Nyheter för oktober månad 2008

Helvetet fryser till is: Vita Husets drogtsar stödjer avkriminalisering

MPP (Marijuana Policy Project) gratulerar USAs drogtsar John P. Walters som överraskade alla när han gav sitt stöd till den mexikanska regeringens förslag att avkriminalisera innehav av små mängder marijuana.

- Jag kan inte tro att jag säger detta, men John Walters har rätt, säger MPPs ordförande Rob Kampia.
- Vi stödjer helhjärtat hans stöd för att avlägsna kriminella straff för cannabiskonsumenter i Mexico och ser fram emot att arbeta med honom för att avlägsna liknande straff i USA.

Den 22 oktober rapporterade New York Times extern länk att Walters gett sitt stöd till den mexikanska presidenten Felipe Calderons förslag.
- Jag anser inte att detta är legalisering, citerades Walters säga.

MPP

Under Mexicos förslag skulle användare slippa fängelsestraff, ett straffregister och böter så länge som de genomförde ett utbildningsprogram eller, om de är beroende, ett rehabiliteringsprogram.

Vita huset har konstant kritiserat alla amerikanska förslag och röstinitiativ som ersätter fängelsestraff med böter för små mängder marijuana och kallat dem för "ett farligt första steg mot fullständig droglegalisering." Förslaget i Mexico går längre än dessa förslag och avkriminaliserar förutom små mängder marijuana även heroin, kokain och metamfetamin.

Uttalandet kom i samband med att Bush-administrationen signalerat sin oro över utvecklingen i Mexico. Flera ministrar har den senaste tiden besökt landet för samtal, däribland utrikesminister Condoleezza Rice.

Av: Admin. Källa: MPP. Publicerad: 2008-10-30  15:08. Uppdaterad: 2008-10-30  15:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Domstol stoppar Kanadas monopol

Den kanadensiska regeringens monopol på att framställa medicinsk marijuana har förklarats olaglig.

Kanadas lag är en av de mest utvecklade i västvärlden. Patienter kan använda örten mot en rad olika symptom utan rädsla för straffrättsliga sanktioner, men tillgången är begränsad till regeringens enda produkt eller en singel exklusiv privat odlare.

Den federala regeringens advokater hade överklagat en lägre domstols beslut i januari som beviljade licenserade producenter rätten att odla marijuana för fler än en patient åt gången. Den domstolen beskrev regeln med en-för-en ration som författningsstridig och onödigt restriktiv.

Men domstolen avfärdade regeringens överklagan med hänvisning till att man inte övertygats av deras påstående att tillåta odlare att förse fler än en patient med sin medicin skulle leda till en oreglerad industri.

Kanada

En grupp av 30 auktoriserade användare utmanade reglerna med argument som att statens cannabis var för svag och att de bör ha valfriheten att välja deras egen producent.

- Detta är en seger för sjuka patienter, sa advokat Alan Young, som representerade gruppen, efteråt utanför domstolsbyggnaden.
- Det är dags för Health Canada [Kanadas departement ansvarig för allmän sjukvård; red. anm.] att erkänna cannabis som en etablerad del av regimen för många patienter.

Trots 2000 beviljade patienter använder bara drygt 20 procent regeringen som leverantör. Något som före domstolens beslut tvingade en del patienter ut på den svarta marknaden.

Läs också: Företag vill se läkarcannabis av högre kvalitet.

Av: Admin. Källa: Canwest News Service. Publicerad: 2008-10-30  15:07. Uppdaterad: 2008-10-30  15:07. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: Speed Queen

En spansk stockig och tuff indica-strain, med genetik från Himachal Pradesh i norra Indien, och känd för sin snabba blommning och tidiga kådproduktion.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:En skog av enorma knoppar med ett kompakt och frostigt utseende. Scharlakansröd till färgen med köttiga blad.
Arom/smak:Citrus, apelsin, frukt samt skarp och skunkig.
Rus:Balanserar mellan huvud/kropp, snabbverkande, avslappnande, socialt rus utan att locka till sömn.
A.k.a.:-
Blommar:55 dagar.
Producent:Mandala Seeds extern länk
Sativa/Indica:Mestadels Indica.
Genetik:-
Utmärkelser:-
Medicinska egenskaper:Ångest och depression.
Inomhus/utomhus:Ja / Ja.
Ursprungsland:ES Spanien.
Annat:En lättskött variant perfekt för nybörjare som inte har tid eller energi. Klarar av vattenbrist och varmt väder tack vare dess temperament och spänstighet. Passar bra för hasch.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2008-10-30  15:06. Uppdaterad: 2008-10-30  15:06. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Människans långa relation till narkotika bevisad

Forskare i USA har äntligen bevisat vad man länge trott. Att den tidiga människan använde hallucinogena droger för att berusa sig med.

Upptäckten består av stenåldersverktyg som använts för att förbereda örtblandningar för sniffning som daterar tillbaks till förhistoriska (100-400 f.Kr.) sydamerikanska stammar.

Quetta Kaye, från University College London, och Scott Fitzpatrick, arkeolog från North Carolina State University, gjorde upptäckten på den karibiska ön Carriacou.

Både keramiska skålar såväl som rör för att åstadkomma inhalering av rök eller pulver påträffades. Rökinstrument eller parafernalia som speciellt fördes ca 60 mil till öarna.

Speciellt skålarna är en spännande och helt ny upptäckt som kan kasta nytt ljus på människans långvariga relation och fascination av berusningsmedel.

CohobaCojóbana .

Forskare tror den sinnesförändrande substansen som användes var de nedmalda fröna av trädet Cojóbana (från släktet mimosa). Spanjorer som beskrev ceremonin med sniffning kallade praktiken för Cohoba.

Dess främsta användning var religiös för att framkalla spirituella och trans-liknande tillstånd som fungerade som en port till andevärlden.

Opiater kan också ha införskaffats från växter som vallmo medan svampar och mögel är en möjlighet. Cannabis däremot har inte hittats då växten inte hade etablerats på någon av de karibiska öarna vid tiden.

Tidigare forskning i Mexico har visat på extrahering av droger som mexikansk kaktus och peyote som daterar tilbaks till för 5000 år sedan, men utan att ha funnit några konkreta bevis för tesen.

Forskare har även hittat bevis i Chile där man analyserat hår av antika mumier, som levde för 800-1200 år sedan, och funnit harmin, en beståndsdel av den psykoaktiva brygden ayahuasca. Användningen var både terapeutisk och religiös såväl som medicinsk.

Båda studier publiceras i Journal of Archaeological Science.

Av: Admin. Källa: The Telegraph & National Geographic. Publicerad: 2008-10-30  15:05. Uppdaterad: 2008-10-30  15:05. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Teaterpjäs om den svenska narkotikapolitiken

Om ni är intresserade av narkotikadebatten i Sverige, och vad som får sägas i den, ska ni definitivt gå och se Teater Olydigs föreställning Leif.

Pjäsen bygger på Leif Nilsson och hans kritiska debattartikel extern länk om Sveriges restriktiva narkotikapolitik.

Nilsson arbetade för SIS (Statens Institutionsstyrelse) när han förra året kritiserade den svenska narkotikapolitiken i en artikel i Skånska Dagbladet.

Artikeln ledde till att han hotades med sparken av en statlig organisation för sin privata åsikt. Vissa saker fick helt enkelt inte sägas offentligt.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.

Skaparna har under ett års tid följt verklighetens Leif och intervjuat honom för att peka på risken i att utsätta anställda inom statliga organisationer och myndigheter för munkavle-metoden.

"Ett demokratiskt dilemma, där tanken om yttrandefriheten står på spel," skriver man på pjäsens hemsida extern länk. För manus och regi står respektive Nicklas och Malin Westberg.

Biljettsläpp sker 27 oktober med biljettpriser på 160-220 kr. + serviceavgift (10 kr/biljett). Premiär sker 28 november klockan 19:00 på Spegelteatern, Björngårdsgatan 3 i Stockholm. Övriga datum för föreställningen är 30 november kl. 14:00 + 19:00 och 2, 3, 14, 16 december kl. 19:00. Även en föreställning kl 14:00 den 14 december är inbokad.

Av: Admin. Källa: Louise Persson. Publicerad: 2008-10-26  14:46. Uppdaterad: 2008-11-19  00:07. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Nederländsk narkotikapolitik på väg att förändras?

Två södra städer i Nederländerna har tagit det drastiska beslutet att stänga ner alla sina coffeeshops efter att de under en längre tid dragit till sig stora mängder turister från grannliggande länder.

Borgmästarna i Bergen op Zoom och Roosendaal säger att de motvilligt tvingas till nedstängningen p.g.a. den oreda utländska turister från Belgien, Tyskland och Frankrike orsakar de boende när de reser över gränsen för att köpa de lätta droger som är förbjudna i deras egna hemländer.

Ingen av borgmästarna är moraliskt emot den reglerade försäljningen av cannabis i princip. Detta är alltså en fråga helt och hållet om ordning och säkerhet.

Nedstängningen berör totalt åtta coffeeshops i kommunerna och representerar första gången ett heltäckande stopp införts i en holländsk stad.

- 25,000 drogturister per vecka besöker dessa coffeeshops, säger borgmästare Han Polman (Bergen op Zoom).
- Detta leder till en stor olägenhet för allmänheten med länkar till olagligheter. Medborgare i våra städer ber oss att göra gatorna säkrare så vi har inget annat val.

Tidpunkt för stoppet är tidigast februari 2009, men det hela kan dröja ännu längre då man måste behandla förväntade överklaganden och hitta juridiska lösningar.

Coffeeshop

I avvaktan på den definitiva stängningen inför man också begränsningar i försäljningen. Kunder kommer bara kunna köpa två gram istället för nuvarande fem. Samtidigt minskas den mängd cannabis som får förvaras i lager på en coffeeshop från 500 gram till 300.

I en relaterad nyhet kommer en "tribunal" extern länk att hållas i Nederländernas huvudstad Haag där man ska diskutera landets framtida narkotikapolitik.

Sex höranden och en debatt kommer att hållas med politiker, experter, allmänheten och organisationer med utgångspunkten att förbud gör mer skada än nytta. Frågor som kommer att diskuteras är framtiden för coffeeshops, medicinsk användning och den moraliska grunden för ett förbud.

Datum som är spikade är 1-2 december i år och både dem för en fortsatt liberal och human politik såväl som motståndare är välkomna. Mötet anordnas av Stichting Drugsbeleid, Cannabis College och ENCOD.

Regeringsmedlemmar som kommer att delta, och tvingas rättfärdiga nuvarande politik, kommer att representeras av inrikesminister Ter Horst, justitieminister Hirsch Ballin och Ab Klink, ansvarig för hälsa, välfärd och sportfrågor.

Vid slutet av varje möte kommer också en slutsats att formuleras. En presskonferens avslutar seminariet på tisdagen.

Nederländernas 30-åriga narkotikapolitik bygger på konceptet gedogen (tolerant praktik). Något som gjort landet känt över hela världen.

Uppdatering: De berörda etablissemangen i de två gränsstäderna har nu stängts ner efter att de förlorat deras överklagan. Myndigheterna har även producerat en infosida extern länk som upplyser om den nya policyn.

Uppdatering: Ägarna till de två cannabisbutikerna i Roosendaal och Bergen-op-Zoom har överklagat beslutet om stängning. Ärendet kommer därför att tas upp till behandling igen i staden Breda. Den första rättsliga prövningen vanns av de två städernas kommuner.

Uppdatering: Nu rapporterar staden Breda i södra Holland en ökad försäljning till utländska turister med 31 procent. Fyra av tio kunder kommer från utlandet. Någonsin hört talats om ballongeffekten?

Av: Admin. Källa: ENCOD & Radio Netherlands & ActNow. Publicerad: 2008-10-26  14:45. Uppdaterad: 2010-01-31  21:30. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Regeringen jagar löspenisar

Tillverkaren av en protetisk löspenis som säljs i fem olika hudfärger och urinerar syntetiskt urin har åtalats av den federala regeringen i USA för att försöka komplottera emot och bedra den amerikanska regeringen.

Mary Beth Buchanan, federal åklagare för västra Pennsylvania, lämnade den 16 oktober in en stämningsansökan mot Puck Technology i Kalifornien och dess ägare, Gerald Wills.

Whizzinator extern länk har länge ansetts en av de mest effektiva - och vågade - metoderna att försöka lura en arbetsgivares drogtest.

Åtalet kunde väckas sedan FBI-agenter köpt produkten och fått den skickad till Pittsburgh och andra delar av landet mellan oktober 2005 till maj 2008.

Buchanan är samma kvinna som 2003 åtalade Tommy Chong och flera adnra företag för att ha sålt drogparafernalia (glasbongar) över delstatsgränser. Chong erkände sig skyldig för att skydda sin fru och son och avtjänade nio månader i fängelse.

WhizzinatorBild på The Whizzinator både framifrån och bakifrån.

Av: Admin. Källa: WPXI.com. Publicerad: 2008-10-26  14:44. Uppdaterad: 2008-10-26  14:44. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hyrbara knarkhundar för föräldrar

Föräldrar som är oroliga att deras ungdomar använder illegala substanser kan nu hyra in privata narkotikahundar i hopp om att avslöja bruket.

Ett företag i New Jersey kallat Sniff Dogs extern länk erbjuder vältränade hundar som gått från att sniffa väskor på flygplatser till att göra samma sak i tonåringars sovrum.

Sniff Dogs

För 1500 kr/timme kan vem som helst hyra en av de f.d knarkhundarna och låta den söka igenom en företagslokal eller hus efter droger som marijuana, kokain, heroin, söömnpiller och ecstasy.

Om hunden hittar spår av narkotika markerar den upptäckten genom att sitta ner. Det är sen upp till husägaren att agera och bestämma vad han/hon vill göra.

Kritiker menar att leka narkotikapolis i sina tonårings sovrum riskerar att för alltid bryta ner det förtroende som finns mellan föräldrar och barn.

Företaget säger att metoden är att föredra framför den jobbiga konfronteringen med ett drogtest.

Av: Admin. Källa: ABC News. Publicerad: 2008-10-26  14:43. Uppdaterad: 2008-10-26  14:43. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Biomedicinföretag bildat av cannabisprofiler

Tre av de största aktivist- och forskarprofilerna inom cannabisområdet har tillsammans startat ett biomedicinföretag med förhoppning om att utveckla framtidens mediciner.

Dynamical Alert Ltd. extern länk, som inspirerats av Sativex-tillverkaren GW Pharmaceuticals i Storbritannien, ska bedriva forskning på cannabinoider som THC, CBD och CBN.

Dynamical Alert Ltd.

Företagets ledning utgörs av Richard Cowan (VD) som är utgivare av Marijuananews.com och f.d. ledare av aktivistorganisationen NORML i USA. Chef över forskning och utveckling blir Dr. Robert J. Melamede som vanligtvis forskar och undervisar på University of Colorado.

Den tredje personen i ledningen är rådgivaren Steve Kubby och hans företag Cannex som kommer att köpas upp av Dynamical Alert. Kubby är en känd cannabisaktivist och entreprenör vars självmedicinering motverkat den ovanliga körtelcancer han drabbats av.

Enligt Cowan kommer företaget att finansiera sin forskning på samma sätt som sin brittiska motpart, d.v.s. via licenspengar. GW Pharmaceuticals har hittills mottagit över 50 miljoner dollar från större biomedicinföretag.

Uppdatering: Du kan se en intervju gjord av Money TV med Cowan och Melamede här extern länk.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2008-10-26  14:42. Uppdaterad: 2009-01-12  18:42. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hårdare tag mot cannabis i England en bluff

Planer för att utöka straffen för cannabisinnehav i Storbritannien har fallit ihop, bara timmar efter de publicerades.

Inrikesminister Jacqui Smith presenterade extern länk nyligen striktare sanktioner i samband med regeringens återklassifiering av cannabis till Grupp B. Något som införs 26 januari 2009.

Systemet är indelat i tre nivåer för vuxna upprepande "cannabisbrottslingar" där det första steget är en polisvarning på plats, andra nivån består av en omedelbar böter på ca 1000 kr och det avslutas med anhållning och möjlig rättegång med en tredje förseelse. Längsta fängelsestraffet för innehav ökar också till fem år.

UK

Men systemet underminerades omedelbart när inrikesdepartementet erkände att varningar på första nivån inte skall registreras någonstans av polisen.

Detta skulle göra det praktiskt taget omöjligt för polisen att verifiera om en person tidigare mottagit någon varning eller böter. Speciellt om personen ertappades i ett annat polisdistrikt från hans eller hennes bostad. Användare är alltså högst osannolika att åtalas.

Flera framstående personer och institutioner har kritiserat åtgärden att efter fyra år återinföra de mer strängare lagarna. Bl.a. f.d. inrikesminister David Blunkett och regeringens egna rådgivande styrelse på narkotika.

Smith har försvarat sitt beslut med att säga att ungdomar behöver skyddas från drogen och dess påstådda länk till psykisk ohälsa.

Av: Admin. Källa: Times Online & Daily Mail. Publicerad: 2008-10-26  14:41. Uppdaterad: 2009-01-15  15:49. Avdelning: Politik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Anti-cannabisläkemedel dras tillbaka

Det bantningsläkemedel som fungerar på omvänt sätt till THC, Rimonabant, har återkallats av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

EMEA rekommenderar att försäljningstillståndet för Acomplia, vilket är namnet under vilket läkemedlet säljs i Sverige, tills vidare dras tillbaka.

Anledningen är att patienter som behandlades löper ungefär dubbelt så stor risk att drabbas av psykiska biverkningar jämfört med dem som behandlades med placebo. Detta konstaterar CHMP, den vetenskapliga kommittén vid EMEA, i en studie.

Sypmtom som svår depression, sömnstörningar, ångest och aggressivitet har visat sig vanligare i klinisk användning jämfört med förekomsten i de läkemedelsstudier som låg till grund för godkännandet av läkemedlet.

Acomplia

Svenska Läkemedelsverket har därför utfärdat ett förbud att skriva ut Acomplia, som godkändes i juni 2006, och meddelat att det successivt kommer att dras in från apoteken.

Vad många i svensk media inte rapporterar om är dess (anti)kopppling till cannabiskemikalier då den reducerar aptit istället för tvärtom.

Eftersom agonistdrogen har den motsatta effekten av cannabis och binder till CB1, en av THCs cannabinoidreceptorer, har det teoriserats att Rimonabant också kan ha nervskadande effekter då den påverkar det centrala nervsystemet. THC har en nervskyddande effekt.

En av drogens påtänkta applikationer var att reducera beroendesymptom från t.ex. cannabis, nikotin, kokain eller opiater då medlet blockerar receptorerna så att THC förlorar sin verkan.

Av: Admin. Källa: Läkemedelsverket & Wikipedia. Publicerad: 2008-10-26  14:40. Uppdaterad: 2008-10-26  14:40. Avdelning: Medicin, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Sektpropaganda som drogundervisning

RFHL Göteborg extern länk (Riksförbundet för Hjälp åt Narkotika- och Läkemedelsberoende) varnar i ett pressmeddelande för kopplingar mellan sekter och drogundervisning i svenska skolor.

Detta efter att det har kommit till deras kännedom att tidningar från Drogfritt.nu extern länk finns att läsa på alla högstadieskolor i hela landet. Materialet har skickats ut gratis utan att skolorna beställt någonting.

"Drogfritt.nu är om man tittar på ytan en bra och oskyldig organisation som hjälper ungdomar," skriver de. "Men om man tittar på deras hemsida kan man läsa om deras klara och skrämmande koppling till Narconon. Narconon är i sin tur kopplat till Scientologerna."

Drogfritt Narconon

RFHL uppmanar därför alla rektorer som får reda på att Drogfritt.nu cirkulerar på deras skolor att göra sitt yttersta för att begränsa spridningen.

"Därmed kan den skada som kontakten med en scientologanknuten manipulativ organisation och livsfarlig sekt gör minimeras," skriver de.

Åsa Graaf som grundade Drogfritt.nu har mottagit en medalj från scientologikyrkan för sitt arbete.

Av: Admin. Källa: Läsarnas Fria Tidning. Publicerad: 2008-10-23  15:13. Uppdaterad: 2008-10-23  15:13. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Senaste nytt från den medicinska världen

De senaste rapporterna om cannabis medicinska egenskaper.

Antibakteriell. Två nya studier visar att kemikalier i cannabisplantan innehåller antibakteriella egenskaper som skulle kunna vara effektiva mot de fruktade multi-resistenta bakterierna (MRSA). Forskare från Italiens Universita del Piemonte Orientale, University of Mississippi och Storbritanniens University of London, School of Pharmacy, har presenterat bevis på att administrering av naturliga plantcannabinoider märkbart reducerade infektion och spridning av superbakterier som är ett stort problem på många sjukhus och varje år orsakar tusentals av dödsfall och komplikationer. Fem cannabinoider - THC, CBD (cannabidiol), CBG (cannabigerol), CBC (cannabichromine) och CBN (cannabinol) - prövades mot olika varianter av MRSA. Alla kemikalier påvisade antibakteriell aktivitet av hög klass. Cannabinoider visade sig även effektiv mot malaria, en typ av hudparasit och som antiinflammatorisk agent såväl som antioxidant. Studierna publiceras i Journal of Natural Products och Phytochemistry.

BakteriaBakterier.

Hjärndegeneration. Forskare vid LSU Health Sciences Center New Orleans rapporterar om att en av de naturligt förekommande fettsyrorna i hjärnan som kommunicerar med de receptorer som påverkas av THC kan hjälpa till att skydda hjärnceller från nervdegenererande sjukdomar som Alzheimer och Parkinson. Resultaten föreslår en helt ny metod för att skydda hjärnan från inflammation, stroke och celldöd. Publicerad i Journal of Biological Chemistry.

MS 1. Englands största MS-organisation Multiple Sclerosis Society har publicerat information om att sprayläkemedlet Sativex, tillverkat av bioteknologiföretaget GW Pharmaceuticals, och som innehåller naturliga cannabinoider, ger en långtidsverkande neuropatisk smärtlindring för patienter med multipel skleros (MS). I en klinisk studie med 42 patienter som alla tagit Sativex i flera veckor så fick en slumpmässigt utvald delgrupp medicinen utbytt mot placebodoser. I utvärderingen så kunde forskarna konstatera att de patienter som fått Sativex genom hela experimentet upplevde en fungerande smärtlindring medan de patienter som flyttats över till placebopreparat uppplevde en tydlig ökning i smärta och sömnproblem.

MS 2. Cannabis kan visa sig erbjuda mer än bara symptomkontroll för MS-sjuka. Nu visar det sig att örten kan stoppa utbredning av sjukdomen. Forskare vid London School of Medicine, Neuroscience Center, skriver i Current Pharmaceutical Design att cannabinoider besitter nervskyddande och antiinflammatoriska egenskaper i och med stimulering av receptorerna CB 1 och CB 2. Forskare vid Complutense University of Madrid (UCM) har även dem undersökt den verkan ämnen i cannabis kan ha på utvecklingen av olika sjukdomar i nervsystemet. Denna studie visade att symptom från MS minskade när CB2 aktiverades hos försöksdjur. Samtidigt reducerades förlusten av nervceller med 50%. Opionionsundersökningar visar att en av fyra patienter med MS använder cannabis.

HIV-smärta. Inhalerad cannabis stoppar HIV-associerad neuropatisk smärta jämfört med sockerpiller. Det är resultatet av en klinisk studie publicerad i Neuropsychopharmacology. Forskare från Kalifornien granskade verkan av inhalerad cannabis i 28 HIV patienter med nerv-relaterad smärta som inte kunde kontrolleras med annan smärtlindring. Patienter på cannabis upplevde en reducering på 30 procent eller mer jämfört med patienter utan. Livskvalitet, humör och svaghet förbättrades alla under behandlingen. Bäst resultat uppnåddes i kombination med existerande smärtlindring.

Cancer. Den syntetiska versionen av THC, Nabilone, har visat sig reducera smärta, användning av opiater och illamående i patienter med långt framskriden cancer. I den kanadensiska observeringsstudien utförd på University of Toronto deltog 47 cancerpatienter med kronisk smärta som alla fick Nabilone. De jämfördes senare med 65 cancerpatienter som inte fick någom cannabinoid. Patienter som behandlades med cannabinoider upplevde förutom mindre smärta, även färre fall av illamående och ångest. De behövde även mindre mängd opiater och antidepressiva droger än kontrollgruppen.

cancerbehandlingCancerbehandling.

Psykoshämmande. Forskare från universitetet i São Paulo, Brasilien, har studerat hur det naturliga ämnet i cannabis, Cannabidiol (CBD), positivt påverkar psykotiska patienter med Parkinsons sjukdom. I studien utvärderade forskargruppen hur medicinering med CBD kan ske för dessa förvirrade patienter i behandling. De sex deltagarna som haft en psykos i tre månader fick 150 mg/dag i fyra veckor förutom deras vanliga terapi. Resultaten visar mycket tydligt att patienternas psykotiska symptom reducerades märkbart under CBD utan att skada motorisk funktion eller påvisa andra biverkningar.

ADHD. Forskare vid brittiska University of Nottingham har undersökt effekterna av cannabisbruk på mental hälsa i tre grupper av unga människor. 36 friska syskon till ungdomar med schizofreni från en genetisk högrisk grupp, 25 ungdomar med attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) och en kontrollgrupp med 72 friska ungdomar. Högriskgruppen var associerad med en högre risk att drabbas av mental ohälsa vid användning av cannabis. Men hos ungdomar med ADHD var cannabis associerad med en positiv trend mot minskad desorganisation, överaktivitet och ouppmärksamhet. Denna grupp antogs cannabis ha en positiv effekt på.

Tvångstankar. Oral administration av syntetiska THC-kapslar (dronabinol) dämpar symptom hos de patienter med behandlingsresistenta tvångstankar som obsessive compulsive disorder (OCD). Forskare vid Berlins University of Medicine rapporterar om två fall där patienter behandlades framgångsrikt med THC. En 38-årig kvinna fick dronabinol tre gånger dagligen och märkte en märkbar minskning av sina tvångstankar inom tio dagar medan en 36-årig man administrerades dronabinol två ggr/dag och såg en stor förbättring inom två veckor. Ingen av patienterna upplevde några fysiska eller psykologiska biverkningar. Fallstudierna publiceras i American Journal of Psychiatry.

Aptit. Enligt kanadensiska forskare vid University of Ottawa kan användning av cannabinoider vara hjälpfull i behandling av aptitförlust och illamående hos patienter med hepatit C och som genomgår antivirusbehandling. Man undersökte 191 patienters sjukhusjournaler där patienter genomgått behandling mellan augusti 2003 och januari 2007 varav 25 fått en oral cannabinoid mot sina symptom. 64 procent av patienterna som fick cannabinoider upplevde en subjektiv förbättring av symptom. Genomsnittet för viktförlust före terapin var 4.5 kg. En månad efter försöken hade viktförlusten stabiliserats. Dessutom var de som fullföljde läkemedelsregimen mot hepatit fler hos cannabinoidgruppen jämfört med kontrollgruppen.

Blodtryck. En ny metod att sänka blodtrycket har utvecklats genom att på syntetisk väg framställa en av cannabinoiderna, cannabigerol (CBG), i cannabis. Yehoshua Maor från Hebrew University of Jerusalem School of Pharmacy tog hem det israeliska priset Kaye Innovation Awards för sin upptäckt och arbete på kardiovaskulära sjukdomar. Hypertoni, för högt blodtryck, svarar för en tredjedel av alla dödsfall i industrialiserade länder. Trots detta finns det idag inget idealt läkemedel för att sänka blodtrycket. CBG noterades sänka blodtrycket hos råttor i små doser. Ännu en fördel upptäcktes, nämligen blodkärlens avslappning.

Livskvalitet. En norsk studie avslöjar att läkemedel som innehåller cannabinoider används för symptomlindring hos palliativa patienter i flera länder. Genom att gå igenom den medicinska litteraturen, fler än 17.000 artiklar, har man kunnat visa på dess användning hos döende. Mestadels rör det sig om behandling av neuropatisk smärta, illamående och aptitförlust hos olika patientgrupper med begränsad levnadstid, skriver man, och belyser samtidigt den historiska användningen och det kroppsegna endocannabinoidsystemet och dess potiential. Även existerande preparat som Marinol och Sativex analyseras. Läs vidare här extern länk.

Fibromyalgi. Preliminära studier föreslår att den syntetiska cannabinoiden Nabilone kan vara en fungerande terapi hos patienter med fibromyalgi. Forskare om muskelskelettsmärta vid University of Florida skriver om deras dubbelblinda placebo-kontrollerade studie om smärta och livskvalitet upplevd av patienter med sjukdomen. Efter fyra veckors behandling upplevde patienter på Nabilone märkbar förbättring i klinisk smärta. Efter en fyra veckors period utan drogen försvann alla fördelar och patienter gick tillbaka till samma smärtnivå och livkvalitet som innan studien.

fibromyalgiFibromyalgi.

Spastiskhet. Ryggmärgstraumaenheten på Royal National Orthopaedic Hospital i Storbritannien har undersökt effekten av oral THC på ryggradsskadade patienter, och då speciellt spastiskheten (när vissa muskler i kroppen kontinuerligt dras samman). 25 patienter deltog där doseringen var individuell för att bedöma effektivitet och biverkningar. Minst 15-20 mg per dag behövdes för att uppnå en terapeutisk verkan. Resultat visar en genomsnittlig reducering av spastikhet överlag för patienter på THC. Även de patienter som mottog THC rektalt såg stora förbättringar i och med färre muskelspasmer. Man sammanfattar att THC är en effektiv och säker drog i behandling av spastikhet.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-10-23  15:12. Uppdaterad: 2008-10-23  15:12. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Grönhus introducerar färgade cannabisfrön

Även den stora fröproducenten Green House Seed Co. har nu börjat sälja paket med mixade frön från flera olika sorter. Men med färg.

Företaget har lanserat en revolutionerande ny teknik som möjliggör för att flera olika strains, som har färgkodats efter sort, kan säljas i samma paket.

Färgningen har existerat hos fröproducenterna i några år för att öka fröns synlighet, såväl som att öka gro-ration genom att addera hormoner och medel för rotstimulering i själva skalet.

Detta är idealt för att hjälpa frön under deras första dagar och veckor av sina liv. Framförallt underlättar färgsystemet för odlare vid sortering och organisering.

En annan fördel med beläggning är att rot- och plantsjukdomar kan förebyggas redan på fröstadiet med anti-patogener.

Färgningen sker allra sist i tvåstegsprocessen med en helt organisk vattenbaserad färg som är ofarlig för natur och människor.

Green House Seeds

Fröna finns i flera olika feminiserade sativa/indica blandningar där flera av företagets mest kända sorter som Arjan's Haze och White Widow ingår.

Processen har tagits fram med hjälp av internationella laboratorium och Green House Seeds Co. utvecklingsavdelning.

Se deras webbsida extern länk för mer information.

Se också tidigare artikel: Nytt spännande fröpaket.

Av: Admin. Källa: High Times December 2008. Publicerad: 2008-10-23  15:11. Uppdaterad: 2008-10-23  15:11. Avdelning: Kultivering, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Holländsk cannabisodling värd 20 miljarder kronor

Den illegala holländska cannabisproduktionen är värd två miljarder euros (20 miljarder kronor) varje år. Det rapporterar NRC Handelsblad extern länk.

Tidningen har granskat den hemliga odlingsindustrin i landet och kommit fram till att dess värde är nästan hälften av den lagliga trädgård och hortikulturella sektorn som uppgår till 55 miljarder kronor eller 5.5 miljader euros.

80 procent av produktionen eller 500 ton exporteras varje år. Den största efterfrågan kommer ifrån Storbritannien, Skandinavien, Belgien, Tyskland, Frankrike och de baltiska länderna.

growop

- I Holland finns det ungefär 400.000 konsumenter. Om det bara gällde dem, skulle problemet vara hanterbart, säger Max Daniel, polischef och ansvarig för bekämpningen av cannabiskultivering.

Daniel ser en allt större proffesionalism och ökad brottslighet knuten till storskalig cannabisodling. Han anser att de flesta uppmärksammade morden, vapensmuggling och narkotikamålen är länkade till landets cannabisodlingar.

Enligt poliskällor misstänks idag även vissa banker ge lån till odlare och landets jordbruksuniversitet kopplas samman till odlares laboratorium för att optimera produktion och potens.

I juli formade regeringen en kommitté för att undersöka och koordinera kampen mot den konstant ökande cannabisproduktionen.

Gruppen innehåller representanter från polis, åklagarmyndigheten, bostadsföreningar och företag.

Polisens kontroller av coffee shops genomförs också i utökad utsträckning.

Av: Admin. Källa: AFP. Publicerad: 2008-10-23  15:10. Uppdaterad: 2008-10-23  15:10. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Senator ruskar om i amerikansk narkotikapolitik

I onsdags (den 15 oktober) höll den amerikanska senatorn Jim Webb (Demokrat från Virginia) en uppmärksammad konferens kring landets nuvarande och framtida narkotikapolitik.

Jim WebbJim Webb.

Drugs in America: Trafficking, Policy & Sentencing innehöll många intressanta talare på ämnen som behandlingsprogram, hur narkotika äntrar landet och distribueras till användare, den enorma fängelsebefolkningen, polisens arbetsmetoder och vad för slags respons samhället ska ha till missbruk: allmän hälsa eller straff.

Bland de tre expertpanelerna fanns talare som Marc Mauer från The Sentencing Project såväl som läkare, polis och domare.

Webb har gjort sig ett namn genom att utmana status quo när det gäller narkotikapolitik och är fast besluten att hitta en mer vetenskaplig och intelligent väg framåt på detta känsliga område. Tidigare i år anordnade han en historisk konferens om den ekonomiska kostnaden av USAs nuvarande drogpolitik.

Även om ord som "förbud" eller "legalisering" aldrig yttrades under konferensen så står det klart att landets ledare nu måste tänka om när det gäller narkotika och politik och framförallt narkotikapolitik.

Material från symposiumet finns nu online här extern länk.

Av: Admin. Källa: Drug Law Blog & Drug War Chronicle. Publicerad: 2008-10-19  13:59. Uppdaterad: 2008-10-19  13:59. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ännu ett latinamerikanskt land vill avkriminalisera

Fler och fler sydamerikanska nationer börjar nu på allvar att överväga på droglegalisering som ett alternativ för att bekämpa smuggling och organiserad brottslighet.

I början av oktober la Mexicos regering med president Felipe Calderón i spetsen fram ett förslag som går ut på att avkriminalisera innehav av illegal narkotika och nu har Honduras president Manuel Zelaya föreslagit samma sak.

Manuel Zelaya.

- Handeln med vapen, droger ocn människor är ett gissel på den internationella ekonomin och vi kan inte bemöta detta med en effektiv respons p.g.a. konventionella juridiska tyglar, sa Zelaya vid öppnandet av det 18:e mötet med regionens ledare om drogsmuggling.

Zelaya menade att legalisering skulle frigöra mycket av landets finansiella resurser i kampen mot internationella narkotikakarteller.
- Istället för att fortsätta att döda och fånga smugglare skulla vi kunna investera i resurser för utbildning och träning.

Ministrar från 21 latinamerikanska och karibiska nationer möttes i Tegucigalpa, Honduras huvudstad, tillsammans med FN:s organ mot brott och narkotika (UN Office of Drugs and Crime).

- Missbrukare bör betraktas som patienter, sa Zelaya i sitt tal, och betonade att under avkriminalisering skulle användare kunna behandlas av läkare och apotek och även kunna ta del av statens välfärdsprogram.

Även Argentinas regering med president Cristina Fernández förespråkar avkriminalisering av drogkonsumption för att motverka drogrelaterat våld och korruption. Ännu fler latinamerikanska länder som utmanar Washingtons krig mot narkotikan lär följa.

Av: Admin. Källa: AFP & Cato-at-Liberty. Publicerad: 2008-10-19  13:58. Uppdaterad: 2008-10-19  13:58. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Smuggelcigaretter dödar fler än narkotika

Enligt en studie som utförts vid University college i London orsakar brittiska smuggelcigaretter årligen runt 4000 dödsfall i landet. Det är fyra gånger så många människoliv som illegala droger.

Robert West, professor i hälsobeteende som lett studien, säger att de illegala cigaretternas fara ligger i deras låga pris.
– Höga kostnader är en viktig avskräckande faktor att sluta röka. Regeringen måste betrakta cigarettsmugglingen som ett nationellt krisläge och stoppa dem, säger han.

Totalt beräknas en femtedel av all tobak som säljs i Storbritannien vara insmugglad av gäng. Billig tobak på den svarta marknaden säljer för ca 32 kr istället för 70 kr paketet i handeln.

cigaretter

Sammanlagt beräknar man att 80.000 människor dör av tobaksrelaterade sjukdomar i Storbritannien. Forskarna hävdar att priset på tobak skulle öka med 12 procent om smugglingen kunde utrotas.

De uppmanar därför regeringen att följa andra EU-länder i att skriva avtal med tobakstillverkare som Philip Morris International och Japan Tobacco om att gemensamt bekämpa tobaksmuggling och förfalskning.

Av: Admin. Källa: Stockholms Fria Tidning & Emergency Services News. Publicerad: 2008-10-19  13:57. Uppdaterad: 2008-10-19  13:57. Avdelning: Forskning, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Tysk deklaration för läkarcannabis har stöd av läkarorganisationer

Inför ett offentligt hörande den 15 oktober av en hälsokomitté i Bundestag (Riksdagen) krävde flera ledande patient- och läkarorganisationer att cannabis ska göras mer tillgängligt för medicinska ändamål.

Bundestag

Det var den Tyskland-baserade International Association for Cannabis as Medicine (IACM) som inför mötet presenterade en gemensam deklaration vid namn Berlin Declaration on the Medical Use of Cannabis Products.

IACM är en sammanslutning av medicinforskare som anser att läkare bör har rätt att ge patienter medicin baserade på cannabisplantans aktiva ämnen. De stödjar även ökad forskning och bidrag kring cannabis medicinska egenskaper.

Deklarationen finns tillgänglig online här extern länk (PDF). Listan på undertecknare av deklarationen följer.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2008-10-16  15:41. Uppdaterad: 2008-10-16  15:41. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Tribut till Robin Prosser

Detta är en videohyllning till cannabisaktivisten Robin Prosser från Montana som tog sitt liv efter att drogbekämpningsmyndigheten DEA beslagtog hennes speciella smärtdödande sort av cannabis.

Robin Prosser

Hon led av autoimmunsjukdom i över 20 år som gav henne konstant smärta och gjorde henne allergisk till traditionella läkemedel. Men hon var mer än sin sjukdom. Hon var en konsertpianist och systemanalytiker.

Oförmögen att hantera smärtan tog hon sitt liv 18 oktober 2007.

En minnesfond har satts upp i hennes namn kallad Robin Prosser Memorial Defense Fund extern länk.

Av: Admin. Källa: MPP TV. Publicerad: 2008-10-16  15:40. Uppdaterad: 2008-10-16  15:40. Avdelning: Personligt, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Etikexpert vill se sinnesförändrade droger i dödsprocessen

Robin Mackenzie, chefexpert för medicinjuridik och etik vid University of Kent, har i samband med en brittisk debatt om eutanasi yrkat för fler alternativ i livets slutskede, inklusive möjligheten att använda narkotikaklassade hallucinogena droger.

- Min forskning inom medicinens roll och döendet visar att det finns många människor som vill utöva deras val i livets slutskede bortom eutanasi och palliativ vård. Vi uppmanas att förvalta våra liv och förvalta vår död kan bli en del av det, sa han.

Studier pågår just nu om psykedeliska droger, som ecstasy, en empatogen (substans som stimulerar känslor av empati), och psilocybin (reducerar svårbehandlad ångest) effekt på döende för att ta reda på om de hjälper personer med t.ex. terminal cancer när det gäller att underlätta dödsprocessen, och förbättra familjerelationer och den känslomässiga kopplingen.

- Vi har idag teknologin att förbättra dödsupplevelsen. Med en hjärnskanner kan vi mäta påverkan av olika metoder, som meditation och droger, vilket skulle göra det möjligt att orkestrera vårt döende, på samma sätt som när vi väljer en begravningstjänsts format, fortsatte han.

JohannesörtMålning av den visuella artisten Alex Grey.

Den australiensiska dödshjälpsaktivisten Philip Nitschke har hållit flera workshops i Storbritannien för äldre intresserade i eutanasi vilket lett till en het debatt om dödshjälp. Mackenzie var en av talarna vid dessa studiegrupper.

I framtiden kan processen kanske komma att kallas "det hallucinogena sättet att dö," avslutade Mackenzie.

Av: Admin. Källa: The Independent. Publicerad: 2008-10-16  15:39. Uppdaterad: 2008-10-16  15:39. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Lästips: Norska antidrogorganisationer utnyttjar missbrukare

Detta intressanta blogginlägg beskriver hur vissa norska anti-narkotikaorganisationer som Ungdom Mot Narkotika och Forbundet Mot Rusgift tjänat stora pengar på enarmade banditer och spelmissbrukare.

UMN & FMR

Och när spelautomaterna till slut blev förbjudna försökte man hitta kryphål i lagen som öppnade upp för att håva in intäkter från bingoautomater istället.

Ett citat från artikeln:

Dessa förbudsorganisationer, som påstår att skicka polisen på brukare och missbrukare för brukares och missbrukares eget bästa, deras drift är inte gratis. De får årliga miljonbelopp i statsstöd, förutom att dra in egna intäkter.

Läs hela artikeln här extern länk.

Av: Admin. Källa: Normal.no. Publicerad: 2008-10-16  15:38. Uppdaterad: 2008-10-16  15:38. Avdelning: Politik, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Narkotikapolis erkänner systematisk mened

Polis på Nya Zeeland har skakats av en större rättsskandal. En f.d. polis har erkänt till att ljuga systematiskt i rättegångar som skickat minst 150 människor till fängelse på 60- och 70-talen.

Avslöjandet kom efter att den f.d. polisen Patrick O'Brien, full av ånger, skrev ett brev till Sian Elias, domare i högsta domstolen, och erkände till grov mened.

Sian EliasSian Elias.

Idag är O'Brien 60 år men för 30 år sedan arbetade han som undercover-agent i flera hemliga narkotikafall och blev därmed automatiskt åklagarens stjärnvittne vid många rättegångar.

O'Brien uppger att han ljög under ed varenda gång han vittnade. Hur många gånger det rörde sig om kan han inte komma ihåg eftersom han slutade räkna vid 150, då hade han 1½ år kvar på sitt tre-åriga uppdrag.

I sitt bekännelsebrev berättar O'Brien hur han tränades att ljuga i vittnesbåset och erhålla en skyldig dom till varje pris. Även bevismanipulering var vanligt på den tiden, menar han.

Ofta var även den narkotika som användes som bevisföremål inte den som köptes från den åtalade. För sitt arbete prisades han med många utmärkelser men lämnade till slut polisen utav skuldkänslor.

Han har nu försökt kontakta dem som drabbades av hans lögner och be om ursäkt.
- Jag har inte långt kvar men kommer att försöka återställa de felaktigheter jag begått. Att följa order är ungen ursäkt. Jag vet vad jag gjorde var fel, säger han idag.

Polismyndigheter har anlitat en av landets toppadvokater, Bruce Squire, för att underöka påståenden närmare. Han har tidigare arbetat med liknande fall inom polisväsendet.

Av: Admin. Källa: NZ Herald. Publicerad: 2008-10-16  15:37. Uppdaterad: 2008-10-16  15:37. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Norskt parti vill legalisera cannabis och khat

Anne Solsvik som är ledare för ungdomsförbundet Ung Venstre i Norge vill legalisera lättare droger som cannabis och khat.

På deras senaste landsmöte röstade man igenom förslaget att de lätta drogerna ska kunna säljas i livsmedelaffärer med en åldersgräns.

- Vi vill att det skall vara möjligt att söka tillstånd för att få sälja cannabis och hasch på samma villkor som med alkohol, säger Solsvik, som betraktar sig själva som socialliberal.

Anne SolsvikAnne Solsvik.

- Alkohol och tobak är i dag legaliserat. Så länge det inte finns hälsomässiga skäl, måste cannabis och khat kunna få säljas ihop med tobak och alkohol, säger hon.

Andra skäl för en liberalisering är att få kontroll över den svarta marknaden och inleda en debatt om narkotikpolitiken i landet.

Tidigare har Unge Venstre stöttat förslag att ge kroniska narkomaner laglig tillgång till narkotika via recept.

Ung Venstre röstade även igenom ett uppmärksammat förslag som stödjer legala bordeller då det enligt dem är fel att kriminalisera och försätta prostituerade i laglöshet och utanförskap.

Av: Admin. Källa: VG Nett & indre.no. Publicerad: 2008-10-16  15:36. Uppdaterad: 2008-10-16  15:36. Avdelning: Politik, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Nato ska försöka stoppa terroristers narkotikaintäkter

Försvarsorganisationen NATO (North Atlantic Treaty Organization) har beslutat att aktivt delta i bekämpning av narkotika i Afghanistan för att försöka strypa de enorma intäkter som terroristorganisationer tjänar på narkotikaförbudet.

Beslutet kom när Natoländernas försvarsministrar träffades i Budapest nyligen efter stark USA-lobbying.

Rambeslutet att "agera mot anläggningar och aktörer som stödjer upproret" innebär i praktiken ett tillstånd att jaga narkotikahandlare och laboratorier.

Hur bekämpningen av narkotika ska försökas bekämpas av Nato-styrkor i området ska bestämmas vid ett stundande Nato-möte i februari i Polen. Nato har redan omkring 51.000 man i Afghanistan däribland 373 svenska soldater.

I villkoren nämns att insatserna måste ske på begäran av afghanska myndigheter och vara i linje med FN-resolutioner och Natos existerande planer.

Vallmo

Talibanerna som störtades efter terroristattentaten mot USA 2001 uppges tjäna uppåt 100 miljoner dollar (700 miljoner kr.) årligen på narkotikahandeln. Förutom talibaner strider Al-Qaida och andra grupper mot Kabul-regeringen och Nato.

Talibanerna taxerar afghanska bönder inblandade i opiumodling med 10% i kontrollerade områden. FN uppskattar att 2007 års vallmoskörd var värd 1 miljard dollar (7 miljarder kr). Islamiska upprorsmän tjänar även pengar på att beskydda laboratorium och transporter av opiumlaster.

Över 90 procent av världens opium och raffinering till heroin sker i Afghanistan. Man producerar idag så mycket opium att överskottet lagras för framtida underskott som kan resultera från dåliga skördar.

Enligt brittiska tjänstemän intervjuade av BBC är det idag ett odiskutabelt faktum att talibanerna tjänar stora inkomster från den illegala droghandeln skapad av narkotikaförbudet.

Fler än 230 amerikanska och NATO soldater dödades i attacker förra året.

Av: Admin. Källa: Drugnews & BBC. Publicerad: 2008-10-16  15:35. Uppdaterad: 2008-10-16  15:35. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Johannesört mer effektiv mot depression än konventionella läkemedel

Johannesört (Hypericum perforatum) är lika effektivt mot depression som traditionella antidepressiva läkemedel. Det visar en stor tysk analys.

Johannesört

Studien från Cochraneinstitutet, en organisation som vetenskapligt granskar olika läkemedel, har analyserat 29 studier med över 5.000 deltagare och kan visa att örten även ger färre biverkningar än antidepressiva preparat, både läkemedel av äldre och nyare slag.

Forskarna har tittat på två typer av studier. När johannesört jämförts med placebo (sockerpiller) och dess effekt jämfört med andra liknande läkemedel. Inom båda områden har örten visats mer effektiv vid depression.

Speciellt för patienter som inte vill (biverkningar) eller kan (allergi) ta psykofarmaka är resultaten lovande.

- Det här är intressant. Man kan inte utesluta att johannesört har effekt och det är värt att forska vidare på, säger Elias Eriksson, som är professor i farmakologi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Läkemedelsverket har tidigare godkänt johannesört som naturläkemedel och alternativmedicin mot lindrig oro och sömnbesvär.

Eftersom johannesört minskar effekten av andra läkemedel, såsom blodförtunnande medel, anto-epilepsiläkemedel, blodfettsänkare, p-piller och immunhämmande medel, rekommenderars alla som planerar att använda örten att först rådgöra med sin läkare.

Av: Admin. Källa: DN & Dagens Medicin. Publicerad: 2008-10-12  15:43. Uppdaterad: 2008-10-12  15:43. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Holländska domare vill legalisera cannabis

Över hälften av den nuvarande och framtida juridiska makten i Holland är för en legalisering av cannabis.

En undersökning som veckotidningen Vrij Nederland gjort med 489 domare, 140 åklagare och 22 domarstudenter visar att 52% av dessa är för reglering av lättare droger.

Ur samma grupp så vill också 12% dekriminalisera innehav, försäljning och användning av tunga droger som kokain, heroin och ecstasy.

I Holland går det att köpa cannabis på coffeeshops men det är inte legalt utan bara tolererat. Själva utskänkningen är accepterad men distributörerna och odlarna som säljer till kaféerna bryter fortfarande mot lagen.

NL

Den nuvarande konservativa regeringen har försökt att stänga ner coffeeshop-systemet, men utan allmänhetens stöd har man tvingats nöja sig med att skärpa reglerna och gradvis reducera dess antal.

Andra resultat i enkäten visar att nästan hälften (48 procent) av de svarande anser anti-terrorism åtgärder är för strikta. 10% anser Nederländerna t.o.m. är på väg att bli en polisstat. Samtidigt anser 49% att landet blivit mindre säkert.

Av: Admin. Källa: Netherlands Information Service. Publicerad: 2008-10-12  15:42. Uppdaterad: 2008-10-12  15:42. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Parodi på cannabisräd i Amsterdam [video]

Inget jag sett på rätt så länge illustrerar det absurda med förbudet av cannabis för vuxna än detta videoklipp.

En cannabisodling ovanför en coffeeshop i Amsterdam rensas ut av polisen, tack vare att cannabisförsäljning tolereras, men inte dess produktion.

Ett resultat av de paradoxala internationella narkotikakonventionerna.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-10-12  15:41. Uppdaterad: 2008-10-12  15:41. Avdelning: Kultur, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabistrimmare lockar arbetslösa i Kanada

Höst. Denna tid varje år är en intensiv period i Kanadas marijuanaindustri, speciellt British Columbia, som kräver mycket arbetskraft när alla skördar ska hämtas in, bearbetas och göras redo för försäljning.

Ett av dessa yrken är klippare eller trimmare och allt fler vänder sig till cannabisindustrin när loggning- och träindustrin blir allt mer utarmad genom handeln med USA och arbetslösheten stiger.

Trimmare ansar marijuanaplantor från skördar inomhus och utomhus med speciella trädgårdssaxar och gör knopparna presentabla för marknaden. Ett viktigt jobb för de odlare som har växten som huvudsakliga inkomst.

Inkomsten är skattefri och det verkar inte finnas någon gräns på efterfrågan. Lön betalas vanligtvis ut per timme och börjar på ca 70 kronor men sker ibland efter vikt. Mat förses av arbetsgivaren och klippare får ofta behålla en del av produkten för personlig konsumtion.

Det är inte ovanligt med uttömmande och upprepande 14-timmars pass. Det är inte heller ovanligt att tjäna 2000 kr skattefritt på en dag och arbetar man i två veckor är det lätt att se varför jobbet som cannabisklippare kan vara väldigt attraktivt för många.

BCBritish Columbia.

Trots att arbetet rör sig inom en svart marknad betalas övertidslöner ut, ofta 1½-2 ggr vanlig lön och arbetsgivare kan vara allt ifrån organiserad brottslighet till mellanstora hobbyodlare och gamla hippies i avskilda stugor.

Anställning sker ofta via vänner och bekanta till odlare eller langare eftersom tillit är viktigt på en illegal marknad. Dem som arbetar som klippare brukar ofta säga att nackdelar med jobbet är främst att arbetsmiljön kan vara jobbig med mycket damm på små ytor. Anhållning och personlig säkerhet kan också vara ett problem, även om de flesta producenter är trevliga och lugna.

Trots cannabis illegala status betraktar dock inte klipparna sig själva som några brottslingar, även om de anhålls för innehav och försäljning tillsammans med producenten, om de avslöjas av polisen.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer kanske cannabislövet en dag fladdra på den kanadensiska flaggan som en symbol för landet, istället för lönnlövet.

Av: Admin. Källa: The Canadian Press. Publicerad: 2008-10-12  15:40. Uppdaterad: 2008-10-12  15:40. Avdelning: Reportage, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


"Svensk narkotikapolitik är ovetenskaplig"

Folkhälsoinstitutet har kommit fram till att den svenska restriktiva narkotikapolitiken är ovetenskaplig.

fhi

I den nya kunskapsöversikten extern länk som Statens folkhälsoinstitut nyligen presenterade konstaterar man att det är osäkert om den svenska narkotikapolitiken är mer framgångsrik än andra modeller.

Det saknas tydliga bevis som stöttar de känslomässiga påståenden som ofta presenteras som fakta i debatter och rapporter och väldigt lite av den svenska narkotikapolitiken baseras på faktiska vetenskapliga studier.

– Det är en väldig diskrepans mellan tyckandet och den lilla sakliga underbyggnaden. Det är märkligt att det finns så lite kunskapsstöd eftersom narkotikafrågan är het i debatten, skriver Sven Andréasson, chef för alkohol- och narkotikaavdelningen på Folkhälsoinstitutet.

Till och med den mest grundläggande frågan, om det är bra eller dåligt att narkotika är kriminaliserad, saknar tillfredsställande svar. Samtidigt avfärdas möjligheten att åstadkomma prishöjningar genom t.ex. reglering och beskattning eftersom det "saknas evidens" men FHI väljer ändå att stödja den svenska narkotikapolitikens filosofi.

– Man kan ju inte experimentellt tillåta narkotika i en del av landet och se vad som händer där och jämföra med andra delar. Så läget är svårt att förändra på något radikalt sätt, säger Andréasson.

Narkotikabrotten har ökat med 140 procent på tolv år, d.v.s. sedan 1995. Man rapporterar att 350 dödsfall registrerades i landet under 2007 som narkotikarelaterade. Det kan jämföras med 182 dödsfall under 1995. Något som tyder på att det tunga missbruket ökar. Trots att få provar är det förhållandevis många som har ett tungt missbruk, cirka 26.000, och deras hälsa blir allt sämre.

Man rapporterar även att inställningen mot cannabis blir allt mer tolerent, istället för att gå åt det motsatta hållet. Däremot bibehålls de negativa attityderna mot tyngre droger som heroin och amfetamin.

Forskningsöversikten visar också att narkotikabruket i hög grad drivs av fyra faktorer: pris, tillgänglighet, normer och beroende och att sambandet är starkt mellan narkotikaanvändning och bruk av andra droger som tobak och alkohol.

Av: Admin. Källa: SvD & FHI. Publicerad: 2008-10-09  15:26. Uppdaterad: 2008-10-09  15:26. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Åtalad för för cannabis mot sömnproblem

En 39-årig helsingborgare som lindrade sina sömnproblem med att konsumera cannabis har åtalats för grovt narkotikabrott.

39-åringens val av medicin avslöjades av en privatperson som tipsade polisen om att mannen odlade cannabis i sin egen trädgård på en mindre ort utanför Helsingborg.

När polisen kontrollerade tipset fick de syn på en handfull cannabisplantor upp till en och en halv meter höga vid sidan av mannens hus. I mannens hem hittades dessutom torkad och finmalen cannabis.

Sömnlöshet

I förhör har mannen berättat att han började ägna sig åt cannabisodling när han drabbades av svåra sömnproblem. 39-åringen hävdar att alla skördar varit för eget bruk och förnekar att han sålt något vidare.

Kammaråklagare Eva-Marie Persson håller med, men åtalar ändå mannen för grovt narkotikabrott eftersom mängden cannabis, cirka sex kilo, klart överstiger gränsen för ringa narkotikabrott.

Av: Admin. Källa: Helsingborgs Dagblad. Publicerad: 2008-10-09  15:25. Uppdaterad: 2008-10-09  15:25. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Dansk forskning om cannabisodling

Vår södra granne Danmark har som vi alla vet en mer liberal inställning till cannabis. Nu vill de lära sig mer om landets cannabisodlare.

Center for Rusmiddelforskning extern länk vid universitetet i Århus har inlett ett internetbaserat forskningsprojekt för att få en tydligare inblick i den danska cannabisproduktionen.

Med garanti om full anonymitet uppmanas cannabisodlare att besvara ett formulär extern länk med 50 frågor, bl.a. om sättet att odla (organisk eller kemisk gödning eller båda), fördelarna med hemmaodling (med tanke på åtstramningen av den öppna försäljningen i Christiania) och hur många gram rökbar cannabis i genomsnitt per planta odlaren fått vid senaste skörden.

Hemmakultivering

- Vi frågar varför de odlar, var de odlar, hur de odlar, vilka odlarna är, hur mycket de tjänar, vilken utbildning de har o.s.v., säger lektor Vibeke A. Frank vid centret.
- Idéen är att få insyn i en större kriminaliserad dansk marknad. Cannabiskultivering är ett socialt fenomen som inte försvinner bara för att det är förbjudet.

Andra studier visar på att hemmaodling ofta ingår i sociala relationer och gemenskap.
- Erfarenhetsmässigt är de flesta odlare samtidigt användare. En belgisk undersökning har visat att bara två procent av producenterna odlade av medicinska eller försäljningsmässiga skäl, säger han.

Forskarna hoppas få svar på frågorna från minst 300 odlare för att kunna genomföra studien. Hittills har omkring 150 svarat.

Av: Admin. Källa: ReageraMera & Information.dk. Publicerad: 2008-10-09  15:24. Uppdaterad: 2008-10-09  15:24. Avdelning: Kultur, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Militära polisräder utförs ofta mot oskyldiga

När stadens SWAT-styrka granskades avslöjades det att mer än en fjärdedel av utryckningar utfördes på oskyldiga människor.

198 räder med den paramilitära SWAT-enheten (Special Weapons And Tactics), en vanlig föreetelse i USA, som utfördes i Lima, Ohio, de sju senaste åren (2002-2008) granskades av tidningen The Lima News och visar på skrämmande statistik.

Nästan var tredje räd hittade varken narkotika, droginstrument, pengar eller illegala vapen. Pengar hittades bara i hälften av räderna och illegala vapen var det vanligaste fyndet. Droginstrument som digitalvågar, rullpapper, rakblad, crackpipor, och plastpåsar för paketering och försäljning påträffades bara i två tredjedelar av fallen.

SWAT

- Detta är en massiv siffra. Det finns inga tvivel att de många gånger bara chansar, säger Tommy Pitts, medlem i stadsfullmäktige, som anser siffrorna visar på allting annat än succé.

Pitts, som själv haft två barn som dömts till fängelse för narkotikabrott, menar att polisen inte gör tillräckligt för att undersöka och spana på en adress innan man begär en husrannsakningsorder från en domare.

Polisen uppger däremot att det finns många skäl till varför en räd inte alltid resulterar i något beslag. Langare som säljer för att försörja en vana kan ha sålt slut eller så kan polisen välja fel dag (oftast försöker polisen pricka in leveransdatum).

Den 4 januari utförde stadens SWAT-styrka en räd som resulterade i att en obeväpnad mor som höll hennes spädbarn skjöts till döds i samband med ett försök att gripa hennes pojkvän, som inte var hemma vid tillfället. Polis skjöt ihjäl Tarika Wilson när en polis trodde hon avfyrat ett vapen mot honom. Skotten kom istället ifrån en annan polis som skjöt ihjäl hennes hundar.

Av: Admin. Källa: LimaOhio.com. Publicerad: 2008-10-09  15:23. Uppdaterad: 2008-10-09  15:23. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


17.000 studier om cannabis

Enligt en israelisk granskning är cannabis en av de mest studerade plantorna på planeten.

"Forskning kring kemin och farmakologin av cannabinoider och endocannabinoider har nått enorma proportioner," skriver man. "Ungefär 15.000 artiklar om Cannabis sativa L. och cannabinoider och över 2000 artiklar om endocannabinoider finns idag tillgängliga inom den vetenskapliga litteraturen."

mikroskop

- Motståndare av lagreform brukar ofta påstå att det behövs ytterligare studier innan någon förändring i lagen kan genomföras, säger NORMLs ordförande Paul Armentano i en kommentar.
- Verkligheten säger något annat. Att cannabis faktiskt är den mest undersökta växterna i världen. Det är också uppenbart att det är politik och inte vetenskap som styr förbudet.

Pharmacological and therapeutic secrets of plant and brain (Endo)cannabinoids publiceras i journalen Medicinal Research Reviews och finns tillgänglig här extern länk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2008-10-05  15:32. Uppdaterad: 2008-10-05  15:32. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Mexiko försöker igen med avkriminalisering

Mexikos president Felipe Calderon, som utkämpar en blodig strid med landets narkotikakarteller, vill avkriminalisera innehavet av mindre mängder gatudroger.

Konservativa Calderon som suttit vid makten i nästan två år, har skickat ett förslag till kongressen som innebär borttagandet av kriminella straff för den som bär med sig små mängder heroin (50 milligram), amfetamin (40 milligram), kokain (0,50 gram), marijuana (2 gram) och opium (2 gram) för eget bruk.

Mexico

- Vad vi vill försöka göra är att inte behandla en missbrukare som en kriminell utan som en sjuk människa som bör få psykologisk och medicinsk hjälp, säger senator Alejandro Gonzalez, ordförande i senatens justitieutskott.

Tanken är att frigöra polisresurser som ska kunna användas för att gå efter narkotikalangare och smugglare samt att separerar rekreationskonsumenter från problematiska användare.

Reaktionerna från USA lär bli häftiga. Den förre presidenten Vicente Fox försökte genomföra samma lagändring 2006 men backade sedan Washington protesterat och konservativa kritiker på båda sidan gränsen varnat för drogturism.

Läs också Mexikaner kan tänka sig droglegalisering.

Uppdatering: Den mexikanska kongressen har röstat igenom Calderons förslag efter att senaten redan godkänt idén. Lagen avkriminaliserar fem gram cannabis, 500 mg kokain och små mängder heroin och metamfetamin. Calderon förväntas att signera lagen.

Uppdatering: Avkriminalisering har nu godkänts och blivit lag. I lagen uppmanas personer med beroendesjukdomar att uppsöka den fria rehabilitering och behandling som staten betalar för. För personer som ertappas en tredje gång är vård obligatorisk.

Av: Admin. Källa: TT & International Herald Tribune & Reuters & AP. Publicerad: 2008-10-05  15:31. Uppdaterad: 2009-08-21  22:20. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Pineapple Express rullade hem Stony Awards '08

Stony Awards

Årets bästa cannabis-relaterade filmer har utsetts av magasinet High Times.

Vinnarna i de 8:e Stony Awards extern länk presenteras nedanför.

Sommarens stora 'stoner'-film Pineapple Express tog hem två troféer (bästa komedi och Stoner of the Year (James Franco)) under prisutdelningen som skedde i Kalifornien 27 september.

Best Comedy:
Pineapple Express

Best Drama:
The Wackness

Best Documentary:
Super High Me

Best TV Show:
Weeds

Best TV Special:
Attack of The Show: 420 Special (G4)

Best Internet Video:
Stonervention av UCB Comedy

Stoner of the Year:
James Franco (Pineapple Express)

Stonette of the Year:
Daneel Harris (Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay)  

Av: Admin. Källa: CelebStoner.com. Publicerad: 2008-10-05  15:30. Uppdaterad: 2008-10-05  15:30. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rapport yrkar ersätta förbud med reglerade marknader

En rapport om cannabis som förbereds inför nästa års stora drogpolitikmöte hos FN rekommenderar att en reglerad marknad skulle orsaka mindre skada än nuvarande internationell prohibition.

The Global Cannabis Commission som pågår i London just nu samlar världens ledande forskare, drogpolitikanalytiker och experter för Beckley Foundation, en FN-ackrediterad organisation, och har nått slutsatser som "utmanar dagens vetande rörande cannabis."

Beckley Foundation

Rapporten extern länk, som sannolikt lär öppna upp debatten igen om cannabislagar, föreslår att kontroller som taxering, minimumålderskrav, potensgränser och märkning bör utforskas närmare.

"Trots att cannabis kan ha en negativ påverkan på hälsa, inklusive mental hälsa, är det mindre skadligt än alkohol eller tobak." Rapporten föreslår vidare att mycket av den skada som är associerad med cannabs uppstår som ett resultat av förbudet sig självt, "särskilt den sociala skada som uppstår från anhållning och inspärrning."

"Narkotikapolitikens roll över cannabis, oavsett restriktiv eller liberal, verkar inte ha någon effekt på utbredning av konsumtion," sammanfattar dokumentet.

Rapporten är avsedd att forma ett utkast för nationer som söker att utveckla ett mer rationellt och effektivt tillvägagångssätt för att kontrollera cannabis.

Av: Admin. Källa: The Guardian. Publicerad: 2008-10-02  15:03. Uppdaterad: 2008-10-02  15:03. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Kyrka använde fel sorts löv

När Hedlundakyrkan i Umeå skulle skicka ut sitt informationsblad om höstens aktiviteter valde man ett passade höstlöv... från cannabisplantan.

I utgivet berättar de om barnkören, söndagsskolan, scouterna och andra höstaktiviteter i kompanjon med den välkända symbolen, utan att någon från församlingen upptäckte saken.

Men när utskicket landade hemma hos Camilla Svensson reagerade hon.
- Nog är det ett cannabislöv. Jag misstänker att de ville ha höstlöv på informationsbladet, men det blev nog lite olyckligt i kombination med texten om att det är "alltid öppet för dig som är intresserad, nyfiken och vill pröva på", menar hon.

hedlundakyrkan

Pastor i Hedlundakyrkan, Rut Stenlund, berättar att informationsbladet delades ut till hushållen i grannskapet runt kyrkan i slutet av augusti och början av september men ingen annan reagerade.

- Jag måste säga att jag inte är så botaniskt kunnig. Jag vet inte vad det är för löv. Jag ska prata med honom som gjort informationsbladet om var han hämtar sina illustrationer. Kanske har vi varit lite obetänksamma och borde tänka till lite, säger Stenlund.

Informationsbladet kommer inte att dras tillbaka utan ersätts när ett nytt informationsblad kommer ut inför adventstid.

Av: Admin. Källa: Västerbottens-Kuriren. Publicerad: 2008-10-02  15:02. Uppdaterad: 2008-10-02  15:02. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Seriealbum lär dig smuggla cannabis

En serietidning med tips på cannabissmuggling av en ökänd smugglare har chockat Storbritannien.

Him & Hers Smuggling Vacation extern länk skapat av den dömda smugglaren Anthony Cyril Spencer ihop med hans son Jason Wilson, 37, handlar om ett gift par från Coventry på semester som försöker smuggla en stor mängd cannabis från Spanien till Storbritannien.

Samtidigt som det är en underhållande historia ger den tips och råd på transportvägar, kommunikationer och polisens övervakningsoperationer.

Den 59-åriga Spencer var tidigare en av brittisk polis mest eftersökta brottslingar efter upprepade gånger ha varit inblandad i odling och insmuggling av cannabisprodukter och annan narkotika.

Seriealbumet har även börjat cirkulera i fängelser, inklusive HMP Birmingham där Spencer avtjänade sin tid. Han dömdes till sex års fängelse för import av cannabis 2003. Han bor nu på Irland och hjälper fångar med juridisk representation.

Him & Hers Smuggling Vacation

Att fångar tillåts läsa albumet upprör Khalid Mahmood, Labour-politiker från Birmingham.
- Jag är förskräckt. Jag vill inte stoppa f.d. brottslingar från att skriva om sina upplevelser men att faktiskt publicera verklig information i en sådan bok kommer bara att öka fångars kriminella kunskap vilket är mycket farligt.

- Fängelsemyndigheter borde ha stoppat boken från att falla i fel händer. Vi vill inte att våra anstalter förvandlas till brottsuniversitet, fortsätter Mahmood.

Jason, som beskriver boken som fängelsekomik, uppger att albumet är mycket populär bland fångar och säljer förvånansvärt bra. Målet nu är att få in den i varenda fängelsebibliotek i landet.

Av: Admin. Källa: Sunday Mercury. Publicerad: 2008-10-02  15:01. Uppdaterad: 2008-10-02  15:01. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Grossist för läkarcannabisfrön

Det finns numera en grossist för cannabisfrön som passar bra som medicinsk marijuana.

Medial Marijuana Seeds Wholesaler extern länk i Kanada grundades för att leverera utvalda kvalitetsfrön till kanadensiska marijuanaodlare via detaljhandeln.

MMSW

De distribuerar bl.a. frön från producenter som DNA, Dutch Passion, Green House Seeds (tillgänglig fr.o.m. slutet på oktober), Green Life, Mr.Nice (tillgänglig fr.o.m. slutet på oktober), Next Generation, Nirvana, Paradise, Reserva Privada, Serious Seeds, Soma och TGA.

Bakom affärsidén finns cannabisaktivisten Marco Renda, ägare av magasinet Treating Yourself, för och av cannabispatienter, och ägaren till KDK Distributors, distributör av headshops-parafernalia i staden Calgary.

Av: Admin. Källa: Treating Yourself. Publicerad: 2008-10-02  15:00. Uppdaterad: 2008-10-02  15:00. Avdelning: Odling, Världen.

Skriv ut

Upp ↑