Nyheter för februari månad 2008

Norsk anti-drog organisation vill förbjuda cannabisforum

En norsk anti-drogförening vill stänga ner sajter som uppmuntrar till narkotikabrott.

Det är Norsk Narkotikapolitiforening som i tidningen Verdens Gang uttalade sig den 25 februari att de önskar att stänga ner norska internetsidor som innehåller detaljerade bruksanvisninger för hur man odlar cannabis.

Framförallt riktar man sig in på Norcan extern länk som är Norges största internetforum för dem intresserade i cannabisplantan och dess många användningsområden.

På sidan delar fler än tre tusen brukare och andra gäster med sig av sina synpunkter och expertis om bl.a. cannabis som rusmedel, lagstiftning och odling.

"Kriminalisering av bruk, användning, odling och allmänt prat om cannabis är i princip oetiskt och i praxis lika skadligt som det är omöjlig att genomföra. Detta gäller också forsöket att undergräva yttrandefriheten för dem som i ett internetbaserat samtal försöker förklara hur cannabisplantan kan användas," skriver Norsk Cannabisforum i ett pressmeddelande.

Norcan bjuder genom den norska organisationen NORMAL gärna in förbudsaktivister för att delta i diskussionen på forumet. Något som de är mycket positiva till. En av de få från förbudssidan som har tackat ja till en inbjudan och använder den aktivt är t.ex. generalsekreteraren i Ungdom Mot Narkotika, Marius Sjømæling.

Norcan har också ett delforum för negativa upplevelser med cannabis där man bjudit in sociologer och läkare att svara på de problem användare haft med drogen. Objektiv information om både positiva och negativa sidor av cannabisbruk är viktigt för de tusentals av användare som finns i landet, menar man.

Norcan

Av: Admin. Källa: Normal.no. Publicerad: 2008-02-28  15:18. Uppdaterad: 2008-02-28  15:18. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips: Det sista stora tabut

Ett länktips om en av reaktionerna angående tv-sändningen om de 20 farligaste drogerna i SVT.

Sydsvenskan

Det sista stora tabut extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana. Publicerad: 2008-02-28  15:07. Uppdaterad: 2008-02-28  15:07. Avdelning: Kultur, Länktips.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabiskonferens i Piteå

En rikskonferens om cannabis(miss)bruk ska arrangeras i Piteå den 8 april.

Gäster från hela landet väntas delta på konferensen som socialtjänsten i Piteå tagit initiativ till. Deltagarna kommer från polis, socialtjänst, skolor, kriminalvård, och primärvård för att nämna några instanser och myndigheter.

Syftet med konferensen är att sprida mer kunskap om en av de "farligaste" drogerna och dess utbredning, skadeverkningar, behandling och aktuell forskning. Uppemot 200 besökare väntas anmäla sig till konferensen till en kostnad av 600 kr styck, betalda av kommuner och landsting, d.v.s. skattebetalarna.

Bland föreläsarna finns Ulf Guttormsson, forskningssekreterare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som redogör för cannabis(miss)brukets utbredning i Sverige och övriga Europa, Peter Allebeck, professor och avdelningschef på Centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting, som talar om cannabis och risken för schizofreni och andra psykoser, samt Birgitta Petrell, socionom på Maria ungdom i Stockholm, som berättar om deras cannabisprogram.

Efter konferensen som varar mellan klockan 09:30–16:45 kommer dessutom det nationella haschnätverket att arrangera ett två dagars extra möte för att tillvarata den samlade kompetensen.

Piteå

Arrangemanget genomförs av Piteå kommun tillsammans med referensgruppen för cannabisfrågor vid Beroendecentrum, som är Stockholm läns landstings organisation för specialiserad beroendevård.

Som vanligt lyser alternativa synpunkter på drogen med stor frånvaro. Jag förutsätter också att man inte kommer att diskutera några av de tusentals av forskningsrapporter extern länk som gjorts om cannabis medicinska egenskaper och kemiskt nyttiga beståndsdelar, cannabinoiderna.

Av: Admin. Källa: Norrbottens-Kuriren. Publicerad: 2008-02-28  15:04. Uppdaterad: 2008-02-28  15:04. Avdelning: Events, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips: Kulturen kring cannabisförbudet

Tal hållet av forskaren och läkaren Peter Cohen vid en minikonferens om cannabisodlingens situation i Nederländerna som han framförde i början på december 2007 på plats i Ghents universitet. Översättning till engelska av Beverley Jackson.

Peter CohenPeter Cohen.

Cohen forskar kring drogbruk och drogpolicy vid Universiteit van Amsterdam och är sedan 1996 chef för CEDRO, Centre for Drug Research.

Talet tar upp vilken bisarr position förbudet på cannabis skaffat sig i dagens västerländska samhälle, förklaring till dess långvariga existens och andra sociala betydelser det representerar.

Titeln är 'The culture of the ban on cannabis: Is it political laziness and lack of interest that keep this farcical blunder afloat?' (Kulturen kring cannabisförbudet: Är det politisk lathet och brist på intresse som håller denna farsartade blunder i gång?)

Länk extern länk.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-02-25  18:14. Uppdaterad: 2008-02-25  18:14. Avdelning: Kultur, Länktips.

Skriv ut

Upp ↑


Grow-ops populära i Norge

På samma vis som hänt i Finland och i Sverige har nu också Norge upplevt en boom i cannabisodling.

Norsk polis har i år redan avslöjat flera storskaliga odlingar. Senast i raden var plantage på ön Kråkerøy, nära Fredrikstad, och Kongsberg i Buskerud. Runt 400 cannabisplantor påträffades i ett av de uthyrda husen. Tillsammans visar de att s.k. grow-ops fått fäste i det nordiska grannlandet.

Det var den fjärde räden på en vecka i södra Norge. Över 20 välorganiserade plantage har upptäckts de senaste månaderna i regioner som Telemark, Buskerud, Hedmark, och Østfold. Så långt har plantage upptäckts i sju olika polisdistrikt.

Sammanlagt har man anhållit 43 personer och över 9000 plantor har beslagtagits.

Grow-op

Invånarna i huset på Kråkerøy hade anläggt och byggt ett professionellt grönhus som övervakade bevattning, ventilation och näringsämnen. Cannabis har odlats i liten skala i Norge ända sedan 1960-talet, men aldrig på en storskalig nivå.

Enligt polisen verkar beslagen länkade. Många av anhållningarna i samband med räderna har gjorts på norsk-vietnamesiska odlare som uppehåller sig olagligt i landet. Den nationella brottsenheten, Kripos, har kallats in för att hjälpa lokala utredare.

I Storbritannien och Kanada har redan utländska nätverk etablerat sig i odling av inhemsk cannabis.

Sedan tidigare har både Finland och Sverige rapporterat en ökning av såväl hobbyodlingar som kommersiella plantage.

Av: Admin. Källa: Aftenposten & SvD. Publicerad: 2008-02-25  18:11. Uppdaterad: 2008-02-26  18:25. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


John P. Morgan (1940-2008)

Dr. John P. Morgan, en av de starkaste stödjarna av policyreform för narkotika inom den akademiska världen, har avlidit i New York vid 67 års ålder. Han föll i koma bara timmar efter en akut leukemidiagnos.

Morgan var professor av farmakologi (läran om läkemedel) vid New Yorks Medical School från 1977 till hans pensionering 2004. Bäst känd är han som medförfattare till boken "Marijuana Myths, Marijuana Facts" (1997) tillsammans med sociologen Lynn Zimmer, som avled 2006.

En ikonisk bok som använde vetenskapliga och metodiska bevis för att avslöja de många populära myterna om marijuana. Morgan publicerade totalt ca 100 artiklar och böcker om den kliniska farmakologin av psykoaktiva droger.

Morgan var en pålitlig aktivist. Hans service till ändamålet inkluderade ett långt samarbete med NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws), med många år i den rådgivande styrelsen, såväl som i Drug Policy Foundations styrelse, numera känd som Drug Policy Alliance.

Han var också en flitig besökare på konferenser där han utbildade besökare om detaljerna av drogreform och uppvisade en bred kunskap och kärlek till populär musik, speciellt popmusik relaterad till olika drogkulturer, t.ex. marijuana referenser i klassisk jazz.

"Varje man och kvinna i landet och runt världen som bryr sig om att ersätta förbuds-orienterade politik med en policy baserad på vetenskap och hälsa är skyldig John Morgan ett stort tack och många lovord," sa NORMLs ordförande Allen St. Pierre i ett uttalande som kungjorde Morgans alltför tidiga död.

John Morgan.John P. Morgan.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle & NORML. Publicerad: 2008-02-25  17:57. Uppdaterad: 2008-02-25  17:57. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny sektion: Ansök

En ny sektion har lagts upp på MedicinskMarijuana.com för att informera om och underlätta inlämnandet av patienters ansökan för de tillgängliga cannabinoid-behandlingar som existerar i Sverige.

Sidan innehåller allt du behöver veta för att ansöka om de tillgängliga cannabinoid-baserade läkemedlen hos läkemedelsverket inklusive en förteckning över narkotikaklassade läkemedel, vilka sorts cannabis-baserad medicin som finns tillgänglig, en detaljerad guide till hur du ansöker om ett specialtillstånd och kontaktinformation.

MM

Avsikten är att fylla det tomrum som finns rörande denna sorts svårtillgänglig patientinformation. Efter Susanne Erikssons uppmärksammade behandling i händerna på svenska myndigheter har intresset för cannabinoider ökat i landet, vilket också avspeglas i denna sajts antal besökare från sökmotorer som letar efter information om cannabis som medicin.

Sidan, simpelt kallad 'Ansök', återfinns under Skaffa-menyn i rullgardinsmenyn men också här.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-02-22  17:41. Uppdaterad: 2008-02-22  17:41. Avdelning: Medicin, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


TV-tips: De 20 farligaste drogerna

Nu på måndag sänds det intressanta engelska programmet "De 20 farligaste drogerna" på svensk tv.

Originaltiteln på programmet är "Is Alcohol Worse Than Ecstasy?" (Är Alkohol värre än Ecstasy?) och är avsnitt fyra i brittiska BBCs prisbelönta populärvetenskap- och samhällsmagasin Horizon extern länk från den 5:e februari 2008.

Avsnittet i fråga tar upp den omdiskuterade studien om de vanligast lagliga och illegala substanserna i västvärlden och rangordnar dem efter kriterium som beroenderisk, skada på individen och samhället. Resultatet är kontroversiellt och visar att cannabis och inte alkohol skulle vara lagligt om de både drogerna upptäcktes idag.

Programmet sänds i SVT2 kl 20:00 måndagen 25/2 extern länk som en del av naturvetenskapsprogrammet Vetenskapens värld extern länk och går i repris i SVT2 1/3.

Efter filmen träffar Mia-Marie Hammarlin neurofarmakologen Pernilla Fagergren samt Robert Bohman, som lämnat ett liv av blandmissbruk och nu är vd för en svensk butikskedja.

Du kan också se programmet otextat på Google Video extern länk.

Horizon

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-02-22  17:14. Uppdaterad: 2008-02-22  17:14. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Grow-ops utgör inget hot enligt RCMP

Grow-ops, profesionella massodlingar av cannabis för rekreation, har beskrivits i kanadensisk media som stora faror av polisen, men finns det någon grund för dessa påståenden?

Kanadas polisstyrka RCMP (Royal Canadian Mounted Police) genomförde en större studie kring detta för bara några år sedan kallad "Marijuana Growing Operations in British Columbia" genomförd av University College of the Fraser Valley extern länk och betald av RCMP själva.

UCFV

Studien granskade data från 25.000 grow-ops som avslöjades över en 6-års period från 1997-2003 i British Columbia, känt för sin starka cannabiskultur och kultivering.

Man tittade speciellt på de omständigheter kring odlingarna som ansågs vara ett hot mot samhället eller polisen. Vad man fann, och som beskrivs nedanför, var inte alls vad massmedia rapporterat.

Faror (kemikalier, fällor, sprängämnen): 2.1%
Bränder: 3.7%
Skjutvapen: 6%
Andra droger (kokain, heroin): 3.6%
Andra vapen (knivar): 2.9%

Resultatet visar att under 94 procent av räderna på en grow-op hittades inga skjutvapen och inga vapen överhuvudtaget påträffades vid 91.1% av tillfällena.

Inte heller de gödningsämnen som används är att betrakta som en fara eftersom de är helt lagliga att köpa och förvara och skiljer sig inte från vanliga blomstermedel eller bondgårdskemikalier.

Faror som dessa grow-ops utgör för allmänheten är istället mögel, inbrott och bränder orsakade av felaktigt kopplade elektriska kretsar i bostadshus.

Något, påpekar organisationer för cannabisreform, helt skulle kunna undvikas om produktion av cannabis reglerades på samma sätt som alkohol och tobak.

Av: Admin. Källa: University College of the Fraser Valley. Publicerad: 2008-02-22  16:12. Uppdaterad: 2008-02-22  16:12. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


USAs näst största läkarförening försvarar medicinskt bruk av cannabis

Den största specialistföreningen av läkare i USA har kallat på den amerikanska regeringen att mjuka upp deras strikta förbud på marijuana som medicin och tillåta mer forskning på dess terapeutiska användning.

Styrelsen för American College of Physicians (ACP) (och deras 124.000 medlemmar) godkände dokumentet som kallar på regeringen att nedklassifiera cannabis från grupp I, där cannabis idag kategoriseras tillsammans med heroin och andra droger som inte anses ha någon medicinskt värde och en stor risk för missbruk.

Organisationen för intern medicin menar att legaliseringsdebatten förminskar den forskning som påvisat det faktum att cannabis faktiskt är ett väldigt lovande läkemedel. Flera olika rön de senaste åren visar att cannabis hjälper mot många olika symptom och att den i framtiden kan komma att användas för att bota eller lindra många vanliga sjukdomar.

Man vill också se utökat skydd för både läkare och patienter i stater som adopterat lagar för läkarcannabis. Deklarationen som manar till en ökad acceptans för marijuana som medicin ökar trycket på politiker i Washington som i årtionden tillbakavisat alla försök till nedklassifiering.

Gruppen rekommenderar bruket av icke-rökt cannabis framför den naturliga sorten, såväl som vidare forskning för att identifiera vilka sjukdomar som bäst behandlas av cannabinoid-systemet och de rätta doserna för varje sjukdom.

ACP

Det är idag fortfarande problematiskt att syssla med forskning inom området THC och medicin. Forskare har dem senaste 20 åren försökt övertala regeringen att satsa på mer forskning in i plantans välgörande egenskaper, men hittills har myndigheterna satt sig på tvären och valt att enbart finansiera studier som undersöker cannabis negativa effekter.

Bruce Mirken, talesperson för Marijuana Policy Project, säger ACPs position är historisk och kommer att kasta om hela debatten. "ACP har totalt krossat regeringens två favoritmyter om medicinsk marijuana, att dess medicinska användning inte stöds av läkarsamhället och att forskning inte visat att marijuana har något medicinskt värde," skriver de på sin hemsida.

Flera medicinska organiationer - som American Nurses Association och American Public Health Association - har yrkat kongressen att göra cannabis till en legal medicin. I november förra året röstade den amerikanska psykiatriorganisationen, American Psychiatric Association, enhälligt för ett kraftfullt formulerat uttalande som stödjer rättsligt skydd för patienter som använder cannabis som läkemedel på inrådan från deras läkare.

ACP är den näst största läkarföreningen i hela landet efter American Medical Association, som har ca 240,000 medlemmar. AMA vill också se mer forskning på området men motsätter sig en nedklassifiering.

Av: Admin. Källa: Los Angeles Times. Publicerad: 2008-02-19  18:09. Uppdaterad: 2008-02-19  18:09. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Uppslagsbok för marijuana

Om du någonsin undrat vad 4:20 står för, vem grundade High Times eller om man kan använda Marley som ett adjektiv finns nu boken för dig.

Pot Culture extern länk är skriven av dem f.d. redaktörerna för High Times, Shirley Halperin (Entertainment Weekly, Rolling Stone och Us Weekly) och Steve Bloom (utgivare av CelebStoner.com extern länk) och är att betrakta som en bibel för de mer insatta medan den fungerar som en uppslagsbok för noviser.

Med ett förord av Tommy Chong omfattar boken historia, livsstil, och språket av en subkultur som, med varje generation, konstant förnyar sig själv. Från uttömmande listor av cannabis-vänliga filmer, musik och tv-program och detaljerade förklaringar av de många olika rökverktygen till kändisars bekantskap med örten och ett A-Z kompendium av slangtermer (från Acapulco Gold till Zooted).

Dessutom innehåller boken intervjuer, recept, och röketikett. Releasedatum är satt till 1:a maj i år. Boken finns att förhandsbeställa hos bl.a. Adlibris extern länk.

Pot Culture

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-02-19  17:58. Uppdaterad: 2008-02-19  17:58. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rapport avslöjar massiv rasism i kampen mot narkotika

Etniska minoriteter i USA fängslas för narkotikabrott tio gånger mer än vita visar en ny studie som avslöjar massiv rasism i upprätthållandet av landets narkotikalagar.

Rapporten från Justice Policy Institute extern länk säger att 193 utav 198 amerikanska län (97%) avsiktligt anhåller och dömer amerikaner av afrikanskt ursprung i en anmärkningsvärt mycket större takt för narkotikabrott än vita, trots det faktum att vita och afrikanska amerikaner använder och säljer lika mycket narkotika.

JPI

2002 var hälften av de 175,000 personer som skickades till fängelse för narkotikabrott nationellt svarta, trots att de utgör mindre än 13 procent av den amerikanska befolkningen.

"Lagar - som t.ex. droglagar - som överträds av en stor procent av befolkningen är speciellt benägna för selektiv upprätthållning," säger Phillip Beatty, medförfattare av studien.

Man fann inget samband mellan hur många som dömdes till fängelse och mängden droger som används i ett visst län eller högre brottsstatistik. Istället hängde antalet arresteringar ihop med storleken på polisen, domstolars budget, hur stor andel var svarta, fattigdom och arbetslöshet.

Rapporten citerar även olikheter i tillgänglighet för drogrehabilitering i jämförelse medllan svarta och vita, obligatoriska minimumstraff för vissa brott, och olikartad behandling av polis och domstol som faktorer till de diskriminerande skillnader i inspärrning för narkotikabrott.

För att komma till rätta med problemen rekommenderar författarna en nedtrappning av kriget mot droger, utökade möjligheter till drogrehabilitering och en omfattande policygranskning och översyn av hur narkotikalagar tillämpas, speciellt i områden med stora grupper etniska minoriteter.

Läs också Minoriteter i New York överrepresenterade i anhållningar för marijuana.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2008-02-19  17:51. Uppdaterad: 2008-02-19  17:51. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Susannes fall anmält till Europadomstolen

Fallet med MS-patienten Susanne Eriksson som dömdes till ett års fängelse för odling av sin egen medicin går vidare. Hennes fall har nu anmälts till Europadomstolen för mänskliga rättigheter extern länk i Strasbourg.

En person som organiserat en stödgrupp på community-sajten Facebook extern länk (med nästan 900 medlemmar) för att uppmärksamma Erikssons öde har tillsammans med hennes vänner och advokat även kontaktat Amnesty, men där fått svaret att de inte kan ta upp fallet då det inte hör till deras arbetsområden.

Europadomstolen kan döma ut ett skadestånd till klaganden, om de anser att dess rättigheter och grundläggande friheter under Europakonventionen kränkts av staten i respektive land, men kan inte upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol.

ECHR

Susanne har precis påbörjat sitt straff i fängelset och beskriver själv i ett brev under vilka omständigheter hon lever i. Hon har isolerats på en avdelning med endast fyra intagna personer varav tre avtjänar livstid.

Brev från Susanne:

Bärbara larmet jag fått fungerar inte och dom gångerna personalen kommigt har det varit pga något annat vilket har tagit 20 min.

Får ingen hjälp att bädda sängen, sopat cellen har dom gjort en gång men inte svabbat tex. 3-4 gånger har dom hjälpt mig med maten annars har det varit en intagen som hjälpt mig.

Hon den intagne hjälper mig ochså att ta mig fram trots att jag lovades hjälp och att dom kunde ta emot Ms patienter i denna anstalt utan problem men snart får jag iallafall min elrullstol.

Jag får ingen som helst hjälp att utföra gymnastik eller rehabilitering som läkaren krävde i sitt läkarutlåtande inför benådningsansökan för att min hälsa inte ska stå på spel.

Kan inte delta i några aktiviteter då jag saknar kraft och lokalerna ligger på en annan våning en bra bit bort.

2 st av dom intagna går stick i stäv mot alla och visar ingen hänsyn och löser allt med bråk ,det blir tjafs hela tiden och förvånar mig inte om det blir någon konflikt här snart och man räkar illa ut för att man inte kan värja sig.

Har bett och få tala med läkaren idag har så ont att jag gråter, vet att jag inte kommer få något bra smärtstillande men jag måste försöka få något annat än panodil.

Försöker göra mitt bästa och klä på mig själv då jag inte vill ha personalen tafsande på mig , får då höra dom muttra pilska kommentarer. Den intagna Rebbeca hjälper mig ochså diska och ser till att jag får med mig mat till inlåsningen osv.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-02-16  19:02. Uppdaterad: 2008-02-16  19:02. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Världens första bankomat för marijuana

Weed ATM

Världens första automatiska maskin för distribution av medicinsk marijuana har haft premiär i Kalifornien.

Maskinerna, som är specialdesignade och skyddas av säkerhetsvakter, finns tillgängliga 24 timmar om dygnet på tre lagliga cannabiskliniker eller dispensärer och kollar med hjälp av foto och fingeravtryck att det är rätt person vid automaten och att denna har ett giltigt recept från en läkare.

Sen är det upp till patienten att välja produkt från fem olika varianter, inklusive OG Cush och Granddaddy Purple, och storlek på den vakuumförpackade marijuanan. Antingen 3.5 eller 7 gram. Priserna är lägre eftersom det inte kräver någon försäljningspersonal. Restriktioner är satta till max 28 gram per vecka.

Anledning till de gröna automaternas uppkomst är att säkerställa att patienter på ett bekvämt och säkert sätt kan inhandla deras medicin, förutom att underlätta för dem som tycker det är pinsamt att köpa medicinen på vanligt sätt.

Av: Admin. Källa: USA Today. Publicerad: 2008-02-16  18:53. Uppdaterad: 2008-02-16  18:53. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Rullpapper kan få varningstext

Rullpapper bör förses med en varning om farorna med cannabis föreslår en organisation för mental hälsa i England.

Rethink, den största välgörenhetsorganisationen för allvarlig psykisk ohälsa i Storbritannien, menar att tryckta varningsetiketter på produkter liknande dem som existerar för tobaksprodukter är nödvändiga för att informera om hälsoproblem länkade till cannabis.

Organisationen kritiserar bl.a. brittiska tillverkare som Imperial Tobacco, fabrikant av bästsäljaren Rizla, ett extralångt rullpapper, mer lämplig för cannabiskonsumtion än tobak.

Rizla

"Tillverkare bör ta sitt ansvar för att varna konsumenter om farorna med cannabisbruk. Vi anser att rullpapperspaket bör förses med de möjligt negativa mentala hälsokonsekvenserna av cannabis på samma sätt som tobaksvarningar på cigarettpaket har haft en positiv påverkan," säger Rethinks kampanjledare, Jane Harris.

Hon anser hälsovarningar fungerar. 12% av tobaksanvändare slutar t.ex. röka som ett resultat av varningar på cigarettpaket.

"Vi tillverkar och säljer rullpapper för vuxna tobaksrökare. Vi medger att rullpapper kan användas i samband med cannabis men det är inte deras avsedda ändamål och vi stödjer inte detta," säger en talesperson för Imperial Tobacco i en kommentar till kritiken.

Harris vill också se en massiv utbildningskampanj från regeringen om de psykologiska hälsoriskerna med cannabisanvändning, speciellt riktade mot ungdomar, istället för den debatt om omklassifiering av drogen som pågår just nu, något hon anser bara distraherar från budskapet.

Av: Admin. Källa: Sunday Mail & BBC News. Publicerad: 2008-02-16  18:46. Uppdaterad: 2008-02-16  18:46. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Länktips: Konsten att fotografera hallucinogener

Foto

The Art of Photographing Psychoactives extern länk

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-02-16  18:32. Uppdaterad: 2008-02-16  18:32. Avdelning: Kultur, Länktips.

Skriv ut

Upp ↑


Kat kriminaliseras inte i Holland

Nederländerna kommer inte att förbjuda den afrikanska plantan kat.

Nederländernas hälsominister Ab Klink har meddelat andra parlamentets kammare att försäljning och användning av den i sverige narkotikaklassade plantan kat inte ska förbjudas. Ett förbud skulle bara kriminalisera handeln och stigmatisera användarna, anser Klink.

Växten som är milt stimulerande tuggas vid konsumtion, men ingår inte i landets opium-lagstiftning som reglerar kontrollerade substanser.

Kat

Kristdemokraten Klink anser att växtens användning är relativt begränsad, mestadels till somalier från afrika, och hälsoriskerna är så små att ingen lagstiftning behövs i framtiden.

"Det har enbart rapporterats sporadiska störanden och ingen organiserad brottslighet är inblandad," sa han vidare och "kommuner som upplever kat-relaterade klagomål har redan lagstiftning för att hantera dessa lokaliserade problem."

Av: Admin. Källa: Novum. Publicerad: 2008-02-16  18:31. Uppdaterad: 2008-02-16  18:31. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Medical Marijuana Week 2008

För att fira det ökande stödet för medicinsk cannabis och utbredning av säker tillgång i stater som legaliserat dess bruk har aktivistorganisationen ASA (Americans for Safe Access) organiserat en hel vecka för ändamålet att upplysa och informera.

Medical Marijuana Week 2008, den sjätte i ordningen, hålls mellan den 11:e och 17:e februari i USA för att hedra passerandet av Proposition 215, Kaliforniens lag som godkände medicinsk marijuana 1996.

MMJ

Årets tema är daglig aktivism med en rad olika events inplanerade. Bl.a. uppmanas förespråkare och medlemmar att dagligen tala med sina lokala politiker, flygbladsutdelning, skriva insändare, anordna möten och värva nya medlemmar.

ASA, baserat i Oakland i västra Kalifornien, är den största medlemsbaserade organisationen av patienter, läkare, forskare och medborgare som arbetar för att garantera en säker och laglig tillgång på cannabis för terapeutisk användning och forskning. De har över 30,000 aktiva medlemmar och grundades 2002 som svar på de federala räderna på patienter och dispensärer i Kalifornien.

Läs mer om alla veckans aktiviteter här extern länk.

Av: Admin. Källa: ASA. Publicerad: 2008-02-11  18:44. Uppdaterad: 2008-02-11  18:44. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Hur farlig är egentligen cannabisrök?

Är cannabisröken farligare än tobaskröken? En ny rapport påstår att cannabisrök är 20 gånger farligare än tobaksrök.

Studien publicerad i European Respiratory Journal extern länk bedömde den relativa risken för lungcancer associerad med marijuanarökning i 79 fall och 324 kontrollobjekt. Av 79 cancerpatienter var det 70 som rapporterade tobaksrökning och 21 cannabisrökning.

ERJ

Gruppen på 14 objekt med den högsta exponering av cannabis (mer än en cigarett per dag i 10 år eller eller två cigaretter i fem år) hade en 5.7 gånger högre relativ risk för lungcancer jämfört med kontrollobjekten. Utredare sa dock att lätt till moderat cannabiskonsumtion under en människas livstid inte är associerat med en märkbar ökning av lungcancer.

Efter att beräknat för variabler uppskattar man att en marijuanacigarett av normalstorlek motsvarar 20 tobakscigaretter när det kommer till risk och varnar för en epidemi av lungcancer länkat till cannabis.

Cannabisrökares konsumeringsmetoder ökar också riskerna, eftersom vanligtvis rullas och röks en cannabisprodukt utan filter, ända ner till stubben och inhalering varar längre och djupare. Detta underlättar för avsättning av cancerframkallande ämnen i lungvägarna.

På det hela taget rapporterade personer som någonsin rökt tobak en sjufaldig ökning i lungcancerrisk. I jämförelse fanns ingen statistiskt betydelsefull ökning av lungcancer för deltagare som någonsin rökt cannabis.

Ju yngre personer är när de börjar röka cannabis kan också spela en negativ roll. De flesta marijuanarökarna uppvisade dock inte någon höjd risk för lungcancer.

"Resultat av den senaste studien från Nya Zeeland om en sex gånger ökad risk för lungcancer för personer som röker cannabis baseras på endast 14 fall och har aldrig kunnat replikeras på en större skala och i en kontrollerad studie." Det säger Paul Armentano, organisationen NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) medicinska expert.

"Publicering av denna studien gör lite för att motsäga de existerande bevisen (och storaskaliga studier) som indikerar att måttligt bruk av cannabis presenterar liten-till-ingen känd cancerrisk. Istället visar studier att ämnen i cannabis faktiskt kan vara skyddande mot vissa typer av cancer, inklusive lungcancer," säger Armentano som dementerar cannabisrökens farlighet. THCs positiva effekt på cancerceller bekräftas också av forskarna i studien.

Armentano föreslår användning av en vaporisator för att ytterligare sänka den möjliga hälsorisken associerad med cannabisrökning. En vaporisator upphetttar istället för att förbränna plantmaterial vilket rensar bort irritament i röken och andra förbränningsgifter avsevärt.

Hittills har den vetenskapliga världen inte definitivt lyckats koppla ihop cannabisrökning och lungcancer eller någon annan cancerform under 40 år utan mest antytt om de möjliga riskerna vid tung användning och då oftast med respirationsproblem som emfysem (en typ av kronisk blockerande lungsjukdom).

Av: Admin. Källa: NORML & Reuters. Publicerad: 2008-02-11  18:42. Uppdaterad: 2008-02-11  18:42. Avdelning: Vetenskap, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Spice ökar i populäritet

En örtblandning som beskrivs som laglig marijuana har visat sig populär bland svenska konsumenter.

Drogen som dykt upp på radarn hos flera svenska kommuner och polisavdelningar är Spice och säljs öppet och lagligt från en svensk internetbutik extern länk sedan ett år tillbaka.

Spice

Tidningar i västerbotten och jämtland har uppmärksammat att föräldrar påträffat den och även att polisen beslagtagit drogen som till utseendet liknar te och marijuana. Påverkade personer har tagits in för provtagning, men provresultaten visar negativt, personerna är inte narkotikapåverkade.

Örtblandningen innehåller bl.a. canavalia maritima, lotusblommor, hjärtstilla, kärrspira, pedicularis densiflora, scutellaria barbata, maconha brava, altea, och rödklöver.

Polisen har provköpt det växtbaserade preparatet via den aktuella hemsidan för att analysera innehållet men hittills har man inte haft någon framgång i att identifiera alla verksamma ämnen och dess effekter. Inte ens på molekylär nivå har man hittar något som liknar narkotika, vilket gör att politikerna inte kan agera.

Folkhälsoinstitutet samlar dock information för att undersöka drogen vidare. Tills dess är den laglig att köpa och använda för allmänheten.

En statlig utredning har också tillsatts för att stoppa de lagliga nätdrogerna. Bland annat ska narkotikalagen, dopinglagen och lagen om hälsofarliga varor ses över.

Förslag har diskuterats om att ge tull och polis möjlighet att ingripa direkt när nya preparat dyker upp. Att ämnena tillfälligt förbjuds i väntan på att de undersöks närmare för eventuell klassificering.

Av: Admin. Källa: Östersunds-Posten & Västerbottens Folkblad & Flashback.se. Publicerad: 2008-02-11  18:03. Uppdaterad: 2008-03-13  16:00. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Federal chefsåklagare i Kalifornien antyder ett slut på attackerna mot dispensärer

Kan räderna mot cannabisdispensärer vara på väg att upphöra i Kalifornien?

Den nya federala chefsåklagaren i norra Kalifornien, Joseph P. Russoniello, har nämligen nyligen uttalat sig mycket kritiskt om DEA och dess kampanj mot den semilegala cannabisindustrin i staten. Kommentarerna kom under hans första pressbriefing den 31:a januari.

Sedan sommaren 2007 har DEA enträget jobbat för att stänga ner cannabisbutiker som säljer till patienter med recept och försöka åtala dem ut ur existens. Något man inte haft någon störe framgång med.

Joseph P. RussonielloJoseph P. Russoniello.

Russoniello som inte på något sätt är pro cannabis, och mycket skeptisk till de människor som använder örten som medicin, säger ändå att hålla på att stänga ner cannabiskliniker är meningslöst.

- Vi skulle kunna förbruka en livstid med att stänga ner dispensärer och åtala folk, men det är som att ploga havet. Det är väldigt kontraproduktivt och troligen inte ett effektivt sätt att spendera dyrbara federala resurser på, sa han under presskonferensen.

Istället vill han fokusera på allvarligare brott som vapen, hårda droger, gängvåld och barnporr. Hans ord kan signalera en ny policy rörande försäljning av medicinsk cannabis till skillnad mot hans föregångare.

Uttalandet är något av en överraskning med tanke på Russoniellos bakgrund som hårdnackad republikansk åklagare. Han hade även samma tjänst på 1980-talet, då under president Ronald Reagan.

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle & Cannabis.se. Publicerad: 2008-02-11  17:54. Uppdaterad: 2008-02-11  17:54. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Svenska forskare bekräftar cannabis som möjlig cancermedicin

Även svenska forskare erkänner nu att THC, cannabis mest aktiva kemikalie, selektivt förstör cancerceller.

Forskare från Karolinska Institutet extern länk i Stockholm publicerar i ett kommande nummer av Seminars in Cancer Biology en undersökning om cannabinoiders möjliga framtida roll i behandling av cancertumörer.

"Cannabinoider kan ha en hämmande effekt på tumörväxt, skapandet av nya blodkärl, migration och metastaser. Anmärkningsvärt är att dessa effekter verkar vara selektiva för cancerceller medan normala celler och vävnader skonas," skriver forskarna vid institutionen för medicin i Huddinge, utanför Stockholm.

Karolinska Institutet

"Denna synbara selektivitet mot tumörceller gör endocannabinoid systemet en attraktiv möjlig måltavla för cancerterapi," sammanfattar forskarna studien vid namn "Endocannabinoid systemet vid cancer – Ett potentiellt område för terapi?".

Cannabisplantans THC-kemikalie påminner mycket om kroppens egna endocannabinoider och receptorsystem (CB1 och CB2) som återfinns i hela den mänskliga kroppen, bl.a. magen- och tarmsystemet, hjärnan och nervsystemet, lungorna, och levern.

Flera studier har den senaste tiden publicerats där THC studerats att angripa och hindra tillväxten av flera olika cancer-former, bl.a. bröst-, prostat-, lung-, hud-, och hjärncancer.

Fler studier på området kan hittas här.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & NORML. Publicerad: 2008-02-10  17:21. Uppdaterad: 2008-02-10  17:21. Avdelning: Vetenskap, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Obamas kampanj tar tillbaka stöd för avkriminalisering

Bara dagar efter senatorn Barack Obamas uttalande att han stödjer en avkriminalisering av cannabis för vuxna konsumenter har han tagit tillbaka sitt stöd för en tydlig cannabisreform.

Uttalandet kom efter att tidningen Washington Times publicerat ett videoklipp från 2004 där Obama kritiserade narkotikalagstiftningen och speciellt förbudet på cannabis när han samtidigt i debatter under 2007 sagt att han inte stödjer avkriminalisering av någon drog. Hans kampanjledning bads att förklara de motstridiga svaren förra veckan, och det var då hans ledning bekräftade att presidentkandidaten stödde en avkriminalisering.

Barack ObamaBarack Obama.

Nu verkar det som han ångrat sig. Tommy Vietor, talesperson för Obamas kampanj, skyllde förvirringen på betydelsen av ordet avkriminalisering. "Om du döms för ett brott, ska du straffas för det," är Obamas ståndpunkt, men trots att han inte stödjer en avkriminalisering så anser han att "vi sänder för många icke-våldsamma förstagångsförbrytare av narkotikabrott till fängelse i alltför långa perioder och att vi bör omtänka dessa lagar."

Återtagandet av hans tidigare position kan ses som ett politiskt drag om ett känsligt ämne inför de viktiga kommande demokratiska valen mot rivalen Hillary Clinton. Mycket talar för att Obama ändå förstår frågorna kring olika droger och vad samhällets respons bör vara. Det återstår att se vad hans narkotikapolitik kommer att bestå av, skulle han bli vald till landets 44:e president.

Av: Admin. Källa: The Speakeasy — Chronicle Blog & NORML. Publicerad: 2008-02-10  17:18. Uppdaterad: 2008-02-10  17:18. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Scorsese gör film om Bob Marley

Martin Scorsese planerar efter sina framgångar med musikdokumentärer om Rolling Stones och Bob Dylan skildra reggaelegenden Bob Marleys liv.

Den italiensk-amerikanska mästarregissörens dokumentär om Rolling Stones, Shine a Light, hade precis premiär på årets upplaga av Berlins filmfestival. Filmen följer rockbandet på en turné genom deras karriär och speciellt deras framträdande i New York hösten 2006.

Enligt Variety ska han härnäst göra ännu en musikdokumentär, som ännu inte namngivits, om Bob Marleys liv.

Premiären är planerad till den 6 februari 2010, på vad som skulle ha varit Bob Marley 65-årsdag och har familjen Marleys fulla stöd.
- Jag är överlycklig över att Marleyfamiljen äntligen får chansen att dokumentera vår fars arv, och vi är väldigt hedrade över att det är Martin Scorsese som guidar oss på resan, säger sonen Ziggy Marley.

Bob Marley

1995 regisserade Scorsese dokumentären No Direction Home: Bob Dylan, om en annan musiklegend. Filmen skildrade Dylans karriär mellan 1961 och 1966 som musiker, artist, låtskrivare och politisk personlighet. Scorsese regisserade även hyllningen till The Band, på deras sista konsert i San Francisco 1976 kallad The Last Waltz.

Marley avled den 11 maj 1981 och anses vara den största jamaicanska sångaren som någonsin levt och hans bidrag gjorde i stor utsträckning musikstilen känd över världen.

Han var även medlem av Rastafarie-rörelsen vars kultur tillåter användning av cannabis som ett heligt sakrament, vilket för evigt skulle komma att kopplas ihop med hans persona.

Av: Admin. Källa: Variety. Publicerad: 2008-02-10  17:15. Uppdaterad: 2008-02-10  17:15. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Finsk protest för fängslad MS-patient utanför svenska ambassaden

Demonstranter i Finland höll en protest i måndags (4 februari) i stöd för den svenska ms-patient som dömts till ett års fängelse för att ha odlat cannabis för medicinskt bruk.

Enligt organisatören, den finska gruppen Hamppu.net, en organisation för en mer liberal hampa- och cannabispolitik, så deltog mellan 25 och 30 personer utanför den svenska ambassaden i Helsingfors för att uttrycka sin ilska över beslutet att fängsla 39-åriga Susanne Erikssoon.

Den svenska press- och kulturattachén Anders Eriksson kom ut från ambassaden för att tala med demonstranterna. "Demonstranterna uttryckte sin åsikt om den oförsvarliga domen och svensk lagpraxis allmänt, men också deras oro för hur Susannes hälsa skulle påverkas i fängelset," meddelade en talesperson för aktionen.

Hamppu.net ska presentera deras argument till ambassaden i skriven form senare i veckan. De planerar också att lansera en brevkampanj, som uppmuntrar människor att skicka positiva kort och brev till Eriksson för att hålla hennes humör uppe under fängelsetiden.

Hennes fall har även uppmärksammats på det sociala nätverket Facebook extern länk, med en grupp kallad 'Susanne Eriksson är ingen skurk' som för tillfället har över 800 medlemmar.

Söndagen den 3:e februari reste Eriksson från västkusten till Hinseberg för att påbörja sin ett-årsdom. Hinseberg är ett kvinnofängelse med högsta säkerhet, reserverat för intagna fällda för dem allvarligaste brotten i landet.

Susanne ErikssonSusanne Eriksson.

Hon dömdes tillsammans med sin personliga assistent 2007 till ett års fängelse för ett kilo torkat plantmaterial hon hade i lägenheten. Eftersom hon inte fick tillgång till cannabis-extraktet Sativex, ett läkemedel bevisat effektiv mot ms-symptom, var hon tvungen att odla sin egen medicin. Polisen hävdade att hon sålde vidare, något hon förnekar.

För er som skulle kunna tänka er att skriva något uppmuntrande till Susanne under hennes fängelsetid så är adressen:

Anstalten Hinseberg
Susanne Eriksson
Box 1005
718 92 FRÖVI

Se tidigare artiklar:

Av: Admin. Källa: The Local. Publicerad: 2008-02-07  18:19. Uppdaterad: 2008-02-07  18:19. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Utredning avslöjar fakta om brittisk potens

Resultat från en inledande expertstudie av Storbritanniens inrikesdepartement visar att de potenta cannabisvarianterna som fått smeknamnet "skunk" nu utgör 70-80 procent av den brittiska marknaden. Samma studie visar också att många konsumenter väljer att skära ned och använda mindre av drogen för att uppnå samma effekt.

I samband med att den brittiska regeringen funderar på att uppgradera cannabis till Klass B pågår flera granskningar av den mjuka drogens lagliga status. Utredningen som pågår i sex veckor leds av ACMD (Advisory Council on the Misuse of Drugs) som nyligen hörde ifrån läkaren Les King.

Han vittnade att den inhemska odlingen av potenta cannabissorter med THC-nivåer på över 10% utgjorde år 2002 15 procent av produktionen. Idag har samma andel växt till tre fjärdedelar.

De potenta sorterna har nästan helt pressat ut den traditionella importerade örten från marknaden där den mestadels Marocko-producerade kådan fortfarande håller ca 20% av all försäljning.

King, som jobbar som teknisk rådgivare åt inrikesdepartementets utvecklingskontor, sa också att det genomsnittliga THC-innehållet i en marijuanacigarett ligger på 12-14%, två till två ½ gånger starkare än den cannabis som brukade säljas för 10-15 år sedan. Han jämförde skillnaden i styrka mellan öl och vin och sa att mängden som konsumerades var lika viktig som styrkan.

UK

King berättade även att överdrivna mediarapporter helt var ute och cyklade i deras påstående att den nya 'superskunken' är 10 till 20 gånger starkare än traditionella varianter.

En annan läkare som panelen hörde ifrån bekräftade Kings preliminära resultat. Mike White från Forensic Science Service berättade att användare numera modererar deras intag av de mer kraftfullare cannabissorterna, och att det var sällsynt för en rökare idag att ensam konsumera en hel cigarett på en gång.

Han föreslog också att potensen hos brittisk cannabis faktiskt sjunkit med 10% de senaste två åren allt eftersom odlare ersatt kvantitet med kvalitet i takt med den utökande marknaden. Datan bygger på flera hundra prover av cannabis konfiskerat under polisarbete.

Den slutgiltiga rapporten, den första av sitt slag att ta reda på gatucannabis potens och kvalitet, förväntas bli klar i mars före regeringen beslutar om man ska återklassificera cannabis eller inte i april.

En uppgradering skulle igen göra mindre innehav straffbart med fängelse istället för böter.

Av: Admin. Källa: The Guardian. Publicerad: 2008-02-07  18:17. Uppdaterad: 2008-02-07  18:17. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Droginslag friade av granskningsnämnden

Ett inslag i Packat & Klart där reportern tuggade kokablad har friats av Granskningsnämnden.

Det var i ett resereportage i SVT-programmet Packat & Klart i oktober ifjol som en resa till Bolivia skildrades. 17 anmälare ansåg att inslaget förhärligade Che Guevara som person och var kommunistpropaganda, men en anmälare upprördes över att reportern konsumerade kokablad, en vanlig praktik i regionen för att lindra höjdsjuka.

Granskningsnämnden beslutade att det inte stred mot kravet på opartiskhet vad gäller den politiska kritiken. Däremot anser nämnden att lämpligheten att reportern provade kokablad kan ifrågasättas, särskilt i ett program som tipsar om resor och aktiviteter.

CocaKokablad.

Men eftersom reportern tog upp problemen med drogen var bristen inte så uppenbar att det stred mot bestämmelsen om "televisionens särkilda genomslagskraft".

I ett annat relaterat fall ansåg en anmälare att de fyra huvudpersonerna och deras omgivning i Göteborg rökte för mycket cigaretter när drama-serien Upp till kamp visades i höstas på samma kanal. Nämnden anser dock att rökandet får ses som ett av flera uttryck för den tidsperiod (1965-1976) som serien skildrade och inget som framställde rökandet som något positivt.

Av: Admin. Källa: Drugnews & Journalisten. Publicerad: 2008-02-07  18:00. Uppdaterad: 2008-02-07  18:00. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: Northern Lights

En av de mest berömda och potenta indica-varianter som någonsin tagits fram. En klassiker som förändrade den globala cannabiskulturen och hur man odlar cannabis inomhus.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:110-150 cm lång med täta kåda-rika frostade knoppar och vidfingrade blad.
Arom:Söt, muskig och kryddig med en antydan av enbuske.
Rus:Narkotiskt, kroppsligt, fysiskt, avslappnande.
A.k.a.:Northern Lights ? x Northern Lights ?.
Blommar:45-50 dagar.
Producent:Sensi Seeds extern länk
Sativa/Indica:0% / 100%.
Genetik:♀ Northern Lights 5 x ♂ Northern Lights 2.
Utmärkelser:High Times Indica Cup 1988-89, High Times Cannabis Cup 1990.
Medicinska egenskaper:Ångest, avslappnande, depression, kreativitet, energihöjare, ledinflammation, kroppsmärta, ryggsmärta, tandvärk.
Inomhus/utomhus:Ja / Nej.
Ursprungsland:NL Nederländerna.
Annat:Idag finns det många kopior av denna variant, men ursprungligen bestod sorten av tre rena genetiska original. Senare varianter är förädlade för att ge en stor utdelning på kort tid.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2008-02-05  17:32. Uppdaterad: 2008-02-05  17:32. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Odlingar blomstrar i Indien

Cannabiskultivering fortsätter att kultiveras på en massiv skala i Indien trots att myndigheterna förstör stora plantage varje år.

Situationen är extra tydlig i distriktet Chendipada och dess angränsande områden. Där har speciella polisstyrkor utfört beväpnade räder sedan december 2007 i fattiga byar, skogsmarker och statlig markområden utan lite nytta.

Operationerna resulterar oftast i anmälan av några bybor. De organiserade grupperna infångas aldrig och polisen vet inte ens namnen på de ansvariga. Korruption anses spela en stor roll i polisens svårigheter att fånga ledarna.

Indien

Den senaste räden, som anses vara den största av sitt slag, skedde i Chendipada och i grannbyar som Patrapara, Patakmunda, Raipal, Pururanagarh, och Marudhipa. Resultatet var en stor mängd beslagtagen gröda som brändes upp som vanligt.

Polisens uppgift görs svårare eftersom fattiga bybor erbjuds över 1000 kronor av agenter för att upplåta sina landmarker till cannabisplantage för flera månader i taget, vilket är mycket mer än de skulle tjäna på vanliga grödor.

Kultiveringen ser nu att spridas till andra distrikt vilket lär tänja på polisens resurser ännu mer.

Av: Admin. Källa: The Statesman. Publicerad: 2008-02-05  17:31. Uppdaterad: 2008-02-05  17:31. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


FN rekommenderar skadereducering

FN har gett ut ett nytt diskussionspapper som klart och tydligt avfärdar anklagelsen att ett förebyggande arbete mot narkotika inte kan kombineras med kontroversiella behandlingsmetoder som riskreducering, vilket används för att minska narkotikakonsumtionens negativa hälsopåverkan. Istället för att vara motstridiga, komplementerar de varann, menar FN.

Det är FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) som har gett ett papper kallat "Reducing the adverse health and social consequences of drug abuse: A comprehensive approach", tillsammans framtaget med INCB (International Narcotics Control Board). Dokumentet bygger på de internationella narkotikakonventionerna och stödjs av en växande grupp av vetenskapliga och medicinska bevis, enligt organisationen.

FN

Dokumentet kallar på en brett närmande till drogmissbruk där förebyggande politik och behandling av beroendestörningar av substanser utgör de inledande etapperna och inrättningar för att reducera de skadliga hälsokonsekvenserna av drogmissbruk kompletterar det rekommenderade tillvägagångssättet.

"'Riskreducering' är oftast en onödigt kontroversiell fråga. Praktiken används för andra sjukdomar, så varför skall vi inte använda den för att försöka bota narkotikamissbruk?," skriver Antonio Maria Costa, ordförande för UNDOC, som menar att åtgärderna som beskrivs är avsedda att föra marginaliserade missbrukare tillbaka in i samhället.

Du kan ladda ner pappret här extern länk (PDF).

Av: Admin. Källa: UNDOC. Publicerad: 2008-02-05  17:29. Uppdaterad: 2008-02-05  17:29. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Barack Obama stödjer avkriminalisering

En av de större nyheterna i det amerikanska presidentvalet när det gäller narkotikapolitik. Presidentkandidaten Barack Obama stödjer en federal avkriminalisering av cannabis för vuxna.

Under en debatt med andra demokratiska presidentkandidater 2007 verkade Obama vara emot en avkriminalisering när moderatorn Tim Russert frågade vilka som stödjer senatorn Chris Dodds förslag att avkriminalisera cannabis.

Men efter att ett videoklipp publicerats på Washington Times webbsida nyligen där Obama talar inför en grupp studenter vid Northwestern University 2004 säger han bl.a.: "Jag anser kriget mot narkotikan har varit ett gigantiskt misslyckande och att vi bör omtänka och avkriminalisera våra lagar kring marijuana."

När hans kampanjledning bads att förklara de motstridiga svaren erkänner nu Obama att han stödjer en avkriminalisering, något han alltid gjort, däremot är han fortfarande emot full legalisering av den mjuka drogen. Obamas ståndpunkt betyder att polisen helt enkelt slutar anhålla vuxna människor för mindre innehav, det betyder dock inte att speciella lagar skapas kring cannabis (legalisering) som med tobak och alkohol.

Barack ObamaBarack Obama.

"En administration ledd av Obama kommer att granska straffkoden för narkotikabrott och se vad vi kan göra smartare och reducera de blinda och kontraproduktiva straffen för icke-våldsamma lagbrytare," säger Obamas ledning i ett uttalande.

Förklarandet från Obamas läger gör honom till den enda presidentkandidaten bland de fyra främsta, inklusive den demokratiska rivalen Hillary Clinton, och hans republikanska motståndare i form av John McCain och Mitt Romney, som stödjer en reform av det amerikanska federala förbudet på cannabis för vuxna. Romney är även motståndare till medicinsk marijuana.

Obamas extern länk uttalande öppnar upp för en frispråkig debatt om marijuanas laglighet mellan de kvarvarande presidentkandidaterna och är den mest liberala positionen på cannabis en presidentkandidat, med chans på posten, tagit sedan Jimmy Carter.

Du kan se Barack Obamas uttalande från 2004 här extern länk.

Av: Admin. Källa: The Washington Times & NORML. Publicerad: 2008-02-02  19:30. Uppdaterad: 2008-02-06  18:05. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Stor polisinsats i Tyskland

Tysk polis har genomfört en större operation för att upptäcka och stänga ner cannabisodlingar.

Insatsen som omfattade omkring 1500 polisstyrkor från olika regioner utfördes den 28:e januari med 235 husrannsakningar i olika delar av landet.

Den ökade polisaktiviteten kommer efter att cannabiskulturen spillt över från Nederländerna, tyska (hobby)odlingar smälter ofta med lätthet in i bostadsområden, men också som en reaktion på de populära grow-shops där man kan inhandla kultiveringsutrustning bekvämt över internet. Några av bostädernas adresser som genomsöktes i räderna kommer ifrån dessa affärers kundregister.

Tyskland

Hittills har två storskaliga cannabisodlingar beslagtagits - en i Rheinland-Pfalz och en i Baden-Württemberg. Nio större odlingar har också beslagtagits - åtta i Nordrhein-Westfalen och en i Niedersachsen. Utöver detta har ytterligare 66 mindre cannabisodlingar upptäckts på olika orter i flera av Tysklands olika förbundsländer.

Totalt har polisen hittat 5500 mogna plantor tillsammans med torkat material och odlingsutrustning. 40 personer med anknytning till odlingarna har gripits.

Tysklands regioner behandlar innehav med olika grader av tolerans. Även om plantan är illegal över hela landet, undersöker polisen i princip bara någon som luktar misstänkt.

Av: Admin. Källa: The Times & ReageraMera. Publicerad: 2008-02-02  19:21. Uppdaterad: 2008-02-02  19:21. Avdelning: Nyheter, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Berkeley visar fingret åt DEA

Kommunfullmäktige i den kaliforniska staden Berkeley har gett landets narkotikamyndighet ett kollektivt rest långfinger.

Detta efter att man enhälligt godkänt en resolution som förklarar staden en frizon ifall DEA (Drug Enforcement Administration) skulle försöka lägga sig i distributionen av medicinsk marijuana.

Resolutionens passerande möttes med kraftiga applåder trots att DEA opponerade sig. Texten mjukades upp något förra månaden efter kritik från stadens polischef och vissa politiker, men den uttrycker ändå ett starkt stöd för MM.

"Vi motsätter oss försök från DEA att stänga ner cannabisdispensärer, och förklarar Berkeley en fristad för användning av medicinsk cannabis, odling och distribution förenligt med delstatens lagar och lokala föreskrifter i händelse av att DEA försökte räda någon av stadens reglerade dispensärer," står det bl.a.

Resolutionen förstärker också en policy från 2002 som uyttryckligen instruerar polis och stadsåklagare att inte samarbeta i federala utredningar av cannabiskliniker. Lokal polis kritiserades förra hösten när man sågs i samband med en DEA-razzia av en klinik i Los Angeles.

"Polis och åklagare får inte delta i undersökningar av, räder på, eller hot mot läkare, patienter eller deras vårdgivare och ägare av dispensärer," betonar texten.

BerkeleyBerkeley sett från nordväst.

Resolutionen betyder att man garanterar tillgång till cannabis för berättigade patienter om stadens dispensärer stängs ner.

Kalifornien legaliserade medicinsk marijuana 1996, men den federala regeringen erkänner inte dess användning.

Berkeley är en stad i San Francisco Bay Area i norra Kalifornien som har en lång historia av starkt samhällsengagemang. Känd framförallt för sitt universitetscampus, University of California, men även för dess radikala politik, alternativa kultur och studentprotesterna på 1960-talet. Staden har en befolkning på drygt 100.000.

Av: Admin. Källa: The Drug War Chronicle & The Daily Californian. Publicerad: 2008-02-02  19:10. Uppdaterad: 2008-02-02  19:10. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑