Nyheter för januari månad 2008

Urintester är opålitliga

En studie om urindrogtester visar att falska positiva resultat kan leda till allvarliga medicinska och sociala konsekvenser.

Studien publicerad i journalen Mayo Clinic Proceedings menar att resultaten av urinprov med immunoassay – den mest vanliga och populäraste typen av drogtester på arbetsplatser – bör alltid anses vara presumtiv (sannolik) tills den kan bekräftas av ett mer nogrannt sekundärt labbtest.

Urinprov

"Immunoassay (mätning av en kemikalies koncentration), vilket använder antikroppar för att upptäcka närvaron av specifika droger eller metaboliter, är inte perfekta. De förser heller inte någon information rörande tiden som gått sedan drogen konsumerades, varaktigheten eller intoxikationens tillstånd," skriver forskare vid University of Kansas Medical Center.

Olika läkemedel som ibuprofen (ibux), naproxen (smärta, muskelavslappnande) och efavirenz (HIV-medicin) kan ge falska positiva resultat för marijuana på immunoassay-tester. Även andra receptfria mediciner och läkemedel kan ge missvisande resultat, även om dessa i första hand påverkar amfetaminer, opiater och PCP.

Engångsbruk av cannabis kan också ge positiva utslag i en vecka efteråt, och vid längre tids bruk kan utslag komma upp till 46 dagar efter sista intaget. Detta eftersom THC har en förmåga att lagras i fettvävnader och sakta utsöndras över en längre tidsperiod än andra droger.

Däremot avvisar studien att passiv rökning kan leda till positiva resultat för cannabisrökning. Inte heller mat innehållandes hampa-produkter anses kunna leda till fel resultat. En vanlig manipuleringsmetod för att försöka dölja spår av THC och andra nedbrutna kemikalier är ögondroppen Visine, något som faktiskt fungerar, enligt studiens författare.

Gaskromatografi-mass spektrometri (GC/MS) eller blodprov anses vetenskapligt vara mer pålitliga och säkrare, men dyrare, än urintester. Något som också den nya studien bekräftar.

Av: Admin. Källa: NORML & Overgrow.tv. Publicerad: 2008-01-30  17:28. Uppdaterad: 2008-01-30  17:28. Avdelning: Vetenskap, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Uppdaterad studierapport från NORML

NORML Foundation (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) har uppdaterat sin omfattande medicinska guide till cannabis.

Den reviderade rapporten innehåller nästan 200 studier, både kliniska och förkliniska, som värderar den terapeutiska nyttan av cannabinoider och föreslår att aktiva ämnen i cannabis kan förhindra och sakta ned fortgången av olika livshotande sjukdomar, inklusive MS, ALS, HIV, förhöjt blodtryck, inkontinens, ledinflammation, diabetes, alzheimers, fibromyalgi, hepatit C, mag och tarm-sjukdomar, distoni (försämring av muskelspänst) och hjärncancer.

"Trots fortsatt politisk diskussion rörande lagligheten av medicinsk marijuana, så fortgår idag fler kliniska utredningar om den terapeutiska användningen av cannabinoider än någonsin tidigare i historien," säger författaren Paul Armentano.

NORML

Som exempel nämner han att en nyckelordssökning på 'cannabinoids 1996' vid National Library of Medicines webbsajt. 1996 gav en sådan sökning endast 258 artiklar publicerat på ämnet för det året. Om man gör samma sökning för 2007 hittar man idag över 3,400 studier.

"Denna kropp av studier gör det fullständigt klart att den amerikanska regeringens position på det terapeutiska bruket av cannabis och cannabinoider är baserat på politik, och inte vetenskap," avslutar Armentano.

NORML är en av USA största intresseorganisationer för reform av lagar kring vuxnas användning av cannabis.

Full text av rapporten "Emerging Clinical Applications for Cannabis & Cannabinoids: A Review of the Recent Scientific Literature, 2006 – 2008," finns tillgänglig online här extern länk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2008-01-30  17:27. Uppdaterad: 2008-01-30  17:27. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Arbetsgivare kan fortsätta diskriminera i Kalifornien

Högsta domstolen i Kalifornien har i ett utslag meddelat att arbetsgivare har rätt att avskeda anställda som använder medicinsk marijuana i enlighet med Compassionate Use Act - även om de är lediga och deras läkemedel inte påverkar arbetsuppgifterna.

I Ross v. Raging Wire Telecommunications hade Gary Ross en läkares rekommendation för medicinsk marijuana som lindring för en kronisk ryggsmärta han ådrog sig under anställning i det amerikanska flygvapnet. Ross tvingades som ett av anställningsvillkoren som systemingenjör 2001 att göra ett drogtest. Han försåg företaget med en kopia av hans läkares utlåtende, men sparkades ändå en vecka senare p.g.a. ett positivt testresultat.

Han stämde då företaget med hänvisning till California Fair Employment and Housing Act (FEHA) för att företaget inte tillmötesgick hans handikapp. Han hävdade också att företaget bröt mot statens egna lag som legaliserar cannabis att användas av patienter.

"Allt jag ber om är att kunna vara en produktiv medlem av samhället," sa Ross i skrivet uttalande. "Jag sparkades inte för att jag inte skötte mitt jobb utan p.g.a. en föråldrad policy."

Hans mål följdes med stort intresse av andra patienter i delstaten som upplevt diskriminering, hot och uppsägning p.g.a. deras val av läkemedel.

Domstolen sa dock att Compassionate Use Act bara skyddar användare från krimnellt åtal och säger inte någonting om respektive rättigheter och skyldigheter för arbetsgivare och anställda. "Under lagen i Kalifornien kam en arbetsgivare avkräva ett drogtest och ta dess resultat i övervägande i beslut rörande en anställning," skrev domare Kathryn Mickle Werdeger.

HD i KalifornienDomstolens medlemmar anno 2006.

Joyce Kennard var däremot stark kritisk i hennes avvikelse från majoriteten. "Medlidandet lyser starkt med sin frånvaro i beslutet," skrev hon. "Majoritetens hållning visar på missaktning mot Kaliforniens röstare."

Andra reaktionerna var lika starka. Mark Leno, demokratisk politiker från San Francisco, meddelade att han planerar att introducera lagstiftning för att förhindra arbetsgivare från att diskriminera mot användare. "Folket i Kalifornen avsåg inte att patienter ska tvingas till arbetslöshet för att kunna använda medicinsk marijuana," sa han.

Uppdatering: Den republikanska guvenören av Kalifornien, Arnold Schwarzenegger, har inlagt sitt veto mot ett förslag att skydda invånare i delstaten från att avskedas från sina jobb för deras lagliga användning av läkarcannabis, om det sker utanför arbetsplatsen och anställningen inte innefattar säkerhet.

Förslaget skulle ha gjort det ett brott att diskriminera mot personer som är godkända av staten att använda medicinsk marijuana. Schwarzenegger kommenterade sitt beslut med att "förslaget riskerade att störa arbetsplatsbeslut som relaterar till drogens konsumtion."

Av: Admin. Källa: The Los Angeles Times & Drug War Chronicle & NORML. Publicerad: 2008-01-30  17:25. Uppdaterad: 2008-10-25  18:39. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Vidare bevis på cannabinoiders cancer-bekämpande egenskaper

Cannabinoider besitter egenskaper som kan motverka tumörbildning från svåra former av hjärncancer enligt ny forskning från Tyskland och Italien.

Forskare vid det italienska universitetet Insubria och tyska University of Rostock publicerar sina fynd i det senaste numret av Expert Review of Neurotherapeutics och Journal of the National Cancer Institute. Studierna visar att den dominerande aktiva ingrediensen i cannabis kan i framtiden erbjuda nya terapeutiska alternativ för svårbehandlade cancerformer.

Test Tube

Båda studierna tittade på cannabinoiders mekanism och stimulans som hämmade speciella enzymer som är inblandade i vissa cancers cellinvasioner, speciellt det centrala nervsystemet, och celllinjers metastaser (spridning av cancern till andra organ).

"Cannabinoiderna verkar fungera som selektiva antitumörmedel eftersom de bara dödar cancerceller utan att påverka livsdugligheten av celler som inte attackerats av cancern," skriver ett av forskarteamen.

Tidigare studier har redan visat på att THC reducerar tumörspridning hos djur och i cellkulturer. Man rekommenderar nu kliniska studier för att ta reda på om laboratoriumresultaten kan upprepas hos människor.

Cannabinoider används redan idag medicinskt för att reducera biverkning från cancerbehandling som smärta, illamående och viktminskning.

Av: Admin. Källa: NORML & West Australian. Publicerad: 2008-01-30  17:22. Uppdaterad: 2008-01-30  17:22. Avdelning: Medicin, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Reaktioner på fallet med Susanne Eriksson

Reaktionerna på Susanne Erikssons behandling av det svenska rättssystemet, som vi skrev om den 16:e januari, har strömmat in.

Bl.a. har en Facebookgrupp startats som idag har nästan 500 medlemmar, en namninsamling för en ny narkotikapolitik, bloggvärlden skriver upprört och t.o.m. gammalmedia visar intresse för storyn.

Nedan länkas till en del av mediabuzzet.

Kampanjer:

Susanne Eriksson är ingen skurk! extern länk

Namninsamling för Susanne Eriksson och en ny svensk narkotikapolitik extern länk

Susannes fall anmält till Europadomstolen

Media:

Ett övergrepp extern länk

MS patient jailed for cannabis use extern länk

Smärtlindring värre än babymisshandel? extern länk

Insändare:

Låt THC hjälpa MS-patienter extern länk

Politik:

Moderat vill tillåta marijuana för ms-sjuka extern länk

Skriftlig fråga av Camilla Lindberg (fp) till justitieminister Beatrice Ask (m) extern länk

Bloggar:

Helvetets egen ondska extern länk

Svensk ondska (eller effekter av drogpolitiken) extern länk

“I Sverige tar vi hand om varandra” extern länk

Jävla land! extern länk

Staten skyldig till grov misshandel av Susanne Eriksson, möjligen mord. extern länk

Orimlig narkotikalagstiftning extern länk

Beatrice Ask offrar MS-sjuk på sitt politiska altare extern länk

Att tortera sina medmänniskor extern länk

Det stör mig som fan extern länk

Släpp cannabisen fri! extern länk

Den blinda rättvisan. extern länk

Humana Sverige extern länk

Svensk narkotikapolitik i ett nötskal extern länk

Öga för öga, tand för tand, fast tvärtom extern länk

Är detta rättvisa? extern länk

Om detta må vi blogga extern länk

Svensk straffrätt är helt ur led extern länk

Svensk drogbrukarefientlighet vet inga gränser extern länk

The War on Drugs in Practice extern länk

Beijerots och Alan Rubins skuggor vilar över landet extern länk

Svårt MS-sjuk svensk kvinna dömd att dö i fängelse för cannabisinnehav(?) extern länk

Byråkratins feodalherrar extern länk

Fy f... extern länk

Sverige raser – med god grunn extern länk

Paternalistism worse than being smeared with poo extern länk

Frita Susanne Eriksson! extern länk

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-01-26  19:56. Uppdaterad: 2008-02-16  19:40. Avdelning: Media, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Laura Huxley död

Författaren och den psykedeliska forskaren Laura Huxley avled den 13:e december 96 år gammal i sitt hem i Hollywood Hills. Dödsorsaken var cancer.

Huxley är mest känd för för hennes memoar, This Timeless Moment (1969), som handlar om hennes make Aldous kamp med cancer, och hur hon assisterade honom under hans dödsprocess genom att administrera LSD på hans begäran. Efter Aldous död blev hon förvaltare av hans litterära verk och såg energiskt till att hans minne aldrig glömdes och fortsatte tryckas.

Laura träffade Aldous 1948, 16 år efter att hans anti-utopiska roman "Brave New World" etablerat honom som en formidabel tänkare, författare och samhällskritiker. De giftes 1956 och de följande åren utforskade de tillsammans medvetandes gränser, något som hjälpte till att sparka igång den psykedeliska rörelsen på 60-talet.

Enligt henne själv var hon en återhållsam utredare av LSD med mottot "Respect your body. Focus your mind. Love your heart. Support and cooperate with anyone who wants to do the same." och en stor inspiration för många inom den psykedeliska gemenskapen.

Laura HuxleyLaura Huxley.

Hon var även en föreläsare för Human Potential Movement (HPM) som ansåg att människor behövde utveckla sin otroliga inomboende mänskliga potiential som oftast var oanvänd i de flesta personer.

Förutom att skriva fem självhjälpböcker om mänskliga relationer var Laura också en konsertviolinist, filmskapare av dokumentärer, psykoterapist, och grundare av välgörenhetsorganisationen Children: Our Ultimate Investment (OUI). För sitt humanistiska arbete belönades hon bl.a. av FN.

Ett av hennes sista framträdanden kom i dokumentärfilmen "Hofmann's Potion: The Early Years of LSD" producerad av National Film Board of Canada.

Av: Admin. Källa: MAPS & Los Angeles Times. Publicerad: 2008-01-26  19:51. Uppdaterad: 2008-01-26  19:51. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Förslag att grundlagsskydda den personliga integriteten

Sverige ser ut att få ett starkare skydd av den personliga integriteten.

Regeringens utredare på frågan har lämnat in sitt slutbetänkande till regeringen, som rekommenderar att skyddet för den personliga integriteten bör skrivas in i grundlagen.

Integritetsskyddskommittén anser att regeringsformen borde kompletteras med nya stadgar där varje medborgare är skyddad gentemot det allmänna mot intrång som sker i hemlighet eller utan samtycke och som i betydande mån innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden.

Dessutom anser man att det borde införas en bestämmelse i brottsbalken om olovlig fotografering, som i princip gör det förbjudet att utan lov fotografera eller filma personer som befinner sig på platser dit allmänheten inte har insyn.

Övervakningskamera.

Enligt lagförslaget borde också Datainspektionens roll breddas och utvecklas, regeringen borde på årlig basis lämna information till riskdagen om utvecklingen på integritetsskyddsområdet och om utvecklingen kräver det så borde en nämnd med uppgift att vaka över integritetsskyddet på hela samhällsområdet inrättas.

En sådan lag skulle göra det svårare för regering och riksdag att stifta lagar som kränker den personliga integriteten. Idag finns inget sådant skydd i grundlagen. En individ vars integritet kränks har heller ingen lagstadgad rätt till skadestånd.

Läs två av ledamöterna från integritetsskyddskommittén, centerpartisterna Annie Johansson och Agne Hansson, debattartikel "Skydd mot övervakning skrivs in i grundlagen" här extern länk.

Av: Admin. Källa: Dagens Juridik. Publicerad: 2008-01-26  19:32. Uppdaterad: 2008-01-26  19:32. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Plantmediciner på väg att försvinna

Experter varnar för att hundratals av unika plantor som används i förberedelse av medicin kan vara på väg att utrotas.

Enligt Botanic Gardens Conservation International (BGCI) riskerar så många som 400 plantor att dö ut p.g.a. avskogning och alltför intensiv skördning. Plantor som kan innehålla botemedel mot mördarsjukdomar som HIV och cancer kanske aldrig kommer att upptäckas.

BGCI som representerar botaniska trädgårdar i över 120 länder, och är baserad i den engelska staden Richmond, kom fram till slutsatsen genom att fråga sina medlemmar och ledande universitetsexperter att nämna 400 plantor i riskzonen.

Arter som återfinns i rapporten inkluderar: idegranträdet (barken används i cancerdrogen paclitaxel), hoodia (används i forskning kring viktminskning), hälften av världens magnoliaträd (innehåller kemikalien honokiol som används i traditionell kinesisk medicin för att behandla cancer och hjärtsjukdom) och höstkrokus (naturlig behandling mot gikt och länkad till kampen mot leukemi).

Magnolia x wieseneri.Magnolia x wieseneri.

Rapporten uttrycker också oro för de fem miljarder människor över hela världen som fortfarande är beroende av traditionell plant-baserad medicin som deras primära sjukvård istället för de kemiska substitut som större delen av västvärlden använder.

Mer än 50 procent av alla läkemedel som ordineras idag av läkare är derivat från kemikalier som först identifierades i plantor. Över 70,000 arter anses ha ett medicinskt värde.

Av: Admin. Källa: The Press Association. Publicerad: 2008-01-24  17:38. Uppdaterad: 2008-01-24  17:38. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Poliser stämmer gangsterfilm

Tre före detta poliser inom DEA, den amerikanska federala narkotikapolisen, har stämt filmstudion bakom bioaktuella "American gangster".

I filmen gestaltar Denzel Washington Harlems heroinsmuggelkung Frank Lucas.

De tre poliserna menar att studion NBC Universal är ansvarig för att dem, tillsammans med hundratals av andra DEA-agenter och poliser i New York, aktiva mellan 1973 och 1985, utmålas som skurkar i gangsterfilmen.

American Gangster

I slutet av filmen rullar en text som berättar att ett samarbete mellan Lucas och åklagare ledde till att tre fjärdedelar av stadens narkotikapoliser ställdes inför rätta och dömdes.

Efter Lucas dom 1975 blev han en betald informatör vilket ledde fram till åtal av flera av hans langarvänner.

I stämningsansökan hävdar de att ingen narkotikapolis fälldes som ett resultat av tips från Lucas. Man anser att filmen felaktigt påstått att berättelsen är baserad på en sann historia och att den ger en förvrängd bild av DEA-agenterna och att deras rykte nu smutsats ner.

NBC Universals talesperson Michael Moses, å andra sidan, tycker att polisernas stämningsansökan helt saknar grund. Han menar att de korrupta poliserna är menade att vara lokala poliser i New York, inte DEA-agenter.

Av: Admin. Källa: AP & DN. Publicerad: 2008-01-24  17:36. Uppdaterad: 2008-01-24  17:36. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Ny dokumentär om dispensärer

Dispensing Cannabis: The California Story är namnet på en ny dokumentär om de ökande federala polisräderna på cannabisdispensärer och 'compassion-klubbar' i Kalifornien.

Av de tolv stater som legaliserat medicinsk marijuana är Kalifornien den enda som tillåter öppen distribution av plantan till godkända patienter. En-timmesfilmen från regissör/producenten Ann Alter undersöker hur och varför patienter får tag på sin medicin och hur de garanterar att den är säker, ren och håller tillräckligt hög kvalitet.

Dispensing Cannabis

Vi får följa med på fem olika dispensärmodeller som ger en unik inblick i denna halv-lagliga industri (de federala myndigheterna erkänner inte cannabis som medicin). Läkare, advokater, poliser, patienter och vårdgivare får alla komma till tals och dela med sig av deras perspektiv och oro.

Kampen om patienters rättigheter mot det federala totalförbudet i landets mest cannabis-toleranta delstat blir mer och mer intensivt för att kanske komma till en kollision under 2008. Mycket vilseledande information och myter bildas kring detta ämne vilket förhoppningsvis denna dokumentär kan vara lösningen på.

Medverkar gör bl.a. läkarna Lester Grinspoon och Frank Lucido, Valerie och Michael Corral och Kris Hermes.

Tidigare filmer som hanterat detta ämne är Waiting to Inahle (2005) och In Pot We Trust (2007).

En trailer för filmen kan ses här extern länk medan den officiella webbsajten, där du kan köpa ett exemplar, finns här extern länk.

För fler filmer om cannabis, se filmtips.

Av: Admin. Källa: ASA. Publicerad: 2008-01-24  17:34. Uppdaterad: 2008-01-24  17:34. Avdelning: Kultur, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Officiell cannabisstatistik från ECNN

ECNN (Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk) släppte nyligen sin årliga rapport om tillståndet på narkotika inom EU.

Data visar att den uppåtgående trenden från 90-talet avtar, även om nivåerna fortfarande är historiskt rekordhöga. 23 miljoner vuxna européer har använt cannabis det senaste året. Det är i genomsnitt ca 7% av alla vuxna inom hela EU. Ungdomars användning under 15 år är fortfarande väldigt låg.

Här uppmärksammar vi en tabell som har mest intresse för våra läsare, nämligen hur många procent vuxna som använde cannabis förra månaden uppdelat efter förekomst i procent utav hela befolkningen.

LAND		ÅR	MÄTÅLDER	PROCENT
-----------------------------------------------
Spanien		2005-06	15-64		8.7
Italien		2005	15-64		5.8
England		2005-06	16-59		5.2
Tjeckien	2004	18-64		4.8
Frankrike	2005	15-64		4.8
Luxemburg	1998	15-64		4.0
Österrike	2004	15-64		3.8
Tyskland	2003	18-59		3.4
Nederländerna	2005	15-64		3.3
Skottland	2004	16-64		3.0
Belgien		2004	15-64		3.0
Nord Irland	2002-03	15-64		2.9
Irland		2002-03	15-64		2.6
Danmark		2005	16-64		2.6
Portugal	2001	15-64		2.4
Norge		2004	15-64		2.2
Lettland	2003	15-64		1.8
Slovakien	2004	15-64		1.7
Finland		2004	15-64		1.6
Ungern		2003	18-54		1.4
Estland		2003	15-64		1.4
Cypern		2006	15-64		1.4
Polen		2002	16-64		1.3
Grekland	2004	15-64		0.9
Bulgarien	2005	18-60		0.8
Litauen 	2004	15-64		0.7
Sverige		2006	16-64		0.6
Malta		2001	18-64		0.5

Av: Admin. Källa: ECNN. Publicerad: 2008-01-24  17:32. Uppdaterad: 2008-01-24  17:32. Avdelning: Statistik, Europa.

Skriv ut

Upp ↑


Svensk internetstatistik

Vilka svenska regioner söker mest på cannabis och marijuana? Svaret båda frågorna är Halland och Norrbottens län respektive.

Genom att använda Google Trends så går det att hitta statistik över var sökord relaterade till cannabiskulturen är mest populära någonstans och var dessa sökningar härstammade geografiskt. Datan gäller för hela året av 2007:

MARIJUANA (län):

1. 	Norrbotten
2. 	Västmanland
3. 	Västerbotten
4. 	Uppsala
5. 	Östergötland
6. 	Skåne
7. 	Västra Götaland
8. 	Stockholm
9. 	Örebro

MARIJUANA (stad):

1.	Västerås
2. 	Uppsala
3. 	Malmö
4. 	Norrköping
5. 	Göteborg
6. 	Stockholm
7. 	Umeå

CANNABIS (län):

 1. 	Västerbotten
 2. 	Västmanland
 3. 	Norrbotten
 4. 	Halland
 5. 	Västernorrland
 6. 	Östergötland
 7. 	Uppsala
 8. 	Jönköping
 9. 	Gävleborg
10. 	Västra Götaland

CANNABIS (stad):

 1. 	Umeå
 2. 	Västerås
 3. 	Luleå
 4. 	Lund
 5. 	Norrköping
 6. 	Sundsvall
 7. 	Linköping
 8. 	Uppsala
 9. 	Göteborg
10. 	Malmö

HASCH: (län):

1. 	Skåne
2. 	Västra Götaland
3. 	Östergötland
4. 	Stockholm
5. 	Örebro	 
6. 	Västerbotten

HASCH: (stad):

1. 	Västerås
2. 	Örebro
3. 	Norrköping
4. 	Malmö
5. 	Göteborg
6. 	Uppsala
7. 	Stockholm

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-01-21  18:58. Uppdaterad: 2008-01-21  18:58. Avdelning: Fakta, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Willie Nelson till Norge

En av countrymusikens kanske allra största artister kommer i sommar att besöka Norge.

Konserten som arrangeras av Anjazz jazzfestival kommer att hållas i staden Hamar den 2:a maj 2008, bara dagar efter att legenden fyller 75 år. Musikfestivalen pågår mellan den 1-4 maj och Nelson uppträder med sitt band The Willie Nelson Family.

Nelson var en av artisterna som tillsammans med storheter som Johnny Cash och Waylon Jennings skapade outlaw country, en stil som var både hårdare och mer realistisk än det typiska Nashville-soundet. Tillsammans med Kris Kristoffersen bildade de också på 80-talet det framgångsrika samarbetet "The Highwaymen".

Artisten har en rebell-attityd som går hand i hand med hans sociala och politiska engagemang. Han var med och bidrog till "We are the world", bildade "Farm aid" och är en förespråkare för biodiesel. I april 2007 grundade han Willie Nelson Peace Research Institute.

Nelson sitter också med i den rådgivande styrelsen till National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) och har arbetat med gruppen under flera år i stöd för en liberalisering av USAs förbud mot cannabisplantan. 2006 anhölls han för innehav av cannabis på sin turnébuss för vilket han dömdes till böter.

Senaste gången han uppträdde i Norge var för 12 år sedan, då i staden Molde, där han höll konsert inför fulla stolar.

Willie NelsonWillie Nelson i Molde maj 1996.

Av: Admin. Källa: NRK. Publicerad: 2008-01-21  18:57. Uppdaterad: 2008-01-21  18:57. Avdelning: Kultur, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Norge höjer gränsen för innehav

Norge går i motsatt riktning till Sverige när det gäller personligt innehav av cannabis och höjer gränsen för eget bruk från fem till 15 gram.

Ett direktiv från landets riksåklagare Ingunn Fossgard, som tillbakavisar att detta skulle röra sig om liberaliserng eller avkriminalisering, till polisen beskriver de nya reglerna som är menade att frigöra polisresureer genom att utfärda fler föreläggande och färre fängelsestraff.

Polisen i Oslo stödjer även dem de nya riktlinjerna och säger att detta kan bidra till prioritering av andra och allvarligare brott. Om personen accepterar föreläggandet hamnar saken inte i domstol.

Norska Normal extern länk är nöjda med direktivet som man menar är ett steg i rätt riktning men säger att även ett föreläggande betyder en prick i straffregistret. De vill istället se ett enkelt bötsystem som gör att de tagna endast hamnar i böterregistret.

- Detta har mycket stor betydelse för människor och är vad vi har jobbat för i många år. Jag anser att det är ett gott tecken att man äntligen lyssnar till experter och kriminologer, säger Peter Mikkelson i Norsk Organisasjon for Revurdering Av Marihuanalovgivningen (NORMAL).

Norge

Normal får stöd av flera advokater, som tidigare narkotikachefen Harald Stabell.
- Jag är emot legalisering, det menar jag skickar fel signaler, men gällande små mängder har jag inga betänkligheter, för det markerar fortfarande att det är straffbart. Det är ett onödigt ressursslöseri att använda rättsapparaten för detta, säger Stabel.

I sverige finns inga gränser för polisen, utan allt innehav och konsumtion behandlas lika och innebär urin- eller blodprov och behandling inom rättssystemet. Gränsen för ringa narkotikabrott och narkotikabrott går vid 59,99 gram. Ringa narkotikabrott kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Fotnot: Denna artikel bygger på uppgifter som är daterade från sommaren 2006, men eftersom detta är ett sådant viktig ämne och rapporteringen varit så knapp i Sverige, publiceras den ändå i nyhetssektionen.

Av: Admin. Källa: VG & Gateavisa #182. Publicerad: 2008-01-21  18:53. Uppdaterad: 2008-01-21  18:53. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Super High Me [video]

Efter denna introduktion hittar du trailern till den nya dokumentären om cannabis, Super High Me, nedanför.

Filmen är en parodi på Morgan Spurlocks dokumentär om snabbmat, där han går från en vanlig diet till att äta på McDonalds 30 dagar i följd och konsekvenserna av detta, kallad Super Size Me.

Super High Me tar det konceptet ett steg ytterligare och undersöker effekten av att först avstå från plantan i en månad, följt av rökning 30 dagar i följd. Komikern som genomgår experiementet för att ta reda på växtens effekt på hälsa och vänner är Doug Benson.

Projektet innehåller fler komiker än Benson, bl.a. Zach Galifianakis, Bob Odenkirk, Brian Posehn, Jeffrey Ross, Paul F. Tompkins, såväl som högaktade profiler inom rörelsen som Marc Emery och Dennis Peron.

Filmen på 94 minuter har premiär den 10:e mars 2008 i USA.

Get the Flash Player to see this player.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-01-21  18:37. Uppdaterad: 2009-07-14  18:24. Avdelning: Media, Film.

Skriv ut

Upp ↑


Nigeria utlovar narkotikafritt samhälle

Nigeria har inlett en utrotningskampanj mot cannabis som är tänkt att införa ett narkotikafritt afrikanskt samhälle.

Ahmadu Giade, chef för landets narkotikabekämpande myndighet NDLEA (Nigeria's National Drug Law Enforcement Agency), använde en ceremoni där han eldade upp 100 kilo beslagtagen marijuana, värderad till 1.3 miljoner kronor, för att utropa ett 'krig mot cannabis'. Detta som en del av myndighetens försök att "skapa ett drog-fritt samhälle för alla."

Den ceremoniella brasan, som bevittnades av kungamedlemmar, representanter från militären och paramilitärer och studenter, hade för avsikt att reta upp "drogbaroner" och demonstrera "polisens överlägsenhet" över droglangare. NDLEA planerar även upplysningskampanjer om 'indian hemp', som plantan kallas i landet, och utlovar fler undersökningar och åtal.

Nigeria

"Narkotikahotet är påtagligt," sa Giade. "Det är svårt att ignorera denna risk som stirrar oss rakt i ansiktet. Kontroll över cannabis utgör den största utmaningen för Nigeria och Afrika eftersom den odlas utan ansträngning i landet. Denna drog har kapaciteten att förstöra vårt samhälle men vår förmåga att stoppa den är lika stor."

Enligt USAs utrikesdepartements narkotikarapport för 2007 ökar försäljning och konsumtion av cannabis i Nigeria. Allt större odlingar upptäcks, partier som påträffas är fler och anhållningar stiger.

Av: Admin. Källa: This Day. Publicerad: 2008-01-21  18:28. Uppdaterad: 2008-01-21  18:28. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Svårt MS-sjuk svensk kvinna dömd till ett års fängelse

Ännu en svensk patient har fått ett rekordhögt straff för sin odling och användning av cannabis som läkemedel.

Susanne Eriksson, 38, från Märsta som är svårt sjuk i progressiv MS (multipel skleros) har genom en nära vän odlat cannabis för eget behov och nu dömts till ett års fängelse för innehav av ca 900 gram (detta inkluderar alla växtdelar, inte enbart de delar (knopparna) som används).

Michael Fuchs, 31, medåtalad, som vattnade och planterade växterna med hennes vetskap, fick också ett års fängelse. De dömdes båda två för narkotikaframställan för överlåtelsesyfte, vilket de kraftigt bestrider då det enbart handlat om medicinskt bruk.

Hon har sökt benådning formellt hos regeringen men fått avslag underskrivet Beatrice Ask utan någon motivering. Detta trots hennes svåra sjukdom eller det faktum att hon odlat för självmedicinering och inte för att tjäna pengar.

Hon har även försökt avtjäna straffet med elektronisk fotboja men inte fått det godkänt eftersom hon inte jobbar. Detta trots att hon är rullstolsbunden och har assistans stor del av tiden. Frågan anhöriga och vänner nu ställer sig är om hon kommer överleva vistelsen på kvinnofängelset Hinseberg.

Svenska regeringenDen svenska regeringen.

Eriksson började använda läkarcannabis för sju år sen eftersom ingen av de traditionella läkemedlen fungerade för henne utan bara bromsade utvecklingen av ms samt de ofta jobbiga och oönskade biverkningarna. Inspirationen var Stenhoffs väldigt liknande fall.

"För mig fungerar marijuana både som lugnande för stressen, jag slipper 80% av krampanfallen, sover utan störningar, smärtstillande och samtidigt får jag aptit. I stället är jag hänvisad till att som nu ta bromsmedicin som består i sprutor varannan dag som ger enorma smärtor i hela kroppen och blåmärken eller cellgiftsbehandling som ger hemska biverkningar," skriver hon om sin situation på en webbsida.

Hennes tillstånd blev sämre efter häktningen (som varade i 37 dagar) på Kronoberg den 10 februari förra året, och sedan dess har sjukdomen trätt in i slutstadiet. Idag sitter hon i rullstol och har förlorat styrseln i vänster arm. Läkarintyget som domstolen bygger sin slutsats på skrevs före häktningen och är alltså baserad på en äldre tidpunkt då hon fortfarande kunde gå med kryckor.

Hennes sociala situation är också dålig förutom att vara arbetslös. Hon fick avslag av socialtjänsten till hyran under tiden för strafftiden så hon kan förlamad hamna på gatan i värsta fall.

Hon befinner sig nu i desperat situation. Eriksson har tillgång till 41 timmars personlig assistans i veckan och har 24 timmar tillsyn då hon inte kan röra sig eller mer eller mindre göra något som kräver lite ansträngning. Eftersom hennes receptbelagda värktabletter är narkotikaklassade kommer hon förmodligen få klara sig utan dem under fängelsetiden.

Enligt Fuchs klarar hon inte av att duscha eller gå på toaletten själv. Hon saknar balans, har ständiga smärtor och är extremt stresskänslig och infektionskänslig p.g.a. sin sjukdom. MS är en nervsjukdom som gradvis bryter ner nerverna tills att man blir totalt förlammad och organen sviktar. Fuchs är orolig att fängelset ska bli en dödsdom, om hon placeras på en sjukvårdsavdelning på Hinsebergsanstalten tillsammans med hepatit- och hiv-smittade.

Representanter för patienter med MS i Sverige säger Erikssons dom verkar hård.
- De bör kunna dela ut mildare domar när någon med MS använder cannabis, och ha detta i åtanke vid avkunnande av dom, säger Stefan Käll, ordförande för Neurologiskt handikappades riksförbund.

Ännu har hon inte behövt inställa sig vid anstalten, men måste göra det senast den 4:e februari om hon inte vill bli hämtad av polisen, och gör nu allt för att hitta en lösning.

Marie Stenhoff dömdes för fyra år sen till sex månaders fängelse sedan hennes fall vägrades hörande i högsta domstolen. Hon hade odlat 12 plantor för eget bruk mot hennes kroniska sjukdom fibromyalgi som hon rökte och lagade mat med.

Fotnot: Fuchs använder också cannabis för att stimulera sin aptit, lindra stress och huvudvärk och istället för smärtstillande tabletter.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-01-16  18:52. Uppdaterad: 2008-01-26  00:55. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabismonopol avregleras i Kanada

En federal domstol i Toronto har avfärdat en reglering införd av den kanadensiska regeringen som förhindrar odlare av medicinsk marijuana att producera drogen för mer än en patient åt gången.

Beslutet öppnar upp för laglig konkurrens till Prairie Plant Systems Inc extern länk som fram tills nu med ensamrätt producerat medicinsk cannabis till kvalificerade patienter.

Huvudsakligen beviljar domen användare och patienter mer frihet att välja sin leverantör, odlare eller producent istället för att automatiskt tvingas välja vad PPS producerar eller den illegala svarta marknaden.

Patienter hävdade i domstolen att restriktionerna var orättvisa och förhindrade allvarligt sjuka kanadensare möjligheten att erhålla drogen de behöver för att behandla deras sjukdomssymptom.

Medicinial Marijuana

Patientgruppers klagomål var att Health Canadas monopol som den enda lagliga leverantören leder till att deras produkter håller en för låg standard och tillfredssställer inte de många krav som användare har för behandling av kroniska krämpor.

Det nuvarande regelverket kring kultivering säger att licensierade användare kan odla deras eget behov, men de kan inte förse drogen till mer än en person åt gången, alltså patienter med rätt till cannabis och som odlar eget får inte sälja till mer än en person.

I sitt beslut kallade domare Barry Strayer villkoren författningsstridiga och godtyckliga eftersom de "orsakade stora svårigheter för patienters tillgång på cannabis till medicinskt syfte."

Regeringen kan nu skriva om reglerna eller lämna saken till den öppna marknaden för människor med erfarenhet och expertis att producera cannabis till patienter. Regeringen kan också välja att instifta kvalitetskontroll för externa leverantörer som ser till att patienter har tillgång till de bästa produkterna.

Flera företag har efter domen visat sitt intresse i att storskaligt börja producera cannabis åt patienter.

Domen är ett hårt slag för den konservativa regeringen som lovat hårdare tag mot cannabis och deras mångfaldiga konsumenter.

Av: Admin. Källa: The Canadian Press. Publicerad: 2008-01-16  18:17. Uppdaterad: 2008-01-16  18:17. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Politikerstöd för reggaefestival

Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat ställa sig bakom att Reggaefestivalen extern länk arrangeras även under 2008. Ett oväntat beslut efter skandaler med cannabiskonsumtion bland artister och besökare.

En politikermajoritet anser att festivalen är bra för Uppsalas varumärke och att staden vill stödja events med hög kvalité. Kommunstyrelsen signalerar även fortsatt arbete med att förebygga och förhindra narkotikaanvändning vid festivalen.

En som dock reserverade sig är kommunalrådet Gustaf von Essen (kd) som ansvarar sociala frågor i kommunen.
- Jag menar att festivalen krockar med vår drogpolicy. Det finns en slags kultur kopplat till reggae som gör att cannabis förekommer där. Rapporter från socialarbetare och polis tidigare år vittnar om utbrett missbruk och risk för unga att där göra en drogdebut, säger han.

Uppsala reggaefestival

Ifjol toppades reggaefestivalen statistiken över misstänkta narkotikabrott på landets sommarfestivaler. 243 personer togs till förhör under festivaldagarna misstänkta för konsumtion av cannabis inom eller kring festivalområdet.

Kristdemokraterna hoppas fortfarande att polisen gör en annan bedömning än kommunen och inte ger festivalen tillstånd att anordnas. Polisen har varnat för en öppen drogscen medan andra anser att festivalen är en unik kulturupplevelse och enda renodlade reggaefestivalen i Skandinavien.

Biljettförsäljningen är redan i gång till årets festival som planeras till den 7-9 augusti.

Se tidigare nyheter: Reggaefestivalen riskerar stoppas (071005) & Stort antal misstänka för narkotikabrott på årets reggaefestival (070818).

Av: Admin. Källa: Drugnews. Publicerad: 2008-01-16  18:04. Uppdaterad: 2008-01-16  18:04. Avdelning: Kultur, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Svenska kyrkan tycker till om cannabis

Hej.

Jag undrar om Gud tycker att det är fel att vi brukar naturliga droger som t.ex cannabis och opium. Är inte meningen att vi skall njuta av så mycket vi kan?

Cannabis har också visats vara mindre farligt än akolhol. Detta har Kanadensiska senaten slagit fast i en rapport, och även det brittiska överhuset har kommit fram till samma slutsats. Allt kan såklart missbrukas, men om vi brukar förnuftigt så kan väl inte Gud ha något emot det?

Mvh
/Henrik

~

Hej Henrik!

Av vad jag kan förstå är en drog en drog, "naturligt" eller kemiskt framställt. Inom sjukvården har effekterna av vissa droger varit en förutsättning för helande.

Droger har annars lite med helande att göra när det används för att trubba av verkligheten även om det kan upplevas som njutningsfullt.

Jag tror också att Gud skapat oss för att vi med våra kroppar skall kunna njuta. Men jag tror inte att vägen dit går genom droger. Guds vilja med våra liv är som jag tror mer att njuta livet än söka genvägar och flyktvägar genom droger.

När vi människor med lagar och restriktioner försöker begränsa eventuella skador av droganvändande måste det ligga i Guds mening.

Hälsningar Lars

Av: Admin. Källa: Svenska Kyrkan. Publicerad: 2008-01-16  18:00. Uppdaterad: 2008-01-16  18:00. Avdelning: Politik, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisodlingar allt vanligare i Finland

Cannabiskultivering breder ut sig i Norden.

Polisen i Helsingfors stöter allt oftare på cannabisodlingar i samband med husrannsakningar och tillslag. Centralkriminalpolisen uppskattar att polisen ifjol beslagtog betydligt fler cannabisplantor än år 2006. Exakta uppgifter för år 2007 finns inte ännu att tillgå.

Kriminalkommissarie Ritva Elomaa vid Helsingfors polisens narkotikabrottsenhet berättar att polisen ibland hittar hela rum som gjorts om för odling av plantan.

Jaakko Sonck vid centralkriminalpolisen tror att hemma- eller hobbyodlingarna ökat i popularitet på grund av att det i dag är lätt att få tag på frön, apparatur och råd, i synnerhet via internet.

Finlands flagga

De cannabisodlingar som polisen beslagtar har också blivit allt större och proffsigare. För tio år sedan kunde polisen hitta tio plantor som växte i dagsljus, berättar Elomaa. I dag finns det nästan utan undantag också lampor, fläktar, näring och avancerade bevattningssystem.

Trots att odlingsmetoderna blivit mer avancerade odlar finländarna cannabis fortfarande främst för eget bruk utan att sälja vidare.

2007 beräknade den svenska polisen att Sverige nästan var självförsörjande på cannabis.

Av: Admin. Källa: YLE. Publicerad: 2008-01-16  17:55. Uppdaterad: 2008-01-16  17:55. Avdelning: Nyheter, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Media från världens största konferens för drogreform

Om du missade förra månadens stora konferens om narkotikapolitik i USA så har du nu chansen att ta del av detta spännande och tankeväckande seminarium. Arrangören Drug Policy Alliande har lagt ut nästan varenda minut av konferensen på sin hemsida.

International Drug Policy Reform Conference 2007 avgick mellan den 5-8 december 2007 i New Orleans och lockade talare och deltagare från hela världen, inklusive Berne Stålenkrantz från svenska Brukarföreningen.

Materialet finns både som MP3 (audio) och MP4/MOV (video) och kan laddas ner gratis från DPA:s webbsajt. Där finns även PowerPoint presentationer tillgängliga från vissa sessioner.

Innehållet sträcker sig från rasism till hälsa, media, drogtester, gravida missbrukare, drogpolitik (självklart), hur man bäst förebygger överdoser, alternativa behandlingsformer och medicinsk marijuana. En uppmärksammad gäst var FN:s antidrogchef Antonio Maria Costa som accepterade en inbjudan och höll tal inför noggrannt lyssnande åhörare.

DPA logo

DPA, som är Amerikas största organisation när det gäller drogreform, uppmuntrar dess användning som läromaterial, utbilda dina kompisar och bekanta eller stimulera din egen hjärna med din iPod.

Du hittar allt material här extern länk.

Av: Admin. Källa: DPA. Publicerad: 2008-01-16  17:51. Uppdaterad: 2008-01-16  17:51. Avdelning: Media, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Marc Emery får fem år i Kanada

Marc Emery, Vancouvers självutnämnda Prins av Marijuana, har preliminärt gått med på en tio års fängelsedom, där han kommer ut efter fem, i sitt hemland i utbyte mot amerikanska anklagelser om pengatvätt och försäljning av cannabisfrön online.

Efter att ha uttömt alla vägar och en förväntad utlämning till USA har Emery valt att gå med på en överrenskommelse som godkänts av amerikanska åklagare, som ursprungligen sökte ett straff på minst 20 år. Om den kanadensiska regeringen också säger ja betyder det att Emery kommer spendera en avsevärd tid i fängelse för att ha sålt frön på internet till amerikanska medborgare.

Anledningen till att Emery går med på ett avtal, istället för att bli en martyr i ett amerikanskt fängelse, är att han på detta sätt hoppas rädda sina två medåtalade vänner - Michelle Rainey och Greg Williams - från straff. Speciellt Rainey som med all sannolikhet skulle avlida i ett amerikanskt fängelse eftersom hon använder medicinsk marijuana mot sina svåra symptom från Crohns sjukdom.

BC3Michelle Rainey, Greg Williams och Marc Emery.

Alla tre anhölls i augusti 2005 på begäran av USA och åtalades för handel med cannabisfrön, ett brott i Amerika, men sällan mer än en bötbar förseelese norr om gränsen. Detta trots att massvis med liknande butiker över hela Kanada forsätter sälja cannabisfrön helt öppet. Ett faktum som gjort att många anser åtalet var och är politiskt motiverat.

- Jag kommer att göra mer tid än många våldsamma brottslingar. Det finns inte ett enda offer i mitt fall, ingen som kan stå upp och säga, 'Jag skadades av Marc Emery.' Ingen., var hans första kommentar till media i Kanada.

Fallet har kritiserats av både medborgare, aktivister och advokater som menar att Kanada blivit en marionett till USA, utan någon egen självständighet som helst. Detta tack vare sina utlämningsavtal med USA.

Emery är en av världens mest kända aktivister för reform av de lagar som förbjuder vuxnas användning av cannabis. Han har bidragit med miljoner av sina inkomster, för vilket han han betalade över en miljon av i skatter, till projekt över hela världen och även startat sitt eget parti, BC Marijuana Party. Han är också redaktör för ett av dem mest lästa magasinen om plantan, Cannabis Culture.

Hans aktivism gjorde honom till en naturlig måltavla för polisen, förbudsorganisationer och regeringar. Men det tog den kanadensiska polisen att via den smutsiga bakvägen av USA för att få stopp på honom. Det, om något, säger mycket om Emerys personlighet.

Av: Admin. Källa: Vancouver Sun. Publicerad: 2008-01-15  19:31. Uppdaterad: 2008-01-16  19:44. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nederländerna som nästa års vinnare av Nobels fredspris?

NORML

En reformorganisation av förbudet mot cannabis har lanserat en kampanj för att nominera Nederländerna till Nobels fredspris för deras progressiva narkotikapolitik.

NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) har inspirerats av den färska succén med f.d. vice president Al Gores uppvakningskampanj mot faran med global uppvärming som ledde fram till att han i år belönades med Nobels fredspris.

"Med få vänner på internationell nivå och trots oerhörda påtryckningar från USA har den nederländska regeringen och dess folk bevisat i mer än 30 år att det är mer kostnadseffektivt, humant och praktiskt att ha en tolerant attityd än en tuff ställning mot droger," skriver man i ett pressmeddelande.

Man har, enligt NORML, lyckats reducera användning av narkotika bland dess invånare samtidigt som man hållit nere fängelsebefolkningen. Till stöd för nomineringen citerar man bl.a. ett uttalande från läkaren Stephen H. Frye, som i sin kommande bok 'Twenty-five Reasons to Legalize Drugs - We Really Lost This War!', dokumenterar hur den internationella narkotikapolitken är mer skadlig än drogerna sig självt.

Organisationen anser Nederländerna "förtjänar världens tacksamhet för att ha demonstrerat att en drogpolitik byggd på vetenskapligt baserad risk-reducering, och inte en orubblig förbudsregim och fängelse-orienterad modell, resulterat i en friskare och säkrare befolkning som använder färre droger och begår färre brott i jämförelse med andra västerländska länder."

I deras nomineringsprocess uppmanar därför dem som är tillgängliga att nominera: organisationer, regeringar, forskare, politiker, professorer, fredsinstitut, och tidigare fredspris-vinnare att skicka brev till det norska Nobelinstitutet som stödjer förslaget. Nomineringstiden går ut den 1 februari.

Med den offentliga kampanjen hoppas man också kunna påverka en större debatt om hur den globala narkotikapolitiken bör se ut i framtiden.

Kampanjens webbsida är www.netherlands4nobel.org extern länk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2008-01-15  19:25. Uppdaterad: 2008-01-15  19:25. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Timbuktu om cannabis

I en öppenhjärtlig intervju i Sydsvenskans tidning uttalar sig den svenska rapparen Jason Diakité, alias Timbuktu, om en rad olika frågor och ämnen. Ett av dem är legalisering av cannabis.

"I grunden tycker jag fortfarande som jag tyckte då (i en låt 2001 förespråkade Jason Diakité legalisering av marijuana) men jag har insett att det inte är värt att lägga min energi på en sådan debatt i ett så pass trångsynt samhälle som vi lever i. Reaktionerna var ett bevis på det, jag hade skrivit en hel låt med en massa saker som jag ville ha sagt till statsministern, och Expressen, bland annat, fokuserade endast på den raden ("Ett Brev" 2003). Jag tog den risken, så då får jag stå mitt kast, men idag går jag inte in i sådana diskussioner."

Timbuktus senaste album är Oberoendeframkallande som släpptes 2007.

Se också texten till singeln Legalisera extern länk (2001).

TimbuktuTimbuktu.

Av: Admin. Källa: Sydsvenskan. Publicerad: 2008-01-15  19:20. Uppdaterad: 2008-01-15  19:20. Avdelning: Personligt, Intervju.

Skriv ut

Upp ↑


Ökad acceptans för cannabis hos läkare i Kanada

Kanadensiska läkare verkar ha accepterat idén med medicinsk marijuana.

Efter att först ha motsatt sig dess användning stödjer nu läkare och specialister mer och mer praktiken för sina patienter när all annan konventionell behandling misslyckats.

En december-studie från Health Canada av 30 läkares åsikter fann att fler och fler värmt upp till idén, trots farhågor att allmänheten skulle kunna se dem som langare, enligt Montreal-tidningen La Presse.

Doc

Telefonintervjuerna genomfördes från mars till juni 2007 och inhämtade information från en pool av 917 läkare över hela landet som behandlat patienter med marijuana.

Man fann att den kliniska kunskapsnivån om cannabis som läkemedel var dålig och något som läkarna själva önskade mer information om. Ofta litade dem på patienters anekdotiska bevis för att ta fram en behandlingsplan.

Man ansåg heller inte att marijuana var en högrisk-drog och helhetsintrycket var att de positiva effekterna uppvägde dem negativa. Man var mer oroad över läkemedelsmissbruk i tablettform som man ansåg var fysiskt beroendeframkallande till motsats till marijuana. De ansåg också att torkad marijuana kan säkert och effektivt distribueras av det nuvarande apotekssystemet.

Medicinsk marijuana är laglig i Kanada sedan 2003. Personer med läkarintyg och en licens från regeringen riskerar inte att anhållas. Regeringen har t.o.m. anlitat ett företag, Praire Systems, att odla cannabis i en gruva i Manitoba för att säkra tillgången. Oralsprayen Sativex från GW Pharmaceuticals har godkänts som medicin. 2,261 personer är registrerade hos regeringen att använda medicinsk marijuana. Det antas dock att hundratusental använder plantan medicinskt på egen hand.

Den federala regeringen investerade 12 miljoner kronor från 2001-2006 i ett program som granskade effekterna av rökt marijuana för smärtlindring, men den konservativa admininstrationen la ner projektet i september 2006.

Av: Admin. Källa: The Daily Gleaner & Ottawa Sun. Publicerad: 2008-01-15  19:17. Uppdaterad: 2008-01-15  19:17. Avdelning: Medicin, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Finsk studie ifrågasätter medias bild av narkotikabrott

En överdrivet problematisk mediabild av narkotikabrottsligheten målas upp i Finland hävdar en doktorsavhandling som granskas vid Helsingfors universitet.

Bilden som skapas av narkotikabrottsligheten i Finland är betydligt mörkare än verkligheten säger en ny studie och enligt dess författare, forskaren Aarne Kinnunen, slås dessa fall upp stort i media för att dem lätt förvandlas till rafflande och uppseendeväckande nyheter. Ett resultat av det blir att polisen beviljas mer och mer fullmakter vid utredningar.

Media

M.a.o. ju mer narkotika och dess användare ses som ett hot mot samhällets värderingar, desto mer resurser, ökade befogenheter och pengar lyckas de narkotika-bekämpande institutionerna (polis, tull och frivillighetsorganisationer) införskaffa.

Ofta betyder detta en mer konservativ narkotikapolitik med skärpta straff som följd. Försäljning av narkotika medför idag ofta hårdare domar än våldtäkt eller grov misshandel.

Kinnunen vill inte nedvärdera risken med droger, men påpekar att 180 finländare dog av droger i fjol - mot cirka 20 gånger fler alkoholoffer.

Av: Admin. Källa: Vasabladet & YLE. Publicerad: 2008-01-15  19:15. Uppdaterad: 2008-01-15  19:15. Avdelning: Forskning, Norden.

Skriv ut

Upp ↑


Årets Brukarvänspris till Björn Fries

Björn Fries, avgående nationell narkotikasamordnare (2002-2007), har tilldelats Svenska Brukarföreningens extern länk Brukarvänspris för 2008.

Detta för att bland annat utvecklat och stått för en mer humanistisk pragmatisk syn inom narkotikapolitiken.

Fries noteras särskilt ha kämpat för en utvidgning av substitutionsprogrammen (av bl.a. metadon och subutex). Idag finns ett sextiotal kliniker runt om i landet som erbjuder substitutionsbehandling till skillnad från 2004 då det endast fanns fyra.

Han uppmärksammas även för att ha debatterat, utrett och öppnat upp för en utökning av de omstridda sprutbyten. Till stor är det Fries förtjänst att opiatberoende i dag (även i Sverige) har en lag som tillåter landsting och kommuner att starta sprututbyten, även om lagen ännu inte fungerar så som Svenska Brukarföreningen önskar.

Björn FriesBjörn Fries

SBF säger även att han haft modet att initiera samt tillskjuta pengar till forskningsprojekt vars "utgångspunkter och hållningar rimmat illa med den repressiva svenska hållningen." Utan Fries hade studierna säkerligen inte blivit gjorda. Med största sannolikhet kommer forskningsresultaten på längre sikt att förbättra levnadsvillkoren för de människor som Svenska Brukarföreningens företräder.

Han har också medverkat till att debatten om narkotika och narkotikabruk inte är lika polariserad och onyanserad som tidigare.

"På många av de områden där den svenska narkotikapolitiken kännetecknats av moralism, ideologiska låsningar och kunskapsförakt har Fries stått upp och argumenterat för en mer pragmatisk och brukarvänlig politik," skriver SBF i ett pressmeddelande.

Brukarvänspriset går till den "som bidragit till att förbättra situationen för de människor som utgör Svenska Brukarföreningens medlemskollektiv". Föreningen organiserar och vill särskilt hjälpa personer med opiatberoende och de som har eller vill ha läkemedelsbaserade ersättningsmedel.

Priset har tidigare tilldelats professor Lars Gunne, sprutbytet i Skåne, professor Henrik Tham, socialstyrelsen och 3-G studien (med läkarna Markus Heiligh, Johan Kako och Leif Grönblad).

Priset som består av en litografi av den framlidne konstnären Carsten Engström överlämnas i samband med ett seminarie den 27 mars som Brukarföreningen anordnar.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & SBF. Publicerad: 2008-01-11  18:13. Uppdaterad: 2008-01-11  20:22. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Israel allt mer tolerant mot medicinsk marijuana

Medicinskt bruk av cannabis ser ut att få laglig status i Israel.

I sex månader har en klinik i Tel Aviv helt lagligt delat ut cannabis i små kontrollerade mängder till patienter med cancer, AIDS och mag- och tarmsjukdomen Crohns sjukdom. Israeliska myndigheter erkänner alltså de medicinska egenskaperna cannabis besitter och patienter kan nu söka specialtillstånd från hälsoministeriet att konsumera plantan.

Enligt en talesman för Israeliska cancerpatientföreningen är det ett faktum att cannabis effektivt lindrar smärta och att det rekommenderas för patienter som genomgår kemoterapi. Utdelningen är den första av sitt slag i Israel och avsedd först och främst att reducera smärta och symptom hos kroniskt och allvarligt sjuka.

Israel

Flera patienter vittnar om örtens smärtstillande effekter och är tacksamma för att dem inte längre behöver köpa drogen svart. Israelisk lag dikterar att marijuana kan skrivas ut som medicin om en patient först erhåller en speciell licens från hälsomyndigheterna.

Myndigheterna har hittills vägrat avslöja vilken klinik det gäller för att förhindra protester och kriminella element. Föreningen funderar p.g.a. det att gå ut med budskapet publikt på deras hemsida.

Cancerorganisationen Israel Cancer Association överväger också att publicera information om kliniken på sin webbsajt för att hjälpa andra patienter.

Ett litet antal personer har tidigare beviljats speciell tillåtelse att använda cannabis för medicinskt bruk av hälsodepartementet.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se & The Jerusalem Post. Publicerad: 2008-01-11  18:11. Uppdaterad: 2008-01-11  18:11. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Gifthot mot systembolaget

Femton systembutiker i Sydsverige fick inför nyåret hotbrev om att preparerade flaskor med cyankalium utplacerats.

Det var precis före nyår som systembolagen i Skåne mottog de kopierade handskrivna hotbreven som hade poststämplats den 21 december i Danmark.

I brevet hävdade avsändaren att han hade lyckats manipulera produktionskedjan hos några producenter och styrt om ett antal enheter, ett tiotal flaskor i vardera butik, preparerade med det dödliga giftet cyankalium till de aktuella butikerna.

Enligt avsändaren skulle det vara omöjligt att urskilja giftflaskorna från det ordinarie sortimentet.

Hotet avfärdades dock som falskt efter samråd med polisen.
- Polisen och vi uppfattade hotet som litet och osannolikt att han kunnat preparera produkterna på det påstådda sättet, säger Systembolagets biträdande presschef Lennart Agén om varför inte kunderna direkt varnades.

Systembolaget

Två av butikerna, en i Oskarshamn och en i Helsingborg, stängdes kortvarigt. Övriga snabbinventerades och man kontrollerade särskilt produkter från Danmark och södra Sverige, bl.a. Absolut Vodkaflaskor, men inga preparerade flaskor upptäcktes.

I butiken i Väla i Helsingborg fann butikspersonalen några trasiga läckande vinboxar som punkterats och på nyårsafton återlämnade en kund en flaska där metallkorken var defekt genom ett mindre hål. Även detta är polisanmält.

- Avsändaren gillar inte systemmonopolet, detta är hans andra hot mot oss, säger Agén. Avsändarens handstil är den samma som för några år sedan då han krävde att detaljhandelsmonopolet skulle upphöra på tre månader för att inte utlösa ett hot.

Polis i Skåne och Rikskriminalen fortsätter nu att utreda de punkterade boxarna och hotbrevet.

Av: Admin. Källa: TT. Publicerad: 2008-01-11  18:01. Uppdaterad: 2008-01-11  18:01. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Läkemedelsföretag spenderar dubbelt så mycket på reklam som forskning

Läkemedelsindustrin hävdar att stora resurser går till forskning och utveckling av nya mediciner men nu har två kanadensiska forskare i en nyligen publicerad studie visat att företagen spenderar dubbelt så mycket på bara marknadsföring.

De två forskarna Marc-André Cagnon och Joel Lexchin verksamma vid universiteten i Quebec och Toronto, Kanada, har i sin studie "The Cost of Pushing Pills" studerat hur mycket pengar amerikanska läkemedelsföretag spenderar på marknadsföring av sina produkter jämfört med forskning och utveckling.

Svaret på frågeställningen var förbluffande tydligt, även om det inom branschen finns olika sätt att beräkna kostnaderna. Den amerikanska läkemedelsmarknaden sålde år 2004 läkemedel för 235,4 miljarder dollar, av dessa gick 13,4% till forskning och 24,4% till marknadsföring.

Pharma

Anledningen till att summan för marknadsföring blir så stor är att företagen satsar stort på gratisprover, annonser i såväl dagspress som fackpress, läkartillställningar och säljare.

Forskarna skriver i sin slutsats till studien att "läkemedelsföretag spenderar nästan dubbelt så mycket på reklam som de gör på forskning och utveckling. Dessa siffror visar tydligt hur marknadsföring dominerar över forskning och utveckling inom läkemedelsindsutrin, trots att industrin påstår det motsatta."

Av: Admin. Källa: Yelah. Publicerad: 2008-01-11  17:59. Uppdaterad: 2008-01-11  17:59. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Etiop lanserar katvin

En etiopisk forskare planerar att lansera ett vin producerat på den naturliga plantan och drogen kat.

Eyasu Haile Selassie har lyckats ta fram ett vin bryggt på bladen från kat-växten som tuggas över hela östra afrika och Mellanöstern för dess narkotiska effekt.

- Katvinet är lika bra som någon annat vin producerat från druvor och har mottagits väl av vinkonsumenter, säger Eyasu som hittills skickat ut 500 testflaskor till konsumenter.

Kat

Eyasu, som också är läkare, har registrerat drycken hos landets tillsynsmyndighet och planerar att börja kommersiell produktion så snart som möjligt.

Men för dem som hoppas att vinet ska innehålla den stimulerande effekten av kat är Eyasu snabb att meddela att drycken innehåller enbart alkohol samt att studier visat att katbladen förlorar deras amfetamin-kvaliteter inom 48 timmar efter skörd.

Kat är en av Etiopens största export och genererade 630 miljoner kronor förra året.

Kat är narkotikaklassat i de nordiska länderna men i Storbritannien klassas kat som grönsak och är där samt i Nederländerna fortfarande laglig och säljs helt öppet.

Av: Admin. Källa: Reuters. Publicerad: 2008-01-11  17:57. Uppdaterad: 2008-01-11  17:57. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Rika ungdomar stryks tidigare från polisregistret

Rika ungdomar som dömts för t.ex. ringa narkotikabrott och som har råd att betala böter istället för att genomföra ungdomstjänst avlägsnas från polisregistret fem år snabbare än deras fattiga motpart.

Stockholms ungdomstjänst har tittat på statistiken som avslöjar att fler döms till ungdomstjänst i Stockholms ekonomiskt svaga förorter än på Östermalm eller någon annan del av innerstaden. Anledningen är att rika ungdomsbrottslingar har resursstarka föräldrar som kan lagen medan ungdomar i förorter som Rinkeby har inget val, där tar man oftast ungdomstjänst.

Rättvisa?

- Det är helt horribelt. Ungdomar från Rinkeby som inte har råd att betala är körda för all framtid, medan en Östermalmskille med tusenlappar i plånboken kan köpa sig fri. Det blir ingen likhet inför lagen. Det är det mest upprörande i det hela, säger Inge Odstam, som ansvarar för samordningen av ungdomstjänsten i Stockholms stad, som dömda ungdomar kan välja istället för böter.

Att finnas med i Rikspolisens belastningsregistret kan göra det svårt att få körkortstillstånd, anställning, visum, hyra bostad och pengar och tillstånd att plugga utomlands.

- Detta är ett jätteproblem som vi länge har uppmärksammat justitiedepartementet på, säger överåklagare Catharina Bergqvist Levin till Dagens Nyheter. Nu kräver Bergqvist Levin att lagen ska ändras så att det är fem år max som gäller för alla.

Efter en lagändring den 1 januari 2007 döms allt fler unga till ungdomstjänst i stället för böter. 2006 dömdes 50 personer i Stockholms stad, i år är det mer än tre gånger så många.

Av: Admin. Källa: DN & Expressen. Publicerad: 2008-01-07  17:38. Uppdaterad: 2008-01-07  17:38. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Skriv ut

Upp ↑


Mae Nutt 1921-2008

En av de äldsta och rutinerade aktivister för medicinsk marijuana har avlidit. Mae Nutt dog på nyårsdagen 86 år gammal i Kalifornien.

Nutt inledde sin karriär som aktivist för 25 år sedan, motiverad av sin egen sons kamp med cancer 1978. Keith fick lindring mot sina symptom från kemoterapi genom att i hemlighet röka marijuana. När hon upptäckte att drogen reducerade hans illamående och hejdade viktförlust tog hon upp kampen för att göra cannabis tillgänglig för alla som kunde bevisa ett medicinskt behov.

Växten hjälpte inte Keith att överleva, men den gjorde livet för honom mer drägligt.

Hon och hennes make var instrumentala i passerandet av den första lagstiftningen för medicinsk marijuana i Michigan 1979. För sitt passionerat arbete belönades paret med priset Citizens of the Year från Drug Policy Foundation i Washington DC 1990.

Mae NuttMae Nutt.

Mae grundade också Alliance for Cannabis Therapeutics tillsammans med Patient "O" Robert Randall, den första personen att erhålla medicinsk cannabis från den federala regeringen. Mrs. Nutt och Mr. Randall vittnade båda två framför Francis Young, DEA-domare, som var så rörd av deras vittnesmål att han beslutade att medicinsk cannabis bör göras tillgängligt till alla som behöver det. DEA förkastade deras egen domarens beslut.

Sitt sista framtädande gjorde hon i den prisbelönta dokumentärfilmen Waiting to Inhale. Hon medverkade också hos CNN News och CBS Evening News och var en regelbunden deltagare på konferenser för reform inom drogpolitiken.

2005 flyttade hon till Kalifornien från Michigan för att vara nära sin son Marc efter att ha diagnosticerats med Alzheimers sjukdom.

Hon föddes som Belle Emma (Mae) Wallace den 29:e juni 1921 i Rochester, NY, och gifte sig med Arnold Nutt, hennes make i 46 år. Hon efterlevs av sin dotter Joyce och son Marc samt två barnbarn och fem barnbarnsbarn.

Folk brukade ge henne mängder av cannabis som hon distribuerade till sjuka människor i behov, varav hon fick smeknamnet 'Grandma Marijuana'. Trots att hon bröt mot lagen upprepade gånger, anhölls hon aldrig.

Av: Admin. Källa: Celebstoner.com & Drug Policy Alliance. Publicerad: 2008-01-07  17:36. Uppdaterad: 2008-01-07  17:36. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


EU sa nej till alkoholvarning

EU-kommissionen accepterar inte allmänna varningstexter om alkoholens farlighet på flaskorna.

Den finländska riksdagen godkände i höstas etiketten som varnar för att alkoholen äventyrar fostrets utveckling men också vuxna människors hälsa. Det var meningen att alkoholflaskorna skulle förses med de nya lapparna från nästa årsskifte.

Varning

Men eftersom kommissionen inte godkände den senare delen av texten, som varnar för alkohol i allmänhet, måste varningen nu omformuleras. Däremot ansåg kommissionen att en varning för att alkohol skadar fostrets utveckling var lämplig.

Kommissionen sade också att Finland måste tillåta andra EU-länders varningspraxis. Det innebär att utländska bryggerier inte behöver ändra sina etiketter på de flaskor som exporteras till Finland. På dem kommer alltså inga varningar om skador på foster att finnas med.

Av: Admin. Källa: FNB & Dagen.se. Publicerad: 2008-01-07  17:34. Uppdaterad: 2008-01-07  17:34. Avdelning: Nyheter, Europa.

Upp ↑


Cannabisprofil: Sour Diesel

En nordamerikansk variant som tack vare sitt mexikanska ursprung gillar en något torr och torftig miljö. Med sin starka lukt och djupa rus hör sorten till den extrema sidan av cannabisvärlden. En av de mer potenta sorterna.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Hög, tunn och klassisk 'julgransträd'-siluett med mer lila färg ju äldre plantan blir. Rosa-färgade pistiller och stav-formade knoppar.
Arom:Starkt sur citron vilket bidrar till en lukt av en öppen tunna diesel.
Rus:Psykedeliskt, kreativt och tungt medvetande-utvidgande på gränsen till spirituellt. Ruset varar i flera timmar.
A.k.a.:Soma Seeds släppte lite senare en ny strain kallad N.Y.C. Sour Diesel, som blev oerhört populär. P.g.a. det blev den originella Sour Diesel också känd som East Coast Sour Diesel.
Blommar:75-80 dagar.
Producent:Reservoir Seeds
Sativa/Indica:90% / 10%.
Genetik:♀ Mexican Sativa x ♂ Chemo.
Utmärkelser:High Times Plant of the Year 2005.
Medicinska egenskaper:Kronisk depression.
Inomhus/utomhus:Ja / Nej.
Ursprungsland:Nederländerna.
Annat:Kräver ett starkt doftfilter vid odling p.g.a. den starka aromen. Passar för en kreativ dag hemma, en konsert, eller meditation i skogen, men är olämplig om du planerar att operera tunga maskiner.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2008-01-07  17:32. Uppdaterad: 2008-01-07  17:32. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


Ny kinesisk lagstiftning mot narkotika

Kina har beslutat att införa en ny narkotikarelaterad lagstiftning som träder i kraft den 1 juni i år.

Det är första gången som Kinas nationella folkkongress instiftar en officiell narkotikalag för att stävja sina tilltagande narkotikaproblem och associerad smuggling. För tillfället hanteras narkotikabrott under Kinas allmänna brottskod.

Den nya lagstiftningen innebär bland annat att ägare till barer, diskotek, nattklubbar och andra nöjesinrättningar åläggs att informera polisen om förekomsten av användning av narkotika.

Polisen får också rätt att leta efter illegala droger hos personer och i bagage på järnvägs- och busstationer och vid gränsposteringar. Förra året anhölls ca 50,000 personer för narkotikasmuggling. Man ska också utbyta information med andra länder och förbättra samarbetet vid undersökningar av drogrelaterad brottslighet.

Kina Opium

Efter att opiumhandeln utrotades efter kommunistpartiet tog makten 1949 har opium gjort en comeback tillsammans med ekonomiska reformer de senaste tre årtionden. Kina har en uppskattad registrerad droganvändande befolkning på 1.16 miljoner, en siffra som ökar för varje år. Ändå markerar den nya lagen ett steg mot ökad tolerans och rättigheter för narkomaner.

Missbrukare tillåts att genomgå rehabilitering i sina hemområden under tre år istället för att hållas instängda i rehabiliteringscentra vilket var fallet under den tidigare gällande lagstiftningen. Lagen undantar också minderåriga under 16 år och ammande mödrar från de obligatoriska isolerande behandlingshemmen.

De droger som är förbjudna under den nya lagen är opium, heroin, morfin, marijuana, metamfetamin, och kokain. Man förbjuder också s.k. prekursor-kemikalier, d.v.s. ämnen som kan användas i framställning av narkotika. Det är oklart vilka kriminella sanktioner de nya lagarna medfattar. Under nuvarande lagstiftning kan smuggling leda till dödsstraff.

Kina avrättar varje år ca 3.000 människor enligt Amnestys uppskattning för 2004, men organisationen menar att det förmodligen är ett stort mörkertal och att det korrekta antalet ligger omkring 10.000. Mer än 90 procent av världens dödsstraff sker i Kina.

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle & ReageraMera. Publicerad: 2008-01-07  17:31. Uppdaterad: 2008-01-07  17:31. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Colombia planerar bespruta naturbefolkningens reservat

Den colombianska regeringen har beslutat att reserverade områden för urinvånare ska besprutas med bekämpningsmedel i landets kamp mot narkotika.

I september 2007 vägrade administrationen för president Álvaro Uribe Velez att rösta på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter för urbefolkningar. Regeringen hävdade att de inte kunde skriva på eftersom några av punkterna inom deklarationen stred mot landets statsmakt och laga ordning.

Den 8:e oktober godkände landets anti-narkotika myndighet besprutning av illegala grödor inom inhemska reservat för första gången på fyra år. Sedan 2003 har polisen förbjudits ifrån att spruta växtgifter från flygplan inom dessa territorium. En av förklaringarna är att vissa bönder har producerat fler kokabuskar än vad som är tillåtet i deras avtal med staten och deras seder.

Nyheten upprör landets indianbefolkning. När 2000 ledare för olika stammar nyligen möttes i huvudstaden Bogota för den 7:e kongressen för Colombias urbefolkning (Organización Nacional Indígena de Colombia) diskuterades och fördömdes sprutningen som en skadlig metod och liknades med biologisk krigföring.

Aktivister har tidigare anklagat regeringen för rasism, trakasserier, diskriminering, våld, militära operationer inom reservat, och övergrepp från paramilitära styrkor.

Besprutningen av kokabuskar inom Colombia är finansierad av Plan Colombia. En omstridd åtgärdsplan kontrollerad och styrd av USA för att reducera världens tillgång på och smuggling av framförallt kokain in i USA.

Toxic

Trots studier som visar på väldigt liten eller ingen effekt av Plan Colombia på kokaintrafiken fortsätter den amerikanska regeringen att finansiera planen som även har en stor skadeverkan på miljön och känsliga ekologiska växt- och djurliv i och med att kemikalierna dödar all växtlighet i närheten.

Av: Admin. Källa: The Narco News Bulletin. Publicerad: 2008-01-02  15:14. Uppdaterad: 2008-01-02  15:14. Avdelning: Nyheter, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisförbudet harmlöst?

En affisch från Students for Sensible Drug Policy extern länk. SSDP är en politisk gräsrotsorganisation från USA av studenter som arbetar för en mer tolerant och rättvis narkotikapolitik. Bilden är en respons på vita husets drogkontors version som naturligtvis har ett helt annat budskap.


Harmless?
Klicka för större bild.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-01-02  15:12. Uppdaterad: 2008-01-02  15:12. Avdelning: Politik, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Nya rön om cannabisrök visar på förbudets skadlighet

En ny kanadensisk studie rapporterar att cannabis innehåller lika mycket eller fler föroreningar än tobak när det gäller vissa farliga ämnen.

Forskarna jämförde förekomsten av 4000 kända kemikalier och gifter i tobaksrök med förekomsten i cannabisröken. Studien som publiceras i journalen Chemical Research in Toxicology säger att vissa irritament för respirationssystemet som ammoniak, vätecyanid och olika aromatiska aminer produceras i större koncentrationer under förbränning av marijuana än under rökning av tobak.

T.ex. innehöll cannabisröken 20 gånger mer ammoniak och fem gånger mer vätecyanid än tobaksröken. Ämnen som är länkade till hjärt- och lungskador.

I kontrast visade man också att cannabisrök innehöll betydligt lägre nivåer av polycyclic aromatic hydrocarbons jämfört med tobak. PAHs har associerats med en ökad cancerrisk hos djur och antas spela en roll i förökning av olika cancerceller, som bröst- och lungcancer. Tobaks-specifika nitroaminer, arsenik och bly var inte heller närvarande i marijuanarök noterade forskarna.

Den produkt som användes i studien hämtades från hälsomyndigheternas egen-producerade cannabis för patienter (medicinsk marijuana är laglig i Kanada) som odlas nere i en gruva och forskarna spekulerade i om de höga värdena som påträffades skulle kunna förklaras med producentens hög-nitrat gödningsmedel.

Andra skadliga kemikalier i jämförelsen hamnade på samma nivå som tobak, de inkluderar bl.a. koncentrationer av krom, nickel, arsenik och selen.

Pipa

Förespråkare för en reform av dagens narkotikapolitik menar att studien visar på att risken med cannabisrök skulle avsevärt kunna sänkas om man använde en vaporisator på samma sätt som många patienter gör. Många oönskade kemikalier kan kraftigt reduceras eller helt avlägsnas genom att upphetta örten istället för att röka den.

Konsumtionsmönstret är inte heller det samma för de båda drogerna, till cannabis fördel, påpekar kritiker. Som tung konsument av cannabis räknas man om man röker en marijuaancigarett per dag medan samma siffra för en tobaksrökare är 14 stycken.

En nackdel med marijuana är att konsumenter tenderar att hålla röken kvar längre i lungorna än tobak. Cannabis har dock aldrig länkats till någon form av cancer, emfysem eller hjärt- och kärlsjukdom.

Aktivister menar att förbudet bidrar till en okunskap, hindrar konsumenters tillgång till vaporisatorer, och stoppar utveckling av nya produkter och framsteg inom detta område som utsätter rökare för faror som skulle kunna undvikas.

Läs mer om vaporisatorer här.

Av: Admin. Källa: BBC & The Guardian & ReageraMera & NORML. Publicerad: 2008-01-02  15:10. Uppdaterad: 2008-01-02  15:10. Avdelning: Hälsa, Världen.

Skriv ut

Upp ↑


Cannabisprofil: Big Buddhas Cheese

Sorten härstammar från Cheese, den dominerande varianten i UK, som runt 1988-89 klonades av ett kollektiv i Luton. Genom andra hobbyodlare spreds information och kunskap utbyttes för att producera en regional delikatess. Big Buddhas Cheese är en modern strain som bygger på samma genetik.

TN
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Gul- och orangefärgad växt som producerar stora mängder kåda på sina knoppar och blomfoder (blad som omsluter blomknoppen).
Arom:Intensiv och skarpt fruktig med en muskig, träaktig och kryddig lukt som starkt påminner om sorter från 70-talet.
Rus:Upplyftande, klart/fräsch och långvarigt.
A.k.a.:BBC.
Blommar:49-63 dagar.
Producent:Big Buddha Seeds extern länk
Sativa/Indica:60% / 40%.
Genetik:♀ Cheese x ♂ Afghani.
Utmärkelser:1:a pris HTCC (High Times Cannabis Cup) 2006 Best Indica.
Medicinska egenskaper:-
Inomhus/utomhus:Ja / Ja.
Ursprungsland:Storbritannien.
Annat:Lämpar sig för massodlingar eftersom den trivs i grupp. Kräver ett starkt luktfilter mot den starka doften som redan vid ett tidigt odlingsstadium är märkbar.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2008-01-02  15:07. Uppdaterad: 2008-01-02  15:07. Avdelning: Profil, Strain.

Skriv ut

Upp ↑


420Girls.com som bok

Boken heter Naked Girls Smoking Weed: Best of 420 Girls och innehåller endast bilder på nakenmodeller som röker och lovordar cannabis.

Fotografen Rob Griffins nya bok publiceras av Goliath Books och är inspirerad av internet-sajten 420Girls.com extern länk. Den urskiljer sig från andra fotoböcker genom att visa upp hundratals av nakenfoton på Playboy Bunnies, Penthouse Pets och amatörmodeller som puffar på örten omväxlande med fakta, intervjuer och citat om cannabis och industrihampas många användningsområden med avsikt att upplysa läsare och höja medvetenheten om drogen.

420Girls

Griffin, en långvarig marijuanaaktivist, har fångat nakna kvinnor som röker marijuana ända sedan han 1993 grundade 420Girls.com. Hans fanbas har växt betydligt med tillkomsten av MySpace och bloggosfären, som hjälpt likatyckande individer att förenas på sociala nätverk.

Det hela började när han 1992 anhölls i Maryland för innehav av några gram cannabis. Han fälldes och är med detta förbjuden att utnyttja hans rätt att någonsin rösta i ett val igen. Griffin var så upprörd över detta att han beslöt att lära sig mer om växten, dess komplexa historia och speciellt narkotikapolitik.

- 420 Girls vill förändra de internationella cannabislagarna genom att upplysa allmänheten genom underhållning, säger Griffin inför bokens utgivning.
- Kvinnor är de mest värdefulla vi har. Läsare ifrån alla kulturer, klasser och yrken kommer att beundra skönheten i bildspråket, vilket möjliggör för mig att sprida kunskap om cannabis.

- Målet är avkriminalisering av hampa och cannabis som medicin och naturresurs. Kampen mot marijuana och industrihampa är mycket en kamp mot information. Först utbildar vi, sen röstar vi, säger Griffin.

Boken finns att beställa från t.ex. AdLibris extern länk där den kostar 218:- kr utan frakt.

Av: Admin. Källa: AVN. Publicerad: 2008-01-02  15:05. Uppdaterad: 2008-01-02  15:05. Avdelning: Kultur, Böcker.

Skriv ut

Upp ↑


Besöksstatistik

MedicinskMarijuana.com har haft över 14.000 besökare sedan starten den 22:a juli 2007. Här är besöksstatistiken uppdelat efter land (totalt 63 st.), kontinent (totalt 7 st.) och sökord (totalt 33 st.).

Besökare uppdelat på land:

 1. Sverige     	 13321  93.64% 	
 2. Norge     	 186 	  1.31% 	
 3. Finland     	 155 	  1.09% 	
 4. USA	    	 90 	  0.63% 	
 5. Brasilien     	 49 	  0.34% 	
 6. Tyskland     	 48 	  0.34% 	
 7. Marocko     	 35 	  0.25% 	
 8. Frankrike     	 33 	  0.23% 	
 9. Storbritannien  	 31 	  0.22% 	
10. Danmark     	 28 	  0.20% 	
11. Nederländerna   	 24 	  0.17% 	
12. Japan     	 20 	  0.14% 	
13. Belgien     	 18 	  0.13% 	
14. Italien     	 16 	  0.11% 	
15. Spanien     	 14 	  0.10% 	
16. Turkiet     	 12 	  0.08% 	
17. Schweiz     	 11 	  0.08% 	
18. Kanada     	 10 	  0.07%
19. Polen     	 9 	  0.06% 	
20. Australien    	 8 	  0.06% 

Besökare uppdelat på kontinent:

 1. Europa		13953	98.06% 	
 2. Nord-Amerika	105	 0.74% 	
 3. Asien		63	 0.44% 	
 4. Syd-Amerika		54	 0.38% 	
 5. Afrika		37	 0.26% 
 6. Oceanien		8	 0.06%

Mest populära sökord:

 1. medicinskmarijuana		73	40.56% 	 
 2. cannabis			22	12.22% 	 
 3. medicinskmarijuanacom	15	 8.33%
 4. marijuana			11	 6.11% 	 
 5. logo  			11	 6.11% 	 
 6. medicinsk			9	 5.00% 	 
 7. lkemedel			3	 1.67% 	 
 8. cannabiste			2	 1.11% 	 
 9. medicinskmarijuanase	2	 1.11% 	 
10. spritauktion		2	 1.11% 	 

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2008-01-02  15:02. Uppdaterad: 2008-01-02  15:02. Avdelning: Nyheter, Sajtinfo.

Skriv ut

Upp ↑