Nyheter för augusti månad 2007

Oförändrat pris på cannabis under 2006

Priset på svensk cannabis under 2006 låg på en oförändrad nivå enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Sedan 1988 har CAN samlat in uppgifter om gatupriser på narkotika. Poliser runtom i Sverige rapporterar priser på gatunivå (d.v.s. för små doser/förpackningar) som gäller i deras arbetsområde. De inrapporterade priserna justeras sedan för jämförbarhetens skull efter statistiska centralbyråns konsumentprisindex.

Räknat i KPI-justerade priser visar rapporten att grampriset för cannabisprodukter sjunkit med 50% mellan åren 1988–2002. Liknande prissänkningar noteras också för tyngre droger som kokain (-40%) och amfetamin respektive brunt heroin (-60%). Under perioden 2002–2006 har dock priserna inte förändrats särskilt mycket i Sverige utan varit stabilt låga – de huvudsakliga nedgångarna skedde under 1990-talet.

År 2006 uppgavs det genomsnittliga gatupriset (medianvärdet) för cannabis (hasch eller marijuana) till ca 80 kronor per gram (svaren låg inom intervallet 60–150 kr). Motsvarande värde för amfetamin var 250 kronor (125–400 kr), för brunt heroin 1 000 kronor (300–2 000 kr) och för kokain 800 kronor (600–1 200 kr).

Narkotika är i regel något billigare i storstadslänen (Stockholm, Västra Götaland, Skåne) än i övriga län. Ännu större regionala skillnader kan konstateras om man ser till en nord-sydlig axel, lägst är priserna i de sydligaste länen medan priserna ofta är något högre i mellansvenska län och allra högst i nordligare belägna län.

Slutsatsen, enligt CAN, är att tillgängligheten av cannabisprodukter varit stabilt god de senaste fem åren.

Av: Admin. Källa: CAN. Publicerad: 2007-08-29  18:23. Uppdaterad: 2007-08-29  18:23. Avdelning: Nyheter, Sverige.

Upp ↑


Cannabisprofil: Lavender

Lavender är exotisk trippel-korsbefruktad strain sammanflätad av varianter från hela jordklotet inklusive Afghanistan, Hawaii, Korea, Europa och USA.

Lavender
Förstoringsglas Klicka på bilden för större upplösning.
Utseende:Lila/svart intensiv färgning av bladen.
Arom:Kryddig.
Rus:Producerar ett fängslande, cirkulerande och behagligt hög i både huvud och kropp.
A.k.a.:Soma #10.
Blommar:Inom 56-63 dagar.
Producent:Soma Seeds extern länk.
Sativa/Indica:20% / 80%.
Genetik:Super skunk x Big Skunk Korean x Afghani-Hawaiian.
Priser:1:a plats vid 2005 High Times Indica Cup.
Medicinska egenskaper:Sömnlöshet, (kropps)avslappnande.
Inomhus/utomhus:Ja/Ja.
Ursprungsland:Nederländerna.
Annat: - .

Av: Admin. Källa: The Big Book of Buds.. Publicerad: 2007-08-29  19:04. Uppdaterad: 2007-09-01  01:47. Avdelning: Profil, Strain.

Upp ↑


Cannabisproducenter vill betala skatt

En koalition av cannabisodlare och distributörer i soliga Kalifornien har i ett brev erbjudit guvenör Arnold Schwarzenegger en miljard dollar (sju miljarder kronor) i inkomster om delstaten väljer att reglera och taxera försäljning av cannabisprodukter till vuxna, något som samtidigt skulle lösa delstatens nuvarande budgetkris.

Kalifornien

Gruppen som utfärdat belöningen går vid namnet Let Us Pay Taxes och utsträcker erbjudandet via sin webbsida LetUsPayTaxes.com.
- Snälla, ta våra pengar! Dessa människor vill bidra. Det är löjligt att Kalifornien inte kan betala sin räkningar och en tragedi att man ska behöva skära ned på nödvändiga tjänster som läkarvård och välfärdsbidrag, säger Clifford Schaffer, talesperson för LUPT.
- Cannabisförbudet är en ekonomisk katastrof och det är därför ekonomer står på vår sida.

Den amerikanska cannabismarknaden, idag USA största pengagröda och slår lätt ut traditionella jordbruksgrödor som vete och majs, har värderats till 10-50 miljarder dollar årligen och en försäljningskatt uppskattas kunna producera sex miljarder dollar i skatteinkomster enligt vissa ekonomiska studier. En avkriminalisering skulle också spara upp till tio miljarder dollar i upprätthållandet av de lagar som kriminaliserar drogens produktion, försäljning och användning.

I och med lagändringen 1996 uppstod det en hel bransch som sålde tillbehör och cannabis till patienter. De företag som säljer medicinsk cannabis kallas på engelska för marijuana/cannabis dispensaries, eller marijuana/cannabiskliniker på svenska, och har hela tiden verkat i en juridisk gråzon. Då den legala statusen varit oklar så har inte branschen beskattats men tidigare i år så uttalade det statliga skatteverket i Kalifornien att det snart kan komma att ändras. Tillverkarna och försäljarna kan därmed komma beskattas som vanliga affärsidkare.

- Låt oss tala klarspråk här. Cannabislegalisering är oundviklig. Situationen i Kalifornien är redan utom kontroll. Lokala myndigheter har accepterat närvaron av cannabisförsäljning och de federala myndigheterna har inte nog med resurser för att stoppa dem, fortsätter Schaffer.
- Operatörer av medicinska marijuanaklubbar är inte längre rädda för den federala polisen. Om du talar med dem, så vet de om att man kommer vinna kampen. De få som blir åtalade ses som martyrer eftersom de vet vad de gör är rätt. De är villiga att offra sig själva för den goda saken.

- Nu är det upp till politikerna att förklara varför de vill att dessa miljarder ska hamna i fickorna på kriminella gäng och organiserad brottslighet istället för att hjälpa deras egna väljare, säger han.

- De första delstater att reglera och taxera marijuana kommer att se en ekonomisk renässans större än den kaliforniska guldruschen, avslutar Schaffer. Organisationen uppmanar amerikanska medborgare att skriva på en petition på deras hemsida och dessutom utöva påtryckning på lokala politiker.

Let Us Pay Taxes webbsida extern länk

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle. Publicerad: 2007-08-29  19:09. Uppdaterad: 2007-08-29  19:09. Avdelning: Nyheter, Världen.

Upp ↑


Alkohol och kokain – men inte cannabis – länkat till våldsamt beteende

Cannabiskonsumtion kan inte kopplas till våld enligt resultat av en flerdimensionell analys som publiceras i magasinet Addictive Behaviors.

Addictive Behaviors

Missbruksavdelningen på University of Victoria gjorde en utvärdering om hur ofta deltagare på en behandlingsinrättning för substansberoende rapporterade användning av kokain, alkohol och/eller cannabis timmarna omedelbart före de begick en våldsam handling. De utforskade också deras personlighet för karaktärsdrag associerat med våldsamt beteende, som risktagande, impulsivitet, och/eller respektlöshet för lagen.

"När analyserna utvärderats, och kollats för felvariabler, hittades ett betydelsefullt samband mellan alkohol/kokain och våld. Man föreslog också att farmakologiska effekter [av drogerna] kan spela en roll i våldet. Förekomsten av cannabisbruk var emellertid inte märkbart relaterat till våld," skrev utredarna.

Studiens slutledning ekar liknande fynd i två regeringsrapporter som också motsäger påståendet att cannabisanvändning utlöser våldsamt beteende. Den ena är en rapport från den kanadensiska senaten, den andra är en studie från den brittiska kommittén British Advisory Council on the Misuse of Drugs, som båda utkom 2002.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 2007-08-27.

Upp ↑


Nytt drogtest granskar en hel stad åt gången

Forskare har kommit på ett sätt att drogtesta en hel stads befolkning.

Vetenskapsmän anställda på Oregon State University utvecklade testet genom att använda bara en tesked av rått avloppsvatten från en stads reningsverk. De utförde sedan experiement på tio namnlösa amerikanska städer efter spåroämnen av 15 olika droger, både lagliga och illegala.

Man kunde visa att testet ger en bra indikation på vad människor från ett speciellt område har i sina system, vilket är möjligt eftersom varje drog folk konsumerar lämnar också kroppen genom de vanliga kroppsfunktionerna.

Urinprov

Testet ska inte användas för att avslöja individuella drogkonsumenter utan hjälpa federal polis och andra myndigheter att spåra spridningen av farliga droger, som metamfetamin, i landet. Inte heller kan man kalkylera hur många individer i ett samhälle som använder droger.

Provet, som beskrivs som en gemensam urinundersökning, har däremot fördelen att vara mindre integritetskränkande än personliga drogtester.

Den ingrediens som amerikaner använder och avsöndrar mest var koffein. Man fann också att kokain var mer vanligare i välbärgade städer och att användning av både det vita pulvret och ecstasy ökade på helger och avtog starkt på veckodagar medan receptbelagda läkemedel och metamfetamin låg på en stadig nivå hela veckan.

Av: Admin. Källa: AP. Publicerad: 2007-08-27.

Upp ↑


Christiania utsatt för ännu en razzia

Köpenhamnspolisen har utfört ännu en razzia mot den danska fristaden Christiania extern länk och försäljningen av cannabis inom dess område.

Christiania

Den hundra man starka polisstyrkan med full skyddsutrustning och automatvapen spärrade av ett område kring Pusherstreet och forslade bort flera nyligen uppsatta s.k. haschbodar från vilket försäljning av cannabisprodukter sker till vuxna inom Köpenhamn.

Insatsen ledde dock inte till några gripanden utan utfördes enbart som en demonstration av polisens makt och ordningsskapande. Polisen drog sig tillbaka från området efter några timmar och avspärrningarna hävdes.

Målet var att få en dämpande effekt på den öppna cannabishandeln.
- Det var för att markera att Pusherstreet inte ska byggas upp igen, säger Köpenhamnspolisens talesman Flemming Steen Munch.
- Nu tror vi inte att vi fått bort haschhandeln. Vi vet ju att så fort vi är borta säljs hasch igen.

Fristaden har på senare tid drabbats av flera oroligheter. Nyligen exploderade en handgranat framför värdshuset Abegrotten och flera incidenter med skottlossning har också rapporterats.

Av: Admin. Källa: Sydsvenskan. Publicerad: 2007-08-27.

Upp ↑


Svensk mor tjallade på egen son

Ett av de mer märkliga och skrämmande fallen av cannabishysteri i Sverige inträffade nyligen i utkanterna av Eskilstuna.

En mamma hittade en mindre mängd cannabis i sin 20-åriga sons rum. Hon slängde det på en gödselhög, men efter ett tag ångrade hon sig, samlade ihop marijuanan och ringde polisen. Nu är den 20-åriga sonen misstänkt för ringa narkotikabrott.

- Det var rådigt gjort av mamman att hjälpa polisen i jakten på narkotika, säger polisens utredningsman Tommy Rengman till tidningen Esilstuna Kuriren.

Liknande incidenter har inträffar då och då i USA, och allra värst var det under den värsta anti-drog hysterin under 1980-talets USA. Något liknande svenskt fall har denna reporter aldrig hört talats om, även om de säkert existerar.

Frågan modern borde ställa sig själv och sitt samvete är denna: Vad tror hon orsakade hennes son och samhället större skada? Att den 20-årige sonen röker marijuana eller att hon effektivt förstör deras relation genom att polisanmäla sonen så att han får böter, ett straffregister, svårt att skaffa ett jobb, inte kan ta körkort, möjligheten att låna pengar, eller hyra en bostad i framtiden?

Av: Admin. Källa: Eskilstuna Kuriren. Publicerad: 2007-08-24.

Upp ↑


Forbes listar cannabis

Forbes.com, det berömda amerikanska media- och affärsmagasinets internetportal, har till slut accepterat cannabis in i sin mainstream affärskultur och dyrbara lyxlivsstil.

Nyligen la de upp ett bildspel på sju av dem mest exklusiva och exotiska cannabissorterna på den halvlagliga cannabismarknaden som existerar idag. De listar både grampris och utmärkelser marijuanaprofilerna erhållit från festivaler runt jordens alla hörn.

"Seriösa cannabiskonsumenter uppvisar ofta samma slags smakkunskaper som hittas hos vinkännare," skriver man bl.a. Forbes är kända för sina listor som rangordnar allting från seriefigurers förmögenheter och de tio mest dyrbara kändisskilsmässorna.

Forbes

De lyxvarianterna finanstidningen, som utkommer två gånger i månaden, visar upp, tillsammans med en kort beskrivning och ett foto, är:

Du kan se den gröna dia-showen för dig själv på Forbes webbsida extern länk

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com & WikiPedia. Publicerad: 2007-08-24.

Upp ↑


Tysk MS-patient fick historiskt cannabistillstånd

Den 9:e augusti utfärdade det tyska hälsoministeriumet för första gången tillstånd för den medicinska användningen av cannabisextrakt.

Mottagaren är en 51-årig multipel skleros-patient från området Baden-Wuerttemberg som ansökt för ett certifikat för import av naturlig cannabis från Nederländerna. Det sällsynta undantagsintyget, som börjar gälla i slutet av augusti, är utfärdat av Federal Institute for Pharmaceuticals and Medical Products (FPMP) och ger den ansökande kvinnan rätten att lagligt använda cannabisextrakt.

Tillståndet är utfärdat med en rad restriktioner. Kvinnan, enbart känd som Claudia H, tillåts att inhandla ett "standardiserat extrakt" från cannabisplantan från ett apotek under ett år. Uppföljning av terapin ska ske av en läkare och både patienten och apoteket måste förvara drogextraktet i ett kassaskåp för att förhindra stöld.

Läkare kan endast skriva ut ett syntetiskt framställt THC-derivat, men eftersom substansen inte är godkänd som läkemedel i Tyskland, täcks inte dess kostnad av sjukförsäkringen. Priset för naturlig cannabis är betydligt billigare.

Flaska Cannabis

Tidigare har FPMP mottagit flera ansökningar att få använda cannabis som medicin för att skydda patienters konsumtion från polisen, men hittills har myndigheten meddelat att både kultivering för personligt bruk och import av cannabis från Holland inte kommer att godkännas. Efter flera juridska bakslag för myndigheten tvingas de nu att backa.

En förvaltningsdomstol förväntas att avgöra ytterligare ansökningar eftersom tidigare domar beslutat att FPMP inte kan avfärda alla ansökningar generellt, utan måste behandla dem individuellt, och rekommenderade dessutom att kultivering för personligt medicinskt bruk borde övervägas.

Den 9:e juli häktades en patient drabbad av Crohns sjukdom för import av cannabis. Dennes ansökan hade nekats av FPMP. Den 16:e augusti dömdes en patient med hepatitit C till ett år i fängelse utan chans till villkorlig frigivning för innehav av cannabis. Hans ansökan hade också nekats tidigare i år.

- Det är skamligt att ett civiliserat land inte kan hitta lösningar för dessa patienter annat än att behandla dem som brottslingar och kasta dem i fängelse, kommenterade Dr. Franjo Grotenhermen, ordförande för German Association for Cannabis as Medicine.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 2007-08-24. Uppdaterad: 2007-08-25.

Upp ↑


En modern cannabisbonde: André Fürsts öde

Grundaren till en schweizisk hampaförening har dömts till 2 år och fem månader i fängelse för cannabiskultivering.

Efter avslag på en överklagan i den federala domstolen i Fribourg står det klart att drogreformsaktivisten och grundaren till den schweiziska pro-cannabis organisationen Hanf-Info extern länk, André Fürst, måste avtjäna tiden bland mördare och våldtäktsmän. Han bötfälldes även 900.000 kronor.

Hanf Info

Den ovanligt hårda domen kommer trots att Fürst aldrig fungerat som en langare utan enbart varit inblandad i framställning och försäljning av cannabisprodukter till vuxna. Han har däremot varit en synlig och stark förkämpe för rätten att kultivera örten och samhälles acceptans av den samma. Något som gjort honom till en naturlig måltavla.

Fürst är känd som en stark förespråkare av en utökad användning av cannabis, med både en låg- och höggradig THC-styrka. Han har länge varit i frontlinjen när det gäller utveckling av hampaanvändning i en rad produkter, förutom nöje och medicin, även textilvaror, matprodukter, kosmetika, byggnadsmaterial, papper, plast, och som energigröda.

Låggradig THC-hampa passar väl in i hans idé om småskaligt jordbruk och en ekologisk levnadsstil i en framtid utan kostsamma jordbruksstöd. Fürst stödjer också aktivt drogpolicyreform inom Europa och har organiserat flera presentationer och informationsmöten inom EU-parlamentet om det fördelaktiga bruket av hampa.

Mellan 1996 och 2004 implementerade både lokala och nationella myndigheter en tolerant cannabispolicy för små mängder som innehöll mer än 0,3% THC. Under dessa år opererade över 300 affärer och företag i landet inom marginalerna på denna politik och stödjes av hälsoinstitut såväl som den federala regeringen.

2004 förändrades både narkotikapolitiken och attityden rörande cannabisprodukter genom en modifiering av landets droglagar, med endast en majoritet av sex röster. Alla företag tvingades stänga ner och ägarna anhölls. När det gäller André Fürst beslöt myndigheterna att göra ett exempel av honom för detta kollektiva politiska misslyckande.

Den nuvarande regeringen vill visa för omvärlden att landet tar narkotikafrågan på allvar när det gäller cannabis och desutom rädda landets image som alltför drogliberalt och pragmatiskt p.g.a. landets annars toleranta narkotikapolitk med sprutrum och heroin på recept.

Enligt upprörda anhängare till Fürst är det fullt möjligt att myndigheterna därför beslutade att offra cannabiskonsumenters hälsa och utlämna dem till den svarta marknaden och den brottslighet den medför, för att inte nämna Fürst frihet.

Andre Furst

Av: Admin. Källa: ENCOD & Hemp Info & IACM. Publicerad: 070823.

Upp ↑


Delstat backar om planer på cannabiskultivering

Rädsla för kriminella påföljder gör att delstaten New Mexico inte kan efterfölja sin egen barmhärtighetslag för cannabis.

När New Mexico legislatur röstade igenom sin medicinsk marijuana-lag i år var den på många sätt unik, bland de 12 delstater som legaliserat cannabis som medicin, eftersom den gav delstaten mandat att överse produktion och distribution av naturläkemedlet till patienter. Men nyligen har delstatens hälsodepartement meddelat att man inte kommer att fullfölja den delen av lagen i rädsla för att de federala myndigheterna ska anhålla deras anställda.

New Mexicos sigill

Beslutet kom inte direkt som någon överraskning. Statsåklagare Gary King har varnat att departementet och dess tjänstemän riskerar åtal från FBI och DEA och att hans kontor inte skulle kunna försvara statens anställda i ett brottsligt mål. Ingen statsanställd har dock aldrig anhållits för att ha medverkat i verkställandet av en medicinsk marijuana-lag på delstatsnivå.

Genom att avlägsna den möjliga risken för federalt åtal för hälsodepartementet och dess anställda har man istället öppnat upp sig för en rättslig stämning från lagens stödjare och en möjlig juridisk strid framöver. Lagen kräver att hälsoavdelningen utfärdar riktlinjer som licensierar producenter och utvecklar ett distributionssystem före den 1:a oktober. Provisionen är framtagen för att undvika att patienter ska behöva använda den svarta marknaden.

Dr. Alfredo Vigil, som ansvarar för departementet, säger att man komer fortsätta utfärda intyg för patienter kvalificerade att inneha cannabis, vilket skyddar dem ifrån åtal i delstaten. 30 patienter har hittills godkänts för programmet sedan lagen började gälla den 1:a juli.

Guvernör Richardson har gjort klart att departementet ska fortsätta med sina planer på att etablera ett läkarprogram för marijuana som lagen föreskriver.

Av: Admin. Källa: AP & Albuquerque Tribune. Publicerad: 070823.

Upp ↑


Sheriff föreslår ID-remsor för plastpåsar med medicinsk marijuana

Polissheriffen i Mendocino County vill införa ID-taggade plastpåsar för att reducera de fall av bedrägeri som existerar bland cannabisapoteken i Kalifornien.

Förslutningsremsorna för plastpåsar, också kända som zip-ties, är inom ett år tänkta att utrustas med ett microchip. Idag sträcker sig teknologin till ett unikt serienummer inpräntad i plasten som håller reda på var cannabis-varorna hamnar.

Tanken är att varje person som vill köpa en remsa måste uppvisa ett godkänt ID-kort som identifierar individen som en berättigad patient, enligt sheriff Tom Allman. Förslutningsremsorna i bruk idag hjälper redan länspolisen att avgöra om det rör sig om en medicinplanta som är legitim eller inte.

zip-ties

Avsaknaden av en godkänd ID-remsa betyder inte automatiskt att polisen konfiskerar plantmaterialet, däremot inleds en undersökning för att ta reda på om personen i innehav av örten har en legitim anledning.

Remsorna finns hittills att inskaffa gratis hos poliskontoren i Ukiah, Fort Bragg och Willits. Nästa år hoppas dock Allman att ta ut en avgift på 175 styck, eller hälften om patienten har ekonomiska problem. Speciellt anställd personal ska administrera polisens ID-kontroll.

Skulle experiementprogrammet med strippremsorna visa sig vara effektiv i att stoppa missbruk av Kaliforniens lagstiftning av läkarcannabis kan idén komma sprida sig till andra län.

Av: Admin. Källa: Willits News. Publicerad: 070820.

Upp ↑


Lagar som tillåter medicinsk marijuana inte associerat med ökad cannabiskonsumtion

Lokal lagstiftning som legaliserar medicinsk marijuana har ingen koppling till ökad rekreationell användning, enligt statistisk data publicerad i International Journal of Drug Policy.

Anställda vid Texas A&M Health Science Center avdelning för epidemiologi och biostatistik tittade på trender i cannabisbruk bland s.k. högrisk subgrupper (person som arresterats och patienter från sjukhusakuter) i fem städer och fem metropoler i delstater som antagit lagar som godkänner läkarcannabis.

Fyra städer (Kalifornien, Colorado, Oregon, och Washington) analyserades och forskarna rapporterade att "införandet av dessa lagar var inte knutna till en ökning i användning av cannabis." De spekulerade också att legalisering av medicinsk marijuana på delstatsnivå avglamoriserar drogens användning och "därigenom gör lite för att uppmuntra dess bruk bland andra icke-medicinska patienter."

Tidigare studier genomförda av bl.a. University of Michigan och bokföringsmyndigheten General Accounting Office (GAO) har likadant rapporterat att en liberalisering av straffsatser rörande marijuana inte är associerat med en ökning i konsumtion för nöjes skull eller ett utbrett missbruk bland den allmänna befolkningen.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070820.

Upp ↑


Cannabisklinikers hyresvärdar hotas av den federala polisen

Hyresvärdar i Kalifornien utsätts nu för påtryckningar från den amerikanska federala polisen för att få dem att sluta hyra ut till cannabiskliniker.

Den federala narkotikabyrån Drug Enforcement Administration har avslöjats skickat ut ett hundratals brev till husägare och uthyrare för s.k. cannabisapotek (kliniker där patienter med en läkares rekommendation kan köpa cannabis) i Los Angeles. Skrivelserna varnar ägarna att de riskerar att anhållas och deras egendom beslagtas om de fortsätter hyra ut inrättningar till cannabisapotek, som fungerar under skydd av en delstatslag som 1996 legaliserade medicinsk cannabis under vissa förhållanden.

En taleskvinna för DEA berättade för Los Angeles Times att breven var avsedda att "utbilda" fastighetsägare att de kan federalt åtalas för att inkvartera cannabisapotek, av vilket det finns omkring 180 enbart i Los Angeles området. Hotbreven visar på en frustration hos DEA eftersom varenda gång de stänger ner en klinik, så öppnar två nya upp.

"Detta brev ska tjäna som varsel att DEA upptäckt att den beskrivna addressen opererar som en cannabisklinik och är inblandad i distribution av kontrollerade substanser. Detta anses som en grov förbrytelse som kan leda till fängelse i upp till 20 år," skriver man bl.a. i brevet.

Kritik av DEA:s taktik, från NORML:s koordinator för Kalifornien Dale Gieringer, kallade deras hot för "en allvarlig attack på patienters tillgång till medicinsk marijuana under lagstiftningen i Kalifornien."

DEA Vapen
Ett av automatvapnen som DEA använder i sina räder.

Av: Admin. Källa: Los Angeles Times. Publicerad: 070820.

Upp ↑


Stort antal misstänka för narkotikabrott på årets reggaefestival

Resultatet av den nyligen avslutade reggaefestivalen i Uppsala blev ett hundratal personer misstänka för ringa narkotikabrott.

Mellan den 9-11 augusti grep polisen totalt över 250 festdeltagare enbart för personligt innehav av narkotika, i 99 procent av fallen handlar det om cannabisprodukter, d.v.s. hasch eller marijuana. Några langare som sålt helt öppet har också gripits. Ett nytt rekord, enligt Uppsalapolisen, för den sjunde upplagan av reggaefestivalen.

I år har polisen satsat stora resurser på narkotikabekämpning och rekordmånga personer har tagits med för kroppsbesiktning. För att handskas med alla gripanden inrättade polisen en särskild polisstation med möjlighet till provtagning på misstänkta. Totalt var 80-90 poliser i tjänst tillsammans med tiotalet socialsekreterare och 50-60 frivilligarbetare. Hur mycket polisinsatserna kostade samhället finns det dock inga uppgifter på.

Av de gripna på festivalområdet och kring reggaecampingen i Kungsängen är minst 46 under 18 år med hemorter utspridda över hela landet. Åtta av de gripna är bara 15 år och nästan ingen är känd för tidigare brott. Ingen nämnvärd fylla, misshandel, eller bråk rapporterades. Festivalen, som myndigheterna tidigare velat förbjuda, var trots polisens närvaro en stor succé och lockade uppemot 30.000 besökare.

Reggaemusiken är stark förnippad med cannabis genom rastafarierörelsen och deras syn på plantan som ett sakrament från Gud.

Uppsala Reggaefest 2007

Av: Admin. Källa: SVD & DN. Publicerad: 070818.

Upp ↑


Cannabis receptorsystem erbjuder ny behandling för benskörhet

En studie i journalen Annals of the New York Academy of Sciences säger att endokannabinoidsystemet spelar en stor roll i skelettomformning (process där gamla ben ersätts med nya) och är en ideal måltavla för läkemedel som motverkar benskörhet.

Forskare vid Bone Laboratory of the Hebrew University i Jerusalem skriver i rapporten 'Regulation of Skeletal Remodeling by the Endocannabinoid System' att aktivering av kannabinoidreceptorn CB2 reducerar experiement-inducerad benförlust och stimulerar formandet av ny benvävnad. Kannabinoidreceptorerna CB1 och CB2 återfinns i den mänskliga kroppen och svarar på cannabisterapi antingen via syntetisk THC eller naturlig.

Hebrew University

"En terapi baserade på syntetiska CB2-agonister är en lovande metod för att stoppa benskörhet påskyndad av ålder," sammanfattade forskarna i studien.

Tidigare studier verkar också bekräfta de israeliska resultaten då man funnit att möss med otillräckliga CB2-receptorer uppvisade en märkbar och påskyndad ålders-relaterad benförlust.

Benskörhet är en degenererande skelettsjukdom karakteriserad av en reducering av täthet i benmineraler. Ungefär 10 miljoner amerikaner över 50 år lider av benskörhet och ytterligare 34 miljoner riskerar att utveckla sjukdomen.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070818.

Upp ↑


Världens största årliga protestival för cannabis tar plats under helgen

Världens största årliga hampafestival avgår i helgen (18-19 augusti) för den 16:e raka gången. Jag talar naturligtvis om Seattle Hempfest.

Årets event förväntas locka uppemot 150,000 besökare under de två dagar, lördag och söndag, som tillställningen pågår i den drogreformvänliga staden Seattle på den amerikanska västkusten. Festivalen, som återfinns i parken Myrtle Edwards mitt i centrum, har kommit en lång väg sedan 1991 då man var känd som Washington Hemp Expo med en ödnjuk samling på 500 personer.

Mer än 70 talare och 60 band kommer delta på fem olika scener under de två dagarna, vilket numera betraktas som världens största samling för lagreform rörande cannabis. Talare i år inkluderar Jack Herer, Ed Rosenthal och NORML:s ordförande och grundare Allen St. Pierre och Keith Stroup. Reggaeartisten Pato Banton är festivalens huvudattraktion när det gäller musik.

Festivalen bjuder på allt cannabsirelaterat man kan tänka sig: hampamat, ekologiska kläder, aktivismträning, media, musik, seminarium, informationsbord, cannabiskultur, m.m. Eventet som är gratis görs möjligt tack vare hundratals av frivilliga arbetare och donationer. Besökare uppmanas av organisatörerna att använda kollektivtrafiken för deras resa till tillställningen.

Seattle Hemfest 2007

Se den officiella webbsidan extern länk för ytterligare information.

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle. Publicerad: 070818.

Upp ↑


Luftfräschare för dig som inte kan odla själv

Nu kan du uppleva doften av en coffeeshop utan att vara oroliga för att polisen ska haffa dig.

Canabliss heter nämligen namnet på en ny produkt för hemmet som fungerar som en luftfräschare med den behagfullt doftande och distinkta söta örtaromen av cannabis.

Sprayen som är den första av sitt slag kan förutom att fungera som en luftrenare som skapar en lugn atmosfär som inspirerar avslappning och konversation, verka som en parfym, döljdoft eller skämtpresent. Eller varför inte förvirra polisens citygrupp eller tullens knarkhundar?

Den syntetiska produkten är helt laglig eftersom den inte innehåller några spårämnen av THC eller någon annan aktiv ingrediens, inte heller är den derivat av något naturligt ämne som återfinns i naturen. Däremot kan den få polisen att titta åt ditt håll om du skulle råka gå förbi dem...

Du kan beställa sprayen över internet genom dess officiella sajt, www.canabliss.com extern länk, där den kostar circa 50 svenska kronor per flaska.

Canabliss

Av: Admin. Källa: MedicinskMarijuana.com. Publicerad: 070814.

Upp ↑


FBI släpper in f.d. cannabisrökare

FBI, den federala amerikanska polisen, har sänkt sina anställningskrav till att tillåta ansökare med en bakgrund av cannabisrökning.

På grund av svårigheter att fylla alla sina många positioner har den uppknäppta och konservativa byrån beslutat att släppa på sina egna regler rörande marijuana. De nya anställningsvillkoren började i tysthet att gälla fr.o.m. i år.

De gamla riktlinjerna förbjöd FBI att anställa någon som använt cannabisprodukter mer än 15 gånger under deras livstid eller prövat någon annan illegal narkotika mer än fem gånger under samma tidsperiod. Dessa strikta regler är numera historia.

Jobbsökande för positioner som analytiker, programmerare eller agenter måste fortfarande svära att de inte använt någon illegal substans nyligen, tre år för marijuana och 10 år för andra droger, men de blir inte längre automatiskt diskvalificerade från anställning p.g.a. tidigare frekvent drogbruk.

Sådan tolerans kan verka konstigt att FBI accepterar, vars deras mest kända chef, J. Edgar Hoover, en gång i tiden hetsade emot "ungdomar som var fyllda av falskt mod från en marijuanacigarett." FBI säger att reglerna helt enkelt är en anpassning till verkligheten i ett land där en tredjedel av befolkningen prövat marijuana någon gång under deras livsttid.

Den största anledningen är ändå att FBI kämpar med att fylla på med nyanställda, speciellt i områden som kontra-terrorism och underrättelse, vilket rekryterar sin personal från en mer varierad pott av sökande än traditionella agentpositioner.

Även med de nya lösare standardmåtten är FBI:s nya anställningskrav ändå bland de hårdaste hos de federala myndigheterna. CIA kräver t.ex. att ansökande överhuvudtaget inte använt någon illegal substans de senaste 12 månaderna.

FBI:s nya policy reflekterar ändå en bredare trend hos privata företag och andra federala och kommunala organisationer. T.o.m. landets främsta drogbekämpningsmyndighet, DEA (Drug Enforcement Administration), lämnar idag öppet för möjligheten att anställa individer som erkänt "ungdomlig och experiementell användning av marijuana."

Bruce Mirken, kommunikationschef för Marijuana Policy Project, som förespråkar en liberalisering av vuxen marijuanakonsumering, kallade ändringen i FBI:s anställningspolicy för "ett litet steg mot sunt förnuft".

Av: Admin. Källa: Washington Post. Publicerad: 070814.

Upp ↑


Acceptansen för cannabis ökar

Var fjärde ungdom i åldern 16-20 år tycker att det är okej att vuxna människor konsumerar cannabisprodukter. Det visar en undersökning som opinionsundersökningsföretaget ARS Research har gjort på uppdrag av Mobilisering mot narkotika.

ARS Research intervjuade 400 ungdomar från hela Sverige i en webbpanel under maj 2007. Hela 24 procent svarade att de tycker att det är okej att vuxna konsumerar marijuana, eller hasch som är mer vanligt på våra breddgrader, 24 procent är neutrala och 51 procent ogillar det. Bland hela befolkningen tycker 3 procent att cannabisrökning är en acceptabel rekreation på samma nivå som alkohol, enligt en undersökning gjord 2005.

Inställningen till att prova hasch eller marijuana skiljer sig åt mellan de ungdomar som bor i storstad och de som bor i övriga Sverige. Hela 32 procent av ungdomarna i storstaden accepterar cannabisrökning, medan 17 procent i övriga Sverige tycker att det är okej. Toleransen är vanligare bland unga människor av det manliga könet än det motsatta. När det gäller frågan om cannabis borde legaliseras för vuxna svarade 16 procent ja, med reservation för i vilket sammanhang och hur frågorna ställdes.

- Cannabis är den mest använda drogen i Sverige och av de ungdomar som testar narkotika provar nästan alla cannabis. Eftersom allt färre ungdomar väljer att testa narkotika är det förvånande att attityderna är så tillåtande, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.

Av: Admin. Källa: Mobilisering mot narkotika. Publicerad: 070814.

Upp ↑


Singleton regisserar drogdrama

John Singletons nästa film kommer att bli ett rättegångsdrama om en av de mörkaste händelserna i USA:s droghistoria.

Singelton ska regissera "Tulia," som fokuserar på en serie av narkotikarazzior i den lilla lantliga staden Tulia i Texas under juli 1999. 10 procent, eller nästan varannan svart man, av hela den svarta befolkningen anhölls och dömdes för narkotikabrott av helvita jury-medlemmar under ett av de värsta fallen av diskriminering rörande narkotikalagar som någonsin bevittnats i den amerikanska historien.

Anhållningarna ledde inte till några beslag av varken penger eller droger. Den civilklädda polisen Tom Coleman, som genomförde och vars vittnesmål låg bakom drogräderna, åtalades senare för mened. Bl.a. eftersom det inte fanns några som helst vittnen som styrkte hans påståenden.

Efter skandalen uppdagats benådades de 46 afrikansk-amerikaner som anhållits p.g.a. Coleman av Rick Perry, guvenör av Texas. Invånarna stämde också polisen och en ekonomisk förlikning nåddes.

Filmen centrerar kring en advokats försök att avslöja rasism, poliskorruption och de systematiska kränkningar invånarna upplevde. Manuset, som bygger på en adaption av Nate Blakeslee bok "Tulia: Race, Cocaine, and Corruption in a Small Texas Town," är skrivet av Karen Croner.

Singleton är känd för filmer som Boyz N the Hood, Four Brothers och Rosewood. Filmen produceras av Lionsgate och medverkar gör bl.a. Halle Berry och Billy Bob Thornton. Filmning inleds i höst.

Av: Admin. Källa: Variety. Publicerad: 070813.

Upp ↑


Världens största hampafabrik ska byggas i Storbritannien

Världens största fabrik för att bearbeta industrihampa ska byggas i Storbritannien.

Hampafabriken ska installeras i en nuvarande byggnad i Suffolk i östra England till en kostnad av 49 miljoner kronor för att vara så nära majoriteten av hampaodlingarna som möjligt. Området är också noga utvalt för expandering eftersom efterfrågan på hampaprodukter förväntas att fortsätta att stiga i framtiden.

Planerna är långt framskridna. Installation av den nya fabriken inleds i januari 2008 där produktionen ska vara igång i maj nästa år, med en produktionsökning över en fyra års-period tills full kapacitet är nådd. Man kommer då ha 35 anställda och tillåta operatören, Hemcore Limited, Storbritanniens största kommersiella hampaodlare och tillverkare, att processera 50,000 ton hampa varje år.

För närvarande produceras 4,500 ton hampa vid Hemcores befintliga byggnad i Maldon, som kommer att stängas ner när den nya fabriken sätts i drift.

Byggnaden är ett led i att reducera utsläpp av grönhusgaser och bidra till införandet av förnybara material, men också skapa nya jobbmöjligheter och hjälpa lokala bönder.

Hampa har kultiverats i Storbritannien i minst 6000 år för textiler, segel och mat. Nya produkter för hampamaterial är bl.a. plastförstärkning, näring, skönhetsprodukter, papper och isolering.

Av: Admin. Källa: East Anglian Daily Times. Publicerad: 070813.

Upp ↑


Uppdateringar rörande Sativex

Det brittiska läkemedelsföretaget GW Pharmaceuticals har meddelat att man har dragit tillbaka sin nuvarande regleringsansökan för sitt cannabis-baserade läkemedel Sativex inom Europa. Anledningen är att de reglerande myndigheterna kräver ytterligare tester.

I september 2006 ansökte GW om tillstånd för Sativex under den decentraliserade proceduren i fyra europeiska länder, Storbritannien, Spanien, Danmark och Holland. Hittills har man lyckats lösa de flesta tvistefrågor som rests från regulatorer förutom en, vilket kräver ytterligare studier.

Processnämnden har bekräftat att kvalitet och säkerhetsdata redan är tillräckliga för att stödja ett godkännade av Sativex för läkemedelsmarknaden. Däremot vill myndigheten kunna identifiera patienter som behandlas med Sativex de fyra första veckorna och konfirmera att förbättringar som gjorts över en ytterligare 12-veckors period är större än placebo.

Sativex utvecklades främst för att behandla spastiskhet (när musklerna kontinuerligt dras samman) i patienter med multipel skleros (MS). Man kommer nu lämna in en ny ansökan för godkännande i användning mot antingen MS-relaterad spastiskhet eller neuropatisk smärta under 2008.

Sativex är en oral spray som innehåller naturligt extrakt från cannabis tillsammans med syntetiska s.k. kannabinoider. Sprayen innehåller precisa doser av kannabinoider som THC och CBD (cannabidiol), såväl som naturligt förekommande terpenoider och flavonoider.

Samtidigt, över den atlantiska oceanen, har Kanada godkänt användningen av Sativex för ännu ett tillstånd.

De kanadensiska hälsomyndigheterna har beviljat användning av under-tungan-sprayen som smärtstillande medel i vuxna patienter med framskriden cancer.

Sativex är sedan tidigare tillgängligt på recept för behandling av MS-associerad smärta. Kliniska studier har visat att cancerpatienter som inte svarar på opiater har rapporterat förbättrad smärtrelief efter administration med just Sativex.

Mer info om Sativex hittas här.

Av: Admin. Källa: GW Pharmaceuticals. Publicerad: 070811.

Upp ↑


Småodlare löper minimal risk att upptäckas

Polisen ignorerar nästan helt småodlare av cannabis.

Polisen lågprioriterar eller har inte tid med hemmaodlare vilket betyder att det är nästantill helt riskfritt att odla sitt eget förråd av den gamla medicinplantan. Detta eftersom polisen är helt utnumrerade, speciellt under sommaren, cannabisodlarnas mest aktiva period. Svenska städers citygrupper som vanligtvis spanar och motverkar narkotika i samhället tar dessutom semester samtidigt under sommarmånaderna.

Polisen lägger istället alla resurser på insmuggling av cannabis och de stora odlingsoperationerna och låter de svenska småodlarna vara i fred, både inomhus och utomhus. Som ett resultat och styrkt av ny statistik flödar marijuanan numera fritt inom Sveriges gränser. Polisen tvingades nyligen uppdatera hur mycket cannabis som konsumeras i landet. De nya siffrorna säger att svenskar konsumerar minst 30 ton cannabisprodukter årligen.

Redan 2004 fick polisen underrättelser att landet var självförsörjande på drogen. Det har nu gått så långt att polisen tvingas efterlysa tips från allmänheten för att försöka sätta fast småskaliga cannabisodlare.

Marijuanaplantorna växer som aldrig förr i lägenheter, på mindre fält och i ljusa skogsdungar. Enligt Aftonbladet löper de som odlar i mindre skala samma minimala risk att fångas som hembrännare. Vanliga hemmaodlingar får polisen sällan kännedom om. Det är i sådana fall om någon granne eller anhörig anmäler eller om polisen kommer på besök i ett annat ärende.
- De gånger vi sätter dit odlarna är när det förekommer annan brottslighet och vi får odlingen på köpet, säger Ulf Lindström, chef vid narkotikaroteln i Malmö.

– Om polis och åklagare ser mellan fingrarna på hobbyodlarna är det mycket allvarligt. Då får vi samma liberala syn som i andra delar av Europa, säger regeringens drog- och narkotikapolitiska samordnare Björn Fries.

Se tidigare nyhet: Cannabismarknaden tio gånger större än beräknat.

Av: Admin. Källa: Aftonbladet & SVD. Publicerad: 070811.

Upp ↑


Kannabinoider samverkar med opiater för bättre smärtlindring

En studie publicerad i European Journal of Pharmacology har funnit att administrering av THC, en av cannabis viktigaste beståndsdelar, i kombination med morfin samverkar för att reducera symptom för kronisk smärta.

Forskare vid Virginia Commonwealth University’s Department of Pharmacology utvärderade interaktionen mellan kannabinoider och morfin i en djurmodell för ledinflammation (artrit). Förvaltning av THC förstärkte morfins antiinflammatoriska aktivitet på kronisk smärta, sammanfattar man i pappret 'Synergy between Delta(9)-tetrahydrocannabinol and morphine in the arthritic rat'.

Förklinisk data publicerad förra året i magasinet Anesthesia & Analgesia rapporterade att administrering av både kannabinoider och icke-steroida inflammationshämmande läkemedel också agerade i synergism för att lindra smärta och reducera inflammation.

Data som publicerades i journalen Neurology i februari 2007 föreslog att inhalerad cannabis märkbart reducerade HIV-associerad neuropati, en smärtsam nervsjukdom som ofta går obehandlad med traditionella smärtläkemedel.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070811.

Upp ↑


Studie: Inhalerad cannabis reducerar HIV-associerad nervsmärta

En av cannabis mest användbara tillämpningar medicinskt har visat sig hålla upp i en klinisk studie.

Jag talar om cannabis förmåga att reducera nervsmärta hos AIDS-patienter. Enligt en studie som publiceras i tidningen Neurology sänker cannabis drastiskt HIV-associerad neuropatisk (en sjukdom som påverkar nervsystemet) smärta jämfört med placebo. Örten uppvisar även en acceptabel säkerhetsmarginal för bruk.

Forskare vid San Francisco allmänna sjukhus och University of Californias smärtforskningscenter har utvärderat effektiviteten hos inhalerad cannabis på HIV-associerad sensorisk nervsjukdom i 50 patienter som deltog i en fem dagar lång undersökning. Man kunde fastställa att rökt cannabis (3.56 procent THC) tre gånger per dag sänkte patienters smärta med totalt 34 procent.

13 av 25 patienter som slumpmässigt utvaldes att prova marijuanacigaretter hade över 30 procent reducering i smärta genom hela undersökningen kontra sex av 25 patienter som fick placebocigaretter utan THC eller något annat verksamt ämne som påträffas naturligt i cannabis. En reducering av smärta med 30 procent anses vara en kliniskt betydelsefull mängd av smärtrelief.

"Cannabisrökning tolererades bra och lindrade effektivt kronisk nervsmärta från HIV-associerad neuropati på ett liknande sätt som ses i orala droger som används för kronisk neuropatisk smärta," sammanfattade man den första riktiga kliniska forskning på nästan 20 år i USA som försökt bedöma cannabis medicinska egenskaper.

Tidigare kliniska försök som bedömde användning av kannabinoider som smärtstillande medel har demonstrerat att den kan märkbart reducera neuropati associerad med MS, diabetes, cancer och reumatoid artrit.

Neuropatisk smärta drabbar det yttre nersvsystemet som består av de nerver och nervceller som existerar utanför det centrala nervsystemet (hjärnan och ryggraden) och är kopplade till lemmar och organ. Sjukdomen påverkar uppskattningsvis en procent av världens befolkning och behandlas dåligt eller inte alls av opiater och vanliga läkemedel som ibuprofen.

Se studier för mer information.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070808.

Upp ↑


Ingen automatisk anhållning för cannabis i Texas efter den 1:a september

För första gången någonsin i den annars så konservativa och anti-drog medvetna delstaten Texas kommer personligt innehav av små mängder cannabis inte längre betyda en automatisk anhållning från polisens sida.

Under HB 2391, en lag godkänd av legislaturen och signerad in i lag den 15:e juni av guvenör Rick Perry, kommer polisen att ha ett alternativ till arrest, nämligen att utfärda en kallelse att inställa sig i en domstol för förseelsen av marijuanainnehav, om mängden inte överstiger 113.5 gram.

De nya reglerna genomfördes av mestadels konservativa politiker som ett sätt att skära ned på myndigheters utgifter och börjar gälla fr.o.m. den 1:a september i år.
- Vi vill agera tufft mot brott samtidigt som vi är smarta. Låt oss inte slösa bort en massa av skattebetalarnas pengar genom att sätta personer i fängelse som inte behöver vara där, sa representant Jerry Madden, lagens upphovsman.

Innehav av cannabis räknas fortfarande som en mindre förseelse straffbar med upp till ett år i fängelse och 27.000 kr i böter, men istället för att använda polisens värdefulla tid och fängelseplatser på simpla marijuanainnehav, har polisen numera valet att enbart beordra ertappade individer att infinna sig framför en polisdomare inom 48 timmar. Om de inte dykler upp har domstolen makten att utfärda en häktningsorder.

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle. Publicerad: 070808.

Upp ↑


Cannabiste dålig leveransmetod för medicinsk cannabis

Forskare i Holland varnar landets medicinska marijuana-patienter för kokt cannabste eftersom inte tillräckligt med THC återfinns i vätskan.

Holländska användare av medicinsk marijuana rådges av den överseende myndigheten Office of Medicinal Cannabis extern länk att förbereda te efter följande anvisningar: "Addera 1.0 gram av cannabis till 1.0 liter kokande vatten och låt sjuda i 15 minuter. Filtrera bort solida delar genom att använda en tesil. Teet kan konsumeras direkt eller förvaras i en sluten flaska i kylskåpet upp till fem dagar."

Forskare vid University of Leiden har nu undersökt detta tillagningssätt och konsumtionvärdet av viktiga kannabinoider. De fann att te förberett med olika varianter och skördar med en total THC-koncentration på 19.7 procent visades bara innehålla en moderat variation av THC-koncentration på 15 procent.

I genomsnitt var THC-koncentrationen 10 mg per liter och 43 mg/L THC syra (THC acid = THCA). I plantan återfinns THC huvudsakligen som THCA och konverteras till psykotropisk THC när den hettas upp genom bakning, rökning och kokning. Vid kokning av vatten når man en relativt låg temperatur på 100 grader, såvida omvandlas bara en liten del av THCA till THC, vilket enbart resulterar i en tillgänglighet på circa 5 procent THC.

Man fann också att koncentrationen av THC sjönk snabbt vid förvaring och rekommenderar därför ett produktalternativ som bättre tar tillvara på och levererar kannabinoider, t.ex. vaporisation eller bakverk.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 070808.

Upp ↑


THC ökar kalorieintag och kroppsvikt hos HIV-patienter

Inhalering av cannabis ökar avsevärt antalet dagliga kalorier såväl som kropssvikten hos HIV-positiva patienter. Detta är det mest framstående fyndet i en nyligen genomförd studie.

Andra resultat som framkom var att cannabisröken är vältolererad och försämrar inte patienters kognitiva (intagning och bearbetning av information) förmågor, enligt studien som publiceras i Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes (JAIDS).

Forskare vid Columbia University (New York) gjorde en utvärdering av inhalerad cannabis och oral THC (Marinol) hos en grupp av tio HIV-positiva patienter. Alla deltagare hade tidigare erfarenhet av terapeutisk marijuana och tog minst två antiretrovirus läkemedel.

Studien visade att rökning av cannabis (2.0 eller 3.9 procent THC) fyra gånger dagligen "producerade en märkbar ökning i intag av mat med lite bevis på obehag eller försämrad kognitiv uppfattning." I genomsnitt ökade patienter som rökte cannabis av hög kvalitet (3.9 procent) deras kroppsvikt med 1.1 kilo över en fyra dagars period. Forskare noterade även att inhalerad cannabis ökade antalet gånger patienten åt under studiens gång.

När det det gäller oral syntetisk THC i pillerform (5 och 10 mg) hade man samma sorts effekt hos patienter, men bara om dosen ökades till åtta gånger rekommendationen. Patienter rapporterade en känsla av berusning efter båda alternativen, men att dessa sidoeffekter var "positiva" och "vältolererade."

Forskare säger även att patienter noterade förbättrad sömn under båda alternativen och att de gjorde färre förfrågningar efter traditionella läkemedel. "Att röka marijuana har en tydlig medicinsk fördel för HIV-patienter genom att höja deras kalorieintag, förbättra humör och objektiva och subjektiva sömnmönster," tillade de.

Columbia-studien är en av de första kliniska försöken att utvärdera effektiviteten i rökt marijuana på nästa 20 år och det är den första att jämföra tolerans och verksamhet av cannabisrök kontra oral THC hos HIV-patienter. Resultaten bekräftar liknande studier gjorda 2003 och 2005.

Patientundersökningar indikerar att uppskattningsvis en av tre HIV/AIDS-patienter i Nordamerika använder cannabisterapi för att bekämpa symptom av sjukdomen eller biverkningar från starka antiretrovirus mediciner.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 070805.

Upp ↑


Marijuanaberusning påverkar inte beslutsförmågan

Berusning från cannabis leder inte till en försämrad förmåga att fatta beslut.

En studie publicerad i Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology säger att erfarna cannabiskonsumenter kan utföra uppgifter lika bra efter att de ha rökt marijuana som de gör nyktra.

Forskare vid New York State’s Psychiatric Institute och Columbia University värderade 36 personers beslut- och uppfattningsförmåga efter omedelbar cannabisberusning genom testet Iowa Gambling Task. De frivilligt deltagande genomförde testet en gång nyktra och sedan tre efterföljande gånger efter att ha rökt cannabis eller intagit en placebo.

Även fast cannabisruset ökade tiden det tog för personer att slutföra deras uppgifter var deras precision inte negativt påverkat av marijuana. "Dessa data är konsekvent med tidigare fynd som pekar på att prestationstid, men inte noggrannhet, störs i rutinerade marijuanakonsumenter under berusning av cannabis," sammanfattade författarna.

Studien kan förklara varför bilförare inte verkar påverkas negativt av cannabis på samma sätt som alkhol. Flera studier har visat att förare påverkade av cannabis tenderar att automatiskt sakta ner sitt fordons hastighet utan att förlora kontrollen på sin bil eller hamna i en olycka.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070805.

Upp ↑


FN röstade nej till att omklassifiera THC

FN:s kontrollmyndighet för narkotika har beslutat att inte nedklassifiera det THC-baserade läkemedlet Dronabinol till en mindre farlig kategorie droger.

Trots att Världshälsoorganisationens egna expertutredning föreslagit att flytta Dronabinol, som innehåller den narkotikaklassade kemikalien THC, en av de aktiva beståndsdelarna i cannabis-plantan, från Klass II till Klass III i FN:s konvention på psykotropiska substanser från 1971 röstade Commission on Narcotic Drugs (CND) ned förslaget på sitt 50:e möte i Wien.

WHO fastställde att THC har en moderat terapeutisk användbarhet och som ett resultat av fortsatt klinisk forskning, kommer dess medicinska användning sannolikt att öka. De rekommenderade att en flytt till en lägre klass var lämplig eftersom THC:s placering i Klass II var föråldrad. Deras bedömning var även att potiential för missbruk med Dronabinol var extremt låg.

Flera länder, speciellt USA, motsatte sig dock starkt en nedklassifiering och enligt den amerikanska delegationen existerar det fall av missbruk med Dronabinol. Dessutom uttalade International Narcotics Control Board (INCB) sig emot WHO:s rekommendationer. Bara två utav 15 talare uttryckte stöd för en statusändring i narkotikakonventionen. Det var en anmärkningsvärd skillnad för bara några månader tidigare så hade 11 länder officiellt stött en omklassifiering.

Kanada var iallafall ärliga i sitt avslag när de gratulerade WHO för dess utmärkta expertråd, som de inte ifrågasatte, utan gjorde det fullständigt klart varför de inte kunde stödja ändringen. Detta var eftersom det skulle "kunna skicka fel budskap med hänsyn till riskerna associerade med användning av cannabis."

Av: Admin. Källa: International Drug Policy Consortium. Publicerad: 070805.

Upp ↑


Italien godkänner syntetisk THC inom medicinen

Italien har godkänt användningen av det syntetiska THC-baserade läkemedlet Nabilone.

Hälsominister Livia Turco utfärdade påbudet den 28 april som godkänner den narkotikaklassade medicinen att användas för patienter i behov av ett alternativ till vanliga antikräkmedel, uppger den italienska organisationen Associazione per la Cannabis Terapeutica (ACT).

Beslutet kräver inget godkännande från det italienska parlamentet vilket gör läkemedlet omedelbart tillgängligt för medicinskt bruk.

Nabilone innehåller och verkar på samma sätt som naturlig cannabis men eftersom det kommer i pillerform föredrar många patienter den naturliga sorten för att de bättre kan självdosera, leveransmetoden sker via lungorna (för patienter som kräks upp piller) och dessutom är verkan omedelbar. De syntetiska alternativen saknar även de över 60 olika kannabinoider som naturlig cannabis har och som verkar tillsammans för att uppnå önskad effekt.

Till skillnad från Marinol/Dronabinol är Nabilone helt syntetisk och inte ett derivat vilket minskar eufori och ruskänslor.

Av: Admin. Källa: IACM. Publicerad: 070803.

Upp ↑


Cannabis hjälper kokainmissbrukare under behandling

Kokainmissbrukare löper större chans att genomföra drogrehabilitering om de använder cannabis under tiden. Detta visar data som publiceras i tidningen American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

Forskare vid New York State Psychiatric Institute och Columbia University undersökte marijuanarökningens påverkan på behandlingstiden för 90 personer som deltog i ett två veckor långt program för kokainberoende individer.

Vad man fann var att dem personer som moderat använde cannabis under behandlingen hade större chans att slutföra programmet än dem som avstod eller som rökte cannabis konstant.

57 procent av cannabisrökare slutförde behandlingen medan samma siffra för dem som provat abstinens var 24 och för kroniska rökare 39. De noterade liknande resultat bland dem som sökt hjälp för deras opiatberoende.

Cannabis var också associerad med en lägre grad av återfall hos kokainmissbrukare. Återigen var statistiken bäst för dem som använde cannabis måttligt, 39%, jämfört med 26% hos dem som rapporterade att inte ha använt cannabis alls under behandlingen.

Studien är den första att värdera cannabis effekt på behandlingsresultat hos patienter med kokainmissbruk.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070803.

Upp ↑


Cannabis är inte en inkörsport till tyngre droger visar studie

Det verkar som om en av grundstenarna i den svenska restriktiva narkotikapolitiken fått sig en rejäl törn.

Forskare säger nu att cannabisbruk av tonåringar inte är en pålitlig siare om senare tyngre substansmissbruk enligt en studie som publiceras i magasinet The American Journal of Psychiatry.

Forskare vid University of Pittsburgh, School of Pharmacy, spårade 214 pojkars drogbruksmönster med start när de var 10-12 år upp till en 12 år lång period tills de var 22 år gamla.

Alla inblandade använde antingen lagliga eller illegala droger. Forskare fann att ungdomar som använde mariuana före andra droger, inklusive alkohol och tobak, var inte mer sannolika att utveckla ett missbruk än andra pojkar i studien.

Studien ifrågasätter den långt hållna tron som skapat narkotikapolitik i mer än sex årtionden. Inkörsportsteorin är tesen där cannabis sägs leda till tyngre droger som heroin och kokain för att användare vill ha större och större kickar.

Istället lyfte forskaren fram miljöbetingade faktorer som exponering av illegala droger i deras omgivning likväl som pojkarnas egna benägenhet för brott som de två mest avgörande faktorerna för substansmissbruk.

"Tonvikten på drogerna sig själva, istället för på andra mer viktigare faktorer som skapar en persons beteende, har varit förstörande på drogpolitiken och förebyggande program," skriver studiens författare i en kraftfull kommentar.

En granskning från 1999 kom fram till samma resultat, att antagandet att cannabis var en inkörsport till tyngre droger var felaktig. De sammanfattade att marijuana "inte var en inkörsportsdrog i den omfattning att den var en orsak eller även att det var den mest betydelsefulla faktorn för ett allvarligt drogmissbruk."

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070803.

Upp ↑


Samhällskostnader från alkohol dubbelt så höga som narkotika

Bara dagar efter att de federala myndigheterna i Kanada kungjorde en budget som öronmärker 433 miljoner kronor för en kanadensisk anti-drog strategi säger en ny rapport att de sociala och ekonomiska kostnaderna associerade med alkohol är dubbelt så höga som illegalt drogbruk och missbruk.

Studien från Canadian Centre on Substance Abuse säger att kanadensare har en överdriven syn på skador associerade med illegala substanser, möjligen på grund av mediarapportering och den tonvikt ämnet ges av polisorganisationer, politska ledare och lagstiftare.

Forskarna hävdar att de ekonomiska och sociala kostnaderna av alkoholmissbruk nådde 47 miljarder kr år 2002, det är dubbelt den kostnad associerad med missbruk från narkotika som hamnade på 23 miljader kr.

Men medborgares uppfattning av de två problemen överensstämde inte med statistiken. Bara 25 procent av kanadensare identifierade alkoholmissbruk som "ett väldigt allvarligt nationellt problem" medan 45 procent ansåg det samma om missbruk av narkotika.

Författarna av rapporten föreslår därför att alkohol i framtiden bör omfattas inom anti-drog strategier som en betydelsefull del av ekvationen.

Av: Admin. Källa: The Province. Publicerad: 070802.

Upp ↑


Holländska vänstern lanserar cannabisportal

Två politiker från det holländska vänstergröna partiet GroenLinks har öppnat upp en webbsida om den lagliga användningen av cannabis och dess konsumering.

Wiet Kaart (Marijuana Karta) listar alla coffeeshops i landet med hjälp av Google Maps och erbjuder också en användbar sökfunktion. En coffeeshops lokalisering markeras med ett cannabislöv och för man musen över platsen visas ett fönster med marijuanabarens namn och address.

Sajten sattes upp som en parodi på anti-cannabissidan Wiet Vrij (Cannabis Fri) som startades av det regerande kristdemokratiska partiet CDA. En sajt som ska varna ungdomar för cannabis negativa hälsoeffekter.

Politikerna och initiativtagarna David Rietveld och Koen Martens vill se till att cannabis helt legaliseras istället för att agera i den nuvarande gråzonen av fortsatt kriminalisering men med så låga straff att polisen ignorerar försäljningen.

På sajten uppmanar de även invånare som inte har tillgång till en coffeeshop i deras stad att kontakta dem så de kan försöka påverka kommuner utan sådana etablissemang och göra cannabis tillgängligt för vuxna överallt.

http://www.wietkaart.nl/ extern länk (för)
http://www.wietvrij.nl/ extern länk (emot)

Av: Admin. Källa: Drug War Chronicle. Publicerad: 070802.

Upp ↑


USA:s kongress röstade emot cannabispatienter

Det amerikanska representanthuset har röstat för att fortsätta anhålla patienter som använder cannabis och deras vårdgivare.

Om förslaget känt som Hinchey/Rohrabacher efter dess författare, representanterna Dana Rohrabacher (republikan från Kalifornien) och Maurice Hinchey (demokrat från New York), antagits skulle det ha tvingat de federala myndigheterna, som inte erkänner cannabis som ett giltigt läkemedel, att sluta anhålla sjuka patienter och göra razzior på de cannabisapotek som förser drogen. Lagen skulle endast ha varit tillämplig i de delstater som godkänt dess användning.

Rösterna blev till slut 262-165 mot förslaget som hade stöd från båda sidorna av det politiska spektrumet. Det var det högsta antalet kongressröster ett förslag att liberalisera lagen kring cannabis i Amerika någonsin fått. 150 demokrater (65% av alla demokrater) och 15 republikaner (8% av alla republikaner) röstade ja. Det är två fler än förra året när ett liknande förslag behandlades.

Det avslöjades också att före röstandet hade flera kongressmedlemmar mottagit brev från landets drogtsar John Walters som yrkade dem att rösta emot förslaget.

Flera politiker talade känslomässigt och varmt om förslaget under dess debatt som också handlade om delstaters rättigheter kontra de federala att bestämma sin egen lagstiftning utan inblandning från Washington.

Av: Admin. Källa: NORML. Publicerad: 070801.

Upp ↑


Cannabis är pengagröda nummer ett i USA

Cannabis anses numera som den största pengagrödan i USA, större än produktionen av både majs och vete tillsammans. Detta enligt en ny ekonomisk analys.

Enligt rapporten "Marijuanaproduktionen i USA 2006" har den inhemska produktionen ökat tiofaldigt de senaste 25 åren från 1000 till 10000 ton och är nu värderad till en årlig summa på 250 miljarder kronor.

"Trots deras bästa försök har regeringen misslyckats kuva tillväxten av cannabiskultivering, än mindre gjort några framsteg när det gäller att undertrycka, avskaffa och eliminera detta marknadsfenomen," påstår rapporten.

"Fokusen för allmän policy bör ligga på att effektivt kontrollera denna marknad genom reglering och taxering för att uppnå omedelbara och realistiska mål, som att reducera tillgången för tonåringar, istället för att fortsätta offra uppnåeliga mål i utbyte mot ouppnåeliga långvariga mål som har misslyckats att förverkligas över de senaste 25 åren," fortsätter man.

Cannabis klassas som pengagröda nummer ett i tolv delstater och är värd mer än 7 miljarder kronor årligen i fem delstater: Kalifornien, Tennessee, Kentucky, Hawaii och Washington. Enligt rapporten ansvarar produktionen i Kalifornien enbart för mer än en tredjedel av all produktion i hela USA.

Författaren till studien har i sin uppskattning utgått ifrån siffror framtagna av de amerikanska myndigheterna. 1998 uppskattade en liknande rapport det årliga värdet av inhemsk cannabiskultivering till 175 miljarder kronor.

Cannabis förbjöds i Amerika 1937 vilket betyder att det i år är 70 år sedan cannabis kriminaliserades i landet.

Av: Admin. Källa: Reuters. Publicerad: 070801.

Upp ↑


Cannabis mot sömnbrist?

Svensk media rapporterar att det svenska folkets sömn blir allt sämre. Skulle naturläkemedlet cannabis kunna vara lösningen?

Ungefär var tredje person har sömnstörningar och mer än vart tionde uppger att de har så svåra sömnproblem att det dagliga livet påverkas vilket gör att sömnstörningar numera kan betraktas som en ny folksjukdom, enligt sömnexperten Lena Leissner, överläkare på sömnenheten i Örebro, som tidningen Aftonbladet talat med.

Den vanligaste och allvarligaste typen av sömnproblem är den som uppkommer av stress, oro och ångest. Det är också den sömnstörning som ökar mest.

Sömnproblemen började breda ut sig i början av 1990-talet och samtidigt fick allt fler unga problem med sömnen. Till sömnenheten på universitetssjukhuset i Örebro kom för tio år sedan nästan uteslutande patienter i 50-60 årsåldern. Numera är många patienter i tonåren.

Speciellt jobbigt är det för dem som upplever ökad stress och vaknar för tidigt på morgonen. Denna tid på dygnet då djupsömnen övergår till den lättare drömsömnen är det lätt hänt att man vaknar och då börjar grubblandet på nytt och sömnlösheten griper in.

En av de mer okända botemedlen för sömnlöshet är cannabis i moderata doser. Många sorter, av speciellt Indica-typer, fungerar avslappnande, sömninducerande och stresslindrande. Man behöver inte ens röka örten för att uppnå en effekt, att intaga den oralt en halvtimme-timme före man går och lägger sig fungerar utmärkt. Cannabis användes ofta mot sömnproblem när den var som mest populär i början på 1900-talet. Något som det moderna läkaretablissemanget idag verkar ha glömt bort.

Av: Admin. Källa: TT. Publicerad: 070801.

Upp ↑


Personligt innehav av industrihampa legaliserat

Industrihampa är inte att betrakta som narkotika. Detta slår Högsta domstolen fast i en dom som legaliserar personligt innehav av cannabis miljövänliga kusin.

Enligt narkotikastrafflagen ska alla delar ovan jord av cannabisplantor betraktas som narkotika. Men det gäller inte de sorter som kan få EU-stöd och som odlas för fiberproduktion och berättigar till jordbruksstöd, det vill säga industrihampa.

Högsta domstolen anser även att industrihampa inte övergår till att bli narkotika om den stjäls och används av någon som inte odlat den. Därmed kan inte längre personligt innehav av industrihampa med låg THC-halt klassificeras som narkotika.

I och med domen frias en 35-årig man från narkotikabrott. Han hade stulit hampa på en laglig odling i Småland och greps av polis då de hittade nästan två kilo torkad hampa i mannens bil.

Av: Admin. Källa: TT. Publicerad: 070801.

Upp ↑