Nyheter för mars månad 2008

Motionen Gör Plats För Grova Brottslingar [video]

Den öppet homosexuella demokratiska representanten Barney Frank avslöjade nyligen att han planerar att introducera lagstiftning som avlägsnar alla kriminella straff för personligt vuxet innehav av cannabis. Han gjorde uttalandet på komikern och cannabisrökaren Bill Mahers debattprogram Real Time w. Bill Maher.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-03-30  18:18. Uppdaterad: 2008-03-30  18:18. Avdelning: Kultur, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Norge öppnar för medicinsk cannabis

Försäljningen av läkemedel med verksamma ämnen från cannabis är inte godkända i Norge, men landets läkemedelsverk bekräftar att smärtpatienter kan individuellt godkännas trots detta.

- Vi har godkänt några ansökningar av medicin som innehåller delta-9-tetrahydrocannabinol, det ämne som är mest verksamt i cannabisplantan, säger överläkare Steinar Madsen.

Norge

Några patienter med nervsmärtor i förbindelse med MS (multipel skleros) har också fått medicinen Marinol, som innehåller den aktiva kemikalien THC, men på syntetisk väg.

Madsen understryker att andra behandlingsformer måste först ha prövats och misslyckats för att få chansen att skriva ut pillren.

Både Finland och Sverige tillåter redan individuell beprövning av ansökningar om användning av de kontroversiella cannabis-baserade läkemedlen.

I Sverige får sju smärtpatienter, majoriteten med ms-diagnos, Sativex, cannabis i sprayform, men i Norge har inte läkemedelsverket gett något tillstånd till bruk av denna form av cannabisterapi än.

Av: Admin. Källa: NRK. Publicerad: 2008-03-30  18:12. Uppdaterad: 2008-03-30  18:12. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Öl vs. Marijuana [video]

Lewis Black nya tv-show Root of All Evil tog häromdagen upp cannabis. I programmet debatterar två komiker mot varandra, om en sak eller person, om vad som är farligast. I detta filmklipp möts öl och marijuana.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-03-30  18:08. Uppdaterad: 2008-03-30  18:08. Avdelning: Kultur, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Hampaförbudet i USA skadar miljön

Förbudet på industrihampa i USA skadar miljön, enligt en ny studie.

Hampa är ett kostnadseffektivt och miljövänligt substitut för polyester, bomull, fiberglass och betong menar Reason Foundation som undersökt hampans potiential i andra länder och de områden som vore aktuella för användning i Amerika.

Trots att oljan bara blir dyrare och dyrare och är långtifrån miljövänlig vägrar de amerikanska myndigheterna deras bönder att odla hampa som skulle kunna användas för att t.ex. producera biobränslen som cellulosartad etanol, menar man.

Reason

"Hampa kräver mindre energi att utvekla till produkter. Den är mindre giftig att preparera. Och den är lättare att återanvända och mer nedbrytbar än konkurrerande grödor och produkter," säger Skaidra Smith-Heisters, policyanalyst vid Reason Foundation och författare till studien.

Studien avslöjar bl.a. att det krävs sex gånger mer energi för att tillverka polyesterfiber än att odla hampa. Bomull är en av de mest vatten- och bekämpningsmedel-intensiva grödorna i världen. Hampans naturliga motstånd mot ogräs och ohyra reducerar däremot drastiskt mängden insektsmedel.

Skälet till myndigheternas bångstyrighet går att finna i hampans släktskap med marijuana och den föråldrade synen på de två samt den okunskap som detta medfört.

Inte bara förbjuder den amerikanska regeringen hampakultivering. Man subventionerar direkt andra grödor som är miljömässigt underlägsna. Majs, vete, bomull och tobak fick tillsammans 617 miljarder dollar i jordbruksstöd mellan 1995-2005.

Hela rapporten, Illegally Green: Environmental Costs of Hemp Prohibition, finns att läsa online extern länk (summering extern länk).

Reason Foundation är en ej för ekonomisk vinning amerikansk tankesmedja känd för sin kamp för fria sinnen och fria marknader.

Av: Admin. Källa: Reason. Publicerad: 2008-03-28  17:48. Uppdaterad: 2008-03-28  17:48. Avdelning: Miljö, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Sveriges första cannabismagasin

High Times, Cannabis Culture och Weed World har fått konkurrens från Sverige.

För Cannabladet, som är en svensk pdf-baserad gratis e-tidning om landets favoritört, har nämligen kommit ut med sitt allra första nummer.

Cannabladet är tänkt som en skrift för dig som är intresserad av cannabiskulturen eller vill få en inblick i dessa kretsar. Innehållet består av kunskap och information ifrån alla världens hörn och kommer sannolikt att utvecklas ytterligare under 2008.

Cannabladet

Första numret innehåller bl.a. de tio bästa stoner-filmerna, stonerhumor, recept på cannabissmör, tillsammans med fasta inslag som strain-profiler, nyheter, coffeeshop-recensioner, historia, insändare, kalendarium, nya prylar, recensioner och inskickade budfoton.

Man skickar även ut tryckta exemplar till t.ex. statsministern, justititeministern, kulturministern och liknande samt till vissa medier. Det är också möjligt att projektet utökas vidare i framtiden i tryckt form med möjlighet att prenumerera.

Folk med intresse uppmanas även att skicka in egna bidrag för publicering. Nästa nummer förväntas i slutet av sommaren.

Du kan ladda ner tidningen här extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-03-28  17:42. Uppdaterad: 2008-03-28  17:42. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Överdriven alkoholkonsumtion ökar risk för bröstcancer

Kvinnor som dricker mer än de rekommenderade alkoholvolymerna har en 50 procent större risk att utveckla bröstcancer, enligt det brittiska hälsodepartementet.

En ännu inte släppt studie från myndigheten säger att kvinnor som dricker mer än 14 enheter (10 milliliter) alkohol per vecka riskerar en avsevärd ökad cancerrisk.

Än en av orsakerna som noteras i rapporten är att personer inte har någon aning om hur mycket de dricker och har därför ingen vetskap om volymen. Ett annat skäl är de mer populära starkare alkoholsorterna och större glas lurar många att tro att de dricker mindre alkohol än de egentligen gör.

Den brittiska regeringen planerar en massiv reklam- och informationskampanj för att informera om de nya farorna, speciellt för medelålders kvinnor som underskattar deras drickande.

- Efter vår informationskampanj kommer det inte finnas något tvivel om påverkan av tungt drickande kan ha på hälsan, säger hälsominister Dawn Primarolo.

Vinglas

Enligt nuvarande cancerforskning orsakar alkohol circa 2.000 fall av bröstcancer varje år. Andra hälsorisker med farligt hög alkoholkonsumtion hos kvinnor är leverskador, oplanerad graviditet och spräckta urinblåsor.

Av: Admin. Källa: BBC. Publicerad: 2008-03-28  17:36. Uppdaterad: 2008-03-28  17:36. Avdelning: Vetenskap, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Sex nya beståndsdelar av cannabis upptäckta

Forskare vid University of Mississippi i USA har funnit och identifierat sex nya molekyler i cannabis-plantan.

Av de sex nya molekylerna är fyra cannabinoider av typen CBG (cannabigerol), som är känd för att kunna sänka blodtrycket hos människor.

CBG är en typ av cannabinoider som inte är psykoaktiva och återfinns i större utsträckning och koncentrationer i Indica-varianter, snarare än i THC-centrerade sativa-sorter.

Isolering av de nya metaboliterna (produkt av ämnesomsättningen) gjordes från en högpotent variant av en Cannabis sativa L-planta.

De sex nya kemikalierna är:

(±)-6,7-trans-epoxycannabigerolic acid
(±)-6,7-cis-epoxycannabigerolic acid
(±)-6,7-cis-epoxycannabigerol
(±)-6,7-trans-epoxycannabigerol
5′-methyl-4-pentylbiphenyl-2,2′,6-triol
7-methoxycannabispirone

De nya phytokemikalierna (kemiska ämnen utvunna från plantor och frukter) läggs till de redan 60 andra cannabinoider som utvunnits ur cannabisplantan.

Presentation extern länk av de nya substanserna publiceras i journalen Natural Products Chemistry.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2008-03-25  18:41. Uppdaterad: 2008-03-25  18:41. Avdelning: Vetenskap, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


SMS mot räder i Kalifornien

Aktivistorganisationen Americans For Safe Access (ASA), som kämpar för fri tillgång för cannabis åt patienter och att främja forskning på området, har utvecklat ett meddelarsystem för att underrätta om polisräder mot dispensärer.

ASA har varit väldigt aktiva med att motarbeta DEAs hänsynslösa krig i Kalifornien där medborgarnas vilja och statlig lag har ignorerats av den drogbekämpande federala myndigheten.

Det senast året har DEA systematiskt angripit affärsidkare som distribuerar medicinsk cannabis till patienter med recept från läkare. ASA har som svar på detta tagit fram varningssystemet Raid Alert extern länk som snabbt via sms ska varna både butiksägare, aktivister och patienter om razzior från DEA.

mobil

Servicen är regional, vilket betyder att den bara meddelar om aktioner i det område man är intresserad av, t.ex. Sacramento, San Diego eller Orange County.

Målet med 'cannabisms' är förutom att bistå deras medlemmar, också snabbt och effektivt kunna organisera gräsrötter som kan hejda och sakta ned de federala räderna på patienter och vårdgivare.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2008-03-25  18:33. Uppdaterad: 2008-03-25  18:33. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Aktivister för MM fick fem år var

Ett par i Kalifornien som försett medicinsk marijuana till patienter har dömts till fem år i fängelse.

Läkaren Marion "Mollie" Fry, och hennes make, Dale Schafer, advokat, fälldes i augusti för att ha odlat och sålt marijuana. Enligt paret följde de delstatens lagstiftning som legaliserat användning av plantan för medicinska ändamål.

Enligt Schafer, som också amvänder cannabis mot blödarsjuka och ryggsmärta, angreps hans fru av de federala myndigheterna för att hon skrev ut marijuana till patienter under Compassionate Use Act från 1996. Fry, en överlevare av bröstcancer, använde marijuana för att behandla de plågsamma biverkningarna från sin kemoterapi-behandling.

Marion Dale Schafer och Marion "Mollie" Fry.

Åklagare i fallet hävdar paret var motiverat av girighet, men under rättegången förbjöds juryn att informeras om medicinskt behov eftersom det federala systemet inte erkänner medicinsk marijuana.

Domaren Frank C. Damrell Jr. sa under avkunnandet av domen att federal lagstiftning lämnade honom med inget annat val än att ålägga det obligatoriskt långa fängelsestraffet.

Om straffskalan var upp till honom skulle straffet ha varit betydligt mindre. "Detta är en tråkig dag, en hemsk dag," var domarens kommentar.

Paret, som har vårdnaden om två barn och ett barnbarn, är fria tills vidare medan de överklagar domen.

Av: Admin. Källa: The Sacramento Bee & KCRA 3 News. Publicerad: 2008-03-23  16:16. Uppdaterad: 2008-03-23  16:16. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hälsosamfund säger FNs narkotikakontroll kränker deras egna stadgar

En koalition av hälsoorganisationer har publicerat en rapport som anklagar förenta nationernas kamp mot narkotika för att inte följa sitt eget charter för mänskliga rätigheter.

Grupper som International Harm Reduction Association, Human Rights Watch och Canadian och HIV/AIDS Legal Network anser principen om mänskliga rättigheter ska ha företräde över andra konventioner och fördrag inom FN.

Historiskt sett har hållningen att förbjuda och straffa användandet av vissa droger drivit det internationella tillvägagångssättet av drogkontroll och dominerar idag de flesta länders program, vägledd av de tre narkotikakonventionerna.

IDCP

"Denna attityd försvaras vanligtvis med moralistiska beskrivningar som demoniserar och avhumaniserar människor som använder droger som ett 'samhällsont' som hotar folkhälsan och staten. Människor som ofta utestängs från den allnänna sfären av mänskliga rättigheter," skriver man i rapporten Omkalibrering av Regimen: Behovet för ett närmande baserat på mänskliga rättigheter inom den internationella narkotikapolitiken (pdf extern länk) och fortsätter:

"Denna attityd, och medföljande tillämpning och praktik, befäster och förvärrar systematisk diskriminering mot människor som använder droger och resulterar i omfattande, varierande och allvarliga brott mot de mänskliga rätigheterna."

"Denna grupp är sårbara för en rad kränkningar som polisövergrepp, massinspärrning, utomprocessuella avrättningar, och nekad sjukvård."

"Å ena sidan arbetar man för att främja mänskliga rättigheter och utöka det skyddet, på den andra sidan är man ansvarig för att upprätthålla och utöka de internationella narkotikaregimerna, samma system som lett till förnekandet av mänskliga rättigheter för människor som använder narkotika," skriver man.

Rapporten fördömer även illegala kemiska besprutningar av bönders marker för att förstöra illegala skördar, miljöförstöring och hälsorisker som följer i dess fotspår och attacker på inhemsk befolkningar och kulturer.

Av: Admin. Källa: IDPC & LouiseP.com. Publicerad: 2008-03-23  16:10. Uppdaterad: 2008-03-23  16:10. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


DEA startar lekstuga

Den amerikanska narkotikapolisen DEA (Drug Enforcement Agency) har öppnat upp ett fantasiläger för medborgare för att lära dem om det farliga arbete deras agenter gör.

Medborgarakademin är menat att ge en insikt in i agenternas vardag och höja pr för byrån. Under de militariserade övningarna får vanliga medborgare, mestadels medelålders och välbärgade vita män och kvinnor, prova på simulerade räder med laservapen och göra snabba livsviktiga bedömningar att skjuta eller inte skjuta på prickskyttsbanan.

DEA Camp

Kritiker till programmet menar att det är "omoraliskt att lära folk hur man skjuter andra människor" för offerlösa brott för vilket narkotikabrott faller in under. Flera misslyckade och uppmärksammade drogräder i USA har på den senaste tiden också resulterat i att oskyldiga skjutits ihjäl när man gjort intrång i fel hus eller lägenhet.

- Målet är förmedla DEAs namn, image och vad vi gör ut till världen och allmänheten, säger Timothy Landrum, chef över DEAs operationer i Los Angeles om utbildningen, som är 10 lektioner lång och varar i åtta veckor.

Av: Admin. Källa: Chronicle Blog & MyFox LA. Publicerad: 2008-03-23  15:58. Uppdaterad: 2008-03-23  15:58. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Domare friade patient som odlade cannabis på vårdhem

En domare i den norr-västra spanska staden Ferrol har frikänt en patient som odlade och använde cannabis som smärtlindring på sitt vårdhem.

Domaren sa i sitt beslut att den åtalade patienten som använde örten mot spastiskhet (när muskler drar sig samman oavbrutet) och smärta från en ryggmärgsskada inte begick något brott mot folkhälsan eller säkerhetsföreskrifter för allmän hälsa.

I Spanien är det lagligt att odla cannabis för personligt bruk på sin egen egendom, även för rekreationell användning. Men 32-åriga Juan Manuel Rodríguez kultiverade inte cannabis i sitt hem, utan på ett vårdhem som drivs av den allmänna hälso-och sjukvården. Som ett resultat hamnade han i konflikt med vårdhemmets chef som tog avstånd från hans växter och kritiserade detta.

Domstolen erkänner därmed patienters rättighet till medicinsk marijuana, även om platsen för kultivering inte är personens egna hem.

Spanien

Spaniens regering har nyligen bekräftat cannabis medicinska fördelar för vissa sjukdomar. Den senaste utfärdade läkemedelsplanen från hälsodepartementet säger att "cannabis terapeutiska potiential har granskats noggrannt" och att "det finns vetenskapliga bevis för dess effektivitet mot illamående och kräkning vid cancerbehandling, aptitförlust hos aids-sjuka och neuropatisk smärta från MS."

Rodríguez har en egen webbsida (på spanska) här extern länk.

Av: Admin. Källa: La Voz de Galicia & IACM & Plan Nacional sobre Drogas. Publicerad: 2008-03-20  17:53. Uppdaterad: 2008-03-20  17:53. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Snälla Mr. Costa förklara varför nederländernas cannabiskonsumtion är lägre än övriga Europa [video]

Detta är ett videoklipp som behöver uppmärksamhet framförallt i Sverige.

Videoklippet är från det just avslutade mötet mellan frivillighetsorganisationer och FN:s drogkontor om framtidens narkotikapolitik. En chans för FN:s högsta chef på narkotikabekämpning, Antonio Maria Costa, att lyssna och få intryck från gräsrotsorganisationer och andra.

En av dem som ställer en fråga är den holländska psykiatrikern Frederick Polak som vill veta varför nederländernas cannabiskonsumtion är lägre än övriga Europa och vad det säger om förbudsmodellen.

Svaret och tonen från Costa är häpnadsväckande.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-03-20  17:49. Uppdaterad: 2008-03-20  17:49. Avdelning: Media, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Folk med hjärtproblem avråds från cannabis

Personer mer hjärtproblem avråds redan från tobak, fetma och alkohol eftersom det anses förvärra problemet. Nu har en preliminär studie gjorts som visar att det samma gäller cannabis.

Eftersom data saknas rörande cannabis och hjärtinfarkt har Kenneth Mukamal från Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston utfört en enkätstudie och uppföljning av nästan 2000 hjärtpatienter på sjukhuset mellan 1989 och 1994.

Hjärta

Efter justering var marijuana associerad med en tre gånger högre risk av dödsfall från hjärt- och kärlsjukdom efter en akut hjärtinfarkt. Ju mer cannabis som konsumerades desto större var risken.

Det var däremot svårt för forskarna att avgöra om cannabis verkligen var orsaken till dödsfall från hjärtproblem om patienten var döende i en annan sjukdom, t.ex. aids, och använde cannabis för smärtlindring och ångest.

Antalet studerade fall var liten och mer forskning behövs vilket gör att det inte går att säga definitvt, men patienter med hjärtproblem bör helst undvika långvarig konsumtion av cannabis.

Tidigare studier har visat på en negativ kardiovaskulär påverkan som kan utgöra en ökad risk, speciellt för äldre vuxna och personer med hjärtsjukdom, p.g.a. en ökad hjärttakt och exponering för koloxid. Annan forskning har visat på positiva effekter på åderförkalkning och cannabinoiders roll i det immunologiska systemet.

Studien publiceras i mars-numret av American Heart Journal.

Av: Admin. Källa: TheHeart.org. Publicerad: 2008-03-20  17:45. Uppdaterad: 2008-03-20  17:45. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Marijuana som LPs [video]

En tillbakablick till 1979 och ett arkiverat nyhetsinslag rörande ett smugglingsförsök in i Kanada med jamaikansk cannabis ihoppressad för att se ut som LP-skivor.

Av: Admin. Källa: Boing Boing. Publicerad: 2008-03-20  17:39. Uppdaterad: 2008-03-20  17:39. Avdelning: Media, Video.

Skriv ut

Upp ↑


"Marijuana får dig att sälja dina barn..."

Detta är ett brev från den demokratiska senatorn (Iowa) Tom Harkin som svarar på ett brev från en väljare som skrev till honom och undrade varför medicinsk marijuana fortfarande är emot lagen. Detta är det brev han fick tillbaka.

Kära XXXX


    Tack för att du kontaktar mig. Jag uppskattar alltid brev från mina väljare.

    Marijuana är alltid den drog som väljs ut för legalisering. Emellertid är marijuana inte den rekreationsdrog som många tror. En studie från Drug Abuse Warning Network visade att antal marijuanarelaterade uppsökningar hos akutmottagningar nu nått samma nivå som kokain. Som statistiken visar har marijuana ofta dödliga konsekvenser.

    Jag är lika oroad över en annan studie som visade att nästan en tredjedel av barn i åttonde klass prövat marijuana. Som far till två döttrar, stör det mig att barn utsätts för droger vid en sådan ung ålder. Jag är oroad över att denna drog bara kommer att öka antalet barn som får tillgång till dess skadliga effekter.

    Offren av kriget mot narkotikan är många - det lilla barnet vars föräldrar är så beroende av illegala droger att de säljer allting, kanske även deras egna barn för att få tag på en fix; en polismans familj som nu måste klara sig på egen hand efter att ha förlorat deras älskade i en våldsam knarkaffär som gått snett. Dessa är de människor jag tänker på när jag säger att droger utgör ett allvarligt hot mot nationens säkerhet.

    Att legalisera droger är likvärdigt med att ge upp kampen mot narkotika. Hur vi än delar uppfattning i taktik, hoppas Jag att vi kan arbeta tillsammans med att bekämpa narkotika i våra bostadsområden och göra Iowa drogfritt.

    Tack än en gång för att du delar dina åsikter med mig. Tveka inte att höra av dig rörande frågor som berör dig.

    Din tillgivne,

    Tom Harkin

    Senator i Förenta staterna

Av: Admin. Källa: AlterNet. Publicerad: 2008-03-16  17:53. Uppdaterad: 2008-03-16  17:53. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Folkpartiets ungdomsförbund föreslår liberalisering

Den nya ordföranden för Liberala ungdomsförbundet i dalarna vill tillåta vuxen användning av cannabis.

Uttalandet kom i samband med 20-åriga Jakob Hildings val som ny ordförande i Luf Dalarna extern länk. Hilding menar att staten inte ska inskränka medborgarnas frihet mer än nödvändigt och att detta gäller även ansvarsfullt bruk av cannabis.

- Vi vill röra om lite, säger Jakob Hilding till Dalarnas Tidningar, som valdes in efter ett par år i Liberalernas ungdomsförbund Dalarnas styrelse.

- Jag tycker det är väldigt barnsligt, det här är ju en debatt som vi har fört jätte länge i Sverige och där vi har bestämt oss att vi är inga knarkliberaler. Och själv betraktar jag cannabis som den farligaste drogen av alla, kontrar debattören Ann-Britt Grunewald i en intervju extern länk med SVT.

- Huvudsyftet är att visa att man ska kunna diskutera de här sakerna på ett bra sätt, så jag tycker att kritiken är ganska onödig och inte speciellt saklig heller, svarar Hilding.

Camilla Lindberg, folkpartiets riksdagsledamot i Dalarna, tycker däremot utspelet är sunt och behövs i debatten om hur långt man ska gå med de liberala värderingarna i Sverige.

Andra viktiga punkter i Luf:s arbete är bland annat fri invandring (asyl till gömda flyktingar), frihandel, legalisering av frivillig prostitution, att helt slopa övergångsreglerna för nya medlemsländer i EU, ja till homoäktenskap, slut på skolavslutningar i kyrkan och att man ska kunna välja om man vill betala tv-licensen.

LUF

Av: Admin. Källa: Flashback.se & Dalarnas Tidningar & Cannabis.se. Publicerad: 2008-03-16  17:47. Uppdaterad: 2008-03-16  17:47. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


F.d. cia-chef stöder hampa

Jim Woolsey var CIA-chef under f.d. president Bill Clinton och rådgivare till nuvarande president Bush och gillar att tala om sitt stora hobbyintresse. Nej, det är inte terrorism, utan industrihampa.

Woolsey, som beskriver sig själv som en konservativ demokrat, har värvats till kampanjen att återigen legalisera kommersiell hampa i Nordamerika, en gröda som varit förbjuden ända sedan 1940-talet p.g.a. dess likhet med marijuana. Idag får den inte odlas kommersiellt utan fibern måste importeras från Kanada och Kina.

Hempfield

Experten på utrikespolitik ska, tillsammans med aktivister och bönder som stödjer en avkriminalisering, tala med politiker i den amerikanska kongressen för att försöka överyga dem att passera ett introducerat förslag som legaliserar dess kultivering och avlägsnar det federala förbudet. Förslaget ger de olika delstaterna rätt att reglera odling av industrihampa.

- Hampa är otroligt värdefullt. Det är värt flera gånger priset av vete och har väsentlig industriell användning, säger Woolsey, som också sitter i styrelsen för North American Industrial Hemp Council.

Av: Admin. Källa: Rocky Mountain News. Publicerad: 2008-03-16  16:29. Uppdaterad: 2008-03-16  16:29. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hampabutik trakasseras i Norge

En hampaaffär i Norge har utsatts för trakasserier av polisen med metoder som påminner om liknande fall i Sverige.

- Polisen har gjort allt de kunnat för att stänga ner butiken. Alla händelser har varit en enorm belastning för mitt liv och för familj och vänner, säger ägaren för butiken i Drammen, en kommun och stad i Buskerud.

Ägaren som vill vara anonym säger att polisen behandlat butiken som om de sålde illegala varor, trots att andra butiker i Norge, t.ex. Hemp House i Oslo, säljer exakt samma saker, utan att upplevt några problem.

Det har bl.a. lett till flera beslag av produkter värda 100.000 norska kronor. Avsikten med razziorna är klara: att försätta honom i skuld och på så sätt få honom att stänga ner butiken. Ägaren menar också att behandlingen han fick av rättssystemet var partisk till polisens fördel. Polisen menar varorna används för bruk av narkotika.

Hemp House

Hemp House extern länk säljer ekologiska kläder och skor av hampa, salvor, mat, och olja men också röktillbehör som pipor och odlingsutrustning.

Innehavaren förklarar utbudet och logon, som polisen retat upp sig på, med franchiseavtalet han har med Hemp House. Målet har dock alltid varit att driva en miljövänlig butik.
- Jag vill driva en klädbutik med naturliga produkter, säger han till en lokal tidning.

Om vi jämför med vad som hände med Mats Öhrnell och hans Happy Headshop på 90-talet när man försökte etablera sig i Stockholm är det lätt att dra paralleller. Trakasserierna, polisens arrogans, domstolarnas partiskhet och de trångsynta attityderna.

Det franchiseavtal Hemp House hade med butiken i Drammen upphörde någon månad senare, av andra skäl än polisens trakasserier.

Av: Admin. Källa: Drammens Tidende. Publicerad: 2008-03-13  18:28. Uppdaterad: 2008-04-06  13:17. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Förbudspolitik kostar

En större ny studie påstår att utbredningen av ‘nanny state’ (storebrorstaten) bör stoppas eftersom fördelarna är för få och kostnaderna för höga.

Studien extern länk från Institute of Economic Affairs, ledd av en internationell expertpanel under Dr John Meadowcroft från King’s College London, har undersökt olagligförklarandet av tillverkning, distribution eller försäljning/anskaffandet av vissa varor och tjänster av samtyckande vuxna.

Ett stort omfång av ämnen behandlas som restriktioner av skjutvapen, prostitution och rekreationsdroger.

Författarna avslöjar att i de flesta fallen har förbud och bannlysning ökat markanta kostnader för individer, och samhället i stort, och producerar ytterst få vinster i gengäld.

Detta, hävdar dem, placerar hela marknader i händerna på kriminella entreprenörer och kriminaliserar medborgare som annars inte skulle hamna i konflikt med lagen. Konsekvenserna gör deras beteende ännu mer riskfyllt, ökar allmänhetens okunnighet och uppmuntrar ofta exakt just det beteende man söker att förtrycka.

prohib

Studien sammanfattar att förbudspolitik, eller en förbudskultur som begränsar vad individer tillåts göra med sina egna kroppar på privat egendom, är dålig politik och en hårdare lagstiftning inom områden som alkohol och prostitution troligtvis är kontra-produktiva.

Istället rekommenderar man alternativa lösningar, som förbättrad utbildning och rådgivning, eftersom de anses vara mer effektiva i att adressera de problem som associeras med samtyckande, men oönskat beteende.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-03-13  18:25. Uppdaterad: 2008-03-13  18:25. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Brott lönar sig

Fastighetsmäklare och finansmän må lida under bostadskrisen, men det finns en succésektor i Amerikas ekonomi: den privata fängelseindustrin.

Hårdare straff har frihetsberövat fler amerikaner vilket betytt en enorm inkomstgruva för företag som Corrections Corporation of America (CCA) och The GEO Group som nu tävlar om vem som kan bygga flest nya fängelser.

Fängelse

Vinster för CCA, den största operatören av privata fängelser i USA, svällde till 214 miljoner kronor det senaste kvartalet av förra året, en ökning från 196 miljoner under samma period 2006, allt tack vare översvällda celler. GEOs vinster steg med 10 procent till 70 miljoner kronor för samma period.

USA leder världen i antal invånare man sätter bakom galler. Fängelsebefolkningen ökade med tre procent till rekordsiffran 2.4 miljoner under 2006.

Den privata fängelseindustrin har tagit till vara på bristen av platser hos lokala arrester och kvarhållningsscentrum. Bidragande faktorer som en växande befolkning och ett pågående krig mot vissa droger gör att man vinner en större mängd av nya kontrakt.

GEO planerar nu att utöka sin verksamhet i länder som Storbritannien och Sydafrika. George Zoley, vd för GEO Group, förutspår ännu större vinster under 2008 allt eftersom fler celler fylls på med intagna.

Av: Admin. Källa: AFP. Publicerad: 2008-03-13  17:55. Uppdaterad: 2008-03-13  17:55. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Lagförslag kriminaliserar försäljning av trädgårdsmaterial

Nederländernas justitieminister Ernst Hirsch Ballin förväntas inom kort att lägga fram ett lagförslag som innebär förbud på försäljning av allt som underlättar produktion av cannabis, t.ex. bevattning- och ljussystem och odlingsmanualer.

S.k. grow-shops, internetsajter och butiker som säljer trädgårdshjälpmedel, förutom kultiveringsböcker, inriktar sig mestadels på cannabis men är lagliga eftersom deras användning är universiell.

Grow Dude

Butikerna är populära hos hobbyodlare såväl som kommersiella odlare, varav en del av skördarna säljs vidare i Hollands världsberömda och halvlegala coffeshops-butiker.

Nu vill justitieminister Ballin (kristdemokrat) stänga ner versamheten och han verkar ha en majoritet i parlamentet bakom sitt förslag.

Men när hans företrädare och partikollega Piet Hein Donner tidigare övervägde ett liknande förslag kom han fram till att det var omöjligt att genomföra. Bland annat därför att en del av utrustningen också kan användas för att odla lagliga grödor som tomater och blommor.

Ballin anser dock att lagförslaget ska understryka att det måste bevisas att försäljningen avser underlättandet av cannabisodlingar.

Den konservativa sittande regeringskoalitionen för en hårdare linje mot droger, odling och försäljning. De planerar att ge anslag för mer forskning in i landets tolerenta narkotikapolitik och talespersonen för kristdemokraterna förespråkar även att stänga ner landets coffeeshops.

Ändringen i attityder har att göra med konservativa krafter och att flera högerpolitiker numera sitter i parlamentet än på många år. Dessutom har vänstersidan Labour rört sig mer mot mitten, till de mindre progressiva oppositionspartiernas irritation.

Av: Admin. Källa: Drugnews & ReageraMera & Radio Netherlands. Publicerad: 2008-03-10  18:50. Uppdaterad: 2008-03-10  18:50. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Litium kan hjälpa med avvänjning från cannabis

En vanlig medicin som används för att behandla personer med manier och bipolär störning (manodepressiva) skulle kunna hjälpa missbrukare av cannabis att kicka vanan utan att drabbas av abstinenssymptom visar en ny studie från Australien.

Forskare vid Corella Drug Treatment Services och University of New South Wales har studerat 20 personer som använde cannabis varje dag i minst nio år och som fick 500 milligram av litium två gånger dagligen i sju dagar.

Litium

Efter tre månaders behandling hade en majoritet reducerat deras cannabisintag och många hade slutat röka drogen helt och hållet. Alla deltagare rapporterade att de varit nyktra i genomsnitt 88 procent av dagarna följande behandling och 29 procent hade inte använt cannabis alls under den tiden.

Även om cannabis inte är fysiskt beroendeframkallande kan långvariga användare som slutar uppleva humörsvängningar och sömnbesvär.

Forskare tror att oxytocin spelar en stor roll i dessa sammanhang. Oxytocin är den s.k. 'lyckohormonen' som frigörs i hjärnan under aktiviteter som sex, barnafödelse, bröstammning, och mänsklig närkontakt. Under avvänjning från cannabis minskar mängden oxytocin, något som litium motverkar.

I djurförsök har det också visat sig att råttor som fick litium inte uppvisade samma besvär när de genomgick avgiftning som sina kusiner som inte behandlades med läkemedlet.

Ett problem med att använda litium för avvänjning är att ämnet har själv en rad otrevliga biverkningar som illamående, hudutslag, diarré, förlorad aptit, muskelsvaghet, yrsel oregelbunden puls, huvudvärk och förlorad kontrol av urinblåsan, för att nämna några.

Cannabis är den mest använda illegala drogen i Australien.

Av: Admin. Källa: The Sydney Morning Herald. Publicerad: 2008-03-10  18:39. Uppdaterad: 2008-03-10  18:39. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Jamaica funderar ännu en gång på liberalisering

Ännu ett försök görs på Jamaica att liberalisera lagarna kring cannabis.

En sju-manna regeringskommission förväntas inom kort att åter igen rekommendera till parlamentet att man avlägsnar alla kriminella sanktioner för innehav av små mängder av drogen.

Rapporten varnar dock för att en liberalisering av marijuana troligtvis kommer leda till hård kritik från USA och kan också äventyra den karibiska öns Amerika-utdelade certifikation som en nation som aktivt bekämpar droger.

Jamaica

2001 rekommenderade Jamaican National Commission on Ganja att parlamentet skulle avkriminalisera religiöst och privat bruk av cannabis för vuxna. Man fastslog att "kriminalisering av tusentals människor enbart för personlig konsumtion gör mer skada på samhället än vad 'ganja' någonsin kan göra på egen hand."

Två år senare höll man en serie av höranden där man debatterade kommissionens rekommendationer, men i slutändan misslyckade man med att anta dem.

Enligt en ny rapport från USAs utrikesdepartementet är Jamaica den största producenten av marijuana i Karibien och centrum för droger avsedda för den amerikanska marknaden.

Av: Admin. Källa: AP. Publicerad: 2008-03-10  18:27. Uppdaterad: 2008-03-10  18:27. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Författarna bakom The Wire talar ut

Författarna bakom det kritiker-rosade brottsdramat The Wire anser kriget mot narkotika är fel. I en artikel i Time Magazine förklarar de varför.

The Wire extern länk är känd för sin hårda realism i sitt försök att porträttera alla sidor av staden Baltimores kollaps, inklusive kriget mot droger och dess många konsekvenser.

I fem säsonger (60 avsnitt) har författarna Ed Burns, David Simon, och George Pelecanos försökt att inte göra några moraliska värderingar utan låtit karaktärerna tala för sig själva. I och med att det sista avsnittet sändes på HBO den 9:e mars i år har de intervjuats av magasinet.

The Wire

"Detta krig på narkotika maler på, fyller våra fängelsen, äter upp resurser och förvandlar våra bostadsområden till skjutbanor. För vilket ändamål?" säger de bl.a.

"Vad drogerna inte förstört har dess bekämpning avslutat. Och vad som en gång började som en kamp mot farliga substanser för länge sedan har förvandlats till ett korrumperat krig på vår underklass."

Programmet har sänts i tre säsonger på SVT extern länk.

Läs hela intervjun hos Time.com extern länk.

Av: Admin. Källa: NORMLs Daily Audio Stash. Publicerad: 2008-03-10  18:26. Uppdaterad: 2008-03-10  18:26. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Englands regering säger nej till sociala cannabisklubbar

Den brittiska regeringen har sagt nej till ett europeiskt förslag inlämnat av en drogreformgrupp att få etablera sociala cannabisklubbar i landet.

Premiärministerns kontor svarade nyligen extern länkpetitionen extern länk inlämnad av aktivister för en ändring i cannabs lagliga status på webbsidan för Downing Street.

- Förslaget bygger på en spanska och belgiska fungerande modeller för ett självförsörjnade system av cannabiskultivering för vuxna som tar verksamheten bort från den brottsliga världen och alla problem associerade med den, säger Alun Buffry, 58, talesperson för Legalise Cannabis Alliance extern länk som startade petitionen.

LCA

Buffry är upprörd över regeringens envisa inställning för en misslyckad policy som väljer bestraffning istället för vård.
- Det är tydligt att regeringen misslyckats med att förstå förslaget eftersom de bara babblar på om skador och risker, rökning och ungdomar - av vilket alla skulle reduceras genom klubb-systemet.

Fenomenet Cannabis Social Clubs (CSC) är avsedda att reducera riskerna med produktion av cannabis för vuxna. De består av småskaliga kooperativ där man enbart odlar tilläckligt för att täcka efterfrågan av deras medlemmar, vanligtvis en planta per person.

De behöver inte gömma sin odling för myndigheterna eller polisen som har deras fulla stöd och dessutom är verksamheten öppen för säkerhet- och hälsoinspektioner. Metoden har fördelen att inte placera pengar hos den organiserade brottsligheten samt att man har kontroll över hela framtällningen.

Man upprätthåller även en strikt åldergräns.

Av: Admin. Källa: Canna Zine. Publicerad: 2008-03-07  18:40. Uppdaterad: 2008-03-07  18:40. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Hur skulle en reglerad narkotikamarknad se ut?

Hur skulle en reglerad marknad för narkotika se ut? En uppsats i magasinet Harm Reduction Journal försöker svara på just den frågan.

HRJ

Skriven av Mark Haden extern länk, en kanadensisk forskare med lång erfarenhet i patientvård för drogberoende personer, tar artikeln upp och utforskar en drogpolicy som bygger på allmän och fysisk hälsa istället för att fokusera på abstinens och bestraffning.

Frågan är komplex. I en framtida värld efter att förbudet upphävts och samhällen bestämt sig för att reglera även de mest problematiska drogerna. Hur ska övergången och denna framtida modell se ut?

Haden anser förbudet av illegala droger är en misslyckad social policy som behöver ersättas med en reglerad marknad för att få bort skadliga effekter av förbudet som inte har någonting med själva drogen att göra.

Sju grundläggande principer föreslås av Haden som skulle kunna stödja en reglerad evidensbaserad modell av drogkontroll i relation till både sociala effekter och hälsoproblem med illegala stimulanter.

  1. Målet är att reducera skada.
  2. Det sociala kapitalet behöver få ökat inflytande.
  3. Droganvändarkulturen behöver förstås och påverkas.
  4. Målet ska vara att använda restriktiv intervention allra sist.
  5. Förebyggande arbete och behandling är viktiga.
  6. Lär läxorna från alkohol och tobak.
  7. Förändring behöver ske stegvis.

Ladda ner eller läs artikeln här extern länk.

Av: Admin. Källa: DrugSense Weekly. Publicerad: 2008-03-07  18:30. Uppdaterad: 2008-03-07  18:30. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: Bubble Gum

Denna variant har sitt ursprung i Indiana i USA på 70-talet. Den togs sedemera till Nederländerna på 90-talet där en stabil stam utvecklades.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Biffiga knoppar med röd nyans vid mognad.
Arom:Söt med en osannolik lukt av tuggummi.
Rus:Upplyftande.
A.k.a.:-
Blommar:56-63 dagar.
Producent:Serious Seeds extern länk
Sativa/Indica:50% / 50% (sativa-dominant).
Genetik:♀ ? x ♂ ?.
Utmärkelser:Best Coffeeshop Product, High Times Cannabis Cup 1989; 2:a plats Best Bioproduct & Overall Cannabis Cup, High Times Cannabis Cup 1995; 2:a plats Overall Cannabis Cup, High Times Cannabis Cup 1999.
Medicinska egenskaper:-
Inomhus/utomhus:Ja / Ja.
Ursprungsland:NL Nederländerna.
Annat:Namnet Bubble Gum har numera blivit synonymt med söta korsningar och en massa andra varianter och frön.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2008-03-07  18:16. Uppdaterad: 2008-03-07  18:16. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Tjeckien friade medicinsk odlare

Tjeckiens högsta domstol har friat en kvinna som odlat cannabis för medicinska ändamål.

Domen kan visa sig viktig eftersom den säger att småskalig kultivering inte nödvändigtvis är samma sak som kommersiell produktion av plantan. Enligt juridiska experter i landet kan domen komma att sätta ett viktigt lagligt prejudikat för andra domstolar att följa.

Kvinnan, en 57-årig pensionär från en by i centrala Bohemia, upptäcktes odla ca 70 cannabisplantor i hennes trädgård som hon använde för att behandla hennes magsår och fotsmärtor.

Czech Republic

En lokal domstol fann henne skyldig två gånger för olaglig framställning och innehav av marijuana och hon dömdes till två års villkorligt.

Men den högre instansen har nu ogillat tidigare utslag och beordrat domstolen att ompröva fallet. Beslutet kan betyda att domstolar i fortsättningen måste bedöma varje fall av cannabiskultivering på en individuell basis för att se om det finns något medicinskt försvar.

Endast upptäckten av plantorna räcker alltså inte för en fällande dom eftersom produktion av hampa för hudkrämer inte utgör något hot mot allmänheten och därför är det inte rimligt att kriminalisera praktiken, enligt utslaget.

Medicinsk marijuana används i allt större utsträckning i Tjeckien, trots att allt fler individer åtalas för innehav varje år. Förhoppningen bland aktivister är att denna dom nu ska minska denna stigande siffra.

Tjeckien hamnade på fjärde plats bland europeiska länder vid ECNNs senaste mätning av antal cannabisrökare, vilket också ökar trycket för en liberalisering av lagarna.

Av: Admin. Källa: Czech Radio & Drug War Chronicle. Publicerad: 2008-03-07  18:15. Uppdaterad: 2008-03-18  18:44. Avdelning: Juridik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Ny thc-tablett

Det holländska läkemedelsföretaget Echo Pharmaceuticals har tagit fram en ny cannabis-baserad medicin.

Namisol extern länk är den första sublinguala (under tungan) thc-tabletten som tagits fram syntetiskt.

I första hand är Namisol avsedd för behandling av symptom som smärtsam spastiskhet som påträffas i patienter med ms eller ryggmärgsskador, illamående från kemoterapi och röntgenbehandling eller hiv-medicin, och kronisk nervvärk, men kan också komma att skrivas ut mot Parkinsons sjukdom, migrän, tourettes syndrom och palliativ aids-vård.

Echo Pharmaceuticals

Innehållet, THC, utvinns direkt från cannabisplantor rika på dronabinol (thc) med en renhet på 99% med hjälp av en ny teknik som producerar ett torrt pulver som används i tabletterna. Forskning har visat på bra absorption från munnens slemhinnor. Andra fördelar är att Namisol är mer skonsam för dem med leverproblem. I jämförelse med inhalering och orala piller visar Namisol på en väldigt snabb upptagningsförmåga.

Det nya pillret är avsedd för att komplementera Marinol (oral syntetisk thc) och Sativex (sublingual) men är billigare att producera och mer stabil.

Namisol innehåller 1.5 mg THC och kommer finnas tillgänglig i förpackningar med 20 tabletter och är endast tillgänglig i Nederländerna för tillfället. Kliniska tester kommer att starta under vår/sommar 2008 och förhoppningen är att pillret finns på marknaden inom fem år.

Not: Kanadas läkemedelsföretag Cannasat håller också på att utveckla ett nytt cannabis-baserat läkemedel i pillerform för den världsomspännade marknaden.

Av: Admin. Källa: IACM & Reuters. Publicerad: 2008-03-03  18:09. Uppdaterad: 2008-03-03  18:09. Avdelning: Medicin, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


LEAP på lokal-tv

Peter Christ från LEAP extern länk (poliser emot narkotikaförbudet) diskuterar narkotikapolitik på en lokal tv-kanal i New York. Klippet är åtta minuter långt.

Get the Flash Player to see this player.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-03-03  18:07. Uppdaterad: 2008-03-03  18:07. Avdelning: Media, Video.

Skriv ut

Upp ↑


Svenskar med utländsk bakgrund diskrimineras i rättssystemet

Brottsförebyggande rådet (Brå) meddelar i en ny rapport att personer med utländsk bakgrund missgynnas i rättsprocessen.

Fördomar och oflexibla arbetssätt gör att invandrare och andra med ett icke-svenskt utseende riskerar att utsättas för diskriminering och felaktig behandling av sveriges rättssystem.

– Precis som i samhället i övrigt förekommer diskriminering inom rättsprocessen. Rättsväsendets myndigheter är medvetna om problemen men diskriminering kan vara svår att motverka och komma till rätta med, säger Jan Andersson, generaldirektör vid Brå.

På regeringens uppdrag har Brå undersökt diskriminering i rättsprocessen och man fann att inom rättsväsendet förekommer förutfattade meningar om vissa minoritetsgrupper som kan påverka det rättsliga arbetet, exempelvis föreställningar om att vissa brottstyper och vissa minoritetsgrupper hör ihop eller att vissa minoritetsgrupper alltid förnekar brott.

BRÅ

Det kan handla om arbetsmetoder som inte tar hänsyn till olika gruppers förutsättningar och behov. Kommunikationssvårigheter och språkskillnader är sådana exempel. Det förekommer att polisförhör och huvudförhandlingar genomförs utan tolk trots att det funnits uppenbara problem i kommunikationen.

Andra exempel som förmedlas i rapporten är att utlandsfödda i vissa fall betraktas som mindre trovärdiga än etniska svenskar.

Resultaten bygger på en genomgång av 168 DO-anmälningar från åren 2000-2005, webbenkät som besvarades av cirka 430 åklagare och advokater samt gruppintervjuer med cirka 30 åklagare, advokater, domare, nämndemän och rättstolkar.

Brå rekommenderar bl.a. en breddad rekrytering av anställda med utländsk bakgrund och en ökad status för tolkarna för att motverka den dokumenterade diskrimineringen.

Du kan ladda ner eller beställa rapporten Diskriminering i rättsprocessen här extern länk.

Av: Admin. Källa: Brå. Publicerad: 2008-03-03  18:01. Uppdaterad: 2008-03-03  18:01. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


William F. Buckley, Jr. död

Den konservativa författaren och politiska kommentatorn William F. Buckley avled onsdagen den 27:e februari av komplikationer från diabetes och emfysem. Han blev 82 år.

Även om han är mest känd för sina politiskt konservativa skrifter och grundare av magasinet National Review, kritiserade extern länk han ofta frispråkigt det kriminella förbudet på cannabis för vuxna.

WFBWilliam F. Buckley, Jr.

Under sin karriär skrev han hundratals av artiklar extern länk som fick nationell spridning i tidningar över hela USA. Över 40 kolumner kritiserade Amerikas krig mot droger extern länk.

Även om hans politik inte alltid överrensstämde med andra personligheter inom cannabisaktivismen, så var han väldigt högt respekterad för sin intellektuella kapacitet och moraliska ställningstagande rörande samhällets narkotikalagar.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2008-03-03  17:55. Uppdaterad: 2008-03-03  17:55. Avdelning: Nyheter, Memorial.

Skriv ut

Upp ↑