Nyheter för mars månad 2009

Även präster ogillar förbud; Jesse Jackson kritiserar lagstiftning kring cannabis

Den svarta prästen Jesse Jackson kallar tuffa åtgärder mot cannabisanvändare för rasistiska och ineffektiva.

Under ett besök i Storbritannien kritiserade han polis som inte vågade utföra razzior mot universitetsområden utav rädsla för motreaktioner från rika föräldrar vars barn skulle kunna ertappas med droger.

Istället väljer polisen att fokusera på fattiga områden, berättade Jackson, som är känd i USA för sin kamp för medborgerliga rättigheter, inför ett särskilt utskott i underhuset om kniv- och vapenbrott och narkotika.

Jesse JacksonJesse Jackson

- Du kan antingen börja räda campusområden eller så kan du låta samma mjuka lagar appliceras på personer i ghettonhörnen, sa Jackson till parlamentsledamöter.
- Skulle du börja anhålla brittiska collegestudenter för narkotikabrott skulle du få en enorm reaktion från människor vid makten vars ungdomar skulle skadas från processen.

Han avfärdade samtidigt påståenden att hårdare straff leder till reducerad brottslighet, istället borde man satsa mer på att höja den sociala välfärden och kämpa ner arbetslöshet.

- I Amerika har vi tagit mjuka droger och förvandlat dem till något som liknar automatvapen, sa han om sitt lands hårda lagstiftning kring marijuana.
- Det fungerar inte och är oerhört kostsamt.

Av: Admin. Källa: Wales Online & ITN. Publicerad: 2009-03-27  00:04. Uppdaterad: 2009-03-27  00:04. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


SLU lovordar hampabetong

En ny studie extern länk från Sveriges lantbruksuniversitet öppnar upp för en helt ny hampaindustri i Sverige.

Hampabetong är en miljövänlig byggteknik som kombinerar hampa med kalk och cement vilket då bildar ett väl sammansatt byggmaterial. Ett material med många fördelar, t.ex. har det bra termisk och akustisk isoleringsförmåga och liten miljöpåverkan. Det kan också användas till takisolering och som golvmaterial.

hampabetong

Paulien de Bruijn vid SLU i Alnarp har i sitt licentiatarbete (en frivillig mellanexamen i forskarutbildningen och motsvarar ungefär en halv doktorsexamen) funnit att oseparerat hampmaterial, som innehåller både vedämnen och fibrer, ger lika bra byggmaterial som den hampbetong som nu tillverkas i Frankrike och England av enbart vedämnen från hampstjälkens mitt.

Genom att testa olika bindemedelsblandningar med avseende på mekaniska egenskaper, vattenupptagning och frostbeständighet fann hon bl.a. att mer cement i blandningen ökade den mekaniska hållfastheten.

Sverige har i dagsläget hampodlingar men inte någon beredningsindustri för att skilja vedämne och fibrer åt. De här resultaten öppnar nya vägar för att ändå börja tillverka hampabetong, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Av: Admin. Källa: Sveriges lantbruksuniversitet. Publicerad: 2009-03-27  00:03. Uppdaterad: 2009-03-27  00:03. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabis Culture upphör som papperstidning

Det kanadensiska magasinet Cannabis Culture extern länk, en av världens största, ska lägga ner sin pappersutgåva efter ekonomiska problem.

Utgivaren Marc Emery uppger på sin facebooksida extern länk att varje nummer går back med 340.000 kronor och att den amerikanska tidningsdistributören Anderson News konkurs skapat rejäl oreda på marknaden. 25% av försäljningen föll därmed bort över natt. En del annonsörer har också haft problem med att betala deras fakturor i dessa svåra ekonomiska tider.

Emery menar att tiderna förändras och att tidningsformatet spelat ut sin roll. Istället ska de nu storsatsa på sin hemsida som redan är en gigant med sina 24.000.000 träffar och 300.000 besökare per månad.

CC kommer numera endast finnas i digital form på internet, något som Emery förutspår kommer att hända med andra publikationer. Nummer #74 blev alltså den sista i den klassiska publikation som sedan 1995 bevakat och påverkat cannabiskulturen.

CC#74#74. Omslaget till det sista numret.

De tre första åren kallades tidningen Cannabis Canada, men bytte namn i.o.m. nummer 13. Chefredaktör de 10 första åren var Dana Larsen, som lämnade i april 2005. Som mest hade man 1400 prenumeranter och en upplaga på 62.000.

Tidigare nummer finns att köpa i deras e-butik. Återstående prenumeranter kan få sina pengar återbetalade eller varor i utbyte.

Av: Admin. Källa: Western Standard & Cannabis.se. Publicerad: 2009-03-27  00:02. Uppdaterad: 2009-03-27  00:02. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Holländare gillar inte rökförbudet

Enligt en rapport från EU-kommissionen är holländarna mest negativa i hela Europa till rökförbudet på barer och kaféer.

Omkring 52 procent uppskattar inte rökförbudet, vilket gör att holländarna ogillar förbudet allra mest. Rapporten Survey on Tobacco-Analytical visar också att 32 procent var helt och hållet emot.

Samtidigt uttryckte 66 procent av den holländska befolkningen stöd för ett förbud att röka tobak på restauranger.

no smoking

I jämförelse motsatte sig 10 procent i Italien och 15 procent i Sverige det offentliga rökförbudet.

Inom EU hör Tjeckien och Österrike till de länder som också hade en befolkning som var oerhört negativ till sådana lagar.

Det huvudsakliga skälet till dessa attityder tros vara att den nederländska befolkningen är väl medveten om hur lagen, verksam sedan juli 2008, finansiellt skadat många småföretag och matställen.

Av: Admin. Källa: Radio Netherlands / Expatica. Publicerad: 2009-03-27  00:01. Uppdaterad: 2009-03-27  00:01. Avdelning: Opinion, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


En modig politiker

Malmöbon och moderatpolitikern Christopher Aqurette, gjorde när han skrev en artikel på SVT Opinion, ett av årets mest modiga saker: Han argumenterade för drogreform.

I artikeln Lägg ner kriget mot narkotikan extern länk påminner han oss om priset vi alla måste betala för en restriktiv narkotikapolitik, personangrepp, vetenskapsförakt och främlingsfientlighet.

Inlägget var ett svar till Ola Carlsons artikel i Sydsvenskan vid namn Upp till kamp mot drogliberaler extern länk. Där hävdar Carlsson att all drogreform är att betrakta som "flum". Aqurette svarar med att "När blev det flummigt att bygga slutsatser på empiriska studier?" Touché!

debatt

Och han avslutar med vad många reformare redan förstått: Vi kräver inte en förändring för att det är bra att knarka, utan för att det är den minst dåliga narkotikapolitiken.

Det är sällsynt att svenska politiker går emot det riksdagsfattade kravet på ett narkotikafritt samhälle, men när det händer är det desto viktigare att uppmärksamma, och komma ihåg att det sker mot bakgrund av att förlora vänner, pengar, jobb och anseende.

Det är mycket möjligt att det finns fler modiga politiker där ute, men som inte vågar uttala sig i en sådan het fråga, och Aqurette bara är toppen på isberget.

Låt oss hoppas på det.

Av: Admin. Källa: Politikerbloggen. Publicerad: 2009-03-26  00:06. Uppdaterad: 2009-03-26  00:06. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Historisk rättegång av coffeeshop

Ett testfall i Nederländerna riskerar att urholka landets liberala narkotikapolitik.

Åtal har väckts mot en av de största coffeeshop-etablissemangen Checkpoint i staden Terneuzen med paragrafer som annars varit reserverade för organiserad brottslighet.

Om Meddy Willemsen, ägare, och hennes anställda, döms för att ha uppmuntrat kultivering av cannabis och opererat en försäljningskedja kan det öppna dörren för åklagare att döma andra ägare av coffeeshops till straff som tidigare endast varit reserverat för gäng och kriminella nätverk.

Rättegången lovar att fokusera på en välkänd paradox, nämligen bak- och framdörr-policyn. Cannabis kan säljas i små mängder till kunder men storskalig odling och grossistköp av drogen är fortfarande förbjuden.

coffeeshop

André Becker, advokat för Checkpoint, håller med om att, oavsett dom, så kommer rättegången sätta ett nationellt prejudikat.

Lagen säger att coffeeshops tillåts lagra upp till 500 gram cannabis i en lokal. Före Checkpoint stängdes ner av polis i maj 2008 sålde man rutinmässigt 10 kilo till ca 3000 kunder varje dag.

Enligt lagexperter är det oklart hur domstolen kommer att resonera. Holländsk narkotikalagstiftning har aldrig tillåtit storskalig kultivering eller coffeeshop-systemet, å andra sidan har statens tolerans av aktiviteten lämnat ett tyst godkännande av handel och transport.

Problem med coffeeshops i gränsstäder har lett till en försiktig omprövning av landets cannabispolitik. Andra städer hoppas istället att undvika de negativa konsekvenserna av förbud. Eindhoven uppmuntrar t.ex. öppnande av fler coffeeshops för att hindra megabutiker som Checkpoint och problem med drogturism, mestadels från Belgien och Tyskland.

Konservativa krafter vill se ett stopp för all handel med mjuka och naturliga droger medan de flesta borgmästare anser att det är dags att börja tillåta partihandel och odling med cannabis till återförsäljare.

Kristdemokraterna planerar dock inte att agera i frågan förrän tidigast efter nästa val 2011, förutsagt att man fortfarande sitter kvar vid makten då.

Uppdatering: Domen blev böter på 97 miljoner kronor och 16 veckors fängelse. Willemsen har redan suttit av straffet i häktet. Bötesbeloppet skulle ha blivit ännu högre om det inte hade varit för den roll kommunen spelade i att tillåta butikens expansion.

Av: Admin. Källa: Spiegel Online & SvD & DutchNews. Publicerad: 2009-03-26  00:05. Uppdaterad: 2009-03-28  00:49. Avdelning: Juridik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Alkohol farligare än cannabis för unga?

Ungdomars kroniska konsumtion av cannabis kan leda till en subtil nedsättning av vissa kognitiva (bearbeta information) färdigheter, men försämringarna är mycket mindre allvarligare än skador från alkohol. Det skriver forskare.

Studien publicerad i Clinical EEG and Neuroscience säger att "ny forskning visar att unga människors substansbruk visar avvikelser i hjärnans funktioner, vilket är länkat till förändringar i kognitiv förmåga över tid."

mikroskop

"Abnormitet i hjärnstruktur och utförandet av kognitiva uppgifter har upptäckts hos ungdomar som dricker stora mängder alkohol (20 drinkar/månad) under en relatiivt kort tid som ett till två år. Detta gäller speciellt om 4-5 drinkar konsumeras vid samma tilldälle," skriver man.

"Tunga cannabiskonsumenter visar också upp små oregelbundenheter, men generellt inte på samma nivå i jämförelse med en demografiskt icke-användande ungdomsgrupp," avslutar man.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2009-03-26  00:04. Uppdaterad: 2009-03-26  00:04. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Största cannabisodlingen i Islands historia avslöjad

Islands största fall av cannabiskultivering har uppdagats.

Polis bröt sig in i en industriell byggnad i Esjumelar på halvön Kjalarnes, som ligger precis utanför huvudstaden Reykjavik, den 18 mars. Efter räden hade man konfiskerat hundratals av plantor av olika mognad.

Enligt isländsk polis är det första gången man avslöjat en storskalig och omfattande odling på denna nivå.

island

- Utan tvivel är detta den största mängd cannabis vi någonsin konfiskerat, säger narkotikapolisen Karl Steinar Valsson som misstänker att byggnaden varit föremål för illegal odling i flera år.

Isländsk polis bevittnar just nu, likt resten av Norden, en cannabisboom. Man har stängt ned upp till 20 odlingshus de senaste månaderna. Hittills har man beslagtagit fler än 3000 plantor, vilket är en större volym än under hela 2007 och 2008 kombinerat.

Två män, som befann sig inuti byggnaden vid tillfället för razzian, anhölls men släpptes senare efter förhör. Enligt Valsson ansåg man det inte nödvändigt för utredningen att häkta dem.

Av: Admin. Källa: Iceland Review Online. Publicerad: 2009-03-26  00:03. Uppdaterad: 2009-03-26  00:03. Avdelning: Nyhet, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Domstol tillåter kyrkas import av hallucinogen

En amerikansk domstol i Oregon har funnit att religionsfriheten skyddar en kyrkas medlemmar, som använder en hallucinogen drog i sina ritualer, från federalt åtal.

Santo Daime är en kompott av spirituella seder som grundades i den brasilianska amasonområdet Acre på 1930-talet och blev en världsomspännande rörelse på 1990-talet. Shamanism, katolicism och afrikansk animism ingår alla i blandningen.

Den 18:e mars fann Owen Panner, domare i en federal domstol, att USA:s Regligious Freedom Restoration Act (RFRA) skyddar kyrkans användning av ayahuasca som innehåller den narkotikaklassade substansen DMT (dimethyltryptamine).

Beslutet bygger på en tidigare dom från februari 2006 då en annan kyrka, Beneficente Uniao de Vegetal, vann ett åläggande för att stoppa narkotikapolisen från att beslagta den ayahuasca man importerade.

ayahuasca

"Målsägande har etablerat att kyrkan är uppriktig i deras religiösa övertygelse och att ceremoniellt bruk av daime te är väsentligt i deras religion," skrev Panner i domen extern länk (PDF).

"Vägledd från ett tidigare enhälligt beslut bedömer jag att målsägande bör tillåtas importera och dricka daime te i deras riter, med reservation för rimliga begränsningar. Det är tydligt att förbud av teet skulle kränka deras religionsfrihet."

Kyrkans ceremonier består av kollektiva hymner och danser kombinerat med konsumtion av drycken.

Vissa amerikanska indianer har en liknande licens att använda peyote i religiösa ceremonier. Även i europeiska länder som Nederländerna och Spanien är ayahuasca laglig.

Av: Admin. Källa: Erowid. Publicerad: 2009-03-26  00:02. Uppdaterad: 2009-03-26  00:02. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Fåraherde i Italien får använda cannabis mot ensamhet

italien

En fåraherde i norra Italien greps med en liten mängd cannabis men frikändes av landets högsta domstol för att hans ensamma livsstil rättfärdigade örten.

När den 45-åriga herden greps i sin bil med 38 gram cannabis var han på väg upp i bergen av Alto Adige i norra Italien för att under en längre tid vandra med sin flock.

Frikännandet förklarades med att en så liten mängd cannabis för personligt bruk får anses som ok då han under en längre tid skulle vara isolerad från människor.

Mannen, identifierad enbart som Giorgio D, dömdes för innehav av en lägre instans men HD upprätthöll därmed överklagan.

Det är inte första gången man valt att agera skonsamt mot marijuana i annorlunda sammanhang. I juli 2008 övervände samma domstol en dom mot en rastafarier med hänvisning till att han behövde örten i sin religiösa utövning.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & The Independent. Publicerad: 2009-03-26  00:01. Uppdaterad: 2009-03-26  00:01. Avdelning: Juridik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Domare fängslade ungdomar mot mutor; Rättssäkerheten hotad av narkotikalagar?

Det amerikanska fängelsesystemet och ekonomi bävar inför tyngden av en repressiv och strikt narkotikapolitik. Nu kommer bevis för att rättssäkerheten eroderas.

Nyligen avslöjades det att ungdomsdomstolar i Pennsylvania använts för att tjäna pengar.

Ungdomar, dömda för bl.a. olika grader narkotikabrott, fördes till domstolen och likt ett löpande band dömdes till ungdomsfängelse i flera månader för småbrott. Detta utan rätt till advokat och i sessioner som varade i 1-2 minuter.

Allt för att gynna privatägda fängelser.

rättvisa

De numera avsatta domarna Mark Ciavarella och Michael Conahan står anklagade för bedrägeri efter att ha mottagit 22 miljoner kronor i mutor för att skicka så många fångar till privata ungdomsfängelser som möjligt.

Ungdomar låstes in i flera månader för saker som att stjäla småpengar ur bilar, diverse spratt och innehav av droginstrument. Många hade aldrig varit i trubbel med lagen förut och en del fängslades även efter skyddskonsulenter rekommenderat emot det.

Conahan är även anklagad för att ha hjälpt till att sätta upp de privata företagen med rika kontrakt värda miljontals av dollar, som han sedan snabbt fyllde upp med unga personer.

Det är vanligt för kommuner i delstaten att betala en viss mängd pengar för varje ungdom som skickas till dessa anstalter.

Nu granskar delstatens högsta domstol om tusentals av andra domar måste övervändas och brottsregister raderas.

Av: Admin. Källa: MSNBC/AP. Publicerad: 2009-03-20  00:07. Uppdaterad: 2009-11-05  23:50. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Förbud har ingen effekt och reform leder inte till ökad användning

En ny rapport visar att arrest, åtal, inspärrning och beslagtagning av folks egendom för inblandning i cannabis-relaterad brottslighet inte reducerar bruk. Och avkriminalisering ökar inte användning.

The Consequences and Costs of Marijuana Prohibition skrevs av sociologen Katherine Beckett och geografen Steve Herbert, både professorer vid University of Washington i Seattle, och visar att cannabisförbudet inte uppnått sina mål, utan istället vållat stora kostnader på samhället och indivder.

ACLU-WAKlicka på bilden för rapporten i PDF-format.

Med hjälp av dataanalyser och intervjuer jämförde de finans, allmän säkerhet och den mänskliga kostnaden av marijuanaförbudet. Bl.a. fann man att budgeten för inrikes drogkontroll mer än fördubblades på 90-talet till mer än 81 miljarder kronor 2001. Anhållning för marijuana stod för nästan hela ökningen under detta årtioende, idag mer än 800,000 personer per år.

Trots en ökad budget reducerades inte konsumtion nämnvärt, priset har istället sjunkit och potens såväl som tillgång stigit i genomsnitt.

Man föreslår även att liberalisering, som t.ex. att polisen nedprioriterar narkotikalagar eller delstater godkänner medicinsk marijuana, inte verkar bidra till högre nivåer av bruk. Delstater som infört en mer progressiv politik noterade ingen ökning i användning.

Mänskliga kostnader innefattade rasism genom selektiv upprätthållning, domstolskostnader, avgifter för advokater, förlorade arbetsinkomster, känslomässig stress, familjekonflikter, tappat förtroende för rättssystemet och social stigma.

Rapporten var beställd av ACLU Washington (American Civil Liberties Union), en amerikansk organisation för medborgerliga friheter.

Av: Admin. Källa: ACLU Washington. Publicerad: 2009-03-20  00:06. Uppdaterad: 2009-03-20  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ron Paul och Steven Baldwin debatterar legalisering

Ron Paul, läkare och medlem av den amerikanska kongressens representanthus, debatterar skådespelaren Steven Baldwin om USA bör legalisera cannabis.

Programledare är Joy Behar som för dagen ersatte Larry King på hans självtitlade CNN-program Larry King Live.

Av: Admin. Källa: Raw Story. Publicerad: 2009-03-20  00:05. Uppdaterad: 2009-03-20  00:05. Avdelning: Multimedia, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Sparkad från polisen för att ha hjälpt cancersjuk med aptiten

Laura Llanes, telefonoperatör hos polisen i Illinois, ansåg inte att hon gjorde något fel när hon köpte marijuana till sin tant som drabbats av bröstcancer. Ändå sparkades hon från sitt jobb.

Trots förvåning och chock ångrar hon inte sitt beslut, fastän det kostade henne sitt jobb. Hon är fast övertygad att vad hon gjorde var moraliskt rätt. Det enda hon ångrar är att hon berättade om det för några av hennes medarbetare, som skvallrade till ledningen.

Hennes 60-åriga tant hade ingen aptit efter kemoterapi och dubbel bröstamputering, är diabetisk och tynade bokstavligen bort.
- Jag ville skaffa henne lite marijuana så hon kunde äta och det fungerade.

Laura LlanesLaura Llanes.

Llanes, 28, som arbetat sju år vid telefonväxeln hos olika brandkår- och polisavdelningar, har inte åtalats för något brott men konfronterades av hennes chef och när hon erkände så fick hon sparken omedelbart.
- Det enda som spelade någon roll var att jag hade begått en kriminell handling, säger hon.

Hon använder inte själv cannabis men kunde ändå köpa tillräckligt för tre cigaretter. Hennes tant var dock orolig över att bryta mot lagen och tackade nej till Llanes erbjudande att köpa ut mer.

Marijuana för medicinskt ändamål är lagligt med en läkares rekommendation i 13 delstater men Illinois är inte en av dem.

Av: Admin. Källa: Chicago Tribune. Publicerad: 2009-03-20  00:04. Uppdaterad: 2009-03-20  00:04. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Forum om dagens medicinsk marijuana [audio/video]

CATO

Cato, en libertariansk tankesmedja i Washington, D.C., höll nyligen ett event som markerade tio år sedan släppet av en viktig regeringsstudie som fortfarande idag är en av de mest omfattande analyser av vetenskap och läkarlitteratur rörande patienters användning av cannabis.

Rapporten från Institute of Medicine fastslog att "ackumulerad data indikerar ett terapeutiskt värde för cannabinoider, speciellt för symptom som smärta, illamående och stimulering av aptit."

Forumet innehöll tal och debatt av/med läkarna Donald Abrams och Robert DuPont och Rob Kampia (Marijuana Policy Project). Modererator var Tim Lynch (Cato).

Ladda ner MP3 eller se video här extern länk.

Av: Admin. Källa: Cato. Publicerad: 2009-03-20  00:03. Uppdaterad: 2009-03-20  00:03. Avdelning: Multimedia, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ottawa ökar straffen för produktion

Kanada

Kanadas regering planerar att skärpa sin lagstiftning kring cannabis.

Gängvåld och drogrelaterad brottslighet har fått den konservativa regeringen att lägga fram en proposition som bl.a. gör fängelse obligatoriskt för vissa grova narkotikabrott.

Parlamentsledamoten Randy Kamp vill stävja konkurrens inom droghandeln.
- Vi behöver agera och införa hårdare straff för att verka avskräckande för personer som blir inblandade i gäng och med narkotika, säger han i ett uttalande.

Förslaget skulle betyda inspärrning i ett år för langning med marijuana i organiserad form eller om ett vapen eller våld är inblandat och två års fängelse för langning med kokain, heroin eller metamfetamin till ungdomar.

Om du sköter om en större grow-op med fler än 500 plantor riskerar du också två år på en sluten anstalt. Maxstraffen för kultivering höjs samtidigt från sju till fjorton år.

Mer kontroversiellt är möjligheten till sex månaders fängelse för kommersiell odling av så lite som en cannabisplanta och upp till 200.

Tidigare lagstiftning har misslyckats då kritiker debatterade huruvida detta vore att införa USA-liknande drakonisk lagtstiftning.

I det återupplivade förslaget finns även drogdomstolar med, som tillfälligt upphäver en fällande dom medan personen genomgår ett drogrehabiliteringsprogram, och hårdare straff för våldtäktsdroger som GHB och Rohypnol.

Uppdatering: Det förslag som skulle ha inneburit obligatoriska fängelsestraff för cannabisodling har lagts på is i väntan på vinter-OS.

Av: Admin. Källa: Maple Ridge News & The Calgary Herald & NY Times. Publicerad: 2009-03-20  00:02. Uppdaterad: 2009-12-31  22:49. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips

Alla länkar öppnas i ett seperat fönster/tabb.

George Galloway intervjuar Steve Rolles från Transform Drug Policy Foundation

Cannabis – hett ämne på internet

Pengar för att bekämpa narkotika gick till att rädda isbjörnar

Bästa pizzan innehåller cannabis

TV6 direktreklam Weed-o-gram

CB-design till din PS3

Kan du bli hög av mjölk från kossor som äter industrihampa?

5 of the Most Overrated Legal Highs -- An Attack on Everyday Drugs (and a Few You've Never Heard of)

Timothy Learys arkiv öppet för allmänheten

M-förslag om drogtester i skolan

Friades från drogbrott - för att de är tvillingar

Kampanj för att få FN att följa Hollands cannabispolitik

Disabled Iraq Vet Loses Home Because of Marijuana Arrest

Is Marijuana Prohibition America’s ‘Berlin Wall’?

Dödsförbudet mot "Dödsknarket"

Drogpolitikens problem, offer och framtid

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-03-20  00:01. Uppdaterad: 2009-03-20  21:42. Avdelning: Kultur, Länkar.

Skriv ut

Upp ↑


Morales tuggade koka framför delegater

En av de talare som gjorde störst intryck under den nyligen avslutade FN-konferensen om narkotika var den bolivianska presidenten Evo Morales.

I sitt passionerade tal kallade han inte bara på att kokablad bör avlägsnas från narkotikakonventionerna, han tuggade även kokablad framför förvånade delegater för att betona att kokablad och kokain är två helt olika saker.

Morales, en f.d. kokdodlare som själv använt koka i tio år, vill se det 48-åriga internationella förbudet på växten avlägsnat inom 25 år för att det strider mot utbefolkningens rättigheter och seder.

- Detta är inte en drog. Detta är medicin, sa Morales i sitt tal, och kallade förbudet för ett stort historiskt misstag.
- Koka är inte beroendeframkallande och har inga skadliga effekter i dess naturliga form.

Morales upprepade hans mål att separera koka i dess naturliga form och kokain och lovade att fortsätta bekämpa handeln med illegala droger och smuggling och hoppas få president Barack Obamas stöd i hans kamp.

Evo MoralesEvo Morales.

Bolivias utrikesminister David Choquehuanca ekar Morales uttalande. "Vi kan inte gå emot en kultur, och det är vad det internationella samhället måste förstå," sa han.
- Man kan inte kriminalisera en naturlig planta.

Morales har redan startat industrialisering och den möjliga exporten av kokaprodukter som the och drycker sedan han tog över som president 2006.

Men förbudet på koka lär inte upphävas inom någon snar framtid. FNs nya strategi för de nästa tio åren innehåller inga sådana förslag.

FAKTA: Kokablad konsumeras av tio miljoner invånare i Anderna för att stävja hunger och motverka höjdsjuka.

Dess betydelse är inte bara medicinsk utan även religiös.

Kokablad innehåller mer vitamin A än någon annan frukt och har mer kalcium än mjölk.

Bolivia är den tredje största producenten av koka i världen efter Colombia och Peru.

Av: Admin. Källa: CNDblog & Bloomberg. Publicerad: 2009-03-13  15:15. Uppdaterad: 2009-03-13  15:15. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Falsk enighet vid FNs toppmöte

cnd 2009

Vid antagandet av den politiska FN-deklarationen för de kommande tio årens globala narkotikapolitik var länderna långt ifrån eniga.

CNDblog extern länk rapporterar att precis före röstningen begärde Tysklands representant ordet och gjorde följande uttalande:

- Jag har äran att tala för följande stater, Australien, Bolivia, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Ungern, Lettland, Lichtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, St Lucia, Slovenien, Spanien, Schweiz, Storbritannien, och självklart Tyskland.

De förutnämnda staterna förklarar att de kommer att tolka termen 'relaterade stödtjänster' som används i den politiska deklarationen och dess aktionsplan som att inkludera åtgärder som ett antal stater, mellanstatliga organisationer och NGOs kallar skade reduktion (harm reduction).

Fru Ordförande, jag begär att detta uttalande läggs till detta mötes rapport.

Det tyska ingripandet mottog en utdragen rund av applåder.

Ett antal länder gick då emellan och förklarade att de inte kunde stödja Tysklands begäran. Dessa länder var Ryssland, Colombia, Argentina, Kuba, USA, Sri Lanka, och Japan.

Ett litet skifte kan ändå synas i deklarationen då man extra mycket betonar hälsa, rehabilitering och behandling före repression. Detta då förra målet med en narkotikafri värld knappast har infriats.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & AFP. Publicerad: 2009-03-13  15:14. Uppdaterad: 2009-03-15  01:57. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Granskningsnämnden friar SVT:s Fråga doktorn

granskningsnämnden

En privatperson anmälde SVT-programmet Fråga doktorn för osaklighet och partiskhet i deras diskussion om medicinsk marijuana. Granskningsnämnden friar programmet.

Det aktuella programmet extern länk sändes den 8 december 2008 när programledaren Suzanne Axell läste upp en inskickad fråga om läkarcannabis.

Daniel skriver om en allvarlig sak. Det står så här. Jag undrar varför Sverige inte följer andra länders exempel kring cannabis som medicin mot en hel del sjukdomar. I andra länder så påstår man att det kan hjälpa mot MS, ADHD och kronisk smärta med mera. Varför har vi det så, undrar Daniel.

Husläkaren Gunilla Hasselgren svarar på ett sådant sätt att Joakim Hedström på bloggen kol14.com ansåg gjorde värderande uttalanden om svensk narkotikapolitik och om effekterna av narkotikapreparat samtidigt som man nedvärderar sjuka människors tillstånd.

Alltså för det första så har vi ju väldigt strikt, vilket jag tycker är bra, narkotikapolitik i Sverige. Och därför är inte det här tillåtet, att man använder hasch, haschis eller cannabis, som det heter, i olika former till… som [...] ett läkemedel. Och sen för det andra så är det ju också så att vi har modernare läkemedel nu och där utnyttjar man faktiskt de positiva effekterna som man har sett med den här narkotikapreparatet. Men man har då rensat bort de här tråkiga effekterna där de tar över hjärnan och man får ett beroende. Och sen är det faktiskt inte så riktigt som du säger, att andra länder anser och att man använder det frikostigt, så är det alls inte. Om vi tar Tyskland och Holland som exempel, till exempel, så är det ju så att de... det här är ju ingenting, det här används i undantagsfall och det är på licens och det görs i yttersta undantagsfall, när ingenting annat finns, så kan man få pröva att man röker då cannabis via sjukhusets försorg, om man säger. Kroniska, svåra smärttillstånd till exempel.

Han är också kritisk till påståendet att det inte är förbjudet att använda cannabis i olika former som läkemedel när det är tillåtet om Läkemedelsverket efter ett ansökningsförfarande godkänner det.

Granskningsnämnden anser programmet inte gav en helt korrekt och uttömmande beskrivning av de regler som gäller för användning av cannabispreparat i Sverige och utomlands, men att svaret från läkaren inte blev så missvisande att det stred mot kravet på saklighet i Sveriges Televisions sändningstillstånd.

Nämnden kan inte heller finna att uttalanden om den svenska narkotikapolitiken och effekterna av användning av narkotikapreparat utgjorde några ställningstaganden i strid med kravet på opartiskhet.

Av: Admin. Källa: kol14. Publicerad: 2009-03-13  15:13. Uppdaterad: 2009-03-13  15:13. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Rasism inom narkotikalagstiftning på svart och vitt

Human Rights Watch släppte den 2:a mars en rapport som visar att icke-vita människor i USA anhållits för narkotikabrott i större utsträckning i mer än 30 år.

Människorättsgruppen rapporterar extern länk (PDF) att afrikan-amerikaner oproportionerligt anhållits för ringa narkotikabrott i mycket större grader än vita, trots att båda grupper använder narkotika i lika stora mängder.

Svarta var 2.8 till 5.5 gånger mer sannolika att arresteras än vita varje år mellan 1980 och 2007. En stor del av arrester var för personligt innehav av marijuana.

Mer än 25.4 miljoner människor har tagits av polis för narkotikabrott sedan 1980. Nästan en tredjedel var icke-vita, fastän afrikan-amerikaner utgör endast circa 13 procent av befolkningen och 13 procent av användarna.

Stater som var mer rasistiska och fördomsfulla än andra var Oregon (6 ggr större chans för svarta att anhållas än vita), West Virginia (6.9 ggr), Wisconsin (7.1 ggr), Pennsylvania och Nebraska (7.2 ggr), North Dakota (8.2 ggr), Vermont (8.6 ggr), Kentucky (9.9 ggr) och Minnesota (11.3 ggr).

Decades of Disparity: Drug Arrests and Race in the United States baseras på FBI årliga landsomfattande brottsrapporter och varnar speciellt för de sociala orättvisor och stigma som följer en fällande dom.

HRW report

HRW rekommenderar inte att försöka jämna ut olikheterna, utan istället titta på en "färsk och evidens-baserad omprövning av narkotikakrigets paradigm."

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle. Publicerad: 2009-03-13  15:12. Uppdaterad: 2009-03-13  15:12. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Britter och danskar stödjer reform

Två opinionsundersökningar visar att både en majoritet av britter och danskar vill se världens tredje favoritdrog reglerad istället för kriminaliserad.

59 procent av danskar anser vuxen cannabiskonsumtion bör accepteras av samhället på samma sätt som i den nederländska modellen, enligt en undersökning utförd av Vilstrup Analyses på uppdrag av Gadejuristen, en grupp som hjälper missbrukare. Det största motivet var för att få stopp på gängkrigen.

En omröstning online hos politics.co.uk visar på en lika stor ilska mot regeringens position kring cannabis. 87 procent stödjer inte den återklassifiering som nyligen verkställdes, från Klass C till Klass B. Bara 13 procent höll med att det var rätt sak att göra.

drog reform

Det massiva stödet från allmänheten för idén om liberalisering är anmärkningsvärd med tanke på att brittisk media givit 'reefer madness' ett helt nytt namn de senaste två åren.

Samtidigt har antalet brittiska cannabisfabriker ökat explosionsartat de senaste fem åren. Från 206 till 654 upptäckta i London, från 174 till 672 i West Midlands, från 5 till 151 i Gwent, 0 till 53 i norra Wales och Staffordshire såg en ökning från 31 till 74 stycken.

Av: Admin. Källa: BBC & politics.co.uk & The Copenhagen Post. Publicerad: 2009-03-13  15:11. Uppdaterad: 2009-03-13  15:11. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


En vinnare i kriget mot droger

Den ungerska föreningen för medborgerliga rättigheter har meddelat vinnarna i en tävling som bad läsare att skicka in bidrag kring en ny narkotikapolitik och de oavsiktliga skador som uppstår från ett drogförbud.

Här är en av vinnarna. Du kan se alla belönade bidrag, både affischer och video, på Hungarian Civil Liberties Unions webbsajt extern länk.

Detta bidrag visar på den illegala drogmarknadens dynamik med brottslighet, osäker kvalitet, smutsiga pengar, korruption, våld, och infektioner. En brutal värld utan kontroll och regler där mänskligt liv inte har något värde, skriver HCLU.

Budskapet är enkelt: upphäv förbudet och bygg en ny drogpolitik baserat på solidaritet och respekt.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2009-03-13  15:10. Uppdaterad: 2009-03-13  15:10. Avdelning: Media, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Inhalerad cannabis stoppar svår huvudvärk

Inhalering av cannabis avlägsnar helt och hållet smärtan associerad med hortons huvudvärk (eng. cluster headache) som är en sjukdom som innebär en mycket svår huvudvärk.

Neurologer från Albert Einstein College of Medicine i New York reporterar att en 19-årig universitetsstudent med cykliska mönster av sjukdomen svarade positivt på självmedicinering med rökt cannabis. Patienten hade inte svarat på traditionell behandling med 21 olika läkemedel, alla med svåra biverkningar.

cluster headache

"Marijuanabruk vid huvudvärkens början frambringade konsekvent fullständig relief inom fem minuter av inhalering för varje attack," skriver man om patienten som under vissa perioder hade dagliga och ödeläggande attacker.

Patienten svarade också positivt på akut administration av 5 mg syntetisk oral THC. "Dronabinol ledde också på ett konsekvent sätt till dramatisk lindring inom fem till femton minuter av förtäring," rapporterade forskare. Obehandlad varade episoderna i 3-4 timmar.

Enligt författarna tror man att dessa välgörande effekter från en hög koncentration av cannabinoider sker för att hypotalamus (del av mellanhjärnan som styr nervsystemet) är speciellt rik på receptorer som binder till cannabinoider. Ett område som fungerar dåligt hos personer med denna typ av huvudvärk.

Sjukdomen, som drabbar cirka 0,02% av befolkningen, påminner på många sätt om migrän men dessa två är olika sjukdomar. Hortons huvudvärk har i medicinska journaler blivit beskriven som det svåraste smärttillståndet som en människa kan uppleva.

Den kallas även självmordshuvudvärk p.g.a. den olidliga smärtan den drabbade upplever och som drivit personer till att begå självmord.

Fallstudien extern länk publiceras i journalen Headache.

Av: Admin. Källa: NORML & Wiley InterScience. Publicerad: 2009-03-09  00:06. Uppdaterad: 2009-03-09  00:06. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Förslag att enbart fattiga ska drogtestas

Ett kontroversiellt lagförslag vill att fattiga ska tvingas till drogtester.

Motionen från högerpolitikern Craig Blair i West Virginia vill införa slumpmässiga drogtester för dem som mottar någon slags välfärd, t.ex. arbestslösa eller personer som får matkuponger.

Vid en presskonferens annonserade Blair att hans förslag har fått tillräckligt många sponsorer för att skickas vidare inom denna legeslativa session i delstatens huvudstad Charleston. De menar att åtgärden behövs för att stoppa drogepidemin.

pengar

Men förslaget, som vissa menar strider mot landets konstitution, möter också motstånd, mestadels från demokrater. "Jag kan bara anta att någon stulit din handteckning och presenterat årets mest löjliga förslag utan din vetskap," skriver ledamoten Sally Susman i ett brev.

Susman säger att om människor på socialbidrag ska utsättas för ofrivilliga drogtester, så bör allas urin granskas, även medlemmar i legislaturen.

Motionen kommer att debatteras inom kort.

Av: Admin. Källa: WOWK-TV. Publicerad: 2009-03-09  00:05. Uppdaterad: 2009-03-09  00:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Kroger mot knark fast för knark

En av personerna bakom projektet Krogar mot Knark har åtalats för ringa narkotikabrott efter att ha testat positivt för kokain.

29-åriga Ulf von Roth, delägare i Stureplansgruppen, ett företag som äger krogar som Spybar, Sturecompagniet, White Room och Hells Kitchen, fick lämna ett urinprov i slutet på förra året vid en nattklubb vid Stureplan.

Analysen från Statens kriminaltekniska laboratorium visade tecken på kokain och fallet överlämnades till åklagare. Roth nekar till anklagelserna och menar att någon måste ha lagt drogen i hans glas.

Krogar mot Knark är ett samarbete bland klubbar och polisen för att minska narkotika i Stockholms krog- och klubbmiljöer och som finansieras av Stockholms läns landsting och Statens folkhälsoinstitut.

Gruppens kurser, som även Roth genomfört, är för nolltolerans mot knark och ökad polisiär närvaro. Man utbildar även vakter och krogpersonal i narkotikafrågor och tar fram policys för krogarnas arbete med narkotika.

- Det är självklart inte bra om en ledande person knarkar. De här är ju med för att motarbeta droger, säger Majvor Schultz Fredholm, projektledaren för Krogar mot Knark.

kroger mot knarkPå deltagande krogar sitter skyltar på toaletter som säger: "Föreningens initativ syftar till att gemensamt markera att vi inte accepterar narkotika alls i vår arbetsmiljö, varken hos personal eller gäster. Egentligen är det här inget nytt - knark är fortfarande ofräscht, osunt, olagligt och osmart. Se dett mer som en form av tydligare ställningstagande och en invit till samförstånd och ömsesidig respekt: personal, gäster och människor emellan."

Av: Admin. Källa: Nyheter24 & Expressen. Publicerad: 2009-03-09  00:04. Uppdaterad: 2009-03-09  00:04. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Ny version av video för svåra psykedeliska upplevelser

MAPS

Föreningen MAPS, som stödjer medicinsk forskning av hallucinogena droger, har släppt en ny version av deras akutvideo om hur man bäst hjälper någon drabbad av en otrevlig psykedelisk uppplevelse.

Med många olika droger på den svarta marknaden i varierande kvalitet och oförberedda, okunniga och oerfarna användare händer det ofta att någon upplever ångest och förvirring. Det kan då vara oerhört värdefullt för vänner och bekanta att veta hur dem ska handskas med situationen.

Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies har därför gett ut en instruktionsvideo med bra information. Den senaste versionen av Psychedelic Crisis finns tillgänglig på YouTube extern länk och är ett utbildningsdrama i kortformat.

I huvudsak finns det fyra grundläggande principer för att hjälpa någon igenom en svår kris inducerad av psykedelia. Dessa är:

  1. Skapa en säker miljö.
  2. Sitt med personen, utan styrning.
  3. Tala med, inte ner.
  4. Att uppleva svårigheter behöver inte nödvändigtvis vara dåligt.

MAPS mål är att utveckla MDMA, LSD, psilocybin och marijuana till lagliga receptläkemedel för terapeutiska applikationer.

Sprid och dela gärna med dig av denna film till vänner, familj och arbetskamrater.

Av: Admin. Källa: MAPS. Publicerad: 2009-03-09  00:03. Uppdaterad: 2009-03-09  00:03. Avdelning: Missbruk, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hampaglass kommer i april

Nu kommer hampaglass.

Det är hampaföretaget Living Harvest extern länk, det första företaget att kommersiellt producera hampamjölk i USA, som hoppas casha in på den uppåtgående trenden av specialdrycker och snacks.

Trots att specialmathandeln förutser en 4%-ig nedgång under 2009 så visar naturliga produkter gjord på hampa som mjölk, proteinpulver och nötter (skalade hampafrön) på ökade säljarsiffror.

hemp ice cream

Glassen som släpps i april kommer i fem smaker, vaniljbönor, chokladfudge, rostad kokosnöt och lime, kaffe och mint.

Marknadsstatistik visar att försäljning av hampamjölk ökade med 162 procent från 2007 till 2008. Proteinpulver ökade 21% och nötter 44%.

I dagsläget är odling av industrihampa förbjudet i USA då man inte gör någon skillnad på THC-låg hampa och illegal cannabis, men tillåtet nästan i alla andra länder.

Av: Admin. Källa: Wall Street Journal. Publicerad: 2009-03-09  00:02. Uppdaterad: 2009-03-09  00:02. Avdelning: Hampa, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Histiophryne psychedelica

En ny fiskart som tar sig omkring på ett kaotiskt bisarrt sätt och med livliga trippiga färger har döpts till ett namn som hyllar dess konstighet, histiophryne psychedelica.

Sportdykare upptäckte den tropiska arten, som tar sig runt med ben-liknande bröstfenor på båda sidor av kroppen och en kurvig svans, utanför Indonesiens kust.

Istället för att simma använder den sina ben och skjuter ut vatten genom små gälar längs sjöbotten och studsar fram på ett aldrig tidigare, men svårkontrollerat, rörelsesätt.

frog fish

Anledningen till varför den inte tidigare upptäckts är enligt Ted Pietsch, fiskforskare vid University of Washington och som testat dess DNA, att den håller en väldigt låg profil genom att gömma sig i korallrev.

Fisken har en gelatinaktig knytnävestor kropp täckt med tjocka rynkor för att skydda den mot vassa koraller och ett platt ansikte med framåtriktade ögon och en stor gäspande mun.

Arten tillhör marulkartade fiskar som är en ordning av fiskar som känns igen på det karaktäristiska fångstsredskapet de har ovanför ögonen. Den nya arten saknar däremot detta verktyg.

När det gäller dess fräcka färgmönster, som påminner om kläder från 1960-talet, har den troligen utvecklats för att hjälpa den hålla sig osynlig bland de giftiga och färgrika korallerna på sjöbotten.

Av: Admin. Källa: National Geographic Society & Discover. Publicerad: 2009-03-09  00:01. Uppdaterad: 2009-03-09  00:01. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Början på slutet av federala räder

USAs riksåklagare Eric Holder har på en presskonferens bekräftat att Obamas administration planerar att hålla sitt vallöfte om att upphöra med federala polisräder mot semilagliga dispensärer i Kalifornien som säljer medicinsk marijuana.

På presskonferensen den 25 februari frågade en journalist Holden, som leder det federala justitiedepartementet, om narkotikapolisen DEAs razzior mot cannabisapotek och odlingskollektiv i Kalifornien trots att det är lagligt enligt delstatslag.

Holder svarade att det Obama sagt innan presidentvalet nu ska bli policy. Obama har vid flera tillfällen innan han blev president sagt att medicinsk marijuana, som f.n. är emot federal lag, bör accepteras om det regleras och den vetenskapliga nyttan kan fastställas.

Eric HolderEric Holder.

- Vad presidenten sa under kampagnen är konsekvent med vad vi kommer att göra inom polisen. Han var min chef under valkampanjen. Han är min chef nu. Vad han sa under kampanjen är nu amerikansk policy, sa Holder.

Konferensen hölls tillsammans med DEAs chef Michele Leonhart och kungjorde anhållningen av hundratals medborgare med koppling till de mexikanska narkotikakartellerna.

Beskedet glädjer amerikanska cannabisaktivister som har ifrågasatt om Obama skulle agera efter att flera dispensärer rädats av den utgående Bush-administrationen.

Intressegrupper som Americans for Safe Access var väldigt aktiva under valrörelsen där man ställde flera möjliga presidentkandidater mot väggen rörande läkarcannabis. Något som nu gett resultat i och med att regeringen ändrar sin policy.

Uppdatering: Eric Holder har nu bekräftat att nya regler gäller. Dispensärer i Kalifornien kommer bara att rädas om de används av kriminella som en front för illegal kultivering. Endast etablissemang som inte följer både delstatliga och federala lagar riskerar åtal. Detta skiljer sig från Bush-policyn som riktade in sig på alla odlare odiskriminerat.

Av: Admin. Källa: ASA & Cannabis.se & New York Times. Publicerad: 2009-03-04  00:05. Uppdaterad: 2009-03-19  18:34. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Syntetisk THC effektiv mot PTSD

Enligt en artikel extern länk av en psykiatriker vid den kanadensiska arméns hälsovård i Ottawa kan den syntetiska cannabinoiden Nabilone vara efffektiv i behandling av symptom vanliga vid posttraumatisk stressymptom.

PTSD

Nabilone orsakar liknande effekter som den naturliga cannabinoiden dronabinol (THC) men kan tas i tablettform.

Journaler för 47 patienter diagnostiserade med PTSD och som led av ihållande mardrömmar trots behandling med konventionella antidepressiva och sedativa läkemeedel granskades efter att de behandlats med Nabilone.

Majoriteten av patienter (72 procent) upplevde antingen ett upphörande av mardrömmar eller en märkbar reducering av dess intensitet.

Subjektiv förbättring i sömntid, sömnkvalitet, nattsvett och reducering av flashbacks dagtid noterades också av en del patienter.

Detta är endast den första kliniska studierapporten om användning av cannabinoider för behandling av den psykiatriska störningens symptom, men resultaten indikerar en ny möjlig behandlingsform för resistent PTSD.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2009-03-04  00:04. Uppdaterad: 2009-03-04  00:04. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Drogtester går före våldtäktsprover

En av de mer tragiska konsekvenserna av att utsätta befolkningar för onödiga drogtester är att laboratorium inte hinner med att testa våldtäktsprover för de är för upptagna med tonvis av drogtester i polisens jakt på olagliga substanser.

I en krönika extern länk om Michael Phelps av kolumnisten Kathleen Parker från Washington Post intervjuar hon bl.a. Howard Wooldridge från drogreformgruppen LEAP. Han håller bl.a. föreläsningar om meningslöshet med att förbjuda narkotika.

Woolridge nämner en rapport från Human Rights Watch från förra året som beskriver hur över 400,000 prover från våldtäktsutredningar fortfarande ligger oöppnade i kriminaltekniska labb och förvaringsutrymmen.

våldtäktsoffer

Det samma gäller utredningar om barnporr som går outredna p.g.a. brist på resurser. En stor bidragande faktor till alla dessa otestade våldtäkts-kits och högar av barnporranmälningar är att labben och polisen är för upptagna med att upprätthålla våra narkotikalagar.

Alla som fortfarande tycker det är en bra idé att behålla dessa narkotikalagar bör tvingas berätta för ett våldtäktsoffer att det är ett värre brott att bli hög än vad som hände med dem...

Av: Admin. Källa: HRW. Publicerad: 2009-03-04  00:03. Uppdaterad: 2009-03-04  00:03. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Historisk narkotikakonferens på Nya Zeeland

Nya Zeeland har varit värd för ett historiskt internationellt symposium om narkotikapolitik.

Konferensen extern länk i Wellington 18-19 februari som hade bjudit in talare från regeringen och massvis med experter med olika synpunkter hölls före FNs möte i mars som ska bestämma världens narkotikamål de kommande tio åren.

En rad lokala drog-relaterade ämnen diskuterades under mötena som hade underrubriken en väg genom labyrinten: sund narkotikalagstiftning. Bl.a. en granskning av Nya Zeelands egna narkotikalagar.

Regeringen har lovat att inta en fördomsfri hållning och ett öppet sinne till olika alternativ för att reducera konsumtion av illegala substanser, däremot kommer man inte att liberalisera några lagar kring cannabis.

Men hälsoministern Peter Dunne höll ändå med om att det inte verkar förnuftigt att hålla kvar vid strikta lagar kring vuxen konsumtion av cannabis. En rimlig balans mellan reducering av efterfrågan och tillgång behövdes nås samt att politiken måste bygga på vetenskap och fakta och samtidigt fokusera på hälsa.

Regeringen presenterade också polisens respons till drogrelaterad brottslighet fram tills 2010. En strategi fokuserad på metamfetamin och cannabis och hur man bäst hindrar sårbara grupper från att använda narkotika.

Through the maze

Av: Admin. Källa: 3 News & Scoop. Publicerad: 2009-03-04  00:02. Uppdaterad: 2009-03-04  00:02. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


F.d. drogbyråkrat är idag arbetslös och lever med sina föräldrar

Maktskiftet i Washington har inte varit snäll mot dem anställda som utförde Bush narkotikapolitik.

Justin Rand, 24, är en av dessa. En f.d. assistent i Vita Husets narkotikakontor som även kampanjerade för presidentkandidaten John McCain.

soffa

När McCain förlorade valet till Barack Obama tvingades Rand flytta hem till sina föräldrar i Jacksonville, Florida då han inte kunde hitta något jobb i huvudstaden.

Artikeln i Washington avslöjar att flera unga konservativa republikaner finner det svårt ute i arbetslivet efter demokraterna tog över både presidentposten och kongressen.

Ironiskt kan tyckas då en av ONDCP (Office of National Drug Control Policy) mest använda argument mot cannabis är att ungdomar som väljer att röka marijuana aldrig utvecklas eller lämnar sina föräldrars källare.

Av: Admin. Källa: Washington Post. Publicerad: 2009-03-04  00:01. Uppdaterad: 2009-03-04  00:01. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑