Nyheter för september månad 2007

Rekord i antal anhållningar för 2006

Polisen i USA anhöll 829,625 personer för brott mot de lagar som förbjuder drogen under 2006. Det är en person varje 38:e sekund. Statistiken kommer ifrån den årliga rapport som utges av FBI.

Den anmärkningsvärda siffran representerar det största totala antalet anhållningar för cannabis under ett år som någonsin registrerats hos den federala polisen och nästen en 15%-ig ökning från föregående år. Anhållningar enbart för cannabis utgör nu nästan 44 procent av alla drog-relaterade arrester som görs i Amerika.

Vad som är ännu mer anmärkningsvärt är att circa 89 procent, 738,915, häktade amerikaner enbart åtalades för personligt innehav. De kvarvarande 90,710 individerna åtalades för försäljning eller tillverkning, en kategorie som innefattar alla kultiveringsbrott, även dem personer som odlade cannabis för personligt eller medicinskt bruk.

Två andra betydande fynd står ut från rapporten. Överlag har det skett en dramatisk ökning på 188 procent i anhållningar för cannabis de senaste 15 åren, trots det är tillgången på cannabisprodukter i stort sett oförändrat, det samma gäller nivån på den själv-rapporterade konsumtionen.

De flesta anhållningar görs i mellanvästern där 57 procent av alla arresteringar bokförs. Regionen med minst mängd marijuana-relaterade anhållningar är västkusten med 30 procent, mycket tack vare olika lagreformer och lokala avkriminaliseringsinitiativ som passerats de senaste åren.

Det totala antalet registrerade anhållningar, vilket motsvarar ringa narkotikabrott i svensk lag, för 2006 överstiger med god marginal antalet anhållningar för alla våldsamma brott tillsammans, bl.a. mord, dråp, våldtäkt, rån och misshandel.

Gråa handklovar

ÅR 	ANTAL ANHÅLLNINGAR FÖR MARIJUANA
2006 	829,625
2005 	786,545
2004 	771,608
2003 	755,187
2002 	697,082
2001 	723,627
2000 	734,498
1999 	704,812
1998 	682,885
1997 	695,200
1996 	641,642
1995 	588,963
1994 	499,122
1993 	380,689
1992 	342,314
1991 	287,850
1990 	326,850

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2007-09-30  16:00. Uppdaterad: 2007-09-30  16:00. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Prins Charles enda person tillåten att odla cannabis i UK

Prinsen av Wales har öppnat upp den enda allmänna trädgården tillåten att odla cannabis i Storbritannien.

Den engelska kronprinsen Charles öppnade nyligen upp den andra fasen av Alnwick Garden, som ligger i Northumberland i norra delen av landet, för publiken. Trädgården är den enda s.k. giftträdgården i landet med exemplar av plantor som cannabis, belladonna, tobak, koka och andra narkotiska och giftiga/helande växter som odlas i ett säkrat och avskilt område av parken med järnstaket och under sträng övervakning.

Poison Garden

Den första fasen av parken, vilket kostat 461 miljoner kronor att konstruera, invigdes officiellt av prinsen i oktober 2002. Under den andra invignningsprocessen var prinsen åter igen på plats för att bevittna trädgårdens många attraktioner, bl.a. världens största trähus, unika vattenskulpturer, och en imponerande paviljong formgiven av arkitekten Sir Michael Hopkins.

En gifträdgård är en hortikulturell fristad för några av världens mest hallucinogena och sinnesförändrade plantor som också används i ritualer i andra delar av världen. Trädgården används för att utbilda allmänheten, såväl som för att studera mer sällsynta och exotiska plantor. Den nyinvigda trädgården är bara öppen under vissa tider och ledsagas med en expertguide.

På nätet finns Alnwick Garden representerat här extern länk.

Av: Admin. Källa: AAP. Publicerad: 2007-09-30  15:58. Uppdaterad: 2007-09-30  15:58. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Knark är bajs-kampanjen auktioneras ut

En av de mer bisarra kampanjer mot droger i svensk historia auktionerar ut sitt kampanjmaterial på Tradera.

Det är Mobilisering mot narkotikas rekvisita och kampanjmaterial som nu ska avvecklas vid årsskiftet och därför säljer man av allt som blivit över genom Regeringskansliet.

Den kritiserade reklamkampanjen Knark är bajs extern länk gick ut på att att stärka den negativa attityden till narkotika som finns bland unga människor genom humorösa kampanjer som jämförde narkotika med avföring. Både Knark är bajs-kampanjen och organisationen Mobilsering mot narkotika upphör sedan de bedrivits av och till sedan 2003.

Bland föremålen som bjuds ut med start den 25 september finns bl.a. en neonrosa husvagn, ryggsäckar, banderoller, stolar, en rosa trolldräkt, och vanliga symaskiner.

KÄB

Utropspris för samtliga artiklar är 1 krona. Intäkterna från auktionen utgör pris i en tävling som går ut på att samtliga kommuner och länsstyrelser i Sverige ska inkomma med tävlingsbidrag om drogförebyggande verksamheter mot målgruppen 16-20 år. Sju kommuner har inkommit med bidrag.

- Vi får e-post dagligen från ungdomar som vill köpa artiklar med våra kampanjbudskap på. Nu när vi upphör och inte kan fortsätta med vår uppskattade kampanj känns det vettigare att materialet hamnar hos målgruppen än i Riksarkivet, säger regeringens narkotikapolitiska samordnare Björn Fries.

Du hittar auktionen här extern länk.

Av: Admin. Källa: Mobilsering mot Narkotika. Publicerad: 2007-09-28  18:26. Uppdaterad: 2007-09-28  18:26. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Ännu en person trakasserad av narkotikapolisen i Stockholm

Fallen där medborgare känner sig kränkta av narkotikapolisens arbetssätt ser aldrig ut att upphöra.

Det senaste rör 20-åriga Paulina Schneps som tvingades lämna urinprov mitt i en öppen park, enbart för att hon såg påverkad ut och hennes klädval.

I mitten av juli satt Paulina Scheps i Tantolunden i centrala Stockholm med sin pojkvän och en kompis och drack öl tillsammans och njöt av sommarkvällen. Paulina behövde efter två öl gå och kissa och gick en bit bort. Då blev hon närmad av två civilklädda poliser, en man och en kvinna som identifierade sig som civila poliser.

De tyckte hon såg ut som en missbrukare (hon använder mycket smink och piercings i ansiktet) och frågade Paulina om hon hade knarkat, något som hon förnekade.

De vägrade tro på henne och kommenderade att hon skulle tvingas lämna ett urinprov för att bevisa hennes oskuld. Den kvinnliga civilpolisen tog med henne några meter in i en skogsdunge.
– Sätt dig och pissa här, sa hon till mig. Och det gjorde jag, berättar hon för tidningen Expressen.

Polisen

Paulina berättar att sedan incidenten har hon känt sig kränkt av polisens uppförande.
– Det känns fortfarande hemskt och jag känner ångest över det.

Nu har hon JO-anmält händelsen till polismyndigheten i Stockholm, som har till den 18 oktober att senast förklara händelsen.

Den normala rutinen för ett urinprov är att ta med personen till närmaste polisstation.

Av: Admin. Källa: Stockholm City. Publicerad: 2007-09-28  17:59. Uppdaterad: 2007-09-28  17:59. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Cannabisolja kan minska risken för barndiabetes

Fettsyran omega-3 som återfinns i stora mängder i cannabisfröet kan minska risken för diabetes hos barn i riskzonen.

Forskare i USA har mellan åren 1994 och 2006 följt drygt 1800 barn med förhöjd risk att utveckla typ 1-diabetes genom att antingen ha anlag för sjukdomen eller ha en förälder med typ 1-diabetes och resultaten visar att en hög konsumtion av omega-3 tycks mer än halvera risken för barndiabetes.

Hampaolja

Från det att barnen fyllde ett år fick föräldrarna regelbundet svara på frågor om barnens kost. Forskarna beräknade sedan hur mycket av fettsyran omega-3 barnen fick i sig med maten. Bland de barn som fick i sig hög halt av fettsyran fanns hälften så många fall av typ 1-diabetes.

- Det här är klart intressant. Resultaten stöder teser som finns om effekten hos omega-3, även om vi ännu inte fått några bevis, säger Johnny Ludvigsson, diabetesforskare och professor i barnmedicin vid Linköpings universitet. Då resultaten som publiceras i senaste numret av medicintidskriften Jama är preliminära är det därför inte aktuellt med några kostrekommendationer än.

Omega-3 är egentligen ett samlingsnamn för flera livsnödvändiga fetter. De återfinns framför allt i fet fisk, skaldjur, alger, gröna grönsaker, rapsolja, hampaolja, linfrö och valnötter. Tillsammans med omega-6 och omega-9 behövs omega-3 för en rad funktioner i den mänskliga kroppen såsom rena blodkärl, stärka immunförsvaret, och när hjärnan och nervsystemet bildas hos fostret.

Resultaten stärks av en tidigare norsk studie som visar att norska barn som fick fiskolja under sitt första levnadsår löper mindre risk att drabbas av diabetes. Forskningen visar också att det är viktigt att återskapa en balans av alla tre fettsyrorna i kroppen för att uppnå bästa effekt, vilket är något cannabisoljan lyckas med.

Omkring 700 barn i Sverige insjuknar varje år i typ 1-diabetes. Det är störst andel av befolkningen i världen efter Finland. Sjukdomen innebär att kroppen inte kan producera insulin på grund av att kroppens eget immunförsvar bryter ned de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Av: Admin. Källa: DN. Publicerad: 2007-09-27  00:08. Uppdaterad: 2007-09-27  00:08. Avdelning: Hälsa, Världen.

Upp ↑


Spöken från förbudstiden

En av de ledande auktoriteterna bakom alkoholförbudet är fortfarande vid liv - även om de är starkt försvagade - när de möttes nyligen för deras internationella konvention i Indianapolis.

Women's Christian Temperance Union (WCTU) samlade anti-alkohol aktivister från mer än 30 länder för att fortsätta sin 130-år gamla kamp mot den demoniska alkoholen.

Gruppens motto, hämtad från den grekiska författaren Xenophon, är "Moderation för alla saker nyttiga, total abstinens från alla saker skadliga." Föreningen som beskriver sig själva som världens äldsta icke-sekteristiska organisation började som en samling kvinnor oroade över alkoholmissbruk i den norra delen av New York då de brukade marschera till salonger och barer och yrka ägare att stänga deras etablissemang.

WCTU

WCTU gjorde ett hästarbete i att bana vägen för alkholförbudet. Mindre än 50 år efter dess grundade 1874 hjälpte man till att ledsaga in en ny era av totalförbud på alkholhaltiga drycker i USA 1920. Ett förbud som upphävdes 1933 efter att effekterna av kriminaliseringen blivit alltför farliga för samhället och individer.

Medan man fortfarande motsätter sig alkohol har man även moderniserat och opponerar sig idag emot allt drogbruk och alla försök till reform. Man är också emot abort, stamcellsforskning, hasardspel, prostitution och pornografi.

Faktum är att WCTU:s webbsida om marijuana extern länk står ut i en klass för sig själv där man upprepar varenda negativa påstående okritiskt och fanatiskt om plantan. Man går även ett steg längre genom att framlägga aldrig tidigare anspråk som detta exempel illustrerar: "I en rapport från 1999 rapporteras det om 664 drog-relaterade dödsfall, varav 187 var från marijuana enbart."

Idag är WCTU bara en skugga av sitt forna jag med mycket lite makt att stifta nya skadliga förbudslagar.

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle. Publicerad: 2007-09-27  00:05. Uppdaterad: 2007-09-27  00:05. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Försvarsindustrin tjänar grova pengar på narkotikaförbudet

Den amerikanska regeringen har av deras motsvarighet till försvarsdepartementet tilldelat fem privata multinationella storföretag inom vapenindustrin kontrakt värda miljarder av dollar för att hjälpa till i kampen mot narkotika. De federala kontrakten är tillsammans värda uppemot 99 miljarder kronor.

Rapporten som publiceras online på GovernmentExecutive.com och bekräftas av Washington Post avslöjar att företagen ska förse säkerhet och relaterade tjänster i stöd för USA:s insatster mot s.k. narco-terrorism (terrorist-liknande attacker mot ett lands polis och rättssystem för att försöka påverka dess politik).

Företagen ska förse utrustning, material och tjänster till Pentagons kontra-narkotikaprogram känt under namnet Counter-Narcoterrorism Technology Program Office (CNTPO) som utvecklar och använder teknologi som bistår i störning, förebyggande arbete och att hejda flödet av illegala droger, människor, information, pengar och vapen relaterade till illegal drogsmuggling och narco-terrorism, uppger rapporten.

Tankvagn

De anlitade storföretagen är tillsammans ansvariga för att producera missiler, krigsmaterial, bomber, radarutrustning, kärnvapenutrustade ubåtar, jaktplan, tankvagnar, laservapen, satellitsystem, intelligensinsamling, kommunikation, analysering och tillhandahålla privata polisstyrkor och vaktbemanning. Där finns bl.a. Raytheon (5:e största försvarskontraktören i världen), Lockheed Martin (1:a), Northrop Grumman (3:a), Arinc Inc., och den kontroversiella Irak-aktuella militärfirman och säkerhetsföretaget Blackwater USA.

Enligt GovernmentExecutive.com markerar storleken och omfattningen på fem års-kontrakten den utökade rollen försvarsindustrin och privata entreprenörer idag spelar i de federala myndigheternas anti-drog åtgärder, både lokalt och utrikes. Ungefär 80 procent av arbetet kommer ske utanför USA:s gränser.

Av: Admin. Källa: Washington Post. Publicerad: 2007-09-24  19:04. Uppdaterad: 2007-09-24  19:04. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Kanadensisk stad vill stoppa försäljning av hydroponisk utrustning

Staden Surrey i Kanadas British Columbia (område i sydvästra Kanada) har fått nog av den enorma spridningen av illegal cannabiskultivering och vill nu förbjuda försäljning av utrustning sammankopplad med hydrokultur.

Stadens borgmästare Dianne Watts har meddelat att man är på väg att restriktera försäljning av material och produkter associerade med vattenodling och som används av avancerade cannabsiodlare för att öka och effektivisera sina skördar. Hon planerar att lägga fram förslaget när dem andra kommunerna möts i slutet av september för rådet Union of B.C. Municipalities i Vancouver.

Vad exakt regleringen går ut på är oklart, men det skulle inkludera åtgärder att reglera trädgårdsindustrin och se till att "legitima" försäljare stödjs av staden via licens och tillstånd medan andra "tveksamma" affärer som underhåller cannabisodlare stängs ner.

Kritiker säger förslaget hotar straffa individer som använder utrustning lagligt och är omöjligt att upprätthålla, såvida inte ett förbud införs i hela provinsen och inte bara i en eller två kommuner. Det finns många legitima bruk inom jordbruk och hobbyodling för hydrokultur, vilket gör förslagets chans att klubbas igenom som mindre trovärdigt, ändå lovar Watts att Surrey kommer införa ett förbud ensamt om det så behövs.

Hydrokultur

Myndigheterna försöker redan spåra och stänga ner grow-ops i Surrey, som är den näst största staden i provinsen British Columbia efter Vancouver, genom att övervaka användning av el hos elverket, en metod som man haft viss framgång med. En onormal konumtion av elektricitet brukar betyda en kultivering i fastigheten och tvinga fram en brandsäkerhetsinspektion.

Förslaget har inte heller mottagits vänligt av försäljare som motsätter sig hela idén som en allvarlig inskränkning i människors privatliv och integritet förutom att skapa en svart marknad för utrustningen, på samma sätt som redan skett med plantan de försöker hindra att odlas.
- De närmar sig frågan helt fel. Om de vill stoppa grow-ops, legalisera cannabis, säger Gus Copan, ägaren av QuickGrow Systems.

Neil Boyd, kriminolog vid Simon Fraser University, är också skeptisk. Han föreslår att en begränsning av hydroponisk utrustning bara kommer att fortsätta den långvariga kampen som karakteriserat den illegala droghandeln.
- Jag delar Surreys angelägenhet om att försöka stänga ner odlingarna, men det verkar som om lösningen är att reglera industrin, inte försöka låtsas om som att du kan få bort den.

Av: Admin. Källa: The Globe and Mail. Publicerad: 2007-09-24  19:24. Uppdaterad: 2007-09-25  19:34. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Leif G.W. Persson anser att cannabis inte leder till brott

Leif G.W. Persson, den svenska kriminologen, polisprofessorn och författaren, erkänner nu helt öppet att cannabis inte leder till brottslighet.

Uttalandet kom i en intervju i TV8-programmet Studio Virtanen där Persson, känd med böcker som Grisfesten, Profitörerna och Samhällsbärarna, erkänner att han prövat de flesta droger på den svarta marknaden i undersökning- och forskningssyfte.

– Jag har testat i stort sett allting. Men det var i forskningssyfte för att jag tycker att man ska veta vad man pratar om, sa han till Fredrik Virtanen, enligt tidningen Aftonbladet. Forskningen omfattade bland annat amfetamin i tablettform, cannabis, heroin, kokain och hallucinogena svampar. Drogerna tog han i en kontrollerad studie vid Karolinska sjukhuset, som var vanligt förekommande på 70-talet, för att undersöka deras koppling till brott.

LGWP

När Leif GW Persson testade amfetamin så förstod han plötsligt varför många missbrukare gör inbrott, kommenterade han bl.a. Privat konsumtion av illegala droger är dock inget för den välkända och framgångsrika författaren, mest känd för sina deckare och expertframträdanden i tv och tidningar.

Det var i samma intervju som Persson gjorde uttalandet om cannabis påstådda funktion inom brottsvärlden:
– Amfetamin är en drog som tar bort spärrar. Cannabis är olämplig om man ska ägna sig åt brott. Man vill helst bara sätta sig i ett hörn och lyssna på musik.

En av de stora myterna kring cannabis är att drogen är associerad eller leder till brott. Ett rykte med över 70 år på nacken, trots inga bevis eller statistik för tesen.

Av: Admin. Källa: Aftonbladet. Publicerad: 2007-09-21  18:08. Uppdaterad: 2007-09-21  18:08. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Cannabis kan skydda mot galna ko-sjukan

Cannabiskemikalien CBD kan visa sig skydda emot galna ko-sjukan.

Forskare vid National Center for Scientific Research (CNRS) i Frankrike rapporterar att administrering av CBD (cannabidiol), som inte på egen hand ger några ruseffekter eller besitter psykoaktiva egenskaper, "begränsade cerebral ackumulation av enzym-resistenta prion-proteiner och ökade märkbart överlevnadstiden" på ett dosberoende sätt för djur som infekterats med en strain av prionsjukdomar.

Prion-anhopning (ackumulation av abnormala protein-baserade smittsamma partiklar i hjärnan) är orsaken till flera överförbara dödliga nerv-degenererande sjukdomar i både djur och människor - inklusive den kända Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) mer känd som galna ko-sjukan och Creutzfeldt-Jakob sjukdom (CJD) vilket orsakar nedbrytning av hjärnan hos människor. Det finns idag ingen känd terapeutisk behandling för dessa prion-sjukdomar.

Kossor

- Våra resultat föreslår att CBD kan skydda nervceller mot multipela molekylära och cellulära faktorer inblandade i de olika stegen av nerv-degenererande processer, vilket sker vid prion-infektion, sammanfattade forskarna datan som presenteras i Journal of Neuroscience. "Vid kombination med dess förmåga att rikta in sig på hjärnan och avsaknad av giftiga biverkningar, representerar CBD ett nytt lovande läkemedel mot prion-sjukdomar," skriver man och säger samtidigt att andra kannabinoider inte uppvisade samma effektivitet som CBD.

Tidigare studier av CBD har visar att kemikalien kan hämma tillväxten av maligna cancerceller och skydda nervceller mot alkohol-inducerad hjärnskada. Andra studier har demonstrerat att kannabinoider kan fördröja sjukdomars fortgång i djurmodeller (möss och får) för flera nervcells-degererande sjukdomar som alzheimer, multipel skleros, och Lou Gehrig's sjukdom.

CBD uppgör 40% av cannabisplantans totala komposition och samverkar med THC i kroppen. Den verkar ansvara för och lindra konvulsioner, inflammation, ångest och illamående.

En sammanfattning av studien finns tillgänglig online här extern länk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2007-09-21  18:24. Uppdaterad: 2007-09-21  18:24. Avdelning: Medicin, Världen.

Upp ↑


Uppdateringar på MedicinskMarijuana.com

MedicinskMarijuana.com har uppdaterats med flera nyttiga funktioner.

Bl.a. har en filmtips-sektion lagts till för att komplettera boktipsen. Listan med över 40 tv-filmer, dokumentärer, nyhetsreportage och filmer innehåller en majoritet av de fakta-baserade media om cannabis som släppts de senaste 30 åren. En annan stor förändring är att MM nu har en bättre och utökad källförteckning som listar alla de källor som sajten använt sig av under insamling av informationen vi presenterar.

En tredje nyhet är tillägget av en gästbok där besökare kan skriva kommentarer och lämna en hälsning. Till sist har sajten fått bättre RSS-hantering i och med övergången till FeedBurner.com, som gör den viktiga nyhetsdistributionen både bättre och mer anpassad till internets många olika användare och system. Man kan nu också välja att få nyheter levererade till sin e-post brevlåda.

Vi har dessutom uppdaterat vissa sektioner med texter och grafik. Du hittar de olika funktionerna genom rullgardinsmenyn eller genom att klicka på länkarna i texten ovanför.

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 2007-09-19  00:15. Uppdaterad: 2007-09-19  00:15. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Drogtester stoppar kanadensiska trupper

Över 250 soldater ur den kanadensiska armén har stoppats från utländsk tjänstgöring sedan testprover visat att majoriteten konsumerat cannabis.

Canadian Forces, den kanadensiska armén, har testat nästan 7,000 soldater sedan obligatoriska drogtester infördes före trupper började skickas ut till Afghanistan 2006. Resultaten visar att mestadelen av de avstängda soldaterna som testade positivt gjorde det för cannabis, och det under perioden september 2006 till maj 2007.

Rapporten sa också att viss militärpersonal påträffats med spår av tyngre droger som kokain och amfetaminer i deras system, enligt dokument som CBC News tagit del av.

Högre rankade militärer ser allvarligt på rapporten som ett hot mot säkerheten för deras utlandsstyrkor, medan vissa politiker anser att detta inte kommer som någon större chock. En av dem är Colin Kenny:
- Det är en reflektion av det samhälle vi lever i. Det skulle förvåna mig om så inte vore fallet, säger han.

CF

FN:s drograpport 2007 visade att Kanada hade den största procenten av cannabiskonsumenter i hela västvärlden där 16.8 procent av befolkningen mellan åldrarna 15-64 använder cannabis regelbundet.

Sedan april 2006 är kanadensiska styrkor verksamma på flera uppdrag som ett resultat av deras skyldigheter under NATO och FN och stöd för internationella allierade nationer, huvudsakligen USA. Nuvarande insatser inkluderar Central-Asien och Balkanländerna. 2500 soldater finns för tillfället i Afghanistan.

Av: Admin. Källa: The Province. Publicerad: 2007-09-19  00:09. Uppdaterad: 2007-09-19  00:09. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Rekordantal plantor ertappade i Kalifornien

2.2 miljoner cannabisplantor har hittills i år beslagtagits av olika polis- och drogbekämpningsmyndigheter i Kalifornien. Ett nytt rekord.

Förra året beslagtogs 1.6 miljoner planterade plantor genom bl.a. delstatens polisorganisation CAMP (Campaign Against Marijuana Planting), specifikt tillägnad att utplåna cannabisplantor skapad redan 1983 som en del av det lokala justitiedepartementet. Enbart under ett tillslag nyligen rycktes 25.000 plantor upp i länen Sonoma och Mendocino.

Narkotikapolisen är speciellt sysselsatta under sensommarmånaderna då utomhusodlingarna mognar och börjar producera sina eftertraktade knoppar som kan inbringa uppemot 24.000 kr för circa ett halvkilo. Odlingarna sköts av beväpnade kriminella gäng med stor skada på naturparker och miljön.

Utomhus Odling

Men det arbetsintensiva jobbet ifrågasätts av kritiker allt mer. Mer än 8.7 miljoner kr per år av federala skattepengar stödjer programmet, vilket förra året resulterade i 477 räder i 34 kaliforniska län, då man totalt förstörde en skörd värd mer än 44 miljarder kronor.

- Lösningen på alla dessa problem heter laglig reglering av marijuana ... att börja behandla cannabis som vi behandlar vin och öl idag, säger Bruce Mirken, talesperson för Marijuana Policy Project.
- Vad vi gör här är en utövning i meningslöshet. Detta är en policy som gör ingenting mer än att A) förser anställning för en massa poliser och byråkrater, och B) förvärrar problemen associerade med cannabiskultivering.

CAMP har ingen statistik som visar om deras utrotningskampanj är framgångsrik i att reducera tillgänglighet och efterfrågan hos befolkningen. Det enda de vet är att för varje år som går ökar drastiskt antal plantor de påträffar.

Av: Admin. Källa: The Press Democrat. Publicerad: 2007-09-19  00:24. Uppdaterad: 2007-09-19  00:24. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Dags för Hairy Pothead

Cannabis Culture magazine har publicerat en parodi på den litterära ungdomshjälten Harry Potter.

Hairy Pothead är en gräs-fylld och subversiv parodi-färgbok tryckt i magasinformat skriven av CC:s f.d. chefredaktör Dana Larsen och med ett dussintals snygga illustrationer av nuvarande medarbetaren Gary Wintle.

Haory Pothead

Handlingen i Hairy Pothead & The Marijuana Stone, där utgivningsplanen lovar flera uppföljare under de kommande åren, rör sig kring Hairy Pothead som tror han är en vanlig pojke - tills den dag han räddas av en massivt byggd motorcyklist, får tag på en glasbong, börja leva i Cannabis Castle och skriver in sig på Hempwards School of Herbcraft and Weedery, kämpar mot en polis och röker tonvis av marijuana. Anledningen: Hairy Pothead är en cannabisentusiast!

Karaktärerna som figurerar i historien vittnar om varifrån inspirationen till boken kommer ifrån. Där hittas bl.a. Herbonme Stranger, Gon Weedly, Hogride, Hempwards Master Head Alwaze Duinthadope, och professorerna Moruvva McGanjagal och Vacuous Vape. Boken är med andra ord ämnad att bli en riktig cannabisklassiker.

Utgivningen är satt till oktober 2007 och boken kommer finnas tillgänglig i alla respektabla tidningskiosker och head-, grow-, och smartshops i Nordamerika. Man kan också beställa den via postorder från www.hairypothead.net extern länk och CC Store extern länk.

Av: Admin. Källa: Cannabis Culture Magazine. Publicerad: 2007-09-16  18:40. Uppdaterad: 2007-09-16  18:40. Avdelning: Kultur, Världen.

Upp ↑


Gratis ögondroppar för röda ögon

Tårersättningsmedlet Visine, som lanserades i Sverige i september 2005 av läkemedelsföretaget McNeil med sitt fullständiga sortiment av produkter för hjälp med torra och trötta ögon, erbjuder för tillfället ett obegränsat antal gratis varuprover via sin webbsida.

Gratiprovet gäller Visine Trötta Ögon Sensitiv som är är till för personer med lättare besvär. De andra fyra produkterna i Visine-utbudet heter Visine Trötta ögon (vid lättare besvär orsakade av till exempel långvarigt arbete framför bildskärm eller många timmars bilkörning eller läsning), Visine Torra ögon (mot torra, grusiga, brännande ögon, på grund av till exempel åldersrelaterade besvär eller torr inomhusluft på grund av luftkonditionering eller centralvärme), Visine Intensiv (vid svåra besvär, orsakade av faktorer i miljön, som kräver intensiv återfuktning) och Visine Natt (för extra återfuktning och smörjning under natten).

Visines produkter, som innehåller flera ämnen som ersätter förlorad fukt i ögonen på ett naturligt sätt, är populära för svenska såväl som utländska cannabisrökare för att reducera avslöjande symptom som röda och blodsprängda ögon som uppstår vid konsumtion.

Visine

Visine har funnits länge i USA, men det är inte samma produkter som säljs och marknadsförs i Sverige och Europa som de som finns på den amerikanska marknaden. T.ex. marknadsförs inte den eftertraktade ögondroppen Visine Original eller Visine Clear Eyes i Sverige, däremot finns den att få tag på i grannlandet Danmark.

Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter, så skickar de ett provpaket (fem engångspipetter) med post. Du kan faktiskt beställa hem så många varuprover du vill, det är bara att göra om beställningen tills du är nöjd.

Beställ här extern länk.

Av: Admin. Källa: Cannabis.se. Publicerad: 2007-09-16  17:51. Uppdaterad: 2007-09-16  17:51. Avdelning: Produkter, Sverige.

Upp ↑


Cannabis kan visa sig hjälpa emot anorexia

Cannabis har visat sig effektiv i att stimulera aptit hos patienter med anorexia.

Hadassah

Uppgifterna kommer ifrån Hadassah universitetssjukhus i Ein Kerem-området i Jerusalem, Israel, som genomfört en studie för att ta reda på just detta och resultaten är lovande.

Studien som ännu inte publicerats innefattar administration av en cannabistinktur till patienter som lider av anorexa, eller självsvält, vilket stimulerade kemikalier i hjärnan som höjer matlusten i kvinnor med sjukdomen, enligt tidiga resultat.

Studien leds av Dr Elliot Berry, en internationell näringsexpert och konsult till världshälsoorganisationen, som i genomförda försök använt cannabis i oljeform, i små doser utan risk för berusning, för att behandla ätstörningen.

- Hjärnan har redan receptorer som producerar substanser som liknar dem som fnns i cannabis. Vi fann att personer som är undernärda inte producerar dessa kemikalier, säger Berry.
- Detta kan komma hjälpa behandlingen och snabba upp processen medan personen fortfarande får psykologisk hjälp.

Eftersom anorexia är närbesläktat med kronisk utmattning, undernäring och tärande syndrom kan studien visa sig vara väldigt användbar för läkare som behandlar personer som lider av alla dessa symptom.

Cannabis har en lång historia bakom sig som ett naturläkemedel och aptitstimulant och idag används medicinsk marijuana, både i naturlig örtform och som syntetiskt piller, i många länder som ett accepterat alternativ för att förhindra illamående och uppmuntra aptit för kemoterapipatienter och motverka borttyning hos HIV-patienter som mottar behandling (tärande sjukdom).

Mellan åtta och tretton per 100.000 personer drabbas varje år av anorexia i västerländska länder. Mestadelen av dem drabbade är unga kvinnor mellan 15 och 19 år.

Av: Admin. Källa: Daily Telegraph. Publicerad: 2007-09-16  18:29. Uppdaterad: 2007-09-16  18:29. Avdelning: Medicin, Världen.

Upp ↑


Anita Roddick avliden

Body Shops grundare och hampaförespråkaren Anita Roddick, 64, har avlidit efter ha drabbats av en massiv hjärnblödning.

Roddick kollapsade efter att ha klagat över plötslig huvudvärk och togs till ett sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Hon efterlevs av sin make Gordon och deras barn Sam och Justine.

Roddick grundade den första Body Shop extern länk i Brighton 1976 som banade vägen för boomen i 100% vegetariska icke-djurtestade skönhetsprodukter och etiskt producerad kosmetika. Idag har Body Shop mer än 2100 affärer i 55 länder och inspirerat miljontals av människor att både leva och tänka grönare.

I juli förra året köpte L'Oréal, världens största företag i kosmetikabranschen, Body Shop för 652 miljoner pund, cirka 8,8 miljarder kronor.

Premiärminister Gordon Brown hyllade Roddick som officiellt blev en Dame då hon adlades av drottningen 2003. Brown kallade henne för "en av landets verkliga pionjärer" och en "inspiration för affärskvinnor."
- Hon kommer att ihågkommas som en stor förkämpe men också som en stor entreprenör, sa han i ett uttalande.

Förutom att vara först med att förbjuda ingredienser som testats på djur, i en tid då det detta var oerhört sällsynt, introducerade hon ansvarsfullt företagande när det gäller sociala villkor och miljövård som rättvis handel med länder i tredje världen och storskalig användning av förnyelsebara råvaror.

Hon var också aktiv i kampen för mänskliga rättigheter och bekämpning av AIDS. Organisationer som direkt påverkades av hennes arbete, som Amnesty och Greenpeace, beklagade dödsfallet i seperata uttalanden.

Anita Roddick

Roddick var en stor förespråkare för användning av industrihampa i sitt livskoncept som ett ekologiskt och miljövänligt alternativ till bomull och kemikalier. The Body Shop har idag i sitt sortiment speciella cannabis-baserade produkter med hampafröolja såsom handkräm, läppbalsam, kroppssmör och ansiktskräm.

Du hittar hennes personliga webbsida/blogg här extern länk.

Av: Admin. Källa: BBC News. Publicerad: 2007-09-13  19:30. Uppdaterad: 2007-09-13  19:30. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Man friades från cannabisåtal efter passiv rökning-försvar

En 45-årig man från Stockholm har friats för ringa narkotikabrott av tingsrätten i Gävle efter att ha hävdat att hans positiva blodprov för cannabis var ett resultat av passiv rökning.

Mannen hävdade att han strax innan han stötte på polisen hade åkt bil från Stockholm till Gävle med några kamrater. Två av medpassagerarna hade rökt hasch men 45-åringen själv hade inte rökt den mjuka drogen. Trots att han enligt ett urinprov hade kannabinoiden THC, en av de verksamma ingredienserna i cannabis, i kroppen.

Åklagaren hävdade, med stöd av ett yttrande från rättsmedicinalverket, att det är omöjligt att uppnå en så hög koncentration av THC genom passiv rökning. Men tingsrätten konstaterar att yttrandet är baserat på undersökningar av passiv rökning från marijuana (knopparna från plantan) som är svagare än hasch (enbart kådan ihoppressad).

Joint

Därför anser rätten att det inte är omöjligt att 45-åringen har fått i sig substansen av den passiva rökningen och friar därför mannen.

Av: Admin. Källa: Arbetarbladet. Publicerad: 2007-09-13  19:42. Uppdaterad: 2007-09-13  19:42. Avdelning: Juridik, Sverige.

Upp ↑


Pensionärer informeras om medicinsk marijuana

Den åldrande befolkningen blir allt större i USA, men information om cannabis som medicin är knapphändig. Detta var anledningen till varför Retirement Living Television (RLTV), landets största kabel-TV kanal för pensionärer med 29 miljoner tittare, nyligen hade ett program dedikerat till cannabis som hjälpmedel mot bl.a. konstant kronisk smärta.

Retirement Living Television

Nyhetsprogrammet Viewpoint innehöll intervjuer med patienter, forskare, dispensärägare och polisen. Bland gästerna fanns bl.a. Irv Rosenfeld, en av de mest kända marijuanapatienter som mottar hans medicin gratis från regeringen, Dr. Bertha Madras, från vita husets drogbekämpningskontor, och Dr. John Benson, en av forskaren bakom en rapport från Institute of Medicine publicerad 1999 som kom fram till att cannabisplantan har en medicinsk användning.

Dagen före hade också Caren Woodson, från lobbygruppen och patientföreningen Americans for Safe Access, deltagit i ett annat program.

Fokusen för programmen låg på relationen mellan seniorer som lever med kronisk smärta och deras valfrihet och möjlighet att kunna använda medicinsk marijuana för att lindra deras ständiga obehag, enligt programmets hemsida.

En stor majoritet från denna åldersgrupp stödjer användning av cannabis som läkemedel. 2004 genomförde American Association of Retired Persons (AARP) en opinionsundersökning som visade att 72% av deras medlemmar stödjer åsikten att vuxna med en läkares rekommendation bör tillåtas använda cannabis för medicinska ändamål. Nästan en tredjel uppgav även att dem aktivt konsumerade cannabis.

Många av dem vanligt förekommande sjukdomar och symptom associerade med ålderdom - ledinflammation, grön starr och kronisk smärta - kan effektivt behandlas med cannabis.

Du kan se programmet här extern länk.

Av: Admin. Källa: ASA. Publicerad: 2007-09-11  21:19. Uppdaterad: 2007-09-11  21:19. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Narkotikapolis anklagad för djurplågeri

En narkotikapolis har stängts av från sitt arbete i Raleigh, North Carolina efter anklagelser av djurplågeri.

Highway Patrol-kommissionen har satt upp mannen på betald ledighet medan den interna utredningen om djurplågeri behandlas. Charles L. Jones, en 12-årig polisveteran, har varit under uppsikt sedan en träningsövning i Raleigh i början på augusti. En annan polis filmade då på sin mobil Jones behandling av sin polishund Ricoh, en belgisk fårhund, som sen överlämnades till interna polisutredare.

North Carolina Highway Patrol

Att misshandla en polishund betraktas som ett grovt brott i delstaten. Myndigheterna har hittills vägrat släppa det korta videoklippet som fångade Jones beteende med hänsyn till sekretesslagar. De har också nekat att förse en detaljerad redovisning av incidenten.

- Vi förväntar oss att våra poliser ska behandla deras hundar etiskt, sa Everett Clendenin, talesperson för trafikpolisen, i en kommentar till händelsen.

Ricoh sågs inte av en vetrinär efter incidenten utan förblev kvar med Jones på aktiv tjänst. Hunden, som också bodde med Jones, har tills vidare tagits hand av en annan hundförare tills utredningen är avklarad.

Jones och Ricoh hade arbetat tillsammans på motorvägar och kringliggande områden med att lokalisera illegala droger som en del av polisens antidrog-team. Jones arbetar också som hundtränare med att koordinera övningsuppgifter för polispatrullens nio andra K-9-team.

Av: Admin. Källa: News & Observer. Publicerad: 2007-09-11  21:08. Uppdaterad: 2007-09-11  21:08. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Hemtest för genetisk benägenhet för schizofreni på väg att tas fram

Forskare håller på att utveckla ett revolutionärt nytt test för att kunna identifiera personer som riskerar att drabbas av cannabis-inducerad schizofreni.

Experter vid Institute of Psychiatry i London har lyckats isolera en typ av gen som hittas hos människor som är fem gånger mer troliga att drabbas av en psykisk sjukdom från konsumtion av drogen. Läkare hoppas nu att utveckla ett billigt och enkelt oralt hemtest där du svabbar munnen och som ger en tidig varningssignal till sårbara patienter.

Hittils har det varit nästan omöjligt att förutse vem som mest riskerar att drabbas av en psykologisk sjukdom genom användning av drogen, såvida inte det redan finns en familjehistoria av schizofreni.

- Testet kan i framtiden hjälpa föräldrar som är oroliga för deras ungdomar och cannabis effekt på deras mentala välbefinnande, säger Dr Marta Di Forti, forskare vid Institute of Psychiatry, som forskar om psykoser och genetik.

Test Tubes

Testet är dock inte 100%-igt eller ännu mindre redo för marknaden. En annan metod för att testa ens sårbarhet för liknande sjukdomar är DNA-testning, som lovar ett mer definitivt svar om en person är i riskzonen för att utveckla schizofreni och på så sätt undvika konsumtion av cannabis.

Frågan om cannabis relation till schizofreni är omdebatterad bland forskare. Nyligen släpptes en studie som föreslog en ökad risk för schizofreni hos unga oansvarfulla cannabisanvändare. Läs mer här.

Av: Admin. Källa: The Independent. Publicerad: 2007-09-11  20:55. Uppdaterad: 2007-09-11  20:55. Avdelning: Nyheter, Medicin.

Upp ↑


Cannbiskultur förbjuds på svenska fängelser

Fångar på svenska anstalter ska inte längre få läsa porrtidningar eller annat olämpligt tryckmaterial under deras fängelsetid enligt ett förslag inlämnat till riksdagen av justitieminister Beatrice Ask.

Tillgång till broschyrer, böcker, tidningar eller "extrema tidskrifter" som "ger näring åt destruktivt beteende" ska enligt Beatrice Ask förbjudas.

Förslaget innebär hårdare restriktioner för landets interner, och inte bara att personer som dömts för sexualbrott inte får läsa porrtidningar, utan det införs även ett generellt förbud mot allt material som anses kunna motverka Kriminalvårdens behandling av de intagna.

Förbudet gäller t.ex. filmvåld, rasism, vapenmagasin, men även "glorifiering" av narkotika eller skrifter om drogkulturer. I den kategorien hamnar cannabismagasin som High Times, Cannabis Culture och Weed World, men även serietidningar som Freak Brothers och rena faktaböcker som Jack Herers "The Emperor Wears No Clothes".

High Times

Det är t.o.m. möjligt att tv-program som "Weeds" på TV3, "Chech & Chong" på Kanal 5, eller varför inte drogliberala debattartiklar i Expressen, kan inbegripas av ett kommande kulturförbud.

Regeringsrätten har tidigare gett en man som dömts för grov våldtäkt rätt att ha herr- och porrtidningar med hänvisning till den grundläggande informationsfriheten. Regeringen har tidigare velat ändra lagen så att Kriminalvården ska kunna begränsa tillgången till sådant material men förslaget mötte kritik i lagrådet eftersom restriktionerna kolliderade med informationsfriheten.

I den proposition som regeringen nu lägger fram konstaterar man att förslaget inte krockar med grundlagen. Informationsfriheten får begränsas, bland annat för förebyggande av brott. Att interner inte får läsa vilka tidningar de vill är enligt regeringen en tillåten begränsning av informationsfriheten.

Förutom "olämpligt" läsmaterial vill regeringen göra det enklare att utföra drogkontroller och granska de intagnas post. Kriminalvården ska också kunna hålla internerna skilda från varandra.

Om riksdagen antar förslaget börjar det gälla från och med den 1 april 2008.

Av: Admin. Källa: SvD. Publicerad: 2007-09-07  19:38. Uppdaterad: 2007-09-07  19:38. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Militäriseringen av amerikansk drogpolis skördar många offer

De alltmer militäriserade drograzziorna i Amerika har visat sig förödande för medborgarrättigheter och friheter. Nästan varje vecka rapporteras det om en misslyckad drogräd med dödlig utgång där hyper-aggressiva polisstyrkor är inblandade.

För att kunna följa denna oroväckande trend har en journalist konstruerat en karta med hjälp av Google Maps som illustrerar detta med all oönskad tydlighet.

Google-listan är sammanställd av Radley Balko, en amerikansk libertariansk författare, talare, och policyanalytiker for tankesmedjan Cato Institute. Han har under åren fokuserat sina journalistiska talanger på medborgarrättsfrågor, drogpolitik, globalisering, polisövergrepp och brottsofferlösa brott hos Reason Magazine.

Varje lokal polisstyrka har det senaste tio åren utrustats med ett SWAT-team (Special Weapons and Tactics) beväpnade med vapen ämnade för krigsföring mot utländska fiender. Allt i deras väg, egendom, husdjur, pensionärer och barn, hotas med våld och förstörelse.

Sammanställningen visar på en epedemi (över 300 fall bara de sneaste åren) av "isolerade incidenter" i samband med misslyckade drogräder i jakt på vanligtvis obetydliga mängder narkotika.

Raid Map

Kartan extern länk medföljer rapporten Overkill: The Rise of Paramilitary Police Raids in America som du hittar här extern länk.

Av: Admin. Källa: Cato Institute. Publicerad: 2007-09-07  19:26. Uppdaterad: 2007-09-07  19:26. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Cannabisrökare föredrar vattenpipor

Hur föredrar cannabiskonsumenter att röka sin favoritdrog? Med en vattenpipa (bong) är svaret enligt webbsajten CelebStoner.com.

I en internetopinionsundersökning på hemsidan frågade man sina läsare om deras preferens i rökverktyg. Efter bongs kom, på en nära andra plats, cigaretter eller joints som det heter på engelska. Pipor av olika slag kom på en hedrande tredje plats.

CelebStoner.com skapades av Steve Bloom, f.d. redaktör för High Times, och rapporterar om marijuanapuffande kändisar och annat av nyhetsvärde inom cannabiskulturen.

Resultatet (1,002 röster):

1. Bong     289 röster  (28.8%)

2. Joint    273 röster  (27.2%)

3. Pipa     183 röster  (18.2%)

4. Blunt    157 röster  (15.7%)

5. Vaporisator  83 röster  (8.3%)

6. Brownie    18 röster  (1.8%) 

Av: Admin. Källa: CelebStoner.com. Publicerad: 2007-09-07  19:09. Uppdaterad: 2007-09-07  19:09. Avdelning: Kultur, Världen.

Upp ↑


Världskonferens mot narkotika i Stockholm

En stor världskonferens planeras nästa år i Stockholm med ideella organisationer som arbetar för ett narkotikafritt samhälle.

Bakom konferensen World Forum Against Drugs (WFAD) står flera svenska frivillighetsrörelser som RNS (Riksförbundet för ett narkotikafritt samhälle). Avsikten är att på internationell nivå mötas och motarbeta de framgångar och initiativ som drogreform- och aktivistsorganisationer haft de senaste åren, speciellt på europeisk mark, och att försvara FN:s restriktiva narkotikakonventioner som utgör grunderna i de flesta länders drogpolitik och internationell narkotikakontroll.

Arrangörerna hoppas locka över tusen deltagare till Stockholm för att under tre dagar diskutera olika aspekter kring prevention, narkotikakontroll och missbruksvård. Man ska också försöka samlas kring en resolution om vad en restriktiv narkotikapolitik bör innehålla.

Mötet är planerat att vara en drogrestriktiv manifestation inför FN-mötet om en global narkotikapolitik, enligt Per Johansson från RNS, en av initiativtagarna. År 2008-2009 gör FN en uppföljning av beslutet från 1998 i New York att väsentligt minska bland annat produktion av cannabis, opium och koka inom tio år.

UN Logo

Hittills ingår sju föreningar: European cities against drugs, nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, Kriminellas revansch i samhället, studieförbundet NBV, RNS, Sveriges invandrare mot narkotika och Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor.

Det blev nyligen klart att svenska regeringen ekonomiskt stöttar konferensen med omkring två miljoner kronor. Man hoppas även på stöd från bland andra Stockholms stad. Det är tänkt att mötet ska hållas den 15-17 september 2008.

Av: Admin. Källa: ReageraMera & Drugnews. Publicerad: 2007-09-04  19:19. Uppdaterad: 2007-09-04  19:19. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Kannabinoider kopplade till bättre sömn

Användning av både natuliga kannabinoider och cannabisextrakt har visat sig vara associerat med förbättad sömn hos patienter med diverse försvagande sjukdomar.

"Cannabis har använts i behandling av smärta och sömnprolem sedan urminnes tider. Moderna kliniska tester indikerar att patienter som konsumerar cannabisextrakt rapporterar upplevelse av en mer fridfull sömn, en ökning i deras dagliga funktionsnivå, och en märkbart förbättrad livskvalitet," skriver författarna som granskat modern klinisk försöksdata.

Enligt tillgänglig data från de circa 2000 objekten som deltagit i ett antal olika studier lider alla av antingen MS, neuropatisk smärta, cancersmärta, eler artrit. Forskarna skriver att hos dem som mottagit cannabisextrakt, både 9-tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) och den standardiserade kombinationen Sativex, "uppvisar de flesta en tydlig förbättring i subjektiva sömnmönster."

40-50 procent uppnådde en bra eller väldigt bra sömnkvalitet som resultat, något som spelar en viktig roll för kroniska smärtpatienter. Bäst resultat uppvisade Sativex. Godkända biverkningar noterades och deltagande försökspersoner rapporterade ingen ökad tolerans för drogen eller något behov för dosökning, även efter användning som varat i flera år.

För närvarande finns cannabisextrakt tillgängligt via recept i Kanada under namnet Sativex. Regulatorer i Storbritannien och Spanien har också beviljat en begränsad användning av läkemedlet.

Full text av studien "Cannabis, pain, and sleep: Lessons from therapeutic clinical trials of Sativex, a cannabis-based medicine" publiceras i magasinet Chemistry & Biodiversity och finns tillgänlglig online här extern länk.

Chemistry & Biodiversity

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2007-09-04  19:08. Uppdaterad: 2007-09-04  19:08. Avdelning: Nyheter, Medicin.

Upp ↑


Nu kan du dricka cannabis till frukost

Hemp Bliss

En ny hampa-baserad produkt har lanserats på den alternativa hälsokostmarknaden: hampamjölk.

Hemp Bliss är namnet på den organiska hampamjölken som produceras av det kanadensiska hälsomatsföretaget Manitoba Harvest extern länk och som nådde marknaden i början på 2007.

Hampamjölken liknar sojamjölk, vilket också är den marknad man ska försöka slå sig in på, i båda konsistens och smak, men är mer krämig med en behaglig nötsmak vilket leder tankarna till en milkshake från en hälsobar, enligt dem som testat.

Mjölken, som och kommer i tre smaker: original, vanilj och choklad, innehåller inga konserveringsmedel utan enbart naturliga organiska ingredienser som sjösalt, vatten och hampafrön plus smakämnen. Den är också nöt,- gluten,- laktos,- thc,- och kolesterolfri. Den kan med fördel användas i recept istället för mejerimjölk, eller till frukost och i kaffet.

Hampafröolja är rik på näringsrika och nyttiga fleromättade essentiella fettsyror (essential fatty acids) och har den perfekta blandningen av fettsyrorna Omega-3 (förebygger hjärt/kärlsjukdomar, viktig för hjärnfunktioner, motverkar inflammationer i magtarmskanalen, eksem och astma), Omega-6 (viktig för kärlfunktioner och hälsosam hud) och Omega-9 (antiinflammatorisk).

Tillsammans skapar de hudens, hårets, ögonens lyster och även är väsentlig för tankeprocessen samtidigt som de renar blodkärlen och är betydelsefulla för ett starkt immunförsvar.

Företaget baserat i Winnipeg producerar också andra hampafröprodukter i form av hampafröolja, smör och proteinpulver. Hemp Bliss kan köpas i Europa från Reidarssons e-butiker för Europa extern länk & Sverige extern länk.

Av: Admin. Källa: Montreal Gazette. Publicerad: 2007-09-04  18:50. Uppdaterad: 2007-09-04  18:50. Avdelning: Nyheter, Mat.

Upp ↑


Cannabisprofil: Kali Mist

Kali Mist utvecklades i början på 1990 när många sativas av mystiskt ursprung, bl.a. från sydöstra Asien, samlades in och selektivt förädlades.

Kali Mist
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Hög klassisk sativaform med väldigt få blad.
Arom:Söt/kryddig.
Rus:Cerebralt (påverkar huvudet), uppfriskande, starkt, klart, fokuserat och centralt.
A.k.a.:Super Kali Mist (en förbättrad variant med större skörd som utvecklades 2000).
Blommar:Inom 70-90 dagar.
Producent:Serious Seeds extern länk.
Sativa/Indica:85% / 15%.
Genetik:Två dominanta Sativa-hybrider.
Priser:1:a pris vid Cannabis Cup 1995 (Hydro Cup) och 1:a pris Cannabis Cup 2000 (Sativa Cup).
Medicinska egenskaper:Används av Multipel skleros-patienter mot trötthet (höjer energinivån) och kronisk smärta.
Inomhus/utomhus:Ja/Ja.
Ursprungsland:Nederländerna.
Annat:Föredras av kvinnor mot menssmärtor. Väldigt resistant mot mögel.

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds. Publicerad: 2007-09-01  01:14. Uppdaterad: 2007-09-01  01:14. Avdelning: Profil, Strain.

Upp ↑


Nytt test avslöjar styrkan på cannabis

När det kommer till konsumenters möjlighet att mäta styrkan på cannabis har avsaknaden av ett billigt alternativ lyst med sin frånvaro. Men ett nytt hemtest ämnar att ändra på det.

Cannalyse, som tagits fram av Ronald Glas och den holländska tillverkaren av rökattribut och headshopföretaget Kulu Trading extern länk, är det första riktiga lågprisalternativet till dyra laboritoriumtester. Det fungerar genom att skapa ett fingeravtryck eller ett ID-kort av ett cannabisprov, 0.1 gram (100 mg), med de aktiva substanserna. Du får alltså reda på hur stor koncentration av CBC, CBG, THCV, THC, CBD och CBN en viss variant innehåller.

Cannalyse

Testutrustningen är främst utvecklad för Nederländernas coffeeshop-industri och hobbyodlare som vill kunna testa vad de odlar på ett tidigt grow-stadium. Företaget hoppas produkten kommer att öka coffeeshopens trovärdighet eftersom kunden får mer information inför ett köp, på samma sätt som systembolaget eller mataffären idag erbjuder klar och tydlig information om styrkan på deras alkoholsortiment.

Cannalyse erbjuder även en enorm potiential för medicinska användare. Som patient kan du se vilken kombinationer av kannabinoder som passar för dig genom att analysera dina favorit-sorter och detta gör det lättare att snabbt hitta rätt strain när ditt förråd tar slut.

För att få korrekta resultat krävs dock en viss kunskap, lite övning och stadiga händer. Kittet innehåller ett komplett minilaboritorium, men i dockstorlek. Du mäter sedan provet i formen av färgade prickar på en speciellt formad glasskiva med hjälp av förtryckta referenskort, ju större prickar, desto större styrka.

Cannalyse kommer i två olika versioner, för 12 eller 50 tester, där den mindre förpackningen säljer för mellan 1200-1400 kr. Testet tar circa 30 minuter att utföra och säljs online från en rad e-butiker.

Av: Admin. Källa: Soft Secrets. Publicerad: 2007-09-01  01:15. Uppdaterad: 2007-09-01  01:15. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Förebyggande bruk av kannabinoider förbättrar smärtrelief

Daglig administrering av den syntetiska kannabinoidagonisten (en molekyl som selektivt binder till en specifik receptor och utlöser en respons i cellen) WIN 55,212-2 före en kirurgiprocedur höjde den smärtstillande effekten i en djurmodell för neuropatisk nervsjukdom.

Enligt förklinisk data published i European Journal of Pharmacology av forskare vid University of Montreal kan förebyggande administrering av antagonisten dagarna före en operation producera en större nervsmärtrelief än administrering av drogen omedelbart före kirurgi.

"Fastän WIN 55,212-2 förminskade hudsmärta automatiskt och nedsatte smärtkänsla i försöksdjur med nervsmärta, så uppvisade gruppen som i förväg fått WIN 55,212-2 ett större motstånd mot hud- och smärtkänsla jämfört med gruppen som mottog drogen före kirurgi," sammanfattade man i studien vid namn "Förebyggande antismärteffekter av en syntetisk kannabinoid i en neuropatisk smärtmodell."

THC-molekyl THC-molekylen.

Tidigare förklinisk försöksdata rörande WIN 55, 212-2 föreslår att agonisten kan märkbart reducera hjärninflammation och förbättra minne hos försöksdjurmodeller med Alzheimers sjukdom. Inhalering av cannabis har redan bevisats reducera HIV-associerad nervsmärta i flera studier.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2007-09-01  01:15. Uppdaterad: 2007-09-01  01:15. Avdelning: Nyheter, Medicin.

Upp ↑