. Men det finns en grupp som inte visar några framsteg.

Situationen för intravenösa narkomaner har förvärrats.
- Det är häpnadsväckande eftersom vad vi kallar skadereducering har empiriskt bevisats vara mest effektiv. Från ett vetenskapligt perspektiv kan jag inte förstå den repressiva hållningen, säger han.

Han anklagar politiker för att vara fega, mer rädda om sitt eget rykte än att göra vad som är rätt. Vad som behövs är en rejäl omprövning av världens drogpolicy, menar han.
- Regeringars roll är att skydda sina invånare. Detta är varför harm reduction borde stödjas av alla regeringar överallt.

Många håller med honom. Både Alex Stevens, en kollega och kriminolog vid University of Kent, och Manfred Nowak, rapportör om tortyr för FN, menar att behandlingen av missbrukare är bedrövlig runtom i världen.

- Många länder begår allvarliga kränkningar under täckmanteln att bekämpa narkotika. T.ex. spöstraff, dödsstraff, tvångsbehandling, tortyr och röstförvägring, säger Stevens.

De håller båda med Kazatchkine och anklagar FNs narkotikakonventioner som boven i dramat som möjliggör dessa ständigt pågående övergrepp.

Av: Admin. Källa: The Observer & Taiwan News Online. Publicerad: 2009-04-25  00:05. Uppdaterad: 2009-04-25  00:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Kalifornien på väg legalisera marijuana?

Nyhetsinslag från SVT Rapport som faktiskt är ett av de bättre som stats-tv producerat på ett bra tag.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-04-25  00:04. Uppdaterad: 2009-04-25  00:04. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Plantor på postorder

För dem som bor i Kanada är det mu möjligt att köpa sticklingar på internet som levereras med bud till ytterdörren.

De avklippta topparna är garanterat honor och av bra kvalitet. En stickling kostar från 95 kanadensiska dollar exklusive frakt. Hittills har man enbart Purple Kush och Green Crack i lager, men planerar att utöka sortimentet inom kort.

Plantorna levereras friska i mediet rockwool. Priserna ligger på circa 650 kronor för en planta medan styckpriset sjunker till circa 400 kronor vid köp av 25 plantor.

Dr Clone

Än så länge levererar man bara till personer boende i Kanada, men jag skulle tro att affärsmodellen snart finns i Europa också.

Det finns idag redan onlinebutiker som säljer cannabisfrön, färdigskördade produkter, odlingsutrustning och röktillbehör.

Läs mer hos Dr. Clone extern länk .

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2009-04-25  00:03. Uppdaterad: 2009-04-25  00:03. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Tobak- och marijuanarökning mer skadligt för lungorna än enbart marijuanarökning

Ny forskning föreslår att röka tobak tillsammans med cannabis höjer risken för respirationsproblem, men enbart marijuanakonsumtion var inte associerat med ökad risk.

I studien deltog 878 personer 40 år eller äldre i Vancouver, Kanada, med fokus på förekomsten av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) vilket är en sjukdom där flödet i luftvägarna är förhindrat. En sjukdom med en hög dödlighet.

Individer som rökte både marijuana och tobak var 2.5 gånger mer sannolika än icke-rökare att få andningsproblem och tre gånger mer sannolika att drabbas av KOL.

Tobaksrökare hade en 1.5 gånger större risk att drabbas av lungsjukdomar och 2.5 ggr högre risk att drabbas av KOL. Enbart cannabisrökare visade ingen försämring av lungfunktion.

Forskare tror marijuana, även i låga doser, och tobak samverkar synergistiskt för att förstärka de negativa effekterna och påverka din lungfunktion.

cmajStudien publiceras i Canadian Medical Association Journal.

Studien extern länk är unik då urvalet var äldre i åldern än normalt och därför mer naturligt mottaglig för lungsjukdomar. Skillnader i inhalering, potens och den exakta blandningen av drogerna mättes inte heller av studien.

Cannabisrökningens skadlighet på luftvägarna kan därmed komma att nedvärderas tror vissa forskare, medan andra menar att det ännu är för tidigt för att göra ett sådant påstående.

Av: Admin. Källa: Physorg.com. Publicerad: 2009-04-25  00:02. Uppdaterad: 2009-04-25  00:02. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nya publikationer hos FHI

Folkhälsoinstitutet har släppt lite nya broschyrer och rapporter på sin hemsida.

FHI

Dessa kommer från den nu nerlagda organisationen Mobilisering mot Narkotika och är några år gamla.

Jag har valt ut tre stycken som jag tycker är intressanta nog att belysa.

Alla rapporter är i PDF-format.

→ Droger i den svenska klubbkulturen extern länk

→ Backpackers som drogar ibland - risk och erfarenhet som kapital extern länk

→ Musikfestivaler och droger extern länk

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-04-25  00:01. Uppdaterad: 2009-04-25  00:01. Avdelning: Forskning, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Intressant artikel i Expressen

Läste nyligen denna långa artikel extern länk av Expressens Natalia Kazmierska. En rätt hyfsad text om en svensk småskalig hobbyodlare och pappa i ett radhus som bytt alkoholen mot cannabis.

Jag fastnade för två citat. Det ena intressant, det andra roligt.

Underrättelser gör gällande att svenskar är mycket skickliga på marijuanaodlingar och att vi är i det närmaste självförsörjande på marijuana.

Detta betyder att vi går emot en mer tolerant och grönare framtid, och kan förhoppningsvis lämna den svenska fascistiska integritetskränkande narkotikapolitiken bakom oss, en gång för alla.

I ett högteknologiskt samhälle funkar det inte att röka en joint varje kväll innan man går och lägger sig, menar han. Man skulle helt enkelt inte klara av att följa med i den snabba utvecklingen med datorer, twittring och nanobloggar, säger Per Johansson på RNS.

Jag vet inte vilken värld Johansson lever i, men cannabis är redan här för att stanna. Och andelen rökare inom data- och IT-industrin är betydligt högre än bland resten av befolkningen.

Bra också att miljöargumentet får lite spelutrymme i media samt att ansvarsfull vuxenkonsumtion belyses.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-04-17  00:04. Uppdaterad: 2009-04-17  00:04. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Läkare på Mallorca får rätten att skriva ut cannabis

Spanien

Läkare på Mallorca bör kunna skriva cannabis för terapeutiska ändamål till deras patienter.

Det tycker iallafall parlamentpolitiker i Balearerna, den autonoma regionen, som den 7:e april röstade för förslaget med bred majoritet.

Man planerar dock att i första hand utvärdera resultaten av pilotprojekt i andra spanska regioner.

Beslutet kunde tas i det regionala parlamentet då ansvaret för sjukvården har överlämnats till regionala myndigheter av den centrala regeringen.

Mallorca är en spansk ögrupp belägen i västra Medelhavet. Det fasta invånarantalet uppgår till cirka en miljon, varav circa en tredjel bor i huvudstaden Palma.

Ön är ett känt semestermål och omkring 10 miljoner turister besöker Mallorca varje år.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-04-17  00:03. Uppdaterad: 2009-04-17  00:03. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Malmöpolitiker diggar Scientologin

När Scientologkyrkan nyligen invigde sina nya lokaler i Arlöv talade flera lokala Skåne politiker varmt om deras arbete.

Kyrkan har köpt en fastighet i Arlöv för 50 miljoner och inför invigningen hade de specialinbjudit ca 3000 gäster, bl.a. Adly Abu Hajar (m) och Iva Parizkova Ryggeståhl (fp).

Scientologin har kritiserats som en girig kult av flera organisationer, bl.a. är man klassad som sekt i Frankrike, men varken Abu Hajar eller Parizkova Ryggeståhl verkar se några problem med vad deras erkännande av Scientologerna kan innebära.

Det viktiga verkar vara att Scientologerna är strikt emot droger.

Vid evangemanget tilläts ingen utomstående media. Man motsätter sig också psykologin som vetenskaplig gren, läkmedelsindustrin och efterforskar mer än gärna avhoppare och kritiker.

– Jag har försökt luska ut varför människor är så negativa. Jag har inte hittat något som skulle få mig att ta avstånd från dem, säger Parizkova Ryggeståhl, som erkänner att hon inte är så insatt i gruppens verksamhet.

Tidigare artiklar om Scientologin:
Sektpropaganda som drogundervisning
Cannabis leder till eremitliv?

Scientologins kors har åtta hörn vilket representerar de åtta krafterna i livet.Scientologins kors har åtta hörn vilket representerar de åtta krafterna i livet.

Av: Admin. Källa: Sydsvenskan. Publicerad: 2009-04-17  00:02. Uppdaterad: 2009-04-17  00:02. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Harm Reduction: Revolutions [video]

Ännu en film från HCLU extern länk från FNs mars-möte om morgondagens globala narkotikapolitik.

Denna gång om bråket om och avsaknaden av ordet skade reducering i den slutgiltiga deklarationen och varför detta ord skrämmer så många annars intelligenta och pragmatiska personer.

Ett bråk som avslöjade en stor spricka i stödet för ett globalt drogförbud.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-04-17  00:01. Uppdaterad: 2009-04-17  00:01. Avdelning: Media, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Nya biologiskt aktiva ämnen i cannabis

Den senaste tiden har allt fler av cannabisplantans hemliga kemikalier isolerats och kartlagts av forskare.

cannabinoid

Många forskargrupper jobbar samtidigt med att identifiera och kategorisera ämnen. Den senaste rapporten, som publiceras i Journal of Natural Products, kommer ifrån University of Mississippi där en sådan grupp upptäckt nio nya cannabinoider.

Gruppen ledd av Samir Ross odlade potensrik mexikansk cannabis sativa och skördade knopparna av mogna honplantor. Efteråt extraherade och kemiskt renade de plantmaterialet. De identifierade sedan nio nya cannabinoider och dess molekylära strukturer med en rad olika tekniker.

De undersökte cannabismetaboliternas biologiska aktiviteter och några eventuella medicinska egenskaper. Ingen kemikalie visade prov på cellgiftighet, vilket antyder att de kan ha potential som läkemedel. Flera imponerade även i tester.

Sammansättning 5 visade sig vara effektiv mot Sandmyggefeber (leishmaniasis), en parasit som sprids genom sandflugan. Sammansättning 8 noterades kunna avlägsna bakterien stafylokock aureus, en ständig orsak till stafylokock-infektioner.

Sammansättning 7 var verksam mot candida albicans, en vanligt förekommande svampsort som ofta orsakar infektioner i mun och på könsorgan.

De andra ämnen var inte lika aktiva, men visade ändå upp vissa intressanta resultat. T.ex. var sammansättning 2 och 6 milt effektiv mot MRSA och sammansättning 1 visade positiva tecken som antyder den kan användas mot malaria.

Tidigare studier har visat att cannabinoider kan vara effektiva mot multi-resistenta superbakterier som MRSA.

Uppdatering Läs även Ny Teknik extern länk som skriver om samma sak.

Av: Admin. Källa: Ars Technica. Publicerad: 2009-04-13  00:03. Uppdaterad: 2009-04-15  17:53. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Patienter lämnar in första ansökningar i Michigan [video]

Jublande patienter lämnar in de första ansökningarna för dispenskort i Michigan, som förra året legaliserade medicinsk marijuana.

Den 4:e april började lagen att gälla och första dagen mottog hälsomyndigheter, som ska granska och skicka ut korten inom 15 dagar, 85 applikationer. Uppemot 50.000 personer kan komma att kvalificera under lagen, tror experter.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle. Publicerad: 2009-04-13  00:02. Uppdaterad: 2009-04-13  00:02. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Studie: En restriktiv förbudspolitik avskräcker inte ungdomsbruk

Strikta narkotikalagar orsakar inte färre ungdomar som prövar cannabis, enligt en granskning av internationella opinionsundersökningar.

Forskare från USA, Kanada och Nederländerna granskade självrapporterat bruk av marijuana och alkohol bland nästan 5000 elever i högskola eller gymnasiet i alla tre nationer.

Forskning visar att ungdomsrökning av cannabis inte skiljde sig åt mellan länderna trots varierande narkotikapolitik.

Rapporterad användning av cannabis det senaste året bland ungdomar (gymnasiet/högskola)
LandPojkarFlickorPolitik
USA33%26%Restriktivt totalförbud
Kanada32%31%Samma som USA, men upprätthålls inte
Nederländerna29%20%Reglerad cannabisförsäljning

"Data indikerar att det inte finns några bevis på att strikta cannabislagar i USA haft någon slags beskyddande effekt jämfört med liknande lagstiftning, men mindre energiskt utförd, i Kanada och sättet Holland reglerar försäljningen på," skriver man.

Ingen överensstämmelse mellan förekomst och policy kunde hittas. Inte heller kunde påståendet att avkriminalisering uppmuntrar unga människor att experimentera med drogen styrkas.

"Resultatet är konsekvent med andra rapporter som visar att cannabisbruk inte är högre i Nederländerna än i USA och inkonsekvent med tillgångsteorin att en restriktiv lag och aktiv polis förhindrar användning av cannabis bland ungdomar," sammanfattar man.

En restriktiv policy avskräcker alltså inte unga från att använda cannabis; inte heller uppmuntrar en liberal policy till användning. Baserat på fynden är argument för en strikt lagstiftning anmärkningsvärt svagare för cannabis än alkohol.

Cross-national comparison of adolescent drinking and cannabis use in the United States, Canada, and the Netherlands (International Journal of Drug Policy).

Av: Admin. Källa: ScienceDirect. Publicerad: 2009-04-13  00:01. Uppdaterad: 2009-04-13  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nya riktlinjer för straffsatser vid narkotikabrott

Mängden cannabis som separerar gränserna mellan ringa, normalt och grovt narkotikabrott har ändrats i Sverige.

åklagare

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum har i en ny promemoria extern länk * utfärdat nya riktlinjer vid straffvärdebedömmning för alla narkotiska preparat. Detta med anledning av tillkomsten av nya narkotikaklassade substanser på den svenska marknaden, t.ex. bromodragonfly och tramadol.

Utfärdad i mars 2009 försöker man bedöma farligheten med olika preparat och rekommendera straffvärdet för att uppnå enhetlighet. Tanken är att denna information sedan ska fungera som en åklagarnas manual.

För cannabis har en liten ändring skett. Mängden växtmaterial det krävs för att passera ringa till narkotikabrott av normalgraden har sänkts med 10 gram. Från 59.99 gram till mindre än 50 gram. Normalgraden har därför också ändrats, från 60 gram till 50. För grovt narkotikabrott krävs numera 2,5 kilo istället för 2 kilo.

När det gäller rekommendationer om antal dagsböter vid ringa narkotikabrott bestående i innehav för eget bruk så är det denna tabell som gäller.

Antal dagsböter (mellan 50-1000 kronor)
högst 1 gram cannabis:  30
därutöver t.o.m. 3 gram: 40
därutöver t.o.m. 5 gram: 50
därutöver t.o.m. 10 gram: 60
därutöver t.o.m. 15 gram: 70
därutöver t.o.m. 20 gram: 80
därutöver t.o.m. 25 gram: 90
därutöver t.o.m. 30 gram: 100
därutöver t.o.m. 35 gram: 110
därutöver t.o.m. 40 gram: 120
därutöver t.o.m. 45 gram: 130
därutöver till 50 gram: 140 – 150

Om polisen tar ett urinprov och hittar cannabis (bruk av narkotika) är rekommendationen om antal dagsböter för all sorts narkotika 30 dagsböter.

Läs mer: Lagar i Sverige.


* Promemoria är ett samlingsnamn för förslag, instruktioner, referat, rapporter, utredningar, yttranden, mm.

Av: Admin. Källa: Åklagarmyndigheten. Publicerad: 2009-04-10  00:08. Uppdaterad: 2009-04-10  00:08. Avdelning: Juridik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Historisk kostanalys för narkotikapolitikområdet

Den första omfattande jämförelsen i Storbritannien mellan kostandseffektiviteten av narkotikalegalisering och förbud visar att drogreglering skulle spara miljarder av kronor.

I många år har den brittiska regeringen ombetts att genomföra en objektiv kostandsanalys av nuvarande drogpolicy utan att agera. Kanske nervösa över vad de skulle hitta har just en sådan analys publicerats.

Rapporten från drogreformgruppen Transform har beräknat priset för bl.a. polis, brottsoffer, rättssystemet, kriminalvården, och hälsa. Resultatet visar att reglering skulle gynna både skattebetalare och hela samhället.

transform report

Över 160 miljarder kronor skulle landet kunna spara på skatter, men det finns även möjliga kostnader. Utbildning- och informationskampanjer om risker med narkotika skulle öka, såväl som administrativa utgifter och ett ökat behov för rehabilitering och vårdplatser.

Rapporten, som använder statistik från regeringen, tittade på sammanlagt fyra olika scenarion vid droglegalisering, från ingen till en 100%-ig ökning i drogbruk när olika substanser blir allt mer tillgängliga.

Men slutsatsen är ändå att en reglering av drogmarknaden är att föredra för England och Wales. Beroende på de fyra olika scenarios kommer man kunna hjälpa budgeten med antingen 160, 129, 92 eller 55 miljarder svenska kronor. En dramatisk förbättring mot idag.

Studien extern länk motsäger kritiker som påstår att nackdelarna skulle uppväga fördelarna med droglegalisering.

Av: Admin. Källa: The Guardian. Publicerad: 2009-04-10  00:07. Uppdaterad: 2009-04-10  00:07. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Drug-free World: Reloaded

Video från The Hungarian Civil Liberties Union (HCLU), en organisation i Ungern som arbetar för mänskliga rättigheter. Inspelat på plats innefrån UNGASS, FNs avslutade möte om det kommande decenniumets globala narkotikapolitik.

Varning! Vissa scener kan verka upprörande i denna video.

Tidigare videoklipp från HCLU.

Av: Admin. Källa: HCLU: Drugreporter. Publicerad: 2009-04-10  00:06. Uppdaterad: 2009-04-10  00:06. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Strafflindring för cannabisodlare

En större cannabisodlare har fått sitt straff mildrat.

Det var i slutet på juli förra året som en polispatrull kontrollerade en 25-åring. Mannen var narkotikapåverkad och i hans kläder påträffades en marijuanajoint.

Vid en husrannsakan i mannens enrumslägenhet i Malmö fann man bostaden inredd som ett växthus med växtlampor, fläktar och en koldioxidanläggning. Totalt 95 krukor med stammar från cannabisplantor samt 726 gram torkade växtdelar påträffades.

25-åringen åtalades för narkotikabrott, både innehav och odling, samt rattfylleri och olovlig körning.

sverige

I tingsrätten har mannen medgivit att han försökt odla cannabis i avsikt att framställa marijuana, men att plantorna började vissna innan de blad som skulle användas för rökning utvecklades. Han hävdade att de plantor och växtdelar som påträffades i lägenheten inte var rökbara och därför borde han inte dömas för det.

Tingsrätten menar att torkade växtdelar med ett THC-innehåll räknas som marijuana, däremot noterar rätten att det saknas uppgifter om själva THC-halten, då polisen inte kontrollerat skördens potens.

Domen blir därför mildare och man bortser helt från mängden cannabis när man räknar ut straffpåföljd. Mannen döms till fängelse i sex månader med tanke på övriga åtalspunkter.

Straffet för narkotikabrott av normalgraden (mellan 50g – 2,5 kg) är fängelse i högst tre år.

Av: Admin. Källa: Skånskan. Publicerad: 2009-04-10  00:05. Uppdaterad: 2009-04-10  00:05. Avdelning: Juridik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Ett andetag av normalitet

Häftig ler-animerad kortfilm om medicinsk marijuana.

Av: Admin. Källa: NORML Audio Stash. Publicerad: 2009-04-10  00:04. Uppdaterad: 2009-04-10  00:04. Avdelning: Diverse, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


USA kan komma få nationell kommission att studera drogpolicy

USA kan komma få en kommission för att studera sin nuvarande narkotikapolitik med målet att reducera den rekordstora fängelsebefolkningen.

Senator Jim Webb introducerade nyligen National Criminal Justice Act of 2009 som skulle skapa ett organ att överse reform inom både det federala som delstatliga rättsystemet.

Lagens mål är att rapportera tillbaka till presidenten, kongressen och delstaters lagstiftare. Fokus ligger på fängslandets inverkan, återinträdesprogram, drogers tillgänglighet, nuvarande lagars effektivitet, straffsystemet, kostnadsanalys, jämlikhet, allmän säkerhet och behandlingsprogram.

Centralt i all kriminalreform finns de strikta narkotikalagarna, en fråga Webb gjort till sin egen. En tredjedel av amerikanska intagna sitter inne för narkotikabrott. De flesta för innehav, inte langning eller tillverkning.

Jim Webb.Jim Webb.

Han är en av få ärliga politiker som vågar peka ut "elefanten i rummet."
- Den skarpa ökningen av fångar de senaste 30 åren är direkt associerat med inspärrning för narkotikabrott. 1980 hade vi 41,000 intagna för narkotikabrott; idag har vi mer än 500,000, en ökning med 1,200%, säger Webb.

USA låser idag in fler människor än något annat land på jorden per capita.
- Amerikas rättssystem har försämrats till den grad att den blivit en nationell skam, menar Webb.

Stödjare till hans förslag är bl.a. den republikanska senatorn Arlen Specter tillsammans med 15 andra politiker från båda sidor.

Uppdatering: Förslaget har nu passerat en viktig kommitté i Senaten som nästan garanterar att den kommer att bli lag.

Av: Admin. Källa: MPP & NORML & The Sentencing Project. Publicerad: 2009-04-10  00:03. Uppdaterad: 2010-01-22  07:28. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Carlos Santana stödjer reform

Den mexikansk-amerikanska gitarristen och sångaren Carlos Santana har i en intervju med CNN uttalat sitt stöd för en reform av Amerikas lagstiftning kring vuxen användning av cannabis.

Lyssna på hans tre förslag till Barack Obama nedanför.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-04-10  00:02. Uppdaterad: 2009-04-10  00:02. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk cannabiskultur såld till Spanien

Ett stycke svensk cannabiskultur har sålts till Spanien.

Det är konstnären Sture Johannesson extern länk, som ofta anknyter till marijuana i sina verk, som har sålt sin affischsamling till ett museum i Barcelona.

Med i samlingen finns hans mest berömda affisch, Haschflickan, som visar upp en naken kvinna med en haschpipa i munnen. Den ingick i utställningen Underground och visades på en kultförklarad utställning vid Lunds konsthall 1968.

Affischen orsakade stort rabalder och anklagades för att vara drogromantisk. Det slutade med att affischen brändes upp av myndigheterna och orsakade så stor konflikt inom kulturetablissemanget att den dåvarande chefen för Lunds konsthall, Folke Edwards, tvingades lämna sitt arbete.

Grafiska bildkonstnären Sture Johannesson har sedan dess fått flera utställningar censurerade. Bland annat den retrospektiva utställningen Counterclockwise Circumambulation på Lunds Konsthall 2004 då 75 hampaplantor beslagtogs av polisen.

Johannesson drev i unga år det legendariska Galleri Cannabis i Malmö. Han framträdde vid 1960-talets slut som en ytterst tids- och formmedveten konstnär med provokativa bilder i psykedelisk undergroundstil.

Haschflickan kommer att ställas ut med start 15 maj i Barcelona, uppger både Kvällsposten och Sydsvenskan.

Uppdatering: Kvällsposten skriver  extern länk att utställningen nu haft premiär på prestigefyllda Macba, Museu d¿Art Contemporani de Barcelona. Ett av världens ledande museer för samtida konst.

Uppdatering: En liten sådan. Galleri Cannabis 1967-1969 ska åter igen öppna upp. I London. Johannessons klassiska 60-talsgalleri på Östra Långgatan i Malmö ska upprättas i galleriet Raven Row efter att Alex Sainsbury köpt en del av Stures affischer.

haschflickan

Av: Admin. Källa: Sydsvenskan & Kvällsposten. Publicerad: 2009-04-10  00:01. Uppdaterad: 2010-02-07  00:00. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuana är illegalt för att, uh, uh...

Vita husets presstalesperson Robert Gibbs har svårigheter att hitta bra skäl för varför USA bör fortsätta kriminalisera annars laglydiga vuxna cannabiskonsumenter.

Uttalandet kom på flera journalisters frågor gällande president Barack Obamas svar extern länk vid ett townhallmöte där han sa att han inte var för legalisering av marijuana.

Av: Admin. Källa: Drug WarRant. Publicerad: 2009-04-03  00:06. Uppdaterad: 2009-04-03  00:06. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Tysk räd mot patientförening

hanf apotheke

Tysk polis har utfört razzia hos en av landets största organsiationer för medicinsk marijuana.

Kontoret för German Association for Cannabis as Medicine (ACM) och dess ordförande Dr Franjo Grotenhermens hem utsattes för en polisräd den 17 mars. Filer och en kopia av en hårddisk tillhörande både ACM och IACM (International Association for Cannabis as Medicine) beslagtogs.

Husrannsakan genomfördes baserat på en fullmakt utfärdad i Hamburg efter misstankar om narkotikabrott i samband med cannabisapoteket Cannabis Pharmacy.

Cannabis Pharmacy (www.hanfapotheke.org extern länk) gick online 2005 med avsikt att hjälpa svårt sjuka människor som kan ha nytta av gratis cannabisprodukter. De sammanförde patienter med anonyma donatorer efter kontakt inleddes med en e-postadress på webbsidan.

Enligt apotekets principer hjälpte man bara de fall där behovet var extra stort och dessutom akut. T.ex. tillfällen där den syntetiska varianten inte var tillgänglig p.g.a. att sjukförsäkringen vägrade betala för behandlingen.

Efter att tillgängligheten på cannabisrelaterad medicin har ökat i Tyskland de senaste åren har dess verksamhet lagts ner.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-04-03  00:05. Uppdaterad: 2009-04-03  00:05. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Fiasko för drogfritt disco när ingen dök upp

Ett drogfritt ungdomsdisco i Rättvik slutade med fiasko när inte en enda besökare dök upp.

Nu lägger arrangören i Dalarna ned verksamheten.

Maria Roos, från Classic Car Week (CCW), hade anordnat discot för ungdomar i åldern 15-18 år.

discoboll

- Känns riktigt sorgligt faktiskt. Vi slog igen klockan 11. Då hade ingen kommit, berättar Roos, som är besviken över både ungdomar och föräldrars agerande.

Inte ens utlottning av priser hjälpte till med tillströmmningen av publik.
- Nu har ungdomarna under 18 år visat att de inte vill ha drogfritt disco, säger hon.

Detta var sista chansen för discots överlevnad då en alkohol- och frogfri fest under sportlovet även den ansågs misslyckad. Då släpptes ett 40-tal in medan runt 100 ungdomar avvisades på grund av att de hade druckit alkohol.

- Det är otroligt tråkigt att det inte kommer ungdomar. Jag förstår inte hur de tänker riktigt. Det är faktiskt olagligt med droger och alkohol för dem, säger kommunalrådet Björn Guström, ansvarig för skola och fritid.

Både Roos och Guström tror att ungdomar idag hellre söker sig till bystugor eller anordnar föräldrarfria fester hemma hos varandra.

Av: Admin. Källa: DalaDemokraten. Publicerad: 2009-04-03  00:04. Uppdaterad: 2009-04-03  00:04. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


National Bong Association [humor]

Officiell logo för National Bong Association.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-04-03  00:03. Uppdaterad: 2009-04-03  00:03. Avdelning: Kultur, Humor.

Skriv ut

Upp ↑


Ännu en studie om att cannabis kan krympa tumörer

Ännu en studie avslöjar att THC faktiskt reducerar cancertumörers storlek. Denna gång från Spanien.

cancercell

Complutense University i Madrid rapporterar i Journal of Clinical Investigation (April) att administrerad THC i möss med mänskliga hjärntumörer inopererade aktiverade en fysiologisk process känd som autofagocytos, denna process reglerar omsättningen av protein samt organeller (korrekt stavning) och kan leda till att cellen självdör.

Studien av Guillermo Velasco och hans universitetskollegor innefattade en analys av tumörer från två personer med en väldigt aggressiv form av hjärncancer.

Efter injektion av THC, tetrahydrocannabinol, i kraniet och en analys av tumörerna syntes tecken på att de krympit vid kontakt med en av cannabisörtens många kemikalier. Även autofagocytos noterades.

- Våra fynd stödjer tesen att en säker terapeutiskt effektiv dos av THC kan uppnås hos cancerpatienter, säger Velasco, som noterade att efter 30 dagar av THC-behandling så fanns bara friska celler kvar.

En annan studie från universitet i Salerno verkar stödja tesen. I denna metastudie granskades hur naturliga cannabinoider i växten uppvisar egenskaper som kan reducera och förhindra spridning av cancerceller.

Både angiogenes (nybildning av blodkärl till cancerceller) och metastas (spridning av cancerceller från en plats till en annan) upptäcktes. Publikation skedde i journalen Best Practice & Research: Clinical Endocrinology & Metabolism (Februari).

De första studierna kring THC cancercelldödande egenskaper dök upp redan för mer än 40 år sedan men det är först de sista tio åren som forskningen tagit fart.

Forskningen kan komma leda vägen för cannabinoid-baserade läkemedel i behandling av cancer.

Av: Admin. Källa: Reuters & NORML & Nyfiken Vital. Publicerad: 2009-04-03  00:02. Uppdaterad: 2009-04-07  20:34. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Narkotikapolis anhöll 114-åring

Nigerias narkotikapolis har anhållit en 114-årig man i samband med upptäckten av fyra ton av ogräs som som misstänks vara marijuana bakom hans hus.

National Drug Law Enforcement Agency visade upp sin senaste framgång i kampen mot knarket när hövding Sulaimon Adebayo från Ogunrijuana paraderades upp framför kamerorna på en presskonferens.

Antidrogbyrån agerade på ett tips vid husrannsakan på hundraåringens hus och fann den stora mängden cannabis, känd som indisk hampa i landet. Polisen tror att narkotikan importerats från Benin för vidare distribution på den nigerianska marknaden.

Nigeria

Adebayo, som föddes redan 1895, förnekar kännedom om de 100 säckarna. En okänd man som fått problem med sin lastbil ska ha dumpat påsarna bakom hans hus på natten. Själv trodde han att det rörde sig om ris.

Nigeria är en av de största genomfarter i den illegala narkotikahandeln på Afrikas sydvästra kontinent.

Av: Admin. Källa: Punch (Nigeria). Publicerad: 2009-04-03  00:01. Uppdaterad: 2009-04-03  00:01. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑