Nyheter för september månad 2008

Mexikaner kan tänka sig droglegalisering

En ny opinionsundersökning från BBC World Service visar att Mexicos invånare skulle kunna tänka sig att legalisera narkotika för att få ett stopp på våldet som plågar deras land.

Den illegala droghandelns påverkan på invånares liv var den främsta oron folk hade efter korruption. 37% uppgav att drogkartellers inflytande t.o.m. fått dem att betänka en flytt från Mexico.

42% av de 1,266 deltagande mexikanerna från sju städer kände sig mindre säkra än de gjorde för ett år sedan. Färre än 10% kände sig säkra medan för resten sågs ingen skillnad.

Mexikansk anti-drog styrkaMexikansk anti-drog styrka.

Mer än hälften av de tillfrågade (58%) ansåg att kampen mot narkotika genom lagstiftning kan vinnas medan allmänheten var mer delad på frågan om legalisering var ett alternativ värt att diskutera - 44% sa ja och 46% nej.

Däremot sa en överväldigande majoritet (80%) att regeringen borde pröva andra alternativ för att få ett slut på problemet. 68% stödde däremot president Felipe Calderóns användning av militären för att bekämpa drogsmuggling.

Mexico fungerar idag som transportpunkt för världens största producent av kokain - Colombia - och världens största konsument av kokain - USA.

Hittills i år har runt 3,000 dödsfall tillskrivits drogrelaterat våld, jämfört med 2,700 under hela förra året.

Av: Admin. Källa: BBC. Publicerad: 2008-09-28  14:13. Uppdaterad: 2008-09-28  14:13. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Alla cannabisprofiler hittills

Detta är en lista på alla de strains vi profilerat hittills på sajten.

2008-07-10: Grandaddy Grape Ape

2008-04-17: Jack Herer

2008-03-07: Bubble Gum

2008-02-05: Northern Lights

2008-01-07: Sour Diesel

2008-01-02: Big Buddhas Cheese

2007-12-27: White Widow

2007-11-06: Lowryder

2007-09-01: Kali Mist

2007-08-29: Lavender

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-09-28  14:12. Uppdaterad: 2008-09-28  14:12. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Säg Nej till Pot(roast)

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nya reklamkampanj mot att äta kött har en viss marijuanaanknytning.

PETA meathead"Say No to Pot(Roast). Don't Be a Meathead. Kick the Habit. Go Vegetarian!" lyder budskapet på anslagstavlan.

Annonsen som varnar att grytstek är farligare för människors hälsa än marijuana är tänkt att sättas upp i städer med nyligen genomförda drograzzior på marijuanarökare, främst i Kalifornien.

PETA menar att bli vegetarian är det enda sättet att bli helt drogfri med tanke på alla kemikalier och droger som antibiotika, bekämpningsmedel, och hormoner dagens djurindustrin pumpar sin boskap full med.

- Vår poäng är att köttindustrin och företag som KFC är de verkliga droglangarna, säger Lindsay Rajt, talesperson för organisationen.

Det värsta som kan hända när man röker marijuana är att man glömmer sina nycklar, påminner PETA, som hoppas få folk att tänka på sina matvanor. PETA är annars kända för sina provocerande och provokativa reklamkampanjer för djurrättsfrågor.

Av: Admin. Källa: The PETA Files & The Eureka Reporter. Publicerad: 2008-09-28  14:11. Uppdaterad: 2008-09-28  14:11. Avdelning: Media, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


MS Patienten - Dokumentär om Susanne Eriksson

En kortdokumentär om fallet Susanne Eriksson har släppts på nätet i samband med hennes frisläppande från kvinnofängelset Hinseberg den 26 augusti.

MS Patienten

MS-Patienten är producerad i samarbete med Högskolan Dalarna och gjord av Denisa Becirovic, Jonatan Strömberg och Sebastian Johansson.

I den 12 minuter långa filmen intervjuas bl.a. läkaren Jan Hillert från Karolinska sjukhuset, folkpartisten Camilla Lindgren, polisen Leif Nykvist, vännen Michael Fuchs, Susanne själv från Hinseberg och hennes mor, Maud Magnusson.

Erikssons sistuation uppmärksammades tidigare i år när hon odlade cannabis för att använda mot sin MS och dömdes till ett års fängelse. Läs tidigare artiklar om Susanne Eriksson här extern länk.

Du kan ladda ner filmen i DVD-format extern länk (12 delar á 622 MB) eller AVI-format extern länk (1 fil á 175 MB).

Uppdatering: Villkoren för Susanne var minst sagt bedrägliga. Nu rapporteras det att en 50-årig kvinna, anställd på Hinseberg, har svindlat bort tusentals kronor av de intagnas pengar under hennes arbete.

Under 2008 handlar det om 30.000 kronor. Pengar som egentligen skulle gå till nya glasögon och tandläkarbesök för de intagna.

Susanne säger själv att hon under sin tid i fängelse nekades den vård och rehabilitering hon förtjänade. Kvinnan som har erkänt misstänks för förskingring och riskerar upp till två års fängelse.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & SR P4 Örebro. Publicerad: 2008-09-25  14:26. Uppdaterad: 2008-10-23  15:48. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Dansk politiker: Släpp haschet fritt!

Det danska partiet Radikale Venstres extern länk ordförande har kallat på den danska regeringen att reglera handeln med cannabisprodukter för att få ett stopp på det ökande våldet mellan organiserad brottslighet och andra gäng.

- Jag föredrar laglig handel med hasch framför gängkrig, sa Søren Bald från talarstolen på partiets årliga kongress från Nyborg Strand. Ett uttalande som fick stort utrymme i dansk media i form av både stöd och kritik.

Søren BaldSøren Bald.

Anledningen är stridigheterna som pågår mellan kriminella gäng i Köpenhamn. På den ena sidan finns Hells Angels och stödgruppen AK 81 och på den andra sidan kriminella invandrargäng.

Bakom stridigheterna ligger bl.a. den illegala konkurrensen kring narkotikahandeln och särskilt den lukrativa cannabismarknaden.

För fyra år sedan röstade delegaterna på Det Radikale Venstres landsmöte för en legalisering av cannabisprodukter i Danmark men året efter tog de tillbaka beslutet.

Partiet fick 5.1% av rösterna i 2007 års val vilket gav dem nio utav 179 platser i parlamentet. I den senaste opinionsundersökning på frågan om legalisering svarade mer än 75% danskar att man stödde idén.

Av: Admin. Källa: Kvällsposten & Ekstra Bladet. Publicerad: 2008-09-25  14:25. Uppdaterad: 2008-09-25  14:25. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Amerikanska politiker hyllar legalisering av alkohol

Detta låter som ett skämt, men USAs kongress har röstat igenom en resolution som hyllar återlegaliseringen av alkoholkonsumtion 75 år efter dess förbud.

Resolutionen erkänner "våra ädla politiker, polis, läkare, industrimedlemmar och myndigheter för deras arbete att etablera ett fungerande, lagligt och framgångsrikt regelsystem för distribution och försäljning av alkoholhaltiga drycker."

"Reglering av alkohol har skapat och bibehåller stabila marknader och effektiv inhämtning av skatter. Förbudet resulterade i en dramatisk ökning av illegal aktivitet, inklusive svarta marknader, organiserad brottslighet och vägran att lyda alkohollagar," står det att läsa.

Frestelen är rätt stor att byta ut ordet alkohol i resolutionens text med cannabis eller andra illegala substanser.

Det partiövergränsande förslaget introducerades av representant Howard Coble, en republikan från North Carolina, och Bart Stupak, demokrat från delstaten Michigan.

house

Alkoholförbudet pågick i USA pågick mellan 1920-1933. Det 18:e tillägget i konstitutionen införde förbudet medan det 21:a legaliserade alkoholen igen.

Du kan läsa detta stycke av ironisk lagstiftning här extern länk.

Av: Admin. Källa: TDPF. Publicerad: 2008-09-25  14:24. Uppdaterad: 2008-09-25  14:24. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Sri Lanka vill starta lagliga cannabisodlingar för traditionell medicin

Sri Lankas departement för traditionell medicin kan komma att tillåta cannabisodling för att tillfredsställa behovet för örten inom ayurvedisk medicin.

Den inhemska medicinpraktiken har utförts i tusentals av år i södra Asien där det moderna förbudet krockat med gamla seder då cannabis ingår i många gamla medicinblandningar. Det finns runt 22 typer av tillagningar som kräver cannabis i deras recept.

Ministry of Indigenous Medicine and its Department of Ayurvedha har därför ansökt om tillstånd för att tillåta kultivering av cannabis på 80.000 m2 mark för att försöka lösa konflikten.

Mortel

Ansvariga säger man behöver ca 5.4 ton cannabis för att möta behovet. Idag hämtas den stora delen från beslagtagna illegala odlingar, men denna vara har ofta vissnat och torkat ut och därför förlorat dess terapeutiska egenskap.

Det är nu upp till regeringen att rådfråga olika departement och polisorganisationer om deras åsikt och sedan besluta om att bevilja ansökan eller inte. Man kommer även konsultera med grannländer som har liknande program redan igång.

Indien tillåter bl.a. redan kultivering av medicinsk marijuana för användning inom ayurvedisk medicin.

Läkekonsten ayurveda är grundad i ett holistisk (helheten är större än summan av delarna) perspektiv och vediska (äldsta indiska språket) utgångspunkter.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle & The Island News. Publicerad: 2008-09-25  14:23. Uppdaterad: 2008-09-25  14:23. Avdelning: Juridik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Sms farligare än drograttfylla

Forskare har kommit fram till att det kan vara farligare att sms:a under bilkörning än att vara påverkad av alkohol eller cannabis.

Transport Research Labatory (TRL) testade 17 unga förare i åldrarna 17-24 i en simulator för trafiksäkerhetsorganisationen RAC Foundation och fann förvånande att drograttfylla är säkrare än att sms:a.

Reaktionsförmågan blev 35 procent sämre när de skrev eller läste ett sms under bilkörning. Detta jämfört med 21 procent sämre reaktionsförmåga hos de som var påverkade av cannabis och 12 procent sämre hos de alkoholpåverkade.

SMS

Att ratta bilen försämrades med hela 91 procent när föraren skrev ett sms medan en cannabispåverkad person enbart försämrade sin körförmåga med 35 procent. Säkerhetsavstånden till andra bilar var också sämre hos sms-förarna såväl som att de tenderade att drifta ut ur körfältet oftare.

– När förarna skriver och får sms blir de distraherade av att försöka läsa en liten text på displayen och funderar på vad de ska skriva i sitt svar. Samtidigt tar de ena handen av från ratten. Denna kombination av faktorer utgör en större risk än att köra bil påverkad, säger Nick Reed, forskare på Transport Research Labatory.

Av: Admin. Källa: Realtid.se & AFP. Publicerad: 2008-09-21  14:04. Uppdaterad: 2008-09-21  14:04. Avdelning: Forskning, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Mötley Crüe bevisar poängen med narkotikalegalisering

Vad kan rockbandet Mötley Crüe hjälpa oss förstå när det gäller narkotikapolitik? Mycket visar det sig.

En artikel publicerad på Ludvig von Mises Institutes sajt och skriven av Vedran Vuk förklarar varför legalisering av all narkotika inte kommer att leda till ett fruktat moraliskt sönderfall av samhället p.g.a. låga priser och större tillgänglighet.

Anledningen till varför Mötley Crüe är ett bra exempel är att deras situation med nästantill lagliga droger, obegränsat med pengar, och straffrihet representerar en värld i miniatyr med legaliserad narkotika.

Utan de juridiska eller monetära problemen associerad med narkotika under ett förbud skulle ändå alla andra problem bestå.

Motley Crue

Mötley Crüe festade och använde varenda drog på jorden, trots lagar som förbjöd detta. Vad som fick dem att sluta med sin destruktiva livsstil och göra comeback var de personliga kostnaderna, som naturligt följer med alla njutningar, blev för höga med problem med beroende, hälsa och familjerelationer.

Trots att scenariot rör ett förmöget rock 'n roll band gäller samma princip för varvarbetaren i Göteborg. Om priset för att njuta av en substans blir för högt slår motivationen att reducera intaget eller sluta in naturligt.

Narkotikaförbudet förhindrar detta och paralyserar användaren. Därför är narkotikalagar grundläggande skadliga.

M.a.o. illegala substanser inleder fallet, men narkotikalagar gör lagbrytarna oförmögna att lyfta sig själva upp från rännstenen.

Självklart kommer det finnas dem som går under p.g.a. en drogs påverkan eller beroende, precis som har hänt i flera århundranden, men förhoppningsvis kommer framtidens läkare kunna bota beroendet. Och missbrukare tillåtas återanpassa sig till samhället utan rättsystemets ärr. Precis som Mötley Crüe.

Ni kan läsa hela artikeln, som jag varmt rekommenderar, här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-09-21  14:03. Uppdaterad: 2008-09-21  14:03. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Systematisk tortyr på drogmisstänkta i Indonesien

I FNs senaste rapport om tortyr avslöjas omfattande tortyr mot drogmisstänkta i Indonesien.

UN

Manfred Nowak övervakar tortyr och annan grym, inhuman, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning för FN och skriver om den chockande rutinmässiga misshandeln av polis i landet på människor i häkten och fängelser anhållna för olika narkotikabrott.

Trots att rapporten, som innehåller intervjuer med flera tortyroffer publicerad i mars, är dyster läsning fokuserar den inte specifikt på narkotikapolitik men det kommer inte som någon överraskning att den största andelen av offer är narkomaner eller smålangare.

Övergreppen omfattar pengautpressning, läkarbehandling i utbyte mot information om andra drog-relaterade brott, framtvingande av bekännelser, vägran att dela ut mat och vatten, handfängslen utan advekat skäl, användandet av medicinska verktyg för tortyrmetoder, hot om avrättning, elektriska stötar, kvävning, låtsasrymningar, och annan förnedrande behandling.

"Indonesien har kriminaliserat tortyr i lagboken men det förekommer inte något uttryckligt förbud mot tortyr. Detta i kombination med avsaknad av procedurmässigt skydd mot tortyr och brist på oberoende övervakningsmekanismer samt en effektiv klagomålsprocedur har nästan resulterat i full straffrihet," skriver Nowak.

Trots detta hoppas man att rapporten och dess spridning ska förändra polisvåld och motarbeta brutalitetskulturen i landet och belysa människors okränkbara rättigheter, inklusive FNs egna mänskliga rättigheter mot diskriminering.

Även Brasilien uppmärksammas för sin polisbrottslighet i en annan rapport där den brasilianska polisen genom dödspatruller anklagas för att stå för en stor del av de 48.000 utomrättsliga morden som sker varje år. Korrupta polistjänstemän, som lever dubbelliv som vigilantes utanför rättssystemet, är inblandade i var femte mord.

FNs specialrapportörer extern länk har en speciell status att undersöka, granska och belysa frågor kring tortyr över hela världen genom faktafinnande resor, utfärda larmrapporter och göra historiska överblickar. Deras råd behöver dock inte lydas av nationer.

Av: Admin. Källa: TDPF & The Drug War Chronicle. Publicerad: 2008-09-21  14:02. Uppdaterad: 2008-09-21  14:02. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Holland godkänner privat kultivering i medicinskt syfte

I Holland har den högsta domstolen frikänt ett par som odlat cannabis hemma då kultiveringen var i medicinskt syfte.

Wim Moorlag som har multipel skleros och hans fru Klasiena Hooijers undgår därmed straff och domen innebär, enligt parets advokat ett prejudikat, d.v.s. att även AIDS- och cancerpatienter kan nu odla cannabis privat mot olika symptom utan rädsla från åtal.

Domstolen upprätthöll ett beslut från en lägre domstol utfärdat i oktober 2006 om att "ett illegalt arrangemang kan rättfärdigas om det görs utav nödvändighet under ovanliga omständigheter eller förhållanden."

NL

Redan idag finns det licensierade coffeeshop-systemet där vuxna människor kan inhandla upp till 5 gram/dag och inneha upp till 30 gram utan åtal. Privatpersoners försäljning och odling är dock fortfarande emot lagen, men från och med nu är det alltså lagligt att odla plantan själv utan licens om det är i medicinskt eller terapeutiskt syfte.

Morrlag kräver tre gram cannabis per dag, men kan inte köpa de produkter som säljs i coffeeshops då de kan innehålla skadliga bakterier, mögel och tungmetaller.

Apotek lagrar naturlig cannabis som patienter med ett recept kan inhandla men Moorlag upplevde vissa biverkningar från dessa sorter och bestämde sig för att odla sin egen. I ett åtal 2004 bötfälldes paret med 2400 kr.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & AP. Publicerad: 2008-09-18  14:07. Uppdaterad: 2008-09-18  14:07. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Rekordmånga amerikaner anhållna för marijuana

Polis anhöll rekordmånga amerikaner under 2007 för ringa narkotikabrott där cannabis var inblandat.

Efter att FBIs årliga brottsrapport extern länk släppts står det klart att 872,721 personer anhölls under 2007 (upp 5.2% från 2006), den största siffran som någonsin noterats av FBI.

Arrester för små mängder cannabis utgör nu nästan 47.5 procent av alla droganhållningar inom USA. 89 procent (775,138) gällde enbart personligt innehav, de återstående 11 procent (97,583) var för försäljning eller tillverkning, en kategorie som innehåller alla kultiveringsförseeleser, även dem som gäller odling för personligt eller medicinskt bruk.

Det är mer än alla anhållningar för våldsamma brott ihopräknade, inklusive mord, våldtäkt, dråp, rån och misshandel, menar kritiker till den amerikanska regeringens narkotikapolitik.

En cannabiskonsument anhålls varje 37:e sekund till en ofantlig kostnad (70-80 miljarder kronor årligen) för polis och rättssystemet. 2006 anhölls 829,625 amerikaner medan samma siffra för 2005 var 786,545 och sedan början på 90-talet har anhållningar tredubblats.

Trots detta har tillgång och efterfrågan knappt reducerats någonting eller ligger på samma nivå som tidigare år.

US marijuana arrests 2007

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2008-09-18  14:06. Uppdaterad: 2008-09-18  14:06. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


YouTube förbjuder videoklipp med "drogmissbruk"

YouTube, nätets största sajt för användargenerat videomaterial, har ändrar i sina användaravtal och förbjudit videoklipp med "drogmissbruk."

Uppdateringen kom i samband med en rad andra nya riktlinjer för innehåll extern länk, bl.a. omotiverade våldsskildringar, bombinstruktioner och hattal riktad mot någon sexuell eller etnisk minoritet, t.ex. terroristgruppers uttalanden eller träningsfilmer.

Riktlinjerna har däremot lämnats avsiktligt vaga och utan exempel för att göra raderingsprocessen snabbare. YouTube, som har närmare fem miljarder videovisningar i månaden, förlitar sig på deras användare att flagga för olämpligt material och gör sen en snabb bedömning om radering eller inte.

youtube

När det gäller videofilmer med illegala droger så är YouTube ett av mest populära forumen med tusentals av kanaler som visar personer påverkade i olika former. En populär trend är att att visa effekterna av den potenta Salvia divinorum plantan. Även cannabis är ett av YouTubes mest populära sökord.

Vad de nya reglerna får för konsekvenser är är oklart just nu, men cannabisvideokulturen online, vilket stor del huserar på YouTube, är definitivt i riskzonen. Även om det är osannolikt att man kommer att rensa ut alla filmer med cannabis i dess beskrivning.

Det är än så länge oklart hur YouTube kommer att hantera minderårigt drickande, patienter som röker laglig marijuana i deras delstat och en rad andra snåriga och kontroversiella frågor.

Av: Admin. Källa: Los Angeles Times Blogs & Resumé. Publicerad: 2008-09-18  14:05. Uppdaterad: 2008-09-18  14:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabismarknaden i Frankrike värd över 7 miljarder

Den årliga cannabismarknaden i Frankrike har värderats till mellan 7.1 och 7.9 miljarder kronor.

Det är French Monitoring Centre of Drugs and Drug Addiction tillsammans med National Institute for Medical Research och University of Paris som redovisar den ekonomiska statistiken i sin årliga rapport.

Konsumenters genomsnittliga årsutgifter på cannabis uppskattades till circa 1900 kr. Det är högre än samma summa för Nya Zeeland och Nederländerna som spenderar 1700 kr per person, men lägre än vad amerikaner pungar ut, en kostnad som ligger på 3400 kronor årligen.

frankrike

Män stod för 80-85 procent av den totoala utgiften och gruppen 15-24-åringar utgjorde den största delen av dagens franska cannabismarknad, mellan 57 och 60 procent.

De två metoderna man använt i studien Two ways of estimating the euro value of the illicit market for cannabis in France var uppskattningar baserat på rapporterad konsumtion såväl som utgifter på köp av cannabisprodukter.

Studien extern länk publiceras i Drug and Alcohol Review, September 2008.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2008-09-18  14:04. Uppdaterad: 2008-09-18  14:04. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


"Frivilliga" drogtester ett fiasko

Det omdiskuterade försöket med "frivilliga" drogtester i skolor inom Landskrona kommun ser ut att bli ett fiasko.

När Sandåkerskolan i Häljarp utanför Landskrona frågade elever vilka som skulle kunna tänka sig ställa upp så svarade bara 55 av 135 elever i åttan och nian ja. 22 elever har inte svarat än. Både föräldrarna och eleven måste godkänna deltagandet.

– Jag skulle själv inte utsätta mina barn för detta. Jag tror att många föräldrar tycker att det är onödigt, säger Eva Örtegren (s), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Landskrona.

Bara 58 elever, inte ens hälften, har godkänt drogtesterna som många anser är integritetskränkande. Dessutom hävdar många experter att det existerar andra strategier, som samtal, som ger bättre resultat.

urinprov

Drogtesterna som ändå kommer att genomföras på ett slumpvis urval bland högstadieelever tar plats på försök under hösten. Kontrollen sker med urinprov hos skolsköterskan.

Landskrona kommun är först i landet med att pröva "frivilliga" drogtester på en kommunal skola, men skolverket är kritisk och utreder om beslutet bryter mot någon lag. Deras beslut förväntas under hösten.

Uppdatering: Skolinspektionen kritiserar i sin granskning de s.k. "frivilliga" drogtester som Landskrona kommun infört. Enligt dess jurist, Frida Ericmats Rutgersson, kan man inte veta om de 15-åriga eleverna verkligen upplever det som frivilligt eller om de upplever ett grupptryck att vara till lags eftersom eleven står i beroendeställning.

Enligt inspektionen har kommunen inget stöd i lagen för testerna som av många uppfattas som obehagliga och integritetskränkande. Skolinspektionen förutsätter nu att drogtestandet upphör.

Av: Admin. Källa: Drugnews & Metro & SR Ekot. Publicerad: 2008-09-14  16:15. Uppdaterad: 2008-10-25  18:17. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


National Green Day

Cannabisaktivister kommer söndagen den 28 september att samlas runtom olika parker i Storbritannien för att markera 80 år av cannabisförbud i landet.

National Green Day arrangeras av Legalise Cannabis Alliance som kommer hålla picnics i London, Edinburgh, Coventry, Cardiff, Cambridge, Birmingham, Norwich, Plymouth och Wolverhampton bl.a. LCA uppmanar även andra organisationer och anhängare att förena sig med dem.

Klädseln bör vara av grön färg och klockslaget är satt till 13:00 (+1 Stockholm) och inställningen bör vara en av sorg och beklagan över de lagar som, enligt organisatörerna, straffar vuxna människor som inte skadar någon annan än sig själva istället för en festlig atmosfär.

National Green Day

- Inte bara har lagen misslyckats att reducera skador från cannabismissbruk, eller illegala droger generellt, den har ökat dem, säger talespersonen Ed Hayes.
- Lagen straffar dem som frivilligt väljer att odla deras eget och tvingar dem in i händerna på hänsynslösa och brottsliga langare som säljer förorenat gräs ofta tillsammans med annan narkotika till skyhöga priser.

Listan på deltagande parker kan laddas ner från LCAs forum extern länk.

Av: Admin. Källa: Legalise Cannabis Alliance. Publicerad: 2008-09-14  16:14. Uppdaterad: 2008-09-14  16:14. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Wikipedia startar sektion för narkotikapolitik

Det användargenererade uppslagsverket Wikipedia har öppnat upp en ny avdelning för att bättre hantera och rapportera om nuvarande och framtidens narkotikapolitik. Välkommen till WikiProject Drug Policy.

Projektet är menat samla information om olika regeringars policies på lokal, statlig och internationell nivå. Man kommer även täcka alternativ till dagens förbud- och straffspolitik som behandling, förebyggande arbete, utbildning, reglering, globala marknader, statistik och kultur.

Hittills har man samlat artiklar om bl.a. konventioner, utrikespolitik, organiserad brottslighet, klassifiering och utrotningsprogram såväl som flera framstående profiler inom detta komplicerade område.

Wikipedia

Du hittar projektet här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-09-14  16:13. Uppdaterad: 2008-09-14  16:13. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Godisbutik sålde mer än godis

Polis i Berlin har stängt ner en chokladbutik som distribuerade bl.a. cannabis-spetsade sötsaker.

Den 23-åriga ägaren av butiken i det trendiga östra Berlin-distriktet Prenzlauer Berg, känt för dess pulserande nattliv, omhändertogs misstänkt för försäljning och langning av narkotika.

choklad

I affären fann polisen stora mängder choklad och godisklubbor tillagade med cannabis och magiska svampar. Totalt konfiskerade man 70 påsar av tillspetsat godis, inklusive flera burkar av honung med illegala ingredienser.

Polisen anhöll även en kund efter att personen försökt göra ett köp i samband med razzian.

Av: Admin. Källa: Reuters. Publicerad: 2008-09-14  16:12. Uppdaterad: 2008-09-14  16:12. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Gratis nedladdning av magasin för patienter som använder cannabis

Den kanadensiska tidskriften om medicinsk marijuana, Treating Yourself, har släppt sitt näst senaste nummer gratis på nätet för nedladdning och läsning.

Journalen skrivs av patienter för patienter och förser information till användare om var man hittar de bästa fröna, olika kultivieringsmetoder och hälsosammare intagsalternativ.

TY har givits ut sedan augusti 2005 och innehåller mängder med information om medicinsk marijuana, strains, medicinska framsteg, studier, intervjuer, juridik och aktivism.

Det går att prenumerera på tidningen genom att skicka in din beställning via snigelpost med korrekt summa, men de har för vana att lägga ut lite äldre nummer på nätet för dem som inte har den möjligheten.

Ladda ner #12, sommarnumret 2008 på 99 sidor, här extern länk. På denna sida extern länk kan du även ladda ner de tidigare 11 numren i PDF-format.

Treating Yourself

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2008-09-14  16:11. Uppdaterad: 2008-09-14  16:11. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: LA Confidential

En strain från Afghanistan som blev populär på marknaden i Los Angeles på 90-talet. Genom låtar från rappare som Snoop Dogg, Method Man och Cypress Hill gjordes den sedan världskänd.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Liten till storleken (högst 30 cm på höjden) med popcorn-liknande knoppar vid blommning och med så mörkgröna blad att de nästan ser svarta ut.
Arom/smak:Kryddig och rökig hasch-liknande smak som påminner om muskotnöt.
Rus:Ett starkt, djupt, frodigt, trippigt och "drömmigt" rus.
A.k.a.:-
Blommar:46-56 dagar.
Producent:DNA Genetics extern länk
Sativa/Indica:0% / 100%.
Genetik:♂ California Indica x ♀ Afghan Indica.
Utmärkelser:2:a (2005) och 3:a plats (2006) i Indica-klassen vid High Times Cannabis Cup; 1:a plats International Cannagraphics Cup Indica 2005; 1:a plats IC420 Breeders Cup Indica 2005; 1:a plats Vegas Cup 2007; 3:e plats Kush Cup 2006; Top 10 Strain Of The Year High Times Magazine (2006).
Medicinska egenskaper:Sömnlöshet och smärta.
Inomhus/utomhus:Ja / Ja.
Ursprungsland:NL Holland.
Annat:Att odla färre plantor i olika stadier är lämpligt för maximal skörd. Är resistent mot mjöldagg vilket gör den lämplig för nybörjare.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2008-09-14  16:10. Uppdaterad: 2008-09-14  16:10. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


World Forum Against Drugs vill stärka narkotikakonventionerna

World Forum Against Drugs

Mellan den 8-10 september pågår den största internationella narkotikakonferensen hittills i Sverige.

Över 600 deltagare från 80-talet länder samlas i Stockholm för World Forum Against Drugs extern länk (WFAD) där den med högst profil säkerkligen kommer att bli USAs drogtsar, den kritiserade John Walters.

WFAD är ett initiativ av elva svenska drogrestriktiva föreningar. Avsikten är att bilda ett internationellt nätverk av liknande grupper för att i framtiden fortsätta mötas, lära av varandra och samla kraft på nya Word Forum-möten.

Årets program fokuserar bl.a. på fakta och myter kring cannabis, länken mellan narkotika och människotrafficking, miljöförstörelse och krig, den ökande försäljningen av droger via internet, förebyggande arbete och drogfri rehabilitering.

I samband med konferensen kommer även en deklaration som uttrycker stöd för de nuvarande nakotikakonventionerna att antas. Ett dokument som ska överlämnas i tid för FN:s utvärderingsmöte Ungass om narkotika våren 2009 i Wien. Detta dokument innehåller bl.a. formuleringar som t.ex.:

9. All forms of differentiation between so-called "soft" and so-called "hard" drugs must cease.
10. Commercial outlets for illicit/psychotropic drugs, including coffee shops, and other open drug markets or drug scenes in Europe, must be closed immediately.
13. We denounce so-called "medical marijuana" policies where marijuana is used as a "medicine", contrary to the Conventions, without such use first being approved by the competent regulatory authority of a nation and its usefulness recognized by the medical community.

Uppdatering: Läs gärna denna extern länk respons från läkaren och harm-reduction förespråkaren Alex Wodak som svarar på en uppmaning att stödja WFADs deklaration.

Av: Admin. Källa: Drugnews & The Local & ReageraMera. Publicerad: 2008-09-05  17:47. Uppdaterad: 2008-09-24  18:05. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Oändligt krig mot droger [musikvideo]

Det amerikanska radiokanalen The Drug Truth Network, som leds av prästen Dean Becker och som är starkt kritisk till WOD, har publicerat en sång i protest mot det 93-åriga narkotikakriget, Eternal War av Adult Users.

Radioversionen extern länk i WAV och MP3 format finns också som video av vilket du kan se resultatet nedanför.

Av: Admin. Källa: Drug Truth Network. Publicerad: 2008-09-08  17:46. Uppdaterad: 2008-09-08  17:46. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Drugsmart.com fyllde 10 år på nätet

Den svenska narkotikaupplysningssajten Drugsmart extern länk har fyllt 10 år på nätet.

Drugsmart.com

Drugsmart som främst vänder sig till unga mellan 13 och 19 år och personer i deras närhet initierades av dåvarande socialministern Margot Wahlström (s) 1998 som en reaktion mot "drogliberala" budskap på internet, ökade drogproblem och som en kunskapssajt. Idag finns Drugsmart.com placerad i CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings, regi.

- På den tiden var 90 procent av svenska hemsidor om droger liberala och övriga var ganska tråkiga. Vi ville med saklig och pålitliga fakta nå unga med en fräsch, aptitlig sajt, berättar Mia Sundelin som varit redaktör tillsammans med Sofia Modigh ända från starten.

Idag får man omkring 100.000 besökare varje månad och en anledning till dess succé ligger i att ungdomar kan ställa frågor och oftast få expertsvar inom 24 timmar. Man är också verksam med andra aktiviteter och skolprojekt.

För att fira händelsen hölls nyligen ett festkalas på Nalen i Stockholm där gamla och nya medarbetare, samarbetspartners och vänner, byråkrater och beslutsfattare samlades.

Längre fram planerar man genom nytt finansiellt stöd kunna erbjuda barn till missbrukare chattutrymme och stöd.

Av: Admin. Källa: Drugnews. Publicerad: 2008-09-08  17:45. Uppdaterad: 2008-09-08  17:45. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Nya riktlinjer för dispensärer i Kalifornien hyllas av patienter och polis

Nya riktlinjer för medicinsk marijuana i Kalifornien har nyligen annonserats ut av delstatens högsta rättsmyndighet.

Statsåklagare Jerry Brown har för första gången sedan lagen röstades igenom 1996 kommit ut med ett utkast av restriktioner och rekommendationer som ska reglera dispensärsystemet och se till att patienter och kooperativ håller sig inom lagen. Det kan betyda att hundratals dispensärer tvingas stänga.

Kalifornien är unikt när de gäller de delstater som har lagar som tillåter läkarcannabis i och med att man var först och begick en del misstag i utformningen av lagen, vilket betydde att dispensärsystemet idag hamnat i förvirring, däribland en del butiker som opererar enbart för ekonomisk vinning.

Kalifornien

Direktivet på 11 sidor förser polisen med råd när de ska agera och förhoppningsvis hålla de federala myndigheterna borta. Avsikten är att uppmuntra korrekt identifikation, skydda legitima patienter, vårdgivare, odlingar och dispensärer från anhållning och urskilja de illegala odlarna och kriminella mellanhänderna.

Inte heller tillåts kooperativ eller patientkollektiv köpa deras marijuana på den svarta marknaden, utan de uppmuntras odla den själva. Mängden torkad marijuana har en gräns på ca 225 gram och sex mogna (eller 12 omogna) plantor.

Enligt Brown ska guiden ses som en klargörande vägkarta eller sköld mot den federala narkoptikapolisen som fortsatt att motarbeta Kalifornien med räder och rättegångar eftersom federal lagstiftning inte erkänner läkarcannabis. Polis får därmed inte anhålla patienter med den rätta dokumentationen eller beslagta cannabis under federal lag.

Alltsammans betyder att produktionen av läkarcannabis skyddas av lagen om de agerar ideellt, alltså inte för ekonomisk vinning, och dokumenterar och redogör för sina plantor.

Riktlinjerna har i stort sett fått beröm av både patienter och polisen i en rätt osannolik koalition.

Av: Admin. Källa: NORML & Los Angeles Times. Publicerad: 2008-09-05  14:16. Uppdaterad: 2008-09-05  14:16. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Brittiska sjömän testade positivt

18 sjömän på ett brittiskt krigsfartyg, som bl.a. har till uppgift att bekämpa narkotikasmuggling i Sydatlanten, har testat positivt för kokain vid rutinkontroller.

Media uppger att händelsen förmodligen är det enskilt största tillslaget mot den egna personalen i den brittiska flottans historia.

Enligt det brittiska försvarsministeriet utfördes de obligatoriska drogtesterna ombord HMS Liverpool när sjömännen varit på landpermission i Brasilien.

En intern utredning har nu iscensatts. Rutinstraff för serviceman som misslyckas med ett drogtest är avsked.

HMS Liverpool, som har en besättning på 240, hade just deltagit i en övning utanför det brittiska territorium Island of South Georgia och brukar patrullera Sydatlanten och speciellt Falklandsöarna.

Så sent som 2005 deltog skeppet i operationer mot drogsmuggling runt de karibiska öarna.

HMS LiverpoolHMS Liverpool.

Av: Admin. Källa: ReageraMera & Reuters. Publicerad: 2008-09-05  14:15. Uppdaterad: 2008-09-05  14:15. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Starkt stöd för MM i Australien

De flesta australiensare stödjer användning av cannabis som läkemedel.

I 2007 års hushållsundersökning extern länk över drogvanor svarade nästan 70 procent (68.6) att de stödjer legalisering av cannabis för medicinska ändamål. Ännu högre var siffran för dem som stödjer kliniska studier av cannabis. Nästan 75 procent godkände den idén.

Ungefär 20% av männen och 15% av kvinnorna uppgav även att de använt cannabis de senaste tolv månaderna. Fler än 23,000 personer över 12 år utfrågades över deras personliga användning och attityder till narkotika.

Australien

De flesta invånare såg även positivt på skadereduceringsåtgärder som sprututbyten, som mer än 65% stödde. Nästan 50% av svarande godkände av övervakade sprutrum för tunga och kroniska missbrukare. Däremot stödde bara 33% heroinutdelningsterapi medan 68% stödde underhåll med metadon.

När det gäller stöd för avkriminalisering för rekreationskonsumtion av cannabis var det bara 21 procent som var för, ner från 27% då mätningen gjordes 2004.

Av: Admin. Källa: AAP. Publicerad: 2008-09-05  14:14. Uppdaterad: 2008-09-05  14:14. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny data visar lägre marijuanapotens

Ny data visar att potensen hos den brittiska polisens cannabisbeslag har sjunkit, vilket ifrågasätter en av regeringens huvudargument för att återklassifiera drogen från Klass C till Klass B.

Statistik från Forensic Science Service (FSS), ett statsägt företag som förser kriminaltekniska tjänster till bl.a. regeringen och polisstyrkor, visar att den kollektiva styrkan på marijuana, inklusive "skunk"-sorterna, har sjunkit från 12.7% till 9.5% sedan 2004, när drogen först nedklassifierades.

THC mättes till 13.5% under 2005 och 11.3% under 2006 före nedgången 2007. Det betyder att prov insamlade av polis är nu svagare än när f.d. inrikesminister David Blunkett beslutade om nedgraderingen 2004.

THC potens

Experter börjar nu tvivla på andra kontroversiella påståenden som regeringen gjort rörande den gällande narkotikapolitiken, t.ex. den påstådda länken mellan cannabis och mental sjukdom.
- Fynden förlöjligar beslutet att omklassifiera cannabis och regeringens omfattande anspråk att basera deras policy på vetenskaplig forskning, säger David Porteous, kriminologiföreläsare från Middlesex University.

När inrikesminister Jacqui Smith meddelade regeringens intentioner att återigen höja straffen för små innehav av cannabis i maj beskrev hon i underhuset av det brittiska parlamentet hur potensen i marijuana "ökat nästan tredubbelt sedan 1995."

Enligt regeringen håller man kvar vid sitt beslut och säger att tidigare studier har visat på en ökad potens. Däremot finns det lika många studier som pekar på motsatsen, inklusive regeringens egna Advisory Council on the Misuse of Drugs som rekommenderade att cannabis bör stanna kvar i Klass C och som noterade att ungas användning har fallit med nästan 20 procent sedan 2004.

Av: Admin. Källa: Guardian. Publicerad: 2008-09-05  14:13. Uppdaterad: 2008-09-05  14:13. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Nedtystning av icke statligt godkända åsikter

En av medlemmarna ur LEAP kastades ut från en poliskonferens för att han uttryckte en åsikt som gick tvärtemot den amerikanska regeringen.

LEAP extern länk är en organisation med över 10.000 medlemmar som motsätter sig narkotikaförbudet, med hopp om att reducera överdoser, sjukdomar, brott och beroende samtidigt som man sparar miljarder av kronor, så de är vana att möta kritiska röster och debattera för sin sak.

Men när den pensionerade polisdetektiven Howard Wooldridge från Law Enforcement Against Prohibition satte upp sitt stånd på National Asian Peace Officers Association (NAPOA) i Crystal City, Virginia, anade han aldrig att andra polisorganisationer skulle vilja tysta ner deras budskap.

Men det var precis vad som hände i slutet av augusti, detta trots att man deltagit i 37 andra liknande konferenser över hela världen utan några som helst problem.

LEAP

Det verkar som om att Reagan Fong, NAPOAs president, agerade efter påtryckningar från federala narkotikapolisföreningar, DEA och kustbevakningen, som var missnöjda med att behöva bli emotsagda under konferensen.

Trots att incidenten gick artigt till och LEAPs infobord avlägsnades före andra dagens möten representerar den en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten, enligt LEAPs ansvariga, speciellt om beslutet togs av myndighetspersoner.

NAPOA och Fong har hittills vägrat att bemöta LEAPs begäran för en förklaring och en ursäkt.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle & LEAP. Publicerad: 2008-09-05  14:12. Uppdaterad: 2008-09-05  14:12. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk musikjournalism

Expressens rapporter briljerar i denna intervju extern länk med den franska musikern Sébastien Tellier, 33, när han nyligen besökte Stockholm och spelade på Debaser.

- När rökte du hasch senast?
- Just före kvällens gig. Två timmar sen kanske.
- Okej, vi byter ämne.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-09-05  14:11. Uppdaterad: 2008-09-05  14:11. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Hemmadrogtester saluförs i danska mataffärer

Drogtest

Den danska livsmedelskedjan Netto har som första butik börjat sälja narkotikatester för hemmabruk.

Testerna kostar 60 svenska kronor och kan avslöja de allra vanligaste drogerna som cannabis och kokain. Nettos svenska motsvarighet har däremot inga planer på att följa grannlandets exempel.

Enligt Netto gör man samhället en tjänst genom att tillhandahålla drogtestet för oroliga föräldrar och visar samtidigt att deras verksamhet ligger i framkant när det gäller nya produkter.

Men många missbruksexperter varnar för initiativet som de menar riskerar urholka förtroendet.
- Det största problemet med sådana här tester är tillitssprickan som uppstår mellan ungdomar och föräldrar, säger Henrik Rindom, dansk expert på missbruksfrågor.

Rindom vill istället se att föräldrar sätter sig in hos olika ungdomskulturer och ger dem bra argument för att säga nej. Även barnrättsorganisationer är eniga om att drogtester inte är lösningen.

Det finns också en märkbar felprocentrisk hos de billigaste testerna som Netto marknadsför. Morten Kaas, direktör för Netto, medger också att reaktionerna har i vissa fall varit häftiga och man har tvingats plocka ner produkterna i vissa butiker när klagomålen blivit för negativa.

Av: Admin. Källa: DN & Politiken.dk. Publicerad: 2008-09-05  14:10. Uppdaterad: 2008-09-05  14:10. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑